-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
válasz paljoc #68339 üzenetére
Hát kell gyakorolni az tuti, főleg ha valakinek annyira nincs semmiféle érzéke hozzá mint nekem, de ilyen alap mintákat össze lehet hozni, nekem is ugyanez a kiöntő van otthon. Én reggelente szoktam tejjel inni kis 150ml-es (flat white) csészében a dupla espressohoz az a 100ml tej még az a kategória nekem ahol megmarad annyi karaktere a kávénak, hogy ne legyen szentségtörés. Ami kihívás, hogy a mintát sokkal kevesebb tejből kell összehozni mint egy nagy latte-nál...
O1G
-
paramparya
őstag
Itt vannak képek a 680-as belsejéről, ami talán ugyanaz kb: [link]
(Szerk: találtam egy ilyet is: [link])
Én így ránézésre nem látom, hogy van-e. Ha esetleg nincs, akkor érdemes ezzel elkezdenem foglalkozni, hogy rakok bele, vagy annyit nem számít?
(#68347) Rush77:
Biztos barátnőm is lelkes lesz, amikor ezt meg kell tanulnia, de nem baj
Egy tejflon spay-vel ilyet nem lehet fixelni? Vagy amúgy is csúszik eléggé a műanyag, nem azon múlik?[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz donald_boy #68308 üzenetére
Eszem megáll mi megy itt kávégép ajánlás terén. Kapszulás gépet ajánlani ezen a fórumon még pár hónapja is eretnekségnek számított, és olyan aki próbálta a kapszulást és karos gépre váltott, meggyőződésem szerint csak akkor ajánl kapszulást, ha ki akar b.szni valakivel. Egyszerűen olyan magasságokban van a kapszula ára, hogy egy év alatt a különbségből vehetsz egy általad második kategóriába sorolt gépet, 2 év alatt meg már a 3. kategória is befigyel (az, hogy a kávé még tejjel és cukorral is sz.r belőle az legyen mellékes). A gond, ahogy a többiek is írták, hogy a 2. kategória elég karcsú, mióta kukázta a Baby/Classic sorozatot a Gaggia (Philips). Talán a Lelit maradt még (Silvia és társai 150-200k körül vannak), de az is a lélektani határod fölött van kicsivel. Sokan mondták már, de még egyszer sosem árt: ennyi pénzből használt, de jó állapotú Classicot lehet vadászni, ár/érték arányban nincs jobb jelenleg annál (ha a javítástól félsz, akkor jó tudni, hogy ha van is gond pár ezresből javítható).
U.I. Az új Classic 70k körül megvan Romániából újan, garanciával, de gyakorlatilag eladhatatlan, ha meggondolnád magad később (és talán nem is ér még ennyit sem)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
válasz paramparya #68352 üzenetére
Szerintem nem azon múlik. Inkább a kialakítás miatt, hogy a kések alatt egy lapátos cucc söpri ki a kávét és a lapátok között megül a kávé (bár majd szerintem kijavítanak a hozzáértők). Amúgy az én feleségem sem vevő alapvetően az ilyenekre de nem volt a pofozgatással gondja.
-
Rush77
aktív tag
Öntésről jut eszembe.
Az első két próba úgy ahogy értékelhető lett de azóta semmi mintát nem tudok önteni.
Értem én, hogy kezdők szerencséje de azóta semmi. Pedig YouTube meg gyakorlás is ezerrel. Lehet nagyon rá görcsölök. -
Csápájev
őstag
válasz soldier2 #68354 üzenetére
Érdekes olvasni ,hogy pár éve még hányan estetek a torkomnak,mikor kritizálni mertem a Gourmet fesztiválon Nespressot reklámozó Tóth Sanyit
"amíg a Michelin csillagos étteremben nem ciki a Nespresso, addig a Gourmet fesztiválon sem az", mostanában meg csomóan fikázzátok a kapszulás kávékat, időközben vállalhatatlan lett.
Ma már "meggyőződésem szerint csak akkor ajánl kapszulást, ha ki akar b.szni valakivel."Egyébként ha belegondolsz nem drágább a kapszula,mint egy speciality kávé.
3200 körül szoktam venni CM kávékat, ami 200gramm, azaz jó esetben kb 11 dupla jön ki belőle, ami azt jelenti,hogy 145- egy presszó, és akkor egy olyan ideális esetet vettünk,mikor elsőre eltalálja az ember a hőfokot és az őrlési finomságot...
Nespresso utángyártott 75-, eredeti 120- körül van / kapszula.
Nyilván más minőség... ,de nem drágább. -
tony70
tag
Most találtam egy ilyem Lelit Anna PL41EM Kávéfőzőgépet! Vissza olvastam a forumonez sem olyan nagyon ajánlott mert kicsi a bojler, kicsi a szűrő (-1 mm ) nincs rajta Pid! Ez nem tudom miért olyan fontos? Nagyon tetszik nekem a dizájn! Sokkal roszabb akkor mint a GC!?
-
tony70
tag
válasz Csápájev #68363 üzenetére
A PID a hőmérséklet szabályzást jelenti? A gaggia classic ban nincsen és mondjuk a a rancilio silvia ban sincs! Ez feltétlen kell? Bocsi hogy értetlenkedek , csak próbálok talalálni egy minőségi anyagokból összerakot kávéfözőt max 100 ból, és most azt látom hogy ha nincs rajta Pid akkor az nem jó ,,, igy viszont ugrik sz ár megint és nekem snnit nem ér meg!
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Mivel a a tesómék Nespressot isznak néha szoktam próbálgatni náluk a különböző kapszulákat. Most legutóbb pl egy Starbucks Guatemala kapszulát kóstoltam és meg kell mondjam, hogy az alap Nespresso kapszuláknál sokkal jobban ízlett. Azt hiszem valami 110 forintra jön ki egy darab. A Nespresso saját etióp kávéját is kóstoltam és nem rossz az sem de azért még kezdőként is sokkal jobb a GC végeredménye.
-
2007ath
aktív tag
válasz tony70 #68367 üzenetére
Az ajánlott, 2015. előtti gépeken a felirat: Classic Gaggia, a 2015. után gyártottakon pedig Gaggia Classic. A "Classic" felirat a régi (ajánlott) típusokon a "Gaggia" felett, az újakon az alatt van. A betűtípus is kicsit más.
Egy másik árulkodó jellemzője az új típusoknak, hogy hiányzik a mágnes (solenoid) szelep kivezető csöve. (Szemből nézve bal oldalon, a víztartály előtt, függőlegesen.)
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #68360 üzenetére
Most akkor mondhatod, hogy "én már akkor megmondtam" . De azóta annyit változott a világ, hogy már a Michelin csillagos éttermek egyre nagyobb részében lett ciki a nespresso, és kezdenek nyitni a normálisabb kávék felé.
A számításodban azért akad némi hiba, hiszen amíg egy CM általában 15000 ft/kg körül mozog, addig 5g/120ft-os Nespresso 24000 ft/kg, ami már a CM és a Geisha között van félúton (35000/kg áron volt a legutóbb a Colonnánál). Az, hogy egy CM annyival finomabb, hogy 20g-ból iszunk kávét egyszerre az más gond, Nespressoból is ritkán elég az egy kávé reggel.
Tej/cukor: a legtöbbünk így kezdte, és ha őszinték akarunk lenni az Omniát kotyeszból vagy szarvasiból másképp meginni nem is lehet.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz Csápájev #68379 üzenetére
Regen en is ezzel erveltem, hogy milyen draga a nespresso, g szempontbol teny es valo rohadt draga, de aki megszokja hogy (akarmilyen) kapszulabol iszik napi 2-t es nem mondjuk 16-18gbol vagy 9g szimplabol akkor nem sok ertelme szamolgatni,
Mondjuk egy kapszula 120 egy dupla 8ezres kavebol meg 130korul,szimpla 75korul
Az is igaz h a minoseg azert mas nagyon mas,inkabb 3500-4ezer ft kornyeki kaveval lenne idealis szamolni
Ugy akkor 70ft a dupla a szimpla meg kb 35 tehat elmondhatjuk hogy ar es minoseg szempontjabol is dragabb a nespresso kb 40%-kal[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
Nekem a nespressoval a fő bajom, hogy nem érzem, hogy kávét ittam volna, talán csak a negatív hatását, de hiányérzetem marad utána, és innom kell egy rendes kávét. A másik, hogy van egy egyen háttéríze az összes kapszulának (eredetire gondolok), és ha már eleget ivott az ember, akkor csak ezt érzi a többi mű íz felett. Mi is tartunk egy ilyen gépet itthon a feleségemnek, karácsonyra lecseréltem egy szebbre, mert arra számítottam, hogy a régi gépben van a hiba, és hátha az újjal megint jók lesznek a kapszulák, de semmi nem változott.
A melóban napi 3-4 automatás kávét betolok (Saeco Office Royal + Mokambo Argento), és 100x inkább az, mint a nes. A cégnél van még egy Lavazza kapszulás is a vendégeknek, de mi is ihatunk belőle, na azt kifejezetten utálom, stabil égett gumicsizma. Tehát ha a kényelem a szempont, akkor már inkább egy jól beállított Saeco, és ki kell tapasztalni hozzá egy jó kávét. -
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #68301 üzenetére
szép! ne kaparj ki túl sokat a közepíbű'!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz Peti...(16v) #68381 üzenetére
én is akárhányszor iszok ezt a vegyszerizt érzem csak.
-
meander
tag
A korábbi hsz-ben írt DC hőmérésekhez kapcsolódóan Fragola-val azon tanakodtunk, hogy a csapolás utáni durva túlfűtések valószínűleg nem a PID hibája, hanem a következő történik:
A hőelem a bejövő víznél van, ezért ott durván esik a hőmérséklet -> PID elkezd fűteni -> csapolás leáll, elkezd összekeveredni a sokkal melegebb víz (PID még mindig fűt), folyamatosan emelkedő hőmérsékletet érzékel a PID -> hőelem érzékeli a kívánt hőmérsékletet, ekkor a PID leáll, de az összekeveredés még folyamatban van és ezért durván túlfut.
Ennek több megoldása is kínálkozik, de a legjobb lenne PID oldalról kezelni. Szerintetek be lehet olyat állítani az omron PID-nek, hogy ha egyszer elérte a kívánt hőmérsékletet (legyen 90fok), akkor mondjuk 5foknál nagyobb hőmérséklet esésre ne reagáljon, tehát csak 85-90 között szabályozzon.
Ha valakinek akár csak sejtése van, akkor írjon privátot legyen szíves, én baromira nem értek ehhez. -
kaligula
tag
Elektromos kotyogót pideljek-e?
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz Peti...(16v) #68381 üzenetére
Persze, hogy nem érzed, mert a duplához szokott szervezetednek legalább négyet kell elfogyasztania, hogy hasonló mennyiségű koffeint vigyen be. És akkor meg is érkeztünk oda, hogy ki zsonglőrködik a számokkal, én vagy Csapajev.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
MrCsiT
addikt
válasz sz.zs. #68370 üzenetére
(Nem feltétlenül Hozzád kérdés, csak mint előzményt nyomtam "válasz"-t. )
Ilyen szépen megoldott pid-elést itt a fórumon is van aki meg tud csinálni egy Baby-n?
Valóban annyit számít a végeredmény kávé szempontjából? Nekem egy New Baby-m van, ott vajon számítana?A pid-elt gépeknél csak meg kell várni, amíg a hőfokszabályzó azt a hőfokot mutatja amit beállítottam, vagy hogyan is kell használni egy pid-elt gépet?
Kb. mennyi lehet a költsége?
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
adp
őstag
válasz MrCsiT #68388 üzenetére
mindenképpen jót tesz ha pidelteted a GB-d, amit kiír a pid az csak a bojlerben a hőfok, de ezen felűl még át kell melegedni az egész rendszernek ( fej,kar,víztérítő) ez kb 15p, ha nincs pid akkor is kb ennyi kell neki
fragola és sim.esp csinál ilyet, hogy mennyi jó kérdés, kb 20e ft, de ebbe benne vannak a tömítések cseréje, plusz az átnézés -
MrCsiT
addikt
válasz Peti...(16v) #68381 üzenetére
A Dolce Gusto kapszulással mi a helyzet, olyan kávét ittál már? Mert az se nem Nespresso, se nem Lavazza gép?
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
Peti...(16v)
tag
-
-v-
addikt
válasz Peti...(16v) #68392 üzenetére
En a dupla utan is azonnal kivanok meg egy duplat
-
senior tag
válasz fragola.6035 #68313 üzenetére
Lali, írtam privátot. A harmadik réz tömböt bevállalnám
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
tony70
tag
Netlepi3! Köszi! Sztem is ez marad (jól is néz ki) árban is max ennyit adnék,,, használt gaggia c (2002) kb 80 e. Még a Catler es 8011-es néztem még ki (109e)! / Ha már törölve lett a véleményed!/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Milyen autót vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Bemutatkozott a Polestar Phone
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Új Noctua CPU-hűtő érkezett a helyszűkében szenvedő gépházakba
- Megjelentek az első HMD okostelefonok, ezek a magyar áraik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Bemutatta fizikai szintű, GDDR7-es implementációját a Rambus
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...