Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Netflix
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- TP-Link WR1043ND router
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz BestofJAVA #44899 üzenetére
Ja ja, na meg a Windows se fut rajta.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
BestofJAVA
tag
válasz AiRLAC #44894 üzenetére
Közben azért tovább olvastam a fórumot, és látom ám feketén-fehéren, hogy súlyos gondjai vannak a 4k képernyőkkel... IS!
Szóval nem tudom, miért ajánlod média célra, ja, vagy hónapokig, évekig debuggolni kedvedre?
Home assistant-nek bármi jó, egy kétdolláros Arduino chip is, szóval nem kell hozzá feltétlenül döglött vacak oprendszer.Wine-t iszik, vizet prédikál
-
addikt
válasz BestofJAVA #44890 üzenetére
Szóval desktopnak nem jó (senki nem mondta hogy az, nem arra készült), ezért szar. Értem
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
nagyúr
"Linux is only free if your time has no value"
Ez nagyon tetszik, megjegyzem!
-
addikt
Még egyszer: nem desktop.
Médialejátszónak LibreELEC-el, 3D printernek OctoPI-vel, Home Assistanthoz, NAS-ként stb. remekül használható."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
válasz BestofJAVA #44886 üzenetére
YUMI pl. (nekem egy USB3s 128GB-os Samsung SSD van ExFat-ra formázva és rajta mindenféle telepítő és recovery ISO-k. Kb 300MB/s írás/olvasást tud, elég gyors így bármit elindítani/telepíteni róla).
-
nagyúr
Rosszul írtad a vételár-30%-ot.
-
BestofJAVA
tag
válasz 5leteseN #44888 üzenetére
5leteseN és Fecogame: Köszönöm, kipróbálom.
aryes: Bár ne lenne. Szerintetek legalább befektetésnek jó? Mert akkor, tekintettel a chiphiányra, eladó egy gyakorlatilag érintetlen darab vételár+10%-ért. Majd valahogy elütöm az időt nélküle...
Inkább LEGÓzok. Most komolyan, a Mindstorms mindent tud, ami nekem kell, még 3d-nyomtató is építhető belőle. És nem kell hozzá oprendszer, ami boldogtalanná tesz."Linux is only free if your time has no value"
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Nekem a Ventoy van erős kipróbálás alatt, egy 32GB-os pendrive-ot "tolok" most 10 Linux-Windows iso-val.
Mindegyiket jól indítja, előtte menü, automatikusan bővíti, amikor új iso-t másolok rá, stb...Szerintem átlagos felhasználónak tökéletes.
Van telepítője, leírása W/Linux alá, asszem' magyarul is.
Így jár, aki lassan írja a hsz-t("megelőztek"): Én![ Szerkesztve ]
-
veterán
Ventoy programmal meg tudod csinálni, de hogy a Raspberry-vel működik-e, abban nem vagyok biztos.
[ Szerkesztve ]
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
BestofJAVA
tag
Szeretnék egy pendrive-ról 6 különböző, ígéretes Linux distrót és próbaképpen egy asztali Windows-t bootoltatni. Milyen programot javasoltok a multiboot stick alkotásához?
Általában mekkora egy jól fejlett Linux distro? Az egész zakk-um-pack a RAM-ba töltődik, és boot után nem fog már kelleni a pendrive?
Egy 32GB pendrive-ot állítanék be a célra, de elég nagydarab. Nem hagynám órákig lógni a porton - mi van, ha meglököm, belebotlok. Ha újra és újra a boot disc-hez nyúl a rendszer, kénytelen leszek a memóriakártyára írni az os-eket (vagy rövidebb, könnyebb pendrive-ot venni, ha lesz rá érkezés). -
válasz BestofJAVA #44883 üzenetére
Ennek pontosan mi köze van a Raspbery-hez?
Nincs olyan hogy asztali Windows. A Windows is sok kis apró program összessége. Ezeket a programokat is egy "magas" szintű (a processzor utasításaitól független) programozási nyelven írják (c++, c#,...)., és a fordító program készít belőle olyan bináris fájlt (gép kód), amit az adott CPU megért, fel tudja dolgozni az utasításokat adatokat.
Ez lehet x86 (32bites Intel/AMD CPU-n futó kód), x64 (64bites Intel/AMD CPU-kon futó kód), de a fordítók képesek más gyártók CPU-in futó kódot is előállítani. Ez lehet ARM V7 is, amit a raspberry-re épített CPU is képes értelmezni.
Természetesen ennél bonyolultabb a kérdés, de képzeld el hogy olyan mintha a fordítóprogram a magyarul leírt gondolataidat lefordítja németre, hogy a németek is megértsék, de lefordíthatja franciára, hogy a franciák is értsék. Kicsit buta analógia, de a lényeg benne van.
Az operációs rendszer csak a HW-t hozza működésbe, biztosít a programok számára egy futtató környezetet. Vagyis nem elég hogy az op.rendszert elkészítik az adott processzor fajtára, a futtatni kívánt programoknak is ugyanúgy arra processzorra kell lefordítani, hogy futtathatók maradjanak.Tehát ha vásárolsz egy ARM CPU-val szerelt laptopot, azon futni fog a Windows, hiszen a Microsoft készített egy olyan verziójú Windows-t ami konkrétan ezen az ARM processzorra fordított. A SystemOnChip jegyében minden periféria integrálva van. A Wifi, a bt, a videófeldolgozó... Itt a Windows kódjába bele van forgatva a a gyártóval közösen kifejlesztett Wifi,BT, Videó, stb eszközmeghajtó. Ezek fixen a Windows ARM-os kiadásába vannak beleforgatva, nem készült olyan univerzális verzió, hogy egy eszközmeghajtó cserével másik ARM chipek is támogatva legyenek. Ezért is van olyan szűk palettája az ARM-os laptopoknak. Mindegyik ugyanazt a konkrét CPU modellt használja.
A másik amiért nincsenek elterjedve, hogy szinte nincs is ARM-ra lefordított Windows-os program. Erre találták ki az emulátort, ami HW-esen is rásegít arra hogy futtathatóvá váljanak az x86-os (32bites!) Windows-ra írt programok. Ami a 64bites CPU-k programok korában kicsit halva született ötlet.
A másik Windows vonal az iot verzió, ami gyakorlatilag egy nagyon lecsupaszított Windows, se grafikus felület se semmi. Csak egy "csontváz", egy alap, amire építkezhetsz. (egy kapunyitónak, egy öntözőrendszerek, egy riasztónak felesleges a GUI és az azzal járó plusz erőforrás pazarlás)[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
addikt
válasz BestofJAVA #44883 üzenetére
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/arm/overview
https://www.android-x86.org/"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
BestofJAVA
tag
-
addikt
válasz BestofJAVA #44881 üzenetére
Azok is egy architektúrára épülnek. Android is van x86-ra, Windows is van arm64re.
[ Szerkesztve ]
-
BestofJAVA
tag
Elméleti kérdés: ha áthidalhatatlan szakadék tátong az ARM és x86 architektúra között, hogyan adnak ki néha kombinált Android/Windows dual rendszerű eszközöket? Talán két processzor, két eltérő buszrendszer fut bennük?
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Ha már ott a PC-s táp, akkor nem fogom a HDD-ket a PI USB-jéről hajtani. Akkor sem, ha bírná.
Még jó, hogy van két táp is így kéznél.
A TT 630W-os 5V, 22A-t tud.
A SS 750W-os 5V, 20A-t tud.
A Pi-hez kapott kis vacak 5V, 3A.
A Seasonic-on van egy kapcsoló. Ha benyomom, akkor 40 vagy 50 (már nem emlékszem pontosan) százalékos terhelésig nem kapcsolja be a ventit. Arról nem szól a fáma, hogy mennyire figyelné a melegedést és arra kapcsolná a ventit.. Normál használat mellett amúgy sem csak az 5V van leterhelve.
Meg arról volt szó, hogy a tápventi hűtené a PI-t, ezért sem említettem meg ezt a funkciót. -
dew28
aktív tag
válasz JulianSinulf #44863 üzenetére
Alapvetoen igen, csak vedd szamitasba, hogy a tapoknak leginkabb nem az 5V aga van nagy terhelesre meretezve -ellentetben a 12v aggal-, igy ha nem egy db Pi-t + hddket kotsz ra, akkor azert el tud fogyni viszonylag hamar a teljesitmeny, minek okan melegszik, akkor viszont porgeti is a ventit
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz AiRLAC #44876 üzenetére
Valamiert ugy emlekeztem, hogy a parancs vegen meg kell adnom az uj meretet de nem... siman csak
sudo resize2fs /dev/sdc2
kellett, gondolom ilyenkor a particio meretet veszi alapul.[alucard@server ~]$ df
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
dev 1.7G 0 1.7G 0% /dev
run 1.9G 8.8M 1.9G 1% /run
/dev/sda2 110G 4.2G 102G 4% /
tmpfs 1.9G 4.0K 1.9G 1% /dev/shm
tmpfs 500M 0 500M 0% /tmp
tmpfs 1.0G 0 1.0G 0% /var/cache/pacman/pkg
tmpfs 50M 20K 50M 1% /var/log
tmpfs 500M 0 500M 0% /var/tmp
/dev/sda1 214M 55M 159M 26% /boot
/dev/sdb1 916G 458G 413G 53% /mnt/PiDrive1
/dev/sdc1 916G 200G 670G 23% /mnt/PiDrive2
tmpfs 381M 0 381M 0% /run/user/1000
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
0519
senior tag
válasz BestofJAVA #44873 üzenetére
Ubuntu-t használok, ennek alacsonyabb az erőforrás igénye.
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
BestofJAVA
tag
válasz adika4444 #44866 üzenetére
Köszönöm a választ. Becsülendő, ha valaki ilyen közegben értékelhető választ ír egy új embernek.
Az SD kártyán marad a Raspberry OS, és külső meghajtóról bootolok majd Windows vagy Ubuntu, esetleg más rendszereket. Elsőre nagyon érdekes, hogy több sikerrel kecsegtet a Windows, mint a maga is Linux Ubuntu.
Szeretném, hogy a Raspberry-n végezhető összes fejlesztés konkrétan rajta programozódjon, rajta lehessen gyakorolni, tanulni, programozni, hasznos SW, IDE környezetet felállítani, érdemi munkát végezni. A Raspberry 4B meglehetősen potens ketyere, a legerősebb lakossági fejlesztőeszköz. Konkrétan nem asszisztálnak hozzá a nagy cégek, Microsoft, gugli, Alma, de érdekünk meríteni ezek készségeiből, és aligha nélkülözhető minden művük.
0519: szintén köszönöm. Ezek szerint menni fog az IntelliJ. Ubuntu vagy Windows alatt javaslod?
cigam: öregem, nekiesel minden ok nélkül egy új embernek. Ez minősíthetetlen. Ha ez még nem lenne elég, fikázol más weboldalakat, és arra célzol, hogy inkább téged tartalak gurunak... Amikor ez nem jön be, elkezdesz végre infót írni, de csak amit mások korábban már kedvesen megírtak.
A lakosság egyben magára is van hagyva minden ilyen projekttel, úgyhogy vagy közösségként hoztunk létre valamit, vagy semmit. Hogy milyen alapon fikázod másik igényeit, törekvéseit, és segítő weboldalakat, az maradjon a te titkod. -
Archttila
veterán
32GB-os SD kartyarol 120GB-os SSD-re koltoztettem a rendszert. (Manajro ARM)
Szokasos modon dd paranccsal letrehoztam az img-t, utana szinten dd -vel feltoltam az SSD-re, ezt kovetoen johetett a cfdisk, resize, (mivel az SD kisebb az SSD-nel) miutan ezzel is vegeztem mar csak az fstab -ot kellett rendbe tenni, es volt orom boddattsag..
Minden nagyszerune mukodik, viszont ma be ssh-ztam a serverre es df parancs egy halk WFT-ra ingerelte az ajkaimat:[alucard@server ~]$ df
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
dev 1.7G 0 1.7G 0% /dev
run 1.9G 8.8M 1.9G 1% /run
/dev/sda2 29G 4.2G 24G 15% /
tmpfs 1.9G 4.0K 1.9G 1% /dev/shm
tmpfs 500M 0 500M 0% /tmp
tmpfs 1.0G 0 1.0G 0% /var/cache/pacman/pkg
tmpfs 50M 32K 50M 1% /var/log
tmpfs 500M 0 500M 0% /var/tmp
/dev/sda1 214M 55M 159M 26% /boot
/dev/sdc1 916G 200G 670G 23% /mnt/PiDrive2
/dev/sdb1 916G 365G 505G 42% /mnt/PiDrive1
tmpfs 381M 0 381M 0% /run/user/1000
A root (sda2) tovabbra is SD kartya meretu amit nem ertek, mert latszolag resize utan minden rendben volt:
[alucard@server ~]$ sudo fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 111.79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk model: ASM105x
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 33553920 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x6e694e14
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 62500 500000 437501 213.6M c W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda2 500001 234440623 233940623 111.6G 83 Linux
Szerintetek mi lehet a gond?
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
scream
veterán
Szerintem érdemesebb lenne lassan túllépni a jóemberen, mert nem igazán ment neki át egyik üzenet sem.
Rakjon fel magának Win10-et vagy Ubuntut aztán majd szembesül elsőkézből vele.
Csak azt nem értem, hogy akkor minek jön kérdezni, ha utána annyi fáradtságot nem vesz, hogy értelmezi is a kapott válaszokat. De nem, ő asztali rendszer élményt vár, meg azt, hogy valaki ebben megerősíti. Mindenki más meg helikopter.
-
válasz BestofJAVA #44861 üzenetére
Ha elmúlt a fájdalom? Neked kéne még elég sokat tanulni, és nem a másikat froclizni!!!
Pláne úgy, hogy elég sok segítséget, infót is kaptál tőle...Ahogy AiRLAC is írja nem az operáció rendszer a kérdés, hanem hogy az adott platformra is elkészítették-e.
Ubuntu esetén pl. itt a támogatott platformok listája. Ezeken a CPU-kra van lefordítva, támogatva. Nem lehet keverni a szezont a fazonnal. Az Ubuntu Intel x86 CPU-hoz fordított kiadása sohasem fog elindulni egy Raspberry procin.
És ez igaz a programokra is. Nem elég hogy az adott operációs rendszerre van lefordítva, az sem mindegy milyen architektúrára. Pl. az Arduino IDE letöltés oldalán nem véletlenül van az operációs rendszer mellett a CPU platform is feltüntetve.
Linux-on külön bináris van 32 és 64 bites ARM platformra, ami a raspberry-n futó rendszertől függően (32, vagy 64 bites linux) futtatható.
De pl. a Cisco Cisco Packet tracer-ből ha jól kerestem csak Intel x86 procin futó kiadás létezik. Ezt soha nem fogod ARM procin futtatni.[ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
válasz BestofJAVA #44850 üzenetére
Hello!
A Cisco Packet tracer kivételével működhet a dolog.
[packet-tracer hw minimum]''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
simongab
senior tag
Raspberry 2 B 1B indulásánál mindkét led világít... HDMI. nem ad jelet ... zenelejátszó progi amivel eddig használtam nem installálódik fel fel. USB n nem ad ki tápot...valami ötlet? Hogyan keressek hibát? Meghalt a cucc?
-
adika4444
addikt
A PacketTracer ARM-on Ubuntu-n teljesen esélytelen. HA valahogy felkendácsolsz egy Windows 10 for ARM kiadást, akkor azon lehet rá esély, hogy elinduljon, legalább is akkor, ha van belőle 32 bites kiadás (64 bites nem jó). A 32 biteseket a Windows képes futtatni valamiféle emulált megoldással. A Windows 11-ben mint ha lenne előrelépés és tudná a 64 bites x86 emulációt, de ebben nem vagyok biztos.
Ha kellő időt beleölsz, eljuthatsz addig, hogy ezek elinduljanak, a felhasználói élmény viszont a legrosszabb álmaidat is alul fogja múlni.
üdv, adika4444
-
5leteseN
senior tag
válasz JulianSinulf #44863 üzenetére
Hasonló tapasztalataim vannak kb 10 éves korú tápokig, tenyérnyi ventikkek, legkevesebb öt évre tervezett élettartammal, alacsony fordulattal, böséges élettartam-tartalékkal.
Amelyiknek pedig venti gondjai vannak, nem érdemes -szerintem- javítgatni, mert a VGA-k elszállt Wattjai miatt fillérekért (szerencsével ingyen is) lehet 2-3-400 W-os tápokat kapni, szabályzot fordulatú ventikkel is.
...de szerintem a kilós elektronikai nagykerekben még mindig szokott lenni "kilóra" az innen-onnan-csődből-... vehető venti is a Pi4-re, kis szerencsével bordával együtt....a "Vargánés" tápokkal kell csak vigyázni! ...ha még vannak/"élnek" még olyanok!
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ubuntunál ugyanez a kérdés: van-e arm64 portja a programoknak, vagy csak x86?
-
JulianSinulf
senior tag
-
-
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
Szolíd felvetésem egy korábbi/aktuális problémára -erre: ami a Pi4-re csatlakoztatott további fogyasztók(HDD,SSD,...) esetében merült fel, az eredeti tápegység túlterhelésének formájában, ami az egész rendszer instabilitását okozta, amire lehetséges jó válasz-, hogy a sokaknál ,és nálam is, kallódó PC-táp "hegyek" egyik még megbízható darabját használni az 5V-os feszültség biztosítására.
A tizen+ Amperekre méretezett, általában ventivel is rendelkező tápok bőven (túl)teljesítik a Pi bármilyen reális A-igényét, csak a rövid tápkábelt kell kivitelezni, hogy ne legyen zavaró feszültségesés.
Vannak tápok, amik eleve kicsivel 5V felett adnak ki, egyszerű és gyors fesz-méréses válogatással(terhelten!) meg lehet találni a legalkalmasabbar a rendelkezésre álló készletből.Nekem -még kívülállóként - jó ötletnek tűnik. ???
-
válasz BestofJAVA #44855 üzenetére
Mint említettem nem a GUI-s verzió felekecse lése a gond (Bár jogilag mindenképpen), hanem az hogy nem tud x86 kódot futtatni. Teljesen más a processzor architektúra, más a gépi kód,....
De ha ennyire ragaszkodsz hozzá, hogy neked van igazad, hiszen a Norbi is írta blogján hogy fut rajta, akkor csak hajrá.Ugyanakkor felmerül a kérdés: Miért érdeklődsz, ha nem fogadod el a (neked nem tetsző) válaszokat?!
-
BestofJAVA
tag
Windows-ra készülnek, és emellett Ubuntu kiadás létezik az összes felsorolt oktatási applikációból.
A Raspberry Pi 4B fogadja a Windows 10/11-et, nemcsak IOT, hanem Desktop verzióban is, erre gondoltam. [link: asztali Windows a legújabb Raspberry-n]
De eddig csak Raspberry Pi OS volt fenn nálam. Nem tudom, hogy szuperál rajta Ubuntu (állítólag a 22.10 már szem előtt tartotta a Raspberry-t, és jóval kényelmesebb az elődöknél). És nem tudom, mennyire terhelhető az asztali Windows.
-
cog777
senior tag
válasz scream #44853 üzenetére
Azert szerintem egesz jol mukodik a VSCode ha ssd-vel hasznalja az ember az rpi4-et, nem muszaj vim-ezni persze egyetertek veled, ha kizarolag a felsorolt programok futtatasa a fontos, akkor inkabb x86 minigepet kell venni.
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
scream
veterán
Szerintem ha ilyesmiket szeretnél futtatni, akkor nem a Raspberry lesz a te eszközöd hozzá.
Valamilyen szinten lehet GUI-t használni 1-1 lightweight-ebb distro-n, de tapasztalatom szerint (RPi2, RPi4) gyorsan el tud fogyni az ember türelme/ideje.
Elsősorban szerintem keress CLI-s eszközöket, amiket simán terminal-ból tudsz használni/futtatni (pl vim, git, nmap), esetleg különböző service-ek futtatására alkalmas (SMB, FTP, NFS, DNS, stb), de arra és úgy nem fogod tudni használni, mint egy "rendes" PC-t, fejlesztéshez, nem erre lett kitalálva - és nem véletlen, nem is igazán elérhetőek az ilyen jellegű GUI heavy IDE-k és kliensek ARM-re.
-
cog777
senior tag
VSCode, Godot biztosan mukodnek. Elobbivel ki lehet valtani az Arduion IDE-t, a PlatformIO kiegeszitovel.
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
?? Tuti van ezekből ARM-ra fordított kiadás? pl. a Cisco Packet tracer?
A W10 nem asztali verzió, hanem egy GUI nélküli iot alap. Állítólag fel lehet ekecselei az ARM-os GUI kiadást, de a kérdés ugyanaz marad: Léteznek ezekből ARM-os Windows-ra fordított kiadása?[ Szerkesztve ]
-
BestofJAVA
tag
Sziasztok!
Szeretném a következő szoftvereket használni Raspberry-n:
IntelliJ Idea és GitHub
Cisco Packet tracer
wireshark
Arduino IDE
meg ilyeneketEzekhez Ubuntu-t telepítsek vagy Windows 10-et?
-
wassermann
Topikgazda
válasz jozdavab #44847 üzenetére
"...A hőfok idle-n 40 fokról 30 ra csökkent, de 5V-n süvít mint a szél..."
A kiolvasott hőfok a Pi maghőmérséklete a chip belsejében, ha jól emlékszem 165°C a kritikus, amikor belép a hővédelem. Ezért írtam, hogy egyáltalán nem biztos hogy kell a venti, ha jó a borda.
-
adika4444
addikt
válasz jozdavab #44847 üzenetére
Ha 80 MBps-ról beszélünk, az abszolút jónak mondható. Lehet persze hegeszteni, elméleti gyakorlati maximum gigás LAN-on olyan 108-115 MB/s meglehet, szóval nagy fájllal és rsync-kel érdemes lehet rátesztelni, hogy hol szűk a keresztmetszet, de átlagban ennél jobbat én nem hiszem, hogy elérnél normál használatban.
üdv, adika4444
-
jozdavab
tag
válasz Fecogame #44844 üzenetére
Üdv!
Köszi, ezt nem tudtam a samba ról.
Átalakítottam NTFS ről EXT4 re a lemezt.
Gyors teszt azt mutatja hogy a CPU load jelentősen csökkent, az írás pedig nőtt átlag 80Mb/s re.
(Még mindig kicsit kevésnek érzem a sebességet, de kapásból duplázódott, szóval hurrá)
Holnap majd kitesztelem normálisan, nagy fájlokkalKözben a házhoz adott venti is elindult >magától<.
A raspberry kikapcsolása (sudo shutdown + fizikai poweroff), majd bekapcsolása után elindult, azóta megy.
Érdekes, mert eddig nem ment egyáltalán, azt hittem hogy gyári hibás.
A hőfok idle-n 40 fokról 30 ra csökkent, de 5V-n süvít mint a szél, ezért valószínűleg átrakom 3ra, vagy kihúzom teljesen, mivel ennyit nem ér meg, pláne hogy nem is melegszik nagyon az eszköz amióta nincs ntfs el dolga.Köszi mindenkinek a tippeket.
Vulpes pilum mutat, non mores.
-
JulianSinulf
senior tag
válasz jozdavab #44843 üzenetére
Minden ventinek van gyakorlati haszna.
Nekem alu házban van, szintén kis ventivel, de az működik. Csak nem annyira halk.
Noctua-nak van 5V-os ventije. Bár az meg lehet, hogy nem ilyen kicsi.
Kettős csapágyazásút érdemes keresni.Én inkább annak járnék utána, hogy milyen hőfokvédelem van beleépítve (pl. lekapcsol mielőtt kinyúvad) és, hogy a magas hőmérséklet következményeként van e teljesítményvesztés.
Ha nincs védelem, vagy csökken a sebesség, akkor mindenképp érdemes aktív hűtést beszerezni. Ha viszont nincs ilyen gond, akkor személy szerint csak erősen ajánlom, de nem feltétlen szükségszerű. -
veterán
-
jozdavab
tag
válasz #70211840 #44841 üzenetére
Valóban nagy a CPU terhelés írás alatt. (Olvasásnál nem olyan vészes)
Ellenpróbának megnézem majd EXT4 ben mennyit javul a helyzet, de sajnos szerintem ez nem lesz járható megoldás, mivel a W10/11 tudtommal nem kezeli natívan, a család 60+ os részének meg túl bonyolult lenne betanítani külön program használatát rá.
Ezek a kis 5V os ventik mennyit érnek?Van gyakorlati hasznuk? Mert akkor megpróbálom megjavítani a jelenlegit/kicserélni egy működőre, hátha az segít rajta.Vulpes pilum mutat, non mores.
-
jozdavab
tag
válasz jozdavab #44839 üzenetére
Ja igen, a hőfokokhoz:
Lemaradt, de egy zebra case be van benne, ilyen kis mini hűtőbordákkal.
Elméletileg van hozzá egy ventillátor is, de szerintem azt döglötten kaptam mert nem forog, pedig dokumentáció alapján jól van bekötve. Szóval jelenleg passzív üzemmódban üzemel.Vulpes pilum mutat, non mores.
-
jozdavab
tag
Sziasztok!
Tegnapelőtt én is boldog PI 4 - 8GB tulaj lettem
Egyelőre qbitorrent + pi hole + samba server fut rajta. Mindegyiket a pimylifeup on olvasott guide alapján setupoltam.A Samba/Torrent, USB3-M2 átlakítóval csatlakoztatott 512gb os msata, SSD-t használ (NTFS)
Minden működik hiba nélkül. Ámde
Sambán keresztül átlagban 30, maximum 40MB/s el tudok írni amit személy szerint keveslek. Írás mellett 50 ről 80 fokig felmegy a CPU amit személy szerint sokallok (bár a sebességet nem csökkenti közben)- Az msata-usb átalakítóm nem kéne bottleneckeljen mivel USB 3.2 gen2 és 10Gbit/s ig bírnia kéne (mondjuk minek, ha csak msata megy bele )
- Az ssd a raspberry USB 3 portjába van dugva (5Gbit/s)
- Az adat küldő gép NVME ssd ről olvas (~3Gbit/s)
- A hálózat minden eleme közöt gigabites kábel van (1Gbit/s)
-Az msata ssdm 560/530 MB/s el kéne tudjon olvasni/írni
- A headless raspberry 64bit OS eközben egy 32gb os sandisk high endurance microSD ről fut.Innen szűk keresztmetszet ránézésre maga az msata ssd kéne hogy legyen a saját kis ~500megás elméleti sebességével, ami viszont még mindig nagyságrendel nagyobb mint a gyakorlati 30-40.
Próbáltam utánaolvasni interneten, miért ilyen lassú, vagy ez normális e, de nem lettem sokkal okosabb eddig.Mi okozhatja ezt?
Az NTFS fájlrendszer lassíthat ennyit/okozhatja a melegedést, akkor is ha eleve NTFS source ról másolok rá?
Az hogy SD kártyán van az OS és nem az SSD-n okozhat lassulást? (Mert mondjuk oda próbál cachelni a szerencsétlen valamiért)
Esetleg valami más ami elkerülte a figyelmem?Előre is köszi a tippeket/ötleteket
Vulpes pilum mutat, non mores.
-
hunaqua
addikt
Rpi4 LibreElec
Miként tudom előhívni az Addons mappát,hogy szerkeszthető legyen? Valahol volt leírás róla csak nem találom Core Elec alatt látszik rögtön
[ Szerkesztve ]
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
nagyúr
válasz wassermann #44835 üzenetére
-
5leteseN
senior tag
válasz wassermann #44835 üzenetére
-
5leteseN
senior tag
Ha mindkét eszköz tud Wifit, akkor csak idő kérdése, hogy legyen program is, amivel műxik az XGODY majd "kijelzőként".
Az RPi nek is van wifije, dupla, lehetne -szerintem-, de azt a gadgetversus-os 400e-es AnTuTu -t nem tudom le-/benyelni még mindig valóságosnak.Új RPi 4B áron meg lehet már venni többszörös tudású -korábbi flagship- telefont.
...de minden is lehetséges, még nincs eldöntve.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Azért tettem idézőjelbe a "kijelző"-t, mert -ahogy írtam korábban - valójában ez egy komplett XGODY Tab10 tablet (Android 11 Go-val), de az Allwinner A133-as CPU olyan kis teljesítményű, hogy emiatt alig használható, ezért van nálam ilyen módon átminősítve kijelzővé-akkumulátorrá a 1200*1920 IPS-es, +8000 mA-es akkus gép.
Azt a továbbélést tervezem a részére -a korlátai feloldásaként-, hogy egy sokkal nagyobb teljesítményű, jól használható, de viszonylag kis kijelzős -divatja múltával immár olcsó- telefon (Pl: OnePlus 5/5T, Huawei Mate Q10/10 Pro, ...) "kijelzőjeként" folytatja nálam pályafutását, a mobiltelefon kijelző klónozását tervezve, az eddigi segítségek alapján most van keresés alatt erre megoldás, sajnos szinte biztosan csak vezeték nélküli megoldással, ami lehet, hogy zavaró késleltetést hoz magával a játékoknál.
A tableten belüli kijelzőről nincs információm.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
5leteseN
senior tag
válasz body007 #44823 üzenetére
Azért, mert a gyakorlatilag csak kijelzőként és akkuként(8000 mA) használható, fillérekért vett 1920*1200-es IPS "kijelzőimet" akarom (jól) használhatóvá tenni.
Erre egy lehetséges megoldás lehet a Pi 4B, vagy egy korábbi -immár használtan/nem divatos, ezért megfizethető- flagship-közeli telefon, aminek tükrözném a kijelzőjét.
...vagy valami jobb/más megoldás!
+ Szabadidő hasznositás 5leteseN.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz 5leteseN #44822 üzenetére
De miért érdekes az antutu eredmény? Ez nem android-os gép, h releváns legyen. Persze rá lehet mókolni droid-ot - de nem arra való. Ez egy mini kártyagép linux-al...
Itt vannak mérések pl.:
Raspberry Pi 4 specs and benchmarks
Nem egy erőmű, maradjunk annyibanHameg droid kell vegyél vmi android tvbox-ot - biztos hogy gyorsabb lesz.
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
5leteseN
senior tag
ITT szereplő adatok alapján az Rberry Pi 4B 400.000+ AnTuTu pontot tud a kijelző szerepre kinézett 10.1'es tablet eredeti processzorával összehasonlítva.
A 400e-es értéket tartom hihetetlennek, 8 Core-os, 10nm-es, 3-4 évvel újabb, Cortex A-73-as CPU-k tudnak ennyit.
A Pi 4 B-ben egy 2019-es, 28nm-es konstrukció dübörög, 4 Cortex A-72-es maggal.Vki le tudná esetleg futtatni valamelyik AnTuTu-t otthon?
Előre is és .
...mindez egy vásárlás előtti érdeklődés része .
-
-
törölt tag
válasz Balerik #44813 üzenetére
Nekem a LibreELEC-el még soha nem sikerült a Lirc-et úgy konfigolnom, hogy normálisan működni tudjon vele az IR vevő-m, amivel a Kodi-t zargatom.
Pedig napi szinten Arch Linux-ot használok (linuxot 10+ éve), nem esek nehezemre a konzol.
Nekem a mai napig a RaspiOS + Kodi + Lirc kombó vált be. Azzal is szépen megy a 4K.
És természetesen fel lehet dobni mellé, ha valaki akarja, a qbittorrent-nox latest verzióját, egy service-el automatikusan indítani és webfelületről használni.
(Nálam nem Pi-n fut, de technikai akadálya nincs, hogy azon menjen)Szóval csak egy alternatívaként hoztam fel, mert ezzel legalább teljes kontrol van a rendszeren, nincs előre összerakva/beállítva semmi.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! A kérdésem az lenne, amiben szeretnék segítséget kérni és kapni. Egy model 3B+-hoz csatlakozó kamerát nagyon jól tudom használni. Egy parancssort bemásolok, de csak így működik. Azt szeretném, ha nem kellene bemásolni ezt, hanem önműködően elindulna, mikor bekapcsolom a Raspberry-t. A másik indítási lehetőség, ha egy parancsikonnal tudnám elindítani ezt a folyamatot. Remélem nemcsak a bennfenteseknek adnak itt választ, hanem egy kezdőnek is. Köszönöm a válaszokat. Üdvözlet Mindenkinek.
[ Szerkesztve ]
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
tasiadam
veterán
válasz wassermann #44815 üzenetére
Akkor melle dobok egy 32 vagy 16os pendrivet es az lesz a tarhely, ha mas nincs. Azt latja legalabb jol
[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
tasiadam
veterán
üdv
Van egy pi 1-em, ami 4gb class 4 kártyával bootol, de class10-es 32gb sd-vel pedig nem. Ez miért lehet? A 4gb is elég, so-so, de konkrétan semmit nem reagál rá ugyan azon táppal.Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Balerik
aktív tag
Szia!
Nekem is RPI 4 em van 2GB memóriával. Jelenleg LibreELEC fut rajta és nem volt még olyan FHD vagy 4K (4K HDR) film ami ne tökéletesen futott volna rajta akadás nélkül (bármely méret mellett, volt már 45-50GB film játszva). Próbáltam már több PI-s OS (LibreELEC; OSMC; DietPI) és mindegyik alatt KODI-val hibátlan volt a filmek lejátszása.
Ha csak FHD; 4K; 4K HDR a cél akkor LibreELEC,
Ha kell torrent is akkor OSMC, abban egyszerűbben és alapból bekapcsolható a Transmission.Elmúlik.
-
5leteseN
senior tag
-
wassermann
Topikgazda
válasz JulianSinulf #44808 üzenetére
Nekem is van egy Stick PC-m a TV-re dugva (z8350 8GB RAM 128GB eMMc), tényleg nem sokkal jobb mint a Pi-m. Az egyetlen előny a családban, hogy Windows 10-el érkezett eleve, amit mindenki gond nélkül tud használni.
-
JulianSinulf
senior tag
Nem hasonlítottam össze árban. A pi szóba sem jött. MiniPC-ket nézegettem, de nagyon lassúnak tűntek és egyik sem tudott HDD-t fogadni. (Árban úgy 200 euró körül mozogtak 3 éve.)
Így összeraktam egyet.
Sharkoon One ház, ami azért nem kicsi, de nem is vészesen nagy és elfér a polcon.
8100T proci a kis fogyasztás miatt és az IGP tudja a 4K 30 Hz-et. Nincs is gond a filmekkel és amúgy a sebességgel sem.
16 GB RAM, mert sokat megy a böngésző is, néha nagyon sok lappal. Meg ez alá nem adom, ha én építem. Most is használatban van 6,6 GB.
ASRock H370M-ITX/AC alaplap.
Corsair SF450 SFX Netzteil 80+ Platinum. Ennél kisebbet nem találtam, a nagyon minikkel meg vesződni nem akartam. A házba kényelmesen elfér.
nvme SSD benne, mert volt elfekvőben otthon és helyet is spórol. Gyors. HDD-k benne, mert azok is voltak, de amúgy is tervben volt. Ha nem lett volna, akkor vettem volna.
Hűtésként először passzív CPU hűtő volt, de jobb szeretem az aktívat, így a legkisebb Noctua toronyhűtőt tettem bele utólag. A ház hátuljába alapból egy noctua került. 8 vagy 9 cm-es, már nem emlékszem. A legnagyobb, ami belefért.
Nem hallható, hogy megy a gép.
VGA nincs.
A fogyasztás 1 HDD-vel 20-25W alapjáraton.
Filmeknél max 40W-ig megy el. De tartalom és felbontásfüggően változik a 25 és 40W között.
Ha teljesen leterhelem aida-val, akkor 60W. De normál használat mellett ilyen terhelést nem kap.
Win10 fut rajta, mert ez jobban ki tudja használni a hardvert. Energiatakarékosabb. Emellett a 4K kijelző sem gond neki és a 4K filmekkel sem kell vacakolni. Linux-szal is próbálkoztam, de az nem volt elég hatékony és jó.
Az, hogy jelenleg mibe kerülne egy ilyet összerakni, nem tudom. 3 éve építettem, azóta gond nélkül megy. Gyors és mindent tud, amire szükségem van.
Ezzel szemben bár a Pi sokkal kisebb, kevesebbet is fogyaszt, de sokkal gyengébb is és nem tudja azt amire szükségem van. Árban is olcsóbb, de ez nem kompenzál nagyon sok mindent.
Egyszer egy hétig volt a TV alatt. Rendes Rasberry OS volt rajta és beállítottam az AdGuard-ot, hogy ez szűrje a reklámokat. 1 hétig bírta a folyamatos üzemet. Aztán valami megadta magát, mert kernelhibával megállt az OS indulása. Lehet, hogy az SD kártya halt meg. Aztán másra fogtam be, másik SD kártyával. De akkor tesztelgettem kicsit a TV-n. És egyértelmű volt, hogy mire nem képes.
A miniPC-kre is ráírják a szépet és jót. Aztán a leírásban van olyan, hogy 5 perc is lehet a bekapcsolási idő. Meg rokonnál egy már meghalt. Most egy másikat használnak, de online filmeknél gyakran dob "fehér halált". Fehér lesz a kép és csak az áramtalanítás segít rajta. -
sztanozs
veterán
Fut rajta (használtam is egy darabig), de ahogy elottem írták, a QBT (vagy más libtorrent alapú kliens) jobban fut rajta.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
senior tag
köszönöm az infókat!
-
5leteseN
senior tag
Üdv!
Meglepően magas AnTuTu értékeket találtam a Pi 4 B-re -400e feletti !!! - ahhoz képest, hogy egy négymagos, 28nm-es csíkkal gyártott CPU-ról van szó.
Mi a helyzet ezzel a számomra hihetetlennek tűnő értékkel, van valakinek saját mérése?
Van már rá Android portolva ami használja a hardveres gyorsítás lehetőségeit?
+1: Az 1,5 GHz-es és magasab órejeles változzatok közötti különbség???
Előre is
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Netflix
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Külpolitika
- Milyen videókártyát?
- Építő/felújító topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Csak VGA kell bele! Ryzen 7 félkonfig
- HP Elitedesk 800 G2
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest