Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Windows 10
- Hálózati / IP kamera
- Mozilla Thunderbird
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Windows 11
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Gmail
-
IT café
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WATERDACA
őstag
Sziasztok!
Adott egy friss új gép, április közepén vettem, eddig tökéletes volt, de most egy játék közben akadt egy fagyás, majd PC újraindulás, ami kicsit megrémisztett. Itt a nyár, a szobában már 27-28 fok van itt, lehet ez is közrejátszott.
A probléma a Forza Motorsport közben adódott, ami 1080p ultra RT on mellett megy, 60 fps lockal, simán megy, semmi drop vagy probléma.
A konfig: ASROCK B760M, Intel 12400f, 16 GB DDR5 6000, 4060 Ti 16 GB, FSP Hyper 80+ Pro 650W.
Mértem utána hőmérsékleteket, a CPU elvileg 74 fok fölé nem mehet (az az egyik mag maximum értéke), a GPU meg 50 fok körüli volt ennél a játéknál közben (ez kicsit érdekes mondjuk, ekkora terhelésnél).
Megnéztem az eseménynaplót, itt energiaproblémára gyanakodott a rendszer újraindításkor. Ennyi volt az FSP tápom? Vagy hogy tudnék ennek jobban utánamenni? Kicsit megijedtem. Eseménynaplót mellékelem:
Előre is köszönöm a segítséget!
u wanted, i got it \o/
-
t.imi
addikt
válasz KROK640 #51185 üzenetére
Szerencsére önmegtartóztató vagyok alkohol terén, már nem állnék jólHa mind a két helyen 60Hz-re lett állítva, akkor jött a 28-34 FPS.
DDU-val leszedtem este a drivert, újra letöltöttem a 24.5.1-et, kopkopkopkopkop stabil 60FPS meg van.
Hozzá sem merek nyúlni.
Lehet Win frissítések kavartak be? Jött egy pár az elmúlt pár hónapban, és Adrenalinhoz márciusi Win reinstall óta hozzá sem nyúltam. -
vacs
veterán
Sziasztok.
Win 11-es asztali gépen be van állítva, hogy 30 perc tétlenség után menjen alvó módba, ez működik is!
A probléma, hogy kb fél óránként jó hangosan felpörögnek a ventik és felébred a gép, majd pár másodperc múlva alszik tovább és ezt ismétli kb fél óránként!
Asus P7H55D-M Pro alaplapom van a legfrissebb biossal.
Merre induljak el a hibakeresésében?(^)(>.<)(^)
-
t.imi
addikt
Nos. Szabad fél óra eredménye.
- Radiátor ki, függőlegesbe fordítottam. Hátha levegős, bár utána kellene tölteni, ha az.
- Cpu-fan > radiátor ventilátor, Cpu-OPT > pumpa. Eltelt 8 hónapban fordítva volt. Ventilátorok minimum 45%-ra belőve.
- HDD lehúzva, így is cicereg alacsony fps mellett, tehát vagy vga, vagy alatta a táp
TT level 20VT ház, egy kupacban minden.
- Adrenalin > váratlan rendszerhiba miatt az alapértelmezett rendszerhangolás blabla. Ez sokszor előfordult már. Max anti-lag volt bekapcsolva.
- Vsync játékba bekapcs, mint eddig, monitor 120HZ,
Adrenalinban Vsync be. 48 fps.
Adrenalinban Vsync ki, játékban be, 120fps
Adrenalinban Vsync be, játékban ki, 60fps.
Monitor 60Hz, Adrenalinban Vsync be, játékban ki, 60 pfs és most csönd van játék kezdőoldalán.
Játék indít, 167fps!
Tehát kvára homály van.Szóljatok, ha nem értitek
Bazz, eddig éltem a home userek unalmas életét[ Szerkesztve ]
-
t.imi
addikt
válasz JulianSinulf #51177 üzenetére
Teljes képernyőn, keret, minden nélkül.
Gépház >>>Rendszerbeállítások > Speciális megjelenítés.
Gigabyte G32QC monitor, OSD Sidekickben is 120Hz-et mutat.
Én sem értek sok mindent, évek óta szépen működött. -
JulianSinulf
senior tag
Hol nyomtad fel?
Milyen módban futtatod a játékot?
A Fallout4 nálam 120-szal tud menni, pedig a monitor tud 240-et is. Nem én korlátoztam.
Ezt teljes képernyős módban teszi.
Ha átrakom ablakos módba, akkor 20 FPS-sel megy.
A dolgot nem értem, mert a winben sem 20 Hz van beállítva a monitorhoz. -
t.imi
addikt
válasz Csorbi #51171 üzenetére
Hazaérek megnézem, csak radeon info van + újra 28 fps
[kép] [kép]JulianSinulf #51173 köszönöm a tippeket, pumpával kezdem, ahogy írod.
Simán lehet folyadékhiányos.
Asztalon néha felszaladt 50 fok környékére, feladatkezelőben 1-7% körüli cpu használatot láttam akkor.[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Szia!
I.
Ahogy írták, HWinfo64. De én még hozzátenném a RivaTuner-t. Ezzel mindjárt kirakhatod az értékeket a képernyőre játék közben.
Amire főleg figyelj, proci hőfok, órajel, pumpa fordulatszáma.
Én nem szeretem, ha a CPU játszik a pumpa vagy a ventik fordulatával, így a pumpa fix fordulaton megy, nem hallani, de elég gyors, a max közelében van. A ventik csak 80 fok fölött kapcsolnak magasabb fordulatra, addig 900 körül mennek. Mondjuk nekem bequiet 280-asom van. De az 5950X-et vígan hűti és csak nagyon ritkán hallani, hogy felpörögnek a ventik. Több óra játék és jó meleg szoba kell hozzá. Vagy a játék mellett valami win-es beépített nyavaja elkezdi még terhelni.
A használattól amúgy el tud tűnni némi folyadék a rendszerből. Ha nem jól van pozícionálva, akkor lehet, hogy levegő kerül a pumpához. A proci melegszik, ezért visszavesz, és a pumpának sem tesz jót, ha folyadék nélkül jár.II.
Állítsd le a torrenteket és kösd le a HDD-t. Hamar kiderül a gond.
Viszont az FPS gond miatt én inkább a proci tápellátására tippelnék és lehet, hogy csak a ház akusztikája miatt tűnik úgy, hogy nem a proci mellől, hanem a HDD-től jön a hang.
Kis cicergést én is szoktam hallani a sajátomnál. Főleg, ha nem áramtalanítom a gépet minden használat után. De néha még így is megjelenik. Nagyon idegesítő, általában kikapcsolás a vége. A hang mindig a táptól jön, de táp már volt cserélve. Seasonic-ot cseréltem NZXT-re, aminek szintén Seasonic a belseje...
Én inkább alaplapra gyanakszom, egyedül az nem volt cserélve a gépben. Lehet, hogy kehés lett, mikor a 6800XT meghajlott. Teljesítménygondom szerencsére nincs, lapot meg nincs kedvem cserélni, mert akkor procit is cserélnék és akkor már ddr5 memóriák is kellenének. -
t.imi
addikt
Sziasztok!
Adott egy Asus b550m plus gaming + ryzen 5 5500 + 4x8gb (?) 3200-es ram, CM V750 GOLD V2 + XFX 6750xt + 2 db M2 ssd +Seagate SkyHawk 2TB csak torrent + ARCTIC Liquid Freezer II 240 utolsó, javított sorozat.
1 M2 ssd win 11 kb 2 hónapja újra telepített.
2 M2 ssd játékok.
Vsync állandóan bekapcsolva, gép asztalon mellettem.
Szeretem, ha csöndben van.
0% tuning!Következőket produkálja az elmúlt 2-4 hónapban időnként.
I.
Mintha a víz szivattyúja csapágyas lenne, enyhe zümmögés, ekkor az FPS ugrál ~32-60 között, játszhatatlanná téve mindent.
Mintha egy filmet pause > play > pause....néznél.
Mikor nincs züm-züm, fluid minden.
Létezik, hogy több áramot venne fel a cpu csatlakozóról zümm közben, és ez akasztaná meg a játékot?II.
Vsync ki, FPS 1xx-2xx között, jön a Coil Whine, ez van.
Vsync be, és mikro seekeléshez hasonló hang hallható - max 1 tized mp, 1 tized csönd, ez végtelenítve - szerintem nem a VGA-ból, inkább az alatta lévő HDD-ből. Ami csak torrentre van használva.
Ha van aktív le/feltöltés, ha nincs, akkor is seek szerű hang.
Ekkor, ha le@pom magam sem megy feljebb az FPS 22-28 fölé, hiába állítom játék v. radeon szoftverben. Anti lag, stb semmi sem használ.
Restart, működik a vsync. Vagy nem.
Driverek legfrissebbek.
Elnézést a regényért. -
KROK640
nagyúr
válasz Beer-Beep #51167 üzenetére
Ez alapján elsőként a tápot cserélném ki, mert az a legegyszerűbb, de készülnék lelkileg az alaplap problémára. Esetleg még a memória modulok kivétele, variálása amit megtehetsz, gyorsan, ingyen.
Nem tudom egyébként, hogy mire van használva a gép, szinte akármire is, ha alaplapos vagy komolyabb baja van, akkor minimum egy használt 4th gen I5-re 8GB RAMmal, lecserélném, nagyon komoly ugrás lenne.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Beer-Beep
csendes újonc
Sziasztok,
Adott egy veterán, Win10-es desktop gép (Gigabyte P41-ES3G, Intel Core 2 Duo, 2+1 GB Kingston DDR2). Ma használat közben egyszercsak kikapcsolt és visszakapcsolni sem lehet.
A jelenség a következő: Mintha elkezdene bootolni, de a monitor (TV) tök sötét, csak a másodlagos HDD kerregése hallatszik (SSD az elsődleges, arról kellene bootolnia), közben pörög a tápegység ventillátora, a CPU-é és a VGA-é is, kb 1,5 perc után magától kikapcsol, majd 2 másodperc múlva magától elindul és kezdődik újra a 1,5 perces ciklus, közben a gép a főkapcsoló hosszú nyomvatartására sem reagál, nem kapcsol ki.
Ha lehúzom a monitor kábelt a videókártyáról (ATI Radeon HD 5450), akkor a TV kiírja, hogy ellenőrizzem a jelet.A fenti hibajelenség alapján vajon melyik alkatrész romolhatott el? VGA, alaplap, proci, vagy a ram? Esetleg más?
Előre is köszi a segítséget, ötleteket!
-
Csorbi
addikt
válasz M4T4D0R #51165 üzenetére
Elvileg ez kell neked hozzá: Intel® Arc™ & Iris® Xe Graphics driver
-
M4T4D0R
tag
Sziasztok!
Bocsi, ha rossz helyre írok de úgy érzem itt is helye van a kérdésemnek.
Nemrég vásároltam egy Topton N9N MiniPC-t. Viszont lenne egy érdekes problémám.
A filmek akadoznak rajta, pedig próbáltam többféle programmal lejátszani(VLC, Windows Media Player, Media Player Classic), de nem javult egyikkel sem.
Arra gyanakszom valami a driverekkel lesz, viszont nem tudom mit töltsek le.
A gyártó hivatalos honlapján [link] rengeteg dolog ott van, de egyik sem az én Mini PC-mhez van.
Próbáltam az intel weboldaláról is leszedni valamit de ott meg nem találtam vga vagy ilyesmi drivert.Mit tanácsoltok?
Youtube 4k videók teljesen folyékonyan mennek egyébként.
-
JulianSinulf
senior tag
válasz FunPro #51162 üzenetére
Csak akkor van probléma a teljesítménykülönbségben, ha a gép fogyasztása meghaladja a szünetmentes képességét.
De a szünetmentesben elvileg lennie kell védelemnek. Legalábbis az enyémekben van, ezért sem használom már őket. Ha túl nagy a terhelés, akkor visít, mint az állat.
A korábbi konfigomat gond nélkül kiszolgálta egy ilyen 950-es (6700K, 980Ti, 630W-os táp), majd egy proci(5950X)/alaplap cserét követően sem volt gondom még vele. De aztán bekerült egy 6800XT. Egyes játékoknál a fogyasztás 500W fölé ment. Így kikerült az UPS és kapott egy másik tápot is a gép.
Ilyen terhelésnél egy ilyen UPS már elég drága. Így nem vettem másikat.
Túláramtól és feszültségingadozástól meg kellene védenie a gépet.
Ha bedöglik az akku, akkor is visít.
Ha kihúzod a konnektorból, de nem kapcsolod le, akkor is ad hangjelzést, ami nem kellemes.#51158: Nem zárt. Asszem 4 csavar és máris hozzáférsz az akkuhoz. Már cseréltem benne.
A táp mellett én a kábelt is megnézném. Lehet, hogy megtört és a ki/be huzogatással pont játszik a törés. De, csak egy ötlet.
A táp nem mai darab. Lehet benne egy-két hibás kondi ennyi idő után, hiába a márka. Hibák bármikor becsúszhatnak.
A feszültségfigyelők csak számított értéket mutatnak. Én azokban annyira nem bíznék.
A bios-ban azt kellene megnézni, hogy mire ébredhet fel a gép. Pl.: tápot kap, bill., egér, LAN. Ezeket kellene kikapcsolni. Egy másik lapnál már.
A sok játszadozás lehet, hogy gallyra vágta a lapot, megint.
Egy ilyen tápban vannak általában különböző védelmek. Lehet, hogy ez is okozza a leállásait elindulás után.
Mindenképp érdemes lenne szétszedni és púpos kondikat keresni. Viszont a púp van amikor nem a tetején jelentkezik, hanem az alján.
Ha erre nincs lehetőség, akkor egy olyan szervízt kell keresni, ahol tudják tesztelni a tápot. Stresszteszt.
Amíg működik benne a védelem, addig nincs akkora gond, bár már a második lapod bánja.
Védelem nélkül viszont elszállhat minden. Sajnos volt már ilyennel is tapasztalatom. A HDD menekült meg egyedül, mert ott kiment egy védődióda. Azt leforrasztottam és még évekig jó volt. De minden más a házban tönkrement. -
FunPro
őstag
válasz szabolint #51158 üzenetére
Maximum nehézkes a csere, de nem lehet lehetlen.
Annyit elöljáróban el kell mondanom, hogy áramhoz nem értek. A szünetmentesekről annyit tudok, hogy az aksijukat érdemes 1-2 évente (2-3?) cserélni, mert aksi nélkül nincs másod, csak egy cefet nehéz elosztód. Fölösleges a rendszeren tartani, mert áramkimaradás esetén hiába próbálna áttkapcsolni aksira, nem fog neki sikerülni. Hogy ilyen feszültség ingadozás, áramvédelemi akármi ellen véd-e azt nem tudom, ha pedig véd, azt végképp nem tudom, hogy ahhoz kell-e az aksi.
Ami most még elém jött, hogy a 950-es modell kimenetére az internet 480 wattot ír. Valahol írnak 520-at is, de még az sem 550, amekorra a gépben levő táp. A 480 watt karcsúnak tűnik a confighoz, szóval ez valahol, valahogy biztos okozhat problémát.
Ha csak kihúzod a szünetmentest de nem kapcsolod ki amikor elmész, az is probléma lehet, mert azzal olyan, mintha okoznál egy áramszünetet. Amit pedig egy régi aksi nem fog szeretni. Ebben az esetben a watt nem hiszem, hogy fontos tényező, mert nem megy a gép. Vagyis, inkább azt mondanám, hogy nem értek hozzá, hogy a 480 wattra rádugott 550 watt milyen esetben okozhat problémát.
I'll try my best, and that's the best anyone can do.
-
Csorbi
addikt
válasz SH4D0W2011 #51159 üzenetére
Milyen WPA van a routereken beállítva?
A DHCP-t melyik router adja?[ Szerkesztve ]
-
SH4D0W2011
őstag
Sziasztok!
Néhány hete vettem egy wifi routert (Cudy AX3000) a szolgáltató által adott eszközt pedig csak modemként használnám, bár egyelőre annak a wifi hálózatát sem szüntettem meg az alábbi probléma miatt:
Szóval, az új router által létrehozott hálózatra gond nélkül csatlakozik 4-5 telefon, egy okostévé, egy játékkonzol, egy tablet, viszont egy régebbi brand számítógép (HP DC7900: Core2Quad Q9400 2.66 GHz, 4GB RAM, 200GB SSD, legfrissebb, aktivált, 64 bites Win 10 Home) nem tud. Amint beírom a jelszót és a csatlakozásra kattintok, lefagy a gép, kékhalál DPC Watchdog Violation hibaüzenettel. Kétféle USB-s wifi adapter (TP Link TL-WN821N, Cudy AC1300) is van itthon, mindkettővel ez a probléma. Emellett viszont a másik, "régi", szolgáltatós modemes wifi hálózatra gond nélkül felcsatlakozik. Egyelőre egy Windows újratelepítéssel próbálkoztam, de nem segített.
Van esetleg bármi ötletetek, mi lehet a baj? -
szabolint
csendes tag
válasz FunPro #51156 üzenetére
A legelső alkalommal én is egyből a tápra gyanakodtam. Azonban amikor a másodjára vittem vissza a gépet szervizbe akkor kipróbálták másik táppal és a hibát produkálta az új táppal is Ami nekem nagyon furcsa és nem tudom hova tenni, hogy alaplap csere után miért ment hibátlanul 5 hónapot a rendszer és miért akkor dobja el magát amikor hosszabb ideig áramtalanítva volt? A szünetmentest régebben vettem és sajnos zárt rendszer aksit így nem nagyon lehet benne cserélni. Lehet az cseszi tönkre a gépet? Lehet hogy miután 1 hétig a szünetmentes sem kap áramot és visszateszem hálózatra az pluszt küld a rendszernek ami meggyilkolja az alaplapot?
-
FunPro
őstag
válasz szabolint #51151 üzenetére
Azért a gépek nem szoktak random mód bekapcsolni!
Én a sztori alapján egyértelműen tápot mondanék. Azt gondolnám, hogy a régi és az új alaplapon is az van a bios beállításokban, hogy áramkimaradás esetén rögtön induljon el a rendszer.
Gondolom a lap hülyén kap áramot, és ezt áramkimaradásnak érzékelte. Ha pedig így ingadozik az áram, az nem tesz jót a gépnek, simán kinyírhatja a cuccokat.
Persze, lehetne hosszabbító vagy a villanyhálózat, de a szervíz csak nem nálatok üzemel, márpedig, náluk is csinálta ezt a gép.
Nomeg, ott van a szünetmentes is. Ha rendesen cseréled benne az aksit, annak elég nagy stabilitást kéne jelentenie.Azt nem értem, hogy a szervizes miért nem javasolt másik tápot. Ha már egyértelműen nem tudja memgondani mi a baj, legalább a legvalószínűbb komponensre felhívhatná a figyelmet.
[ Szerkesztve ]
I'll try my best, and that's the best anyone can do.
-
KROK640
nagyúr
válasz szabolint #51151 üzenetére
Ez a jelenség nekem is volt a Phenom 9500-as konfigommal, hogy állandóan elindult a gép magától. Éjszaka is, meg ha nem voltam otthon is stb. (nekem mondjuk nem állt le hanem fixen ment). Emellé akármikor raktam elemet az alaplapba, az azonnal tönkrement, és nem jegyezte meg a Bios beállításokat, így egy idő után már be se állítottam semmit. Ugyanis, hogy ne induljon el, hátul lenyomtam a tápot. Viszont akármeddig le lehetett nyomva a táp vagy kihúzva a konnektorból utána is elindult (akár magától is).
Egyébként én is másik konnektort, szobát, áramkört javasolnék elsőre. Esetleg egy másik táppal is megnézni. Lehet, hogy most az alaplap döglik megint, de ezt valami így kiöli.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
-
szabolint
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni és bocsánat ha kicsit hosszúra sikerült a történet.
2023 karácsonyán kb 1-1,5 hétig nem tartozkodtam otthon ezért ilyenkor a gépet (sőt igazából mindent ) áramtalanítottam. Konnektorból ki stb stb. Ahogy az ünnepek lementek hazaértem, konnektorba minden vissza, gép bekapcs, minden szépen ment. Este megfelelően leállítottam a gépet. Másnaptól kezdődtek az érdekességek. Arra ébredtem hogy a számítógép megy és a wines bejelentkező képernyő fogad.... elősször nem is értettem hogyan. Tuti nem alvó állapotra volt téve, mert azt alapjáraton letiltom és mindig a kikapcsolásra megyek. Hát gondoltam tuti valami win huncutság, de a naplózásban csak annyit láttam, hogy éjszaka bekapcsol, majd (váratlan leállás) kikapcsol és ezt csinálta 4-5 éjszaka. Hát leállítottam, de kb fél-1 óra múlva újra elindult és várta hogy jelentkezzek be... beléptem elkezdtem nézelődni/használni a gépet, ami kb fél óra múlva mintha kihúzták volna a tápkábelt, leállt, majd azzal a lendülettel újraindult. Nem kékhalál volt, mert a dump fájlokat néztem és semmi plusz kékhalál esetében nem engedélyezett az újraindulás a gépnél. Hát mondom gáz van. Elkezdtem adatot lementeni. Beléptem, használtam 1-1,5 órát, semmi, majd aztán megint kikapcs újraindul. Néztem hőmérsékleteket, semmi gond, minden rendes hőfokon. Néztem feszültségeket azok is rendben. Következett a 3. újraindulás azonban utána már nem indult el a gép, hanem felpörög a venti majd 2 sec és kikapcs majd újraindul. A bios se tölt be, csak újraindul venti pörög majd megáll. Újraindul.... hát mondom ebből szerviz. Szervizbe elvittem ott kipucolták, pasztáztak, teszteltek és hívtak hogy minden oks nem produkálja a hibát. Memtestek voltak plusz stress teszt is. Hazahoztam a gépet, mely kb 2 órát rendesen ment és paff megint kikapcs, venti felpörög 2 sec után újraindul és ezt csinálja míg a tápot ki nem húzom szervizbe vissza... már ott is produkálta a hibát. Teszteltek mindent tápot, memóriákat egyesével és kihozták hogy az alaplappal lehet a gond hát jó lehúzot 8 évet és nagyon jó szolgálatot tett.
Az említett konfig:
MSI B150 M Mortar alaplap
INTEL Core i5-6500 3.20GHz 1151 BOX
2x HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT HX421C14FBK2/8
FSP Raider 550
MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8G
Mondom nem hagyom veszni mert bőven tökéletes volt a konfig, így hardveraprón vettem egy MSI Z270-A PRO Alaplap-ot. Be is szereltem. Szépen proci pasztázva minden rendesen bekötve. 3 órás stress teszt. Minden tökéletes. Ez volt január végén és itt kezdődik a történet második része. Múlt héten 1 hétig megint nem voltam otthon. Kedden jöttünk haza. Minden vissza, áram alá. Kedd este kis gaming, plusz munka minden rendben. Majd szerda reggel hív párom hogy a gép magától bekapcsolt... és leáll majd megint bekapcsol várja a bejelentkezést majd hirtelen kikapcsol... hát mondom ilyen nincs. Hazaértem beléptem gyors megpróbáltam adatot menteni de kb fél óra múlva hirtelen leállás. Most ott tartunk mint az előző lapnál, hogy felpörög minden, majd leáll és újraindul. a monitoron még a bios beköszönö se jelenik meg
Amit eddig próbáltam.
Csak 1 ramot raktam be... semmi el se indul
VGA kivéve és az alaplapival próbálkoztam semmi
Bios reset volt semmi.
elemet kivettem semmi előrelépés
Így eljutottam arra a pontra hogy passz.... hogy fél éven belül 2 alkalommal is így menjen el a rendszer és sajnos közöm sincs ahhoz, hogy miért
Szerintetek mi lehet? Akiket kérdeztem tápra gyanakodnak hogy kap valami pluszt az alaplap és azzal legyilkolja a rendszert de annyira furcsa hogy mind a kettő esetben azután kezdődnek ezek, hogy a gép random módon magától bekapcsol.
A válaszokat és ötleteket előre is nagyon köszönöm és hálás vagyok nagyon!
Üdvözlettel: Szabolint -
-
zoli201
csendes tag
válasz Csorbi #51148 üzenetére
Csatolok egy screenshot-ot, amit órás furmark után készítettem.
Hátha mond neked valamit.
Amit elfelejtettem az előző hsz-ben írni, hogy letöltöttem még a razer cortex-et és ha annak a gamebooster funkcióját használom, akkor nem jelentkezik a hiba...
A kártya tudtommal szédszedve nem volt (második tulajdonos vagyok), külsérelmi nyomot nem találtam rajta. -
zoli201
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, mert én már kifogytam az ötletekből, hátha valakinek lenne valami megoldása az alábbi problémára (lentebb a gép konfigurációját is megírom):
Átlagos felhasználás, illetve játék közben is teljesen véletlenszerűen a monitorom kírja, hogy "No display", majd pár másodperc elteltével a gép magától újraindul minden probléma nélkül. Terhelés alatt, illetve minimális terhelésnél is előfordult már a jelenség. Van amikor újraindulás után 2 perccel újra megtörténik, van amikor 1 napig egyáltalán nem.
Amiket eddig próbáltam:
- GPU legfrissebb driver
- Windows újratelepítés (Win10)
- Tápegység csere
- RAM csere
- GPU tesztelése Furmark-al (egyszer produkálta a gép a problémát kb. 20 perc után, aztán következő próbálkozásra 1 óra hosszát ment a furmark és nem jelentkezett a probléma)
- CPU stressz teszt (nem jelzett hibát, a gép nem produkálta a problémát)A konfig:
Seasonic G12 GC 850W
Gigabyte GA-H81M-S1
Intel Core i5-4590
16 GB DDR3
Asus Rog Strix RTX 3070Ha van bármi ötletetek, javaslatotok, nagyon szívesen fogadom.
-
lm83
őstag
A ramok biztos nem hibásak, mert már pár éve mennek együtt a gépben a régi procival.
Azt hittem most csak azt kellene tesztelnem, hogy akkor a proci melyiket nem szereti-e? -
Csorbi
addikt
Ezzel tesztelj légyszi: Memtest86+, minimum 8 órát, de inkább egy napot menjen.
Nyilván ha dob hibát ez idő alatt, akkor nem kell tovább.
Értelemszerűen a két ramot együtt.[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
Mivel, ha jól emlékszem stressz teszttel nem sikerült előcsalni a hibát, ezért én várnék egy 4-5 napot a másik 1 rammal, majd a kettővel. Amelyiknél visszajön a bsod, ott lesz a kutya elásva! Alaplap manuáljában is ellenőrizheted, hogy melyik ramoddal kompatibilis és, hogy milyen felálással (1 ram, vagy 2), melyik slot-ot írja elő használni.
Szerk.: Sajna a különböző ramok okozhatnak ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
lm83
őstag
-
Csorbi
addikt
válasz Dradkoll #51136 üzenetére
A VGA sávszélesség miatt eleve megérné kezdő lépésként egy B550-es lapra váltani, mondjuk egy MSI B550 Tomahawk-ra, illetve azért a Zen3-hoz mégiscsak 500-as lap dukál(na). Aztán utána lehet tovább nyomozni, ha még mindig nem kerek.
A táp pontosan milyen? (Gyártó, modell)
A ramok a kézikönyvben megírt foglalatokban vannak?[ Szerkesztve ]
-
Dradkoll
csendes tag
Sziasztok, nemrégiben vásároltam egy gamer számítógépet a testvéremtől, viszont néha napján játék közben, egy hardver hiba miatt újraindul(kék halál), ami persze a testvéremnél is már előjött. Stressz tesztekkel ki tudtam deríteni, hogy az alaplappal van probléma, vagyis erre gyanakszom, mert terhelésnél szinte egyből újraindult, viszont a BIOS frissítéssel sem oldódott meg a probléma. Igazából az lenne a kérdésem, hogy ez a számítógép összeállítás egyáltalán megfelelő, szükséges cserélni rajta valamelyik komponenset és lehetséges, hogy az összeállítás miatt produkálja ezt a hibát? Friss Windows 11 Pro rendszer van rá feltelepítve, 2560x1440 felbontásban használom a gépet, DisplayPort kábellel a számítógép alkatrészeit képekben csatolom illetve a hardver hibát is. Válaszotokat előre is köszönöm!
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép] -
I02S3F
addikt
Ha nincs türelmed, vagy a régi cpu-t visszarakod, ahogy írtad. Vagy megfizetsz egy szervízet, akik megcsinálják. Persze utóbbi nem azonnal lesz.
Szerintem ne légy a pénztárcád ellensége, aludj rá párat, aztán, ha pihent és nyugodt vagy, akár egy hét múlva, veselkedj neki megint.
[ Szerkesztve ]
-
lm83
őstag
válasz I02S3F #51130 üzenetére
Hát a rammal nem gondoltam, hogy gond lenne, ha eddig elment minden rendben a másik procival.
AIDA-ban indítottam stresztesztet ment negyed óráig gond nélkül.
De ha most ez ennyire bonyolult megint, hogy itt napokig tesztelgessem, hogy mindent lehúzok róla, aztán egyesével vissza és várjam itt fél napokig, hogy esetleg dob-e hibát, akkor inkább hagyom és visszarakom a másik procit aztán kész. -
lm83
őstag
válasz I02S3F #51127 üzenetére
Kábelekkel nem volt gond. Csak proci csere volt a gében.
Proci csere után, meg frissítés után a biosnál betöltötte igen az optimális beállítást. Utána állítottam csak rajta annyit, hogy a turbot kikapcsoltam és ennyi.
Egy gigabyte f2a88xm-hd3 lapban volt eddig egy A8 6600K, most ment helyette egy A8 7650K. Bios meg F7-es verzióról lett frissítve a F8f-re, mondjuk ez már csak béta bios.
2 ram van a gépben, nem teljesen egyforma 1600/1866 Kingston HX316C10F és HX318C10F 8gb.[ Szerkesztve ]
-
lm83
őstag
Sziasztok,
Tegnap proci csere volt a gépben, azóta jönnek a kék halálok...
Reggel kiderült ehhez procihoz egyel újabb bios kell már, meg volt a frissítés is.
De azóta is kapok. Változó kódokkal, de mindig a ntoskrnl.exe a hibás.
Tudok valamit próbálni, vagy kuka a proci? Eddig ment a gép rendesen, nem volt semmi kék halál. -
KROK640
nagyúr
válasz Maxtreme #51122 üzenetére
Na, akkor egyre gondoltunk 2×16 jó lesz.
Azt én sem tudom, hogy miért ment eddig hibamentesen, előfordul, hogy mennek így, és később lesz csak baj belőle.
Igen, nem írtad le a CPU-dat, de a többi komponensből és a hibából egyből kitaláltam, hogy valami 3000/5000-es Ryzen lesz.
-
Maxtreme
addikt
válasz KROK640 #51121 üzenetére
na ezt nem tudtam, köszi az infót.
Jaja pontosan ezt agyaltam ki én is, (2x16)Jó kérdés viszont, hogy eddig miért ment hibamentesen
szerk: Most nézem nagy sietségbe még a cpu-mat sem írtam le a múltkor Mondjuk most már mindegy is, de ryzen 7 5700x.
Remélem ez volt a megoldás.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz Maxtreme #51120 üzenetére
Engem egyáltalán nem lep meg a dolog. Rengeteg Ryzenes probléma volt itt a topicban, akár hasonló tünetekkel is mint neked, és 2 memóriamodullal meg jó. Már a tünetekből tudtam, hogy négy modulod van. Annyit tehetsz, hogy eladod a 4 modult, és veszel két 16-ost. Persze ha tartósan így jó lesz, és kell a 32GB RAM.
-
Maxtreme
addikt
válasz KROK640 #51118 üzenetére
közben több időm lett mint gondoltam ma, 11 óta megy a gép, nyúzom mindennel is. Eddig oks. (de ugye volt már olyan pár napja hogy 1.5 napig ment probléma nélkül)
A külön nagyon érdekes (és ja, számomra is nagyon furán hangzik, de tényleg ez van és nem placebo) hogy ami játék(ok) eddig mikrolagolt jellemzően nyílt világú ahol nagyobb a memóriaigény, ez most teljesen megszűnt.
Na most utánaolvastam a dolognak, ez egy létező probléma, abban az esetben (és így még érthető is lenne) ha különböző időzítésű és órajelű ramokat pakolgat össze az ember. Esetemben ezt 4db 8gigás teljesen egyforma (corsair vengeance) kit. Egyetlen különbség köztük a gyártási idő, mert van köztük kb 3 év... Lehet csak papíron egyformák ezek... Mindegy ez csak egy érdekesség volt, egészen eddig így ment kb fél éven át a gép.
Most kivettem a 2 "ujat", meglátjuk mi lesz.[ Szerkesztve ]
-
kurtz
aktív tag
válasz KROK640 #51113 üzenetére
Elmentem egy multiméterért, meg rápróbáltam a másik gépre.
A táp biztos kuka.
A lap kapott egy speakert, elméletileg AMI biost kellene használnia:
Ram + cpu + display port -> 1 hosszú 2 rövid, elvben vram memory issue, ami vram hiányában érthető.
Ram + cpu display nélkül -> 1 hosszú 2 rövid, ami elvben a memory failure. Másik gépben a ramok jók, ugyanezt dobja más ramokra is.
Illetve egyszer dobott 3 rövidet ami base 64k RAM failure.R.I.P. Fractal Design Define R3 Arctic White 2011-2013
-
Maxtreme
addikt
válasz KROK640 #51115 üzenetére
jaja értem én, csak az a baj hogy itt a hosszú hétvégén inkább nem vagyok itthon mint igen, aztán azért itt hagyni (akár memtest futtatás közben) meg nem akartam, mert ha közben dob egy ilyen reboot-aztán el nem indulok kombót, ne álljon itt úgy órákat. De talán délután ma lesz kis időm aztán rá tudok lesni így is.
-
-
KROK640
nagyúr
Teljes mértékben csodálkozom. Egyrészt ezekszerint menet közben kötögetted (mondjuk nekem is van h az USB-s mic-et vagy egeret ráteszem), másrészt volt valami shit happend.
"fordítás közben viszont megcsúszott szikrázott egyet az io shield környékén és leverte a biztosítékot" - itt az USB kábel csúszott meg gondolom, és ahelyett, hogy bedugódott volna összeért a fém része az I/O Shiledel. Na itt nem lenne szabad lennie szikrának és biztosíték leverésnek SZERINTEM. Inkább úgy fogalmazok, jártam már én is így, és semmi nem történt.
ha az IO Shield feletti tápcsatlakozóból (vagyis ahová a tápkábel viszi az áramot) jött ki szikra, akkor ott még bőven lehet táp probléma is.Viszont szerintem valahol testel a cucc, a szikra is erre utalt nekem.
-
kurtz
aktív tag
Estét!
Sikerült megsütnöm az alaplapom / tápom / a teljes konfigot.
Előzmények:
Egy USB-s billentyűzetet akartam csatlakoztatni az egyik hátsó USB portra, elsőre nem akarta jó USB szokás szerint, fordítás közben viszont megcsúszott szikrázott egyet az io shield környékén és leverte a biztosítékot. Biztosíték fel, USB ki, indít még egy szikra ez már az io shield fölött a tápcsatiból, a tényleges táp a ház elejében van szóval nem a táp belsejéből jött. Azóta nem indul, se alaplapi led se semmi.MB: Gigabyte B550i Auros Pro AX 1.0
CPU: AMD Ryzen 5 5600x
RAM: 2x16gb DDR4 Corsair vengeance
PSU: Fractal Design Ion+ SFX-L 60w Gold
VGA: Gigabyte 3070 Gaming OC 8gb
SSD: Nvme m.2 gen. 4 1TB ötletem nincs éppen melyik volt benne.Elméletileg semi-passive a táp úgyhogy a jumpstart önmagában nem mond semmit.
Van egy alt gépem amit tudnék tesztelésre használni de azért jó lenne nem kinyírni.
Be quiet L8-CM 430w táp van benne, 7. gen i5 meg némi ram ssd és ennyi.A VGA tesztelése nyilván esélytelen, a többiből mit leheten biztonsággal rápróbálni?
[ Szerkesztve ]
R.I.P. Fractal Design Define R3 Arctic White 2011-2013
-
Maxtreme
addikt
válasz I02S3F #51108 üzenetére
egy próbát megérhet de nem gondolnám mivel erről az elosztóról (ami ráadásul nem is a tescos 3ftos kategória, persze ettől még lehalhat) megy ps5 meg tv is, amiknek meg semmi gondja nincs.
Jó pár éve foglalkozom informatikával basszus, de ilyen hibát még életembe soha. Az hogy 2 napig semmi gond, aztán 1xcsak bekapcsolástól számított 20p után úgy gondolja hogy jó akkor elég. Ram esetleg még okozhatna ilyet, de azok meg a teszt szerint tökéletesek. (meg ilyet az sem csinál hogy nem lehet a főkapcsolóval kikapcsolni a gépet)
ha valakit érdekel, cseretápos video: katt
Ez meg a ma reggeli katt
Itt a másodiknál külön érdekesség hogy egy idő után iszonyatmód elkezdenek zúgni a ventik, mintha maxon hajtaná őket a lap. (ezt mondom is, de nem tudom mennyire hallatszik a videoban) -
Graphics
Jómunkásember
Jóbarátomé a gép, ezzel konkrétan semmit, előző este kikapcsolták, reggel meg be.
Volt bios reset, de nem segít, minden hardverelem már ki volt cserélve. Proci, memória, minden is. SSD is.
Ennél most megakadtam kicsit .
Corrupted BIOS, sajnos nem tudom miképp javítható.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
addikt
válasz acbr_13 #51101 üzenetére
A kingston SSD-d lesz a ludas valószínűleg akkor.. Vegyél bele egy új SSD-t és telepísd újra a gépet.
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
acbr_13
csendes tag
válasz Angie™ #51100 üzenetére
Az a helyzet, hogy mostmár be se bootol a gép és az előző képen lévő képernyő fogad. Egyébként nem rég néztem HDD 100/100 as az SSD amin a rendszer van Kingston 240gb-os pedig 100/79-os volt ha jól emlékszem. De lehet az ssd ment tönkre sok letöltés stb lehett megölte.
Corey
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest