Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsomarton
tag
válasz azbest #34198 üzenetére
Neked is köszönet az idődért.
Sajnos igen. Még azt is, hogy minden #megjegyzést kitöröltem. Cserélgettem a három szekciót is, minden variációt kipróbálva. 0 eredmény. :-(
És igen, ez a legfrissebb Buster, még firmware frissítést is csináltam, mert az általunk használt távirányító csak a múlt hetivel működik.
Holnap lehet, hogy megpróbálom egy régebbi rendszerrel, hátha.
Edit: egyébként a nagyrésze megy, egyelőre úgy tűnik, hogy csak a kijelzővel kapcsolatos paramétereket veszi semmibe.
[ Szerkesztve ]
-
bacsomarton
tag
Én is csak most az új Raspbiannal vettem észre, mert az új image config.txt-je alapértelmezetten tartalmazott pár bejegyzést a Pi4 miatt.
Lehet, hogy megpróbálom, csak annyira, hogy megy-e, de az EDID nekem nem lenne jó, mert tucatnyi típusú TV/projektorról van szó és rossz lenne, még erre is odafigyelni. A leírás alapján mennie kellene, nem értem, hogy miért nem működik. "You can also use this to select different display settings"
Edit: azt is kipróbáltam, hogy a teljes szériaszámot beírom, az sem segített.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz bacsomarton #34196 üzenetére
próbáltad már úgy, hogy nem teszel üres sorokat a blokkok közé egy filterhez tartozó részen? Nem állítom, hogy úgy működik, de lehet az üres sor megtöri a hatást. Bár a leírás alapján úgy tűnik, hogy folyamatosan kéne hatnia a filternek addig, míg más filter nem jön.
Gondolom friss a rendszered, nem tudom melyik verziótól kezdve támogatott.
[ Szerkesztve ]
-
válasz syler123 #34195 üzenetére
Ezt már olvastad?
Ha kihúztad menet közben a felcsatolt meghajtót, az nem túl elegáns. Csak egy "árnyékot" láttál, a könyvtárlistát. Valójában nem voltak mögötte fájlok, azok továbbra is az elérhetetlenné vált kihúzott pendrive-on maradtak. Pl. ezért is kell lecsatolni az USB eszközöket, mert fura dolgokat tud profukálni, ha csak úgy kirántod a gépből.
bacsomarton
Nem is tudtam, hogy ilyent is lehet. Tuti nem a teljes szériaszámot kell beírni? Mi van ha picit fordítasz rajt, és EDID-el szelektálod, hogy milyen paraméterekkel induljon?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
bacsomarton
tag
Köszönöm a választ!
A config.txt-ben lehetőség van arra, hogy egy darab telepített Raspbiant több Pi között is cserélgessünk oly módon, hogy bizonyos paraméterek csak bizonyos málnákon legyenek érvényesek. Pl. egy Pi2 esetén legyen overclocking, egy Pi3 esetén ne. Egy Pi4-nél legyen bekapcsolva az új grafikus meghajtó, egy régebbin ne. Ezt, a leírás alapján, annyira egyénre lehet szabni, hogy akár széria számokra lebontva készíthetsz egyéni konfigot. Ez az ami nekem most csak félig működik, mert a VGA beállításokat akkor is figyelembe veszi, amikor nem kellene.
Konkrétan ezek a sorok válnak aktívvá minden esetben:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=16
hdmi_ignore_cec_init=1
config_hdmi_boost=4Így néz ki most a config.txt (az eredeti sokkal több Pi-ről tartalmaz adatot).
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Nem vagyok nagy linux guru, eléggé kopottak az ismereteim, de olvasgatok.
Most még tesztelgetem a Pi4-et, nem jött még meg a ház / micro hdmi átalakító, szóval jelenleg a Raspbian Bluster Lite-al próbálkozok. Samba megosztás lenne rajta, működött is, csak érdekes, mármint az usb meghajtó mountolása. Erre kaphatnék egy leírást?
Készítek bárhova, mondjuk a /media -ba egy mappát. Utána chmod 777-es jogok erre a mappára a pi usernek.
Utána ide csatolom?
Próbáltam csatolni, ment is. Látszólag rendben volt, utána kivettem a pendrive-ot és ugyanúgy elértem a hálózaton a mappát, benne a file-okkal, tehát valójában az sd kártyán volt a tartalom, ez így nem okés.
Vagy azért lehetett mert rebootoltam és ugye lecsatolódott, a mappa meg ugye ott van az sd kártyán...Nekem ehhez kellene egy leírás, meg az fstab szerkesztéséhez. EXT4 partíciót fogok használni.
Raspbian Bustel Light-ban üres a Home? Tehát se downloads mappa, se semmi?
[ Szerkesztve ]
-
válasz bacsomarton #34193 üzenetére
Nem esett le, hogy mit értesz filterezés alatt. Egy konkrét példával részleteznéd, hogy mit szeretnél?
-
bacsomarton
tag
válasz bacsomarton #34192 üzenetére
Az MPEG2 kódra már kaptam választ (sikeres aktiválás után permanensen megmarad, nem kell folyamatosan benne lennie a config.txt-ben), azonban sajnos az égetőbb HDMI/VGA kérdés továbbra is nyitott :-(.
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a config.txt filterezésével kapcsolatban? Szériaszám alapján szeretnék szűrni, de úgy tűnik, hogy az egész sor lefut, a rendszer nem veszi figyelembe a változásokat.
Pl.:
[0x12345678]
ide írom a paramétereket az adott Pi-re vontakozóan,
pl. MPEG2 license, VGA beállítások, stb..
[all]
GPU mem, stb...
Pár paraméter akkor is végrehajtódik, mikor nem kellene, pl.: aktiválódik egy A széria számhoz tartozó MPEG2 kód még akkor is, ha az a B széria számos filter alá kerül be, vagy a VGA beállítások, amelyek a legtöbb esetben a projektorokhoz igazítva 1024x768-as felbontást írnak elő azoknál a széria számos gépeknél is aktívak, ahol ilyen paraméter nincsen megadva.
Érdekes módon van ami működik, pl.: a GPU memória mennyisége, vagy a WiFi/BT eszközök tiltása/engedélyezése.
Van valakinek ötlete? Minden választ előre is köszönök!
-
válasz Latitude #34189 üzenetére
A konfig módosítása után érdemes újraolvastatni, nem biztos hogy figyeli a változásokat, és magától lekezeli.
Közben rájöttem, hogy rossz sorokat idéztem. Azok a torrentre vonatkoznak, neked az
scgi_port = 127.0.0.1:5000
xmlrpc_dialect=i8
Sorokat kell figyelni, kivenni elölük a kommentet, vagy beleírni a fájlba.
Szerintem ezt fusd át: [link]Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Latitude
aktív tag
Igen, én is így sejtettem, de valami még nem klappol. Azt írja ki, hogy hiba a kommunikáció közben, ellenőrizd a kapcsolatot. Az alábbi módon állítottam be a Transdroidot:
Szerver tipus: rTorrent
Ip vagy host név: 192.168.1.43
Felhasználó név és jelszót megadtam, ua mint amit telepítéskor.
A haladó beállításoknál:
Port szám: az első ami .rc filebe volt.
Scgi csatlakozási pont: /RPC2.Vajon mit kelle még megadni? Esetleg egy rtorrent service restart?
OnePlus 6, Raspberry Pi3 OSMC; Raspberry Pi4
-
-
Latitude
aktív tag
válasz Fecogame #34060 üzenetére
Először is köszönöm a leírást. Feltelepítettem mindent a leírásnak megfelelően és működik is. Transdroidot szeretnék használni, szerintem a portot nem jól állítom be és ezért nem működik. Hol tudom megnézni hogy melyik port van engedélyezve az rtorrentnek?
OnePlus 6, Raspberry Pi3 OSMC; Raspberry Pi4
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Raspbian Buster Lite -ban az ssh alapból engedélyezve van? Tehát elvileg nincs szükségem monitorra a beüzemeléshez? Holnap jön meg a Pi4, a kábel, ház viszont csak 2 hét múlva Ráérek akkor is szórakozni vele, de érdekel hogy így működne-e a dolog. Akkor kísérletezgetnék.
Ha ki van kapcsolva, ez működhet friss verzióval?
All you need to do is create an empty file called “SSH” and place it in the root partition of the SD card. The file should have no extensions like “.txt” or “.doc”. The easiest way to do this is to open up a text editor like Notepad and save the blank page as “SSH.txt”. Close the text editor, then rename the file to delete the “.txt” extension. After that, move the file to the top level folder of the SD card (the root partition).
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Raspberry pi 4 kapcsán gyakori kérdésekre válaszolnak a mérnökök [link]
0:41 Pi 4B early, was to be 2020
1:40 Two Micro HDMI ports
3:51 USB and Ethernet moved
5:02 USB-C on Raspberry Pi 4B6:04 Missing resistor on the board/USB-C power issue
6:32 USB OTG
7:45 Raspberry Pi 4B official USB-C power supply
9:54 Raspberry Pi 4B official case
(+ bonus case ASMR courtesy of Gordon?)
14:14 Raspberry Pi official keyboard
15:13 Why does it say "2018" on the Raspberry Pi 4B?
20:23 Easter Egg
21:03 Three different RAM options, and why 4GB on everything?
24:01 Different colours, Union Jack design? Welsh for Made in Wales?
24:39 8GB
25:54 What people will do with Pi 4B
28:58 GPIO Pins, made better on Pi 4B
31:44 Boot over USB/Ethernet
33:56 Software doesn't have bugs
37:39 Heat
39:54 Update to the USB controller, and where to get it
41:27 International availability
43:14 Easter Egg 2
43:40 Buster
48:36 Third party resources/availability at launch of Pi 4B
48:59 Month since launch and amount shipped
50:38 Team of 300+ involved in Raspberry Pi 4B -
g.gergo
senior tag
Üdv! Akinek fut Pi(open)VPN szerver, ott mennyi a max letöltési sebességetek? Nálam 3b+ - on 300/30-as netnél max 1,5-2 le, 2-3 fel. Ez (cpu) ennyit tud, kevés alá a vas? Vagy van vmi beállítás? Már a neten létező összes leírást végigprobaltam, de semmi nem segített. Routerben is nyitogattam, letiltottam mindent, amiről úgy gondoltam, h problémát okozhat. Köszi
-
goldister
tag
Üdv!
Múlt héten vettem egy málnát. Ismerkedem vele. Vpn+smb+no-ip megvan. Most HELYI weblapot szeretnék csinálni ahol tudom kapcsolgatni a gpio-kat. Feltettem a apache és php-t. Kell még valamit felrakni? Illetve ez ugye lokális? Nem lehet elérni neten? -
azbest
félisten
válasz #70234880 #34175 üzenetére
egy hdmi vga adapter kínából 5 dolcsi körül megvan. Én ilyet használtam régebben. Ennek usb-dc kábellel lehet tápot is adni, ami jobb, mert úgy biztosan nem terheli túl a hdmi potrot az áramfelvételével. Valamelyik pi-nél combosítottak rajta, de nem emlékszem hogy b+ vagy 3-tól, a régebbi piknél a sima táp nélküli adapterek esetleg kárt tehetnek a hdmi portban a túlzott áramfelvételükkel. Dc nélküliből már 2 dolcsi körül is vannak [link].
Itt azt írják, hogy a b+ -ba került bele plusz védelem, de 200mA a max (ott már forró a dióda). A 3B-től esélyesebb, hogy bármilyen hdmi-vga adapter problémamentesen megy vele, mert ott a terhelhetőség is nőtt
Múltkoriban linkeltem gertvga 666 boardot is 6 dolcsi körül, ami gpio-n át 6 bites dsi video kimenetet alakít vga-ra, de azt kézzel kell felparaméterezni és a kép minősége sem közelíti a hdmi-vga-t Az inkább csak poénból vagy spéci esetben második monitornak való a régi pi-khez.
[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
-
törölt tag
válasz zsolt_64 #34174 üzenetére
Na ez az, annyira nem kell, sőt jelen pillanatban sincs rajta. Csak néha napján jó lenne,
Igen tudom hogy egy mármilyen fos hdmi monitor jó, mert csak max telepítésre kell. Semmi másra. Illetve ha már monitor a monitorozni rajta pár apróságot. Bár még az se létfontosságú.
Azért gondoltam erre a megoldásra, mert van, és ha nem sok idő megvalósítani akkor kit érdekel.
De nagy valószínűséggel igazatok lesz, valami olcsó monitor amin van hdmi.
Illetve van egy VGA monitor, arra egy átalakító gondolom az se kerül sokba.
Mindegy, azért köszi az infót. -
zsolt_64
senior tag
-
azbest
félisten
válasz #70234880 #34172 üzenetére
semmi sem lehetetlen, csak pénz és idő kérdése
LVDS móddal kapcsolódik a képernyő. Felbontás függő is azt hiszem. Plusz a háttérvilágítás sem mindegy milyen.
Itt egy példa valami más panelhez [link]
Létezhet még hdmi bemenetes vezérlő board a panelhez. [link]Bár ennyiért már lehet tudsz venni egy rendes asztali hdmi bemenetes használt monitort, aminek kevésbé ocsmny a képe. Bár látom hardveraprón azt hiszik aranyból van a 10+ éves monitoruk.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Van egy IBM T61 laptop, ugyan még elindúl, de már nagyon nem az igazi.
Arra gondoltam, hogy a kijelzőt ha leszerelem akkor vajon tudom használni a egy PI2-en?
Ha igen akkor mi szükségs hozzá? -
azbest
félisten
válasz golya87 #34163 üzenetére
ami kapásból hiányzik:
cm3 közül valami lite, 4GB és nec edition 16GB flash-sel [link]
cm3+ változatok (lite - no flash, 8, 16 ,32GB flash)Viszont a pi zero w és wh lényegében ugyanaz, csak utóbbira felforrasztották a gpio headert.
Az 1B rev2 blue-t pedig csak promociós célokkal osztogatták, igazi kihívás lehet beszerezni
(#34169) angyalpc2
Ott van felette, hogy
model name : ARMv7 Processor rev 5 (v7l)
Az első generáció ARMv6
A hardver részt lehet direkt hagyták a régin, esetleg kompatibilitás okokból.Itt azt írja a hivatalos doksi, hogy a 4.9-es kernellel az összes pi esetén 35ös végűt ad vissza [link]
[ Szerkesztve ]
-
angyalpc2
aktív tag
válasz azbest #34157 üzenetére
Elsőre nem ismertem fel, bezavart hogy nincs oda írva az 1.1....de a 2-es verzióhoz meg 1.2-es
De aztán látom hogy BCM2836 csak a RPi 2 Model B -höz van, így kizárásos alapon ez a V1.1
Érdekes, hogy egy revízió váltás végül is egy egész SOC váltás is...kicsit félrevezető.Aztán közben találtam is egy oldal:
https://elinux.org/RPi_HardwareHistorycat /proc/cpuinfo
Revision : a01041 ez még jó is lenne ...de
Hardware : BCM2835Rosszul ismeri fel?
-
-
-
Jesszus! Lehet hogy már 5 éve dorombol a TV-m mögött? Van benne valami üzemóra számláló?
-
azbest
félisten
válasz golya87 #34158 üzenetére
Gondolom, mert kompatibilitási okokból megtartják 1.1 helyettesítőként.
De a kérdés, hogy minek?
Mi az, amiben egy pi3+ nem jó a 2bv1.2 helyett? Ha jól emlékszem a ledek helye van máshol egyébként kb ugyanaz a csatlakozók elrendezése is, bemegy a 2 helyére a 3+ is. Hacsak nem gyűjtési szándékból keresed.
A 3asakon lévő wifit letilthatod, órajelét leveheted config txt-ben és akkor kb fogyasztásban is a 2-est hozza. A 2bv1.2 egy visszabitított 3as (wifi nélkül alacsonyabb órajelen).a 2bv1.1 -hez képest a 2bv1.2 csak akkor számít, ha kifejezetten az újabb soc-ra készített 64 bites oprendszert próbálnál futtatni, ami nem megy az előző soccal. De arra ott vannak a 3b változatai. És hivatalosan a 64 bites módot nem igazán támogatják, még a 4b-n sem.
A pi4b is jó lehet akár, csak az még nem minden téren élvez ugyanolyan széles támogatást, de hamarosan.... a fizikai kialakítása miatt nem lehet egy-az-egyben bepattintani egy korábbi pi számára kialakított helyre.
Gondolom azért nincs itthoni shopban mert 0-hoz közelít a kereslet rá. Farnell vagy rs components biztos árulja még, csak ők az üzleti ügyfelekre fókuszálnak. Angliai webshopokban is előfordulhat
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz angyalpc2 #34156 üzenetére
igen, és?
Ott van a megjelenés dátuma is a wiki oldalon. A board megtervezése és gyártása közt hónapok is eltelhetnek. Nem feltétlen 1.0 verzió a megjelenéskori. Plusz nem feltétlen adnak ki rögtön minden új változatot, hanem visszatarthatják hónapokig is, ahogy az üzleti érdekük kívánja
A wikipedia oldalon a release date sorban be is van hivatkozva a bejelentések oldala képekkel együtt.
Szerk, igen, az az eredeti változat. A v1.2 a 3-ason is található soc a 2-essel egyező kiépítésben és sebességben.
[ Szerkesztve ]
-
angyalpc2
aktív tag
Vásároltam régen egy Raspberry pi 2-eset.
Aztán mostanában újra elővetem..jól meg is szenvedtem a nem eredeti táp (tápfesz) problémával és az SD kártya hibájával is(update-re szét fagyott mindig...de semmi más hibát nem produkált, a kártyának nincs baja látszólag egyébként.).Szóval keresgettem a HW verzióját. és a board-ra az van nyomtatva:
Rapberry pi 2 Model B V1.1
2014Akárhol keresem mindenhol 2015 és V1.2 van
https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi#SpecificationsUpdate:
Közben megtaláltam:
https://www.rpibolt.hu/raspberry-pi-2-model-b-1g-ram
Raspberry Pi 2 - Model B - ARMv7 - 1G RAM /ver1.1 BCM2836/
szóval ez egy "gyengébb verzió"[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Használ valaki Openmediavault-ot Raspberry Pi4 alatt? Működik rendesen? Megrendeltem, jövő héten jön meg nekem is, elsősorrban nas feladatokra lenne használva, remélem hibamentesen fog menni az Openmediavault. Elvileg az 5-ös verzió lenne ténylegesen támogatott (még nem jelent meg).
[ Szerkesztve ]
-
edari
őstag
Nah némi fejlemény ezzel kapcsolatban (hátha valaki még szenved ezzel a problémával).
Tegnap megcsináltam ezt a firmware frissítést, amivel 13 helyett már 40 mb/s-es adatátvitelt értem el viszont kb 3 perc után iszonyatosan lelassult az egész külső hdd, aztán már nem is tudtam elérni. Lehet nem ntfs-re formázott eszközzel nem lenne ilyen probléma, de ennek kiderítésére majd nyaralás után kerül sor. -
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Vsftpd-t használom.A Filezilla-ban hibásak az ékezetes betűs fájl és mappa nevek.
Megoldás?Vigyorka
-
g.gergo
senior tag
Köszönöm, de nem ment. Még ez is kell:
sudo nano /etc/openvpn/server.conf
Remove all the dhcp-option lines pointing to the existing DNS servers.
Add a single line: push "dhcp-option DNS 10.8.0.1"
Save and Quitsudo nano /etc/pihole/setupVars.conf
Add "PIHOLE_INTERFACE=tun0" belowe the "PIHOLE_INTERFACE=eth0" line.
Save and Quitsudo nano /etc/dnsmasq.d/02-ovpn.conf
Add "interface=tun0"
Save and QuitReboot
-
g.gergo
senior tag
Üdv! Az otthoni rb3b+ - on fut egy pihole, illetve pivpn is. OpenVPN Android app-al tudok is csatlakozni mobilnetről a szóban forgó vpn-re. A belső hálózati címmel be is tudok lépni a pihole admin felületére. A problémám, h ebben a formában nem szűr semmit, enged mindent, hiába van block/blacklistben. Állítani kell még vmit vhol? Köszi
[ Szerkesztve ]
-
files32
tag
Üdv!
Adott 500 mega net
Rpi3b+ elméletileg gigabites lan
Libreelec friss
Usb 2 hdd
Transmission kliensKérdés:
Mekkora a max letöltési-feltöltési sebesség?Köszi.
-
Archttila
veterán
válasz zsolt_64 #34132 üzenetére
Gyerekjatek volt az osszerakas.
2db gap pad-et adnak hozza meg egy picike imbuszkulcsot es igen, az altalad irt kidudorodasok is megtalalhatoak a bordan
A SoC es a mem is szepen rafekszik a bordara, de ezt szerintem a hofokok is tanusitjak.[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
zsolt_64
senior tag
válasz Archttila #34126 üzenetére
Köszönjük a képet, Érdekelne az összerakás hogy ment. Hány darab ilyen hővezető ragacsot kaptál hozzá,és hova ragasztottad ?
A felső részen belülről kell(ene) lennie ilyen kidudorodásnak a proc és memória számára... hogy nézett ez ki?Én is ilyet rendeltem .
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Yoshida #34125 üzenetére
Én sem értem, de mint írtam, nekem libreelec alatt, docker-ben fut, nem raspbian alatt. Ez rebootkor újragenerálja a kulcsokat, próbáltam kideríteni, miért csinálja, vagy hogy tudnám rávenni, hogy ne csinálja, de nem találtam választ, és annyira meg nem érdekel, hogy több időt pazaroljak rá.
-
-
Archttila
veterán
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Yoshida
aktív tag
"és ez sajnos (szerver)újraindítás után már nem működik"
Ezt nem értem, raspbianon nincs ilyen, lassan 1 éve hogy megy a pivpn, igaz márciusban egy új rendszert csináltam, akkor újra kellet kreálni a connection filet, de azóta volt vagy 20 reboot, áramszünet minden, és nem nyúltam a filehoz a telefonon, ugyanaz van rajta március óta.
-
válasz Sumptuous #34123 üzenetére
Elméletileg ennyi elég.
zsolt_64
Akkor használj csak samba-t. Elméletileg csak a 4-es verziótól felfelé támogatott az utf-8. Itt egy elég régi leírás, nem biztos hogy aktuális.[ Szerkesztve ]
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok!
Lehet nem ide tartozik a kérdésem, emiatt átirányitast elfogadok!
Szeretném a málnát használni dns szerverként, de távolról.
Telefonnak megadnám a ddns (valami.asuscomm.com) cimem és az összes dns lekérdezést szeretném ha a rapsberry-re futna ki.
Az android 9-ben elérhető a Személyes DNS, jelenleg az adguard.dns.com van beállitva, de ez olyanokat is szűr, amit a saját piholeomban már fehérlistára helyeztem. Ezért szeretném leváltani. VPN-t nem szeretnék használni, a mobiladatcsomagban elérhető méretlen/korlátlan tartalmak miatt. Routerben a Port továbbitás engedélyezve van a Pi-felé (192.168.0.6) (tűzfal egyelőre kikapcsolva) illetve a Pi-hole-ban a távoli elérés is engedélyezve van.
Mit kellne még beállitanom?(Elnézést a hosszú i-k hiánya miatt, ezen a billentyűzeten nincs/nem találom, majd megoldom. )
-
-
you_zsolex
csendes tag
válasz you_zsolex #34120 üzenetére
Sikerült már valakinek fel tenni a Windows 10 arm rendszert pi-re?
Zsolex
-
nyirzoz
aktív tag
Én OSMC alá szeretném fel pakolni, szerinted azon is futna?
Viszont ez a docker-es telepítés nekem még új dolog.
Van leírás a teljes folyamathoz?
Vagy ha ide leírod, azt is megköszönöm, hátha másnak is hasznos.A routeremen a 443-as port már nyitva van a Transmission-nak.
Ilyenkor a VPN progiban vagy a torrent kliensben változtassak portot vagy futhat mindkettő ugyanazon ?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lkristóf #34117 üzenetére
Nincs, de én a legnehezebb utat választottam: libreelec alá akartam vpn szervert telepíteni (mert van egy bejáratott, megbízható libreelec teljesítésem, amit emiatt nem akartam lecserélni raspbian-ra).
Erre van a docker, mint megoldás, ez alá tettem fel vagy 6 féle image-et, végül ez az image működött és működik azóta is stabilan.
Normál raspbian telepítés alá egyszerűbb rögtön a pivpn-t telepíteni, ez kulcsrakész megoldást ad, semmit nem kell konfigolni. Egy hátránya van, hogy nem jelszóval kell rá csatlakozni, hanem egy konfigurációs fájlt generál indulás után, amit fel kell tölteni a kliens gépre/telefonra, és ez sajnos (szerver)újraindítás után már nem működik. Viszont nálam a libreelec 0-24-ben fut (ezért is tettem erre a szervert), néhány hetente újra generálok egy konfigurációs fájlt, ha áramszünet vagy bármi miatt újraindul és kész. Openvpn kliens program kell hozzá. Így csak egyetlen portot kellett forwardolnom a routeren, a 443-ast, ezen keresztül mindent elérek, mintha itthon lennék, smb megosztás, torrentkliens, stb.[ Szerkesztve ]
-
asuspc96
őstag
A lényege az egésznek az lenne, hogy majd egy androidos appból kéréseket küldve egy ip-címre kiszolgálja azokat a kéréseket, és visszaküldje a válaszokat.
Odáig már eljutottam, hogy feltettem mindent, amit a kezdetekben vázoltam hogy smint lesz, most kötögetem össze, meg konfigurálgatom be.
Nos a lényeg az lenne ugye, hogy van az én publikus ip címem, és ha arra én üzenek, akkor reagál a pi arra valamit.
Jelenleg odáig már eljutottam, hogy ezt lássam:Viszont nekem az kéne, hogy majd ez az egész mögöttes cucc kívülről is elérhető legyen, ne csak az itthoni lokális hálózatról.
-
asuspc96
őstag
Helóka
Távolról, ha én a rpimet szeretném elérni, nem ssh, hanem mondjuk http/s kérésekkel bombázni, akkor ennek a guide mentén induljak el ?
-
-
asuspc96
őstag
helló
lehet vétettem egy hatalmas hibát...
engedélyezve lett azufw
, az nginx miatt, viszont amikor a ruleokhoz hozzáadtam mit engedjen, akkor csak a http/s-t engedtem, elfelejtettem az ssh-t....úgyh most nem nagyon tudok bessh-zni
a probléma csak fokozódik, mivel a windows nem ismeri fel ebben a formában az sd-kártyát:virtuális gépen se akaródzik megnyílni....
megnéztem androidos telón, hátha a total commander bele tud nézni, de nem:
esetleg bármi ötlet ?
vagy húzhatom újra az egész rendszert ?Step 2 – Adjusting the Firewall
Locked myself out of SSH with UFW in EC2 AWS -
válasz Fecogame #34108 üzenetére
Nekem gyárilag így néz ki.
ls /etc/sudoers.d/ -la
összesen 32
drwxr-xr-x 2 root root 4096 aug 2 21:03 .
drwxr-xr-x 123 root root 12288 aug 2 21:20 ..
-r--r----- 1 root root 36 ápr 29 11:45 010_at-export
-r--r----- 1 root root 27 okt 18 2016 010_pi-nopasswd
-r--r----- 1 root root 367 júl 18 18:02 pihole
-r--r----- 1 root root 958 jan 12 2019 READMEsudo cat /etc/sudoers.d/010_pi-nopasswd
pi ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL[ Szerkesztve ]
-
veterán
Raspbian-t használók, nálatok van alapból egy ilyen fájl?
/etc/sudoers.d/010_pi-nopasswd
ezzel a tartalommal?
pi ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
Kiváncsi vagyok, hogy én raktam-e ide valamikor, vagy alapból benne van. A legújabb Raspbian-t használom (és tettem fel).
[ Szerkesztve ]
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
Vigyorka
aktív tag
-
asuspc96
őstag
siker, köszi
ssh ubuntu@192.168.0.88
ubuntu@192.168.0.88's password:
Welcome to Ubuntu 18.04.2 LTS (GNU/Linux 4.19.57-v8+ aarch64)
* Documentation: https://help.ubuntu.com
* Management: https://landscape.canonical.com
* Support: https://ubuntu.com/advantage
System information as of Sun Aug 4 21:58:41 UTC 2019
Welcome to Ubuntu 18.04.2 LTS (GNU/Linux 4.19.57-v8+ aarch64) -
-
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest