Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
artru60
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan alkalmazáshoz kellene PiZero W-t használni ami több évig (> 10)kellene felügyelet nélkül mennie.
Érintős kijelzőt használnék ami elhasználja az 1db usb portot.
Adatbázis kezelés nem kell rá, így nem lesz folyamatos írás, csak amit rendszer ír.
A fórumot olvasva azt látom, hogy sd kártyák nem nagyon fogják bírni ezt az igénybe vételt.Milyen megoldást javasoltok?
Van esetleg olyan sd kártya vagy mmc-sd adapter amit lehetne használni? -
-
addikt
Sziasztok!
Van valakinek leírása, h kell usb-s ssd-re telepíteni a rendszert?
Vagy usb-sre nem tudom? Új nekem ez a kis kütyü, elnézést a noob kérdésekértMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
intuicio
aktív tag
Sziaasztok!
Egy olyan segítségre lenne szükségem, hogy a fürdőszobában van egy Hidromasszázs zuhanykabin, amiben van egy rádió. Pompásan működik, de ami a rádióban megy az kritikán aluli. Szóval ha jól tudom az RPi3 lehet FM Transmitterként használni.
Meg lehet úgy csinálni, hogy RPi3+internetes rádió adná a jelet, és = közvetíti , amit a zuhanykabinban meg is szólaltat. Van rá ilyen lehetőség?
Ha van, akkor hogy, és hogyan kezdjek bele? Köszi a segítséget! -
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Raspbian Buster Full + Kodi 18.4 -re telepítettem a DIGI online servlet-t.
Az EPG jó és a csatornák látszanak, de nem tudom "lejátszani" őket...
Megoldás? Köszönöm!Vigyorka
-
veterán
Akinek Buster alatt szintén email küldési hibája lenne (nekem épp ssmtp-vel volt gondom), annak itt egy fórum topik, ami nekem segített. Én így oldottam meg.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
-
BP3T3R
csendes tag
Azonnal, amint találok egy másikat
De lehet hibás, hogyha telefon és laptop is felismeri? -
BP3T3R
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap jött meg az új RPI4-esem, fel is telepítettem rá a rendszert.
Pár kikapcsolás után már azonban nem kapcsol be.
Gyári táppal villog a piros led megállás nélkül, míg telefonom töltőjével állandóan piros a led.
SD kártyát formáztam FAT32re (nem gyors formázás), ráraktam a rendszert (.img fájl), de semmi se történik
Újra húztam a bootloadert is ez alapján ( [link] ), de továbbra se semmi.
Képet sem ad, cserébe viszont melegszik.
SD kártya nélkül sem világít a zöld led.
Esetleg valami ötlet?[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz tatu611088 #35068 üzenetére
Nekem anno (még Pi1-nél) ez volt az első jele, hogy kezd elhalni a táp.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Latitude
aktív tag
Sziasztok,
próbálta valaki mostanában a legújabb noobs-ot? Letöltés után ellenőriztem md5 checker-el, rendben volt, viszont sd kártyára írás után a szines képernyőnél (vagy is indulás után mindjárt) lefagyott. Raspbian simán felment etcherrel, és gond nélkül megy...
OnePlus 6, Raspberry Pi3 OSMC; Raspberry Pi4
-
válasz tatu611088 #35068 üzenetére
A szokásos dolgok. Háttértár teszt, naplófájlok böngészése, a pluszban rádugott elektronika ellenőrzése...
Az, hogy nem megy az ssh, bármitől lehet. Dugj rá monitort, bilentyűzetet, úgy sem reagál semmire?
Mi történt 2 napja? Frissült valami? Új program/beállítás/eszköz?Tápra is érdemes ránézni.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tatu611088
tag
Sziasztok!
Az utóbbi pár napban 2x lefagyott a pi (4), ssh-zni se tudtam rá, illetve böngészőben sem jött be a domoticz. Egyszóval csontra fagyott.. Hol kezdjem el keresni a hibaforrást? -
válasz g.gergo #35060 üzenetére
Na és mi van akkor, ha a működéséhez nem kell /modem/router/tv? Egy otthon automatizálástól kezdve, a távoli nehezen hozzáférhető ipari automatikákon át n+1 dologra jó a Kodi-n és házi szerveren túl. Nem szerencsés ha egy áramingadozás/kiesés adatvesztéssel, üzemképtelenséggel jár. Pl. ha egy riasztóberendezésben, tűzjelzőben, mérő/adatgyüjtőben teljesít szolgálatot nem lehet kifogás az áramszünet.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
g.gergo
senior tag
válasz rosejbli #35063 üzenetére
Ez rendben van, de ahogy te is mondtad, ahol ilyen mértékű áramkimaradások vannak, ott nem a pi lesz a legnagyobb probléma. De majd jön a kolléga és talán elmondja, h mi célból kellene is neki szünetmentes.
Egyébként szabályos leállításnál sem kapcsol le hardveresen a pi, csak ha kihúzod alóla a tápot. Akkoor meg a pi-t figyelembevéve, ugyanott vagy. Hdd, meg microsd persze más.
[ Szerkesztve ]
-
rosejbli
senior tag
válasz g.gergo #35060 üzenetére
Az igaz, hogy kommunikálni nem tud semmivel, viszont sem magának a pi-nek, sem a rákötött hdd-nek nem tesz jót, ha kihúzod alóla az áramot. Mindkettő élettartamát rövidíti 1-1 ilyen áramkimaradás.
Én nem használok ilyet, mivel nálunk jó, ha havonta van egy pillanatnyi kimaradás, de ahol napi szintű, vagy gyakoribb, ott van létjogosultsága.
Mondjuk akkor ott nem hiszem, hogy a pi lenne ami a legnagyobb baj, ha tönkremegy miatta. -
g.gergo
senior tag
válasz golya87 #35048 üzenetére
Üdv! Én nem igazán látom ennek a létjogosultságát. Ha áramkimaradás van, akkor a modem/router/tv-k... sem mennek. Akkor meg nem mindegy, h a pi sem megy? Ha meg csak pillanatnyi áramszünet van, akkor a pi úgyis hamarabb feláll, mint pl. a modem/router.
[ Szerkesztve ]
-
Botond08
újonc
-
:AMF:
senior tag
[link]
Raspbian Buster alól pár hónapja még nem ment a Kodi telepítése/indítása. GUI hibával elszállít. Nem tudom, hogy ezt megoldották-e azóta. Fentebb viszont linkelték a 18.4-es telepítését, azzal nekem tökéletesen fut._q: a gyártó oldalán a MálnaPc és az RPibolt van feltüntetve, mint hivatalos eladók.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Múltkor találtam egy oldalt, amit most persze nem találok.
Hogy is kell a Raspbian alól automatikusan a Kodit indítani?20 éve a Prohardveren
-
MODERÁTOR
A régebben vásárolt Raspberry Pi 3B+-on már van 2 éve gondtalanul ment a Libreelec 17.6.
Ma el sem indult a Libreelec, bármit csináltam.
Gondoltam leformázom az SD kártyát és rakok rá Rasbian-t.
Csak a Rasbian kiírása a memória kártyára 45 percet vett igénybe.Számíthatok rá, hogy szépen lassan tönkremegy a memória kártya?
20 éve a Prohardveren
-
rosejbli
senior tag
válasz kovbandi82 #35049 üzenetére
Én próbáltam mindet 18.2es kodin, de egyik sem működött.
-
Sziasztok. Rpi + Kodira van működőképes Netflix addon?
-
őstag
Raspberry-hez való lítium cellás UPS-sel van valakinek tapasztalata?
RPi4-hez keresek, rövid áramkimaradásokat kellene áthidalnia vihar idején. -
_q
addikt
válasz Fecogame #35043 üzenetére
Köszi, utána olvasok még egy kicsit, de az útra szerintem már ráléptem
(#35044) wassermann
Megpróbálhatod úgy is, hogy csak ESP32-t használsz. Van egy fő egység ami a Pi helyetti vezérlést oldja meg és van a többi "slave" aki a "master"-re kapcsolódik, ebből annyi ahány konvektort akarsz vezérelni. Wifin keresztül kommunikálnak egymással az egyégek. A Pi akkor jön jól, ha esetleg szeretnéd monitorozni is mi történik.(#35045) :AMF:
https://malnapc.hu/ oldalát nézegessem? -
senior tag
válasz wassermann #35040 üzenetére
Sem rövid, sem hosszú leírást nem találtam a konvekpro-ról. Én abból a néhány hozzászólásból és egyetlen képből indultam el, amit az indexen találtam. A peltier elem helyett szerintem használd azt a 10w-os, 47 ohm-os kerámia ellenállást (60 ft), ami a konvekpro-ban is van. Az én prototípusom úgy nézett ki, hogy egy arduino nano figyelte a szoba hőmérsékletét és amikor a megadott érték alá csökkent, akkor egy tranzisztoron keresztül kapcsolt kerámia ellenállástól elvette a delejt. Így az ellenállás (és a konvektor termosztátja) lehűlt és bekapcsolt a fűtés. (Még igényel némi finomítást, mert az ellenállásnak csak 25-26 fok közé kellene felmelegítenie a csőtermosztátot, illetve az ellenállás lehűlését is meg kellene gyorsítani a zárt dobozban.)
#35044: erre szerintem tökéletes a kerámia ellenállás. 3w körül eszik._q: Tavaly decemberben 17e-ért vettem a Pi3B+-t. Májusban akciózták (10e), majd újra felment 12-13e környékére. Az adatok tárolásán nem gondolkodtam. Úgy terveztem, hogy a Pi lesz a termosztát, ezen beállítom a kívánt hőmérsékletet. Továbbá a Pi figyeli az ESP által mért szobahőmérsékletet, és ha a beállított érték alá csökken, akkor utasítja az ESP-t, hogy kapcsolja be az adott konvektort.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Még nem tudom biztos-e a Pi a konvektorvezérlésre, mert jóval egyszerűbben és olcsóbban is megoldható: a konvektorok termosztátján be van állítva a kívánt hőmérséklet, amikor leakarom tiltani őket (napközben amikor nincs otthon senki) csak egy kapcsolóóra kell ami áramot ad az érzékelőkre kötött apró fűtőelemeknek. Ezek megemelik az érzékelő hőmérsékletét, ami erre lekapcsolja a konvektort.
-
veterán
-
_q
addikt
Köszi, akkor a 4B+-tól se kell akkora újítást várnom, mint hittem. Szoktak lenni akciók vagy standard áron mennek a Pi-k?
A konvektort szerintem egyszerűbb lesz vezérelned. Padló és falfűtésnél figyelni kell, hogy hány fokos a víz, ha mondjuk 23 fokos benti hőmérsékletet szeretnél, akkor szerintem legalább 35 fokos víz szükséges. Konvektornál nem kell foglalkozni ilyennel, csak ki-be kapcsolni a levegő hőmérsékletéhez képest. Érdekes és jó projekt lesz. Gondolkoztál már rajta, hogy az adatokat hogyan fogod kezelni? SQL adatbázisról olvastam adatok tárolására.
-
senior tag
A 3B+ nem hozott akkora újításokat a 3B-hez képest (1.2Ghz-ről 1.4 Ghz-re piszkált proci, 4.1 bluetooth helyett 4.2, kétsávos wifi, gigabit(nek mondott) LAN). Szerintem felesleges várni az újabb verziót. Mert utána meg az azt követőt fogod várni...
A munkatársadéhoz hasonló rendszert tervezek én is, csak nálunk régi gázkonvektorok vannak. Egy kerámia ellenállással becsapva a termosztátjukat vezérelni lehet őket távolról/időzítve is. Itt is az ESP küldené a hőmérséklet adatokat a Pi felé, majd a Pi mondaná meg az ESP-nek, hogy mikor adjon áramot az ellenállásnak.
-
-
_q
addikt
Hajlok eléggé Pi 4 felé. Nem tudom lenne-e értelme várni a 4B+-ra (már ha ez lesz a neve a következő verziónak), vagy jövő év végéig biztosan nem jelenik meg és nem is hozna akkora újdonságot korábbi 3B, 3B+ tapasztalatok alapján?
Az a helyzet, hogy már kész a projekt, meg van a nyák hozzá és egy fa lapba (ez az óra) van beszerelve, így méretet se tudnék változtatni. Tehát ezen már nem szeretnék módosítani. Továbbá routeren kívüli hálózatról nem is tudom elérni sajnos, amit Pi-nél meg tudnék oldani egyszerűbben. Nem mint ha nagyon számítana, de ha esetleg több érzékelővel szeretném bővíteni, hogy lássam melyik szobában hány fok van, akkor Pi irányában lenne célszerű.
Munkatársam csinált fűtésvezérlést. Pytonban írt Pi-re szabályzást, ESP8266-al (szintén arduino környezetben) olvassa be a szobák hőmérsékletét és kapcsolgatja a szelepeket. A Pi veszi az ESP-k hőmérséklet adatait, aminek megfelelően a Pyton kóddal beavatkozik és küldi a vezérlő jeleket az ESP-nek. Radiátornál ez elég macerás kialakítani, fal vagy padló fűtésnél egyszerűbb.
Tehát mindenképpen ESP-t javaslok én is, mivel arduino-t kezded megismerni, nagyjából ugyan azt kell használni + wifi-vel kiegészítve, de jó minta kódok vannak neten hozzá. ESP32 vs ESP8266 között meg a fogyasztásban, CPU frekvenciában, pin-ek számában van többnyire különbség + Bluetooth van ESP-ben ha esetleg ez fontos, de szerintem a te projektezhez nem kell feltétlen.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Nincs mese, venni kell egy Pi4-et, hogy kiderüljön az igazság.
Jön a tél, lesz szabadidő foglalkozni a Pi-vel. Az ESP-t nemrég fedeztem fel, eddig csak az arduinoval ismerkedtem. (Egy konvekpro-hoz hasonló fűtésszabályzót kezdtem el összerakni arduino alapokon, de annál kicsit macerásabb a vezetéknélküli kommunikáció.) Az 1 napos tárolást nem lehet valami SD kártyás modullal kitolni? Gondolom az arduinohoz valók működnek ESP-vel is.
kinghaxor: szerintem egy infra vevő + arduino + relé hármassal megoldható, hogy a távirányító egy sosem használt gombjával elindítható (áram alá helyezhető) legyen a RPi.
-
Latitude
aktív tag
Sziasztok, ismét egy kis segítséget szeretnék kérni. Az osmc-vel üzemelő pi3-hoz csatlakoztatott hdd-t szeretném kicserélni egy nagyobbra, a régi kisebb hdd-t egy másik pi-hez használnám. Hogyan tudom a régi rendszer megtartásával az új hdd-t használni? Rutorrent és a hdsentinel ír-olvas a lemezre, az os sd kártyán van. Bocs a láma kérdésért.
-
wassermann
Topikgazda
válasz kinghaxor #35031 üzenetére
Az első Pi-m évekig lógott a TV mögött, folyamatosan bekapcsolva. A mostani Pi3-am egy közös kapcsolható elosztóba van dugva a TV-vel. Ha lefekszünk kikapcsolom (a Pi-t is leállítom persze előtte), ha hazaérünk bekapcsolom a 220-as elosztót (ekkor a Pi magától elindul)...
[ Szerkesztve ]
-
rosejbli
senior tag
válasz kinghaxor #35031 üzenetére
Távirányítóval plug 'n play tudsz vezérelni kodit mind hdmi-cec-es tévé távirányítóval, mind usb-dongle távirányítókkal.
Szerintem a kikapcsolás már fogósabb téma, de valami bash scripttel még az sem lenne lehetetlen, viszont visszakapcsolni meg csak úgy tudnád, ha odamész a pi-hez és újra áram alá helyezed. Vagy, ha létezik valami infrás relé, amit fel lehet tanítani a távirányító adott gombjára?
Kikapcsolni telefonról ssh-n keresztül is tudod, de a visszakapcsolás itt is bajos.
Viszont jó hír, hogy a pi még fullos terhelés mellett is alig fogyaszt valamit és jól bírja a terhelést, így nem is igazán van értelme kikapcsolni. Idle-ban, meg szerintem pár forintot eszik meg óránként.[ Szerkesztve ]
-
kinghaxor
senior tag
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen megoldások vannak arra, hogy egy 3B+ pi-t be illetve ki tudjak kapcsolni távirányítóval és közben ezzel a távirányítóval vezérelni tudjam a kodit is? A cél egy média lejátszó lenne retropie alapokon. Tehát a cél egy média lejátszó ami full hd-ig lejátsza a filmeket kodival nasról és ha szeretnék akkor játszani is tudjak rajta. Jelenleg egy s912 boxom van kodival ami a játékon kívül mindent tud amit szeretnék. Van pár játék amit kodi alól működésre lehet bírni ezzel is de azért ez közel sem retropie szint és sajnos sok játék fagyasztja a boxot is.
-
Gy4ka
csendes tag
válasz PistiSan #34950 üzenetére
Hi!
Ext4 -el, aktív preallokációval minden teljesen jól működik azóta
Annyi kis szépséghiba volt, hogy fstab -ba nem lehetett hozzáadni az auto mount hoz azt a property-t amit ntfs -nél (beállítani, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen) és emiatt reboot után -mivel rootként mountolta fel automatikusan- a transmission user nem tudott ráírni a lemezre. Miután chown -al módosítottam az ownershipet természetesen működött minden.
-
nessh
tag
Sziasztok,
Használ vki Pi3B+-t mint steamlink?
Én egyszer próbáltam, de kicsit késett a kép vagy a kontroller.Meg lehet ezt oldani valahogy? (a controller Logitech F710)
-
wassermann
Topikgazda
Régen csak kis hűtőborda volt, ennek a hatékonysága nagyban függ a háztól. Ha szellős vagy fémből van OK, de ha teljesen zárt akkor tényleg valahol félúton lehet a ház + nincs borda és a teliborda (nincs ház) között.
-
_q
addikt
Érdekes mert egyik tesztben 3-4x gyorsabb a Pi4 wifije, másikban meg csak néhány százalékkal. Viszont ha már hosszabb távra veszem, akkor csak a 4 felé húzok. Dilemma hadak
Itt a fórumon még pár hónapja, mikor elkezdődött a "telibe hűtőbordázás", akkor írták az emberek, hogy a sima kicsi borda az nem ér szinte semmit, ezért kezdett elterjedni a nagyobb. Teszt alapján nem is alaptalan az elmélet. Ali tapasztalatokkal nem árt vigyázni. Legtöbb esetben, ahogy írják is csak a termék épségben megérkezését értékelik. Az, hogy működik-e megfelelően már sokszor ki se derül.
2db ESP32-vel oldottam meg (arduino környezetben programozva). Egyik erkélyen van, másik szobában. Jelenleg a szobai webszerverként is működik és az ESP memóriájában tárolom az adatokat, ami kb 1 napot tud tárolni. Ezen fut még egy google chart is. Ahogy néztem Pi-nél nodered vagy egy MQTT broker hatékonyabb lehet, illetve néha a google chart rész valami miatt nem jön be, talán a rapsberry-n stabilabban megoldható. És akkor még számtalan másra is lehetne használni, amikor van szabadidőm és esetleg szeretnék ilyennel foglalkozni.
-
senior tag
Abban a tesztben, amit néztem, nem volt nagy különbség a 3b+ és a 4 wifije között (2.4G-n kb egál, 5G-n a 4 egy kicsit gyorsabb). Nem tudom mi lehet az igazság, mert mindig kábellel használtam a Pi3-at. Pi4 híján pedig összehasonlítani sem tudom.
A kicsi és az "egybeborda" között kb. 10 fok különbség van, ahogy azt egy-két tesztben láttam. (Alin a kicsi Pi4 bordát vásárlóktól sem láttam panaszt, szóval tényleg túl van lihegve ez a dolog.)
Pi-t szerintem senki sem létszükségletből vesz. A hőmérséklet érzékelő arduino vagy esp alapú?
-
Vigyorka
aktív tag
válasz zsolt_64 #35022 üzenetére
Az ajánlott ház előtt Fan Shim-et próbálgattam. - 55-65 C között ki-be kapcsolgatott a bolha cirkusz.
Az ajánlott házra váltottam. Max 53 C van rajta!
A Pi 4 proc és a ház felső bordáján kialakított "dudor" nem fedte egymást és itt merült fel a gondolat bennem hogy az alaplap és a ház közötti távolság se tuti.
A Pi 4-t egyre jobban szeretem!
(((TM, Kodi 18.x, MC, Samba, Vsftpd teszi a dolgát nagy megelégedésemre! )))[ Szerkesztve ]
Vigyorka
-
_q
addikt
Az a helyzet, hogy a router és a TV messze van egymástól. Így mindenképpen fontos a wifi sebessége. Ahogy teszteket néztem, 3-4x gyorsabb a Pi 4B wifije a Pi 3B+-hoz képest, árban meg kb ugyan ott van az 1 GB-os verzió, akkor meg már 4-es jobban megéri talán.
Néztem én is aprón, de a Pi4 borda az valószínű csak a Pi3-as kicsit bordája lehet, tehát az se egy nagy üzlet. Egyedül talán a 3B+-t lehetne olcsóbban kihozni ahogy te is írod.
Nekem is amire jó lenne, filmek lejátszása, ellehessen érni TV-ről és ne laptopról menjen mindig, lehetne adatok tárolására is használni, amit mondjuk el szeretnék érni bárhonnan, van egy mikrokontrolleres hőmérséklet érzékelőm, aminek az adatait lehetne logolni, grafikonon megjeleníteni és még gondolom számtalan más amire még nem gondolok. De ezek mind olyanok, hogy enélkül is lehet élni, tehát nem létszükséglet
-
zsolt_64
senior tag
válasz wassermann #35020 üzenetére
Kissé félreértesz,én az újraragacsolási mizériára mondtam hogy fölöslegesnek tűnik (így végiggondolva ,és Vigyorka eredményeit olvasva) , A bordát indokoltnak és javallottnak tartom, tekintve hogy 4133 huf volt az Aliról, és a pi doboz is került volna 3000-be.(amivel meg jól bezártam volna)
Tudom lehetne üzemeltetni pucéran is , bár azért valami hűtőborda csak kéne rá, azok a kicsi felragasztottak meg nem voltak szimpatikusak. (és dobozzal együtt többe kerülnek)
Szóval az egybeborda optimális megoldásnak tűnt, egyébként az is... (a ventillátoros változatot túlzásnak találtam, oedig ua volt az ára)Ja és a mobilom egyáltalán nem melegszik (Galaxy J7)
Mellékesen csodálkozom hogy a pi gyártója nem adott ki ilyesféle egybebordát, miért kellett ezt a biznicet is átengedni a kínaiaknak ?[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Annak a 30e-nek a feléből tudsz venni használtan egy komplett Pi3 csomagot (Pi + táp +sd), de most látom, hogy az aprón egy 2gb-os Pi4-et is hirdetnek 16-ért (Pi + hdmi + borda). Kipróbálni tökéletes, ha pedig nem jön be, akkor ugyanannyiért eladod.
Hasonló dilemmával szembesültem én is, mielőtt belevágtam (hasznos-e, kihasználtság, stb.), most meg már azt kérdem magamtól, miért nem tettem meg korábban. Én amiatt vágtam bele, mert itthon használunk laptopot, asztali gépet, tabletet, telefont és nas nélkül jellemzően az asztali gépre töltöttünk le mindent. Aztán jöhetett az usb kábel meg az sd kártya/pendrive, ha képet kellett menteni a telefonról, filmezni akartunk a tévén, vagy zenét hallgatni a konyhában. Pazarlásnak éreztem azt is, hogy az asztali gép/laptop zakatoljon a torrent miatt. Most a nas-on elérhető minden bármikor, bárhonnan a lakásból, bármilyen eszközről (de ha igény van rá, akkor bárhonnan a világból). Kényelmes és alig kér enni. Egy sd kártya cserével meg két kontroller-el retro játékkonzol lesz belőle pár perc alatt.
-
wassermann
Topikgazda
válasz zsolt_64 #35018 üzenetére
IGEN - már többen írtuk korábban, a hűtőborda egy extra, amit a vevőre akarnak sózni a gyártók.
Ez egy mikrogép, 8W-os fogyasztással (PI4), ami OUTOFTHEBOX, kicsomagolva már használható. Van beépített hővédelem is. Nem biztos, hogy kell rá - atomtámadás ellen védő - PC-hez hasonló hatalmas bordákat pakolni : )- A mobilodra is teszel bordát? : ))
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz Vigyorka #35016 üzenetére
Csak teszt miatt igaz, nem pedig azért mert Artic nem vált be? Kíváncsi vagyok mit fogsz tapasztalni, a kínai vajon gyengébb minőségű-e.
(#35017) :AMF:
Semmilyen Pi-m nincs még, tehát én úgy alapból a Pi vételén gondolkozok. Amúgy úgy értettem a B+-t, hogy 4B most vagy majd 4B+ ha megjelenik majd, vagy egyik se kell. Igazából hasznos lenne, de kihasználságot is figyelembe véve már más a helyzet. Pi 4 4GB, táp, hűtés, paszta, SD kártya, tehát minden együtt már 30 ezer Ft-ba kerül. Így meg már másként fest ha nincs kihasználva full time, mint sokan itt teszik a fórumon. Szóval egyelőre olvasgatok csak.[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #35013 üzenetére
No akkó lehet hogy vihar a biliben az egész , nekem most megy 1.5MB torrent fel,conky van más semmi és 49 C a szobában 25C van
Megfontolandó hogy érdemes-e egyáltalán nekilátni a ragacsolásnak
Asszem előtte futtatni kéne valami stress tesztet... javaslat ?[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Flowtation #35014 üzenetére
A KODI és nas funkciókat ugyanazon Pi-n nem szokták javasolni. A Pi3-on OSMC alatt már állítottam be samba+nfs+transmission-t Cigam fórumtárs raspbian-os leírása alapján. A lejátszás/megosztás remekül működött, de egy idő után a transmission összekuszálódott és inkább visszatértem a két board-os felálláshoz. Azóta szent a béke.
Ha mégis egy Pi-vel próbálkoznál, szerintem akkor sem szükséges a 4gb._q: Attól függ, hogy mik az igények. Én is elgondolkodtam rajta, amikor megjelent. Aztán írtam egy listát, hogy mit tud a Pi4, amit a meglévő Pi3 nem és esetleg szükségem is lehet rá... üres maradt a lista. (Ha még nem lenne itthon és most venném az elsőt, akkor nyilván a Pi4-et venném én is.)
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
Ezért fontolgatom én is a dolgot. Persze most csak 1-es pik vannak használatban, Kodi Leia-val azért döcögős pl a menü, de a fullhd-t még éppen elviszi. Valószínűleg nem használnám a 4-est sem másra, mert van nas. De megis megfontolandó a 4Gb-os verzió, ha pl simán vinné a Kodit és mondjuk az OMV-t is.
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Én ragasztottam 2db 1mm hóelvezető lapkát.
Alap hőmérséklete: 49-50 C (szervizek + minimális TM)
Kodi filmnézés + szervizek + minimális TM: 53 C
(((10x10-s 2mm lapkát rendeltem az Aliról - kb még 2 hét és megjön)))Vigyorka
-
PistiSan
addikt
Várom a ház teszteket, egyenlőre nekem megfelel a gyári ház is, ((((levett tetővel)))) :S így 58fokos a cucc leginkább, de majd egyszer tervezek venni hozzá egy alu házat is, csak nem érzem sürgősnek a dolgot, és szívesen olvasok addig is mások tapasztalatáról ezzel kapcsolatban.
-
senior tag
válasz Flowtation #34982 üzenetére
Szvsz a 4gb-os Pi4 "ágyúval verébre" kategória, ha csak KODI lenne a cél.
Nálam a HEVC-t 1080p-ig simán viszi a Pi3 is (buster lite + 18.4 Kodi@osmc skin) egy OPi PC2 (armbian + OMV) alapú nas-ról. Szoftveres kódolással a processzormagok 30-60% közötti terheléssel mennek, 25-28%-os memóriahasználat mellett. A proci közben 64-65 fokos úgy, hogy csak egy pici borda van rajta és 3-4 mm-rel felette egy teljes felületet takaró I2S DAC csücsül (tehát kb semmi légmozgás nem éri).
Csak KODI-ra szerintem bőven elég a 2gb-os Pi4, a különbségből meg majdnem kijön a tápegység. -
_q
addikt
válasz zsolt_64 #35007 üzenetére
Akkor inkább a nagyobbat célszerű talán választani, ha szétnyomódik elfér úgy is. Artic-ból nem látok 2 mm-eset, max 1.5 mm van szerintem.
Ha meg nem jól sikerül, ahogy írod 5x5 cm-ből telik újra pasztázni, gondolom valami alkoholos lemosóval lejönne, mint a számítógépeknél is a paszták.
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
Na ez a húszforintos kérdés.
Nem lehet belátni, szétszedni meg nem akarom, összeszerelés előtt sem tudtam megállapítani.
Szerintem sem lenne lényeges különbség a 1*2 és 2*1 között hővezetés szempontjából, szerintem a felület mérete a lényeges.
Én inkább arra gondoltam hogy az 1 mm-essel befedem fullra mind a chipeket, mind a borda dudorjainak tetejét.
Szvsz ekkor egymásba nyomódnának és ez lenne az elérhető legnagyobb hőátadó felület.
Ha veszek ilyen ragacsot az 5x5 cm tehát bőven és többször is telik belőle[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Latitude #35002 üzenetére
most inkább 1 vagy 2
Csak azért kérdezem mert gondolkodom a ragacs beszerzésen
itt már Vigyorka szórakozott ezzel [link] nem is rossz végeredménnyel.
Arctic hővezető lap 50 x 50 mm (1.0) /ACTPD00002A/
de van 1.5 mm-es is
dilemmában vagyok hogy az 1.5 mm-es, a jó vagy ahogy vigyorka csinálta 2x1 mm[ Szerkesztve ]
-
Latitude
aktív tag
válasz wassermann #35001 üzenetére
Igen, nos a ram az valóban nem chip . Viszont tényleg ott van a lapka alján.
zsolt_64: milyen vastag? 1-2 mm.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest