Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
janeszgol #23 üzenetére
Be is vezethetnék a programozást már általános iskolában, akár alsóbb években is, mint külön tantárgyat. A gyerekek korának megfelelő szintű kreatív, könnyű, játékos logikai programozást taníthatnának egyszerűbb nyelvekkel. Továbbra is probléma, hogy jelenleg is mire pályát kellene választaniuk, a többségnek fogalma sincs, hogy mi érdekli, melyik szakma konkrétan mint is csinál, milyen fizetést várhat.
-
janeszgol
félisten
Én a rossz megközelítésben látom a hibát. Ha programozás, rögtön a klasszikusok jönnek. C++, C#, Java stb. Pedig be lehetne vezetni egy könnyedebb Arduino projecttel az egészet. Ott egyszerűbb a nyelvezet. A Chipben mindig van erről szó, példával. Egy tanár nyugodtan felkészülhet belőle, bevisz egyet, megmutatja, sorban kipróbálják vagy közösen írnak hozzá funkciókat.
-
Béééla
őstag
válasz
DjFlanker #13 üzenetére
"és hamarosan jönnek a melegebb idők"
Máris kiment az emberek fejéből a #meetoo?Amelyik fiú/lány/férfi/nő, de még az Apache harci helikopter is, ha programozni akar, elmegy kipróbálni. Nálam az ultra-alap bevezetőre három nő is jött, nem kellett külön csajos napot tartani. A kocka nemtől függetlenül kocka.
@Narxis:
"Konkrétan már a régi viccet éljük meg, hogy az MM mosógép eladóit próbálják tanítgatni a szakmára"Kik? Munkaadók?"
Szerinted ez a sok négy-hat hónapos bootcamp nem arról szól, hogy adott cég rendel n darab idomított kódverő majmot checkboxban kiválasztott "készségekkel"? Pedig de. -
Tikakukac
titán
Én sem akarok megbántani senkit, mert csináltam/tom mindkettőt: programozók nagyon nagy többségének a kezében bármilyen szerszám, akár egy sima csavarhúzó is úgy áll, hogy a hátamat veri a víz. Kivételnek tisztelet. Ez ilyen irodista vs. kőműves ellentét lesz. A vitának zéró értelme van.
Azért sincs sok programozó amúgy, mert szépen lenevelik róla az embereket középsuliban, aztán egyetemen. Jelentkezem, én is így jártam. Nem bánom, hogy nem erőltettem ki magamból, sokkal boldogabban forgatom a csavarhúzókat, bűvölöm a pákát és fetrengek vezetékekbenValamennyit meg programozni mindenképp kell, így vagy úgy. De az járulékos veszteség.
Tigerclaw: Arányokat sajnos nem tudok, nem vagyok munkaközvetítő. Piaci igény mindegyikre van. Programozó is kéne, de olyan, aki a programozó cuccait rendben is tartja legalább annyi. Konkrétan már a régi viccet éljük meg, hogy az MM mosógép eladóit próbálják tanítgatni a szakmára, mert ők legalább láttak már fémet, műanyagot és villanyt viszonylag sokat, relatíve közel. Egyben.
-
Tikakukac
titán
Aha, jah, VIK-en is ment ez a duma 10 éve is, szerintem ment ez 20-al ezelőtt is.
Nem ezektől lesz több csaj ezen a területem (sem). Meg úgy általában sem. Úgy meg aztán végképp nem, hogy informatika=programozás. Minden ezen kívül sötétség és homály. Most, hogy lassan tényleg totális proginf lett a BME-n is aki nem programozni akar, mehet villamosmérnöknek vagy aminek akar. Vagy napi 10 óra és felszívja magába a tudást félállásban meg a netről.
-
DjFlanker
aktív tag
Belső IT helpdeskes (tudom, nem informatikus, nem programozó) vagyok (illetve most már picit feljebb de helyileg ugyanott), 40% a csaj arány, higgyétek el, NAGYON fel tudja dobni a napotokat, és hamarosan jönnek a melegebb idők
-
Tigerclaw
nagyúr
Kár hogy nem nyilvánosak a fizetések legalább cégen, vagy osztályokon belül. Ezzel 90%-ban a munkaadó jár jól, miközben a munkavállaló jogaira hivatkoznak.
"szerintem hagyni kellene békén a lányokat, amelyik programozni akar, az programozzon, amelyiknek más vágya van, az meg menjen más irányba."
Ebben egyet értünk.
-
válasz
Döglött Róka #5 üzenetére
HA nem tud semmit, akkor nemtől függetlenül kevesebbet fizetnek neki. Ha meg számukra nem jó a pozitív diszkrimináció, ne álljanak sorba...
-
bambano
titán
ez az üvegplafon a feminácik sületlensége. például megy a hiszti, hogy a lányok kapjanak ugyanannyi fizetést, mint a férfiak. ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy konkrétan melyik férfi? mert ugyanazért a munkáért a férfiak sem egyenlő fizetést kapnak, következésképpen értelmezhetetlen elvárás, hogy a nők ugyanannyit kapjanak, mint egy nem egyelemű halmaz.
a valóság az, hogy a feminácik olyan jogokért tüntetnek a nők számára, ami a férfiaknak sincs meg.
a másik vicces történet, hogy évtizedekig hitegették a nőlapok a lányokat az önmegvalósító dumákkal. most meg csodálkozik mindenki, hogy a lányok ezt elhitték, és magasról tojnak a stemre meg a többi, számukra értelmezhetetlen dologra. legyél cosmo lány, valósítsd meg magad! hogy egy cosmo lány kurvára nem egy z/system operátori konzolja előtt tervezi megvalósítani magát, az olyan biztos, minthogy ha mozog a politikus szája, akkor hazudik.
szerintem hagyni kellene békén a lányokat, amelyik programozni akar, az programozzon, amelyiknek más vágya van, az meg menjen más irányba.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Döglött Róka #5 üzenetére
Jobb lenne ha azon dolgoznának, hogy egyenlő legyen a fizetés és akkor talán többen választanák ezeket a szakmákat.
-
Jó kis kvótarendszerek formálódnak, jó lesz ez, nem mindenkinek, de legalább senkinek.
-
nyunyu
félisten
Az a baj, ha egy helyen ötnél több nő van, azt már tyúkólnak kell hívni, nem munkahelynek.
(Szeretjük, amikor a velünk egy szinten lévő sapos különítmény bevonul kávézni a konyhánkba, kb. az egész szint zeng attól, ahogy minimum 3 nő pofázik párhuzamosan az ötből.
)
-
gabor7th
addikt
" Morgan Stanley közös programjában középiskolás lányok tanulhattak programozást"
Voltam korábban egy HVG-s állásbörzén és elmentem a Morgan Stanley mellett, jó sokan álltak ott sorba... ha egy hímnemű végzős jelenkezne hozzájuk, akkor csak angolul állnak vele szóba, és mindenféle dolog, felsőfokú szakmai nyelvvizsga, tapasztalat kell... ha hímnemű vagy. Volt egy srác, aki ott sorolta akkor angolul, hogy milyen felsőfokú cuccai vannak, meg szakmai gyakorlata és ott volt két lány akik mondták is, hogy akkor nekik semmi esélyük, mert semmi ilyenük nincs. De aztán a lányoknak szóltak... magyarul, hogy semmi vész, mert a Morgan Stanley most nagyon akarja őket és nekik semmi ilyesmi nem kell amit a srácoktól elvárnak és őket lányokat egyből beveszik valami vezető képző tanfolyamra és szinte garantáltan vezetők lesznek... Mindenezt úgy, hogy ott volt még a srác hallhatta mindezt.
A pozitív diszkrimináció is diszkrimináció és ha nem a legalkalmasabbakat veszik fel folyamatosan azt meg fogja szenvedni a vállalat... lehet hogy soká, de megfogja.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ráadásul ha nem szoftverfejlesztő a cég, valószínűleg nem is találnak majd senkit aki programoz nekik pár soros program vagy excel makró kivételével. Aki jól tud programozni az elvárja hogy megfizessék és beírhasson az önéletrajzába is valamit, amivel a következő cégnél feljebb léphessen.
Elég alacsonyak itthon a kezdő programozó fizetések - talán jó okkal - de emiatt elég nagy lehet a fluktuáció. Akik komolyan veszik a programozást, azok komoly feladatokat és komoly fizetést akarnak, nem beragadni valahol félpénzért.
A negatív diszkrimináció, az üvegplafon ellen nem lehet sokat tenni pozitív diszkriminációval. Szerintem kérdezzék meg a lányoktól, hogy miért nem akarnak az IT bizonyos területein elhelyezkedni és talán rájönnek, hogy mivel tehetnék vonzóbbá, vagy akár arra, hogy nem mindig lehet változtatni az emberek véleményén.
Azért remélem olyan programokat nem indítanak, hogy minél több fiú legyen kozmetikus, vagy ápoló.
-
Real_Gabe
tag
Lányokat az informatikába! De természetesen megint csak programozásról van szó.
Az informatikus nem egyenlő a programozóval.Ez olyan mintha az orvos szó alatt mindenki csak szívsebészt értene.
Akárhol olvasok cikkeket, vagy akár álláshirdetéseket, ismertető anyagokat ahol az informatika/informatikus van megjelölve, szinte mindig csak a programozókról/programozásról van szó.
Erről le kéne már szokni!
Ez nem csak idegesítő, de a laikusokat teljesen félrevezeti és az átlagemberben téves kép él emiatt!Kedvenc személyes sztorim, hogy a munkahelyemen programoztatni akartak velem, készítsek valami programot. Mondtam, hogy nem vagyok programozó, rendszer informatikus vagyok, sok mindenhez értek, de a programozáshoz nem.
Természetesen nem voltak képesek felfogni, hogy az hogy lehetséges, hogy informatikus vagyok és nem tudok nekik programot írni!?Aztán jött hozzánk egy lány közfoglalkoztatottként, aki informatikai egyetemet vagy főiskolát végzett (diplomás) és vele is programoztatni akartak, de közölte, hogy grafikusként végzett.
Megint csak ment a csodálkozás és az értetlenkedés, hogy hogyan lehet az, hogy lediplomázott informatikából és nem tud programozni.Természetesen szükség van a programozókra, de ha mindenkit programozónak akarunk kitanítani és a programozás lesz a fiataloknak a karrier célja, mert a csapból is ez folyik és ezt sulykolják a köztudatba, akkor kik lesznek azok, akik a gépeket, szervereket, hálózatokat, stb. összerakják, üzemeltetik, karbantartják, stb?
Majd ül az üres irodába a sok programozó és akkor majd azon fog menni a munkáltató részéről a csodálkozás, hogy itt a sok informatikus (programozó), de egy gépet nem tud egyik sem összerakni és beüzemelni?
Persze ez túlzás, de akkor is!
Új hozzászólás Aktív témák
it A Nők a Tudományért Egyesület és a Morgan Stanley közös programjában középiskolás lányok tanulhattak programozást: lezárult a Smartiz program első éve.
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- Így lehet neked Teljes Magyar Logitech Craft Billentyűzet
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest