- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Milyen routert?
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Windows 11
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Windows 10
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
r6man123
senior tag
Bocsánat, hogy ezzel offolok, de egyre inkább meh... OVB nyugdíj. Jól sejtem, hogy a TKM éves szinten a teljes bentlévő összeget veszi alapul, a hangoztatott "az X% bónusz a befizetések után" pedig a havi utalásokra vonatkozik?
-
Paxker315
addikt
válasz donat_sz #110592 üzenetére
aztán ott az XDEV (MSCI World Value factor), ott is lesz átfedés. Ez "elkerülhetetlen" gyakorlatilag. Eleinte én is úgy voltam vele, VWCE&chill, de pár hónap után - olvasgatva, fórumozva, podcastozva - arra jutottam, hogy érdemes annak arányát majd folyamatosan csökkentenem faktor-irányú reallokációval. Nem tudom, a curvo backtest mennyire "releváns", de ott is megerősítést kaptam, hogy jobb, ha nem kizárólag az FTSE-All World indexre "gyúrok", igaz, én 20-25 éves távlatban gondolkodtam - örökös már megvan, ha történne bármi Eredetileg amúgy tényleg csak FTSE All World-ben gondolkodtam, de olvasgatva szép lassan "meggyőzött" a faktor-irányú nyitás.
Ritkán úgy érzem, teljesen idióta vagyok emiatt, mert konkrétan van pajti, aki megmondta, hogy ő kizárólag stock-pickinggel operál, milyen meglepő módon a NASDAQ 100 legnagyobb szeleteibe vásárol bele, és eddig "bejön". Eddig. Én hiszek a diverzifikáltabb és nem "mindent egy lapra" feltevő stratégiá(m)ban évtizedes távlatokra.
[ Szerkesztve ]
-
pyxis
csendes tag
Csináltam egy topikot a PP-nek, akinek kérdése van oda írhatja, így hátha könnyebb lesz megtalálni az infókat.
https://prohardver.hu/tema/portfolio_performance_befektetesek_nyomonkovetese/hsz_1-25.html
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Egyébként mit gondoltok, az indexekben szereplő orosz cégekkel mi lesz a jövőben? Úgy látom, hogy készleten vannak tartva 0 értékkel, de nyilván ezek a követelések megvannak
VWCE-ben 37 féle orosz részvény van 0-ra írva, vajon ezekből később lesz valami pénz még? Vagy ez elégett a gyehennán? De miért égett volna el? A cégek nyilván megvannak még, bár gondolom az ADR verzió lenullázódott? Vagy ezeket nem lehet visszaperelni az anyacégtől később, ha vége lesz ennek az őrületnek?If you leave me, can I come, too?
-
donat_sz
senior tag
Ha mélyen a részletekbe megyünk akkor nagyon nem, ha nagyon távolról nézzük akkor meg szerintem tekinthető így is, azt remélem ennyi egyszerűsítés a kolléga kérdésénél talán belefért.
Nyilván darabra sokkal kevesebb cég van a jpgl-ben és sokkal részletesebb szűrőn át vannak vizsgálva de nagyon hasonló piacokat fed le a kettő, sok esetben hasonló arányokkal is, mégis az egyik market cap, a másik meg azonos súlyok de ha meg megnézzük a cég méret eloszlast az indexen belül akkor mindkettő megint csak hasonló területeket fed le...
Többek közt ezek alapján bennem az a konklúzió alakult ki, hogy a kettő egy portfólióba talán jobb ha nem kerül. -
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Jövő évtől változtatnék a megtakarítási szokásaimon,tervek vannak, de nem ártana pár hozzáértőbb véleménye is. Amíg magas volt a kamat addig dkj ment, meg még ősszel vettem 2033/l pmápból. Ez van eddig.
Évente 2x kapok plusz pénzt fizetésen kívül (május, december), azokat fektetném be kicsit kipótolva. Ahogy én terveztem:
Rövid távon:
Vésztartalékos pénz (1-1,5m) szerintem maradna DKJ-ben, vagy valami éves papírban, hogy a likviditás biztosan maradjon. Ez az összeg elvileg már most is megvan folyószámlán, csak még év elején lesz pár nagyobb kiadás, addig marad is ott. Jövő decemberig biztosan összeáll ez az összeg.Középtávon:
Van lakáshitel, 2036-ban jár le, de csak 2031-ig fix. A cél, hogy ha nagyon megemelnék a törlesztőt, akkor legyen miből elő- vagy végtörleszteni. Olyan 7m környéke lesz akkor a hitel maradéka. Erre a célra van a 2033/l pmáp, meg minden májusban vennék az elérhető állampapírokból 2030-31 környékén lejárót 500k/év. Ez kb kamatok nélkül is közel elég lenne a végtörlesztésre. (2021ben vettem fel a hitelt, ezért elég alacsony a thm, nem hinném, hogy megérné évente előtörleszteni)Hosszabb távon:
Decemberi 13. havi fizu kiegészítve (remélhetőleg) 1m-ra ami menne TBSZ-re, ott meg valami ajánlott etf lenne belőle. A tbsz-szel kapcsolatban viszont 2 dolog nem egészen világos. Pontosan mikor válik elérhetővé a rajta lévő pénz? Ha pl. 2024 dec 15.-én nyitok egy számlát, akkor 2024 a gyűjtőév,2025-2029 amikor nem lehet befizetni és elvileg 2030-ban válik elérhetővé. De már jan 1-én, vagy csak a számla nyitásának napján, vagyis dec 15.-én? Meg ugye van lehetőség folytatni is, ilyenkor nincs is rá mód, hogy meglévőre fizessek be?(Lusta portfólió bekészítve, csak még másik könyvből van vissza egy kevés)
-
dzsentri
csendes újonc
Én pedig nagyon köszönöm, hogy felvetetted a témát, én is megtettem nemrég, ugyanez a helyzet pepitában, csak céges számla, de a kutya nem válaszolt rá... Igaz, téged is inkább lebeszéltek az államkötvényről, de te legalább utánajártál. Februárban ha lejár a DKJ-m én tuti váltok 2026/H-ra!
-
SzGee
aktív tag
Mostanában én is inkább beutalom a pénzt a kincstárba, és számlapénzből vásárolok, nem kártyával, így tuti nem jön közbe semmi
Ma például nem utalta ki a lejáró DKJ-t a kicstár, pedig az volt beállítva, nekem kellett manuálisan megtenni, utána meg utaltam vissza és vettem a márciusiból
If you leave me, can I come, too?
-
vnorbi
aktív tag
válasz pictigjis #110567 üzenetére
Bő egy óra ráment, de sikerült. Közben lett vagy 10 várakozó befoglalásom, és ezalatt azt tapasztaltam, amit írsz. Vagy nincs elegendő névérték, vagy van, de akkor nem megy át a WebKincstár a Simple-re, csak bezárolja a venni kívánt mennyiséget, és örökké vár. Így amiatt nem tudok a következő próbánál venni, mert ami volt éppen elegendő névérték, az nekem van félretéve (amit nem nekem fog odaadni, mert amikor sztornózás lesz, akkor biztos nem leszek ott).
-
-
66zio
aktív tag
Van belőle, de én is azt hittem, hogy ez az új módi, hogy nem kiírják, hogy elfogyott, hanem nem dob tovább a Simple-re. Minden órában megpróbáltam alkalmazásból és webes felületen is, de csak homokórázott, majd Simple hibaüzenettel error. Most viszont hosszú homokórázás után engedte. Szóval sajnos próbálgatni kell.
-
SzGee
aktív tag
Ha-ha, betettem az összes szabad pénzemet VWCE-be, azonnal zuhanni kezdett minden
If you leave me, can I come, too?
-
Szuri90
csendes tag
válasz nort_on #109591 üzenetére
Hello,
A 2. pont a Transfer & Pay > Transfer positions menüben volt?
Itt kellett a pozícióid egyesével való kiválasztásával egy dokumentumot generálni? (Add Asset)
Your Account Number at the Financial Institution
Ez a KELER szám?Egyelőre nem találtam TBSZ specifikus transfer menüt, hiába lehet gyorsan korábbi évre vonatkozó alszámlákat létrehozni.
-
Czimby
addikt
válasz donat_sz #110559 üzenetére
Öszintén szólva, nagyon nem vagyok még tisztában a dolgokkal.
De most itt ez a pénz amit szeretnék befektetni, a ~17% -os PMAP-ról lecsúsztam egy nappal...
Most kapkodva megcsináltam az IBKR regisztrációt a pénz is rajta van már EUR-ban, már csak az ETF-ek vásárlása van hátra. Amit gyorsan le kell zongoráznom, hogy még a 2023-as TBSZ évben legyen, így nem bukok egy évet.
Szóval bármiféle tanácsot megfogadok a portfólió tekintetében.
Mint már írtam, minden eddigi pénzem PMAP és DKJ, így most teljesen kedző vagyok, és kb lövésem sincs semmiről.
Egyáltalán nem értek a pénzhez, meg tudom keresni, rengeteget melóval ennyi.Erre a Zoli féle portfólióra gondolsz?
20% ZPRV
5% ZPRX
15% XDEV
15% IS3R
15% VWCE
10% IS3N
20% JPGL
(1-2%-ot módosítottam, hogy egyszerűbb legyen, számomra)[ Szerkesztve ]
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Dan-szan
senior tag
Üdv,
Amennyiben a megtakarítási cél lakásvásárlás úgy mennyire javasolt a jelenlegi LTP-ben való takarékoskodás?
Vagy esetleg nemrég olvastam itt az Erste Future csomagokról, arról a fentiek tekintetében mi a vélemény - javaslat?
Köszönöm.Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA
-
Czimby
addikt
Nézte már valaki, hogy érdemese átváltani a HUF-ot IB TBSZ-en és úgy vásárolni vagy vásárláskor is ugyanugy váltja mintha előre váltok?
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Ixion77
addikt
válasz pictigjis #110547 üzenetére
Sokféle ember van.
Volt egy sorozat a TV-ben valamikor amelyikben gazdasági tanácsokat adtak US átlagembereknek, akik nem jöttek ki a fizetésükből. Mindig meg voltam döbbenve hogy hogy nem tudnak kijönni a netto 5000+ dollárból havonta. Aztán kiderült, hogy úgy élnek mint #110518 Segal kollegái. A lakás teli cuccal, totál kupleráj, csakúgy mint a fejük, a kapcsolataik, és az életük minden része.
Van olyan ismerősöm, vidéki tanár házaspár két gyerekkel, tisztességesek, értelemesek, nagyon tudatosan (nem) költenek, mégsem tudnak egy fillért sem félretenni. Magántanítással össze tudnak hozni annyit, hogy legalább egy autót fenn tudjanak tartani és azzal néha kirándulni. De amúgy boldogok.
Aztán van (rég) volt barátnőjelöltem, akinek az, ha nincs meg az évi két-háromszor két hét egzotikus nyaralás, rendszeres bulizás, taxizás, drága rendezvények minden héten, akkor az nem élet. Diplomás, banki vezetői pozícióban. Beházasodott egy nemzetközi cég jól menő magyar leányának vezetőjéhez, és még mindig úgy érzi kevés a bevételük, "alig tudnak kijönni".
Szerintem nem kell egyik fölött sem ítélkezni. Különböző lehetőségek, különböző életfelfogások. Ha az elvárások és a lehetőségek szinkronban vannak, akkor menni fognak a dolgok. Ha nincsenek, akkor valamelyiket módosítani kell, különben idővel túlhevül a helyzet a súrlódástól.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
donat_sz
senior tag
válasz Czimby #110522 üzenetére
A vwce és a jpgl elég nagy átfedés szerintem, biztos hogy ilyen nagy arányban kell ez a kettő? De a nagy kérdés hogy tisztában vagy e 2 további elem okozta kockázatokkal?!
Én két irányt látok. Vagy maradsz csak vwce vonalon vagy ha nyitsz egy összetettebb portfólió felé akkor nyiss tényleg.Dobd a vwce-t kerüljön be a jpgl mellé pl az flxe, hogy legyen/maradjon benne fejlődő világ (10-15%). Így a jpgl + zprv + flxe elég sok mindent lefed, de látni kell hogy még így is marad rengeteg kockázat azaz rés ezen a pajzson.
Hiányzik az eu small cap value (leginkább ezt tenném mellé 4-nek) a jobb regionális lefedettséghez, a momentum és a world value nagy kapitalizációs cégekkel. Ami meg már szinte a Zoli féle portfólió
-
Peetey91
senior tag
válasz PredatorZoli #110546 üzenetére
Rendben köszi! Akkor nem várom a TBSZ nyitásról az igazolásos dokumentumot.
-
-
JoinR
őstag
válasz robag93 #110548 üzenetére
Az vagyok, de az Erstés e-mailben azt küldték, dec 31-ig kell indítani. Vagy megint meghosszabbították?
"Indíts 2023. december 31-ig új Erste Future megtakarítást és 2 évig elengedjük az értékpapírszámládhoz tartozó fix-és állományi díjat azokra a hónapokra, mikor legalább 20.000 Ft értékű (TBSZ számla esetén 25.000 Ft) rendszeres Erste Future átvezetés érkezik számládra."
[ Szerkesztve ]
-
r6man123
senior tag
Köszi mindenkinek!
Abban segítsetek még, hogy mi az az "éves díjemelés" például egy Signál nyugdíjtervnél? -
Csabroncka
addikt
A 30% csak a nyugdíj! Egyébként felesleges címkézni, max rövid vagy hosszútáv. Az ingatlanba, ingatlan fejlesztésbe, önképzésbe, gyerekeid képzésébe... stb ölt pénz is egyfajta megtakarítás. Nekem a napi kávé megvonás már sok volt, inkább eleget keresek ...
"in medias res"
-
Joe123
senior tag
Kétségtelenül van olyan amikor nem nagyon van miből engedni, de amikor a kiszámolós Miklós meséli, hogy emberek 7 számjegyű nettó fizetéssel pingvineznek nála hogy hát el nem tudják képzelni hogy lehetne havonta félretenni pár százezret, azért az is a vicc kategória.
-
Emod
kezdő
Szerintem meg érdemes figyelni az ok-okozat összefüggésekre. Én például abszolút nem a felső tíz százalékba tartozom. A tágabb értelemben vett családban is összesen egy egyetemet végzett ember van, anyagi helyzet is ehhez mérten jó indulattal átlagos (medián ), én is átlag keresettel rendelkezem, de mégis meg tudjuk oldani.
Aztán mindenki mérlegeli megér-e neki ennyit a későbbi boldogulás, de abszolút nem megoldhatatlan. -
pictigjis
senior tag
engem nem triggerel, mert a mi problemank az, hogy dubajban a burdzs kalifa 148. emeletere menjunk fel marciusban, vagy eleg lesz a 124-125. is. az itt osszegyult emberek teljesen kulonboznek egy atlagmagyartol. a tobbseg itt jol keres, amibol valljuk be, konnyu felretenni
de peldaul a hugomek ket gyerekkel teljesen mas helyzetben vannak, mint mi. ertsetek meg, hogy a legtobb embernek igazabol nincs mibol felretenni, es valojaban lemondani sincs mar mirol. a lejjebb engedni az eletszinvonalat bolcs tanacs a felso 10 szazalektol, csak baromi hiteltelen is
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz pictigjis #110526 üzenetére
Mások már reagáltak.
Ha a kérdező 65 évesen nyugdíjba menne és még él 40 évet (ez nem scifi), akkor a 30%-os megtakarítási ráta a minimum ha nem lesz semmi állami nyugdíja. Quick maths. Ha családot tart fenn vagy szülőket támogat és emiatt nem tud ennyi félretenni, akkor is ez marad a matek. Nehéz ügy de meg kell oldani.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Peetey91
senior tag
válasz PredatorZoli #110542 üzenetére
Btw hülye kérdés, de azt honnan tudom, hogy áttettek-e az IBIE-hez, vagy IBCE vagyok még? Ha kapok emailt akkor az email alján IBCE van még.
-
Pá
addikt
válasz pictigjis #110523 üzenetére
Pedig érdemes róla beszélni, hiába triggerel egyeseket.
Nagyon kevés extrém kivételtől eltekintve mindig lehetne racionalizálni a kiadás oldalt, tényleg csak elhatározás kérdése. Ez pont az a fajta lusta kifogás, amikor a kövér emberek fogják génekre/betegségre az alkatukat (csak, hogy triggereljek még egy csoportot ).
Persze nyilván van egy olyan része is a dolognak, de nem azok miatt lett ebből széleskörű társadalmi probléma (értve ez alatt a megtakarítást és testalkatot egyaránt).Én már a kisgyerekkori zsebpénzemből is mindig elraktam egy részét, meg a gyatra pályakezdő fizumból is mindig tettem félre. Egyszerűen úgy kell arra a részre gondolni, mintha nem lenne és kész.
Azt meg már értelmezni se tudom, hogy valaki a cigi/energiaital/netflix/iPhone részletre típusú költésektől "érzi, hogy él". Ez pont az a hozzáállás, amit nem adottnak kell venni és elfogadni, hanem dolgozni rajta és megváltoztatni.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
tsilver
aktív tag
Elvesztettem a fonalat. Szóval van egy IBCE számlám nyár elejétől pénz van rajta, TBSZ is megnyitva de nem került rá pénz, Ez év december 19.-én átvezettem a TBSZ -re a fele összeget és vásároltam is belőle, tehát a TBSz "megnyílt". Na már most a bonyodalom nekem ott kezdődik, hogy ugyan nyáron még magyar volt de közben ír lett a cég (már a.uk-n lépek be) és pénz csak azután került a TBSZ számlára átvezetésre.
- be kell ezt így jelenteni? IB felületén nem találok ilyen certificate-t
- a NAV-al beszéltem ügyintézővel és jogi emberrel is, fogalmuk sincs róla nem is hallottak még ilyenről. A jogi legalább a törvényt meg tudta nézni de azzal nem jutottunk előbbre)
- hogyan lehetne megtudni hogy van-e élő TBSz számlám amiről a NAV tud?AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
JoinR
őstag
válasz Paxker315 #110537 üzenetére
Köszi, ez megvan, de állandót csak holnaptól tudnék beállítani, és ha véletlenül a T+2 nap vége számít, akkor pont kicsúsznék az időből (valószínűleg nem, de "mivanha"). Illetve nem tudom, mennyibe kerül az állandó átutalás, a sima utalás nekem ingyenes lenne.
szerk: közben megnéztem, ingyenes abból is 2, jó lesz az akkor.[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
Megéri akár 1000Ft -ért is kötelezőt váltani, mert igazából nem kerül semmiben, Én minden évben kalkulálok és ha van legalább 1000Ft-al kedvezőbb akkor váltok.
És így kb annyit fizetek 150Le után mint apum 100 után, pedig egyforma idősek az autók a lekhely is azonos, mindketten 35+ évesek. Autó márka is egyezik.
Egyszerűen így mindíg kicsit olcsóbb lesz, szerintem az előző évi indexdíj is beleszámthat az ajánlatokba, de lehet hülyeség amit írok.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
JoinR
őstag
Az Erste Futures akció indításkor számít, hogy a havi 20 ezer forintot minden hónapban kézzel utalom, vagy állandó átutalással küldöm? Ez látszódik bárhol vagy nem számít?
-
Hejja1234
tag
A MÁK-os HUF készpénz felvétel nem úgy volt hogy ingyenes 1M-ig? Allamkincstar weboldalak persze döglöttek a témában...
-
Czimby
addikt
válasz Paxker315 #110525 üzenetére
Lehet, hogy majd később bővítem, de lehet, hogy inkább ezt az évet(2024) végig tolom így és majd útána fogok más ETF-eket venni.
Nézegettem azokat is amiket említettél, de még most kezdem az egészet,
ugy gondolom kezdésnek ez jó lehet.
Köszi a megerősítést!Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Fifi
őstag
válasz Paxker315 #110519 üzenetére
Egy háznál, lakásnál az első 3-5 évben ki fog jönni a kivitelezési hibák 95%-a.
Ezek viszont komoly tételek lehetnek, ha a kivitelezővel nem oldhatóak meg. Nagyobb gond, ha netalán utólag már nem is javíthatóak.Nálunk is voltak gondok, pedig naponta voltam az építkezésen és több ezer fényképet készítettem, hogy dokumentáljam a kivitelezési folyamatot és később egy hiba, gond esetén könnyebb legyen a feltárás. Voltak is nézeteltéréseim a kivitelezővel és a műszaki ellenőrével.
Szerencsére már ~7 éve problémamentesen az ingatlan, az éves társasházi össz üzemeltetési költség nincs 700eFt.
Mondhatni, mi már sínen vagyunk. -
avl
senior tag
válasz Paxker315 #110519 üzenetére
az ilyen kivitelezö (es egyeb sáros cég) "megérdemli" a nyilvános említést szerintem.
KGFB: erdemes pl. netrisk-en megnézni az ajánlatokat, én sok éve úgy teszek és ha ugy gondolom, akár évente váltok (legutobb Genertelröl Garanciara, majd most vissza Genertelre, érdemi különbsegek miatt)
-
aujjobba
addikt
válasz pictigjis #110526 üzenetére
Szerintem inkább targyilagos es egyszeru matek adja az alapjat.
Ha X ev alatt olyan osszeget kell osszerakni ami egy normalis eletszinvonalat fog biztositani, ahhoz Y osszeget kell rendszeresen felretenni, es pont.
Tobb penzt eltenni ugy lehet, hogy tobbet keresel, vagy kevesebbet koltesz masra.
Elozore onkepzes, tanfolyam, ezaltal jobb munka, vagy koltozes a megoldas, utobbira pedig amit a kollega irt.
Nincs ebben elefantcsont, esszeruen ezek a lehetosegek, jozanul at kell gondolni. -
pictigjis
senior tag
válasz Oppenheimer #110498 üzenetére
ez is például elég érdekes, elefántcsonttornyos hozzászólás egy olyan nicktől, akinek megvan a bruttó hét számjegyű fizu, már csak hunglishül hajlandó beszélni, mert csak, miközben gyerek nélkül a kényelmes svájcba költözködést tervezi. így ugyebár könnyű leírni azt, hogy "életszínvonalat kell csökkenteni"
-
Paxker315
addikt
válasz Czimby #110522 üzenetére
Nem rossz elképzelés. Az US small cap value mellett europait nem terveztél? Vagy akár a nemrég feldobott world value factor trióból valamelyiket? Egyébként ezzel a 3-as portfolioval vlszg jobban jársz, főleg hosszabb távon, mint a VWCE egykézéssel. Én a kezdeti "VWCE&chill" után olvasgatva-tájékozódva úgy döntöttem, elég lesz 45-50% annak, a többi pedig faktorok felé koncentrálva, JPGL-ZPRV-majd world value (XDEV, IS3S vagy WVAL). Észszerűnek gondolom, de azt aláírom, hogy így emerging market kitettségem nem igazán lesz De azon lehet segíteni utólag is, az IB-s tranzakciós költségek meg igazából annyira alacsonyak, hogy lényegesen egyszerűbb egy re-balansz, mint az erste féle "0.35% min 7 eur" féle "rablással".
[ Szerkesztve ]
-
Gézengúz
addikt
1-2-3 hónapokra vásárolni megéri az 1 MÁP a rövid DKJ-kel szemben?
-
pictigjis
senior tag
válasz Segal #110518 üzenetére
szerintem ezt a témát engedjük el. mi például szerencsések vagyunk, nagyon nem panaszkodhatunk, de rohadtul meg tudom érteni azokat az embereket, akik nem akarnak lemondani azokról a dolgokról, amikről legalább minimálisan úgy érezhetik, hogy élnek. mindenről lemondani, hogy később (talán) legyen valami? ha megéri az ember egyáltalán? az véleményes kompromisszum. a magyar fizetésekből egyszerűen nem lehet normálisan félretenni, ha rosszabb helyzetben lennék, valószínűleg én sem akarnék mindenről lemondani
az egyének közötti különbségek adottak. te megvagy úgy, hogy csak úgy vagy minden élmény nélkül, mások meg nem. ettől nem kell "rendet tenni a fejekben"
-
Czimby
addikt
Megvan az IBKR regsiztráció, a beutalt összeg is megjelent az egyenlegemen.
Eljött az ETF vásarlás ideje.
Szerintetek TBSZ-re Buy&Hold portfólióba
WVCE 60%
JPGL 20%
ZPRV 20%
Ez így kellően diverzifikált lenne, a későbbiekben is ezeket venném majd havonta.
Az eddigi megtakarításaim mind PMAP-ban vannak, idővel majd azoknak is egy részét átforgatnám.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #110520 üzenetére
Tudom. Ezért gondoltam, hogy majd érdemes lehet lépni. Le. Később. Ha az itteni szálak elvarródtak.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
"A ház 10 éves, így szigetelésre, elektromos hálózatra, víz- és szennyvízelvezetésre, tetőszerkezetre nem hiszem, hogy a közeljövőben költeni kell még."
na. Az általam lakott társasház 2018 januárjában lett átadva, de én már 17 decemberében "muszáj" voltam beköltözni, mert a régebbi lakást már nagyon sürgette az új tulaj.
Azóta mi történt? 2019 nyarán felvizesedett kb minden fal úgy 1méter magasságig, lepergett a festék. 2020 őszén leázott a fenti erkély, és csöpögött a víz a nappalim plafonjáról. Mire ez rendezve lett, leázott fentről a konyhám, ahogy az rendezve lett, újra leázott a nappali, és most festés után ismét a konyha.
Kivitelező segítget, csak rohadtul tanácstalan mindenki: a fenti erkélyt már kompletten visszabontották, teljesen új szigetelést kapott, aztán sok hónapos száraz -nem ázós idő után leburkolták azt az erkélyt, és most megint csutak víz a lépcsőház fala és a konyhám is.. Az összes fal szénné van már repedve, az ablakok mellett mindig felnedvesedik a fal, és még festés után is pár héttel látható markáns különbség volt árnyalatban az ablakszéleknél.
A többi kivitelezésbeli apróságot nem sorolnám, de. Nagyon nem akartam ide kerülni, nem akartam költözni, csak "rámkényszerítették", hosszú távon úgy érzem, rosszabbul jártam, mintha maradok a lakótelepen.. Autó ugyanez, tökéletesen elvoltam ~29 éves korig tömegközlekedve, bringázva, engedtem a "presszúrának", bármennyire utálok vezetni. Sajnos megszoktam a "szabadság kényelmét" hosszabb utakra - belföldi 100+ km-ekre, így már nem szívesen engedném el, de már fantasztikusan várom a következő KGFB-t (mostaniból úgy kellett ügyfélszolgálaton keresztül kicsikarnom még 10k kedvezményt a naiv kis "másoktól jobb ajánlatot kaptam, de nem szeretnék váltani" "tehetetlenség-kommunikációval"
Most azon vacillálok, hogy januárban öntsem-e be az egész évre a 12*16800 HUF Közös Költséget, úgyis kelleni fog majd még legalább ~200-300ezer ft egyéb társasházi ügyletekre (mindig volt, mióta itt vagyok, mert mindig van valami probléma a közös részekkel, teszem fel, gombás falak, bokáig érő víz nyári záporok után, udvaron vízelvezetés gondok...).
szívem szerint adnám el a ...-ba, csak rossz a frusztrációtűrésem és nehezen bírom a változásokat, főleg, ha van felelősség is. Meg ki a franc venne meg egy ~5 éves lakást, ami évek óta ázik - nem megoldott, a lépcsőház fala csutak víz és penész, de a párhuzamos-merőleges két nem létező fogalom? Nem kapkodok, de ha 2-3 év múlva továbbállnék, nem sokat bánkódnék ezen.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Ez az a gondolat amit hamar el kell engedni. Én speciel minden hónapban rakok félre és már meg sem tudom számolni az ujjaimon (lábakat is beleértve és akár szorozva is...) hányszor jöttek ismerősök, munkatársak stb. hogy ő is szeretne félretenni, de nem tud.
Mivel 1-2 kivétellel mindegyik segge alatt ott volt (mai napig van...) a kocsi mondtam hogy azt engedje el, szokjon le a cigiről, főzzön napi szintű rendelés helyett, 7-8 streaming előfizu, ne cserélgesse a mobilját részletre 1,5-2 évente, nyaralni sem muszáj évente többször, a kajavásárláson is horror összeget lehet spórolni ha az ember csak 1 kicsit végiggondolja mire is van igazán szüksége és hol érdemes venni stb.
Persze nem úgy értve hogy az összesről mondjon le, hanem csak mondjuk egyről lemondani a többit meg max csökkenteni, de mindig ugyanaz a válasz érkezett hogy ezekről nem tudna lemondani...
Szóval én már levontam a következtetést hogy amíg a fejekben nem raknak rendet az emberek addig kereshetnének itthon varázsütésre holnaptól 3x-4x ennyit is, megoldanák ugyanúgy havi szinten az egész felélését és pár hónapon belül ugyanúgy kezdődne a sírás, hogy abból a pénzből sem lehet megélni..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
kepe1977
csendes tag
válasz PredatorZoli #110514 üzenetére
Nyilván nagyon nehéz eladni. (azért nem teljesen illikvid, most is lenne rá vevő) Viszont emiatt a megszerezhető nyereség is nagyobb lehet.
Mindenki saját maga tudja ezt eldönteni, illetve a helyszín és a helyiek ismerete is fontos. -
axioma
veterán
dkj egesz januar-februarra nincs mar? nem is tudom mikor volt ilyen utoljara... azt hittem a dec27-es lejaratokat nem ilyen rovidre teszik [bar lehet, h nem attol fogyott el, de elotte napokban me'g volt jan.24 is]
-
kepe1977
csendes tag
válasz PredatorZoli #110508 üzenetére
Politikai kockázat mindennél van, akkor ilyen alapon csak külföldön érdemes befektetni.
Illetve a szabályozói környezet is az egyéb befektetéseknél is megváltozhat, bármikor módosíthatják úgy a törvényeket, hogy a tőzsdei befektetések után is fizess hiába van tbsz stb. Párttól függetlenül.
Bár ha nem akar vele foglalkozni az illető, akkor nyilván adja el pár millióért és fogyassza el az összeget.Az a tied amit megeszel
Ahogy anno nagyapám mondta, miután a kommunizmus alatt elvették mindenüket. -
namenlos
tag
IBKR: ismét lehet korábbi TBSZ-eket nyitni!
-
kepe1977
csendes tag
válasz r6man123 #110489 üzenetére
Szerintem mindenképpen érdemes félretenni.
Nekem van Önkéntes Magánnyugdíj pénztáram, aminek 1,* % az éves költsége. (Allianz)
Ha nem akarsz foglalkozni a tbsz, NYESZ-r nyitással és saját vásárlásokkal a tőzsdén. Akkor azért egy jó megoldást.
Csak érdemes egy nagy céget választani illetve a lehető legalacsonyabb költségűt választani. Nagyon sok 2,5 % körüli éves költséggel működik, ezt 30 év alatt 30*2,5 = 65% . Jelentős részét a pénzednek zsebre teszik.
Nekem csak azért van meg az ÖNYP mivel a cég ahol dolgozom, fizet be rá nekem. Egyébként nem érné meg.
Nekem kb 20 év van a nyugdíjkorhatárig, ezért nyitottam NYESZ-R-t, és saját magam fektetek be. Évi 500 k-t rátolok, a többi megy tbsz-re.
Bár engem érdekelnek ezek a pénzügyi dolgok, és így más azért.Itt lehet összehasonlítani a költségeket (ÖNYP):
https://tkm.mnb.hu/?it=2&sp=1&fpt=1 -
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #110508 üzenetére
szerintem érdemes a termőföldeknél figyelembe venni a klímaváltozás hatását is, van olyan terület, amit kifejezetten rosszul fog érinteni, van amit kevésbé.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kepe1977 #110506 üzenetére
Nem számolsz a magas politikai kockázattal. 2 ha földnél nagyjából mind1 mennyit ér, nem egy nagy pénz. Ellenben ha nem jól alakul a szabályozói környezet, akkor csak a bajuk lesz az egésszel és lehet azzal fog végződni a történet hogy kénytelenek lesznek az államnak ingyen átadni....
-
kepe1977
csendes tag
Kedves Fifi!
Mi pont most cseréljük le a közös képviseletet mivel nem végezte rendesen a dolgát.
(Szinte minden általa hozott ajánlat minimum a 1/3-val volt több mint a piaci ár, ha nem az Ő ajánlatát fogadta el a ház akkor folyamatosan az időhúzásra játszott, hogy minél később legyen kész a kapcsolódó ügyek intézése)
Mennyire tudnád ajánlani a ti kk-tokat?
Budapest a helyszín? -
kepe1977
csendes tag
válasz tomazin #110462 üzenetére
Nekem is van pár ha földterületem. Nekem az a tapasztalatom, hogy a föld tartja az értékét sőt nő. Az elmúlt kb 20 évben a többszörösére nőtt az értéke nominálisan.
Nekünk van egy erdészünk, aki kezeli a földet stb nem kell foglalkozni vele.
Jelenleg elég erős korlátozás van az eladásra, külföldiek nem vehetnek. Viszont szerintem előbb utóbb eu-s gazdálkodóknak lesz lazítás. Ami áremelkedéssel fog járni.
Illetve az is az áremelkedés mellett szól, hogy nyugaton többszörösében kerülnek a földek.
A magyar gazdáknak is nőni fog a jövedelme. -> emelkedés -
kovaax
őstag
válasz Szuri90 #110485 üzenetére
Én online kezdtem, de visszaírtak, hogy nincs aláírási kartonom, így bementem a legközelebbi sima Erste fiókba. Ott kitöltöttünk mindent, amit tudtunk, de csináltattam aláírási kartont is, és mikor az IB válaszolt pár nyitott kérdésre, e-mailt írtam a központi e-mailre, meg a fiókos csókának, de online folytattuk a történetet.
Szóval kb. egyszerűbb a legközelebbi fiókban csináltatni kartont, aztán online intézni, mert a fiókos emberke is a központtal telefonált folyamatosan, míg kitöltöttük a papírt...
nort_on bejegyzése alapján csináltam egyébként mindent, köszönöm neki!
-=- There's no place like /home -=-
-
Emod
kezdő
válasz Ringman #110493 üzenetére
Szerintem a legtöbben gondolkodás szintjén "nem képesek rá". Nincsenek ráállva. Legfeljebb ha mondjuk házra gyűjtenek, ami máshogy nem megy.
Egy nettó 400-as átlagkeresetből 120-at félretenni nem lehetetlen, ha nem jön ki akkor pedig ahogy fentebb írták életszínvonal csökkentés. Csak pont ez a nehéz, pedig szerintem általában mindenhol vannak olyan "luxus" (=elengedhetető) dolgok, amiből bőven kijön ennyi megtakarítás. -
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #110497 üzenetére
a 40% költségátalány az mint nevében van, költségátalány, ez alkalmazottként nem jelentkezik - nincs kiadásod a munkavégzéseddel kapcsolatban. ha a tényleges költséged alacsonyabb, mint a bevételed 40%-a, akkor persze az már felfogható "pluszpénzként".
mondjuk valóban, ha korábban katás volt, ott sem volt költségelés.
+ a havi ev-s realizált nyereségedet be is kéne szorozni olyan 0,85-0,9-cel, ha összehasonlítjuk a munkabérrel, mert de facto nincs fizetett szabadságod és betegszabadságod sem.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
A Zéé
addikt
válasz r6man123 #110489 üzenetére
Én tavaly voltam hasonló helyzetben, mint te, 36 évesen. Annyi különbséggel, hogy nem Katás voltam évekig, hanem csak 29 éves korom óta van rendszeres, hivatalos jövedelmem, de lényegében mégis ugyanott vagyunk, nyugdíj alapunk kb. 0.
Az ilyen mindenféle nyugdíjpénztárakat hamar elvetettem. Idén ráfeszültem a NYESZ-re, de végülis elengedtem azt is, nem bízok annyira a kis országunkban, hogy 30 éven keresztül fenn fog maradni ez a megtakarítási forma, és nem kellene valamikor menet közben belenyúlni/kimenteni onnan a pénzt. Az meg elég combos bukót eredményezne.
Nem maradt más, mint a TBSZ nyitás, és az itteni sláger VWCE ETF. Úgy gondolom, hogy a "vedd meg és felejtsd el" stratégiához nem nagyon kell túlvariálni, ez az egytermék elegendő. Ezeknek a betűszavaknak nézz utána első körben szerintem te is.
Én havi 100k-t terveztem ide rakni, ez egyelőre nincs még meg, 930k jutott csak bele, és nem tudom eldönteni, hogy kiegészítésem a maradék 270-el, vagy az már a jövő évibe menjen. Sajnos jövőre nekem elég siralmasok a kilátások. Bár csak alkalmazott vagyok, de az idei jövedelmem 20%-a fixen kiesett decembertől, és egyelőre nem látszik, hogy honnan tudnám pótolni...Just a simple Lineman...