Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanci51
tag
Hali!!!
Itt is felvetem a problémámat:
2 gép 1 DSL (PPPoE) 1 Router-internet megosztás.
Router PPPoE-re konfigolva.
Net mindkét gépen oké.
tűzfal nincs, Norton (ideiglenesen) letiltva.
Egyéb nincs, az Xp+Sp2 újratelepítve (1 gépen).
Router nélkül minden simán megy (XP-hálózati kapcsolatok), de csak egy gépen.
Következő a probléma;
- befelé igen, kifelé az üzenetek (Mail) egyik gépen sem mennek;
Az üzenet nem küldhető el, mert a kiszolgáló visszautasította az egyik címzettet. A visszautasított e-mail cím a következő volt:… … … Protokoll: SMTP, Kiszolgáló válasza: '554 5.7.1 <dsl51B62712.pool.t-online.hu[81.182.39.18]>: Client host rejected: Access denied', Port: 25, Biztonságos (SSL): Nem, Kiszolgálóhiba: 554, Hibaszám: 0x800CCC79
- 1-ik átjárón letiltott Net-kapcsolat és kikapcsolt gép ellenére is aktív a kapcsolat,
- Win XP-Sp2-vel: Hálózati kapcsolatok/Új kapcsolat- beállításai mellett pedig semmi nem üzemel (Net sem).
Már mindent kipróbáltam;
konfigoltam a hálókártyát (IP/), a routert, létrehoztam szélessávú- és jelszóval védett kapcsolatokat, de a helyzet mindíg csak rosszabb lett…
Mostanra meg már becsavarodtam…
Ha tudtok, segítsetek valami részletesebb leírással.
Előre is köszi.
Csá!!! -
Bubus586
csendes tag
Lefuttattam a hálozati beállitás varázslót, beállitottam melyik az internet kapcsolat mégis b*szik ip cimet kiosztani inkább használja az alternativ beállitást ami automatikus magánip mert ugye nem állithatok fix ipt alternativként sem chellohoz igy ö aszongya majd ö ad egy magánipt hakell, hanem fasza...(ami a feljebb leirt ip).
Ugyanezt csinálja usb bluetooth hálozat felinstallálása után is.
Próbálom, próbálom a végén rendszervisszaállitás...csak akkor javul meg -
Bubus586
csendes tag
A második kártyára beállitottam statikus ip-t az ok. De a másikat ( a csellóst ) hol állitom be ?
A régi kapcsolat/tulajdonságok/tcp-ip prot./tulajdonságoknál ugyanúgy van minden
látszólag Automatikus ip kérés, dns, átjárók minden.
Mégis mikor ráklikkelek az állapotára már nem DHCP vel kiosztott, hanem magán IP-t
ír a fenti IP vel. megőrülök...
Nem lehet hogy letiltja a csello a 2 hálokártya használatát ??
lehet hogy hülye kérdés volt... -
I_Am
veterán
válasz
Bubus586 #194 üzenetére
Amikor fel van installálva a második hálókari, újra be kell állitani a kapcsolatot, mivel a gép nem tudja melyik hálókártya hova kommunikáljon. A második hálókártyának állits be kézzel statikus ip-címet, hogy helyi hálózatra legyen konfigurálva. Az internetkapcsolat beállitásainál pedig állitsd be, hogy a ''régebbi'' hálókártya kommunikáljon a modem felé.
-
Bubus586
csendes tag
Segítség kellene:
Van egy működő Chello classic internetes gépem, egy hálokarival.( XP )
Namármost, belerakok mégegy hálokártyát ( merthogy szeretnék a gyerekem gépével komunikálni semmi másért ) felinstallálodik, és onnantól kezdve az internet eltünik.
megnézem elötte a chellos kapcsolat adatait: ip adress 80.98.130. stb.( dhcp vel kiosztott ) beállitások minden ok. Amint felkerül az uj hálozati kapcsolat, ránézek a chello-s kapcsolatra és ezt látom: ip adress 169.254.129.165, dhcp server 255.255.255.255 (érvénytelen ipcim) stb. és az ip nem dhcp vel kiosztva hanem valami beállitott magán ip vagy mittomén. Mi az istenért állitódik igy el minden. amikor csak egy másik + hálokártya kerül a gépbe??
Az internet a másik hálo nélkül is csak rendszervisszaállitással jön helyre.
Előre is köszi a segitségeket.. -
shev7
veterán
válasz
bnorci71 #191 üzenetére
Azert mert nem adtal kezzel ip-t a gepnek. Egy tisztesseges ADSL telepites soran a jomunkasember altalaban megnezi, hogy a modem beallitasai megfeleloek-e, ehhez a modem cimevel egy alhalozaton levo cimet ad a kartyanak. Ha ez a beallitas igy marad, egy mezei usernek akkor jelenik meg legkozelebb a ''...korlatozott...'' felirat amikor ujratelepiti a gepet, es nem tudja, hogy ip-t kell a kartyanak megadni
-
user12
őstag
Na igen, ez a másik út is járható
-
Nari6
csendes tag
lanon akarunk játszani vel + ha lehet vele netet megosztani az is jo
-
dany27
őstag
hy
lesz két itthol és szeretném megosztani itthol a netet!!
ehhez kéne segítség.
valami occsó megoldás kéne.
én arra a megoldásra gondoltam hogy az én gépembe dupla hálokarit van és van az módszer.
addig topm egyikbe dupla háló kari.... és akkor a két gép között cross cable és innnend hogy továb??
csak nem tom hogy megy pontosan vki írja le részletesen a beállításokat. köszi!!
[Szerkesztve] -
Nari6
csendes tag
Hellosztok létszi segítsetek!
Azt szeretném megtudni, hogy melyik switxhet vennétek meg inkább ha venni akarnátok:
ASUS.........GIGABYTE.........D-LINK.........LINKSYS
Létszi segítsetek elég fontos lenne!
Kösz a válaszokat!! -
atosz
őstag
Tud valaki valami megoldást? Egyszerűen nem tudom lementeni így az adatokat egy vinyóról. Nekiálltam, hogy beteszem vhogy a másik gépbe a vinyót, de nem működik. Egy SATAs HDDre kellene átmásolni mindent, de ha PATA->SATA átalakítóval kötöm rá a forrás meghajtót, akkor el sem indul a rendszer. Na mindegy kb 5 féle variációt próbáltam és sehogy sem megy.
Tehát maradna a hálózat, de az sem megy... -
opr
nagyúr
üdv.
Előre is bocsánat, de nem olvastam végig a topicot...
Szóval a probléma:
net: chello classic, erre kéne két gépnek kapcsolódnia egyszerre, viszont at egyik gép csak kb egy-két hetente kb. 2 napot van itthon.
A két gép között egy sima switch van, nem router. Eddig működött tökéletesen a megosztás adsl-el, de ez a kábel kifogott rajtam
halkan jegyzem meg h hálózatokhoz amúgy is hülye vagyok.
szal a kérdés: meg lehet-e osztani ezt a fajta netet két gép között az adott hardverrel (sima switch), vagy mindenképpen be kell szereznem egy routert
amik nem működtek eddig:
-külön-külön beállítom, utána összedugom, és remélem h mind2n van net (nincs)
-egyik gépen belövöm a netet, és beállítom h a többi gép ezen keresztül kapcsolódjon (ezt meg nem engedi v.miért...)
plz help, már vagy 5 órát szívtam vele, és csinálnám én tovább is, csak ötletem sincs hogy hogyan.
Ja és mindkét gépen win xp prof sp2 van. -
I_Am
veterán
135-ös porton terjed a sasser és blaster, azzal ne foglalkozz, mert még mindig sok van a világon belőle és próbálkozik mindig más gépröl.
445-ös port nem más, mint a fájl- és nyomtatómegosztás natív, NetBIOS-mentes elérésének portja. Windows 2000 óta létezik ez a port, sőt, a W2k és utódjai elsősorban itt kopogtatnak megosztásra csatlakozván (SMB-protokoll). S ha ez nem sikerül (mert a kliens öreg kecske), akkor térnek át a régi NetBIOS-alapú szolgáltatáskérésre.
RealVNC-nél meg szerintem a májusban javitott biztonsági rést keresgélik (amit ha frissitetted a progit, akkor már hiába keresnek) és próbálnak jelszo nélkül bejönni a gépedre. -
iko
tag
Szerintetek mennyire biztonságos egy router tűzfala? A minap a syslogban látom hogy folyamatosan jönnek különböző ipcímeken keresztül a 135 és a 445 porton keresztül, sőt próbálgatják a RealVNC 5900-as portját is, ezeket blokkolta a tűzfal. Sztetek ez jelent valamit? Rámszálltak, vagy csak összevissza próbálgatnak? Csináljak valamit, hogy elmenjen a kedvük, vagy hagyjam, úgyse jönnek be?
-
atosz
őstag
Szia!
Most szerintem inkább kihagyom a routert, mert az úgy is csak 10MB/seces.
A gép2-n átkellett írnom az IPt, így már annyit elértem, hogy a gép1-ben ha rákeresek a gép2-re, akkor megtalálja de belépni nem tudok rá. Gép2-ről nem látom gép1-et.
Jelenleg így van:
gép1 kapcsolódik a routerre. A másik hálókártyán kapcsolódik a gép2-re. Egyszerűen kibaszom most már az ablakon.
gép1 (192.168.1.1; átjáró 192.168.1.2; DNS üres)
gép2 (192.168.1.2; átjáró 192.168.1.1; DNS üres)
Az bekavarhat, hogy a router fizikai címe klónozva lett a gép2 hálókártyájáról? Bár az pont a másik vezérlő, és nem az amin épp összeakarom kötni a gép1-el. -
mogyesz
aktív tag
szia
mindkét gép legyen egy hálóban, és átjárónak, DNS-nek add meg a router ipjét:
pl.: router ip: 192.168.1.1
gép1: ip: 192.168.1.2
Subnet maszk: 255.255.255.0
GW: 192.168.1.1
dns: 192.168.1.1
gép2 ip: 192.168.1.3
Subnet maszk: 255.255.255.0
GW: 192.168.1.1
dns: 192.168.1.1
gondolom most DHCP-n megy, akkor csak az ipket kell kiderítened: start futtatás cmd
beír: ipconfig.
ip megnéz, másikon beír és elér.
[Szerkesztve] -
atosz
őstag
Tudna nekem valaki gyorsan segíteni?
Van 2 asztali konfig. Összekell kötnöm őket gyorsan. A net amúgy wlan routeren keresztül jön (chello). Egyszerűen nem tudom beállítani hogy lássa a két gép egymást.
Ha esetleg valakinek lenne egy kis ideje, akkor felhívnám telefonon, mert belerúgok ezekbe mindjárt... -
shev7
veterán
válasz
bnorci71 #165 üzenetére
most nem kezdek el veled errol vitatkozni. A lenyeg az, hogy ha bedugod a kabelt a gepedbe nem a hagyomanyos ertelembe vett ethernet kapcsolat epul fel, hanem egy pppoe kapcsolat. Ezert a hagyomanyos ertelemben vett ethernet vegpont nem kap ip cimet. Az a kapcsolat mindig ''korlatozott'' lesz. Ip-t a pppoe kapcsolat kap. Ezert szoktak/szoktuk azoknak akiket ez zavar azt javasolni, hogy allitson be kezzel egy ip-t, mert igy a halokartyanak nem ker ip-t, ebbol kovetkezoen nem veszi eszre, hogy a kapcsolat ''korlatozott''. Ha a halokartya kapna ip-t, akkor ezzel az adjuk meg kezzel az ip-t modszerrel jol felulirnank a kapott ip-t es nem mukodne a kapcsolat.
Az hogy a noti miert nem irja ki, arra ket okot tudok hirtelen mondani: le van tiltva a megjelenites, vagy kezzel meg van adva a notinak egy ipcim.
De ha te jobban erzed magad attol, hogy elmondhatod azt, hogy a notidnal ''teljes'' kapcsolat van, tedd azt. -
Brezy
csendes tag
Ez a módszer nem jött be sajna...
Viszont, csináltam egy router resertet. Újra mindent beállítottam. alapkiosztásban a router dhcp-n kiossza a macintoshnak és a pc-nek az ip-t, egymást látják rendesen, a wlanos macin van net, míg a drótós pc-n nincs.
továbbra sincs semmi ötletem
Valakinek??? -
Manky956
tag
figyu felvennélek msn re lécci irj egyet PÜben
előre is köszi !
-
iwu
addikt
valószínűleg elállítottad a router ipjét.
általában resetgonb 10mpig, és akkor áll vissza.(most nincs időm megnézni, ennél a routernél is így van-e)
de megpróbálhatod megpingelni a gyári ipjét, hogy látszik-e a hálón.
jah, w-lan ról, vagy kábellel tolod?
először kábelről érdemes mindent beállítani, csak utána wlanolni, sok resetet meg lehet spórolni
ÜdW -
Manky956
tag
HAli midnenkinek !! nagy problémám van
van egy conceptronic routerem és van itthon 4 gép.... egy p5ös 2p4es és 1dbp2es...most vettünk egy MSI K8N SLI és az eddigi p5ös alaplap egy asus p5nd2sli .... nah most van a probléma
eddig tökéletes volt amig csak egy p5os lap volt de most 2lett és oylan van hogy játszunk counter strike suorcéval de pingelünk mint az állat
eddig simman ment 30as pingel most meg 89-90 es ping mind 2 önknek(a router külön ip-t oszt ki minden olyan amilyen volt)
NEM TUDOM MI LEHET A PROBLÉMA
SOOOOOS
-
bnss
veterán
Üdv!
Akadt egy kis problémám egy D-Link DVG-1402S típusú W-Lan routerrel.[link]
Először sikerült belépni admin panelra, varázsló lefutott, aztán később nem sikerült belépnem, mindig csatalakozni akar a böngésző, majd ''A lap nem jeleníthető meg....'' üzenet a következő lépcső...
Resetet próbáltam, de lehet nem nyomtam elég ideig...
Jah igen, még vmi! DSL-em van, PPPoE beállításnál meg kellene adnom a kiszolgáló DNS IP-t?
Vkinek ötlete?
Köszi előre is! -
reewer
aktív tag
Csao lenne egy Bonyolult kérdésem
Megoldható-e hogy egy gép amely WIFI-n csatlakozik a netre továbossza a netet(a 10/100as kártyán keresztül) egy olyan gépre,amely nem rendelkezik wifivel
Kb igy nézne ki a dolog: Router---->wifi--->1.gép--->2.gép
Ez megoldható? Ha valaki profi a témában kérem segítsen..
Előre is köszi
[Szerkesztve] -
bnorci71
addikt
Sziasztok!
Töprengtem ,hogy ide vagy az alaplaphoz de végül úgy döntöttem ide írom.
Probléma a következő. HP vectra gép / PIII / alaplapja integrált hálózati vezérlő /3Com 3C920 Integrated Fast Ethernet Controller (3C905C-TX Compatible)/ WinXp Pro feltelepült felismerte eszközkezelőbe minden OK. Adsl modemmel összedugva csak ép azt írja ''Nincs kapcsolat vagy korlátozott'' ettől fügetlenül a Net megy rajta. Mi a bánat kínja lehet??
[Szerkesztve] -
iwu
addikt
nekem régebben wolt 3 db linksysem is, firmware frissítés kellett rájuk, és megoldódott a probléma...bugos széria volt...
nem lehet, hogy mac adress alapján kapsz ipt, és klónozni kéne?
ÜdW!
[Szerkesztve] -
Unkn0wn
csendes tag
Nincs modemem... csak a netkábel meg egy hálókari kell, most meg egy router amit most vettem nemrég.
TvNetWork LAN NET netem van ami pppoe és fix ip-s (chap 5)
Logikus ez? Mert szerintem nem
Melyek azok a sima routerek (nem wlanos) amikre nem érkezett panasz? És tudja kezelni a netem.
SMC7004VBR EU jó választás lenne? Éppen olvasgatom a topicját. -
shev7
veterán
adsl-nek nem szabadna pppoe beallitasok nelkul mennie. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a te geped tarcsaz. (Ez mondjuk megmagyarazna, az ipcimfurcsasagokat) De ha jol tudom a te geped csak akkor tud betarcsazni, ha a modem kabelje nem a WAN, hanem a LAN portba van dugva. Ez megmeagyarazna, hogy miert nem tud ipcimet lekerni a router...
-
Unkn0wn
csendes tag
Kb 1 órája csináltam 2x gyári beállítások visszaállítását, utána kikapcs minden, Routeren rövid reset, utána egy hosszú, majd áramtalalnítás.
Később összekötöttem és most TELJESEN ALAP beállításokkal MEGY, értem ezalatt hogy PPPoE kapcsolatom van itthon, és még a felhasználó nevet és a jelszavamat SEM adtam meg.
DE ez a beállítás SOHA nem tartott sokáig, max 7 óra volt a rekord. DE most is meg fog szakadni gondolom, mert ezt a folyamatot amit leírtam már többször megcsináltam.
most így néz ki: [link]
Ha váltok PPPoEre és megadom az adataimat akkor nem lesz net. És nem is tudok csatlakozni se, mert a status oldalon akkor lesz egy connect gomb.
a hiba: [link]
Minden a gyári beállításon van, csak a dhcpt tiltottam le és beállítottam az IPket + átállítottam az időzónát, és benyomtam a logot (ami elég gyengére sikerült, de miért).
[Szerkesztve] -
Unkn0wn
csendes tag
Nem töltök semmit, böngésző fut, meg az msn. Ezt biztosan bírnia kell úgy gondolom.
Ha routeren vagyok és HA van netem akkor DHCP engedélyezve van és Auto Configra van állítva. Tcpip beállítások is ennek megfelelően automatára van állítva.
Próbáltam más konfiggal, dhcp helyett meg az auto helyett... de azokkal se jártam sikerrel.
Egy nem wlanos router jobb lenne szerinted stabilitás szempontjából, vagy nincs jelentősége hogy wlanon használom? Ja és teljesen mindegy hogy kábelon jön e a net vagy nem, szóval ha jobb lenne a sima akkor ki is cserélném. -
Unkn0wn
csendes tag
Sziasztok
Most egy Linksys WRT54G routerem van, és sűrűn megszakad. Van amikor 7 órát megy, de olyan is amikor csak felet. És teljesen kiszámíthatatlan hogy mikor van net.
Ha nem wlanos lenne a routerem akkor előfordulhat hogy soha nem szakadna meg?
Ezek a szakadások csak a wlanos routereknél vannak, vagy a simáknál is amik csak kábelt használnak?
Mert ha teljesen szakadásmentes a sima (2 gépre kell, tvnetwork pppoe lan nethez) akkor most azonnal átugrok a médiába és kicserélem egy mezeire a mostani wrt54g met.
Vagy ne gondoljam azt h jobban járok egy nem wlanossal?
Megtennétek hogy írtok olyan !minőségi! routert amivel biztosan nem lesz gondom? (MD5 CHAP kell a nethez annyit tudok) -
iwu
addikt
válasz
támogató #134 üzenetére
hááát.
egy mac cím klónozásra képes router.jah, meg ha kell vezeték nélküli netet szeretnétek, akkor ugye wlan router legyen...
amibe bekötöd a modemet, és a gépeket. mielőtt telepíted a routert, meg kell nézni, hogy a chello milyen mac címről megy. netes gépen ipconfig /all parancs a parancssorban. ezt a mac címet kell a routerba behekkelni. elvben ennyi.
mi most 2 kábeles és egy wlanos gépről toljuk.
Üdw!
[Szerkesztve] -
(Bundás)
addikt
Még nem, ötleteket gyüjtök, ha megyek tudjam mit kell csinálni.
Tehát nyomtatómegosztás tűzfalon, ezt értem, egyszerű fájlmegosztás van pepipálva, mappamegosztást nagyjából értem. Vannak az alapértelmezett megosztási mappák, azokat is látniuk kell egymásnak, igaz?
Router kavarhat be valamit? Azonos munkacsoport szükséges?
Köszi -
iwu
addikt
válasz
(Bundás) #126 üzenetére
a windows tűzfalán engedélyezd a file- és nyomtatómegosztást.
az intéző-eszközök-mappabeállítási-nézet alatt mi van bepipálva, egyszerű file-megosztás használata?
a megosztást pedig úgy csinád, hogy mappán jobb klikk, megosztás...(ha még nem volt engedélyezve, akkor itt engedélyezni tudod), beírsz egy megosztás nevet, és esetleg írási engedélyt is ad6sz. a másik gépen meg pl intéző címsorában \\osztógépnév\megosztásneveamitazelőbbadtál
ÜdW!
[Szerkesztve] -
támogató
tag
Hali! osztott már el valaki chello classicot?
-
Brezy
csendes tag
köszi este meglesem a dolgot. A fix ip-vel próbálkoztam, meg a többi beállítás is az volt amit leírtál, egyedül azt nem úgy csináltam, hogy a gép címét a tartományon kívülre helyeztem.
Ami egyébként elgondolkoztató, az a NAT kérdése, mert emlékeim szerint korábban ez nem volt bekapcsolva, most pedig engedélyezve van. Aztán lehet h semmi köze hozzá...
Ahogy egyébként az általad leírtak szerint állítottam be a gépet, akkor még a routert sem értem el, meg persze net sem volt... -
rdi
veterán
na úgy látom, hogy a hardverednek nincs baja, ha egyébként megy a net rajta router nélkül.
Menj be a routerbe és nézd meg milyen ip-ket oszt ki a dhcp-én . Állíts be ott egy tartományt, mondjuk xxx. xxx. xxx. 02 - 10 -ig.
Után a gépeden állíts be egy fix ip-ét, ami ezen atartományon kívül van, mondjuk xxx.xxx.xxx.11 -et.
Állítsd be dns -nek a routered ip címét.
Álítsd be átjáronak a routered ip címét.
A maszkot a szokásos módon.
Engedélyezd a tűzfalban a fájl és nyomtatómegosztást, a laptopodon is és utána nézd meg látják -e egymást a gépek.
Nézd meg az összes beállítását a routernek, nem volt-e előtte port forward, vagy hasonló. Esetleg megpróbálhatod legalább ideiglenesen kikerülni a routered tűzfalát.
Nézd meg van - e kapcsolat. -
Brezy
csendes tag
hát ez sem jött be. mármint a fix ip és dns kérdése.
akkor már egyáltalán nem ment semmi...
DHCP-n kapja a kiosztást a routertől, a dns-el együtt, ekkor elérem a routert legalább..
érti a fene ezt
ha közvetlen a modemet rákötöm a pc-re, már megint megy minden...most is erről a gépről írok.... ajjajjjj -
(Bundás)
addikt
Adott egy SiteCom WL-527-es router, szétosztja az okosságot három darab notebook-nak. Hogyan, mi módon oszthatok meg mappákat a gépek között.
Megosztott mappákba már pakolgattam dolgokat, de egyik se látja a másikét.
Köszönöm. -
kolnay
senior tag
Hali!
Ha egy progi kéri az ip címem akkor azt honnan tudhatom meg?
(nem a hálokarié) -
FreeMan60
tag
hali
Honnan próbálsz csatlakozni?
A belső gépről, vagy interneten keresztül?
A ''távoli asztal'' szerintem csak az egyik hálókártyán működik,de ebben nem vagyok biztos.
Az XP-t nem nagyon ismerem, de általában az ilyen programok így működnek.
Próbáld meg a netstat-tal kideríteni. -
Brezy
csendes tag
oksi, megnézem mit tudok tenni, előre is köszi...
A routeren egyébként a statusban a rendes, azaz Fibernet-es kapcsolat adatait látni, van net rendesen, van kapcsolat. Így megy róla a mac mobilgép wifin.
Azon gondolkodom továbbra is, hogy emlékeim szerint amikor egyszer már sikerült megcsinálni a dolgot, akkor az volt az okosság, hogy miután a pc mac címét a routerre klónoztam, utána meg kellett a pc hálókártyájának a mac címét változtatni, hogy ne legyen ugyanaz mind a kettőé. Valami ilyesmit tettem, akkor jó lett...
Most nem ez a helyzet...
a tracert tegnap már néztem, de nem csinált semmit.... -
ace666
tag
üdv
Otthon konstruáltam egy kis hálózatot:
Éjjel-nappal menő letöltőgép, ebben két hálókártya, egyikbe az adsl megy a másikba pedig egy crosslink kábel, ami a másik gépembe továbbitja a netet.
Működik is minden, net, megosztások stb... kivéve a távoli asztali kapcsolatot....
Ha megpróbálok csatlakozni a letöltőgéphez, azonnal feldob egy hibát, hogy nem bírt kapcsolódni (ua a hibaüzenet, mintha valami nemlétező ipp-t adnék meg...)
Ez mitől lehet?
Már lelőttem minden tűzfalat, vagy nettel kapcsolatos progit.... -
iwu
addikt
hülyeség, de hátha:
a mostani level-1 poe ap-m et nem lehet resetelni hardveresen a leírása szerint, csak a progijába épített reset to factory defaults-al.
reouter firmware upgrade esetleg.
ha a setupját látod, akkor a a statisztikáknál nézd meg, hogy a router neten van-e.
az xp-n a tracert dns.szerver.ip.je -t nézd meg, elvben az kiírja, hogy milyen állomáson megy keresztül a csomag.
és marad a fix ips okoskodás.
látatlanban csak ennyi sajna...
sok sikert!
ÜdW! -
Brezy
csendes tag
-
iwu
addikt
''Vettunk egy Linksys wireless modemet van rajta 2 antenna es 4 utp port.
Eleg furcsa hogy az RJ11-et kell bedugnom az RJ45-os dugoba mert olyan van a routerban mint wlan dugasz. De ugye a fo csatlakozo amin a net jon az RJ11, eredetileg ezen van egy usb toshiba modem amivel a szolgaltato adta, a net jol megy, de tobb gep is van a hazban. Az en gepemet utp kabellel kotnem ossze. A masik 2 gep notebook, beepitett wifivel. ''
ezt nem értem
ha jól értelmezem, te a falból jövő kanócot dugtad a linksysbe?
''Eleg furcsa hogy az RJ11-et kell bedugnom az RJ45-os dugoba mert olyan van a routerban mint wlan dugasz.'' a WAN dugaszra gondolsz?
a tosibán is kell lenni standard utp csatinak. telefon zsinór a tosibába, tosiba utpvel a linksysbe...
bocs, ha esetleg félreértelmeztem...
kell menni a kanócos és a kanóc nélkülinek is eccere amúgy.
Üdw!
[Szerkesztve] -
kovi
senior tag
Hello
a kov. problema van:
Van egy internet dsl kapcsolatunk.
Vettunk egy Linksys wireless modemet van rajta 2 antenna es 4 utp port.
Eleg furcsa hogy az RJ11-et kell bedugnom az RJ45-os dugoba mert olyan van a routerban mint wlan dugasz. De ugye a fo csatlakozo amin a net jon az RJ11, eredetileg ezen van egy usb toshiba modem amivel a szolgaltato adta, a net jol megy, de tobb gep is van a hazban. Az en gepemet utp kabellel kotnem ossze. A masik 2 gep notebook, beepitett wifivel.
1. Be tudok menni a routerba, beallitom PPoe -nel a nevet jelszot, s meg allitgattam az elso hozzaszolas alapjan is mindent de csak nem akar mukodni. Sima routert mar sokszor beallitottam, de nemhittem volna hogy ezzel ennyi szopas lenne.
2. Mukodik egyszerre az UTP-vel es virelessel a modem? Elvileg mennie kene nem?
3. Szerintem a hiba ott van, hogy az a franya RJ11(2 eres) belemegy a router RJ45-ebe. Ott valami nem konnekt.
Mar ossze vissza megadtam mindent a routerban de pl en csak DNS1 es DNS2 cimeket kaptam a szolgaltatotol. Az elso hozzaszolas alapjan tobb cimet kellett volna kapnom.
A router IPje 192.168.1.1
Erdekes mod ha osszedugom a notebookok is azonnal jelzik hogy uj halozat, eros jel, stb... A PC-vel is bele tudok menni a routerba. Tehat halozat van. Ugyhogy biztos hogy a fali dugobol jovo RJ11 kavarhat be. Kabelt csereltem.
az tokeletes. Csak a net nem megy. A router elejen az internet jelzo abszolut nem eg. Ez is gyanus... -
szimcsi
senior tag
Egy routerrel van összekötve jelenleg két gép, azelőtt négy gép is összevolt, akkor csak nekem volt olyan problémám, hogy lassú volt a net amikor bekapcsoltam a gépemet és csak akkor jött helyre, ha letiltottam majd újra engedélyeztem a helyi kapcsolatot (nem sikerült elsőre mindig). Most csak két gép van rácsatlakozva, lehet hogy azért mert másik vezetéket használok vagy másik portba vagyok dugva, de most minden ok.A másik géppel van most gond, olyan hogy 10-15 perc után elmegy a net.Nem tudom, hogy a router lehet a hibás vagy a vezeték nem mindegy hogy milyen? A routeren lévő 4 csatlakozás amihez a gépeket csatlakoztatjuk egyenrangúak vagy nem mindegy hogy elsősorban melyiket használjuk?kösz
-
shev7
veterán
válasz
Chesterfield #89 üzenetére
meglehet
probald megpingelni. Ha erkezik tole valasz, akkor tenyleg van valaki ilyen cimmel a halozaton. (Ha nem jon valasz, akkor meg nem biztos, hogy nincs
)
-
Chesterfield
őstag
Még1x köszi, sikerült megcsinálni.
Lenne viszont egy érdekes dolog, aminek nem tudom az okát.
Tehát a router ip címe 192.168.2.1
DHCP-t kapcsoltam. A routerre csatlakozó első gép megkapta a 192.168.2.2 IP címet. Ezután wifin csatlakoztam a routerre egy laptoppal, és ez a gép már a 192.168.2.4 IP-t kapta meg. Kipróbáltam hogy manuálisan megadom neki a 192.168.2.3 címet, de erre IP ütközést írt ki. Mi lehet ennek az oka? Csak nem a szomszéd Mancinéni gyorsabb volt mint én?)
-
iwu
addikt
bár tudom, hogy a másik gép megy a routeren keresztül, de szerintem egyszerübb lenne egy router reset to factory, és újrabeállítás...
a böngészőn keresztül be tudsz lépni a router konfig menüjébe?
vagy amit rdi írt felettem. (+ kell az átjáró is, ami ugye a router ip címe lesz.)
ÜdW!
[Szerkesztve] -
Brezy
csendes tag
hát úgylátszik bénázok rendesen. egyelőre semmi sem jön össze....
leírtam az adatokat az ipconfigból amikor a pc közvetlen volt csatlakoztatva a modemhez. Így meglett minden DNS cím. Ha ezt beírtam az xp.be, miközben már a router adta DHCP-n a címet, akkor meg továbbra is semmi....
Ilyenkor nem megy a ping sem...egyedül a routert látja 192.168.0.1-en.... -
Magic
tag
Hali!
Egy kisebb-közepes cégbe szeretnék swich-et venni. Nem szeretnék egy halom pénzt feleslegesen kidobni. Érdekelne, h millyet éri meg manapság : manadged - unmanaged, 10/100 - gigabit? Konkrét márka is érdekelne, én az Allied Telesyn kínálatát nézegettem, aránylag profi dolgokat kínál megfizethető áron... -
iwu
addikt
mert ott egy teljesen más kapcsolat van, az sima pppoe.
a router mögött meg 1 hálózat van, és valszeg a router nem ad minden infót rendesen a pcnek.jajj, de hülyén fogalmaztam.
a pinges dolog ezután pláne él szerintem.
de semmiképp nem vesztesz a szolgáltató dnsének kézi beállításával az xpn.
ha a parancssorba beírsz egy ipconig /all parancsot, akkor ott láthatod a fontos paramétereket.
meg még a tracert parancs is a barátod lehet (először tracert ipcím, ha ez megy, akkor tracert név)
Üdw! -
Brezy
csendes tag
válasz
FreeMan60 #62 üzenetére
nincs beállítva DNS, legalábbis nincs kipipálva, de hozza a szolgáltató DNS címét alapból. Amit nem értek, hogy a macintosh wlan-on miért megy rendesen, a madzagos PC meg nem.
A hibára már fejből nem emlékszem pontosan, de ha igaz az alap hibaüzenet jelenik meg, mint amikor nincs egyáltalán net...na most sokat segítettem....
Este ránézek és megírom. Arra nem emlékszem már, h hogy csináltam meg a múltkor http://prohardver.hu/pics/s/fl.gif -
shev7
veterán
válasz
Chesterfield #75 üzenetére
ket kulonbozo dologrol beszelunk, es jol osszekevered.
Elso eset: nincs router, azert kell kezzel megadni az ip-t mert... (ezt mar leirtam)
Masodik eset: van router, azt a felhasznalo/jelszo parost kell a routerben megadni amivel a pppoe is kapcsolodik. (gondolom valami papirra le van irva, hogy egy esetleges rendszerujratelepites eseten azert ujra be lehessen izzitani) ilyenkor a helyi kapcsolatot automatikus ipkeresre kell allitani. Esetleg a ''gyorsabb'' mukodes erdekeben meg lehet adni kezzel a szolgaltato dns-et, ha a routertol nem azt kapja meg. -
Chesterfield
őstag
Köszi hogy írtál, de nem egyértelmű számomra a válaszod.
Tehát email cím az azonosító, azt értettem, este ki is próbálom.
De akkor most az asztali gépnél, a helyi kapcsolatot kézzel kell kitölteni, vagy elég ha automatikus ip és dns kérésre állítom?
Esetleg harmadik variációnak ip automatikus, dns meg kézi.
Hmm?? -
magi20
senior tag
Sziasztok, lenne egy nagyon fontos kérdésem.ha van egy 2mb-os t-online-os előfizetés és most egy gépre van kötve..és elvileg ezt lehet több gépre is upc-vel ellentétben. akkor milyen routert javasoltok?bármilyen jó hozzá?nem wlanba kéne ha szimplán kábellel.3-4-5 méter lenne a távolság a 2géptől..légyszives segítsetek köszi.
-
shev7
veterán
válasz
Chesterfield #71 üzenetére
''Ezeket véletlenül nem automatikusan kéne kapnia? Vagy ezekszerint fix ip-s adslje van? ''
De automatikusan kene kapnia, es kapja is a PPPoE kapcsolat. Ha a helyi halozatnal nem adnal meg kezzel ipcimet, akkor minden kapcsolodaskor kiirna, hogy a kapcsolat nem jott letre vagy korlatozott, mivel az nem kap dhcp-n cimet.
A pppoe kapcsolatnal meg altalaban a teljes e-mailcim szokott a jelszo lenni. -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Egy ismerősöm, akinek axelero ADSL-je van, megkért hogy az újonnan vásárolt SMC routerével osszam meg neki az internetet.
Először is megnéztem a gépen a hálózati kapcsolatokban, a már meglévő beállításokat. Itt találtam egy pppoe, valamint egy helyi kapcsolatot. A helyi kapcsolat kézzel ki volt töltve teljesen, ip, gw, dns. Ezeket véletlenül nem automatikusan kéne kapnia? Vagy ezekszerint fix ip-s adslje van?
Kipróbáltam azt, hogy a gépen lévő pppoe kapcsolatot bontottam, bementem a routerbe, kiválasztottam a pppoe-t, beírtam a felhasználónevet, a kapott jelszót, és a szolgáltatótól kapott DNS-eket, bekapcsoltam a DHCP-t, az asztali gépet pedig átállítottam automatikus ip és DNS kérésre, de sehogysem akart a router connectelni. mindig csak a gép ajánlotta fel, hogy a gépen beállított pppoe kapcsolódjon.
Ami még furcsa volt számomra, hogy a gépi pppoe-be betekintve, sehol sem láttam hogy hova volt ott írva a felh.név és a jelszó. Vagy azt csak akkor kellett megadni, amikor a varázslóval először rakták fel?
Ha valaki tud, akkor legyen szíves segítsen, mert nem sikerült a megosztás!
Hmm, most gondolkozom, hogy a felhasználónevet esetleg nem emailcímként kellett volna megadni a routerben? -
iwu
addikt
hali!
pingeld meg az egyik pl matavos dns szervert
ns0.t-online.hu = 195.228.240.248
ns1.t-online.hu = 195.56.77.77
ns2.t-online.hu = 195.228.240.249
ns3.t-online.hu = 195.228.242.180
ns4.t-online.hu = 195.228.240.38
ha van pinged, akkor dns gond van, állítsd be manuálisan az xpn a dns szerver címét, ha nincs ping egyik szerverre sem, akkor pl hálókártya reinstall.
ÜdW! -
Trianrta
aktív tag
Van egy routerem, és onnan jön a net a laptopra.
Tűzfal nélül megy a net rendesen. Ha be van kapcsolva a tűzfal, nem megy semmi net elérés (smtp, ftp, http), pl elindítom a böngészőt és nem nyit meg semmit.
Az XP nem ír ki semmi hibát.
Egy másik fórumon azt javasolták, hogy nézzem meg a NetBIOS beállításokat a wifi kártyánál és engedélyezzem, ha nem lenne. -
-
hangyatojás
csendes tag
válasz
hangyatojás #57 üzenetére
nincs senkinek ötlete?
-
Brezy
csendes tag
Sziasztok,
kellene egy kis segítség. Kábelmodem (Fibernet) + WLAN router, 1 PC és egy Mac Notebook.
Közel két hónapja sikerült a rendszert összeállítani, de a Windows-t újra kellett húzni, és
sajnos a régi technológia alapján most nem megy az internet a PC-n.
A mac cím klónozás sikeres, mert megy a Macintosh-on a net rendesen. A DHCP megy, mert kiossza az asztali gépnek is a címet, de még sincs rajta net. Régen az volt a megoldás, hogy az asztali gép mac addressét átírtam, de ez most nem segít.
Várom a hasznos ötleteket...
Brezy -
hangyatojás
csendes tag
a kábelhez nem is nyúltunk. egyszerűen áthoztam tőle a modemet, meg a routert, telefonvezetéket be a modembe, routert össze a modemmel és három gépet összekötöttem a routerrel. kettő azonnal csatalkozott, de a szomszédé nem. most visszavittünk mindent hozzá és így rajta keresztül ismét működik a net. vagyis hardver hiba kizárva.
ötlet? -
shev7
veterán
válasz
hangyatojás #55 üzenetére
jo kabelt dugtatok be?
komolyan kerdeztem
-
hangyatojás
csendes tag
Na beírom ide is, hátha segít már valaki.
sziasztok
lenne az alábbi problémám :
a szomszédom internet előfizetésén osztozom egy routerrel, de miután én is előfizettem nemrégiben, most az én netemet akarjuk megosztani. routert áthoztuk hozzám, kábeleket összedugdostuk, bejelentkeztem és nálam megy több gépen is a net, de a szomszédén nincs hálózat. kipróbáltuk közvetlenül modemmel kapcsolódni az ő gépéről az én előfizetésemre, de a winxp ''hálózati kábel nincs bedugva'' üzeneted ad.
Mit kellene beállítanom, és melyik gépen ?
Köszi -
Trianrta
aktív tag
Feltelepítettem az Outpost Firewall-t és az a gond, hogy nem enged a netre...
Se http, se smtp, se ftp, és még pingelni sem tudom a routert.
Mit kell beállítaonm?
WiFi (vezetéknélküli) netem van. -
-
codec
senior tag
Üdv!
Típustól függetlenül mindegyik switch alkalmas arra, hogy 2 vagy több gépre netet küldjön, legyen az adsl, vagy kábelnet? -
hektor24
aktív tag
Üdv újra mindenkinek!(-:
Van itthon 3 gépem routerrel hálózatba kötve a netre. Az én gépemről tudok másolni és törölni a másik 2 gépen, mert ott kiajánlottam a winyókat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a másik 2 gépnek jelszavas védelmet adjak és csak utána tudjak bármit is csinálni rajtuk? Mind3 gépen Windows XP van. Előre is köszönöm a segítséget!!!!! -
hektor24
aktív tag
Akkor előfordulhat, hogy a router miatt nem tudsz hálózatot csinálni. Menj be a routered saját topikjába, ha van vagy egy routeres topikba és ott kérdezd meg, hogy mi lehet a probléma! Esetleg még annyit tudok mondani, hogy próbáld meg közvetlenül, router nélkül összedugni a 2 gépet, hogy megy-e, csak ahhoz nem UTP kábel kell, hanem crosslink, ha így műkszik, akkor tuti a routered a ludas, ha így se megy, akkor egyenlőre passz!
-
kolnay
senior tag
Minden müxik.
Nem közvetlenül,hanem routeren keresztül vannak összedugva. -
-
hektor24
aktív tag
Na nem vágom mit nem csináltál eddig és mit csináltál. Nagyvonalakban felvázolom hogyan is kéne megcsinálnod az otthoni hálózatodat. A megosztás úgy működik 2 gép között, hogy először is összedugod kábellel őket, az most jelen esetben mind1, hogy routeren keresztül vagy közvetlenül van összedugva, legalábbis nálam mind2 esetben ugyanazt kellett csinálni. Utána amelyik gépet el akarod érni azon megosztod az egyik winyót vagy könyvtárat: jobb klikk rá, Tulajdonságok, Megosztás fül és ott tudod megosztani. Ezután átmész a másik gépre, amiről el akarod érni és ott a Sajátgépen jobb klikk, Map Network Drive (ez magyar XP-n nem tom mi), ott megadod neki, hogy mi legyen az elérni kívánt meghajtó betűjele, a Tallózás gombra rányomsz és megkeresed a másik gépet, majd leOKézod és működnie kell. Ja még valami, az XP-s tűzfalat mind2 gépen lődd le, bár ha ZA-t használsz akkor gondolom le van. A ZA-ban pedig állítsd be mind2 gépen, amit már 1x leírtam!!! Ez csak a Free változatnál megy biztosan, ha nem azt használod, akkor lehet, hogy azért nem megy amit írtam, a Pro verzióban több mindent lehet állítani.
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
Sziasztok!
Égett a pofám, mikor hawernál nem voltam képes megcsinálni a wifit-t hogy egyrészt wep titkosítással mennyen.
WEP kulcsnak milyen formában kell lennie? -
je$us
csendes tag
Sziasztok! Egy olyan programra lenne szükségem, ami egy gépen megadja a net sebességének minimum értékét. Azért lenne jobb ez, mint pl a netlimiter (ami legjobb tudomásom szerint maximalizálja a sebességet) , mert ha csak egyik gép lenne bekapcsolva, akkor is csak azt a sebességet kapnám, amit beállitottam. Ha tudtok ilyen programról segítsetek pls! Előre is köszi!
-
hektor24
aktív tag
Helló újra!(-:
Van itthon 3 gépem routerrel hálózatba kötve a netre. Az én gépemről tudok másolni és törölni a másik 2 gépen, mert ott kiajánlottam a winyókat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a másik 2 gépnek jelszavas védelmet adjak és csak utána tudjak bármit is csinálni rajtuk? Mind3 gépen Windows XP van. Előre is köszönöm a segítséget!!!!! -
hektor24
aktív tag
1. Szívesen!
2. Azon a gépen, amit el szeretnél érni, meg kell osztani vagy a teljes winchestert vagy könyvtárakat, esetleg nyomtatót..., hogy el tudd érni, ezt a megosztást hívják informatikai körökben kiajánlásnak. Ha mondjuk a Sajátgépben nézed a megosztott winchestert, akkor a meghajtó neve alatt egy kezet kell látnod. Ha ezt a megosztást nem csinálod meg az elérni kívánt gépen, akkor nem látod a másik gépről. -
hektor24
aktív tag
Szia!
Ahhoz, hogy otthoni hálózatot csinálj nem kell kikapcsolni a ZoneAlarmot. Nem tudom Te melyik verzióját használod, de én a Free-t, abban a következőképpen tudod beállítani, hogy működjön a belső hálózat: A bal oldali menüjében a Firewall fülre kell menni, azon belül a Zone fülre és ott gondolom nálad a hálókártyánál a Zone Internetre van állítva, azt nyomd át Trusted-re! Remélem ezután működni fog. Amelyik gépet el akarod érni, ott ne felejtsd el kiajánlani a meghajtót vagy a könyvtárat! -
hektor24
aktív tag
A kérdésem még fenn áll, valaki help plíííz!!!! Köszi!(-:
-
hektor24
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Van itthon 3 gépem routerrel hálózatba kötve a netre. Az én gépemről tudok másolni és törölni a másik 2 gépen, mert ott kiajánlottam a winyókat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a másik 2 gépnek jelszavas védelmet adjak és csak utána tudjak bármit is csinálni rajtuk? Mind3 gépen Windows XP van. Előre is köszönöm a segítséget!!!!!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
hbruce000
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy biztonsági szempontból jelent e nagyobb kockázatot, ha az internet kapcsolatban a modemet kétirányú utp kábellel kötöm össze a géppel?
(minden beállítás marad a régi, de most csak ilyen kábelem van)
Használhatom e így az internet kapcsolatot biztonságosan?
Változik e valami a régi (egyirányú kábel) felálláshoz képest?
A válaszokat előre is köszönöm! -
válasz
Celithrandi #16 üzenetére
Oks, még kísérletezek, köszi!
-
Celithrandi
addikt
arra gondoltam, hogy vannak néha kideríthetetlen okokból fennálló hibák
hát esetleg vegyél 5k ért egy szviccset vagy 10 ért egy rútert és ha nem oldja meg, akkor add el itt 15% al olcsóbban, most sajnos nem tudok kölcsönadni, amiket én használok otthon azokat is céges raktárból utalták ki nekem -
kolnay
senior tag
HAli!
Na össze van kötve 2 gép kábellal.
Net megy, de nem látják egymást a gépek.
Próbáltm otthoihálózati kapcsolatot létrehozni, megy is, de a hálózati helyekben nem látják egymást. -
válasz
Celithrandi #13 üzenetére
''pont beleesel az árnyékzónába''
He???
Húú, hát az elég nehéz lesz... Nem nagyon ismerek senkit, akinek van akár routere, akár switccse...De majd körülnézek.
-
Sziasztok!
Van egy régóta fennáló probléma az otthoni hálózatommal.
Adott egy ADSL csatlakozás, rajta egy modem. Modemből kijövő vezeték bele egy 8 portos switchbe. Abból kijön 3 kábel, három géphez. A szolgáltató enged több kapcsolatot is egyszerre, mert működik a LAN is, és az internet is. (Minden gépen külön kell csatlakozni.) Igen ám, de néha az internet belassul. Ilyenkor két dolog segít:
1.) - Új windows. Majdnem mindig megoldja a problémát.
2.) - Átdugom a 3 gépbe menő kábeleket másik lukba a switch-en. Ez is majdnem mindig eredménes.
Kérdés, hogy mi lehet a baj???? A switch éjjel-nappal megy, lehet, hogy nem bírja? De ha a switch rossz, akkor miért nem javul meg a probléma, ha kikapcsolom, megvárom, míg kihűl, és visszakapcsolom. Dugtam már vissza olyan lyukba, ahol régebben belassult, és újra jó volt. És ha a switch a rossz, akkor miért javul meg egy időre win újrainstallnál??
A belassulás tünetei: A kis ikon lent nem jelez adatforgalmat, és az IE nem válaszol, vagy egyszerűen mintha nem klikkeltem volna... Ha letöltök, akkor majdnem jó sebességgel jön, a feltöltés viszont nagyon lelassul.
Szóval mi lehet a baj? A kábelek jók.
Ja, még annyit, hogy a net szűrő nélkül van bekötve. Lehet, hogy ez a baj??
ui.: A hálózat hibátlanul működik, max sebességgel, és fix IP beállítással.
ui2.: másik modemmel is ezt csinálja
[Szerkesztve] -
-
Mirones
tag
Helló!
Miért van az, hogy csak 3-4 mB/sec el tudok másolni routeren keresztül holott 100mb/seces a router és a hálókártyák is?
Az internet zavarja be?
Van erre megoldás?
Köszi! -
Következő lenne a problémám vettem egy gn-br01g routert és egy 01gs pci-e giga háló karit
kábeles a megosztásom minden faszán müxik kivéve egyet:
hogy nálam wifin keresztül kb óránként megszakad a net egy pillanatra és(kurva idegesitő mivel megy az irc és állandoan újra csatlakozik) nem vágom miért abszolute láma vagyok a témában és tippelni sem tudok rá hogy mi lehet a probléma
Kérlek segítsetek
Ha hw problémára gondoltok szoljatok vissza viszem picsbe vissza tudom garoztatni... -
rebel56
tag
Sziasztok!
A problémám: munkahelyi (fix IP) laptoppal szeretnék otthon (dinamikus IP) netezni. Otthon van egy router. Elég lenne egy portforward-ot beállítani a routerben a megadott fix IP-re, vagy ennél azért bonyolultabb a dolog? -
Racecam
nagyúr
Második felvonás!
Előzmény:
Otthoni hálózat és internet megosztás Archívum I. - [link]Ebben a topicban is beindult a kezdő hsz bővítése, thx emitter.
Ha van valami jó leírásod amit érdemesnek találsz arra hogy bekerüljön , küld el nekem mailben (Batman) és megnézem én is.+++++++++++++++++++
Hálózati szereplők:
- internet, router (csak vezetékes,wlan), és PC-k (akár xbox is).
- wlan router konfigurálása alatt érdemes a UTP kábelel csatlakozni a routerhez!Az otthoni hálózatos környezet kialakítását kezdjük egy sematikus ábrával:
WLAN esetén + egy antenna az ábrán a routerre.
A fő elem a router (ez egy olyan „switch”, ami képes az internetmegosztására).
Ha nem akarunk internetet megosztani, csak otthoni hálózatot szeretnénk, akkor a legegyszerűbb mezei router elég nekünk a gyári konfigurációjával (ilyenkor elég lenne egy switch, de ha a jövőnkre gondolunk – hátha lesz net - érdemesebb a routerbe beruházni, valamint mezei switchnél kézzel kell a gépeket felkonfigurálni).
A gépeket beállítjuk automatikus ip kérésre (dhcp - hálózati kártyán jobb klikk, tulajdonságok, ott középen tcpip, majd megint tulajdonságok, és ez alatt az ip cím automatikus kérése). Már van is egy élő hálózatunk. Ez a LAN (helyi hálózat) játékokra már elég. Sőt, ha a windows tűzfalán (én végig microsoft környezetet tételezek fel az egyszerűség kedvéért) engedélyezzük a fájlmegosztást, akkor már elérjük a lanon lévő többi gépet.
A hálózat tesztelésének alapja ipconfig és ping barátunk. Kell egy parancssor nekünk (startmenü - futtatás - cmd , majd enter). Itt, ha beírjuk, hogy ipconfig és adunk egy entert, akkor kiírja a gép az ip címünket, az alhálózati maszkot, és az átjárót (router esetén innét tudjuk, hogy milyen címen érjük el az eszközt). Ezt tegyük meg a másik hálózatba kötött gépen is. A működést úgy tudjuk csekkolni, ha az egyik gép parancssorába beírjuk, hogy ping és a másik gép ip címét akkor veszteség nélkül kell visszajönnie a csomagoknak.
Valami ilyesmit kell látnunk (a képen a routert pingeltem):Ha internetet szeretnénk megosztani, akkor ugye mennie kell a helyi hálónak (különben nem fog a net osztódni) valamint be kell állítani a routert, hogy eredeti céljának megfelelően működjön. Bekötése látszik a fenti ábrán.
Amit itt leírok, az esetek nagyon-nagy hányadában működik - finomságokra csak nagyvonalakban térek ki, arra ott a fórum.
Tehát, mindegy, min jön a net, az belemegy egy "modem"be, amiből kijön egy utp kábel. ezt a kábelt kell a router wan portjába tenni.
Az esetek nagy részében ADSL internetről beszélünk (ők elvben nem szűrik a MAC címet - lásd később) amihez a szolgáltató ad egy belépési név jelszó párost.
Be kell lépni a router setupjába, és beállítani. Ehhez kell nekünk egy web böngésző, ahová címnek beírjuk a routerünk ip címét (fentebb említett ipconfig módszer, ill. a router doksijában benne kell lennie, jellemzően 192.168.x.1). Első belépéshez van a doksiban név/jelszó páros. Véleményem szerint ezt érdemes megváltoztatni. Előny: wlan esetén a szomszéd nem zárhat ki minket a routerünkből a default jelszóval. Hátrány, ha nem jegyezzük meg a jelszót, magunkat zárjuk ki. Tehát izlés szerint...
Általában minden routernek van quick setupja. Alaphangon ez nekünk elég.
Bekéri, hogy milyen netünk van (adslnél PPPOE-t válasszunk), nextre kéri a login nevet jelszót (ez a szolgáltatói szerződésben van - általában név@szolgaltao.hu és véletlengenerált jelszó) és elvileg finish után újraindul a router, és van netünk.
Ha olyan netünk van, ami statikus ip, vagy dhcp (dinamikus ip) akkor a quick setupban ezeket válasszuk. DHCP-s net esetén elvben nincs teendőnk, statikus ipnél pedig kézzel kell kitölteni a szolgáltatói szerződésben megadott ip cím, alhálózati maszk (subnet mask), átjáró (gateway) és DNS beállításokat.
Ilyen esetben szükségünk lehet még a MAC cím (számítógépünk fizikai címe) klónozására. Ez akkor kell, ha a gépünkhöz volt rendelve az internet. Ilyenkor erről a gépről konfiguráljuk a routert, és általában a network menü alatt található CLONE MAC ADDRESS gombbal tudjuk ezt megtenni, ha megvan, akkor a router felveszi a pc-nk fizikai címét, ezáltal a külvilág felé a „gépünknek” tetteti magát.
Általában minden routernek van STATUS menüpontja. Ha itt a WAN opció alatt ki van töltve az ip cím, subnet mask, gateway, és dns cím, akkor a routered felkapcsolódott az internetre.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Wlan-Router beállításai:-FONTOS! Ha van szoftveres tűzfalad, (mondjuk WinXP beépítettje) a próba idejére kapcsold ki
-természetesen minden router-beállítást a routerhez kábelen csatlakozó gépről csinálsz!
-ha vmit elrontottál és nem sikerül visszalépned a routerba, reseteld! Ez le van írva a kézikönyvébe, de általában egy kis pöcköt kell sokáig (mondjuk 0.5-1 percig) nyomva tartani, ezzel gyári állapotába helyezted a routert, kezdhetsz minden itt leírtat előről
-belépés a routerba: böngészőbe beírod a router IP-jét, ez le kell legyen írva a kézikönyvében
-először is változtasd meg a router kezelőfelületéhez a belépési jelszót (biztonság miatt)-az itt leírt angol kifejezések routerenként eltérően lehetnek megfogalmazva, de azért kis fáradtsággal meg lehet találni minden routerben a megfelelő opciót
-ami itt nincs leírva, az nagy valószínűséggel nem fontos az átlag júzer számára_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Router operating mode: Gateway (talán Setup/Advanced routing alatt?)Internet Connection Type: fixed IP (static IP)
IP-address: IP, kaptad
Subnet Mask: ha nem írja be automatikusan, akkor 255.255.255.0
Gateway: az átjáró IP-je, kaptad
Static DNS 1: amit kaptál
(Static DNS 2: amit kaptál)Router IP:
Local IP address: 192.168.1.1 (eltérő lehet routerenként)
Subnet mask: 255.255.255.0DHCP-server: enable
Starting IP address: 192.168.1.2
(a lényeg az, h csak az utolsó hármas csoport térjen el a router IP-jétől, szal ha az övé 192.168.2.1, akkor a Starting-IP legyen 192.168.2.x)
Client Lease Time: minél nagyobb értékű legyen (azt állítja, h milyen gyakran osszon ki a router új IP-t a kliensgépeknek, ilyenkor megszakad a kapcsolat, majd az új IP-vel újra feláll)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Wireless network mode: ha minden eszköz tudja a G-t akkor G only
ha legalább egy csak B-t tud, akkor B+G mixed
ha csak B-s eszközök vannak, akkor B only
Wireless SSID: mindegy, mit írsz be, csak jegyezd meg (a lényeg, h változtasd meg a gyárit a biztonság érdekében)
Wireless SSID broadcast: Disable
Channel (adó-csatorna): mindegy, mondjuk legyen 11 (akkor állítsd át, ha zavaros a csatorna, sokszor bizonytalan, akadozó a kapcsolat, ilyenkor lehet, h más eszköz bezavar)Wireless security: (ha a router tudja, wpa-psk, ez a legbiztonságosabb, ha nem tudja, sima WPA, vagy csak WEP) a lényeg, h minden wlan-eszköz azonos security-beállításokkal rendelkezzen, WPA Pre-shared key
Algorithms: Tkip vagy AES (ez végülis mindegy)
Shared Key: megadsz egy összevissza betűkből-számokból álló kódot, de jegyezd fel valahova, ez fontos! (min. 8 karakter legyen)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Wireless MAC-filter (csak ha maximális biztonságot akarsz, ekkor csak a listán szereplő eszközöket engedi a hálózathoz csatlakozni): Enable
Permit only PC-s listed: a listához hozzáadod a te wlan-kártyád MAC-címét,
amit a START/Futtatás/cmd paranccsal tudsz megnézni.
A megnyíló ablakban beírod a következőt: ''ipconfig /all'' (xp alatt legalábbis így kell)
Itt kiírja a MAC-címedet (=fizikai cím)Router firewall: ez a router hardveres tűzfala, kapcsold be! (enable)
végül a router Status-oldalán tudod a beállított dolgokat ellenőrizni
+++++++++++++
Wireless gép: (érdemes a legfrissebb illesztőprogikat felrakni a hálókártyákhoz; XP-t feltételezek)- legfontosabb: bizonyosodj meg róla, hogy be van kapcsolva a wlan-rádióadó.
Ezt jelzi a laptopon egy kis led, ha világít, jó. (általában antennát jelképez)
Ha nem ég, akkor neked kell bekapcsolni pl. Fn+F5-tel (ez gépenként eltérő lehet)
Vagypedig kicsit bonyolultabb úton:
Vez.pult/Hálózati kapcsolatok/Vez.nélk.Hálózati Kapcsolat/
Itt a ''Csatlakozás a következő használatával:'' mező alatt van egy Beállít gomb, megnyomod
Advanced fül (ha nem az, akkor sajnos neked kell megkeresni, de itt lesz valahol)-> Wireless ON
Ezzel be is kapcsoltad, ennyi.
Ha így sem megy, lehet, hogy kézzel, egy fizikai kapcsolóval kell bekapcsolni,
ez valószínűleg a laptop alján van-újra Vez.pult/Hálózati kapcsolatok/Vezeték nélküli hálózati kapcsolat
-> Általános fül:
használt elemek:
-mindent bepipálsz
-TCP/IP tulajdonságok:
IP-cím: auto lekérés
DNS-cím: auto lekérés
Speciális gomb: auto metrika->Vezeték nélküli hálózat fül:
-pipa be: A hálózatot a windows konfigurálja
-előnyben rész. hál. Hozzáadás:
-SSID:ide beírod azt az SSID-t amit a routerben adtál meg
Hitelesítés: WPA-PSK, Titkosítás: TKIP (a lényeg, h uazt állítsd be mint a routerben), ha nem tud a hálókártyád WPA-t, csak WEP-et, akkor a routerban is WEP-et kell beállítanod
Hálózati kulcs: WPA esetén 2x beírod a routerben megadott Pre-shared key-t++++++++++++
Kábeles gép:-a Helyi kapcsolat TCP/IP-protokoll tulajdonságainál a fentebb leírtakhoz hasonlóan beállítasz mindent auto-ra
-a hálózat létrehozásához, és fájlmegosztáshoz végig csinálod az alább leírt megosztási lépéseket__________________________
***MEGOSZTÁSHOZ FONTOS!***-ha van win-tűzfalad, vagy más szoftveres tűzfalad, az jó, abban engedélyezd a többi gép IP-jét, kimenő/bemenő forgalmat tcp/udp-n is (erre neked kell rájönnöd, h hogyan - tűzfalanként eltérő)
-megosztod a megosztani kívánt mappákat, meghajtókat (jobb gomb rájuk, Megosztás és biztonság
->itt értelemszerűen megadod a kért adatokat)-Helyi hálózathoz szükséges még beállítani:
-Vez.pult/Hálózati kapcsolatok, itt valszeg baloldalon van olyan,
hogy ''Otthoni vagy kisebb munkahelyi hálózat beállítása''
-Kapcsolódás módjánál 2. opció (helyi átjárón, vagy másik gépen keresztül)
-Szgép leírása: mindegy
-Szgép neve: mind1, de ékezet nélkül legyen (Laptop vagy CSALAD, ilyesmi)
-Munkacsoport neve: mondjuk OTTHON (uezt kell a másik gépen is beírni!)
-fájl- és nyomtatómegosztás engedélyezése->ezt válaszd
ezután beállítja a kapcsolatot, a folyamat végén válaszd a ''Befejeztem a varázslót a többi gépen is.'' (mondjuk asszem mindegy, h mit választasz itt)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Sok embernek nem megy a megosztasok elerese, pedig elvileg mindent jol csinalt. Ha megprobalkoznak \\masik.gep.ip.cime -vel akkor az esetek 99,9%-ban mukodik. Ezt lehet irni cimsorba, vagy pl TotalCmd-ben probalkozni azzal, hogy cd \\masik.gep.ip.cime
Sok sikert (és türelmet) a beállítgatásokhoz!!!
ui.: Ha így sem megy, írj ebbe a topicba!
A Hozzászólást szerkesztette Foglalt név, 2008.10.09 15:08-kor.
[ Módosította: Foglalt név ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest