Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU

Az EB közölte: az Apple iPad táblagépekre írt iPadOS rendszere is kapuőrnek számít, az üzleti felhasználókra gyakorolt fontossága miatt.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, hogy az Apple iPad táblagépekre írt iPadOS operációs rendszere is kapuőrnek számít a helyi trösztellenes intézkedések miatt, méghozzá az üzleti felhasználókra gyakorolt fontossága miatt.

Az idén életbe lépett DMA miatt 22 szolgáltatást címkéztek fel kapuőrnek, ezek tulajdonosai között ott van az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon, a Meta és a ByteDance.

A mostani döntés egy tavaly szeptemberben elindított vizsgálatot követett – az Apple iOS, a Safari böngésző és az App Store már tavaly kapuőrnek lettek nyilvánítva. Az iPadOS egyébként nem lépte át a megjelölt küszöböket, de fontosnak minősítették, mert rengeteg cég támaszkodik rá, hogy elérje az ügyfeleit – közölte Margrethe Vestager trösztellenes vezető.

Az EB szerint az Apple üzleti felhasználói létszáma tizenegyszeresen haladja meg a mennyiségi határt, a végfelhasználói száma pedig közel van a határhoz, és emelkedik tovább. Mindkét oldal az iPadOS-be van zárva az EB szerint, a platform sajátosságai miatt.

A DMA értelmében lehetővé kell tenni például az App Store-on kívüli appletöltést, az előretelepített appok törlését vagy az alapértelmezett szolgáltatások kiválasztását.

Az Apple-nek hat hónapja van, hogy megfeleljen a DMA-nak – és konstruktív egyeztetéseket ígért az EB-vel, hogy mindenben megfeleljenek. Erre szükség is lesz, törvényszegés esetén a globális, éves árbevétel 10 százalékának megfelelő összeget is kiszabhatnak ugyanis büntetésként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények