Európa csak szóban pártolja a nyílt forráskódot

A nyílt szabványok és a nyílt forráskódú megoldások előnyben részesítését elviekben pártoló Európai Bizottság (EB) a közbeszerzési eljárást megkerülve egyezkedik a Microsofttal arról, hogy miként tudná kedvezőbb feltételekkel meghosszabbítani a mintegy 36 ezer kormányzati számítógépén használt Windowsok licenceit – írja összefoglalójában a New York Times. A lapnak az uniós adminisztrációért felelős alelnök, Maroš Šefčovič szóvivője elmondta: az európai központi szervezetek zömét jelentő összesen 42 hivatal és intézmény PC-iről van szó, és azt remélik, hogy a jelentős volumenre tekintettel jobb árakat tudnak majd kiharcolni.

Az EB négy évre szóló, 49,8 millió euró értékű licencmegállapodása – melyet a Microsoft-partner egykori Fujitsu Siemensszel (ma Fujitsu) kötött – idén május 31-én jár le. A szerződést Brüsszel három évre szeretné meghosszabbítani, és erről közbeszerzési pályázat kiírása helyett ún. tárgyalásos eljáráson közvetlenül egyeztet a Microsofttal.

A nyílt forrású szoftverek ügyét képviselő Free Software Foundation (FSF) európai vezetője szerint az EB a politikusok szokása szerint bort iszik és vizet prédikál: olyan ajánlásokat fogalmaz meg mások számára, melyeket maga nem követ. „A bizottság arra bátorítja a tagországokat, hogy a nyílt szabványok és az interoperabilitás lebegjen a szemük előtt, de közben maga láthatóan nem tesz semmit ez ügyben” – nyilatkozta a lapnak Karsten Gerloff.

A közbeszerzés megkerülését aggályosnak tartja egy másik szervezet, a javarészt a Microsoft riválisai által felállított és ugyancsak a nyílt forráskódú megoldások mellett elkötelezett Openforum Europe is. „Ez a döntés ellentmondani látszik a bizottság digitális menetrendjében lefektetett IT-politikai célkitűzéseknek, ahogy annak a bizottsági szándéknak is, hogy az európai beszerzési eljárásokat átláthatóbbá és méltányosabbá tegyék” – magyarázta a tömörülés vezérigazgatója, Graham Taylor.

A bírálatokra nem válaszolt közvetlenül az EB, Šefčovič szóvivője inkább azt hangsúlyozta, hogy Brüsszel így is a nyílt forráskódú megoldások legnagyobb felhasználója a világon. Az EB intézményeiben mintegy 250-féle open source szoftver van rendszeresítve – magyarázta –, a központi infrastruktúrát biztosító 350 szerver mindegyike Linuxot futtat, ahogy az uniós weboldalakat kiszolgáló 850 szerveren is nyílt forrású szoftverek dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények