Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nagy Gábor
tag
Az elsejei munkaszünet után másodikán jártam a 8. kerületi okmányirodán, születési anyakönyvi kivonat másolatokra lett volna szükségem. Reggel nyitás előtt már sorban álltam, átvették a papírokat és az okmánybélyegeket (2 és 3 ezer Ft!), de se sorszámot, se átvételi elismervényt nem kaptam. Déltájban közölték, hogy nem működik a rendszer, begyüjtőtték a telefonos és email elérhetőségeket, s azt igérték, küldenek értesítést. Azóta várok a visszajelzésükre.
Ha a munkahelyemen (ZSKF) egy végzős hallgatónak házifeladatként kiadtam volna egy ilyen feladatot, mármint egy működő rendszer létrehozását, egy hónap alatt kész is lenne. Pedig messze nem mi vagyunk a programozás csúcsai...
dr. Nagy Gábor
-
Korrektor
válasz Nagy Gábor #1 üzenetére
Azért remélem te is tudod, hogy egy ilyen rendszerleállás általában nem egyszerű programozási hiba miatt szokott bekövetkezni. Tökéletes rendszer nincs, és olvashattad te is, hogy mostanában milyen kiesések voltak még a legnagyobbaknál is, ez sajnos mindig beüthet.
OFF: Amikor én voltam ügyintézni, mindig gyorsan ment. Ezt most mit bizonyit?
-
Vangelis
nagyúr
Akkor a gyerkőc ezért nem kaptam meg még most sem a dikákját... pedig múlt szeptemberben voltunk bent megigényleni....
Azóta semmi..
@@@@ https://armegoszto.hu/deals/new
-
zoli62
addikt
Nocsak.Csak nem nagyon meleg van ?
-
HuMarc
addikt
Ja hogy én akkor szerencsés vagyok? Igényelve lett 2013 júliusban. Aztán megjött (2014) februárban, többszöri utánajárás után. Szerencsére pont síszünet volt, ezért itthon voltam, és át tudtam venni (még nagyobb szerencse, hogy volt személyim (14 év alatt), így át is vehettem, nem kellett bemenni vele a postára. Aztán májusban a személyim (14 év+) két hét után megjött.
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Július 1-én indult az anyakönyvi modul (milliárdos fejlesztés volt), az is bekavarhatott. Úgysem fogjuk megtudni, hogy mi volt a baj, államtitok.
http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2014/07/08/osszeomlott_az_okmanyirodak_rendszere/
[ Szerkesztve ]
Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
Máté94
addikt
Szegeden még megy... Itt semmi gond.
[ Szerkesztve ]
-
DEJVID
őstag
Hurrá, természetesen pont várok tőlük papírt!
-
Mi, rohadt linuxosok tehetünk erről is. Szépen megaszondta tegnap az NSA
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
jocomen
aktív tag
"Egyelőre azt sem tudták megmondani, mi okozta a rendszer összeomlását."
Egy rendszergazda megelégelte, h az "informatikus"-t mindig a "programozó"-val azonosítják, ezért lekapcsolta a szervert.
-
Nagy Gábor
tag
Pénteken még arról is írogattak pár fórumon, hogy igazából nem rendszerleállásról van szó, csak éppen arról, hogy NINCS párhuzamos (papíralapú és elektronikus) ügyintézés a bevezető időszakban sem, és ehhez képest a korábbi 120 év anyagát elfelejtették bedigitalizálni és feltölteni.
Ez talán tovább is árnyalja a képet amellett, hogy 920 millióba került - olvastam! - a rendszer, és ahogy egy társunk már írta, egy jobb csapat tokkal-vonóval egy százasból simán ki tudta volna hozni.
...
dr. Nagy Gábor
-
hemaka
nagyúr
Mar gozerovel dolgoznak biztos a helyreallitason.
-
nagyúr
válasz Nagy Gábor #15 üzenetére
egy csapat egy százasból? két órája még egy végzős hallgatód megcsinálta volna egy hónap alatt. ejj de nagy az infláció arrafelé. nem is szólva arról, hogy romlik az oktatás színvonala minden percben.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Darth Sith
tag
állítom, hogy még amerikai vagy német bérezésű mérnökök/fejlesztők is fele annyiból összehozták volna az egészet jobbra mint amiből elkészült. Ehelyett itthon két tál rizst fizettek a fejlesztőknek, és a maradék kb 900 milliót meg lenyúlták, aztán meg csodálkoznak, ha összeomlik. Vicc.
-
buherton
őstag
válasz Nagy Gábor #15 üzenetére
Ez talán tovább is árnyalja a képet amellett, hogy 920 millióba került - olvastam! - a rendszer, és ahogy egy társunk már írta, egy jobb csapat tokkal-vonóval egy százasból simán ki tudta volna hozni.
Azért erre kíváncsi lennék, de a végeredményre már kevésbé... Képtelenség lenne összehozni. Baráti áron is milliós tétel, de inkább több. Egy tapasztalt programozó nagyjából 1 millióba kerül havonta. Kell legalább 10, akik legalább egy évig ezen dolgoznak. Továbbá kellenek a menedzserek, tesztelők, akik szintén milliós tételek. A vasról még nem is beszéltünk. Nem ismerem, hogy mennyi mindenre használja az okmányiroda szóval ez így saccolás.
Oktatótól kicsit többet vártam volna, aki ráadásul felel a következő generációkért .
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
buherton
őstag
válasz Darth Sith #19 üzenetére
Mi alapon? Bocsáss meg lehet nem figyeltem, de mi is a foglalkozásod?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Azért 920 millába egy komolyabb tesztnek bele kell férnie, ráadásul talán lehetne lépcsőzetes a bevezetés. A pénztárgépeknél is szerintem egy féléves tesztidőszak hiányzott...
Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
Nagy Gábor
tag
Kedves buherton kolléga!
Először is le kell szögezzem, nem voltam, nem vagyok és nem leszek programozó, bár egy keveset már kerestem programozással, kényszerből, mivel nem volt más, aki helyettem megcsinálja és nekem kellett a pénz. Másodszor, nem kell tojni tudni ahhoz, hogy megállapítsam, hogy egy tojás záp.
Egy ekkora volumenű munka, amit (még 2009-ben) felvállaltak, de nem végeztek el rendesen, mint a példa is mutatja, nagyságrendileg a 100 millió körül lehet. A szoftver kifejlesztésével és az alá szükséges vasak beszerzésével és üzembeállításával. De messze nem 920 millió.
Mint jeleztem, nem vagyok programozó, de azt azért fel tudom mérni, hogy mekkora meló az egész, és mi minden kell hozzá. Vannak levelezős hallgatóink, akik a munkahelyükön hasonló projekteken dolgoznak, s így -rajtuk keresztül - én is képben vagyok. Egy kicsit túlzásnak tartom, hogy tíz jól fizetett programozó egy évig nyökögjön rajta. Ha valóban jók és valóban csak ezen a projekten dolgoznak, akkor is fél éven belül el kellene készülniük.
A program megírása kb. egy-két hónap, ha előzetesen korrekt módon tisztázzuk, milyen feladatokat kell ellátni. Az adatbázist célszerűen egy privát felhőben kellene létrehozni, s ennek a vasnak a költsége (beszerzés, konfigurálás és üzembe állítás) se nagyon haladná meg az 50 milliót.
Ami időigényes (lenne) és némi emberi többlet munkát igényelne, az az adatokkal való feltöltés és az ellenőrzés. Valamint a fejlesztendő szoftver tesztelése és hibaellenőrzése. Ami pedig a menedzsereket illeti, inkább egy hozzáértő ügyintézőre van szükség, aki beszerzi a szükséges hardver és szoftvert, és gondoskodik a telepítés és tesztelés elvárt feltételeiről és a szükséges adatrögzítésről.
Oktatóként nem az a feladatom, hogy megtanítsam a hallgatóknak, hogy minél több pénzt tudjanak a megbízóktól lenyúlni, hanem az, hogy megtanítsam őket gyors és hatékony, s lehetőleg olcsó (költséghatékony!!!) megoldást találni a felmerülő hardveres, szoftveres és egyéb problémákra.
dr. Nagy Gábor
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Az okmányirodai ügyintézés országosan 12 óra 40 perctől újra elérhető, a szolgáltatók a technikai hibát elhárították - közölte a VS.hu-val a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Délelőtt az egész országban állt az ügyintézés, mert összeomlott az informatikai rendszer.
Az átmeneti szünet miatt a KEKKH Személyes Ügyfélszolgálata (1133 Budapest, Visegrádi utca 110.) ma éjfélig várja az ügyfeleket a közigazgatási ügyeik intézésére. Kivétel ez alól azon ügyek, amelyeknek a megoldására napközben is lehetőség volt (például hatósági erkölcsi bizonyítvány, elkészült okmányok átvétele).
Az okmányirodák informatikai rendszerének jelentős részét az az Idom 2000 nevű cég fejlesztette, amelyet tavaly márciusban az állam 1,3 milliárd forintért felvásárolt, mondván, jobb, hogy ha az ilyen infromatikai rendszerek állami kézben vannak, nem pedig a magánhasznot gyarapítják. Az IdomSoft névre átkeresztelt, immár állami vállalkozás szlogenje: Értéket teremtünk a közigazgatásban.
A múlt héten az állami anyakönyvvezetés állt le, nem sokkal azután, hogy elindult az új informatikai rendszer. 2011-ben annak fejlesztését is az IdomSoft nyerte el. A központi hivatal akkor cáfolta, hogy ez hiba lett volna. Szerinte csak egy előre tervezett félórás leállás történt az első éles munkanapon.
-
sztanozs
veterán
A központi hivatal akkor cáfolta, hogy ez hiba lett volna. Szerinte csak egy előre tervezett félórás leállás történt az első éles munkanapon. No comment...
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
buherton
őstag
Ahogy már írtam, látni kellene, hogy miket kell tudni a rendszernek és a 920 millió mit tartalmaz(ott), addig ügye a semmin megy a vita.
A fejlesztés mindig is drága volt és ez ma sem változott.
-
buherton
őstag
válasz Nagy Gábor #23 üzenetére
Abban igazat adok, hogy a 920 millió már túlzás, de ha kb felével számolunk az már nem (de ez igen erősen függ, hogy mi van ebben az összegben).
Egy kicsit túlzásnak tartom, hogy tíz jól fizetett programozó egy évig nyökögjön rajta. Ha valóban jók és valóban csak ezen a projekten dolgoznak, akkor is fél éven belül el kellene készülniük.
Belőled durva mendzser lenne, mert ez kb a tarthatatlan határidő. Itt egy valós példa: Bluetooth + autó műszerfal (már adott volt, csak csiszolni kellett) = 5 szoftver fejlesztő + 1 hardveres + 2 egyéb + 4 menedzser, közel egy éves munkája és még így sem teljes a támogatott funkciók, és amik elkészültek azok sem mindegyik hibamentes. Ez egy zárt rendszer és viszonylag jól körül írható. Ehhez képest ez a projekt sokkal, de sokkal nagyobb. 2 hónap (de inkább több) csak a tervezéssel megy el.
A program megírása kb. egy-két hónap, ha előzetesen korrekt módon tisztázzuk, milyen feladatokat kell ellátni.
Ez teljesen naív hozzáállás. A program fejlesztés nem így meg.
gyors és hatékony, s lehetőleg olcsó
Gyors, jó, olcsó ebből kettőt lehet választani.
A programfejlesztés bonyolult, pénz- és időigényes, emiatt olyan drágák a szoftverek, amik ráadásul az átlag userfelé nem is annyira érezhető, de az iparban eszméletlen összegek mennek el különböző szoftverekre és nem véletlenül ilyen drága. Például egy fordító licensz 4000 USD, ami egy fejlesztő gárdának édes kevés. Nekem az egyik munkámhoz professzionális cucc kellett, ami 1 évre 1,5 millió és az névre szól, azaz más nem használhatja .
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
akár még bele is férhetett volna, ha hagynak rá időt. kb. ide lyukadt ki a legtöbb kormányzati it-s projekt az elmúlt évekből.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
veterán
válasz Nagy Gábor #23 üzenetére
Én 10 ezer forintért, meg 2 alaplapért megcsináltam volna 1 hét alatt.
gy.k: vicces az, amikor olyanok osztják az észt, akik még a közelében sem voltak rendszerfejlesztésnek. 100 millió forint nagyon-nagyon aprópénz, főleg egy ilyen komplexitású rendszer esetében.
-
petipetya
nagyúr
Muhaha.
"nincs rá lezsóidő"
-
GeorgeV
aktív tag
30 éve fejlesztek különböző rendszereket van nagyvállalati tapasztalatom is. Véleményem szerint ez az eredménye annak, amikor csókos cég végzi a munkát. Egy piaci cég töredék összegért, határidőre, kiváló minőségben elvégezte volna a munkát, de akkor bürokratáék zsebébe nem került volna pénz. A mai fejlesztő rendszerekkel gyorsan és jól el lehet végezni az ilyen feladatokat.
-
sztanozs
veterán
100 milla nem aprópénz - ~5-6 éve (nem nagyon változott az árazás azóta) egy tőbbezer fős, majdnem száz fiókos pénzintézetnek kb ennyibe fájt egy integrált jogosultságkezelő rendszer. Nem hinném, hogy ez a kormányzati csoda egy nagyságrenddel nagyobb komplexitású volna, vagy több vas kellene alá...
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Penge_4
veterán
"Tökéletes rendszer nincs, és olvashattad te is, hogy mostanában milyen kiesések voltak még a legnagyobbaknál is, ez sajnos mindig beüthet."
Mikor is állt le utoljára a google.com vagy a facebook.com? Oh wait...
KKV-knál is nagyon gáz, ha a szomszéd Pistike a "rendszergazda" és utoljára Comenius Logo-t és Turbo Pascal-t látott "programozók"
gányoltákrakták össze a rendszert, de kritikus rendszereknél fejeknek kellene hullania ilyenekért.De amíg ilyen embereket ültetnek felelős pozíciókba, addig csoda, hogy sokkal nagyobb bajok nincsenek.
(#29) Tapsi: "gy.k: vicces az, amikor olyanok osztják az észt, akik még a közelében sem voltak rendszerfejlesztésnek. 100 millió forint nagyon-nagyon aprópénz, főleg egy ilyen komplexitású rendszer esetében."
Inkább az a vicces, hogy tényleg olyanok csinálják, a maradék pénzt meg szétosztják az illetékesek egymás között.
De nem várom, hogy megértsd, elvégre ez az a fórum, ahol mikor valaminek az árát kritizálják, akkor jön a sok csilliárdos fizetésű szakember, hogy aprópénz, amikor meg munkaerőpiaci téma üti fel a fejét akkor ugyanezek az emberek panaszkodnak, hogy a minimálbért sem keresik meg. Demagógia rulez!
-
azbest
félisten
Hát kell valaki, aki kitalálja hogyan papírozzák le
Egyébként a pályázati pénzek kötelezően kirakandó plakátjait is érdemes nézni. Néha ki lehet fogni olyan gyöngyszemeket, hogy csuda. Bár a kedvencem még mindig az amikor a mikrosütőben szénpont égető hülyeségre kaptak 160 milliót, mondván az fúziós reaktor.
-
zone
őstag
YouTube - https://goo.gl/bCKFYP
-
veterán
panaszkodnak, hogy a minimálbért sem keresik meg.
Ahham, erre valami forrás esetleg?
sztanozs
Nem értek egyet. Ennél a melónál az integráció a legnagyobb feladat az n+1-féle őskövület kormányzati rendszerrel. Volt Kopintos ismerős, ő panaszolta, hogy mennyi meló van ezzel.
-
zone
őstag
Az integráció a legnagyobb feladat?
A saját rendszerükbe kellett integrálni! Több, mint 10 éven át ez a cég nyeri a pályázatokat, mert a legelsőt ők nyerték és utána más nem tudott csinálni a meglévő rendszerbe integrálható megoldásokat.
[ Szerkesztve ]
YouTube - https://goo.gl/bCKFYP
-
sztanozs
veterán
Azt a rendszert amiről beszélek ~200 alkalmazással kellett integrálni (a legrégebbit, a 70-es évek végén fejlesztették, azóta csak hegesztgetve volt).
-
buherton
őstag
Megrendelő menedzsere, a fejegység menedzsere, és nekünk volt kettő.
-
veterán
Azért azt kétlem, hogy a teljes állami informatikai infrastruktúrát ők fejlesztették volna., márpedig egy okmányirodai rendszer az összessel kapcsolatban áll. Ettől függetlenül nyilván van benne mutyi, de maga az összeg nem feltétlenül irreális.
(#39) sztanozs
Ok, én meg tudok olyan rendszerfejlesztésről, ami 40 milliárdnál tart. Hazai telco vállalat számlázó, és műszaki rendszeréről van szó. Teljesen piaci alapon.
-
Penge_4
veterán
"Ahham, erre valami forrás esetleg? "
Legutóbb például itt voltak komolyabb viták ezzel kapcsolatban.
"Nem értek egyet. Ennél a melónál az integráció a legnagyobb feladat az n+1-féle őskövület kormányzati rendszerrel."
Mert amennyi munkanélküli meg rosszul fizetett ember van az országban nem érné meg jobban "egy-egy tál rizsért" felvenni a sok Mancikát meg diákmunkást aki átirkálja az egyik alkalmazásból a másikba az adatokat?
Tekintve, hogy a régi úgyis megy a kukába, mert egységesítik.
-
fordfairlane
veterán
válasz Nagy Gábor #1 üzenetére
Ha a munkahelyemen (ZSKF) egy végzős hallgatónak házifeladatként kiadtam volna egy ilyen feladatot, mármint egy működő rendszer létrehozását, egy hónap alatt kész is lenne.
Ne mókázzunk már. Azt hittem, hogy nem csupa éretlen kölyök osztja itt az észt.
x gon' give it to ya
-
Snoop-y
veterán
Nem kell szegyenloskodni ez a Magyar telekom...
Azert arnyaljuk a kepet nem csak szamlazo es muszaki rendszerrol van szo. Abban benne van egy most mukodo integralt ugyfel kezelo adatbazis kivaltasa megy vele majd szepen az osszes egyeb WF, CRM es legacy rendszer is. Ha egyszer tenyleg keszen lesz . ( lehet nem indianokkal kellett volna csinaltatni )Mindegy ugyanott lesznek vele mint az elozovel. Jol hangzik a dobozos termek megvasarlasa csak annyi kibaszott rendszere van a T-nek (100+) hogy mire ezeket kidobaljak es kivaltjak a dobozossal customization-re annyi penzt dobnak ki mintha maguk irtak volna egyet. ( lasd az elozo projektet )
[ Szerkesztve ]
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Korrektor
Csak neked, idei események:
- Google Mail, Docs, Hangout: http://mashable.com/2014/01/24/google-gmail-outage-response/
- Facebook: http://techcrunch.com/2014/06/19/facebook-goes-down-in-global-outage/
És lehet hőzöngeni, de a Microsoft akkor is a legnagyobbak között van cloud szolgáltatásban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13"2020 Touch Bar i7/32GB RAM/512GB SSD
- HP OMEN Gaming 16 - ÚJ - GAMER laptop - i7-13700HX, 16GB, 1TB SSD, RTX 4070(8GB)
- Samsung Galaxy A32 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Compaq 8300 Elite SFF, i5-3470, 8GB DDR3, 120GB SSD, WIN10
- Új, bontatlan AIRPODS PRO 2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen