Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Dyingsoul #27447 üzenetére

    Hát ha ez ilyen egyszerű lenne, de nem. Jelenleg az adja az igazán nagy problémát, amit anno a bulk gyártástechnológiáknál átéltek a gyártók. A FinFET közelít a végéhez, egy, maximum két lövés van még benne, és ilyenkor már nagyon nehéz bánni az elavuló tranzisztorstruktúrával. Tehát az már semmit sem segít, hogy a nanométer előtti szám kisebb, el is kell találni a dizájnt. Régen erre voltak az úgynevezett pipe-cleanerek. Például 55 nm-ről úgy mentek le 40-re, hogy hoztak gyorsan egy kvázi tesztterméket, majd a következő generációt majd csak az erről szerzett tapasztalatokra építve tervezték. Viszont ez ugye megszűnt, amikor bejött a FinFET, mert minden működött szinte elsőre, ahogy az egy új tranzisztorstruktúrától elvárható. Emiatt nem láttunk már egy ideje olyan botlásokat, mint anno a Fermi.
    Most a FinFET nagyon a végét járja, és nem olyan már, mint régen, hogy helyből működik. Lásd az AMD-t és az Intelt. Az AMD már a harmadik generációs dizájnjait tervezi a 7 nm-re. Az első volt a Vega 20, a pipe-cleaner, a második az RDNA és a Zen 2, míg a harmadik volt a Renoir. Utóbbin látszik, hogy harmadik körben is mennyire sok tartalékot találtak benne, holott a gyártástechnológia nem változott. Az RDNA2 ugye a Renoir dizájnkönyvtáraival készül. De az Intel is látható, hogy mennyire sokat fejlődik a 10 nm-es eljárással. A Tiger Lake sokkal jobb lesz, mint az Ice Lake, egyszerűen elkezdték érteni, hogy mit kell csinálni a jó eredményhez. Az NVIDIA a modern FinFET node-oknak most megy neki először, és nem volt pipe-cleanerük. Szóval a fogyasztás az csak úgy magától nem csökken, ezeken a FinFET eljárásokon komoly munka kell hozzá, de leginkább idővel nyerhető tapasztalat.
    5 nm-en ez még rosszabb lesz. Majd a GAAFET-re való átállás jelenti az újabb könnyítést, és egy darabig visszajön az ingyen ebéd.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák