-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kaligula
tag
válasz WiZARD #68693 üzenetére
Nincs tapasztalatom, csupán a hírneve miatt vetettem fel. Az őrlők közt a mythos kimaradt, a többi említettek viszont számomra meggyőzőek voltak. Én saját részre szívesebben vennék már bejáratott gépet, aminek ismertek a gyermekbetegségei, és nem tudok elmenni az árak mellett sem. Azt fenntartom, hogy egy olasz keverékhez fölöslegesnek érezném a mythost. Ha full hipster fancy akarnál lenni, akkor pedig ek- val kell nyomatni a presszót is
rovidkv.reblog.hu
-
#91073280
törölt tag
Volt már, hogy saját tapasztalatokkal megérkeztem egy fórumra és belém láttak valakit aki előzőleg produkálta magát az adott fórumon. Aztán a következőbe. Egy paranoid országban nem annyira meglepő, inkább unalmas.
Biztossan ő a soros4!!!Én érteni véltem a kritikáját, vagy csak szerettem volna belelátni a sajátomat, hogy már csak egy, egy gép van talpon, amit lehet pidelni meg rézcsövezni, az is csak talján tanyasi múzeumokból csalogatható elő ha a nagyfater hagyatékát elárverezik a milánói bolhapiacon.
[ Szerkesztve ]
-
csab001
tag
Egy kérdés:
Ha én otthon képes vagyok egészen értékelhető duplát húzni, egy jó kávézóban pedig kiváló szimplát kapok, akkor miért olyan ördögtől való az otthoni szimpla elkészítése? Mindenhol azt olvasni, hogy csak a dupla értékelhető otthoni körülmények között, de rajtam kívül tényleg nem kedveli senki a szimpla ízvilágát? 🙂
Nemrég óta foglalkozom mélyebben az otthoni kávézással, a tanácsok hatására ki is hagytam eddig a szimpla próbálkozásokat, ezért érdekelne a tapasztaltabbak véleménye. Mi a helyzet a tampersegéd+41-es tamper használatáról, vagy milyen az IMS "the single" szűrője? Esetleg van más alternatíva, ami beválhat? -
bluesfan
tag
válasz Keresztapper #68700 üzenetére
Ezzel abszolút egyetértek. Csak azért vettem az E verziót, mert dózerest nem akartam, több vari meg nincs.
Az érintős kezelőfelület inkább zavar, mint nem. Egyszerűen a falra mászok, amikor véletlenül hozzáérek és elindul. Főleg, ha bab is van benne.
Az őrleménye viszont jó. -
And06
aktív tag
válasz csab001 #68704 üzenetére
megnézted, hogy hogy készül a szimpla a kávézóban? gyakran a barista vagy a lefolyó issza meg a másik felét a duplának
lerágott csont a szimpla, LM szimpla és klónjai-val + segéd + 41es tamperrel jó eredményt lehet elérni, de a dupla többünknek mindig jobban izlik. van aki odavan érte (Blaze) sokan meg nem. szerintem újhullámos kávéból a legritkább esetben lesz ugyanolyan jó a szimpla mint a dupla, kicsit sötétebb alapanyagból van rá esély.
IMS-el nincs tapasztalatom, biztatónak indult, aztán úgy tünikmindenkisokan túladnak rajta 3 hét után.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz csab001 #68704 üzenetére
Szerintem az a legjobb, ha saját magad próbálod ki.
Részemről annyi a kifogás, hogy ha már végigcsinálom a macerát, akkor ne egy kortynyi ital landoljon a pohárban.
IMS The Single-ről megoszlanak a vélemények, de talán többen vagyunk, akiknek nem jött be. Az viszont tuti, hogy a darálót hozzá kell állítani, még ha a marketing szöveg mást is állít.
-
kaligula
tag
Quick mill tulajok, szevasztok! Úgy fest, megvettem a fehér 0900-et. Mit érdemes tudni a gépről? Mit szeret, mit nem? Nem akarom magyon mókolni, de lehet, teszek rá egy pidet, ha van valami értelme.
rovidkv.reblog.hu
-
No.01
őstag
válasz Keresztapper #68700 üzenetére
Kicsit igenis meg nem is. Az utobbi par hetben mint egy szorgos nebulo bujtam mindnefele forumot, olvasgattam es odaig jutottam, h nem szabad ebbe az otthoni kavezas dologba csak uyg "eszetlenul" beleugrani.
Tovabb megyek: tobb egymastol kulonallo helyen futottam abba a vegkovetkeztetesbe, h a daralonak a tobbseg nem szentel kello figyelmet, nem szan ra eleg penzt holott anelkul egy kivalo geppel sem fogsz jo kavet huzzni ha megfeszulsz akkor sem!Igy jutottam oda, h megprobalom kiturni az otthonra meg nem tulzas de hosszutavon kifizetodo legjobb orlot. (tudom, tudom egyeni preferenciak, budget es tarsai) de attol meg en hiszek abba, h letezik azon halmazok kozos metszete ami valahol keresztezi a tapasztaltabb guruk es az en elkepzeleseimet is. Persze lehet az egesz eszmefuttatas hulyeseg ahogy van
Szoval Fragola ajanlasaval jutottam el a fenti orloig... a baj csupan annyi, h nem ketelkedesbol de szeretek a donteseim elott tobb helyrol megerositest kapni nem akarok senkire semmilyen ffeleloseget haritani hisz a vegso dontes ugyis az enyem lesz, de aki olvasta az eddig postjaimat annak talan korvonalazodik, h a fonokom utjat szeretnem elkerulni. (megfelelo budget, minimalis utannajaras, majd az osszeg rossz folosztasa. Orlo 200EUR, kevegep 1600+)
Ennek tukreben keresem az egyetlen lehetseges jeloltet
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz csab001 #68704 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy kávézókban általában ha szimplát kérsz, akkor is duplából csinálják, csak megfelezik és vagy kiöntik, vagy a barista issza meg. Erre nyílván van kivétel, de szerintem ez az általános…
Én ha ritkán is, de szoktam otthon szimplát készíteni, 41 milis tamperrel és tamperesegéddel.
Pl. ha csak a páromnak készítek, ő nem iszik duplát... vagy ha rámjön, hogy csinálni kéne egy kávét, de csak a készítés “öröme” miatt, akkor is általában szimplát készítek. Szerintem egyáltalán nem ördögtől való, én szeretem
A “The Single” az sok mindenre nem jó![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
fragola.6035
aktív tag
válasz #91073280 #68703 üzenetére
Te melyik országban élsz, ami paranoid?
Vagy talán Magyarországra gondolsz?
Engem teljes mértékben felháborít, amikor az életunt fórumozó paranoid országról, hülye, birka magyarról beszél. Szerintem az a birka, aki ilyet ír. Van még hely londonban.https://caffe35.webnode.hu/
-
csab001
tag
válasz sz.zs. #68711 üzenetére
Mondjuk ez érdekes, még nem tűnt fel, hogy kávézóban egy dupla felét kapom... Meg is látogatok egyet, csak a megfigyelés miatt... 🙂
Azért örülök, hogy mégsem vagyok ezzel egyedül. Akkor azt mondod, érdemes beszerezni a kis tampert, egy segéddel? Jelenleg barkács megoldásokkal próbálkoztam itthon, de a reggeli duplák után, a délutáni, esti szimpla érdekében beszerzek egy ilyen kombót.
Mi a kifogás az IMS kapcsán? Ízben nem hozza az elvártat, vagy esetleg a lefolyással vannak gondok? -
csab001
tag
Egyelőre keresem a nekem tökéletesen megfelelő kávét, de úgy néz ki, valahogy közelebb áll hozzám az klasszik vonal, szimplán elkészítve. 🙂 De jelenleg a keresgélés és kísérletezés fázisában vagyok, szóval ez még változhat is akár...
Mondjuk ittam már bitang jó újhullámosat is, de elfelejtettem megkérdezni, mi volt az... 🙂 -
csab001
tag
válasz Bazsee71 #68708 üzenetére
Igen, végül mindig ez vezet eredményre... 🙂
Csak szeretek tájékozódni előtte, hogy ne vakon induljak az ismeretlen felé...
Nyilván valamilyen szintű beruházást igényel a dolog, feleslegesen kidobandó kreditem pedig nincs sajnos, így gondoltam tájékozódom, mire is érdemes. 🙂
Mi volt a kifogás az IMS felé? -
#91073280
törölt tag
válasz fragola.6035 #68712 üzenetére
Ne parázz...
Amúgy ne adj a számba olyasmit amit nem mondtam! Ez felháborító!
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz csab001 #68716 üzenetére
Klasszik pörkölésnél még akár jó eredményt is adhat a szimpla LM. Jól lepihentetett PY Spicyval is egészen jó, de újhullámossal, pl. CasMoval még nem nagyon tudtam beállítani, hogy jó legyen. Kivéve talán egy-kettőt, mint pl. volt nemrég egy panamai, az egészen jól oldódott szimpláva is, vagy a braziljuk is elmegy szimplával.
Az IMS Single nekem egyáltalán nem jött be, pár hete kaptam egyet kölcsön. Eléggé keserű ízeket hoz, pedig próbáltam több darálóval is. De még nem adtam fel. Most van itt pár hétig egy Mythos 1 és EK is, azzal is rápróbálok. A másik gond vele, hogy tömörítéskor könnyen elmozdul az őrlemény pogácsa, csak Palmtamppal lehet normálisan használni.
https://caffe35.webnode.hu/
-
#93794560
törölt tag
válasz #91073280 #68695 üzenetére
Én nem tudom, ki honnan jött, de azt tudom, hogy zavar, ha valaki érvek nélkül illet valakit, vagy valamit kritikával. Ez a kávés közösség nyilván eltér az átlagos kávéfogyasztóktól, és a véleményüket a kávékról, a gépekről eszerint is kell kezelni.
Én csak egy egyszerű brikka használó vagyok, és fogalmam sincs a nyomásprofilról, a PID-elésről, de a kávét szerető emberként tisztelem az itt jelenlévők elkötelezettségét, amit a kávé, és a hozzátartozó dolgok iránt éreznek.
Én például szeretem a robusta kávét is, van itt a fórumon olyan ember, aki ki nem állhatja ezt a fajtát, mégsem mondok ítéletet senki fölött azért, mert a véleménye eltér az enyémtől.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Keresztapper #68700 üzenetére
Ebben van igazság mert ugye én kimérem kis baby ételes üvegekbe adagonként.
Meg pont ki is emelted, hogy a fajtánk manual módban nyomatja a dolgot. Ugye a feleségek a legtöbb esetben nem a mi fajtánkat képviselik ilyen téren.Viszont előfordul, hogy én nem vagyok otthon és/vagy nincs kimérve és a feleségem az meg nem fog b@szakodni a mérleggel (hiába fél perc) hanem fogja és önt a tartályba találomra aztán darál.
Ezért pl jó, hogy a catleren kb be van állítva az adag mert így nincs felesleges pazarlás illetve mivel kb be van lőve úgy ahogy én szoktam, a kedvét sem veszem el a kávétól mert esetleg ihatatlan lesz a végeredmény amit ő produkál.
Mondjuk a tömörítés az nem az erőssége de majd idővel ha a keret engedi akkor egy palmtamppal azon is javítunk.És az előző szempont miatt térnék rá a "feleség barát" kivitelre mert nem hiszem, hogy ennél többre hajlandó lenne minthogy gombnyomásra pont annyi kávé legyen őrölve amennyi kell. (nem direkt karba őrlök hanem kis üvegbe).
Igazából most már annak is örülök, hogy eljutottam arra a szintre vele, hogy kezdi látni a miértjét a GC-nek illetve a különböző woodooknak. Viszont az is igaz, hogy nagyon nagyon nehéz lesz beadni neki, hogy szükségem lesz egy 100-150k-s darálóra illetve + tuningra a GC-hez.
Most azzal győzködöm, hogy ugye catlerék nyíltan kijelentették, hogy a gastro darálóhoz nem nyúlnak hozzá hiába csavarra ugyanaz.
(ezzel kapcsolatban érdekes történet, hogy felkerestem a német gastrobacket, hogy adjanak itthoni szervíz elérhetőséget és tovább irányítottak engem a cseh hivatalos Catler forgalmazóhoz. Innentől kezdve meg nem tudom mi van mert bár írtam nekik nem jött válasz. Majd felhívom őket remélve, hogy angolul csak beszélnek valamennyit.) -
Rush77
aktív tag
válasz titusz248 #68724 üzenetére
Tudod a remény meg a hal
Ugye per pillanat az a legérdekesebb a dologban, hogy ha a csehek megadják mint itthoni szervizt a fast hungary-t akkor mi van mert ők mondták, hogy nem nyúlnak hozzá. Akkor lobogtassam azt, hogy márpedig a csehek mondták, hogy mégis? kérdés az azutáni hozzáállásAmúgy előre is köszi az esetleges segítséget. Majd beszámolok.
@ Bazsee
Ne is mond. Nekem telefonon mondták, hogy egy apró különbség van a két termék között (mármint a rányomtatott logón kívül). A catlert kötelesek szervizelni illetve megoldást találni bármilyen problémára/igényre míg a gastrobacknél ez nem kötelességük.
Pedig teszem hozzá, hogy nem is szervizelés miatt kerestem őket hanem vásárolni szerettem volna alátétet hozzá (amit btw Paljoc adott nekem ) illetve egy kartartót a darálóhoz.[ Szerkesztve ]
-
csab001
tag
válasz fragola.6035 #68720 üzenetére
Akkor a klasszik szimpla, újhullámos dupla irányelvet követve, csak lehet értékelhető szimplát is készíteni otthon, csak ezek szerint nem mundegy miből... Ennek mondjuk érdekelne a háttere... Gondolom a kioldódáshozblehet köze, talán a klasszik jobban tolerálja a kevesebb vizet? Ezen örlési finomság változtatásával nem lehet javítani?
Sajnos nekem nincs lehetőségem több örlőt próbálgatni, de állítgatni tudom azt az egyet. 🙂 -
Keresztapper
senior tag
válasz bluesfan #68705 üzenetére
Ne hadonássz akkor és nem lesz gond.
Az őrleményminőséget nekem is csak dicsérték. Hátrányként egyedül annyit említettek, hogy akkora elánnal köpi ki az őrleményt, hogy sok a kosár mellé megy, de ezen meg egy fragola féle szűrőmagasítóval elég egyszerű segíteni szerintem.
http://palscoffeetech.com/
-
sublett
tag
bl4ze, koffeinmentes kávéból mi az amit ajánlani tudsz és Budapesten beszerezhető?
Ha többeket is érdekel a téma lehet ez is bemehetne az összefoglalóba (igaz jelenleg az összes HSZ 0,5%-a tartalmazza a decaf, vagy koffeimnetes szavakat, de azért mégis egy része ez is a kávékultúrának)
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Vízhozam szabályzására milyen lehetőségek vannak? -
-
Keresztapper
senior tag
válasz Rush77 #68722 üzenetére
"Viszont előfordul, hogy én nem vagyok otthon és/vagy nincs kimérve és a feleségem az meg nem fog b@szakodni a mérleggel (hiába fél perc) hanem fogja és önt a tartályba találomra aztán darál.
Ezért pl jó, hogy a catleren kb be van állítva az adag mert így nincs felesleges pazarlás illetve mivel kb be van lőve úgy ahogy én szoktam, a kedvét sem veszem el a kávétól mert esetleg ihatatlan lesz a végeredmény amit ő produkál."Én továbbra sem vagyok meggyőzve arról, hogy jó megoldás a tartályban tárolni a kávét, sőt azt gondolom, hogy ha az asszony valami combosabb értékű babot öntene bele csak úgy találomra, ami emiatt megdöglik, akkor nem is nagyon tudnám ebben támogatni.
Az időkapcsoló beállításának pedig csak akkor van értelme, ha mindig elég cucc van a tartályban, mert attól függően, hogy van-e nyomás felülről a babokon vagy nincs, egységnyi idő alatt más-más mennyiséget fog kiadni a gép.
Szóval, ha segíteni akarsz az asszonynak, akkor porciózd szépen szét a zacsi tartalmát bontás után, vagy sose hagyd otthon egyedül.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
sublett
tag
válasz Keresztapper #68737 üzenetére
igaz semmi tapasztalatom nincs, de az nem megoldás, ha egy adagolókanat (mindenféle méretben lehet kapni) veszel 50 Forintért amivel a kívánt mennyiséget kanalazza ki a zacsiból és szórja a darálóba?
-
FefeeX
veterán
válasz Keresztapper #68737 üzenetére
Én a nevelés mellett döntöttem, és nekem bevált
Szépen használja a mérleget, megtanítottam kézzel őrölni, brikkát megfelelően használni, és szereti.
Most ugyanezt tervezem a karossal is, miután én már eléggé belemélyedtem -
bluesfan
tag
válasz Keresztapper #68730 üzenetére
Szerintem csak akkor szór nagyon, ha kiveszi az ember az antisztatizáló rácsot.
-
Keresztapper
senior tag
válasz sublett #68740 üzenetére
Ezt nem próbáltam, de ha konstans módon lehet így tölteni, akkor biztos jó, bár egy kicsit kételkedem a kivitelezhetőségében.
Lehet, hogy sokan megköveznek érte, de én a térfogat alapú töltésben hiszek és azt gondolom, hogy a tömeg mérése e cél elérésének eszköze. A kosár túltöltése az én tapasztalataim szerint sokkal rosszabb, mint ha alultöltjük, de ez utóbbiban sem hiszek, mint ahogy egyel feljebb írtam is.
http://palscoffeetech.com/
-
titusz248
csendes tag
válasz Keresztapper #68737 üzenetére
Igen általában nagy segitség az asszonynak, ha a zacsi tartalmát szétporciózza
-
Keresztapper
senior tag
válasz FefeeX #68742 üzenetére
Alanyfüggő lehet a dolog. Két éve egy baleset miatt 6 hétig nem láttam és ez idő alatt az asszony készítette a kávét, amit nem is csinált rosszul szerintem, de annyira nem sikerült ránevelnem, hogy miután az akadályoztatásom megszűnt, hajlandó legyen néha ő megcsinálni a reggeli duplát.
(#68746) titusz248
Jogos!
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
Lefty
addikt
válasz Keresztapper #68739 üzenetére
Nem lesz egy díjnyertes alkotás persze, amúgy azért vállalható ízben, de nagyon ritkán szoktam ilyet. Akkor is csak klasszik kávéval, aminek nagyobb a tűréshatára. Általában ha nem két személyre csinálom, mert párom nem iszik, akkor is duplát húzok magamnak. Azt úgy annyira nem jelenteném ki, hogy határozottan túlkivonatolt lesz, nyilván a darálót ilyenkor hozzáállítom, de ugyanannyi ideig csapolok, mint dupla esetén, csak a végén a 12g-hez arányosan kell kapnom a végeredményt.
(#68741) csab001
Ezért tettem idézőjelek közé a szimplát.[ Szerkesztve ]
-
sublett
tag
30 ezer körüli érdemes használt darálót nézegetni, vagy full laikusként inkább ne és vegyek egy új CM702-t, amit aztán vagy alátétezek vagy nem, ha jól darál a legalacsonyabb fokozaton?