- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz jack B. #64999 üzenetére
A szép benne, hogy nem kell kivágni semmit. Az ap filterpapírt megnedvesíted, ráhelyezed a már tömörített pogácsára, és hajrá. A végén leöblítve többször újrahasználható, de alkalmanként cserélve sem horror az ára.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
Pont arra lettem volna kíváncsi, hogy ha egy OPV állítható (mint kategória) akkor azon belül mi differenciál. Nálam most fluid o tech márkájú van a gépben (BL), de az előző gépben szerintem nem ilyen OPV volt (GC) de az is tutira állítható volt :-).
Ezért azt gondolom, hogy van a fix és az állítható és az állíthatón belül kb. mindegy, hogy milyen van, max az emblémát fizeti meg az ember vagy vele együtt a megbízhatóságot is? de arra meg ott egy manométer nem?
Szerk.: :-)
(#65005) Csápájev: Naaaa közben látom, hogy meg is érkezett a válasz, hogy milyen szempontok játszanak még.[ Szerkesztve ]
-
korikmate
tag
Sziasztok!
Lehet, hogy lerágott csont, de most építettem Gaggia New Baby Classomba PID szabályzást, REX C100 PID vezérlővel.
A beállításaival szórakozok jelenleg. Autotune szép és jó, de azért szerintem van annál jobb, úgy kb SV -0.4 +1.4 °C között ingadozik.Mindenhol azt olvasom, hogy a P érték legyen kevés, 5 alatti, az I pedig a D 4-szerese. Az autotune az utóbbi kettőt így is lövi be, de a P-t feltolja 25 környékére. Ha leviszem 5 alá akkor sok-sok fokkal lő fölé.
Tegnap ráakadtam egy honlapra, ERRE ahol azt írják, hogy a P-t kétféleképpen lehet értelmezni, egyrész mint P-gain, ez esetben minél kisebb a P anál kisebb az erősítés, másfelől mint P-band, az összefüggés pedig P-gain=100%/P-band. Gondolom van PID szabályzó, ahol a Gaint, van ahol a band-et lehet állítani, így a REX-em esetében ez utóbbit lehet.
Jól gondolkodom, vagy hülyeségeket beszélek?
LÉNYEG: Minden esetre P=50 I=32 D=8 értékkel most úgy állok, hogy -0,3 +0,4 °C. Kicsit talán azon kellene még finomítani, hogy ne a SV alatt 2 tizeddel, hanem még az SV fölött kicsivel kapcsolja a relét, és akkor -0 +0,3 körüli értékkel megbarátkoznék. De ezt nem tudom, hogy érjem el, hogy hamarabb kapcsoljon. Tudtok segíteni?
bocs hogy regény lett.
-
zenwalk
senior tag
sziasztok
Aki esetleg bialetti brikka elite 2 kávéfőzőt használ, le tudná írni, hogy pontosan hány gramm kávéval és vizzel készíti? Előre is köszi.
-
Sinisi
senior tag
válasz mdav88 #65012 üzenetére
A képen a citromsavas vízkőtelenítés utáni állapot látható. (1L RO víz + 2ek citromsav, 3-4 dl-t átszívattam a pumpával, majd vakszűrővel párszor visszaöblítettem, vakszűrő fent maradt kb.15-20p várakozás, átmosás, és fényképzés :-) ).
Szóval nekem a zsíroldózás utáni citromsavazástól nem lett olyan csilli-villi.
-
Rush77
aktív tag
válasz zenwalk #65011 üzenetére
Az összefoglalóban is van egy leírás.
Azt annyiban módosítanám, hogy hideg vizet tegyél bele.Amúgy a kávé mennyisége kávé függő.
Legyen tele a kosár és ne tömörítsd, nagyon max az oldalát nagyon finoman ütögesd meg újjal egyszer kétszer, hogy eloszlasd utána csak húzd le síkba egy késsel vagy kanál nyelévelVíz a felső részben található vízjelzőig maximum vagy minimálisan kevesebb de semmiképpen sem több.
-
2007ath
aktív tag
válasz zenwalk #65011 üzenetére
Pontosan azokat a javaslatokat írtam volna, amiket Rush77 kolléga is. A saját tapasztalataim tökéletesen megegyeznek ezzel. A kávé mennyiségét korábban mértem néhányszor: 15 gramm körül szokott lenni.
Ha erős kávét szeretnél, akkor a főző felső részének szintjelzőjénél valamivel kevesebbet is tehetsz bele. (Többet semmiképp.) Az őrlemény ne legyen porszerű, de nagyon durvára sem érdemes darálni. Közepes lángon főzd! A lángrózsa még éppen ne nyúljon túl a főző alján.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Sinisi #65013 üzenetére
Pont az olajos kávémaradványokat hozza le nagyon szépen. Igazából még súrolnom se kellett - egyszerűen csak beletettem a GC csepptálca aljába annyi ecetes-sós lét, hogy ellepje a réz vízterítőt, a felsőszűrőt és a csavarokat. Pár perc után a barna szmötyi levált az alkatrészekről és ott lebegett az ecetben.
-
Sinisi
senior tag
válasz John3:16 #65017 üzenetére
Ez igen jól hangzik! Így már tuti menni fog a próba nálam is! Gondolom a visszaöblítés is mehet ezzel az oldattal (csak várni kell a leoldódásra, azaz pihentetem a rendszerben egy kicsit mielőtt tisztára öblítgetem). Tudnál írni arányokat(mennyi ecetbe mennyi sót használsz)?
-
PetAd
tag
Sziasztok!
A pumpából kijövő tefloncsövet szeretném rézcsővel megtoldani, ilyen roppantógyűrűs toldóidom szükséges ehhez? [link]
Klímatoldó néven fut, használható ez ivóvízhez?
Tudja valaki hol tudnék ilyet venni Budapesten? Áttúrtam a netet, de nem találtam olyan helyet ahol biztosan van. -
emiki6
veterán
válasz Sinisi #65023 üzenetére
Az ecetsav korozívabb, mint a citromsav, de a tömítést nem hiszem, hogy jobban támadja. Persze a koncentrációtól is függ.
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
John3:16
csendes tag
válasz Sinisi #65023 üzenetére
Én minden csapolás után visszaöblítek simán vízzel. Havonta egyszer pedig egy kevés Tersonettel.
Nem tudom, hogy melyik vegyszer mennyire bántja a tömítéseket. Visszaöblítésnél szerintem nem lehet olyan mennyiségű ecetet bejuttatni, hogy az oldat 20 % töménységű maradjon. Meg az esetleg fel nem oldódott só is okozhat gondot a háromjáratú szelepben.Én nem használnék ecetet erre a célra.
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz emiki6 #65024 üzenetére
Ahol dolgozok napi szinten használunk ipari citromsavat, oldatban 1000 l vízhez kb 10-12 kg ot adunk. 95-98 fokra melegítjük, úgy keringetjük.
Tömítéseket rendszeresen cserélünk, de nem a citrom miatt. Inkább a csőkötéseknél sérül, hollanderek miatt.
A gépeket kívülről, citromsavval mossuk, leviszi a vízkövet , nem ártalmas cucc. (Élelmiszeripari cégnél vagyok)Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
korikmate
tag
Eladó Gaggia Baby-m Ivory színben, nagyon szép állapotban, tökéletesen működik, frissen vízkőtelenítve. Kérésre réz 9 bar-ra hangolt OPV-vel.
-
PetAd
tag
válasz simi.esp.28 #65026 üzenetére
Köszönöm neked és fragolának is az segítséget. Már csak olyan boltot kell találnom ami nyitva van hétvégén is
A bojlerekben milyen menet szokott lenni a bemenő ágon, ha egyáltalán szabványos? Talán 1/8"-es? Konkrétan a régi és az új Saeco Aroma bojlere érdekelne. Egyik oldalon se írnak semmilyen konkrét adatot az oda illő csatlakozó menetéről.
-
zsiga901
újonc
Sziasztok!
Kávégép vásárlása előtt állok. Sok automata gépet néztem meg és ami úgy megtetszett egy DeLonghi esam 3000 típusú gép. Erről van valakinek véleménye esetleg tapasztalata? Segítséget előre is köszönöm.
-
Rush77
aktív tag
válasz zsiga901 #65033 üzenetére
Szia!
Itt nem nagyon automatázik a nép.
A Kávékorzó automatás topikjában próbáld meg. -
Rush77
aktív tag
Most kicsit járatom a Brikkát amíg még nincs nálam a GC.
TT8020 Brikkával.Kicsit lapos ízre de azért érezhető némi csokis/kakaós beütés, nem keserű, vastag crema bár relatív gyorsan odalett (a kép kb 1 perc elteltével készült).
Viszont kérdezném a szakértőket, hogy az IMS szűrő + tömítés a Brikkához mit tudhat? Lenne értelme esetlegesen 2400-ért venni hozzá?
-
senior tag
válasz Rush77 #65035 üzenetére
Hárman is rendeltünk már innen a topikból, a de még nem tudta próbálni egyikőnk sem. Viszont nagyon igényes cucc. Nem tudom, te jössz-e szombaton, ha igen és van rá igény, viszem a Brikkát egy IMS próbára.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #65036 üzenetére
Én ott leszek és szívesen megnézném, csak nem tudom lesz e ott valami tűzhely vagy hasonló a próbához.
Mondjuk szerintem csak pár hónap múlva lesz nálam esedékes mert még elég jó állapotban van nekem a mostani de érdekes lesz/lenne látni, hogy mit tud már csak a 2x ár miatt is (nem mintha az 1300Ft annyit számítana)[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
válasz Bazsee71 #64749 üzenetére
Először is bocsánat a késői válaszokért srácok!
A fokozatmentes állíthatóság nem pont hátrány espresso esetén? Mármint értem én, hogy finomabb beállítási lehetőséget biztosít, de meg tudod jegyezni melyik kávét, kb. melyik fokozaton daráltad? Home made módszer is jó lehet ide, meg nyilván lefolyás függő, de kb.-ra mégis jó lenne ezeket tudni!
Egyenlőre tuti nem cserélek, pakolhatnék is itthonról, most kezdtem kávézásba olvasni és NEKTEK hála egy szép összeg ráment a Graef + GC + egyebek kombóra, de abszolút nem bánom és feleségem is érzi a különbséget a végeredményben!
sz.zs. ([64692]), köszi rendeltem is egyet tartalékba, 3000-ért best buy
Rush77 ([64651]), köszi az infókat hétvégén hozzám kerül a kancsó, kíváncsian várom. Ehhez jó ez a sima bi-flux vagy milyen szűrő ugye? Esetleg utángyártott olcsóbb létezik vagy kár vele sz*rakodni?
-
8nemesis8
veterán
válasz sz.zs. #64752 üzenetére
Ennek így használtan, de jó állapotban milyen ára van/volt?
Egy késcsere gondolom jó sok leőrölt kávé után esedékes csak, akkor kb. milyen költség?Egyenlőre tökéletes a kis Graef, de néha érzem a hátrányát, kényelmesen most talán több nem is férne még el, de talán sikerült rávenni a feleségemet, hogy alakítsunk a konyhán és akkor nagyobb helye lenne Ő ezt még nem tudja...
Egyébként az örleményt mennyivel érzed jobbnak, homogénebbnek?
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #65042 üzenetére
Ezek a szűrők léteznek hozzá.
Én sima bi-fluxot nem használtam csak magnesiumactive vagy mineralbalance-t.
Tervezem majd, hogy a Coffe & Tea-vel teszek egy próbát kávégépbe mert elvileg eszerint lágyítja a vizet bár ki tudja, hogy az alu bojlerre milyen hatással van.
Utángyártottal nem vesződnék mert
1- nem is nagyon találtam ehhez
2- azok sem lényegesen olcsóbbak.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz 8nemesis8 #65043 üzenetére
90 e-től indul használtan általában, de egy ilyen gépet még nem árt átnézetni és átalakítani karba őrlősre. Én 120-ért vettem belülről teljesen felújítva, és átalakítva, új gyári késekkel egy igen megbízható fórum társunktól.
Ha viszont az SJ-t kérdezted, az 20-30 e-rel olcsóbb általában...
A kések pedig nagyon sokat bírnak, és a Majorhoz a gyári pl. 12e/pár[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- Motoros topic
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest