Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz Vigyorka #48040 üzenetére
Régen amikor hagyományos TV-re volt kapcsolva az első Raspberry Pi-m, a túllógást a config.txt-be beírt értékekkel lehetett nagyon szépen visszahúzni. Pepecselős meló volt, mert minden változtatás után újra kellett indítani. De csak egyszer kellett végigcsinálni!
Ha magában Kodit használnál csak ( pl. Libreelec ) ott már egérrel lehet huzigálni a sarkokat, de a Raspberry Pi OS alatt futtatott Kodiban nem tudom, hogy benne van-e ez a lehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz Vigyorka #47132 üzenetére
Pontosan hol akad meg, mi a hibaüzenet?
pube111
Ugye ez egy másolat, és van biztonsági mentésed?! Amíg nincs, nehogy bármit elpiszkálj!Az ax300 az új Pi wifi adaptere? Pontosan milyen parancsol telepítetted?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Vigyorka #47123 üzenetére
Rakd fel az s-tui és stress-ng programokat parancssorból és futtasd az s-tui parancsot. Nézd meg hogy hogy változik a hőmérséklet és bekapcsol-e a ventilátor.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz Vigyorka #47121 üzenetére
Ha lehet állítani, akkor azt az argonone-config paranccsal fogod tudni. A telepítés rajta lesz a nyomtatott leíráson, ami a dobozban volt. Online nem találom.
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz Vigyorka #46876 üzenetére
Azért Debian mert ezzel kezdem az Rpi-t és a Linuxot is
Attól mert Debian az alapja a raspberPi OS-nek, attól még nem lesz Debian. Ha valóban Debian lenne, akkor innen származna, a felírt lemezkép.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
válasz Vigyorka #46868 üzenetére
Rendszerfrissítés után is ezt műveli? Mintha nem ápolna nagy barátságot a Pi-vel.
Egy ellenpróbát tehetnél a rasberryPi OS-el, hiszen ki tudna jobb kernelt faragni hozzá, mint a hw tervezői.
Egy pendrive-on hogyan nyomsz le egy billentyűt? Arra gondoltam ,hogy annyira bealszik, hogy a rádiós eszközök sem funkcionálnak, így felébreszteni sem tudják. Viszont egy vezetékes USB billentyűzet már fel kellene hogy ébressze.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Vigyorka #46866 üzenetére
Na azt a listát kellene feltenni egy szövegmegosztóra. Elég az a rész, amikor eltűnik a kép, és a rá következő üzenetek, de az sem gond, ha kiteszed az egészet.
A 0 jó, azt jelenti a terminál elsötétítése ki van kapcsolva.
Lassan kifogyok az ötletekből. Nem tettél fel/álítottál el valami plusz pimpelő/optimalizáló bisz-baszt?[ Szerkesztve ]
-
válasz Vigyorka #46863 üzenetére
Látszólag az energiatakarékos funkciók ki vannak kapcsolva.
Próbálj meg egy vezetékes bill.t rádugni. Azzal fel tudod ébreszteni?Amikor eltűnik a kép, lépj be ssh-val, és dmesg-el nézd meg mi történik olyankor?
A
cat /sys/module/kernel/parameters/consoleblank
parancsnak mi a kimenete?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Vigyorka #46861 üzenetére
Fizikailag van rákötve bill./egér és monitor?
Ha lenyomd a bill.t nem történik látszólag semmi?
Ilyenkor már a ping-re sem válaszol?A
sudo systemctl status sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.target
parancsnak mi a kimenete?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
veterán
válasz Vigyorka #46858 üzenetére
Pro tipp: ezúttal csinálj magadnak dokumentációt, később hálás leszel magadnak
Célszerű pl. a logolást a legkisebbre venni, /tmp-t memóriába felcsatolni. Írtam is erről egy cikket logoutra
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
válasz Vigyorka #46840 üzenetére
Esetleg kipróbálhatod, hogy a script-ben az rsync-nek még feladod a --ignore-errors paramétert.
Valahogy így:rsync -vah --ignore-errors
szerk:
Magamrészéről nem igazán értem, hogy ebben az esetben a /var/log-ot miért kell menteni.
Én biztos, hogy excludeolnám.[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz Vigyorka #46840 üzenetére
Próbálj meg egy fájlrendszer ellenőrzést. Mivel a felcsatolt filerendszert nem tudja javítani, ki kell adni a
touch /forcefsck
parancsot, ez a következő újraindításakor le ellenőrzi a root (SD kártya)fájlrendszerét.
A külső lemezeketl pedig csak le kell csatolni.
sudo umount /dev/sda2
sudo chkfs.ext4 /dev/sda2[ Szerkesztve ]
-
válasz Vigyorka #46837 üzenetére
Elég volt az egyik, én a fájlrendszerekre voltam kíváncsi, hogy ext4 vagy ntfs. Illetve elérési út hosszúságra gyanakodtam. De ext4-nél ez nem gond. Nincs ötlet.
sudo -val még próbálkozhatsz, hogy emelt jogosultságokkal futtasd a másoló parancsot."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
-
-
ViZion
félisten
válasz Vigyorka #46282 üzenetére
programok telepítése és törlése, WinDos összetevők telepítése (oldalt a menüben), itt a listában a samba-t megkeresed és pipálsz mindent is. SMB 3 kell elvileg.
Ha ott csak SMB1 van, akkor ezen az oldalon a közepén win7 részt csináld:
[link] ezt nem próbáltam.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
0519
senior tag
válasz Vigyorka #44742 üzenetére
Nézd meg, hogy van e egyáltalán ilyen szolgáltatásod:
Minden szolgáltatás listázása:
sudo service --status-allKifejezetten a hdparm keresése:
sudo service --status-all | grep hdparmAmi előtt plusz jel van, az aktív is, a negatív pedig nem az.
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz Vigyorka #44742 üzenetére
Szia!
Épp most tettem újra én is az enyémet egy SD kártya makkanás után és ugyanezt a választ kaptam, ahogy láttam, ez a service alapból fut, így nem indíthatókérdésem mindenkihez:
Visszaraktam mindent úgy, mint korábban volt, ugyanazt a portot használja a transmission, routerben nem volt állítás, mégis closed státuszban van.
Hogy tudnám kinyitni?
Köszi!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
addikt
válasz Vigyorka #44701 üzenetére
qb-t service ként így indítunk: -, h magamat idézzem
Állítsuk be, h boot során induljon a qb is, ehhez szolgáltatásként indítsuk.
sudo useradd -rm qbittorrent -G pi -s /usr/sbin/nologin
Hozzuk létre ezt a file-t:
sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent.service
És tegyük bele eme sorokat:
Description=qBittorrent Daemon Service
After=network.target
[Service]
User=qbittorrent
Group=pi
ExecStart=/usr/local/bin/qbittorrent-nox
ExecStop=/usr/bin/killall -w qbittorrent-nox
[Install]
WantedBy=multi-user.targetIndítsuk és ellenőrizzük a szolgáltatást:
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start qbittorrent
sudo systemctl enable qbittorrent
sudo systemctl status qbittorrentEzekután a qb webes felületét a 192.168.1.48:8080-as címen érjük el
User: admin
Password: adminadminAzt hozzáteszem, h ahonnan másoltam leírás ott pi a default user
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
addikt
válasz Vigyorka #44610 üzenetére
Ha a routeren be van állítva a DNS szerver akkor a klienseken nem kell állítani semmit, megkapják a DNSt DHCP-n a routertől.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
-
-
UberMutant
őstag
válasz Vigyorka #43601 üzenetére
szia,
a settings / webui menüben ott egy link , ahol leírja mit kell csinálni:
https://httpd.apache.org/docs/current/ssl/ssl_faq.html#aboutcerts
How do I create a self-signed SSL Certificate for testing purposes?openssl req -new -x509 -nodes -out server.crt -keyout server.key
ezzel a paranccsal csinál két filet. azokat tedd olyan helyre, ahol a docker containered látja.
(előfordulhat , hogy nem állítottál semmit a docker container felraksánal , akkor pl itt lehet /path/to/appdata/config/qBittorrent)
majd a webui opcióban kapcsold be a https elérést és add meg a két file helyét.
pl /config/qBittorrent/server.crt és /config/qBittorrent/server.keya böngészőben ezután menni fog https://ip:port , csak pampog, hogy nem az igazi a certificate , nyomd, hogy menjen tovább.
utána működik a megnet link regisztrálás.
ezzel azért ne engedd ki a netre. csak helyi hálón, vagy vpn-en keresztül használd.
ha ez már megy , akkor tisztességes certifictet let'sencrypttel tudsz csinálni majd.
[ Szerkesztve ]
-
-
g.gergo
senior tag
válasz Vigyorka #40945 üzenetére
Üdv,
Frissítésre én a watchtower-t használom. 1 naponta néz frissítések után. Frissítés után törli a régi image-t.sudo docker run -d \
--name watchtower \
-e WATCHTOWER_POLL_INTERVAL=86400 \
-v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock \
--restart unless-stopped \
containrrr/watchtower --cleanup
Teszt/stabil verziók váltásához pedig használd a tag-et. Például utolsó sorban használj
ghcr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
vagyghcr.io/linuxserver/qbittorrent:unstable
-
addikt
válasz Vigyorka #40571 üzenetére
Persze, h működik ha azt adod meg elérési útvonalnak
Bármilyen utat megadhatsz neki de az lenne a lényege, h ne férjen hozzá "mindenhez" - ezért konténer, egy elszeparált környezet.#40573mesger82 Csak egy ötlet. A led-ek villogása lehet ad vmi irányt.
[ Szerkesztve ]
-
-
addikt
válasz Vigyorka #40290 üzenetére
Tedd fel a portainer-t először:
docker volume create portainer_data
docker run -d -p 9000:9000 -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock
-v portainer_data:/data portainer/portainer
utána a pi ip címe a 9000-es porton tudod elérni. pl:
192.168.1.48:9000Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
addikt
válasz Vigyorka #40269 üzenetére
Nem jó jó helyről próbálod szedni. Te innen szeded:
containrrr/watchtower
Ahol a containrrr egy user aki készített egy konténert a watchtower-nek és megosztotta a világgal- de úgy tűnik nem rakta bele az arm verziót
Neked inkább ez kellene - vagy hasonló. Rengetegen készítenek konténereket:
talmai/rpi-watchtowerszerk: Úgy látom az első lenne az egész project készítője.
[ Szerkesztve ]
-
-
g.gergo
senior tag
válasz Vigyorka #38548 üzenetére
Ez így nem jó. Ennek megfelelően paraméterezd.
docker create \
--name=qBittorrent \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e WEBUI_PORT=8080 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-p 8080:8080 \
-v /etc/docker/qbittorrent/appdata/config:/config \
-v /media/NAS/Media:/downloads \
--restart unless-stopped \
linuxserver/qbittorrentAmint látod, nálam a downloads könyvtár a /media/NAS/Media könyvtárra mutat. Magyarra lefordítva a qbittorrent app-on belül, ahol latod, h downloads, az valójában nekem a Media könyvtár.
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz Vigyorka #38550 üzenetére
és az aláhúzottak
-v /path/to/appdata/config:/config \
-v /path/to/downloads:/maxtor/disk_1/torrent/done \
is rendesen be vannak állítva?JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
_q
addikt
válasz Vigyorka #38548 üzenetére
Portot nyitottál routeren?
Ezek nem vagyok benne biztos hogy jók lesznek így:
-v /path/to/appdata/config:/config \
-v /path/to/downloads:/maxtor/disk_1/torrent/done \
Helyette valami ilyet kellene:
- /home/pi/qbittorrent:/config
- /maxtor/disk_1/torrent/done:/downloads
Persze legyen joga az 1000-res felhasználónak írni és olvasni ezekhez és létezzenek is ezek a mappák.Még azt nézd meg, hogy a HDD az biztos ilyen néven van-e: df -Th paranccsnál a jobb oldali oszlopban kell látnod mi a neve.
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #35983 üzenetére
Erről beszélek. Azt én tettem fel, lényege hogy egy másik repository-t is be kellett regisztrálni. Amikor a rapsbianos csapat is feltette a kodi 18-at, én töröltem az extra repót. Én már megvárom a "hivatalost" , azér köszi...
A sudo apt... al sikerült végülis frissíteni ?[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #35980 üzenetére
Hmm nekem nem írja ki ! pedig várom
Hogyan telepítettél, mert egy időben az alapértelmezett repóbol csak a 17-es jött, és én publikáltam hogy hogy kell 18-ast telepíteni, de utána már a raspbianos csapat is utolérte magát.sudo apt update
sudo apt upgrade
[ Szerkesztve ]
-
-
sztanozs
veterán
válasz Vigyorka #35387 üzenetére
- passz ez HTTP 404 - tehát a letöltendő fájl nincs ott.
Célszerű megnézni böngészővel, de szerintem valami szerver oldali hiba (vagy update config fájlban van valami elcseszve).[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
-
_q
addikt
válasz Vigyorka #35016 üzenetére
Csak teszt miatt igaz, nem pedig azért mert Artic nem vált be? Kíváncsi vagyok mit fogsz tapasztalni, a kínai vajon gyengébb minőségű-e.
(#35017) :AMF:
Semmilyen Pi-m nincs még, tehát én úgy alapból a Pi vételén gondolkozok. Amúgy úgy értettem a B+-t, hogy 4B most vagy majd 4B+ ha megjelenik majd, vagy egyik se kell. Igazából hasznos lenne, de kihasználságot is figyelembe véve már más a helyzet. Pi 4 4GB, táp, hűtés, paszta, SD kártya, tehát minden együtt már 30 ezer Ft-ba kerül. Így meg már másként fest ha nincs kihasználva full time, mint sokan itt teszik a fórumon. Szóval egyelőre olvasgatok csak.[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #35013 üzenetére
No akkó lehet hogy vihar a biliben az egész , nekem most megy 1.5MB torrent fel,conky van más semmi és 49 C a szobában 25C van
Megfontolandó hogy érdemes-e egyáltalán nekilátni a ragacsolásnak
Asszem előtte futtatni kéne valami stress tesztet... javaslat ?[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #34771 üzenetére
Hát gratulálok, asszem veled értekeztem erről a (qrwa) drága hővezető lapkáról.
Tanulságos, és gondolom, mostmár nem kívánod szétszedni.
Milyen a megvett hőátadó fólia jellege , ragacsos ?, vagy inkább ilyen gyurmaszerű ?
mindkét oldala ragad ?, típusa megnevezése ?
Beültetted a bogarat a fülembe hátha nekem is lejjebb menne a hőmérséklet, csak megvásárolt fólia nélkül nem merem szétszedni...Lehet veszek ilyen 1 mm-est és a pi4-re és a bordára is ragasztok full felületen, lehet hogy az az igazi ?[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #34676 üzenetére
Igen ezeket különböző vastagságokban árulják,amit mellékeltek kb 1 mm vastag volt.
Ennek nyilvánvalóan kissé össze kell nyomódnia, hiszen rugalmas, és akkor van határozott érintkezés.
Emiatt aztán minnél nagyobb annál jobb, illetve nem számit ha kicsi "kilóg" , sőt ott is elvezethet 1 kis hőt. sajnos a mellékelt ragacsaim nekem is mind inkább kisebbek voltak,mint nagyobbak.
Ha kicseréled várjuk az infotJa és szerintem nemigen ajánlatos levenni a bordát,mert akkor oda a ragacs
Azt már le sem merem irni hogy felrskáskor az érintkező felületek alkoholos tisztitása erősen javallott[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #34674 üzenetére
Mind a kétoldalt ragacsos a hőelvezető lap.
Hopp ez érdekes nekem, csak az egyik oldal volt ragacsos, értelemszerűen ez ment a csipre, egyébként 2 darabot mellékeltek, és igen lehetett volna nagyobb is.
Azért irom, mert ez kritikus része a bordának. ha el nem jó,vagy elcsúszik stb... akkor az egész mit sem ér.
Nekem még az alsó borda is meleg,pedig csak a csavarokon keresztül kapja a hőt.Tipp: én a csavarok végét bemártottam proci hővezető pasztába, úgy hogy a becsavaráskor kisajtolódott 1 kicsi Igy talán jobb a hőátadás
Hővezető ragacsot meg árulnak itt-ott csak qrwa drága, többe kerül mint a borda
[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz Vigyorka #34669 üzenetére
Ugye erről az házhelyett alul-felül hűtőbordáról van szó ?
Ha igen akkor hogyan raktad fek l hővezető ragacsokat ?
mindkét oldalon van fólia ezeken.
van 1 ragadós oldaluk, ezt kell feltenni a csipekre, és a másik oldalról is le kell venni a fóliát.
Ja és sokat számit a környezet, jól kell szellőznie.
Ha az enyémre rányitom most az ablakot és betódul a friss levegő -10 fokot esik... -
válasz Vigyorka #34365 üzenetére
Próbálgattam beállítani, de nem sikerült...
Kollégának van egy látóasszony topikja. Sokáig nem értettem miért. Most már tudom.
Ha nem árulod el, hogy miket és hogyan próbáltál állítani, könnyen lehet, hogy ugyanazokat fogjuk tippként megadni amit már próbáltál és nem járt eredménnyel.Szóval a config.txt-ben(raspbian-configban) kikapcsoltad az overscan-t? Újraindítottad? Utána változott?
Ahogy már írták a TV menüjében próbáltad állítgatni a képarányt, vagy annak beállításait?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
- IMac 24 Zöld
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- ASUS ROG GR6 i5-5200U 16GB 2 512GB SSD GTX 960M - ultra pici, ultra csendes, bivalyerős gép - olcsón
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest