Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- DIGI internet
- Open Broadcaster Software OBS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Adobe Lightroom topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- Asustor NAS
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz SunMount3r #25496 üzenetére
Transzkódolásnál sem a kiszolgáló játsza le az anyagot. Az csak átkódolja olyan formátumba, amit a TV beépített lejátszója és az azt kezelő Plex kliens megeszik. A többi OK, amit írtál.
Mellesleg egy modernebb TV-vel már sima DLNA megosztásból is működik akár a 4K is és így még Plex sem kell.
Én épített gépet használok NAS/szerver gyanánt, fut rajta OMV, abban pluginként egy miniDLNA és az LG 55SK8100-as TV-m belső lejátszója simán tolja a HDR-t, meg a Dolby Vision-t is.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
stigma
addikt
(#25496) SunMount3r: köszi, hogy jól, tömmören leírtad, ma is tanultam valamit.
(#25497) Marci112233 : Köszi a megerősítést.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Marci112233
addikt
Jól mondod. Én Synology DS418-on lévő sorozatokat vagy filmet nézek, de a lejátszást laptop végzi MPC HC programmal, és maga a laptop HDMI kábellel van összekötve a TV-vel. Így a NAS ennyire van terhelve. CPU így a képen 2%-on van, de átlagosan 1-5%, RAM meg 20-25%-on van filmezés közben.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
SunMount3r
nagyúr
válasz stigma #25495 üzenetére
A Transcoding-nál a kiszolgáló gép végzi a lejátszási, dekódolási feladatot, a végadatot csak átadja a TV-n futó Plex kliensnek. Ez persze, hogy teheli a PC-t/NAS-t. Ezt a modernebb TV-knél ki kell kapcsolni és akkor a dekódolást és az egész lejátszást a TV saját lejátszója fogja végezni, kb. mintha SMB-ről, vagy DLNA-ról tallóznád be róla a videót, ez pedig minimálisan terheli csak a kiszolgáló gépet. Legjobb tudomásom szerint legalábbis.
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #25494 üzenetére
fuha, nem akarok téveszméket kergetni, de én a transcoding-ra gondoltam, régebben mikor próbálkoztam vele akkor egy ideig ment a TV-n léő plexen, de aztán elkezdett akadni elég rendesen és azóta hagyagoltam a Plex-et.
Ez régen volt kb 2-3 éve, mikor Asrock N3150-el nyomtam, Linux alapon, Kodival vagy plex-el játszottam le a sorozatokat/filmeket.
Akkor valami beállítás nem lehetett jó nállam mert fullHD-s anyaggal volt gond FullHD-s Tv-n amit nem is értettem mi okozhatja, azóta Coreelec-es boxot használok.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz Samanbacsii #25485 üzenetére
Hali, esetleg ha van okos TV-d akkor a Plex is jó megoldás lehet neked, csak az Appot kell aTV-re feltenni és bejelentkezni, és a NAs-on lévő anyagot meg tudod nézni.
Habár Plex elég erőforrás igényes és nagyobb felbontás esetén akadhat a lejátszás, míg ha külön CD boxot használnál , melyet a kolléga írt 1 hsz-el előrébb akkor ott jó lehetsz.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
pippo76
tag
Dedikált medialejatszot használj. A nas nem erre való! Mondom ezt Asustor tulajdonosként. 15-20 ezerért már össze lehet hozni egy Amlogic lejátszót CE-vel. Menj át [ide] és segítenek a fiúk.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz SunMount3r #25486 üzenetére
Neked akkor dual GbE-s eszköz kell link aggregation-nel? mert csak az tud kb 200MB/s-et. GbE elméleti maximuma 125MB/s
-
Sanyi.mTs
addikt
DS218+ -on nincs hdmi.
asustor-ról itt kérdezz. de ajánlom ott a #659-es hsz-t -
stigma
addikt
válasz SunMount3r #25486 üzenetére
De , igen csak már lejárt a szerkesztési időm sajnos.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Mi most a legolcsóbb ajánlott 3 v. 4 lemezes NAS?
Semmi extra: 10MB/s torrent és otthoni stream-elés max 200MB/s-el, úgy hogy ezek egyszerre se akasszák ki.
Vagy sokkal jobban járok árban, ha építek egyet?
Szerk.: (#25482) stigma: Az a Mbit nem MByte akarna lenni?
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz Samanbacsii #25483 üzenetére
Nas-sal akarod a filmlejátszást megoldani? Vagy arra van külön eszközöd?
-
Samanbacsii
őstag
válasz Samanbacsii #25481 üzenetére
Pontosítok:
AS3102T v2, DS218+" ... ááhhh, zavaros ez Szilágyi úr, kérem...! "
-
stigma
addikt
Sziasztok.
kb 3-4 hete kérdeztem (Link), milyen NAS-t vegyek ismerösömnek, melyre több választ is kaptam(1,2)
Annak az ismerösömnek kellene égetően a héten konfigolnom aki Németbe megy, és úgy döntöttünk 2db-ot veszünk belőle, egyet itthonra, melyre torrentezik, másik nas nála lesz kinn, az minden este az itthoni NAS-ról áttölti az adatokat.
Akkor 2fajta NAS-t ajánlatok, mely HW-ben és tudásban ugyanaz szinte:
A 2 NAS a következő:
- Synology DS118 .:~55k
- QNAP TS-128A : ~40kSzintúgy ajánlott mindkettő 1 lemezes NAS, nincs más gyártó vagy típus terítéken ugye?Bármelyiket vehetem?
QNAP fórumában páran a 128A-s NAS-ra írtk fagyási gondokat, de gondolom sok mindentől lehet.
Igazából mindegy melyiket veszem a kettő közül ugye?Ugye átlag felhasználásra megy (torrent,backup,képek megosztása másokkal), kb 20-30 torrent max.
Mindkettő NAS esetén ahogy olvastam a topicot 20-30mbit\sec lesz az írási sebesség, tehát neki a 150-es netel kb ~19mbit (vagyis 150/8=> 18,75mbit\sec) lesz a letöltési maximuma...vagyis picivel alatta.Válaszotokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Samanbacsii
őstag
Sziasztok!
Most először lenne NAS, légyszi segítsetek a kiválasztásban.
Otthonra kell, torrent "háztartási" mennyiség, film lejátszás (min. HD), két lemezesre gondoltam, HDMI kimenet előny (gondolom én ). Intel proci (ez Celeront jelent, ahogy nézem), 150/50 kapcsolat, nettó 100e körül lemezek nélkül.
Ezeket néztem eddig:
AS3102T, DS218+" ... ááhhh, zavaros ez Szilágyi úr, kérem...! "
-
Alex91
félisten
Ha nem vagy nagy torrent huszar, akkor siman rabizhatod a nas-ra a letoltest. Mondjuk az olcsobb nem fogja kihajtani a neted, de hova sietunk...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
Termeszetesen adatvesztessel pakolhatok a hdd-k.
Transzkodolas alapvetoen lenyegtelen, ezzel en nem foglalkoznek! A lenyeg, hogy a lejatszando formatumokat a lejatszo tamogassa, azt nem kell a transzkod.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Tika6
tag
válasz Alex91 #24625 üzenetére
Köszönöm szépen, tök jó analógia, teljesen átjött .
Mint látható, egy ideje körözök nas vásárlása körül.. Onnan indultam, hogy akkor zyxel nas 326, azt gyorsan eldöntöttem, hogy első nasnak sokkal inkább a legkönnyebben kezelhető synology lesz a jó, most már ott tartok, hogy 218play, de ahogy beleolvasok az aktuális hsz-ekbe, lehet, hogy 218+-t kéne vagy asustor 502t :|.
Tervezett felhasználás: 1, családi képek közös tárhelyre másolása, hogy unokák képeit ne viberen meg megosztott albumban, stb. kelljen nézni. 2, biztonsági mentés néhány gépről, hetente, max pár giga mennyiség. 3, webkamera. 4, filmek központi tárhelye, ahonnan lehet nézni: hd, esetleg full hd tartalom. Egyedül ennél tudom elképzelni, hogy a jövőben _esetleg_ érdemi változás lesz, és 4k film is (de nem hiszem). Tehát amire biztos nem, és ezt fixre is tudom, hogy a közeljövőben sem, az a torrent.
Kérdéseim:
- a kezelt kamerák száma arra is vonatkozik, ha csak egy kamera, ami lesi a bejárati ajtót, és rá tudok nézni, vagy csak arra, ha rögzít is?
- azt jól gondolom, hogy a hdd-k egy windowsos és egy nas környezet között szabadon mozgathatók? Csak teljes adatvesztéssel jár, mert particionálás, formázás, stb., valamint nas leállítása (ezeket megoldom könnyen). Tehát ha 2 év után eszembe jut, hogy átteszem a gépemből az egyik vinyót, akkor a fenti korlátokkal meg lehet tenni?
- mennyire számít a processzor ereje a fenti felhasználási módoknál, tehát ha nem torrentezek? Konkrétan a 218play ezeket ki bírja szolgálni? Netsebességben nem jelent korlátot egy 1000/300-as diginél? Látom, hogy a videólejátszás kapcsán az általános javaslat, hogy egy amlogic sokkal olcsóbb, mint egy drágább nas; 2-3 helyről használnánk, így ez az elmélet már bukik. Ezzel együtt a videólejátszó site-okon külön célhardvert tervezek, mert úgy értem, hogy a tévé 1, lassú, kényelmetlen a kezelőfelülete, 2, felirattal nem biztos, hogy boldogul. A 218play azt írja, hogy olyan erős, hogy még 4k-t is transzkódol, ezt el is higgyem neki? -
Borisz76
veterán
válasz SkyLaci #25475 üzenetére
A 2 fiókosok összehasonlítása : Link
És ami még lényeges lehet, hogy talán a legjobb szoftverrel a Synology rendelkezik.
A DSM ( Disk Station Managger ) rengeteg gyári alkalmazással és folyamatos fejlesztéssel szolgál.
Azért is ennyi az ára ezeknek a vasaknak.Amúgy nem kötelező a 218+
Célnak megfelelhet a 218 is.Szerintem céges körülmények között ajánlott a :
- BTRFS fájlrendszer és az
- SHR kötet ( Synology Hybrid Raid ).Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
SkyLaci
őstag
válasz Borisz76 #25473 üzenetére
Köszönöm.
jól gondolod, Tb-ot akartam (és összesen 113000 db fájl, ha esetleg ez számít valamit)A felvázolt felhasználási mód esetén milyen releváns előnyökkel lehet indokolni a DS218+ 20000 forintos többletköltségét a DS218-al szemben?
Nagy segítség lenne a döntésben (nem én döntök, hanem a főnökök), ha lenne konkrét racionális érv a választás mellett. -
SkyLaci
őstag
Sziasztok.
Építészirodában szeretnénk lecserélni a régi D-link DNS-323.
Eddig 2*2gb lemez volt benne, 10 év alatt 1,6gb adat került rá, de egyre nagyobb fájlokkal dolgozunk.
Egyidejűleg max 5-6 eszköz használná.
Egyrészt archív munkákat tárolunk rajta, másrészt a folyamatban lévő munkák fájljait, pdf-ek, dokumentumok, fényképek (fényképeknél most különösen zavaró, hogy másodperceket kell várni a képek "pörgetése" közben).
Az új NASba 2*4Gb hdd-t tennénk (WD RED PRO), lemezzel együtt max 200e forint a keret, de ha nem indokolt, akkor nem akarjuk kitölteni.
Ami eddig szóba jött: Zyxel NAS 326, Synology DS218j, DS218play, DS218, DS218+
Szerintetek mi lenne az optimális? -
Levi123
senior tag
válasz DonThomasino #25457 üzenetére
Igen, ennyit nem szeretnék rászánni.
@(#25460) Buckey megnéztem és köszi neked is!Levi
-
arcitec
addikt
válasz Marci112233 #25468 üzenetére
Értem, úgy használod, ahogy neked jólesik, lelked rajta. Ez is egy infó a felhasználásra. Én inkább a racionalitás felé hajlok(persze nem mindig sikerül). Tehát most arra jutottam, hogy - a teljesítményt is figyelembe véve - DS218+ vennék 1 lemez alá. Egyébként az igazi az lehetne, ha lenne olyan NAS, ami több lemezes és amelyik lemez nem kell, azt ki lehetne kapcsolni(nem kivenni),hogy ne használódjon feleslegesen a HDD, mert nem feltétlen biztos , hogy "örök" életűek...
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
Marci112233
addikt
válasz arcitec #25452 üzenetére
Lehet nálad hamar cserélődik a torrent-el letöltött tartalom, de nálam nem nagyon. Igaz hogy a kötelező seed után nem sokkal lelövöm azt és késznek állítom a programban, de megmarad a legtöbb letöltött film vagy sorozat a gépen, és csak párat hagyok seed-ben, hogy azért ne legyen utolsó a rangsorban. Ez a fő ok amiért NAS-ban gondolkodom (Több mint 2 terra film és sorozat egyvelege van a gépen már.), na meg az hogy gépről és laptopról is elérjem a dolgokat.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
-
Buckey
őstag
válasz arcitec #25464 üzenetére
DS218+ és másik NAS-okkal sincs tapasztalatom, de én is valami hasonlóval szemezgetek (ha majd ide is elér a digitális kánaán, mert eddig a legtöbb 500/15 Mbit/s majdnem 13 ezer Ft), de addig jó lesz a kis TS-228.
A hőmérsékletek a jelenlegi 29,9°C-os levegőhömérséklet mellett: Rendszer 32°C, SSD 35°C, 8TB-os Purple 37°C.
A maximum, amit ezzel a megoldással eddig láttam az az SSD 45°C, illetve a HDD 43°C-os hőmérséklete ( a rendszer elhanyagolható, 33°C-os volt), a tárolóban akkor 30,5 °C körül volt a hőmérséklet.
A ventilátor nem ment 840-as fordulat fölé, ami a minimum (760-as fordulat percenkén) fölött van kicsivel.[ Szerkesztve ]
-
arcitec
addikt
válasz Buckey #25463 üzenetére
Igen való igaz minden szó amit írtál. Amit nézegetek a Synology DS218+ a teszteken is írták jó a hűtés, bár az nem egy felhasználói tapasztalat, hogy bekapcsolták és működik. Szóval jó lenne arról is egy hűtési infó.
A te megoldásodon(na az már venti) milyen hőmérsékletet lehet elérni?[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz arcitec #25461 üzenetére
Egy kicsit visszaolvasva, ekkora ventilátor "hűti" : [link]
És még a kicsinél is kicsit visszaolvasva, megoldottam a hűtési problémát (igaz, a kb. hónapos maradék garancia ugrott): [link] ,
[link]
Így most a tél lesz a kérdéses, de az meg majd kiderül pár hónap múlva.[ Szerkesztve ]
-
arcitec
addikt
válasz Borisz76 #25459 üzenetére
Jó pofa, de nem igazán jó analógia. Sőt egyáltalán nem. Ahogy én látom nem minden esetben a racionalitás vezérel. NAS-t használnak hobbiból(akár túlgondolva),szükségszerűségből(na ez lehet inkább a racionális), kényelemből(ez lehet is-is kinek mi hogy .. )
Buckey Aha, na egy infó a hőmérsékletre. Eddig ez nem túl pozitív ... A pc-ben külön ventik vannak a HDD-ken.(nálam) Úgy már jó...[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz Levi123 #25456 üzenetére
Bocs, hogy belevau.
Anno írtam valamit, amit azért nézz meg: https://mobilarena.hu/tema/milyen_nas-t_vegyek/hsz_25366-25366.html -
Borisz76
veterán
Eszembe jutott valami a választással kapcsolatban. Nem röhög !!!
1 fiók = 1 kerék !
1 kerék...velocipéd.....(Ügyesnek kell lenni a használatához.)
2 kerék...bicikli vagy motorkerékpár ( Sokan használják, gyorsabban elérik a céljukat.)
3 kerék...tricikli vagy oldalkocsis motor.( Már több a hely, lehet pakolni is.)
4 kerék...autó ( A legelterjedtebb...NAS-oknál miért nem ?)
A túlélés esélye - egy komolyabb balesetben - ugyan így nő.
Az ár ugyanígy nő.....még is autóból mennyi van ?!Peace !
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Alex91
félisten
válasz DonThomasino #25457 üzenetére
A zyxel meg mar jo regi...
-
Alex91
félisten
válasz Levi123 #25454 üzenetére
Ki kellene mar ezt a Zyxel-t szedni az osszefoglalobol...
Ha relative olcsot es elfogadhatot szeretne valaki, akkor a Qnap TS-228A-t nezze...
Es igen, be lehet allitani ugy.
[ Szerkesztve ]
-
Levi123
senior tag
Sziasztok!
Alap NAS-t szeretnék, az összefoglaló alapján a Zyxel NAS326-ot kinéztem.
Mivel nem használtam még ilyet, szeretném megkérdezni, hogy megoldható/beállítható a Zyxel NAS326-os úgy, hogy vennék bele 1x4TB és 1x2TB HDD-t (pl. WD Red), a 4-esen lennének a könnyen pótolható tartalmak (filmek, zenék) és a 2TB-oson a család számára fontos fényképek, családi albumok.
Be lehet állítani úgy, hogy csak a fontosakat mentse duplán, hogy pl. a torrenthez ne használja mindkét háttértárat?
Köszönöm a választ!Levi
-
arcitec
addikt
válasz AiRLAC #25450 üzenetére
No meg 4TB torrentre raid-be hááát... Szerény véleményem szerint raid-be többnyire sokat használt fontos adatokat érdemes tenni. Egy torrent tartalmat tutira nem tennék raid-be, az változik(változhat,cserélődhet stb) - ráadásul pótolható -, ami fontos és nem sűrűn használt , de azért kell(het) azt menteni kell.
Egy pc-ből nem lehet NAS-t kreálni? A NAS megosztó funkciói lehetnének érdekesek pc-ből? Vagy veszett fejsze?
[ Szerkesztve ]
-
Marci112233
addikt
válasz AiRLAC #25450 üzenetére
Arra igen, de ugye annál ha kevés a hely a merevlemezen akkor azt cserélni kell, és arról az adatokat mentsd el majd tedd vissza a nagyobb tárhelyű HDD-re. 418-nál viszont ha elfogy, ott a két üres hely, és már nőtt is tárhely. Igaz a 418 már 130 ezer, de hosszú távra nézve úgy gondolom jobban megéri, na meg ki tudja idővel mire lesz használva, és nem tudni nem-e lesz szükség valamire abból amit tud a 418 a 218j-vel szemben.
Viszont azért is lett 418 mert jobban utánaolvasva jobb ha nyitásnak több merevlemezest vesz az ember ha teheti. Én ezt a 418-ast még meg tudom venni, de azért néztem először a 218j-t mert ugye az alapból jóval kedvezőbb árú viszont amennyivel kevesebb az ára annyival kevesebbet is tud hardverileg, meg egyéb funkciók terén.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Marci112233 #25449 üzenetére
Őszintén szólva arra amit eredetileg leírtál (torrent letöltés 10/1 vonalon, majd ezek lejátszása) a 218j is tökéletesen megfelel. Egy barátom egy 213j-t használ erre, 16/1 vonalon, egy RPi2-vel játssza le LibreELEC-el, nagyon elégedett vele.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Már átléptem az egylemezes és kétlemezes NAS-t is és megálltam a Synology DS418-nál. 2x4 TB WD Red merevlemezzel. Úgy gondolom ez jó kombináció, de azért rákérdezek aki ebben jártasabb hogy így van-e ez.
-
addikt
válasz Marci112233 #25415 üzenetére
X300 hangja zavaró lesz hálószobában.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Thusor
őstag
Szeretnék vásárolni egy NAS-t. Semmi extrát nem kellene tudni, csak annyit hogy a OneDrive fiókomat szinkronizálva tartsa, ami hálózaton keresztül is el tudok érni. Nem kell RAID se, így 1 fiókos NAS is elegendő lenne. A kérdésem az, hogy a fenti kritériumoknak eleget tudna tenni egy Synology 119j?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Borisz76
veterán
válasz DonThomasino #25443 üzenetére
Pár éve vettem NAS-t.
Nálam a tárhely mérete volt a lényeg, a lemezek száma.
Ezért én Synology DS2415+ -t vettem.ZYXEL NAS325 -t nem ismerem, nem olvastam róla, nem tapogattam.
Viszont a Synology-val teljesen elégedett vagyok.
Vettem még 2 db DS 918+ is.
Egyet öcsémnek és egyet magamnak.A DS918+ -t tudom ajánlani !
A másikat nem biztos.....hogy lehet még kapni ![ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz DonThomasino #25441 üzenetére
MB = MegaByte
Mb = Megabit
-
-
Borisz76
veterán
válasz antikomcsi #25434 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz arcitec #25433 üzenetére
Szerintem, ha nem mész 20 torrent fölé, akár a ds218 is elég lehet (2GB RAM van benne), de talán a ds118 is. Kérdezz rá a synology topikban, hátha van valakinek ds118-a, torrentezik-e, mennyit futtat, stb.
Én múlt héten vettem egy ds218+ -t, még ismerkedem vele.
Két ok miatt választottam a qnap 351-el szemben.
- fekete szín, minden műszaki cikkem fekete és a nas szem elé került a tv alá
- itt jobban pörög a synology topikA vicc az egészben, hogy először, mikor nas-ról olvastam 40k volt a keret hdd-vel, most meg megvettem ezeket: ds218+, 2x wd red 4tb, eaton ups
-
mzeperx
tag
válasz antikomcsi #25436 üzenetére
azért a 218+-ban ujabb és erősebb proc van, igaz qnap meg 3 HDD-s.
[link]Én úgy döntöttem megvárom a már bejelentett szeptemberi Synology eseményeket, amikor a DS220+ szerintem talán érkezni fog, és akkor vagy az lesz, ha nem szalad el az árral, vagy a 218+ ha jóárasítják. A 218+ elmúlt időszakban volt már bruttó 90e is, remélem lesz még ilyen. (forrás árösszehasonlító oldal árgrafikonja, ami telón, tableten nem töltődik be)
Nekem nem sürgős, és úgy döntöttem várok valami kedvezőbb ajánlatra.Sony Vaio FW31ZJ bevált... de nyugger már, most Asus G731GU
-
antikomcsi
veterán
-
arcitec
addikt
válasz antikomcsi #25434 üzenetére
110eft-140eft között látok, hol adják 100eft-ért
Illetve még annyit a hozzáértőktől és előre bocsi, ha láma kérdés, mi az adatátviteli sebesség egy pc és egy NAS között?[ Szerkesztve ]
-
antikomcsi
veterán
válasz arcitec #25433 üzenetére
Igen, megfelelő lenne a DS218+ ezt aláírom.
De tudod milyen a magyar.DS218+ az 2 lemezes és 108K-ért tudom beszerezni, a TS-351 pedig 3 lemezes és 100K-ért tudom megvenni.
Akkor már legyen a "jobb", ha már olcsóbban jutok hozzá.Az értékes adataim, pedig csak nekem értékesek, másnak egy fillért nem érnek, de nekem nincs az a pénz, ami pótolhatná őket. Ezért több helyen vannak, de egy ilyen raid 5 tömb + a felhő szinkron kiválthatná a mostani megoldást.
Próbálgatni én sem szívesen adok ki ennyit, de hátha jön valaki aki konkrét gyakorlati információkkal bír, és megmondja mi kell nekünk.
-
arcitec
addikt
válasz antikomcsi #25432 üzenetére
Nálam ezen szempontok számítanának.
1.) Elég lenen 1 lemezes is, ha nincs abból megfelelő lehet(ne) 2 lemezes is. Mint a DS218+ Intel Celeron J3355 2,55 GHz
2.) Torrent max 10-20 de 20 az már tető egy elméleti érték, Inkáb 1-10 de már a 10 is sok
3.) Mi hőterhelést kap a HDD... (A jelenlegi megoldásokban, - pc,külső ház,médialejátszó - max 36 fok szélsőértéken 40 fok, de ez már ritka.
A DS218+ szerintem neked is megfelelhetne(ez sem olcsó már), speciel nekem nem kell raid az értékes adatok "alvó" tárolón vannak.[ Szerkesztve ]
-
antikomcsi
veterán
válasz arcitec #25429 üzenetére
Én is most tervezek venni egy nast, ezért átolvastam a topikot. Az általános vélemények alapján nekem az jött le, hogy 50-100 feletti torrent futtatása nagy sebesség mellett már nem ajánlott az "olcsóbb" otthoni synology eszközökkel. Ezért kérdem én is, hogy van e élhető élet ezen a téren egy QNAP TS-351 alatt. Persze ez 3 lemezes, és igaz, hogy van belőle 2 lemezes is, de ugyan annyiba kerül, akkor meg már inkább ez, már csak a raid 5 lehetősége miatt is. Ehhez van itthon egy csomó noti ramom, hátha az egyikkel pont jól fog működni, és akkor ingyen bővíthetem. Lehet bele rakni gyorsító tárat, de a tesztek alapján anélkül is elég jó a hálózati sebessége, egy jó hdd-re nagyon jól ír és olvas.
De ez részemről mind csak elmélet, amit itt olvastam és ami teszteket néztem, én is arra várok, hogy egy hozzáértő szaki megerősítse.
Sajnos ez nem 50K, hanem 100, de úgy vagyok vele, hogy inkább 100K-ért használom megelégedve hosszú évekig, mint 50K-ért bosszankodjak.
-
arcitec
addikt
válasz Multibit #25430 üzenetére
Igen látom az már Intel processzoros(Celeron,no meg az ára 110eft). Azt kérdezném még, hogy mennyire hatékony a HDD hűtése, hőfokra vetítve.Mondjuk egy átlag , illetve egy terhelt hőmérséklet.. Köszönve..
[ Szerkesztve ]
-
-
arcitec
addikt
Sziasztok
Milyen 1 lemezes NAS ajánlott, multimédia megosztásra, akár házimozinak,file megosztásra a netre(tudomásom szerint ez processzor terhelő lehet, erő kell(het) hozzá).Tehát kb ezen szolgáltatások egyidejű használatára.
Köszönve[ Szerkesztve ]
-
antikomcsi
veterán
Sziasztok!
Átolvastam a topikot nagyjából, és úgy látom van jó pár használható termék a piacon de ezek szerint ha sok torrent egyidejű futtatása nagy sebességgel is a feladatok között van, akkor egy QNAP TS-351-2G alatt nem igazán érdemes keresgélnem.
Kérem javítsatok ki ha tévedek.
Nyilván jó lenne, ha ingyen lenne a termék, de igazából nem az a cél, hogy 10-20-30K-val olcsóbb legyen, hanem, hogy rendesen működjön, és ne őszüljön bele az ember a használatba. Ha ez 100K, akkor sajnos nincs mit tenni.
Köszönöm.
-
Borisz76
veterán
válasz Marci112233 #25420 üzenetére
Ha nem kell a RAID/SHR , elég az 1 db lemez , akkor ajánlott a DS118.
-
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Ismét írok mert tovább bújtam a NAS témát.
Mennyire megbízható egy Synology DS118? Tudom hogy ez 1 lemezes de hardverileg üti a 218J-t, igaz annál ott a RAID lehetőség. Árban ugyan ott vannak, de nekem elsőnek elég lenne 1 lemezes NAS is.
No meg ahogy nézem ha már több lemezes NAS-t nézek, jobb egy 4-est venni a jobb RAID kezelés miatt. (2-esnél ugye nincs sok variáció.) Viszont árban egy 4-es jóval többe van.Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
bbdzyx
senior tag
Sziasztok!
Hálózati eszközök terén teljesen nulla vagyok tudást illetően, így először itt, majd a routeres topikban is érdeklődni fogok.
NAS-t keresek egy Mac-hez, 2 iPhone-hoz biztonsági mentések és fotók, valamint egyéb dokumentumok és fájlok tárolására, valamint hobbi torrentezésre (értsd: nem 0-24 seedszervert üzemeltetnék, hanem hetente 1-2 film le- és kötelező visszatöltésére használnám), majd a filmek AppleTV vagy LG okostévés Plex appon keresztüli streamelésére 500/22-es nethez, ami később Gigabitre bővül. Ezen kívül örülnék, ha megszabadulhatnánk a külsős felhős alkalmazásoktól, úgy mint a Google Drive, így szeretnék a telefonokról is hozzáférni a fájlokhoz.
Mit ajánlanátok, amit pofon egyszerű egy laikusnak is felsetupolni és használni? Keret a merevlemezekkel együtt kb. 100k lenne.
Köszönöm szépen előre is!
[ Szerkesztve ]
“Going outside is highly overrated.” ― Ernest Cline, Ready Player One
-
Somatom
veterán
válasz Marci112233 #25417 üzenetére
Persze. WOL -lal is ébresztheted távolról.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Marci112233
addikt
válasz Alex91 #25416 üzenetére
Nem töltök ipari méretben bár van akinél amit én leszedek az már annak számít. Röviden, van hónap amikor kb 50GB-ot vagy többet is letöltök, de vannak hónapok amikor semennyit sem.
És ha lehet időzíteni a ki és bekapcsolást akkor gondolom simán magam is megtehetem ezt, tehát nem lesz belőle baj.
-
Alex91
félisten
válasz Marci112233 #25415 üzenetére
Altalaban lehet idoziteni a ki- es bekapcsolast.
A torrentet erdemes teljesen a nas-ra bizni. (En mar PC-t se hasznalok hozza. Tableten/mobilon intezheto minden, es ha filmekrol/zenerol van szo, akkor teljesen ki is hagyhato a pc.)
2 lemezes eseten esetleg mas gyartokat is megnezhetsz, nem csak a synology valasztekat. Egyebkent ha nem ipari mertekben megy a torrent, es a letoltes sebessege se fontos, akkor a 218j is megteheti.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Marci112233
addikt
válasz Borisz76 #25414 üzenetére
Akkor maradok a 2x4 TB-nál, és RAID.
Viszont érdekelne esetleg a 2 lemezes NAS az hálószobában zavaró lehet hangilag éjszaka vagy sem. Ha igen akkor csak úgy mint egy PC-t éjszakára lehet kikapcsolni vagy áramtalanítani és reggel újra indítani, vagy ez egy NAS-nál nem ajánlott?
Másik kérdésem pedig, hogy arra képes torrent ügyileg, hogy csak a seed-et végezné? Letölteni valószínű ugyanúgy PC-re töltenék mint eddig is. Ez lenne még cél, de ha a 218J nem bírja akkor gondolom a DS218 már igen csak nem tudom megér-e nekem annyi pluszt amibe a 218 kerül.
Elnézést a sok kérdésért, de most először akarnék NAS-ba beruházni, és mellélőni nem szeretnék.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz Marci112233 #25413 üzenetére
Elviekben jó pár év....gyakorlatban lehet, hogy 1 év alatt 3-4-5 db is tönkremegy.
Azért javaslom a RAID-et....pontosabban Synology esetén az SHR-t.
-
Marci112233
addikt
válasz Borisz76 #25411 üzenetére
Lehet, sőt biztos hogy más HDD-t is fogad és kezel, de azért jobban bízok abban amit a lista is tartalmaz.
Viszont ahogy nézem 2x4 TB helyett olcsóbb ha egyben 8TB N300-as HDD-t veszek. Azt tudom hogy 1 lemezzel is mennie kell, de a későbbiekben ha megtelik a 8 simán mellévágok még egyet és minden nélkül beveszi majd, és kezeli si tovább akkor már a 2 lemezt? (Igaz a 8TB jó pár évekig elég lenne.)
-
Borisz76
veterán
válasz Marci112233 #25410 üzenetére
Az, hogy mi van a támogatási listában.....
Olyan lemezeim vannak amik a listát sosem látták
-
Marci112233
addikt
válasz Multibit #25409 üzenetére
Internetem az egy nulla a mai világot nézve mert csak ADSL2+ és 10/1-es.
HDD meg azért X300 mert darabonként ötezerrel olcsóbb az N300-asnál, legalábbis ahol néztem. És ahogy néztem a DS218j HDD támogatási listájában bene van az X300-is.
-
Multibit
nagyúr
válasz Marci112233 #25408 üzenetére
Hálózati médiaforrásnak jó lesz a DS218j. Ha nagy sebességű torrenttel is terhelnéd, ahhoz már kevés.
Miért pont az X300 HDD-t nézted ki? Az N300 széria NAS-ba való. -
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Gondolkodóba estem hogy megérné-e nekem egy NAS-t venni. Az visz ebbe az irányba hogy az asztali gépemen van sok sorozat és film viszont ezeket laptopról TV-re irányítva a képét nézem már jó ideje. Mérete ennek mára már kb 2TB de időnként ez növekszik mikor rátalálok egy sorozatra vagy filmre ami érdekel.
Tehát a célom a pendrive és a külső HDD kiváltása amikor kedvem van valamit megnézni.Kérdésem hogy erre a célra, illetve ezen áron megéri ez a NAS az árát amibe kerül?: Synology DS218j
Bele pedig 2 darab ilyen merevlemezt néztem ki.: Toshiba 4TB SATA3 128MB X300 HDWE140EZSTA
-
pandor
tag
Sziasztok,
egy napokban vásárolt Zyxel NAS326-hoz jó párosítás az alábbi WD Red valamelyike? (Házi hálózaton a többi eszközről 24/7 elérhető tárhelynek, persze messze nem non-stop terheléssel.)
Esetleg a WD Purple is szóba jöhet, vagy a -5e Ft nem ér ennyit?
Köszönöm a segítséget
2TB WD 3.5" SATA-III 64MB Red NAS winchester (WD20EFRX)
23.290 Ft3TB WD 3.5" SATA-III 64MB Red NAS winchester (WD30EFRX)
29.790 Ft3TB WD 3.5" Purple SATAIII 64MB cache winchester (WD30PURZ)
24.690 Ft -
Pimpellér
tag
válasz Multibit #25400 üzenetére
Köszi a választ. Azért az én esetemben gondtalan beállításról nem beszélhetünk
Nyilván van számítástechnikai múltam, egy pc-t is megtudnék építeni, de asszem lustaságból mindig csak annyire nyúltam bele a dolgokba, amennyire éppen szükség volt.
Ez most egy továbbképzés lesz, amitől nem riadok vissza.
Annak örülök, hogy a támogatottság nem számít. -
Pimpellér
tag
válasz Sanyi.mTs #25399 üzenetére
A megrendelés előtti napon látogattam el az Asustor honlapjára. (Talán itt kellett volna kezdenem..) Úgy gondoltam a döntésemhez hiányzó adatokat itt megtalálom. És pár hiányzó paramétert meg is találtam.
Viszont a hatalmas kínálatban feltűnt, hogy némelyik mellé oda van írva, hogy új.
Ekkor kattintottam rá a 2lemezes AS5202T-t-re. Döbbenten néztem a tudását.
Azt is megnéztem, hogy árban itthon ez is ott van a többi kiszemelt között. Sőt!
Hát így történt. -
Alex91
félisten
válasz Kisnyikhaj #25401 üzenetére
Qnap TS-128A...
-
Kisnyikhaj
csendes tag
Sziasztok!
Haveromnak kellene nas, fő cél Plex futtatása.
Nézegettem nasokat ami futtatja: DiskStation DS218jErről nem találtam infót hogy futtatja de forumon egy srác írta ne frissítsük a DMS-t és akkor fut rajta: DiskStation DS118
Nekem az egy slotos szimpatikusabbnak tűnik meg pípíron erősebbnek, procik között nem látok nagy különbséget csak ghz-ben, meg magokban meg ez 512 mb több ram van benne de viszont nem támogatja a plexet csak ilyen kacifántosan, már ha ez igaz.
Mitől függ hogy lehet e rá telepíteni? Mert nekem plex manuálisan jelzi hogy elérhető belőle újabb verzió kb 15 naponta a netes felületen, a csomagközpontan meg soha nem írja hogy frissítés elérhető hozzá, szóval mindig manuálisan kell frissíteni a plexet.
Szóval DS 118 is lehet manuálisan telepíteni?
Video station, ami alapból rajta van nekem nem tünt elég kezelhetőnek gyorsnak pörgősnek átláthatónak a plexhez képest, főleg a beletekeréseknél.
Esetleg valakinek valami más ötlete ajánlása észrevétele? Szívesen várom, köszönöm szépena segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autószerelők, autószerelés
- Ilyen lehet az életlen Galaxy S25 Ultra
- Egészséges életmód
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tudományos Pandémia Klub
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- Vodafone mobilszolgáltatások
- További aktív témák...