Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Agyasima
őstag
válasz zsolt_64 #36698 üzenetére
Ezért is raktam fel a QBT-t, mert Win alatt rég használom, nagy megelégedésemre. Az lehet gond, ha egyszerre 2 gépen futtatom/nám a torrenteket?
Hmm, nem sok 5letem van, mi a fene lehet. Transmissionnel kiírja, hogy xezer seeder van adott trackeren, de nem tölt le. Se nMagról se nyilvános/ingyenes/nemprivát linuxokat tároló trackerről.
[ Szerkesztve ]
toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror
-
zsolt_64
senior tag
válasz Agyasima #36697 üzenetére
Akkor biztosan valami nálad van , mert nekem a torrentjeim 99%a magos. És csak a magos torrent ? Illetve van windowsos qb verziód ? ott is ugyanezt csinálja ?
De szvsz menj át a bittorrent topickba és ott érdeklődj.
Tuti hogy valami van nálad mert én a pi4-el 1 terabyte-al és 200/40 internettel magoséknál benne vagyok a top 5000ben
(pontosabban pillanatnyilag nem mert tegnap megadta magát az 1TBos merevlemez )[ Szerkesztve ]
-
Agyasima
őstag
válasz zsolt_64 #36695 üzenetére
Hát, akkor nálam lesz valami hiány. De a jó kis nmagos torrenteket nem indítja el. Egyből dob rá egy "Errored" üzenetet. És nem sikerült rájönnöm, hogy miért teszi. Gugliztam is, de nem találtam rá megoldást. Szívesen veszek minden segítséget. Listázza a trackereket, majd az egyetlen trackerhez, ahonnan tudna is letölteni, kiírja, hogy "not contacted yet" - és nem is tudom rávenni, hogy kapcsolódjon rá.
[ Szerkesztve ]
toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror
-
Márton
nagyúr
Ha [link] ez alapján megcsináltam az RTC-t Pi2-höz, akkor boot során ha van net, még ahhoz is szinkronizálja magát? Vagy ez most hogy működik innentől?
Az világos, ha offline, akkor a hw. adja az időt, de ha online, akkor az az infó felülírja a hw-ben lévőt is?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Agyasima
őstag
válasz Agyasima #36679 üzenetére
Szolgálati közlemény: Raspbian alá a Qbittorrent felejtős, de nagyon. A Windowsos verziója bajnok. A Linuxos verzió gyakorlatilag használhatatlan - privát torrentek esetén.
-
Sumptuous
senior tag
A hdmi CEC tanítható dolog a kodin belül? Egy őskövület LG tv-re lenne rákötve az rpi, kodival. A tvben van simplink (holott usb még a fasorba se..) de a vissza (back) gombot látszólag átküldi a cec-re, viszont a kodi nem lép vissza a parancsra/gombra. Így elég bosszantó használni. Minden más gomb szuper, csak az egyik leghasznosabb, vissza gomb nem megy.. Ötlet? (A tv ledje villan a gombnyomásra viszont nem reagál rá, emiatt gondolom, hogy jó a gomb is illetve a hdmi-n is átküldi, csak a kodi szrik rá.. )
-
Janos46
tag
válasz wassermann #36688 üzenetére
Ha van bárkinek lehetősége a fejlesztőkkel kommunikálni, az tegye azt meg, hogy érdeklődik ebben a témában, vagy csak jelezze a problémát hátha még nem tudnak róla.
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
Janos46
tag
Raspberry Pi3 wifi hálózatán átfolyó adatforgalom lehallgatható.
Cikk: https://24.hu/tech/2020/02/28/wifi-router-chip-broadcom-cypress-semiconductor-sebezhetoseg-serulekenyseg-adatvedelem/?utm_source=24_hu&utm_medium=pad&utm_campaign=20200213Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
félisten
válasz MaCS_70 #36684 üzenetére
Elnézést, az imént rossz cikket linkeltem. Erről maga Enes írta meg, hogy pont az általam is jelzett problémát tartalmazza: a folyamatos töltéssel kicsinálja a lítium akkut.
A továbbfejlesztett Raspberry-UPS leírása itt olvasható.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz azbest #36682 üzenetére
Nekem van olyan powerbankom, amelyik éppen el tudná látni a Raspberry szünetmentes tápellátását, de mivel valóban nem erre van kitalálva, ez a használat elég gyorsan degradálná az akkut.
Ez viszont egy szerintem használható ötlet a BitekMindenholtól.
Megjegyezném egyébként, hogy ilyen célra tipikusan az ólomakku lenne az ideális.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
wassermann
Topikgazda
válasz azbest #36674 üzenetére
Az évek során, nem csak a hardver, hanem a szoftverek is sokat fejlődtek. Emlékszem az első Pi-m örökké bekapcsolva lógott a régi CRT-s TV-m mögött, mert úgy volt megbízható.
A mostani szegény PI-t meg simán leállítás nélkül áramtalanítjuk, ha lekapcsoljuk a TV elosztóját. Már több hónapja megy ez így és az OSMC is és a Raspbian is sértetlen (Noob-os dual boot)
-
azbest
félisten
válasz Márton #36680 üzenetére
hát, a powerbankok nem erre vannak kitalálva. Nekem is olyan van, amiről azt írták, hogy az egyik portja akkor is áram alatt marad, ha töltés alól elmegy az áram. Igen... de ha visszajön az áram, akkor lekapcsolja a portot
Viszont múltkor amazon ajánlgatott egy direkt erre való eszközt [link]
A firetv kapcsán gondolom az lenne a koncepciója, hogy amikor inaktív, akkor feltölti usb-ről és amikor használják olyankor nem terheli túl az usb-t. Ez sem túl életszerű a tévék usb port kezelését ismerve, viszont szünetmentesnek lehet, hogy jó. Bár, lehet csak 1A-t tud leadni.[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz lkristóf #36678 üzenetére
de jó hogy előjött a téma, egy powerbank használható PSU gyanánt?
Ha igen, melyik típus ajánlott, ami nem szakítja meg a kimenőt ha elmegy a 230, majd visszajön?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Agyasima
őstag
Sziasztok!
Én használtam a keresőt, de nem lettem tőle sokkal okosabb.
Megjött a RPi4 tegnap. Egy LibreElec és/vagy Kodi el is indult rajta szépen. És akkor most itt állok és kérdem: milyen Torrent klienst érdemes telepíteni rá? És azt hogy kell installálni? Tudtok erre valami jó leírást? Nagyonkezdő jeligére várom a válaszokat.
-
BeriJan
csendes tag
Ami működik azt nem kell piszkálni, talán még eldöcög egy darabig.
pi@raspberrypi:~ $ uptime
18:46:45 up 1470 days, 4:45, 1 user, load average: 0,30, 0,20, 0,16[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
2020-02-27 rpi-eeprom-update & firmware
* Remove the dependency check for the vl805 utility. This is deprecated
and there is no 64-bit version. The file is still available in Github
for anyone who wants to continue using USE_FLASHROM or create their
own scripts.
* Add a stable firmware directory based on the latest beta release.
Stable should be interpreted as feature-freeze releases. In this
case the core network boot is stable enough for most scenarios
and this de-risks adding new more experimental features in the
beta folder.Ha jól olvasom, akkor ez már a stable ágon is frissülni fog.
-
azbest
félisten
11 nap múltkor vettem észre, hogy már kettővel régebbi volt az egyik pi2-őmön futó rendszer, mint az aktuális raspbian Update helyett már jobb volt full újratelepítést tolni, hogy friss legyen. Simán több hónap uptime-okkal, csak azért indítottam újra néha, mert mondjuk beragadt valamelyik tv tuner és áramtalanítani kell, hogy elfelejtse a firmwareét a tuner (warm vs cold start)
-
PistiSan
addikt
válasz azbest #36670 üzenetére
Ahhoz még így is drága, hogy csak azért vegyek egyet, mert most olcsóbb ^^
5 hónapja van meg a PI4-em, azóta főleg NAS funkciókat lát el, meglepődve tapasztalom, hogy atom stabilan teszi a dolgát, a régi 1-es pi-vel még anno sok gondom volt, 1-2 havonta mindig meghalt az SD kártyán a rendszer, meg lehet nem olyan volt az usb hubom tápellátása sem ami tökéletes volt neki, használom még az 1-et is, csak más célra. A PI4-el összességében nagyon elégedett vagyok.
-
peternac
tag
A birthday gift: 2GB Raspberry Pi 4 now only $35
...
FAQsIs this a permanent price cut?
Yes.
What about the 1GB product?
In line with our commitment to long-term support, the 1GB product will remain available to industrial and commercial customers, at a list price of $35. As there is no price advantage over the 2GB product, we expect most users to opt for the larger-memory variant.
What about the 4GB product?
The 4GB variant of Raspberry Pi 4 will remain on sale, priced at $55.
-
rosejbli
senior tag
Na a 1,5 éve pi3b-hez rendelt kínai táp megadta magát, folyton dobálta az undervoltage üzenetet és kint volt a villámocska.
Ma megjött a gyári táp, remélem ez jóval tovább bírni fogja. -
MODERÁTOR
Sziasztok.
Van itthon egy Raspberry Pi-m amin Raspbian van.
Erre telepítve van a Kodi is.
Megvalósítható hogy a Airplay-t használjak, úgy hogy a Macbook képét lássam a TV-n?20 éve a Prohardveren
-
PistiSan
addikt
válasz CPT.Pirk #36660 üzenetére
Időképre én hőmérséklet adatokat akartam küldeni, ha lehetne, vennék olyan szenzort ami légnyomást, ilyeneket is mér, de csak időjárás állomás, meg valami saját szoftveres dolgot támogat ahogy elsőre láttam, pedig szívesen küldeném az adatokat, ha valami egyszerű módon lehetne.
-
duffbeer
őstag
válasz CPT.Pirk #36660 üzenetére
Kell tudnia (igaz nem emlékszem, hogy próbáltam-e konkrétan Pi1-el), mert a Zero tudja még wifin keresztül is. Kb 50% CPU használat mellett. Tény, hogy a saját kamerájával igaz mindez (vagyis kínai klónnal), nem USB webkamerával.
Streamhez szükség van egy Picamera nevű csomagra, ha bármilyen böngészőből akarod nézegetni. Ha csak tesztelsz és mondjuk VLC-vel tudod fogadni, akkor raspivid elegendő.Nekem a fenti bizonyult a stabil megoldásnak.
Még a szimultán stream és rögzítést nem tudtam megoldani....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz duffbeer #36659 üzenetére
DSD az nem izgat per pillanat. Viszont a PI1-es nem tudott hálózaton folyamatos képet továbbítani, a PI3 igen. Lehet időkép kamerát csinálok belőle, arra még így is jó lesz.
Majd tesztelem a hdmi-t, úgy emlékszem megjeleníteni meg tuta a kamera képét teljes képernyőn folyamatosan.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz duffbeer #36656 üzenetére
PI-t is kellene újat venni ha PI mellett döntök, mert van 3 is, de mindegyik 1-es PI, így már nem igazán állják a mai internet kihívását... Meg akkor már az I2S-es DAC-ot is cserélni kellene, vagy kézzel átkötni pinenként az újhoz, mert alapból nem lenne kompatibilis vele. Plusz ez így olyan 30k kiadás sacc / kb.
A Youtube nyilván nem a high-end zene forrása lenne, hanem a kényelemé. De megelpő, hogy az opus kodek mennyire jól csinálja a tömörítést, ABX vakteszten eléggé nehezen különböztettem meg az eredeti flac-től az opus 80k tömörített forrást és korombeli haver is így volt vele, pedig van igen jó fejhallgatónk meg dac + erősítő is hozzá.
Úgy egyébként a TV vígan játszik flac-et és még gyorsan is kezeli a háttértárat, a flac-et meg pcm-ként kiadja optikán.Viszont kamerát még szerintem csinálok az egyik PI-ből. Olyan helyen lakom, ahol pont rálátnék a város egy nagy részére, ha nem lenne ott a fal a TV mögött. Viszont a szomszéd falon van egy klíma, ahová ki tudom tenni a PI-t egy vízálló dobozba és a kamera képét hdmi-n be tudom hozni a lakásba, így a TV-n nézhetem a valóságot, mintha ablak lenne ott. Azt hiszem a PI1 még éppen tudja a 1080P kamera képet megjeleníteni szaggatás nélkül.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
duffbeer
őstag
válasz CPT.Pirk #36655 üzenetére
Persze, mindez szubjektív. PCM5122-es DACot használok, sztereóban etetve az erősítőt zenére, minden más kodiból hdmi-n keresztül pass through-ban megy a tvbe, onnan ugyanígy tovább optikán az erösítőbe. Youtube vagy tvről megy, vagy letöltöm amik kellenek. YT miatt szvsz nem vennék külön DACot. Opus a legmagasabb minőség. Az is csak akkor biztos, ha letöltöd Te magad...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz duffbeer #36654 üzenetére
Közben arra jutottam, hogy inkább a TV-met látom el egy normális optikai bemenetes dac-al és arról menne az erősítő. Az a Volumio nem fogott meg, a PI-nél meg problémás lenne a megfelelő leállítás megoldása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van valami, a RuneAudio-hoz hasonló megoldás? Az (az utolsó béta kiadása) működik frankón, kezeli az I2S-es DAC-ot a PI 1-en, csak hiányzik belőle a Youtube támogatás, meg netrádiót is csak stream url alapján lehet hozzáadni, ami kicsit limitálja a lehetőségeimet...
A RuneAudio-t eléggé nehézkesen fejlesztik (ha egyáltalán lesz még belőle release), én meg beépíteném ezt a PI-t egy erősítőbe.
cigam: grat a github projekthez! Nem gondoltam, hogy ilyen formában fentmarad a shrink szkript, amit összedobtam.
-
válasz tatu611088 #36649 üzenetére
Én pár havonta szoktam Win32 disk imagerrel. Előtte teleírom a lemezt nullákkal, kitörlöm a fájlt, aztán másolatot készítek, és ezt rarolom. Így szokott pár száz mega lenni a mentés.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Az összefoglalóban is linkelt script megpróbálja lemásolni az éppen futó rendszert (még a partíciók uuid-jét is lemásolja), de nincs rá garancia, hiszen saját magáról készít másolatot úgy, hogy maga a fájlrendszer nem támogatja a pillanatfelvétel készítését. Cserébe az image fájl a lehető legkisebb méretű lesz, amit visszaíráskor kézzel vissza kell méretezni.
Aztán ott van még a Fecogame által is említett USB-s lemezképkénszítők, amivel az SD kártyáról tudsz 1:1-ben mentést készíteni. Ez egyben a hátrányuk is, hogy egy nagyobb kártya esetén igencsak helypazarló lehet, hiszen az egész kártyát lemásolja szektorról szektorra.
Harmadik lehetőség a lemez mentő/tükröző programok. Windows-os topikokban népszerű a Macrium Reflect ingyenes kiadása. Most fejből nem tudom, hogy USB eszközöket is kezel-e, de merevlemezekről képes úgy másolatot készíteni, hogy csak a valóban felhasznált szektorokat menti, így a lemezkép nem lesz szükségtelenül nagy.
Erre a személyes kedvencem, a Clonezilla is képes.Mivel én általában minden új kiadáskor leellenörzöm a cikkem leírásait, a fontos fájlokról készítek csak mentést a külső meghajtóra, ill. a saját szkriptemeet futtatom le hébe-hóba.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
veterán
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
válasz tatu611088 #36646 üzenetére
Ha szektorról szektorra lemásolod, akkor mitől változna meg az UUID?
Szerintem ott a hiba az elgondolásodban, hogy te fájl szintű mentést készítesz, nem tükörképet az egész lemezről. Fájl szintű mentést a fontos adatokról kell készíteni, a rendszerről pedig lemezképet.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
PistiSan
addikt
válasz tatu611088 #36646 üzenetére
Szerintem nem, bár élesben még nem állítottam vissza rendszert mentésböl a pi-n.
Figyelek arra, hogy teljes mentés készüljön. -
tatu611088
tag
válasz PistiSan #36645 üzenetére
Bootolásnál már jelezte, hogy a root le van lockolva, és nem is engedett tovább.. de elengedtem a dolgot, és újra raktam az egészet (mivel közben rájöttem, hogy incrementalis mentésem volt, a régit meg helyhiány miatt töröltem )..
viszont ha esetleg újra előfordulna, a biztonsági mentés visszahelyezése új sd-kártyára winyóra a következő lenne?
boot partíción átállítani az új partuuid-re, illetve az adattáron az fstabban átírni a boot-ot, és az adattár partuuid-jét? Kell ezen kívül bármi mást állítani? -
PistiSan
addikt
válasz tatu611088 #36644 üzenetére
Hogy érted ezt a lockolást?
Be bootol, minden működik, csak nem tudsz bejelentkezni ssh-n? -
tatu611088
tag
Sziasztok!
rpi4-et használok, bootolás sd kártyáról megy, egyébként minden más külső winyóról.. A problémám az, hogy a külső winyó halt meg.. Két hete csináltam biztonsági mentés acronissal, viszont most hogy megpróbálom átrakni egy másik winyóra, vagy magára az sd kártya ext4-es partíciójára, abba a hibába futok, hogy lockolva van a root felhasználó.. (partuuid-t persze a boot partíción átállítom) esetleg erre van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a gebasz? Nem vagyok egy nagy linuxos, így ha lehet emberi nyelven.. Köszönöm! -
duffbeer
őstag
válasz wassermann #36636 üzenetére
Nem is az eltávolítás a gond, hanem úgy összekötni két PAD-et, hogy ne legyen az a 3-as PAD csoport egy nagy óngolyó... Vezeték, meg pláne nem fér oda. Berektam a leghegyesebb pákahegyet a wellerbe, de még az is virslinek tűnt... Olyasmire gondoltam, hogy simán összehúzom ónnal a nullás ellenállás helyett, mivel akkor 99% hogy az eredeti antenna vezetősáv is érintett lesz, azt egyszerűen elvágom szikével. Csak nem akartam nekiesni, hátha valaki már küzdött vele, mivel ez eléggé egyirányú megoldás!
Nem emberi módosításra tervezték az biztos... Ránézésre egy 0201-es tok lehet, vagy mégkisebb... Agyvérzés nélkül dolgozni 0402 alatt elég nehéz...
-
duffbeer
őstag
válasz Murdock1981 #36635 üzenetére
Parancssor ->
dmesg
Hátha van valami error boot során.Esetleg egy syslog:
cat /var/log/syslog | grep rc.local
Vagy:
systemctl status rc.local.service
-
duffbeer
őstag
-
duffbeer
őstag
válasz Murdock1981 #36630 üzenetére
Esetleg létrehozhatsz próbaképp egy egyszerű scriptet:
nano /home/pi/megasync.sh
#!/bin/bash
mega-exec sync
exitnyilván
chmod +x megasync.sh
Aztán rc.localba lecseréled a sort erre:
sh /home/pi/megasync.sh &
Nem ismerem a mega-sync-et, nincs személyes tapasztalatom, nem tudom tesztelni, csak ötletelek. Talán valaki majd többet tud, aki használja is.
dmesg-ben nem látszik semmi?
-
Troy.
addikt
Azon tűnődtem, hogy ezzel az eszközzel azt meg lehetne oldani, hogy lenne rákötve egy mikrofon, egy fejhallgató és viberen keresztül hívást bonyolítani?
.
-
duffbeer
őstag
válasz Murdock1981 #36628 üzenetére
rc.local-ba az "exit" elé írtad?
Esetleg a raspi-configban kapcsold be, hogy bootnál várjon a hálózatra.
Érdemes még dmesg-et átböngészned, hátha találsz valami hibát, amikor fut a parancs.
Vagy úgy futtatod a parancsot, hogy a kimenetet mentse logként egy fájlba, hogy lásd mi történik.
-
Murdock1981
tag
Üdv!
Rpi 3b+ buster lite
A mega szinkronizálás újraindítás után nem indul el, még mindig küzdök vele. Csak ha beírom a terminálba: mega-exec sync.
Be írtam rc.localba, crontab-ba, de akkor sem.
Fura, hogy nem indul el automatikusan, nem is értem. Ötlet esetleg, hol próbálkozzak? -
Márton
nagyúr
Valakinek nincs a fiókban elfekvőben egy RTC modul?
Lassan 1 hónapja rendeltem és csak most jött a mail, hogy feladták.. Akkor az még pár hét lesz innen.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
duffbeer
őstag
Kicsit off:
Próbáta már valaki a Zero UFL upgrade-et? Az UFL aljzatot felforrasztottam, az nem nagy kaland, de a kicsi ellenállásba beletört a bicskám, amit el kellene forgatni 45°-al... Nincs mikroszkópom, nagyító alatt próbáltam, de a sírógörcs kerülgetett... Valami partizán megoldás, ami működik? -
goldister
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy router és egy raspberry pi4.
A pi4 kint van a műhelyben, míg a router bent van a házban, utp-vel összekötve.
(Most openvpn fut rajta+octoprint.)
Szeretnék lentre wifi hálózatot. Úgy gondoltam, hogy a raspberry wifijét használnám erre, úgy hogy a router adjon ki rá ip címet. Így nem lenne alhálózaton a csatlakozott eszköz. El tudom érni közvetlenül a fenti gépet is. Hogy tudnám megcsinálni? Köszi -
Keem1
veterán
válasz azbest #36614 üzenetére
Így van, két partíció van rajta, de a / (root) a túlnyomó része
Szerk: kezdem érteni, a dd block szinten másol, és nem veszi figyelembe a katalógusbejegyzéseket (a fizikai blokkokban ott vannak ugyebár a törölt adatok is, csak a katalógusbejegyzésből hiányoznak, így az OS és a többi szoftver azt a területet üresnek látja).
Így nézek ki jelenleg partícióügyileg:
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/root 118G 17G 96G 15% /
devtmpfs 1.8G 0 1.8G 0% /dev
tmpfs 1.9G 4.0K 1.9G 1% /dev/shm
tmpfs 1.9G 20M 1.9G 1% /run
tmpfs 5.0M 4.0K 5.0M 1% /run/lock
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda1 853G 115G 738G 13% /media/ssd
/dev/mmcblk0p1 253M 53M 200M 21% /boot
tmpfs 386M 0 386M 0% /run/user/1000[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Ha dd-vel csinálnád, akkor 128 gigás kártyára tudja a dd visszatenni, kisebbre nem.
Ha mentés előtt csinálsz egy nagy fájlt, amit feltöltesz csupa nullával a szabad helyen, akkor nem foglal sok helyet az üres terület. Most valami random adatot talál ott a korábbi használattól függően és azért foglal helyet a tömörített fájlban is.Régebben volt egy script, ami nem dd-vel csinálta, hanem image fájlba hozta létre a particiókat és a hasznos adatot másolta csak bele.
Most, ha jól látom, akkor nem az egész kártyát, hanem a particio0 -át mented ki. A pi rendszerén tudtommal még mindig az van, hogy egy boot és egy adat particiót használ. Szóval nem az egész kártyát mented.
-
Keem1
veterán
válasz Savageboy #36612 üzenetére
Óóó, hogy az a ... aki ezt kitalálta, az...
Rendben.. Akkor hogy tudok 1:1 mentést készíteni az üres terület nélkül? Azt megköszönöm, de nem kérem, az üres rész bármikor könnyen reprodukálható, az adatok azonban nem.Nagyjából a virtuális gépek dinamikus lemezéhez hasonlóra gondoltam. Adok neki pl. egy 50 GB-os virtuális diszket, feltelepítem az OS-t, és az még mindig 50-nek látszódik, de valódi helyet csak 8-10 GB-ot foglal (amennyi épp a ténylegesen rajta elfoglalt hely).
[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
Srácok, légyszi segítsetek. Menteném USB-re dugott SSD-re a rendszert (az SD kártya tartalmát):
sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0p2 | gzip > raspbian.img.gz
Na igen ám, de az összesen 16 GB-os SD kártya mentése jelenleg tömörítve már 23 GB-nál jár és több mint egy órája csinálja, nem ért még véget.
Mit rontok el? Esetleg ez olyan idióta parancs lesz, hogy a 128 GB-os SD üres részét is menti és kapok egy közel 120 gigás végeredményt? -
Agyasima
őstag
Fecogame, atty_hor, Shade45, köszi, ez gyors volt. Gondolom, vásárlás után jön majd a nagyobb macera, mire mindent belövök, ahogy kell. Honnan érdemes most Pi4-et rendelni?
-
-
Agyasima
őstag
ÓhogymiértnemvertékmegaztadizájnertakiegyszerrehagyjakinnaKüldésésaHozzászólokgombokatráadásulakívállapotban!
Szóval egy olyan kütyüre vadászok:
- a régi, kevésbé okos tévémre kötve működne 1080p-ben gond nélkül videofájl-lejátszóként - és a feliratokkal sincs gondja
- amire rákötnék egy külső HDD-t és ő magában elfuttatganá a megfelelő torrent klienst, akár egész nap
- a HDD-n lévő file-okat elérném belső hálózaton keresztül PC-ről
- "távoli asztallal" - Pi-s megfelelőjével - managelném távolról
- BT-s billentyűvel és egérrel meg közvetlenMég nem ástam bele a témába magam nagyon, így kérdeznék a helyi szakiktól:
- Jól sejtem, a fenti célokra egy Pi4 jó lenne?
- Miféle programokat kell használni ahhoz, hogy a fentieket belőjem?
- A programok beállításáról hol találhatok jóféle leírást? (Angol is jó.)
- Hány éves a kapitány?
- Nem kell ezt begépelnem többet, ugye?Üdv: A.
-
duffbeer
őstag
Végülis megbeszélted magaddal.
-
Murdock1981
tag
válasz Murdock1981 #36602 üzenetére
Biztos jó, mert működik!
Köszönöm szépen!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- PlayStation 5
- SSD kibeszélő
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Kuponkunyeráló
- Path of Exile 2
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- ASUS ROG GR6 i5-5200U 16GB 2 512GB SSD GTX 960M - ultra pici, ultra csendes, bivalyerős gép - olcsón
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
- Acer Veriton N4630G
- !!!AKCIÓ!!! Használt Gamer PC Eladó
- GAMER PC! AMD RYZEN 7 5800X / RTX 3080 / 16GB 3200MHZ / 1TB NVME / 750W GOLD
- Lenovo P720: 2x Intel Xeon Gold 6148 (80 szál, 3,7GHz), 96GB - 768GB DDR4 ECC, 1TB NVMe SSD, ÁFÁs
- Dell Optiplex 3070 /i3-9100/120GB SSD/8GB/WIN11PRO/
- Komplett PC badget áron, netezni, letölteni, filmre
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest