- OpenWRT topic
- Linux kezdőknek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Robotkart irányított a majom a kínai Neuralink agyi chipjével
- Hálózati / IP kamera
- Proxmox VE
- TP-LINK routerek
- SkyShowtime
- Aliexpress tapasztalatok
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
2007ath
aktív tag
válasz Csápájev #64873 üzenetére
"A New Brikkákat újra Olaszországban gyártják?"
Szerintem ez a "New" arra utal, hogy nem az eredeti olasz, hanem a Romániában gyártott lyukas tetejű főző. Amiből pl. a (kávé tartó) szűrő és az alsó rész közötti gumitömítést elhagyták, illetve az alkatrészek nem kompatibilisek az eredetivel. Ez már valójában 3-4 éve volt "New".
-
2007ath
aktív tag
válasz freaghill #64902 üzenetére
"a Brikkánál, hogy a lyukas tetejű az nicht gut"
Lehet, hogy félreérhetők voltak a korábbi hozzászólások, de ezzel az új, lyukas tetejű Brikkával sincs különösebb gond. Én is ilyet használok, lassan két éve, teljes megelégedéssel. A probléma inkább az, hogy - egyes beszámolók szerint - vannak közöttük hibás példányok is.
Tény az is, hogy a Brikka hisztisebb, mint a kotyogós társak általában, érzékenyebben reagál a nem megfelelő szemcseméretű kávéra, vízmennyiségre. Tapasztalattal azonban kezelhetők ezek a gondok.
-
2007ath
aktív tag
válasz zenwalk #65011 üzenetére
Pontosan azokat a javaslatokat írtam volna, amiket Rush77 kolléga is. A saját tapasztalataim tökéletesen megegyeznek ezzel. A kávé mennyiségét korábban mértem néhányszor: 15 gramm körül szokott lenni.
Ha erős kávét szeretnél, akkor a főző felső részének szintjelzőjénél valamivel kevesebbet is tehetsz bele. (Többet semmiképp.) Az őrlemény ne legyen porszerű, de nagyon durvára sem érdemes darálni. Közepes lángon főzd! A lángrózsa még éppen ne nyúljon túl a főző alján.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz freaghill #65387 üzenetére
"Megjött a Brikka, ebből is hiányzik a tömítés, ... ha nem tetszik az eredmény akkor veszek hozzá régihez való kosarat+tömítést"
A most (kb 3 éve) kapható Brikkáknál a víztartály és a kosár között már nincs tömítés. A régi Brikka tömítéses kosara pedig - úgy tudom - méretben nem kompatibilis az újjal.
-
2007ath
aktív tag
Sziasztok! Tanácsot kérnék Gaggia Classic vásárlással kapcsolatban.
Kb. egy hónapja - nem kis mértékben e fórum olvasgatása alapján - eldöntöttem, hogy a Brikka után szintet lépek, és beruházok egy 2015. előtti GC-ba, és a szükséges kiegészítőkbe. Eddig nem jártam sok szerencsével, kb. 5 db jónak tűnő (megkímélt, szervizelt, értő kezekben lévő, kiegészítőkkel hirdetett, esetleg tuningolt) ajánlatról maradtam le. Tapasztalatom szerint ezek a gépek - túlzás nélkül - a hirdetés megjelenését követően percek alatt elkelnek.
Egy most felfedezett hirdetésben az eladó azt írja, hogy a vezérlőpulton a (középső) gőz gomb megnyomása viszi magával a jobb oldali "főzés" gombot is, vagy ilyen esetben azt vissza kell tartani, nehogy benyomódjon. A kérdésem az, hogy ezt a hibát mekkora munkával lehet javítani, illetve javítható-e ésszerű ráfordítással?
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz fragola.6035 #67168 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
-
2007ath
aktív tag
válasz mtgabor007 #67475 üzenetére
Szép szet!
Ha minden igaz, a jövő hét végére és is tagja leszek a (GC) klubnak.
-
2007ath
aktív tag
Sziasztok! Tanácsot kérnék Gaggia Classic alkatrészekkel (kiegészítőkkel) kapcsolatban.
Több éves brikkázás - közben néhány hónapos kapszulás zsákutca - után én is beléptem az ismert típus tulajdonosainak táborába. Nem kis mértékben jelen fórumban olvasottak hatására. A korábbi tulajdonostól kiegészítőkkel nem túl jól eleresztve (pl. csak nyomásfokozós kosarakkal) vásároltam a 2012-es évjáratú, szép állapotban lévő gépet. Úgy döntöttem, hogy induláskor beruházok néhány olyan tételre, amelyek jelentősen javíthatják a produktum minőségét. Ezekkel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
1./ Az IMS kosár felára arányban áll-e a főzet minőségében bekövetkező változással. A használata során jelentkezik-e érezhető változás a minőségben. Ezt a két csészést ( [link] ) és ezt az egy csészést ( [link] ) néztem ki. Ezt utóbbi ("The Single") azért is fontos lenne számomra, mivel valószínűleg gyakrabban fogok szimpla adagokat főzni, mint duplát.
2./ Az IMS felsőszűrővel ( [link] ) kapcsolatban is az a kérdésem, mint az 1./ pontban.
3./ Réz felsőszűrő tartó (vízterelő?). A gépemben működő aluminiumból készült alapvetően jó állapotban van. Érdemes-e rézre cserélni, különösen akkor, ha a felsőszűrőt cserélem? Ha igen, akkor ezen az oldalon ( [link] ) melyik a megfelelő méretű? Ez ( [link] ) vagy ez ( [link] )?
4./ Tamper. 58 mm átmérőjűt érdemes vásárolni (pl. [link] )?
5./ Tejhabosító edény. Jól emlékszem, hogy itt a fórumon valaki a 0.35 l űrtartalmat jelölte meg optimálisnak? ( [link] )
6./ A nyitott szűrőtartó ( [link] ). Megér-e közel 7 eFt-ot, vagy úri huncutság?
-
2007ath
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Néhány megjegyzés, illetve kiegészítés.
Koczó93: "Az ims felsőszűrőt felejtsd el, szerezz be egy "iparit" negyed annyiért sokkal jobban terít." Az "ipari" az pontosan mit jelent? Pl. [ezt] ?
fragola.6035: A PID a középtávú tervek között szerepel.
gubabela: A daráló keresés alatt. Valószínűleg Graef CM702 lesz. Jelenleg egy Porlex Mini kézi darálót használok.
Parci: Meggyőztél. [Ezt ] fogom megrendelni.
-
2007ath
aktív tag
Melyik darálót választanátok?
1./ új Graef CM702
2./ 4 éves Iberital ChallengeMindkettő 30.-eFt körül van.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz tony70 #68183 üzenetére
"Gaggia Carezza De luxe ... Classik 2015 után gyártott"
Személyes tapasztalatom nincs ezekkel a gépekkel, de az olvasottak alapján mindkettő
ipari hulladéka nem ajánlott ligában focizik. Közöttük annyi a különbség, hogy a Classic 2015. látványos inox házat örökölt a méltán nagy múltú elődtől.[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz von toth #68242 üzenetére
"a duplafalú és a szimplafalú szűrő között mi a különbség?"
A duplafalu (pressurized) kosár alján csak egyetlen pici lyuk van és nyomásfokozó dugóval együtt lehet használni. (Fény felé fordítva kell átnézni rajta, csak akkor látszik a lyuk, mert első ránézésre akár normál kosárnak is vélhetné a hozzá nem értő.) [link]
Szép habos kávét lehet vele csapolni. (Ettől az még nem a hagyományos értelemben vett "crema".)
-
2007ath
aktív tag
válasz tony70 #68367 üzenetére
Az ajánlott, 2015. előtti gépeken a felirat: Classic Gaggia, a 2015. után gyártottakon pedig Gaggia Classic. A "Classic" felirat a régi (ajánlott) típusokon a "Gaggia" felett, az újakon az alatt van. A betűtípus is kicsit más.
Egy másik árulkodó jellemzője az új típusoknak, hogy hiányzik a mágnes (solenoid) szelep kivezető csöve. (Szemből nézve bal oldalon, a víztartály előtt, függőlegesen.)
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz fragola.6035 #68720 üzenetére
"IMS Single ... A másik gond vele, hogy tömörítéskor könnyen elmozdul az őrlemény pogácsa"
Nekem gyakran a felső szűrőről kell lekaparnom a pogácsát, mert a vákum kiszippantja belőle a csapolás végén.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
A hirdetéseket olvasva azt tapasztalom, hogy a Gaggia Classic különböző teljesítményű bojlerekkel került forgalomba. A 2015. utáni változatot nem számítva, 1425, 1300 és 1200 Wattról lehet olvasni. Egy esetleges csere esetén, ezek mennyire kompatibilisek ezek egymással? Ez alatt elsősorban a külméreteket, furatok elhelyezkedését és méretét értem.
-
2007ath
aktív tag
Köszönöm a gyors választ. Szerencsére még nem kell cserélnem, pusztán kíváncsiságból kérdeztem. Akkor ezek szerint csak a fűtőszálak teljesítményében van különbség közöttük.
Azt még továbbra sem értem, hogy a termék mellett jelzett 570/680W-ból hogyan lesz 1200/1300/1425W-os teljesítményfelvétel a kávéfőzőre vonatkoztatva. A pumpa és a kapcsolók izzói nyilván nem fogyasztanak annyit. (Több webáruházat is néztem. Nem tüntetik fel mindenhol ezt az adatot.)
-
2007ath
aktív tag
válasz sublett #69112 üzenetére
"Romániában gyártják, ... akkor ez felejtős kategória, vagy sem?"
Nincs ezzel semmi probléma, még a régi bevált technikát tartalmazza. Úgy tudom, hogy kb. 2010-től a Gaggia Classic-okat Romániában gyártják. A gond a 2015-ös évjárattól kezdődik, amikor is lecserélték a teljes belsőt.
Csak érdekességként: Érdemes a 2015. év eleji angol gaggia fórumokba beleolvasni. Amikor megjelent az új típus, drágább volt, mint az "eredeti". Aztán a júzerek elég gyorsan kapcsoltak, hogy átverésről van szó. Ezt követően mindenki a még kapható régiekre vadászott, sorra linkelték be azokat az üzleteket, ahol még meg lehetett vásárolni.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz yazoo1 #69343 üzenetére
"graef702 darálómba ha pl. 4 es fokozatra állítom,akkor alig darál...szinte semmi"
Lehet, hogy túl sok alátét van a a kúpos őrlőfej alatt. Egy kalibrálást megérne. [link]
"Milyen fokozatot kell állítani egy eszpresszóhoz?"
Ezt így lehetetlen megmondani. Függ a daráló kalibrálásától, kávé fajtától, pörköléstől, stb. Nálam pl. ha az IMS egy csészés ("The single") szűrőt használom, 4 fokozattal durvábbra kell állítanom ugyanannál a kávéfajtánál.
A lényeg: pontos beállítást csak próbálgatással lehet megadni.
-
2007ath
aktív tag
Sziasztok! Kezdő Gaggia Classic tulajdonosként (1 hónapja használom) gyűlnek a kérdéseim. Ezek közül az egyik az OPV működésével kapcsolatos. Konkrétan: az eladótól azt az információt kaptam, hogy az OPV 9 bar nyomásra van beállítva. A napokban azonban ahogy kísérletezgettem az új darálómmal, többször előfordult, hogy a Gaggia "lefulladás" közeli állapotba került, vagyis a pumpa - ha hagyom - teljesen elhallgatott volna. A vakszűrős visszaöblítésnél is hasonló a helyzet. Jól gondolom-e, hogy az OPV helyes (9 baros) működése esetén ennek nem így kellene történnie?
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
válasz fragola.6035 #69363 üzenetére
"A pumpa nem fulladhat be. Vagy leragad az opv, vagy gyenge a pumpa."
Köszönöm. Én is az elsőre tippeltem.
-
2007ath
aktív tag
Gaggia Classic tisztításával, vízkő mentesítésével kapcsolatban érdeklődnék. Több cikket olvastam, több videót megnéztem ezzel kapcsolatban. Nem szeretnék helyrehozhatatlan hibát elkövetni, ezért inkább kérdezek.
1./ Jól értettem, hogy a Tersoclean (visszaöblítéssel) csak az olajos, zsíros maradványokat távolítja el, de a vízkövet nem oldja?
2./ Vízkőoldásra milyen szer ajánlott? Foszforsav, borkősav vagy valami más? (Az világos, hogy a citromsav kerülendő.)
3./ Fenti vízkőoldót milyen töménységben ajánlott használni, mennyi ideig szabad a főzőben tartani?
4./ A réz alkatrészek (OPV, háromutas szelep, gőz szelep) tisztítására, vízkőmentesítésére is ugyanez az anyag ajánlott?
5./ A gép alkatrészekre szerelése nélkül melyik módszer ajánlott? Visszaöblítéssel beadni vagy a víztartályból felszívatni?
-
2007ath
aktív tag
PID-del kapcsolatban:
Gaggia Classic-ba építés céljából mi a vélemény [erről ] a csomagról?
A vezérlő elhelyezésére alkalmas eszköz (doboz, megmunkált zártszelvény darab, stb.) beszerzési forrására köszönettel vennék tippeket, ajánlatokat.
-
-
2007ath
aktív tag
válasz szaki1986 #69643 üzenetére
Az alábbi linken tömören összefoglalják a különböző pörkölési módokat.
[link]Az igazi (dél) olasz pörkölést a sötétbarna (szinte fekete) olajos felületű megjelenés jellemzi. Általában (nagyobb részben) arabica és (kisebb részben) robosta keveréke szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
Gaggia Classic PID tuningra készülődöm. Az egyik pont, ahol elakadtam, a termoelem (szenzor) beszerzése. Számomra a csavaros végű megoldások szimpatikusabbnak tűnnek, mint az ékelés. A megvásárolható kit-ekben (pl. [link] ) a szenzor (csavar) átmérője 6 mm. A kazán termosztátjáé viszont, aminek a helyére bekerül, 4 mm. Milyen megoldást javasolnátok? Ebay-en ezt az egy fajta szenzort találtam ( [link] ) amit be tudnék csavarni a termosztát helyére. Jó ez erre a célra?
-
2007ath
aktív tag
der_:
"A szelep az ok de a zip zár az hogy működik?"
Huncut egy szerkezet. Én is leamortizáltam egy zacskót, mire rájöttem a működésére.
A lényeg: A cipzár az csak a zár feletti papír letépésére szolgál. A fület kihajtani és óvatosan jobbra húzva letépni (csíkban) a zár feletti papírt. Ezt követően már szétfeszíthető (a zacskó szélesebbik oldalára merőlegesen) és összepattintható a műanyag zár.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
-
2007ath
aktív tag
Gaggia Classic PID tuningot tervezek a közeli jövőre. Megköszönném, ha tudnátok termoelemet (szenzort) ajánlani hozzá, típus megjelöléssel és ajánlott beszerzési forrással.
[Ilyesmiket ] nézegettem. Ezzel - azon felül, hogy semmi tapasztalatom vele, információm róla - az a gondom, hogy M6-os menete van, tehát a kazánt - a mostani termosztát helyét - meg kéne fúrni, 6-os menetet kellene bele vágni, és ezzel irreverzibilis lenne az átalakítás.
-
2007ath
aktív tag
válasz zoknee #70385 üzenetére
Egy [ehhez ] hasonló csomag rendelés alatt van a PID tuninghoz. Május közepére várható az érkezése.
A termoelem típusán és beszerelési módján még agyalok. Zártszelvény (a tokhoz) még nincs. Elsősorban rozsdamentes acélból szeretném. Ha azt nem sikerül szerezni, akkor alumíniumból. Előbbire szívesen fogadnék ajánlatot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Stellar Blade
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Hobby rádiós topik
- Filmvilág
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- BestBuy ruhás topik
- OpenWRT topic
- További aktív témák...