Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
RPI3-at használok otthon, Openelec fut rajta sd kártyáról. Az egyik pc feleslegessé vált, így felszabadult egy ssd meghajtó.
Van értelme, illetve megoldható-e, hogy erről bootoljon az OE?
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
azbest
félisten
válasz MaCS_70 #35496 üzenetére
melegebb volt a pi4, erősebb procit töbet eszik. Na meg a legelső szoftverekkel még sok
mindent izomból csinált, mert még nem volt kész, ez is fűt.Azóta adtak ki több bootloader és firmware updatet is, amelyek közt van aminél fogyasztáscsökkenést is említettek. Például az október végi Eben szerint felére csökkentette az usb vezérlő fogyasztását. Csináltam külön frissítő toolt is.
De biztos továbbra is meleg. Annyi, hogy azóta kijött kodi 18 a raspbianra, ami már támogatja a pi4 hardveres dolgait is kb. Az osmc meg felejtős ilyen szempontból rajta, mert az tán még évekig szoftveres dekódolást fog használni arra is, amit korábbi piken hardveresen csinál... vagy ilyesmi. Libreelec is jó lehet.
Hűtés nem árt, de nem kell túlzásba sem estni. Csak hogy nagyobb munkakor se essen vissza az órajele. De ezeket csak az olvasottak alapján mondom, mert pi2 óta nem vettem újat. Amire használom a meglévőket, arra nem kell új. Videózáshoz meg céleszközeim lettek (mibox, firetv)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csipuka #35495 üzenetére
Köszönöm!
Az a nagy helyzet, hogy eddig én is párhuzamosan használtam a négy különböző szériájú PI-men az OSMC-t és a LibreElecet, de pár hónapja átálltam a Raspbian / DietPI + Kodi párosításra. Nincs is ezzel gond, csakhogy még nem sokkal a négyes megjelenése után egy ismerős arra panaszkodott, hogy nála a Raspbian + Kodi leolvasztja az arcáról a bőrt, miközben már a FHD is akadozik. Akkoriban kereste erre a megoldást, és sok hasonló panaszt talált, úgyhogy vissza is küldte a PI-t.
Én FHD-s filmeket ugyan csak elvétve nézek, de azért jó lenne tudni, hogy mire számítsak -- fennáll-e még ez a probléma, vagy erre is majd jövőre várható megoldás.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, vettem egy Pi4-et, egyelőre Volumio-zgatok, marhára tetszik. Első Pi-m, nem gondoltam, hogy ennyire kicsi. Mókás
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
-
bajzal
őstag
Sziasztok,
pihole-ban be lehet olyat állítani, hogy egy blocklista csak egy adott host-ra legyen érvényes?
-
azbest
félisten
válasz sztanozs #35488 üzenetére
Én is csak itt-ott olvastam róla, pl . Ez nem csak annyi, hogy 2 bittel több a dolog Plusz hardveres dekódolásnak tudnia kell ezt, nem szoftverből történik. Ezen kívül meg talán a hdr kapcsán is van többféle "szabvány", nehogy egyszerű legyen.
A hardveres dekódert valószínűleg az alapítványosok tudják valamennyire paraméterezni, korrigálni, a zárt firmware-n belül. Szoftver oldalról meg persze kommunikálni kell tudni vele. Itt jön képbe az, hogy nincs szabványos támogatás talán, hanem kerülőutas hack-ek.[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz azbest #35486 üzenetére
Nem tudom tesztelve lett-e a 10bit RPi4-alatt, sajna nekem nincs csak egy kettesem, szóval sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Mivel egyébként dekódolási szempontból ugyanaz a 10 bit, mint a 8 (legalább is láthatóan csak a colorspace van elcseszve) hihetetlen, hogy még senki nem írt egy szoftver patch-et a korrigálásra... vagy ez ennél bonyolultabb?
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
-
azbest
félisten
válasz sztanozs #35485 üzenetére
ha jól tudom, a h264 modul teljesen ugyanaz a pi4-ben is. A h265 egy másik modulban van. A vc1 és mpeg2 modul pedig kikerült (vagy úgy vannak vele, hogy azt procierőből is viszi és nem akarnak a licenszeléssel tökölni). Szóval a 10 bit lehet csak h265 mellett megy.
(#35483) Patice
4k h265-öt szoftveresen nem bírna erőből. Arról van csak szó, hogy a h265 modult teljesen máshogy lehet használni. Az osmc-sek valami standardizárt driverre várnak 1-2 évet... a libreelec-esek meg fogták magukat és a nem szabványos hívásokat be-patchelték az ő általuk használt kodiba. A raspbian repóban lévő kodi18 is valsz a libreelec-es megközelítésű, mert nem várnak 2 évet, hogy működjön[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz pigster #35484 üzenetére
h.265 gyakori kódolás (bluray és FullHD feletti felbontású filmeknél is ezt használják általában). Viszont ha letöltött filmjeid vannak, ott általában elérhetők újratömörített/leskálázott filmek.
Arra kell figyelni, hogy RPI 3 és az alatt a 10 bites színkódolás nem támogatott h.264 alatt sem - pontosabban a hardveres dekóder ugyan dekódolja, csak nem színhelyesen jeleníti meg. Fájlnévben általában feltüntetik, ha 10 bites a tartalom (ilyen pl sok anime is).JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Patice
nagyúr
válasz pigster #35481 üzenetére
Régebbi Pi-k a h.265 kódolású anyagokat csak szoftveresen tudják dekódolni, már ha lenne bennük annyi erő. Ne próbálkozz ezzel, inkább csak arra figyelj, hogy az anyagok, amiket le akarsz a Pi-vel játszani h.264 kódolásúak legyenek, mert erre van hardveres gyorsítás, így ezeket szemrebbenés nélkül fogja vinni egy régebbi Pi is.
Pi4 egy új állatfaj, elméletileg tudja a hardveres h.265-öt is, de azt még nem tudom, hogy hol áll a fejlesztés erre, mert ez már elég erős a szoftveres dekódhoz is, az igazi hardveres gyorsítás még tudtommal várat magára.
OSMC fórumon olvastam, hogy ez várhatóan csak 2021-ben lesz meg az ottani fejlesztők szerint.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Patice
nagyúr
válasz pigster #35476 üzenetére
A minimum tényleg egy Pi0 lenne, de azon nincs kábeles lehetőség, így akár egy Pi1 is kiszolgálna, de az már annyira régi, hogy nem foglalkoznék vele.
Pi2 nem tudom mennyiért megy a használt piacon, az már kiszolgálna.
Pi3 meg röhögve.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
válasz pigster #35473 üzenetére
Nem az smb megosztás a szűk keresztmetszet, hanem az alkalmazott kódek. Ha jól rémlik Pi4-ben már a h.265 is hw-es támogatást kapott, míg a régebbiekben csak az mpeg2 ill. h.264 rásegítés van.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
pigster
senior tag
Sziasztok!
smb megosztásról szeretnék filmeket full hd-ban lejátszani. Melyik a minimális raspberry igény ehhez?
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Használ valaki ilyen Game HAT-et esetleg. Be lehet ezt valahol szerezni magyarországon?
Köszönöm előre is mindenki segítségét!Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
Márton
nagyúr
válasz PistiSan #35468 üzenetére
így van, én is meglepődtem, hogy milyen hamar reagáltak és implementálták.
azon meg főleg, hogy egy donation-t sem fogadott elEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
akit esetleg érdekel a 4k-8ktv-k korában:
kérésemre javították a kompozit kimenetet, már helyesen adja ki a 16:9-es jelet (WSS), így a TV automatikusan kihúzza a 720x576-os képet
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
PistiSan
addikt
válasz MaCS_70 #35463 üzenetére
Bocsi, tényleg nem egyértelmű.
Raspberry Pi4 bootloader EEPROM release notes -
PistiSan
addikt
2019-11-18 - Git b6a7593d6 (BETA) RC1
First release candidate before this beta is moved to a stable release series.
* Avoid resetting TFTP prefix after retries or if start4.elf is not found.
* Add MAC_ADDRESS option which allows the OTP Ethernet MAC address to be
overriden. An VideoCore firmware update will propagate this forced
mac address to device-tree/cmdline in the near future.
* Various internal refactorings to prepare for USB MSD storage boot in
the next beta-series.
* Enable high-speed mode for EMMC cards. -
veterán
válasz Kicsirics77 #35459 üzenetére
Átmész root userbe:
sudo su
Megnyitod a crontab-ot:
crontab -e
Beírod egy új sorba:
@reboot python /luma.led_matrix/examples/silly_clock.py
Elmented, majd újraindítással ellenőrzöd, hogy működik-e:
reboot
[ Szerkesztve ]
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
Kicsirics77
veterán
sziasztok
raspbian alatt szeretném ezt a fájlt futtatni automatikusan ha a pi ujraindulna áramszünet miatt.
/luma.led_matrix/examples $ sudo python silly_clock.py.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
senior tag
válasz Véreshurka #35456 üzenetére
Nem számít melyik IP-n figyel, benne kellene legyen a listában.
Esetleg a
systemctl status <service neve> -l
parancs kimenetében láthatod, ha valamiért nem indult el az adott szolgáltatás (vagy valamelyik logjában). -
Véreshurka
senior tag
válasz Savageboy #35455 üzenetére
Délután rá is nézek majd!
Ha elindítanám az openvas-t, akkor elvileg benne kéne lennie a netstat parancs által kilistázott programokban, vagy oda csak azok kerülnek, amik a 0.0.0.0-n figyelnek?
Egyébként én is azt néztem, hogy a videóban simán az ip címmel jött elő, de arra gondolok, hogy azóta változtathattak valamit a programban...
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
senior tag
válasz Véreshurka #35454 üzenetére
Azért nincs ott, mert valószínűleg nem is fut az OpenVAS.
A Pi-n lévő esetleges tűzfalra gondolok, nem ismerem a Kali-t, de az iptables-re vagy ufw-re ránéznék ha van fent.
-
Véreshurka
senior tag
válasz Savageboy #35453 üzenetére
root@kali:~# netstat -nlp
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 500/sshd
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN 500/sshd
udp 0 0 0.0.0.0:68 0.0.0.0:* 367/dhclient
Active UNIX domain sockets (only servers)
Proto RefCnt Flags Type State I-Node PID/Program name Path
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 9744 1/init /run/dbus/system_bus_socket
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13166 505/Xorg @/tmp/.X11-unix/X0
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 12331 1/init /run/pcscd/pcscd.comm
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13167 505/Xorg /tmp/.X11-unix/X0
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15762 649/systemd /run/user/0/systemd/private
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15768 649/systemd /run/user/0/bus
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15770 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.dirmngr
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15773 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent.browser
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15775 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent.extra
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15777 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent.ssh
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15779 649/systemd /run/user/0/gnupg/S.gpg-agent
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15781 649/systemd /run/user/0/pulse/native
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 15596 617/dbus-daemon @/tmp/dbus-ScDLWQFX5p
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 212 1/init /run/systemd/private
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 228 1/init /run/systemd/fsck.progress
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 7141 136/systemd-journal /run/systemd/journal/io.systemd.journal
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13288 559/systemd /run/user/113/systemd/private
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13294 559/systemd /run/user/113/bus
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 239 1/init /run/systemd/journal/stdout
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13296 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.dirmngr
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13299 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent.browser
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13301 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent.extra
unix 2 [ ACC ] SEQPACKET LISTENING 245 1/init /run/udev/control
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13303 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent.ssh
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13305 559/systemd /run/user/113/gnupg/S.gpg-agent
unix 2 [ ACC ] STREAM LISTENING 13307 559/systemd /run/user/113/pulse/native
root@kali:~# netstat -h
Ez most a kimenete. Itt pl. nem látok localhost címet. Ha csak egy szervíz is figyel ott akkor kéne nem? Illetve az openvas sincs felsorolva.... Vagy itt csak akkor lesz ha sikeresen megváltoztattam a címet 0.0.0.0-ra?
Tűzfalra a Pi-n lévőre, vagy a routerre lévőre gondoltál? Routerren megnéztem, ott egyrészt LAN oldalról minden engedve van egy ilyen szabállyal (pfSense):
Allow --> Interface: LAN, Protocol: IPv4/Any, Source+Port+Destination: Any,
LAN-ra, csak 2 + szabályom van, hogy csak a belsőhálózatomon lévő DNS szervert használja minden:
Allow -->Interface: LAN, Protocol: IPv4/TCP-UDP, Source: Any, Destination: LAN, Dest. port: 53,
Block --> Interface: LAN, Protocol: IPv4/TCP-UDP, Source: LAN, Destination: Any, Dest. port: 53Illetve néztem firewall logokat is a routeren, a Pi címre keresve semmilyen bejegyzés nem található.
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
senior tag
válasz Véreshurka #35452 üzenetére
A 0.0.0.0 esetén fog az összes hálózati interfészre figyelni. A
netstat -nlp
parancsot kiadva ellenőrizheted, hogy sikerült-e jól beállítani. Egyébként még a tűzfal is beleszólhat a dologba, alapértelmezetten tiltani szokás a bejövő kapcsolatokat.[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
válasz Savageboy #35451 üzenetére
Én ezt értem, de mint írtam ezeken a helyeken kicserélve sem működött:
/lib/systemd/system/Greenbone-security-Assistant.service --> itt a 127.0.0.1 címeket átírtam a 0.0.0.0 címre
/etc/default/greenbone-security-assistant --> itt is a 127.0.0.1 címet átírtam a 0.0.0.0 címre (mint GSA -address, illetve a Manager Address)
/etc/default/openvas-manager --> itt a listen 127.0.0.1 címét átírtam a raspi címére, ami a 192.168.1.5
Erről a 3 helyről találtam leírást, mint ami elvileg működik. Vagy lehet még vajon más hely is? Meg tudnám ezeket keresni valahogyan?
Illetve lehet akár azt is, hogy a 0.0.0.0 helyett a Pi címét írom be (192.168.1.5)?
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
senior tag
válasz Véreshurka #35450 üzenetére
Az a baj, hogy csak a localhost van beállítva neki, máshonnan nem várja a kéréseket. A 127.0.0.1-eket ki kellene cserélni 0.0.0.0-ra. Bővebben.
-
Véreshurka
senior tag
Természetesen az első dolgom volt, hogy a Pi címén próbálkoztam (192.168.1.5 --> fixálva a routerben), de "Webhely nem érhető el" hibaüzenettel nem tudom megnyitni.
Az X szervert találtam a neten, mert ez fogad ha az
openvas-start
parancsot bepötyögöm:root@kali:~# openvas-start
[i] Something is already using port: 9392/tcp
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
gsad 707 root 6u IPv4 15879 0t0 TCP kali:9392 (LISTEN)
UID PID PPID C STIME TTY STAT TIME CMD
root 707 1 0 02:00 ? SLsl 0:10 /usr/sbin/gsad --foregrou
[*] Please wait for the OpenVAS services to start.
[*]
[*] You might need to refresh your browser once it opens.
[*]
[*] Web UI (Greenbone Security Assistant): https://127.0.0.1:9392
● greenbone-security-assistant.service - Greenbone Security Assistant
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/greenbone-security-assistant.service; disabled; vendor preset: disabled)
Active: active (running) since Sun 2019-11-17 02:00:34 UTC; 19h ago
Docs: man:gsad(8)
http://www.openvas.org/
Main PID: 707 (gsad)
CGroup: /system.slice/greenbone-security-assistant.service
├─707 /usr/sbin/gsad --foreground --listen=127.0.0.1 --port=9392 --mlisten=127.0.0.1 --mport=9390
└─714 /usr/sbin/gsad --foreground --listen=127.0.0.1 --port=9392 --mlisten=127.0.0.1 --mport=9390
Nov 17 02:00:34 kali systemd[1]: Started Greenbone Security Assistant.
Nov 17 02:00:34 kali gsad[707]: Warning: MHD_USE_THREAD_PER_CONNECTION must be used only with MHD_USE_INTERNAL_POLLING_THREAD. Flag MHD_USE_INTERNAL_POLLING_THREAD was added. Consider setting MHD_USE_INTERNAL_POLLING_THREAD explicitly.
Nov 17 02:00:35 kali gsad[707]: Warning: MHD_USE_THREAD_PER_CONNECTION must be used only with MHD_USE_INTERNAL_POLLING_THREAD. Flag MHD_USE_INTERNAL_POLLING_THREAD was added. Consider setting MHD_USE_INTERNAL_POLLING_THREAD explicitly.
● openvas-scanner.service - Open Vulnerability Assessment System Scanner Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/openvas-scanner.service; disabled; vendor preset: disabled)
Active: active (running) since Sun 2019-11-17 02:01:36 UTC; 19h ago
Docs: man:openvassd(8)
Process: 721 ExecStart=/usr/sbin/openvassd --unix-socket=/var/run/openvassd.sock (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 741 (openvassd)
CGroup: /system.slice/openvas-scanner.service
└─741 openvassd: Waiting for incoming connections
Nov 17 02:00:35 kali systemd[1]: Starting Open Vulnerability Assessment System Scanner Daemon...
Nov 17 02:01:36 kali systemd[1]: Started Open Vulnerability Assessment System Scanner Daemon.
● openvas-manager.service - Open Vulnerability Assessment System Manager Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/openvas-manager.service; disabled; vendor preset: disabled)
Active: active (running) since Sun 2019-11-17 02:00:46 UTC; 19h ago
Docs: man:openvasmd(8)
Process: 708 ExecStart=/usr/sbin/openvasmd --listen=127.0.0.1 --port=9390 --database=/var/lib/openvas/mgr/tasks.db (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 713 (openvasmd)
CGroup: /system.slice/openvas-manager.service
└─713 openvasmd
Nov 17 02:00:34 kali systemd[1]: Starting Open Vulnerability Assessment System Manager Daemon...
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
válasz Véreshurka #35448 üzenetére
Miért nem azon a címen amit kap a pi a routertől, vagy ami fixen be van neki állítva?
Ez a Windows-on futó X szerver olyan, mintha a jobb kezemmel hátulról próbálnám megvakarni a bal fülemet.Szóval miért nem pi.ip.cime:9392-n éred el böngészőből? Sőt most áttekertem a videót, simán a pi van címén éri el a web-es felületét, honnan van ez a pontszám meg az x szerver windows-ra?
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a megfelelő topikot találtam-e meg a kérdésemre, ha nem légyszi irányítsatok már át olyan helyre ahol érdeklődhetek.
A kérdésem az lenne, hogy egy Raspi 3 B+-ra feltettem egy Kali Linuxot, majd erre feltelepítettem egy OpenVAS szervert. A Kali-val nincsenek terveim (nem is értek linuxul, nem is tervezem), csak arra kellett, hogy az OpenVAS-t fel tudjam tenni. Szépen fel is települt, minden beállításellenőrzés sikeresen lefutott. Az OpenVAS felületét böngészőből érném el a localhost-on (127.0.0.1:9392). Kali-t windowson a Putty programmal érem el, illetve az openvast is onnan indítanám. Arra már rájöttem, hogy csak akkor tudom elérni a localhost:port cím alatt, ha egy X szervert is indítok a Putty-val együtt, ilyenkor szépen bejön a bejelentkező felület, majd be is tudok lépni az oldalra. Sajnos azonban pár kattintgatás után egyszerűen befagy a teljes Raspberry, és semmit nem tudok kezdeni vele.
Emiatt lenne pár kérdésem:
1. Nem tudom eldönteni, hogy a Raspi lenne kevés ehhez a feladathoz (bár ezt azért nem hinném, mert a videoban ami alapján nekiindultam is Raspi 3-ast használ a srác, és ott szépen fluidan megy minden), vagy a Putty + Xming páros az ami kevés lenne.
2. Van-e esetleg arra lehetőségem, hogy egy ugyanabban a hálózatban lévő gép böngészőjéből elérjem az OpenVAS szervert úgy, hogy a Raspi LAN címét beírva + port szám elérjem a kezelőfelületet:
Ehhez már próbálkoztam néhány konfig fájl módosításával, mint pl. az ezeken a helyeken lévő fájlok:
/lib/systemd/system/Greenbone-security-Assistant.service --> itt a 127.0.0.1 címeket átírtam a 0.0.0.0 címre
/etc/default/greenbone-security-assistant --> itt is a 127.0.0.1 címet átírtam a 0.0.0.0 címre (mint GSA -address, illetve a Manager Address)
/etc/default/openvas-manager --> itt a listen 127.0.0.1 címét átírtam a raspi címére, ami a 192.168.1.5
Sajnos semelyik változtatásra nem történik semmi (természetesen újraindítva a szervizek, illetve maga a raspi is), akármilyen kombinációban változtatok. Ebben tudna-e valaki segíteni, hogy hogyan tudnám elérni a szervert a belső hálózatomon belül.
Előre is köszönöm a segítséget!El Psy Kongroo
-
GAgyiXyXy
aktív tag
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
namilegyen
tag
-
mimey
tag
válasz namilegyen #35439 üzenetére
Sajna nem jó a link.
-
namilegyen
tag
[link] pi mellé szeretnék egy ilyet, ha van időtök megköszönöm a segítséget.
-
syler123
veterán
Hogy van ez a sima upgrade felteszi az eeprom frissítéseket? Tehát apt-get update, apt-get upgrade, vagy így nem frissíti az eeprom-ot?
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz PistiSan #35434 üzenetére
Érdekes, hogy az utolsó béta eeprom-ok is letöltődnek, bekerülnek a bootloader könyvtárba. Na majd ha aktiválják őket (stable lesz), akkor kerülnek fel...
Nem is értem, aki bétákkal akar szórakozni az úgy is megtalálja a módját, addig meg minek foglalja a helyet feleslegesen.[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok. Van valami módja, hogy XRDP kapcsolatot böngészőből tudjam felépíteni? A helyzet az, hogy a munkahelyemen bizonyos oldalak – pl. hasznaltauto, jofogas etc – le van tiltva, viszont otthon ketyeg egy Rpi3 desktop felülettel. A cél az lenne, hogy távolról, utólagos kliens nélkül meg tudjam nyitni az asztalt. Telefonon megy rendesen távolról is, port nyitva, tehát olyan akadály nincs, de ugye külön kliens kell hozzá.
-
intuicio
aktív tag
Savageboy! Nagyon szépen köszi sikerült!
Viszont lenne még egy kérdés, hátha valaki tud segíteni.
RPI-n sikerült megcsinálnom, hogy GPIO 4 csatlakozó részre rátettem egy kis vezetéket antennának, és e [link] módszer szerint megcsináltam, hogy FM Transzmitterként működjön az adott .wav hang file. Telefonon, Rádión FM adóba be is jön. Tehát ez siker
Viszont én azt szeretném, hogy egy adott shoutcast stream-ről jönne (internet rádió), nem pedig egy .wav hangmintáról a zene, amit úgy szint az FM Transzmitter antennán tudnám hallgatni.
Mert ezt megcsináltam: [link] viszont itt csak akkor hallom a beillesztett internet rádiót, ha a Jackdugóba beteszek egy fülest, és megy a stream zene.
Vagy ehhez tényleg kell egy különálló FM transmitter board? Azaz egyszerre nem megy a két dolog? -
GAgyiXyXy
aktív tag
-
-
veterán
Frissült az eeprom RPi4-hez, és ismét 2-3 fokkal hűvösebb lett a Pi
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
nessh
tag
Urak,
Használja valaki az exoshark-ot?OSMC kodi: exosharkon belül elindítanék egy sorit (ahogy látom mindegy melyiket) és azt írja hogy látogassak el erre és erre a linkre és párosítsam az eszközt. OSMC alatt ezt hogy?
Illetve olyat is csinál hogy indítanám a sorit, olyan mintha el is indulna , jobb felül írja a címét, stb de aztán mintha kidobná...
Van ötletetek?
-
rosejbli
senior tag
Hdmi kijelző szerintem mind plug n play működnek, Kínából biztos találsz megfelelőt.
Erre a célra libreelec/openelec közül valamelyiket telepíteném.
Legjobban talán akkor jársz, ha veszel egy régebbi modellt használtan, azok is tudnak mindent, ami ehhez kell és azok egyrészt kevesebbet is fogyasztanak, másrészt pedig nem tudom, hogy elköltenél-e kb. 20-25000 Ft-ot egy képeket váltó kütyüre. -
Át kéne bogarászni a napló fájlokat (a routerét is) hátha kiderül mi történik azokban az időpontokban.
A sudo iwconfig wap0 parancsal lekérdezheted a Wifi állapotát.A gyári (kernelbe épített) drivert használod, vagy amit külön telepítettél?
Vásárlás elött meg kellett volna nézni ezt a táblázatot (bár nem tudom milyen régi, mennyire aktuális)Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
válasz zenwalk #35410 üzenetére
Hacsak nem tetted DMZ-be, vagy közvetlenül az Internetre, felesleges bűvészkedés, bár ártani valóban nem árt, csak sok a hibalehetőség.(Letiltasz valamit, amit később használnál, kellene a működéshez.)
-
footy
addikt
Sziasztok!
Szeretnek csinalni raspberryvel egy digitalis kepkeretet. Ami miatt mindekeppen pi kellene, hogy eddig nem talaltam olyan kepkeretet ami tudna kepeket szinkronizalni egy NASrol.
Van erre ajanlott kijelzo? 8-10" erdekelne lehetoleg HDMI-vel es kerettel, touchscreen felesleges
A szoftveres oldalrol mit erdemes hasznalni?koszi
-
zenwalk
senior tag
na megjött az RPI4, végre sikerült felraknom a raspbiant. Kodi még nincs fent, mivel jelenleg nincs kábelem, amivel össze tudnám kötni a monitorral/TV-vel, úgyhogy egyelőre csak a transmission és plex került fel, de a streamelés teljesen oké külső hálóra.
Ez alapján próbáltam biztonságosabbá tenni az RPI-t a streamelés miatt. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Elég az ufw + fail2ban ?+ RPI3 házba került be, de hihetetlen forró.
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Nem lehet, hogy routered auto channel-re van állítva ami mehet 13-14-ig is, a stick meg nem tudja csak az első 10 csatornát? Nekem volt ilyen gondom. Keress egy aránylag tiszta csatornát 10-ig és tedd fixre. Egy próbát megér.
-
Janos46
tag
válasz MaCS_70 #35394 üzenetére
A deszktoppon lévő ikonok közül szeretnék párat feltenni a felső panelre, mert ha több ablak is nyitva van és szeretnék indítani valamit, akkor előbb el kell mozdítani az ablakokat, hogy hozzáférjek az ikonokhoz. Ha viszont fel lehetne tenni az ikonokat, úgy egyszerűbb lenne.
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
-
azbest
félisten
Egyébként az általános linuxos hibakeresést tudom ajánlani: meg kell nézni a logokat.
Ha épp elérhető hálózatról, akkor ssh-val belépni és ott megkeresni, hogy libreelec hová loggol. Dmesg parancs kimenetét nézni esetleg. Syslogot nézni. Esetleg az is megy, ha egy linuxos gépbe (akár pendrivere tett ubuntu bebootolva pécén telepítés nélkül) bedugva az sd kártyát, ott meg lehet nézni közvetlenül is ezeket a log fájlokat.A logokból pedig ki kell derüljön, hogy esetleg térerő gyengesége miatt van-e gond... vagy esetleg az energiagazdálkodás lekapcsolta és nem tudja feléleszteni utána...
Gondolom fix ip van hozzá beállítva a routereden, hogy mindig ugyanott legyen elérhető. Esetleg usb-re annyi minden van dugva, hogy nem bírja táppal már. Ha wifivel nagyon nem boldogulsz, akkor lehet kapni elektromos hálózaton át netet átvivő dugókat is párban viszonylag kedvező áron (példa , másik).
[ Szerkesztve ]
-
csipuka
senior tag
A szolgaltatovaltas csak annyi jelent, hogy lecserelsz egy dobozt. Ha minden a helyen marad, akkor ez nem okozhatja azt, hogy wifire valtasz. Ezen megy az ertetlenkedes, kozben meg elsaikkad a valodi kerdes.
Ha valakinek van ilyen komboja, akkor megirja melyik wifi stick-et erdemes hasznalni, ha meg nincs, akkor gugli
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest