-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
Pont, hogy ne add el az összeset egyszerre, mert nem biztos, hogy tudsz helyette venni DKJ-t, és akkor két szék közül a földre ülsz. Nincs mindig "eladó" DKJ és előre nem tudni, hogy mennyi van és hogy mikor. A minap a két februári közül az egyik nem volt, az egy héttel hamarabb lejáró meg volt. Lutri. Ezért elad-vesz-elad-vesz a jó sorrend (általad kitalált részletekben). Várni nem kell, hacsak nem számítasz arra, hogy másnap jobb lesz a kamat.
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
Igen, arról beszélek, hogy mindig van, aki betéved, hogy mindjárt ellopja az állam a pénzem, hova tegyem hogy ne tudja? Senkinek nem kell az a szaros pár tiz-száz milla. Ezer meg egy módja van annak, hogy tizedilyen radikális lépésekkel megodják, ha valóban gáz lenne. Az történt ami várható volt, pár nappal a választások után a hangnem nyugat felé lényegesen békülékenyebb, és csak azokat az állításaikat tartják, amik kellenek ahoz hogy ne hasonuljanak meg teljesen a választási kampányukhoz képest (gender izé, család izé, de még Zelenszkijel kapcsolatban is finomítottak a narratíván, de aminek a legjobban örülök, hogy visszavettek jelentősen az EU elleni hergelésből, mert ott kicsit tartottam attól, hogy elsodródunk tőlük). Én úgy látom, nagy gond nem lesz egyébként.
Sok kritikával lehet illetni a kormányt és kell is szerintem, de a magántulajdon szentsége kisember szintjén szerintem eléggé tisztelt dolog és még nehezebb időkben se nyúltak hozzá, most meg nincs akkora gáz mint amilyennek egyesek gondolják, csak megélve mindíg az aktuális tűnik a legnehezebbnek. (a kisember szinte alatt azt értem, hogy pártíz/párszáz millás megtakarítás, ingatlanok. Felsőbb körökben persze van azért harc a milliárdosok közt aminél lehet nem minden tiszta ilyen szempontból, ezért is emeltem ki hogy kis emberek szintén /mi kis emberek vagyunk, még akkor is ha van adott esetben 100 milla befejtetése valakinek/).
Aki olyan időszakban hozakodik elő hasonlóval, amikor az átlagnál magasabb a félelemindex, ott általában van bibi. A grízes helyzetekre békeidőben kéne felkészülni amikor minden happy, nem ilyenkor.A kérdésre pedig, hogy érdemes-e most befektetni, szerintem a válasz most is igen. Továbbra is sokkal jobb befektetésnek tartom a részvényeket mint az ingatlant és pláne a kötvényeket. A Tőzsdei kataklizmát mindíg várják, mindíg megvan hogy éppen most miért, most sincs ez másképp. Buy and hold. Value, Value profitability, small cap value, emerging value. Szerintem ezek lesznek a kulcsszavak, de ez magánvélemény.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Szedjuk mar ossze az alapokat.
1. tozsdere olyan penzt viszel, amire nincs szukseged rovidtavon, nem veszelyezteti a megelhetesed
2. ha remeg a kezed egy recesszio alatt/miatt, akkor annyit se
3. nem reszvenyeket veszunk, hanem jol diverzifikalt portfoliot tartunk (pl. world ETF)
4. teszemazt recesszio lesz, nem panikolunk, hanem az elhatarozasunknak megfeleloen vasarolunk tovabb
5. en nem lattam 15 eves vagy annal is hosszabb recessziot, ennyi ido alatt mindig volt trendfordulo
6. ha a fellendules elott kiveszed a penzed, akkor az megsem olyan penz volt amit az 1. pontban leirtam, tehat mar a legelejen elrontottad[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
vnorbi
aktív tag
A SmartBróker a mobil app neve, ami használható plusz díj fizetése nélkül is, de én nem szeretem, nem fejlesztik (külön hibajelzésre sem), félrevezető adatokat mutogat, és funkcionalitásában hiányos a webes felülethez képest. Amire gondolsz, és fizetős, az az OTPdirekt Bróker, aminek most havi 2706 forint a díja. Ezzel alacsonyabb a tőzsdei megbízások díja, ad valós idejű árfolyamadatokat, és ad hozzáférést külföldi tőzsdéhez, de akkor fölösleges aktívan tartani a szolgáltatást, ha nincsenek tranzakcióid. Lemondani telefonon vagy személyesen bankfiókban lehet.
Régebben használtam úgy az OTP-s számlát, hogy csak OTP-s részvény volt rajta, és ilyenkor nem volt számlavezetési díj. Tudtommal ez nem változott, most is így kellene működnie, de ha az adott negyedévben volt akár egy nap is, amikor OTP részvényen kívül más értékpapírod is volt, akkor lesz számlavezetési díj a teljes negyedévre (de legalább az OTP részvény nem számít bele a kalkulált állománydíjba). Az üres értékpapírszámlára is van számlavezetési díj, csak akkor úszható meg, ha csak OTP részvény van rajta, úgyhogy ha mindent elmozgatsz, akkor be kell zárni, nem tudod úgy otthagyni, hogy majd jó lesz valamikor, és addig nem kér enni.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
OTP-nél az állampapír transzfer díja 1189 forint. Más értékpapír (pl részvény) transzfere az árfolyamérték 0,5%-a, minimum 6498 forint, maximum 64964 forint. [link]
A transzferhez a fogadó intézet KELER kódja szükséges, és a közlemény megadása, ami alapján majd jóvá tudják írni az egyéni számlán az értékpapírokat. A Kincstár működik, de az IB-nél utánanéznék, hogy tudnak-e transzfert fogadni (mert ha nem vezettetnek KELER számlát, akkor hozzájuk szerintem nem tudsz az OTP-től transzfert indítani).
[ Szerkesztve ]
-
sajtos365
tag
-
Stanlee
őstag
En a "Millionaire Next Door: The Surprising Secrets of America's Wealthy" c. konyvet ajanlom elsokent, azert, hogy be tudjatok magatokat azonositani az abban szereplo kategoriakba, ill. lassatok, hogy hol tud az ember elcsuszni a "vagyon" felepitese soran.
Nekem szemely szerint a lustaport nem tetszik, mindig probalom magam ravenni, hogy elolvassam, ill. a blogbejegyzeseket elolvassam, de par mondat utan abbahagyom, mert nem tetszik a stilusa - neked lehet, hogy bejon.
Ami regebben jo volt az a kiszamolo.hu, ma mar ritkabban vannak posztok, ill. nem ir mar Miklos olyan temakrol, olyan suruseggel, mint mondjuk 5 evvel ezelott. Ezt se kedvelik itt sokan, egy probat meger a regi bejegyzeseket is elolvasni.
Ahogy elottem irtak, ha ilyen rovid idon belul kell a penz, az ide-oda utalas koltsege miatt nem biztos, hogy megeri mozgatni a penzt. Cetelem vagy allamkincstarnal valami...
Viszont a 4-es pontot kifejthetned, ha nem titkos, milyen olyan brokernetes termekben ultok, ami meg most is minuszos, ill. mi az a SPB? A brokernet az majd 10 evvel ezelott volt meno, azota sok minden tortent a piacokon, es ha meg mindig minuszban vagytok, akkor lehet jobb egyszer meghuzni a nadragszijat es fogcsikorgatva, de megszuntetni azt a "befektetest", mert ha mostanaig nem tudott visszajonni egy termek, akkor mar tul sok eselye nem lesz sose - de latatlanban ilyesmit nem mondok szivesen...
Amugy en most a timschaefermedia.com.-ra vagyok rakattanva, ez nemetul van, de minden nap jon a manna a penugyi fuggetlensegrol, nekem most ez a tema az, ami foglalkoztat.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
mgoogyi
Topikgazda
1, András György: A lusta portfólió
Neki jó a többi könyve is, de kezdésnek szerintem tökéletes.https://lustaport.wordpress.com/
kiszamolo.hu - van youtube-on egy rakás jó videója, ahol elmondja a fontos dologkat (kiszámoló akadémia asszem)
https://penzugyi-tudakozo.hu/
https://penzugyifitnesz.hu/2, Nehéz ügy pár hónapra, talán cetelem számla, de nem biztos hogy megéri a mostani kamatjával + utalási költségekkel. Esetleg MÁK fél éves állampapír vagy hosszabb 5 éves PMÁP és 1% büntetőjutalékkal eladni, ha kell a pénz.
3, PMÁP a Magyar Államkincstárnál a legegyszerűbb.
0 költséggel tarthatsz náluk számlát, amire vehetsz állampapírokat.
Ha ennél tovább akarsz lépni, akkor először tanulj, aztán meg eldöntöd magadnak.4, a lusta portfólió erről szól
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- iPhone topik
- Parfüm topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Synology NAS
- Xbox Series X|S
- OTP Bank topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest