Hirdetés
-
IT café
Remélem nem bánjátok, hogy megnyitom a Mass Effect 3 topikját. Már régóta tudjuk, hogy a játék trilógiának készül, de a mai napon ezt a BioWare hivatalosan is bejelentette. Legalábbis az egyik technikai designerük, Christina Norman szólta el magát a Twitter-en. Ugyanis nemrég egy érdekes megjegyzést olvashattunk a blogjában:
Új hozzászólás Aktív témák
-
KubanitoS
veterán
12 év és még mindig nem tudom túltenni magam az ME3 endingen... Azóta sem vettem elő a szériát.
Gondoltam megosztom, ha már megint pörög a topik.
Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
KubanitoS
veterán
-
KubanitoS
veterán
válasz Kergeboci #12900 üzenetére
Azt is tedd hozzá, hogy a befejezéseknek semmi, de semmi értelmük sincs, bármelyiket is választod!
Annyi, de annyi utalás van az indoktrinációra a játékban már az első résztől kezdve, hogy az már durva. Ott a Thorian, de maga Saren is ennek az áldozata volt és ha megérteted vele, hogy mi van, akkor saját magával végez. Második részben Tim volt indoktrinálva, a harmadik rész pedig Shep indoktrinálásáról szól a fura álmokkal meg a gyerekkel. Egész egyszerűen a mai napig nincs és nem is lesz soha befejezve, az EA simán nem hagyott elég időt a megfelelő lezáráshoz. Olyan, mintha felépítettek volna valamit, amit a legeslegutolsó kanyarba elgáncsoltak, aztán kaptál helyette négy színt, hogy válassz hülyegyerek. Ez nem tetszett a rajongóknak, ekkor kaptak még egy opciót, hogy elutasítsák a csillaggyerek baromságait, aki erre kb középső ujjat mutat ("So be it!") és ekkor van vége a játéknak. Egy hatalmas nagy maszlag az egész és ahogy ezeket a sorokat írom, megint kezdem felidegesíteni magam 10 év után... Egyszerűen hihetetlen, hogy lehetett ennyire tönkrevágni az egészet.
-
KubanitoS
veterán
válasz cyberkind #12823 üzenetére
Azért ez a harc dolog emlékeim szerint az első két részben nem volt ennyire tolva. A harmadikban éreztem először, hogy kicsit sok agyatlan lövölde. Sokszor érződött, hogy egy szkriptelt eseménysort látok. pl Egy darab ellenség volt és ha azt megöltem akkor utána jött a következő szakasz.
-
KubanitoS
veterán
-
KubanitoS
veterán
válasz AAtt1la #12651 üzenetére
De ez most akkor azt jelenti,hogy én nem vagyok igazi rajongó?
Egyáltalán nem erről van szó. Az előtted lévő hozzászólás jól összefoglalja az én véleményem is. Mindenkinek lehet saját véleménye az endingről, azonban tiszteletben kellene tartani mások véleményét is.
Számomra azért különösen fájó az ending lassan már 4 év után is, mert a sorozat igazán kiemelkedő volt. Személy szerint rám igen komoly hatással volt, nagyon durván beleéltem magam (ezt egyetlen más játékról sem mondhatom el a mai napig, szerencsére ). A második rész kiemelkedően jó történetmesélése és befejezése után valami hasonlóan kiemelkedő jó dologra számítottam.
Előrendelve meg is jött a Collector's Edition, amelynek hatalmas elvárások mellett ültem neki. Ehhez képest a történet eléggé közepes volt, a semmiből előkerülő szuperfegyver ötlete olcsó és gagyi volt, de ezt még elfogadtam volna, azonban a befejezés egy ME2 után olyan volt, mintha pofán rúgtak volna. Ez még az eredeti, Extended Cut nélküli végződés volt. (Amúgy számomra ez utóbbi is egy rakat szemét lett...)
A döntéseink a végére abszolút semmit sem értek, kaptunk egy hazudós kisgyereket, akinek el kellett fogadni a baromságait, ha tetszett, ha nem. A végén meg el lehetett dönteni, hogy zöld, kék, vagy piros színben robbanjon fel a Citadel Sheparddal együtt. Ja és ezek után végignézhettem, hogy Joker lezuhant a love interesttel egy lakatlan bolygón. Hát ezért nem tudom a mai napig elfogadni az endinget és ezért nem tudtam rávenni magam egy újrajátszásra a mai napig.
Minden bizonnyal butthurt fanboy vagyok, csak azt nem értem, hogy ezzel mi a gondja egyeseknek?.
-
KubanitoS
veterán
válasz Archanon #12601 üzenetére
Liara nálam is befigyelt és amikor végigvittem a játékot -három nappal a megjelenés és a Collector's Editionért kipengetett summa után- "öröm" volt látni, hogy miután Shep feláldozta magát az emberiségért Liara egy ismeretlen bolygóra zuhant Jokerrel. Vertem a fejem a falba, nem is gyengén...
Amúgy elég vicces, hogy rajongók lazán összedobtak egy teljesebb befejezést játékbeli jelenetek összevágásával.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
válasz Mustármag #12598 üzenetére
A legutolsó bekezdésedhez szólnék hozzá és aztán be is fejezem. Szóval ismételten igazad van, de az a baj, hogy ez a Crucible meg a csillaggyerek olyan negatív összhatásban jelenik meg, hogy ihaj. A csillaggyerek amúgy szerintem nem is a Crucible része, hanem egy nagy, szemét reaper.
Azt mégis hogy lehet megmagyarázni, amikor a destroy endinget bemutatva azt mondja: I know you have thought about destroying us.? Us? Minket? Kiket? Mert itt csak a reaperek elpusztításáról volt szó...
Ezen kívül tele van ellentmondásokkal és hazugságokkal a gyerek szövege, de persze mindenbe bele lehet magyarázni mindent, a fenti us-os mondat azonban tény... Na mindegy.
Tehát elfogadom az érvelésed, hogy valami mást akartak a pezsgőbontáson kívül, ott a Crucible, oké. De szerintem ennek a gyereknek nem sok köze van a Crucible-hez. Számomra úgy tűnik, hogy a játéknak még folytatódni kellett volna, egyszerűen valamiért kihagytak egy csomó részt, aminek a csillaggyerekkel folytatott beszélgetés és a végső crucible aktiválódik videó között kellett volna lennie.
Összességében nem azzal van a baj, hogy mi lett a vége, hanem hogy milyen módon jutottunk el oda. Szerintem hiányzik az egész befejezésnek a fele.
Valami ilyesminek kellett volna lennie egy normális végződésnek.
-
KubanitoS
veterán
válasz Mustármag #12594 üzenetére
Amit leírtál teljesen igaz, de azt ne felejtsük azért el, hogy visszagondolva az emlékezetes befejezésre nem csak negatív dolgoknak kellene előjönni. Attól még marhára nem lett ez egy jó befejezés, hogy tönkretette az egész játékélményt és évekkel később is csak erre tudunk visszaemlékezni.
A mai napig szívesen gondolok vissza a Star Wars Knights of the Old Republic mindkét részére, esetleg sorozatokban a Breaking Bad végére, pedig utóbbi befejezése nem volt egy leányálom, de pozitívan tudott elsülni. (Dexter már nem éppen...)
Nekem még azzal sem lett volna bajom, ha Shepard mindenképpen megmurdel, ha ezt valami pozitívan emlékezetes módon teszi, pl feláldozza a saját életét a reaperek elleni döntő csatában(!), vagy valami. De az előző két részt alapul véve (meg ismerve mire képes a Bioware) emellett kötelezően lennie kellett volna egy happy endingnek is, amely ugye a játékbeli teljesítményünktől függött volna, mint a második részben.
-
KubanitoS
veterán
válasz Mustármag #12590 üzenetére
Amikor ilyeneket olvasok felmerül bennem a gondolat, hogy nem is igazán élted bele magad a játékba, hanem csak végigvitted aztán ennyi, talán nem is fogott meg az egész. Kérlek ne értsd félre, ezt egyáltalán nem bántásból írtam. Saját magamból kiindulva ez a dolog kicsit fura nekem, talán mert én elég durván beleéltem magam a játékba három rész alatt. Megszerettem/megutáltam a szereplőket, elhittem, hogy egy élő világ része vagyok, ahol számítanak a dolgok. Erre jött ez a befejezés... Hát nem esett jól, nagyon nem. Azóta sem vittem végig egyszer sem a harmadik részt.
-
KubanitoS
veterán
Hát őőő izé, jah. Valami nagyon félrecsúszhatott, azt hiszem mindenki jobban járt volna az eredetileg betervezett sötét energiás dologgal, csak az meg kiszivárgott és azért nem lett belőle semmi (ha jól tudom).
-
KubanitoS
veterán
válasz mrhitoshi #12455 üzenetére
Nem akartam írni semmit, mivel az ME3 ending lerágott csont, mindössze annyit jegyeznék meg, hogy azért fura látni, hogy a kezdeti anyázás után most eljutottunk odáig, hogy "magas színvonalat képvisel". Erre inkább nem mondok semmit...
-
KubanitoS
veterán
válasz J.Hetfield #12451 üzenetére
Mass Effect 3-at végigjátszottad?
-
KubanitoS
veterán
Az újbóli végigjátszásomba eddig húsz órát raktam a harmadik részbe. Másodjára játszva egyvalami nagyon feltűnt: az indoktrináció nagyon fontos szerepet kapott. Szinte minden pályán szóba került eddig. Hackett és Shepard beszélgetései során is feltűnt, Javik is tisztában vele, meg is említi, hogy indoktrinált "árulók" okozták a népe vesztét, a Leviatan DLC első pályáján szintén az indoktrinációhoz hasonló dolog történik, Garrus meg is jegyzi ezt, most pedig egy üzenetet kaptam az Alliance News Networkról, amely egy publikált cikket ajánl a figyelmembe, mely teljes egészében az indoktrinációról szól. Ezekből kiindulva a fejlesztők nagy jelentőséget szánnak (szántak) e folyamatnak. Most ismét előhozakodhatnék az Indoktrinációs teóriával, hiszen szerintem ez megint azt támasztja alá, de mivel ez lerágott csont, ezért nem teszem.
Amúgy felötlött bennem valami: a Crucible-t ugye az emberek építik (kiegészítve más fajok tudósaival), mivel sikerült megtalálni a terveit. Viszont, ha ez így van, akkor ki a jó fene rakta bele a Csillaggyereket? De most komolyan.... Ha az egy AI lenne, akkor valakinek le kellett programoznia, emberi külsőt adni neki, nem tudom. Ebben a formában az egésznek nem sok értelme van... Hacsak nem másról szól az egész. Ugye emlékeztek még a Csillaggyerek egyik megjegyzésére, amikor a válaszlehetőségeket magyarázza? I know you have been thinking about destroying us. de nem is folytatom, mert kapok a képemre.
-
KubanitoS
veterán
válasz Ryder62 #12358 üzenetére
Ha nem volt választási lehetőség, akkor a karid sármja volt nagyon kevés, vagy nem volt egyértelmű paragon/renegade irányba eltolva. Gruntot visszaküldeni szerintem amúgy sem a legjobb döntés, az egyik legjobb harcos. Én helyette általában vagy Thane-t, de most legutóbb Mordint küldtem.
-
KubanitoS
veterán
válasz Apollyon #12354 üzenetére
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a mostani maxos ME2 végigjátszásom során elsőre a Suicide missionon meghalt Tali. Mindent jól csináltam, mindössze annyi volt a gond, hogy a végső harchoz Garrust és Gruntot vittem magammal. Hogy ebből kifolyólag miért halt meg Tali, az rejtély...
-
KubanitoS
veterán
Itt az én "megkésett" ME3 élménybeszámolóm A mai napon ismételten elkezdtem a harmadik részt, a megjelenés óta második alkalommal. Ennek oka a játék befejezése volt, ami hatalmas csalódás számomra. Mivel ME2-t egy pár napja fejeztem be, így friss volt még az élmény. Éppen ezért a karakterimport és történetfolytatás különösen hatásos volt, mintha egy az egyben ott folytatódott volna minden, mint ahol abbahagytam a második részben. Alapból 30-as szintről indulhattam, az NPC-k nagy része régi ismerős volt, a régi-új csapattársakkal lehetett nosztalgiázni a régi szép időkről, sőt még a szkillek is azonos gombokon voltak. Rendkívül profi módon van megoldva az import, nagyon sokat dob az összhatáson. Mivel alig maradt meg valami az ME3-ból (a befejezésen kívül), így gyakorlatilag "új" játékélményben volt részem. Feltűnő volt, hogy a játék fejlettebbnek, jobban átgondoltabbnak tűnik eddig a második résznél, gondolok itt szigorúan a kezelőfelületre, menüelrendezésre, jobb és hasznosabban fejleszthető szkillekre, fegyók fejlesztésére stb. Ebből a szempontból szerintem az ME3 jobb játék az ME2-nél. A játékot bármiféle grafikai módosítás nélkül kezdtem el és őszintén szólva én nem nagyon találok kivetnivalót benne. Shep alappáncélja elég durván pixeles az átvezetőkben, egy-két más karakter dettó, azonban ezen kívül olyan hatalmas nagy baj nincs a grafikával, az ME2-nél szerintem szebb a három.. Most toltam le a Palavenes pályát és az kinézetre marha jó volt. A hatalmas bolygó előtti kis holdon nyomulni, miközben ott az a hatalmas Reaper eléggé hatásos volt. A hangulat nagyon rendben volt, egyhuzamban sikerült 3 és fél órát lenyomni, tisztára mint a régi szép ME2-s időkben. A DLC-k számomra teljesen újak lesznek, szóval lesz itt bőven új tartalom, plusz a Happy Ending Mod is használatra kész.
Amúgy bocs, ha sokakat untattam ezzel ennyi idő után, de valahogy nagyon kikívánkozott belőlem.
-
KubanitoS
veterán
válasz Chabe89 #12338 üzenetére
Nézegettem a linkjeidet. Itt van ez. Erről az oldalról, ha jól látom legalul "Zona C" után vannak maguk a pálya HD modok. Jól értelmezem? Bevallom, kicsit komplikált ez az oldal, viszont rákeresve kb mindenhol az jön ki, hogy ez a legjobb.
Konkrétan ezt a linket találtam. Tehát ha ezt letöltöm és sikerül valahogy berakni, akkor ez kb fullos HD pályacsomag lenne? Mivel ahogy látom a többi letöltés Zona A, B stb csak karakterek, fegyverek, stb. Viszont vant fent youtube-os sample video.
ME3 Explorert nagyon nehéz használni? Láttam a leírásokat, amelyek nem tűntek egyszerűnek. Van valami "pár klikkes" megoldás egy sima textúracserére?
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
-
KubanitoS
veterán
válasz #58450688 #12252 üzenetére
Na most már tudod mit éreztünk mi is... Nagyon durván össze van csapva az egész. Na meg valóban ott a poénkodós Citadel, amikor a világ sorsát eldöntő csata előtt elmennek mulatozgatni...
Ha jól megy az angol és nyitott gondolkodású vagy, akkor érdemes lehet megnézi az Indoctrination Theory-t. Hogy pontosan mi ez, abba inkább részletesen nem mennék bele, mert annak idején oldalakat veszekedtünk róla. Legyen annyi elég, hogy a teória szerint az ME3 vége egy az egyben Shepard fejében lejátszódó álom, semmi több. Ezt bizonyítékokkal, mások szerint kitalációkkal próbálja alátámasztani. Érdekes videó, annyi szent.
-
KubanitoS
veterán
válasz csibusz0314 #12174 üzenetére
Ezzel kellett volna kezdeni és egyből mindenki a segítségedre sietett volna.
-
KubanitoS
veterán
válasz csibusz0314 #12172 üzenetére
Ügyes vagy.
-
KubanitoS
veterán
Zúgjon az ég DLC
Édes istenem...
Na ezért nem játszok én magyarosított játékokkal.
Lessmessino: Sajnos ebben nem tudok segíteni, a magyarosítás miatt kompromisszumot kell kötnöd mindenképpen. A helyedben én a Trilogy-t venném meg. Úgy is az lenne a lényege a vásárlásnak, hogy megtiszteld egy "tiszteletpéldánnyal" a fejlesztőket és saját magad. Erre szerintem sokkal alkalmasabb egy dobozos verzió, amelyet ki tudsz rakni a polcra. Állítólag a trilogy minőségileg is elég jó, én nem tudom ugyan. A CD kulcs egyrészt lehet kétes forrásból van (ergo ezzel nem támogatod a fejlesztőket, extrém esetben bannolják az Origin fiókod) és talán úgy érezheti az ember, hogy a "semmiért" fizettél, ha érted mire gondolok.
-
KubanitoS
veterán
válasz Lessmessino #11470 üzenetére
de úgy még a 2 DLC-t külön kell beszereznem
Az elsőhöz az egyik, ráadásul az értelmesebb DLC ingyenes, a második, a Pinnacle Station pedig fizetős, de ez utóbbi egy fillért nem ér. Egy gyakorlóbázist ad a játékhoz, ahol bénábbnál bénább gyakorlatokat (lövöldéket) lehet nyomatni. Felesleges és értelmetlen.
-
KubanitoS
veterán
válasz leviske #11462 üzenetére
Elismerésre méltó munka. A legjobb (legalkalmasabb) filmekből vágta össze a jeleneteket olyan összhangban, hogy azt a nagy filmgyártó cégek is megirigyelnék.
Amúgy egy film szerintem nem tudna megfelelni az elvárásoknak. A Mass Effect többről szól, mint ahogy azt egy filmben ábrázolni lehetne. Szerintem csak egy "szokásos" jönnek a gonoszok, a főhős lenyomja őket színvonalú B kategóriás valami lenne. Természetesen megnézném, de nem lennének nagy elvárásaim.
-
KubanitoS
veterán
válasz Hegyirabló #11426 üzenetére
-
KubanitoS
veterán
Próbáld meg adminisztrátorként indítani a játékot. Nekem ugyan sztímes a játék, de volt, hogy szintén nem indult el a friss telepítésem régebben, akkor adminként kellett indítanom. Nem 100% az Origin miatt, de egy próbát megér.
-
KubanitoS
veterán
Gondoltam megosztom, hogy sikeresen teljesítettem az Asari Consort küldetését a Citadelen. Shepard egyből a helyszínen megkapta kielégítő jutalmát, a baj csak az, hogy Liara és Tali végignézte az egészet. Remélem nem lesz belőle gond.
-
KubanitoS
veterán
Na meg ha már itt tartunk a Citadel egyértelműen az első részben a legjobb. Fel nem tudom fogni, miért nem lehetett ugyanebben a formában átmenteni minimális átalakításokkal pl. a reaper támadás áldozatainak felállított emlékmű stb. Helyette kapunk egy hihetetlen durván lebutított valami, ahol az összes boltnak Shepard a reklámhangja.
v_tomy: Onnan van, de marhára felesleges volt ezért pénzt kiadnom, nem ér sokat az egész DLC.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
Az első részben a legjobb amúgy az inventory rendszer is szerintem és a Makot is nagyon kedvelem személy szerint. Egész jó szabadságérzet-fílingje van, hogy le lehet szállni a különféle bolygókra kutakodni. Az ME2 és ME3 ebből a szempontból eléggé lebutítottak. A Hammerhead is csak egy kis árkádos lövöldének került bele a játékba, igazából marhára értelmetlen szerintem.
Amúgy a Mako irányítása szerintem lazán megszokható, csak ésszel kell csinálni. Az első részben eddig eddig eltöltött 70-80 óra alatt még nem sikerült vulkánba esnem vele.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
Félév lezárva, vizsgák meg majd csak jövőre, szóval úgy döntöttem nekifutok a sorozatnak még egyszer. Az első résszel játszva tűnt fel, hogy eddig mennyi minden kimaradt. Az előző végigjátszásom is abban a hiszemben toltam, hogy gyakorlatilag kimaxoltam a küldetéseket, erre most lazán volt eddig 5-6 olyan mellékküldetés, amelyről eddig még nem is hallottam, na meg egy pár eddig ismeretlen bolygófelszín. Érdemes kicsit jobban szétnézni a Citadelen.
Amúgy meg az tűnt még fel, hogy az első résznek még mai szemmel is remek grafikája van. Raktam is fel pár képet, ha valakit érdekel. Igen, szeretek Makózni.
-
KubanitoS
veterán
válasz janos666 #11320 üzenetére
Ugyan a mai napig nem sikerült erőt venni magamon egy második ME3 végigjátszásra (a DLC-k miatt azért lassan aktuális lesz), de a tekergő fejekre tisztán emlékszem, mint nagyobb hibára.
Az meg, hogy veszel egy új videokártyát és ezért már nem is fogsz játszani régi játékokkal elég nagy butaság.
-
KubanitoS
veterán
-
KubanitoS
veterán
-
KubanitoS
veterán
válasz Zoli133 #11279 üzenetére
Látod éppen ezért problémás az egész, ahogy van. A három befejezés is elég érdekesre sikerült, függetlenül attól, hogy tetszik-e, vagy sem, Shep fellélegzése pedig a mai napig téma.
Én megmondom őszintén nem tudom mit lehetne kitalálni ebben a helyzetben. Kivéve a már hivatalosan megcáfolt dolgot.
-
KubanitoS
veterán
válasz Wizard of Oz #11271 üzenetére
Szép is lenne, ha ezek a fajok nem lennének benne. Mindent meg lehet magyarázni, de ezt nem nyelnék le a rajongók.
-
KubanitoS
veterán
válasz nanorambo #11262 üzenetére
Végre egy jó hír! Ha a végén még Shepardot is visszahozzák, akkor egy rossz szót sem szólhat senki.
(Arra, hogy a játék endingjeit hogy hozzák össze, szintén van egy kézenfekvő magyarázat, ami már csöppet lerágott csont, ezért meg sem említem.)
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
válasz Ryder62 #11225 üzenetére
És sztem ez így jó. Pl 3-ban brutál jók a harcok.
Na nekem ez volt talán a legnagyobb problémám a játékkal (leszámítva a lerágott csont befejezést). Mármint a harcok mennyisége. Az a helyzet, hogy lehet kezdek kinőni a játékokból és bizony engem már abszolút nem tudnak lekötni az agyatlan lövöldék (Cod és társaik), évente ha egy két játék érdekel. A Mass Effectet is azért tartottam fantasztikus játéknak, mert hihetetlen jó volt a sztori, a karakterek, azok egymás között viszonya, a párbeszédek stb... Szerencsére a játék nem a harcokat helyezte előtérbe, amelyekre persze szükség van, de mint említettem, engem nem igazán köt le. A harmadik részre aztán nagyon előtérbe kerültek a csatározások és én ezt sajnos butításnak könyveltem el magamban, ennél fogva nálam egyértelműen a harmadik rész a leggyengébb.
Rendkívül kiszámítható: Van egy küldetés, menj ide, vagy oda, elérsz a megadott helyre, ahol már előre tudod, hogy harcolni kell egyet, majd vissza a hajóra és jöhet a következő küldetés, ami ugyanez lilában.
Szerintem a harmadik részből nagyon hiányoznak az érdekesebb, magasabb színvonalú küldetések. Olyasmire gondolok, mint pl az ME2-ben Jacob küldetése, amikor megtaláltuk az apja elveszett hajóját és nem lehetett tudni mi is van. Ott is volt harc, de nem tűnt annyira erőltetettnek a dolog, mint egy sablonküldetésben, amikor felveszel egy küldetésbeli tárgyat, majd "kötelezően" megjelennek az ellenséges katonák (eddig hol voltak )...
Na mindegy, szerintem ezért butább sokkal a harmadik rész a többinél.
-
KubanitoS
veterán
Telóról vagyok, ezért linket nem tudok, de most láttam facebookon, hogy lesz vmi N7 day. Erről tudtok valamit?
-
KubanitoS
veterán
válasz Ryder62 #11110 üzenetére
Egy részt a Mass Effect nem egyenlő Sheparddal. Ahogy a Star Wars sem Luke-al, Vaderrel és a halálcsillaggal.
Shep tökös volt igazi bad ass aki szétrúgta a Reaper hordát, de ideje tovább lépni.
Sokaknak nem volt bajuk Shep halálával. Ez így van. Először én is picsogtam hogy nincs happy end és hogy Shep miért nem élte túl. Feláldozta magát. Ez így kerek és szép lezárás Shepnek.
Kiemeltem egy pár mondatod, amelyekben benne van a lényeg, és tökéletesen igazak lennének, ha normálisan le lett volna zárva az ME trilógia.
A Star Wars le lett zárva. Vader feláldozta magát, a saját szemünkkel láttuk mi lett a sorsa, sőt még rendes "temetést" is kapott! A gonosz elpusztult, a jó győzedelmeskedett blablabla... Tényeket kaptunk a végén, egy lezárást. Tetszik vagy, sem a Mass Effect a mai napig nincs lezárva. Kaptunk ugyan egy Extended Cut DLC-t, amely szépen továbbvitte azokat az értelmetlen, logikátlan baromságokat, amelyek a Csillaggyerek állításaiból fakadtak, de ez elég halvány. Még ha eltekintünk / elfogadjuk a szintézis és a reaperek irányítását, mert az milyen jó / nem jó mint befejezést, akkor sem mehetünk el szó nélkül a destroy ending mellett, amelynek a végén Shepard fellélegzik, és a love interest sem teszi fel Shepard nevét a falra a többi elesett társaink mellé, hanem bizakodva a távolba mered.
Ez nem jelent semmit, viszont nincs megmagyarázva, nincsenek tények, hogy ez most miért is lett? Hidd el, ha a Star Wars úgy ért volna véget, hogy Vader, vagy az Uralkodó fellélegzik a Halálcsillag romjai között, akkor szerintem nem lett volna akkora kultusz a filmtrilógia, pláne akkor nem ha később kiadták volna a Star Wars Extended Cut filmet, amiben elmesélik, hogy Luke hogyan élte az életét, viszont a fenti jelenetről szót sem ejtettek volna. Azóta is csak arról folyna a vita, hogy ez mégis mi volt és miért kellett ennyire elrontani a végét.
Na, ezért nem tudok én továbblépni a dolgokon a Mass Effect esetében. Jöhet itt új rész ide-oda, akár Shepard nélkül, mivel ugye a Mass Effect univerzum létezik nélküle is, elmehet a 'csába az egész rohadt hányinger banda és rohadtul nem érdekel, hogy most ki is a felelős, ki kire mutogat. Ja, de nem is mutogatnak, mert szerintük remek lett a befejezés és ennél többet nem lehet tenni, ha nem tetszik, az meg egyéni szoc probléma. Pedig van egy pár tízezer ember, akiknek nem tetszett.
"Mindössze" ez a problémám az eljövendő új résszel kapcsolatban. Előbb le kellene zárni az előzőt lehetőleg normálisan, de legfőképp logikusan, hogy ne legyen fogcsikorgatás a végén. Mindenkinek megfelelő befejezést nem lehet csinálni (vagy mégis? Breaking Bad), viszont ha teljesen logikus valami, akkor azt előbb-utóbb mindenki el fogja fogadni.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
válasz nanorambo #11108 üzenetére
Pofátlanság lenne, ha beraknák ezt a 4-est a címbe, de úgyse fogják. Szépen eljött ez az időszak is: az EA rátalált az újabb pénzeszsákra, a Mass Effect Online is csak idő kérdése, ha már most nem arról van szó ME4 munkacímen. Csak arra leszek kíváncsi, hogy a rajongók tolerálni fogják-e ebben a formában a sorozat meggyalázását.
Érdemes elolvasni azt is, mit mondott a játék végéről: Ha már sikerült szóra bírni az urat, megkérdezték a Mass Effect 3 végéről is, mi a véleménye ennyi idővel a játék kiadása után. „Eltelt 18-19 hónap a megjelenés óta, és szerintem az Extended Cuttal mindent megtettünk, amit tudtunk. Nyilvánvalóan most már semmit sem fogunk megváltoztatni, haladunk előre. Őszintén szólva, sokszor hallom, különösen a találkozókon, hogy az emberek szerették, szívszaggatónak, de helyesnek érezték azt, ami Sheparddel történt. Emiatt érzem helyesnek a döntésünket. Mivel azonban nem volt választás, van akinek ez tetszett, van, akit felzaklatott. Nem hiszem, hogy tudtunk volna változtatni, de jó lecke volt.”
Kíváncsi lennék, mégis hányan mondták azt, hogy helyesnek érezték, ami Sheparddal történt. Gondolom a legtöbben akkor érezhettek így, amikor meglátták a fellélegzős endinget. Pofátlan, semmirekellő banda.
Egyébként az első komment a cikkhez meglepően tanulságos:
Bocsánatot kérünk mindenkitől a Mass Effect 3 befejezése miatt. Próbáltuk az Extended Cuttal kicsit kiengesztelni a rajongókat, de tisztában voltunk vele, hogy ez nem az a minőség volt amit megkövetelünk magunktól. Nem fogunk bűnbakot keresni, mert mi rontottuk el. De higgyétek el, nekünk is annyira fontos a franchise mint nektek. A következő Mass Effect részről ugyan nem beszélhetek, de biztosítalak benneteket, hogy mindent bele adunk, hogy egy, az univerzumhoz méltó játékot készítsünk nektek."
Így beszélne egy olyan író, aki beismerné a hibákat, és nem az emberekre mutogat... Hányinger ez a banda.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
-
KubanitoS
veterán
-
-
KubanitoS
veterán
Egy kis off: Nézi innen valaki a Dextert? Spoilerveszély!
Megvolt a grand finálé és az utolsó 30 másodperc megtekintése után egyből a Mass Effect 3 vége jutott eszembe. Nem tudom eldönteni melyik a szarabb: az, hogy Shepardot lekenyerezi a zöld-kék-piros befejezésével a gonosz, hazug szellemgyerek, vagy az, hogy Dexter végleg elhagyja egy szem gyermekét és jövendőbelijét, majd inkább elmegy favágónak. Nem hittem a szememnek...
-
KubanitoS
veterán
válasz janos666 #11021 üzenetére
Számomra pedig úgy tűnik, hogy eltalálja. Becsapódik előtte, majd a sugár folyamatosan közeledik Shepard felé, míg el nem fehéredik a kép. Mégis miért fehéredne el, ha nem találja el? (Persze, lehet ez is egy félrevezetés az indoktrináció elősegítésére.) Egyébként ha nem is találja telibe Shepardot, szerintem akkor sincs esély a túlélésre, mivel feltehetőleg "csöppet" nagy hő szabadul fel a lézer becsapódásakor, akár több ezer celsius fok is lehet, hiszen másként nem tudna egyből szétkapni egy űrhajót.
-
KubanitoS
veterán
válasz WayneGace #11019 üzenetére
Így igaz! A videókat látva azonban talán van egy egyértelműbb magyarázat is.
Egyrészt ott van ugye a piros lézersugár, ami eltalálja Shepardot. Arról a lézernyalábról van szó, amely előtte katonákat párologtatott el, illetve amely űrhajókat pusztított el másodpercek alatt. Ezek után Shep túléli. Ja, persze. Innentől egyértelmű, hogy nem valóságos a dolog, hogy Shep még él, illetve az is valószínű, hogy valami "másféle" lézerrel lőtt rá Sovereign azzal a céllal, hogy ne ölje meg Shepardot, hanem az előidézett hallucinációval, vagy álommal eltérítse a sötét oldalra. Ezt egyszerűen nem lehet másként kimagyarázni, hiszen Shepard egy normál katona, nem Superman, simán meg kellett volna halnia!
A három választási lehetőség pedig nem a játék végéről dönt, hanem arról, hogy sikerült-e az indoktrináció.
Control = Saren, illetve TIM is megpróbálta már uralni a Reapereket, valahogy mindig fordítva sült el. Elhitték velük, hogy ez sikerülhet, ergo már ekkor indoktrinálva voltak.
Synthesys = Az összes faj DNS-ét egyesítsük a gépekkel, vagyis kezdjünk Husk gyártásba! Ismét azt tesszük, ami a Reapereknek a jó és nem az emberiségnek, csak azért mert a Csillaggyerek meggyőzött bennünket -> indoktrináció!
Destroy = Nem fogadjuk el a felkínált lehetőségeket, hanem azt tesszük, amit a Mass Effect első része óta szeretnénk: elpusztítani a Reapereket. A hatás nem marad el, Shep ellenáll az indoktrinációnak és visszakerül a valóságba: fellélegzik, felébred London romjai között.
Ettől a ponttól simán indulhatna is a Mass Effect 4 története.
Tök logikus!
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
válasz janos666 #11005 üzenetére
Pont az efféle f*szságok miatt nem értem az egészet. Azt véljük ugye, hogy kifutottak az időből, ezért lett olyan, amilyen a befejezés, de akkor mégis miért csinálják meg úgy ezt az endinget, hogy ne kerüljön fel Shep neve a táblára? Valakinek ez plusz munkát jelentett, okkal csinálták meg így.
-
KubanitoS
veterán
válasz WayneGace #10996 üzenetére
Én úgy tudom, hogy kerek perec kijelentették a Mass Effect 4 nem Shepardról fog szólni, Ő benne sem lesz.
Megnéztem ismét a videót, próbáltam teljesen szkeptikus maradni és azt kell mondanom, hogy valóban van egy-két "erőltetett" megállapítás, amibe bele lehet kötni, viszont jó pár olyan is van, amelyet egyszerűen nem lehet megmagyarázni másként, mint ahogy a csávó tette. Egyszerűen lehetetlen. Szerintem egy rendkívül jól összerakott videó(sorozat).
-
KubanitoS
veterán
válasz WayneGace #10993 üzenetére
Igazán örülök, hogy tetszett. Hangsúlyozom, hogy a Bioware cáfolta már a dolgot, illetve a videó készítésének időpontjában még hátravolt az utolsó egyszemélyes DLC, - amelyről azóta kiderült, hogy a Citadelről volt szó - és sokan hittük azt, hogy ebben az utolsó DLC-ben fedik fel az indoktrinációt. Ebből persze nem lett semmi, szóval csak érdekességképpen érdemes nézni a videókat, amelyek szerintem rendkívül szórakoztatóak és jól lezárhatták volna a játékot.
Az alapvető baj ott volt ezzel az egésszel, hogy amennyiben igaz lett volna a teória és a lézernyaláb után történt dolgok csak Shep fejében játszódnak le, akkor bizony a játéknak nincs vége. Többek között az igazi lezárást is vártuk sokan a legutolsó DLC-ben. Ennyire azért nem volt bátor még az EA sem, hogy egy játékot rendes befejezés nélkül adjon ki, amelyet a végén meg pénzért kellett volna megvenni. Halkan megjegyzem, hogy szerintem elég nagyot ütött volna a dolog és amúgy is orrba-szájba kaptuk a fizetős DLC-ket egyébként is.
Feltehetőleg az általad is említett szoros határidők állhattak a háttérben, valamint az EA nyomása a Bioware-re, hogy minél hamarabb adják ki a játékot. Mivel a Mass Effect játékok rendkívül precízek szinte minden szempontból, éppen ezért egy hatalmas csalódás sokunknak a jelenlegi befejezés, amely egyszerűen nem méltó a Bioware és a Mass Effect nevére.
Zárásként még annyit írnék, hogy a mai napig nem lett megmagyarázva, hogy a megfelelő befejezésénél Shepard miért lélegzik fel a Citadel / London romjai között, illetve az is egy utalás arra, hogy Shep túlélte a dolgot, hogy a lélegzős befejezésnél a love interest nem rakja fel Shep nevét az elesettek emléktáblájára, hanem reménykedve néz. Ez így ebben a formában kis túlzással szintén elfogadhatatlan.
szerk: miért választanák a reaperek ezt az utat Shepard megölése helyett
Erre talán az a megfelelő magyarázat, hogy Shepard egyszerűen túl értékes a számukra, ráadásul már többször megpróbálták megölni, hiszen erről szólt az első két rész, sikertelenül. Shepard mindent túlélt, többször legyőzte a Reapereket különféle csatákban stb, éppen ezért talán rájöttek, hogy Shepard sokkal többet érne számukra élve, mint holtan. Rendkívül erős "szövetségesre" lelnének személyében.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
válasz janos666 #10987 üzenetére
Pontosan így van, ahogy mondod. Számtalanszor leírtam már, hogy nem vagyok hajlandó kibékülni a befejezéssel és pontosan az általad leírtak miatt van ez. Elfogadom, ha a játékosok nem hisznek abban, hogy a sugárnyaláb után az egész hallucináció, illetve Shepardot indoktrinálták, hiszen ehhez azért nyitottnak kell lenni, viszont mindenki láthatja, hogy a Csillaggyerek többször ellentmondásba kerül saját magával, magyarán össze-vissza hazudozik. Ez az, amit nem tudok elfogadni.
WayneGace: Ha tetszett a játék, akkor három videót tudnék ajánlani az indoktrinációval kapcsolatosan. Ugyan a Bioware hivatalosan cáfolta ezeket, mégis érdemes lehet rájuk nézni, rendkívül informatívak és érdekesek, szerintem sokat hozzátesznek a játékhoz. Nézd meg őket és döntsd el mit hiszel. Az első videó és a annak folytatása az Extended Cut előtti időkből, az utolsó pedig, az EC után készült. Az elsővel érdemes kezdeni mindenképpen.
[ Szerkesztve ]
-
KubanitoS
veterán
válasz #85552128 #10906 üzenetére
...hogy mindegyik történeti DLC-vel szerezhető pár War Asset, ami a történet végét befolyásolhatja...
Ezt kifejtenéd? Komolyan érdekelne mégis mi változhat a játék végén. Vagy a mai napig magyarázatra váró hörgésre gondolsz?
-
KubanitoS
veterán
A végét így is elcseszték, így is mindenki mocskolta őket, de ahelyett, hogy kijavították volna az endinget, kiadtak több fizetős DLC-t hogy, még több pénzt tudjanak lehúzni rólunk amelyeknek semmi köze nem volt a játék végéhez és persze így is vette őket a nép.
-
KubanitoS
veterán
válasz #76144018 #10848 üzenetére
Képtelen vagy elővenni ME játékot? Az első két részt sem?
Az a baj, hogy minden út a végéhez vezet. Értelmetlennek tűnik játszani az első két résszel, félbehagyva a történetet. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy könyvet csak a feléig olvasnál el szántszándékkal, mivel tudod, hogy a többi része kritikán aluli.
nanorambo: A nagy "probléma" az, hogy olyan emlékeket adott a játék és olyan érzelmeket közvetített, amiknek még most is a hatása alatt vagyok.
Ezzel nem vagy egyedül, én is így éreztem, pontosan ezért fáj még mindig a végső befejezés. Azt meg sem merem említeni, hogy a Bioware-nek ott lett volna a lehetőség az indoktrinációval, vagy bármi mással, hogy összehozzanak egy normális befejezést akár fizetős DLC formájában. Erre is képtelenek voltak, ehelyett jöttek a különféle DLC-k, amikor a rajongóknak pont nem ilyesmire volt szükségük. Egyszerűen érthetetlen...
-
KubanitoS
veterán
válasz nanorambo #10844 üzenetére
Én is szeretném megköszönni a Bioware-nek, de főleg a remek befejezést a Csillaggyerekkel meg a többi f*szsággal... Egy kicsit szomorúnak tartom, hogy ez lett a játék sorsa: mindenki túltette magát a sokkoló endingen és most jön a "Köszönöm Bioware!" Én a magam részéről inkább tartózkodom.
Persze félre ne érts, örülök, hogy ismét tudod élvezni a játékot, lehet csak én vagyok maradi azzal, hogy képtelen vagyok a mai napig elővenni ME játékot...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Ukrajnai háború
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Mi várható 2025-ben a mobilpiacon?
- ASUS blog: NVIDIA Reflexet a jó reflexekhez
- Mobil flották
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest