Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Jelszókezelők
- Mozilla Firefox
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Vivaldi (böngésző)
Új hozzászólás Aktív témák
-
anulu
félisten
"a notes megy linuxon"
...de minek is? nehogy azt mondd ra, hogy egy hasznalhato, teljeskoru kommunikacios infrastruktura, mert le fogok esni a szekrol
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
bambano
titán
De linux alá sem csak olcsó pc-t lehet venni. És ha adott egy költségkeret, akkor elég nagy teljesítményhatárig tudok venni olyan pc-t, ami azonos költségből többet tud, mint az a cisco, amit ugyanannyiért meg tudok venni.
Ha meg eljutok arra a terhelés-szintre, ahol a pc fizikai korlátokba ütközik, akkor meg nem ciscot veszek, hanem pl. junipert.
Annyi pénzből, amennyiért most egy 1812-es routert adnak, tudok venni egy alig használt ibm szervert, négymagos c2d alapú xeon procival, rendes gigabites ethernet kártyákkal. A 1812-es csak leshet, hogy mennyivel többet tud egy ilyen szerver.
Bárhogy is csűrjük-csavarjuk, a vége mindig az, hogy a cisco *drága*.
Egyébként meg pár adat:
- egy leharcolt asztali pc, a p4-es procik utolsó szériájából válogatott procival a 100 megás ethernetet simán kinyomja mérhető prociterhelés nélkül. Ugyanez a gép a gigabitet annyira tolja meg, amennyit a diszkek bírnak. Ha van alatta rendes diszk, akkor a gigabitet is kisámfázza, de ott már valamennyi prociterhelés mérhető.
- egy normálisabb szerver vas (amiket pl. most használtan már 50k körül megvehetsz, ez a régebbi p4 xeon architektúra) úgy routol neked gigabiten, hogy nem látszik a proci terhelésen.
- egy 1.86GHz-es quad xeonos valamivel modernebb ibm szerver 200 megát meg 600-700 pppoe kapcsolatot natolva, tűzfalazva elvisz, miközben az ára sokkal alacsonyabb, mint egy olyan asa-nak, ami ebbe a terhelésbe belerokkan (nem is megy rajta, mert a pppoe-t nem szokták asaban végződtetni, tehát kell még egy doboz).
- egy hp szerver vason mértem eddig a legnagyobb hálózati forgalmat, három interfészen összesen 2.5Gbps-t. Közben a gépen dolgoztak is, volt rajta vagy 450 adatbáziskapcsolat...szóval én is szeretem a ciscot, jó cuccok meg minden, de a ciscos történetekben mindig eljön egy kínos pont, az árcédula.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
alamuszi
senior tag
Nem a csúcskategória a lényeg szerintem. Ha nem az, hogy a Linux routernek is vannak korlátai, amit te mondasz, az (használt olcsó brand PC) az elég egy irodába, de hogy is mondjam, nem nagyon elég másra. Ha már igények is vannak, mint ilyen amolyan stream (pl 4 - 5 2MB/s -es VLC, és hasonlók), akkor az olcsó PC-d nem elég. Ha Gigabit a hálózat esetleg 2 alhálóval, akkor megint nem elég. Arról nem beszélve, hogy arra már pont annyiba kerül egy gép, mint egy Cisco 1800. Ami nem a csúcs, de mindeneseter stabilabban konfigurálható, mint egy linux router. Amúgy mint mondtam nekem is Linux routereim vannak, de ha lenne pénz nem az lenne. Persze ez megint csak magánvélemény.
"Technológiai problémák nem fordulnak elő az Apple készülékeinél." - Ulkesh
-
bambano
titán
oké, tehát homerouter kategória a kérdés:
bemegyek egy-két használt pc boltba, kapok 25-40k között használt ibm asztali pc-t.
ciscoban ennyiből még linksyst is csak kapaszkodva veszek, a 1812-es cisco meg az árgép szerint 202k-tól kezdődik.és ahogy az árakra emlékszem, mondjuk egy 7201-es vagy egy 7206vxr npe-g2-vel az már igencsak tíz milleres kategória, abból meg akkora pc-t veszek, hogy nem fér be az ajtón.
beállítani meg ugyanúgy nem tudják egyiket se rendesen, ez nem különbség. kész szkriptek vannak linuxra, ciscoban meg talán van webes felület, stb.
de mondhatnám az aironet sorozatot is. a mikrotik háromszor körberöhögi minden szempontból.
cisco... ahha...
-
alamuszi
senior tag
Nekem is Linux PC-im vannak. De ahol nincs akkora sávszél. pl egy magániskola, vagy egy sima irodaépület 200 PC-vel, Ott bővel jó egy Ciscó, beállítják, utána nem nagyon kell birizgálni évekig. Abban teljesen igazad van, hogy a PC fele annyiba sem kerül. (Nekem Dell Optiplexeim vannal erre a célra C2D procikkal 2 GB rammal). És mennek. DE céleszköznek jobbnak tartok egy dedikált routert. Persze ez magánvélemény.
-
bambano
titán
Például azért, mert egy 1800/1900-as cisco attól a terheléstől már régen feldobja a pacskert, amit egy linuxos pc még röhögve kiszolgál.
500-as, 501-es pix, 5500-as asa, meg egy halom hasonló kacat kapitulált már nálam terhelési okok miatt, azóta pc-ket használunk (oké, nem dzsunka pc-t) és vidáman gurul minden.
Nem mellesleg egy csomó dolgot meg lehet tenni egyszerűen linuxon, amit ciscon csak tornázással vagy sehogy. Ha nem akarsz sok pénzt kiadni cisco eszközökre, akkor a konfigurációmenedzsment igen hamar kínossá válik.
És akkor még nem beszéltem olyan dolgokról, hogy a cisco megoldások kiagyalóinak világlátása itt-ott hagy kívánni valót maga után. Pl. úgy gondolják, hogy kábeltv hálózaton pppoe-t kell használni. lol.
Egyébként nem vagyok cisco ellenes, habozás nélkül megvetetem a ciscot, ha úgy látszik, hogy az a célszerű eszköz. De ez mostanában ritkul.
-
-
alamuszi
senior tag
A helyzet, hogy irodai környezetben egyértelműen a Windows Server nyer Windows kliensekkel, már csak azért is, mert egy nagyon jól automatizált rendszer az egész.
Webszerver (FTP, HTTP, Minimal sql.)-eknél, egyértelműen gazdaságosabb a Linux, ez tény.
Fájlszervereknél attól függ mire van szükség, ha nem kell komoly jogosultságrendszer, akkor nagyon jó a Linux, ha kell, akkor kell a windows server.
Az adatbázis szinten, a bankok még mindig Solarist használnak, hiszen a banki rendszerek nagy része azon fut. (MNB, OTP stb..).
A kisebb végek tűzfalaként tökéletes tud lennei egy Linux router, persze, ha nincs pénz céleszközre (Cisco 1800, 1900 stb. )
Levelező szervereknél az Exchange-nél kevesebb jobban kezelhető szerver van, ha hozzászámol hogy bele van integrálva az AD is, akkor pedig a Linuxos megolgások nem nagyon rúgnak labdába.
Kisebb cégeknél pedig egyértelműen Linux levelezőszerver.Mi vonható le ebből?
Csak annyi, hogy kisebb cégeknél nagyon megfelel a Linux, hisz nincs pénz. Ha viszont van, akkor céleszközök, irodára Windows, máshova, pedig az adott céleszköz, dedikált szerver.
Persze magánvélemény.
-
nvyktor
aktív tag
@sh4d0w, @hohoo, @bambano:
Nem értitek a mondanivalóm lényegét.Nem azt mondtam, hogy ezek jók.
Csak azt, hogy használják.
Vagyis nem az a lényeg, hogy én, vagy ti, vagy akárki más szereti-e ezeket a rendszereket, hanem az, hogy egy migrálás során foglalkozni kell vele.
Nem foglaltam állást abban, hogy én ezt szeretem. Mert nem.
@hohoo:
Igen, komoly vállalatok ezek, és nem azért használják az említett megoldásokat (és még sok egyebet) mert úgy általában tehetségtelenek...@floatr:
Igen, persze hogy csak találgatok. De nem is állítottam az ellenkezőjét.
"De ezek szerint semmiféle tervük nincsen, csak tapicskolnak a langyi lavórban, meg néha mondanak valamit." - így van. Ez a kényelmes.Védd a fákat! Egyél hódot...
-
bambano
titán
MS sql nem megy linux alatt. NAÉS? Postgresql megy, oracle megy, db2 megy, egy csomó nosql megy. Az mssql hiánya kb. annyira hat meg, mint amennyire meggyászolom azt a pókot, amit Kínában egy háziasszony kitakarít a sarokból.
ie6 nem megy: lássuk csak, milyen cégek akarják már megölni az ie6-ot: microsoft... oh wait.
egyébként az internet explorer valamelyik korábbi verziója futott unixon. következmény: a lényegi részeket ezer éve portolták. akkor portolják a többit is, ha van rá fizetőképes kereslet.De, be kellene mutatni, hogy hány nagyobb helyen használnak mssql-t nagyobb feladatokra, mikor az a hardverkörnyezet, amin fut, gyakorlatilag semennyire sem skálázható. Mondjuk hasonlítsunk már össze egy pc-s ms sql szervert egy szerverteremnyi regattából összerakott oracle rac-cal.
Egyébként meg ha egy alkalmazás nem fut firefoxon vagy chrome-n, akkor rosszul van megírva.
Különben meg ne tereljünk, EB-ről volt szó, nem telkó cégekről. De végülis megnézhetjük pl. az internet szolgáltatókat, hány helyen használnak windowst a szolgáltatásban (nem desktopnak). fogadni merek rá, hogy nulla.
-
hohoo
senior tag
Azok aztán "komoly" vállalatok lehetnek, amik ms sql-t használnak, na meg képtelenek az ie6-ra gyányolt cuccot átírni
Én egy olyan banknál voltam ahol az utóbbi megvolt (előbbi nem, mert db2 ment linuxon meg aix-en vagy mi), de szerencsére nem active fossal, hanem csak egyszerűen ie6 "szabványú" belső oldalak voltak. De már szabványosítva lett.[ Szerkesztve ]
T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!
-
-
floatr
veterán
Na erre mondom, hogy találgatsz csak. Vagy így van, vagy nem. Ők adták ki a megbízást, ha van egyáltalán efféle rendszerük, és ha már régóta a floss a jelszó, akkor már régóta aszerint kéne kiadni a megbízásokat. Ennyi
De ezek szerint semmiféle tervük nincsen, csak tapicskolnak a langyi lavórban, meg néha mondanak valamit.
-
nvyktor
aktív tag
Azért ez így kicsit erős...
Csak két példa banki szférából ÉS telekommunikációs területről, saját tapasztalat:
- MS SQL nem megy linux alatt,
- IE6-ot megkövetelő böngészőben futó "alkalmazás" nem megy linux alatt.Gondolom, egyiket sem kell bemutatni, hogy az általad említett nagyobb vállalatok hány százaléka használ ilyet, kisebb vagy nagyobb feladatokra.
Persze, az SQL-t lehet migrálni, könnyen.
És az IE6-os retteneteket? ActiveX-el?
Felejtős... Könnyebb újraírni.Szerintem ne reklámozd tovább az elfogultságodat...
Védd a fákat! Egyél hódot...
-
bambano
titán
Ha már kettőnél több munkaállomást kell migrálni, akkor már teljesen mindegy, hogy 2 vagy 2 ezer vagy 20 ezer. Tisztességesen előkészített migrációval pár óra alatt újra lehet telepíteni pár tízezer gépet.
"És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy pénzügyileg is ellenérdekelt lehet a döntéshozó...": ez a tényleges oka az egésznek. Semmi más.
Ilyen cégeknél nem szokás saját embert tartani semmire. Minden outsource-ban van, egyik csapat megy, másik jön. Nincs itt semmi hr probléma.
-
bambano
titán
ha a szerverek már linuxot futtatnak, és nem is tervezik, hogy lecseréljék őket, ebből egyenesen következik, hogy minden szolgáltatást, amire abban a környezetben szükség van, tudnak nyújtani linuxról is. egyenes következmény: valószínűleg semmibe nem kerülne a klienseken is átállni linuxra.
Mégegyszer: mindig az active directoryt meg a group policyt meg ezeket szokták felhozni, hogy az linuxon nem megy. Linux a szerver, következésképpen ezeket a szolgáltatásokat nem tudják ebben a formában nyújtani. Mégsem cserélik le. Tehát ezekre a szolgáltatásokra vagy nincs szükség, vagy linuxon is futó más rendszerrel oldották meg.
Ergo nem kell a kliensre sem windows.
-
bambano
titán
Az ügyviteli szoftvereket ki fogja portolni opensource alá? Minek kellene portolni? Lássuk csak, mi az oracle termékcsalád elsődleges fejlesztési platformja: csak nem linux??? nohát, ki fogja portolni az oraclet *WINDOWS* alá, ez a helyes kérdés.
Az oracle összes cucca megy linuxon, az ibm db2-je megy linuxon, a notes megy linuxon, a teljes sap rendszer megy linuxon. Ezzel ki is lőttük a nagyobb vállalatok által használt rendszerek 90+ százalékát.
Szerintem ne reklámozd tovább a tájékozatlanságodat.
-
bambano
titán
Miért, a microsoft által írt programok kockázataiért ki vállalja a felelősséget? Mert a microsoft nem, az benne van a licenszben.
a nyílt szabvány sokminden, csak quality fogalom nem. nincs is ilyen fogalom a témakörben.
#11: Attól, hogy informatikai cégnél dolgozol, nem lesz hihetőbb, amit írsz. Ergo ez a mondatrész felesleges volt, csak az eredeti definíció szerinti flame elindítására alkalmas.
Üzleti szférában a semmihez erősen közelítő védelmet kap a fogyasztó. Semelyik cég sem vállal felelősséget azért, ha pl. egy szoftver hibájából bevételkiesésed lesz. Max. annyit vállalnak, hogy a hibák többségének a kijavításához x órán belül hozzáfognak.
Ha te ennél többet hiszel bármelyik szerződésetekbe, akkor sürgősen olvasd el újra.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
"Lehet azon vitatkozni, hogy az opensource megoldások jobbak/szebbek/biztonságosabbak/mittomén, mint az MS, de az emberek már megszokták az MS kezelőfelületét. És ez még nagyon sokáig így is lesz (szerintem), mert az MS is sokat öl abba, hogy termékei jók/szépek/biztonságosak/mittomén legyenek."
Nemtudom , kristály tisztán emlékszem a Win95 -re, már meg volt az IBM OS/2 -je, az de a kutyát nem érdekelte.
-
ntomka
nagyúr
Mert a nem "openszósz" rendszer amit aktuálisan használnak, az mindenhol eredendően tökéletesen és maximális hatékonyságra van megtervezve? Lehet eleve tragédia az egész, vagy ha nem volt az, akkor időközben a megváltozó igények és felhasználás miatt azzá vált. Ekkor hót mindegy, hogy openszósz vagy nem openszósz alapra helyezed a dolgot, a tervet el kell készíteni mindenképp, még ha csak verziómigrálásról is van szó, ergo megérheti számba venni más, nem a korábbi alapokra helyezett rendszer használatát is. Innentől a többi csak politika és kapitalizmus...
[ Szerkesztve ]
ツ Headphones on - World off
-
lapa
veterán
ezt így kijelenteni kicsit erős. egy migráció rengeteg pozitív változással (azaz változtathatósággal) jár, ami hatalmas hatékonysági változást eredményezhet. mondom ezt úgy, hogy láttam már erp meg infra migrációt is. az sap bevezetés se azért térül meg mert hűbazz dejó az sap, hanem mert struktúráltan végig kell gondolniuk mi is folyik a cégnél, aztán azt optimalizáltan és szigorú protokollokkal felépítik benne.
tudom, hogy semmi köze a témához, de nekem pénzügyileg igen jól esett nem megvenni 180 ezerért a 2003-at. ha összeszámolom mennyi szívás volt a linuxban ugyanazt 0 tapasztalattal felépíteni, még ezzel együtt is azt mondom megérte, mert színtiszta tanulás volt. a mostani tudásommal nevetve migrálnék, mert kivétel nélkül mindent meg tudtam oldani rajta a legfaramucibb hardverekkel is, jórészt hatékonyabban / magasabb színvonalon is.
persze tudom enterspájzban minden a sharepoint meg a közös exchange kalendár körül forog, ezek nélkül minimum összeroppan a téridő. amíg az átlagjúzer / managger egy inboxban vagy a home könyvtárában se bír rendet tartani nem ezeken fog múlni a világ dicsősége. sokkal több pénz megy el azzal, hogy az inkompetenciája miatt matyizik az adott programban, legyen az outlook vagy project vagy visio vagy x.
mindazonáltal ha jól tudom lehet office-t is telepíteni linuxra, de hál istennek nincsenek gyakorlati tapasztalaim. szerintem elképzelhető egy linuxos thinclient-infrastruktúra office-szal meg exchange-dzsel. még mindig olcsóbb.
-
nvyktor
aktív tag
Pontosan ezt mondom. Persze lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam.
Megteheti, hogy ad olyanra megbízást, ahol csak "hasonló".
De nem fogja megtenni, ha a fejesek közül valaki azt mondja, hogy de hát ez xar...És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy pénzügyileg is ellenérdekelt lehet a döntéshozó...
A migráció/kompatibilitás pedig nagyon fontos ilyen méretekben, hiszen nem tudod az egészet egy hétvége alatt migrálni... azért a 36 ezer munkaállomás az nagyon komoly szám...
Vagyis a régi és új rendszereknek az átállás alatt tudniuk kell párhuzamosan működni, és a közös szervereket, adatbázisokat, adatokat használni. Ez nem kis feladat, és a kompatibilitási problémák nem 2-3 nyomtató driverben merülnek ki.
Ráadásul MS munkaállomások üzemeltetésére van szakember csapatuk (csapataik). Ezeket mind átképezni, és/vagy kirúgni, újakat felvenni szintén hatalmas költség, és/vagy HR erőforrás...
Védd a fákat! Egyél hódot...
-
floatr
veterán
Egyrészt itt szó sincsen migrációs tervről, még csak tanulmány szintjén sem, másrészt meg sem próbálták a közbe szerzést.
A németek meg sokmillió euró értékben sem tudtak 2-3 nyomtató drivert megfejleszteni, ezért ballagtak vissza a rokoni cégekhez (oh wait... )Lehet találgatni sokmindent az "ügyviteli szoftverekről", de jó ideje megteheti az EB összes intézménye, hogy olyanra ad megbízást, ami nem kötődik ahhoz, hogy start menü van-e, vagy csak valami hasonló. Itt megint valami fasza politikai alapon mozog az egész, mint az említett német példa. De ha nagyon naivak vagyunk, akkor is csak migrációs hiányosságok/félelmek állhatnak a háttérben.
(#16) samuf de az is lehet h nem. Azt nem értem, hogy hogyan lehet ennyi információ alapján bármit gondolni. Azt sem tudod, hogy milyen szerverek a, SLES pl rengeteg management eszközzel van ellátva...
[ Szerkesztve ]
-
samuf
csendes tag
"a központi infrastruktúrát biztosító 350 szerver mindegyike Linuxot futtat"
Na itt látszik, hogy nem szakértőről van szó.
Egy Linux-ot és egy Windows-t összehasonlítva nem olyan nagyok az eltérések, hogy egy felhasználót ne lehetne átszoktatni egyikről a másikra. Viszont ha egy több ezer gépből álló infrastruktúrát kell üzemeltetni, akkor a Windows tud nyújtani jónéhány olyan szolgáltatás, amire Linux-on még nincs támogatás.
DE ehhez Windows-os szerver is kell!
Két lehetőség van, vagy szépíteni akarja a helyzetet, vagy a szakértőknek nem volt beleszólásuk. -
nvyktor
aktív tag
Szerintem ennek más oka van.
Itt nem az MS kontra open source a lényeg.Egyszerűen az ottani IT-sok jól kommunikálták az átállás utáni kompatibilitási/support nehézségeket.
Még az is lehet, hogy adtak valami fejesnek egy linuxos laptopot, hogy "Nesze, ez az ópenszórsz, használd!"
A németek sem véletlenül álltak vissza opensource-ról MS-re, mert nem bírták elmagyarázni Jürgennek, meg Stefinek, meg Hansnak, hogy a megnyitás az attól még megnyitás, csak más a zikon!
Lehet azon vitatkozni, hogy az opensource megoldások jobbak/szebbek/biztonságosabbak/mittomén, mint az MS, de az emberek már megszokták az MS kezelőfelületét. És ez még nagyon sokáig így is lesz (szerintem), mert az MS is sokat öl abba, hogy termékei jók/szépek/biztonságosak/mittomén legyenek.
A felhasználói programokról nem is beszélve...
Nem tudom, hogy mennyi és milyen szoftvert alkalmaznak, de nyilván a szoftveres infrastruktúra sem merül ki a windows/office programokban. Az ügyviteli szoftvereket, adatbázisokat, adatokat ki fogja portolni opensource OS alá?Mert az EB IT-sai biztos nem.
És a cégek sem, akiktől veszik, csak jó pénzért. Ráadásul el sem készülnének vele a határidőig.Nna mindegy, nem fo$om tovább a szót, de hangsúlyozom:
itt a felhasználás a lényeg, nem az MS-OpenSource "ellentét"Védd a fákat! Egyél hódot...
-
floatr
veterán
LibreOffice egy kommunista szoftver, aztán mégis lehet supportot venni hozzá. Ja, hogy ingyen jó, csak rettegünk...
-
aronkaaa
csendes tag
válasz #24737024 #10 üzenetére
Ez nettó marhaság. A nyílt forráskód nem jelenti azt, hogy nem állhat mögötte egy komolyabb vállalat, akitől támogatást lehet vásárolni. Még a sokat szidott Microsoftnak és Apple-nek is vannak nyílt forráskódú termékei, amikre nyújtanak támogatást
Ez nettó funkcionális analfabetizmus.
Amikor azt mondom, hogy community által fejlesztett szoftver, akkor a community által fejlesztett szoftverekre gondolok, bármilyen meglepő...
A nyílt forráskód pedig önmagában nem jelent semmit minőségi szinten. (Legfeljebb kockázatot.) Akár cég áll mögötte, akár community. Nyílt szabvány, portabilitás, interoperabilitás. Csak erre utaltam, semmi többre.
-
aronkaaa
csendes tag
Ez így egyáltalán nem igaz. Üzleti/kormányzati szférában kőkemény szerződések védik a felhasználót. Informatikai cégnél dolgozom, és a legtöbb általunk használt szoftver esetén, ha bármilyen probléma felmerül (biztonsági/funkcionális) azért kőkeményen felel a fejlesztő/üzemeltető. Ja, és főleg nyílt szabványokon alapuló egymással integrálható szoftverekkel dolgozunk.
Használunk sok OpenSource dolgot is. Ha ott para van, akkor írunk egy ticketet, amire jó esetben válaszol valaki. Biztonsággal kapcsolatban pedig semmilyen garancia nincs, mert a kiszervezett IT (pont biztonsági okok miatt) nem vállal felelősséget a nem garantált biztonságú termékek használatából eredő problémákért. Nincs szerződés, nincs kötbér.
-
törölt tag
az is egy érdekes kérdés, hogy egy community által fejlesztett szoftver kockázataiért ki vállalja a felelősséget? Tudjuk jól: a user.
Ez nettó marhaság. A nyílt forráskód nem jelenti azt, hogy nem állhat mögötte egy komolyabb vállalat, akitől támogatást lehet vásárolni. Még a sokat szidott Microsoftnak és Apple-nek is vannak nyílt forráskódú termékei, amikre nyújtanak támogatást
-
aronkaaa
csendes tag
„A bizottság arra bátorítja a tagországokat, hogy a nyílt szabványok és az interoperabilitás lebegjen a szemük előtt, de közben maga láthatóan nem tesz semmit ez ügyben”
No igen. Még ma is sokan összekeverik a nyílt szabványokat a nyílt forráskóddal. A kettő között semmilyen összefüggés nincs... Az egyik egy quality fogalom a másik pedig egy license fogalom. C'mon emberek!
Persze a Microsoft sem a nyílt szabványoknak való megfeleléséről híres. Viszont az is egy érdekes kérdés, hogy egy community által fejlesztett szoftver kockázataiért ki vállalja a felelősséget? Tudjuk jól: a user.
-
floatr
veterán
Egyrészt ugyebár a pályázatot ms-alapú megoldásokra is ki lehet írni, hogy az udvari szállító versenyképes áron hozza az anyagot. Másrészt nekem meg leginkább tárgyalási alapnak tűnik az a fenenagy FLOSS-stratégia, amivel megfelelő ajánlatra lehet sarkallni a ms-t.
wow sűrűn halnak itt el a beszólások
-
moonman
titán
gondolom, főleg technikailag lenne ultragázos platformot váltani, persze ettől függetlenül kiírhatnának egy pályázatot, úgyse tudna senki megfelelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest