- DIGI internet
- Mobilinternet
- Aliexpress tapasztalatok
- Nyílt forrású Windows XP-klónra gyűjtenek pénzt
- A TikTok Lite is igen káros lehet a gyerekekre
- MinDig TV
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Hálózati / IP kamera
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
beleriand72
tag
válasz AlrightSir #69742 üzenetére
Gondolom erre gondolsz
A doboz tényleg jól néz ki, de tegyél bele valami más kávét (amúgy automatában elmegy) :-).[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
paramparya
őstag
Mordoros hamburgi pörkölésű yirgából tudnom kéne iható V60-at főzni?
10 próbálkozásból eddig nem sikerült, pedig variáltam vízhőt, szemcseméretet (még szitáltam is), öntési technikát, már csak fejem nem álltam.
Szerk: lehet, hogy a britával szűrt vízzel van gond?
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #69735 üzenetére
nagyon király
mennyibe is került?soldier2: igaz, ha valaki elég kitartó, jó megoldás lehet. de még a HG1-el is nehéz tekerni, ezt a talin is tapasztaltuk a tiéddel. Nekem mondjuk ízlett a presszó azzal is, sőt.
De espressora egy SJ Mazzerrel szerintem se az ára, se kényelem miatt nem versenyezhet. (mondom, Nekem legalábbis!filterre egészen más a szitu.
-
Bazsee71
őstag
válasz paramparya #69755 üzenetére
Filterezni csak filterre pörkölt kávéval próbálnék. Szerintem kár erőlködni vele.
celf: 40e volt a képzés, 10e a vizsga. A továbbiakban ha jól tudom, akkor ez 40+20e lesz. Javaslom a vizsgát is, egyrészt jó szummázás, másrészt van tétje, egyből más a hozzáállás.
-
beleriand72
tag
válasz Bazsee71 #69758 üzenetére
Szeretném megkérdezni, mit jelent a "filterre pörkölés"? Mi a különbség a technológiában pl. a hamburgi/világoshoz képest
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
soldier2
őstag
válasz szaki1986 #69756 üzenetére
A lényeges különbség a zacskók között nem a szelep, hanem az, hogy a szelepes zacsiban van egy fémgőzölt rész, ami az aromákat és gázokat teljesen zárja ellentétben a vékony műanyag rétegű papírzacskóval.
Celf: nem is a HG-t ajánlottam, bár a nehezen tekerhetősége inkább csak megszokást igényel . Ár/érték arányban nem versenyezhet egy Jollyval (szerintem egyik daráló sem). A Lido viszont jó lehet ha valaki kézit akar.
Bazsee: mentem volna de annyira rövid határidővel hirdették a srácok, már volt más program. Na majd legközelebb.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz beleriand72 #69759 üzenetére
A technológia ugyanaz, a pörkölési profil az, ami teljesen más. Nagyon leegyszerűsítve: világosabbra vannak pörkölve a filterre szánt kávék.
-
beleriand72
tag
válasz Bazsee71 #69761 üzenetére
Nem kell leegyszerűsíteni :-), engem tényleg érdekel - már régen akartam kérdezni - mitől más a világos presszó, mint a világos filter?
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
paramparya
őstag
válasz Bazsee71 #69761 üzenetére
Ez a hamburgi pörkölés már így is elég világosnak tűnik nekem, színre és illatra hasonló volt a casino moccás filterre pörköltekhez. Őrlés után olyan illata volt, mintha gyümölcsöket szagolgatnék, aztán lefőzve se nem keserű, se nem savanyú, csak olyan old-school híd kávé.
Olvastam külföldi fórumokon, hogy a magnézium- és kalciumtartalom fontos, amit viszont kiszűrhet a vízszűrő kancsó. Megpróbáltam csapvízzel is, de az meg nagyon kemény itthon, szóval majd próbálkozok még forrásvízzel is.
Szerk:
Balra: filterre pörkölt Beyond Within Hunkute Etiopia, jobbra: Mordor hamburgi Yirga
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz paramparya #69763 üzenetére
Próbáld ki Nordával. Meg ha tudod nézd meg cuppinggal, eszpresszóra elkészítve (érzel-e finom ízeket). PY elmondása szerint nem olyan könnyű filterre pörkölni. Nem tudom, hogy a szegedi tudásközpontban ki kísérletezik ezzel, milyen minőségben dolgoznak.
-
beleriand72
tag
Szerintem a filter kávénak nem kell feltétlenül világosnak lenni, közepesen pörkölésű filter is lehet, a lényeg valahol máshol van, engem ez érdekel (hőntartás, visszahűtés...?)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
adp
őstag
válasz paljoc #69766 üzenetére
Sztem a filterpori izhiba hamarabb kijon mint a presszo, ittam mar filter porit ami filterben gyengus volt, presszoban meg tok finom, ebben mondjuk benne van az is h az alapanyag sem volt 100-as, mondjuk nekem az egesz filter tema sokkal bonyolultabbnak tunik mint a presszo
[ Szerkesztve ]
-
paramparya
őstag
válasz meander #69764 üzenetére
Van egy még egyelőre PID-eletlen Gaggia Classicom, amivel még ismerkedünk, azzal sikerült nem teljesen rosszat főzni belőle, legalábbis volt rendesen benne sav. Könnyebb lenne, ha azzal már tudnék megbízhatóan főzni, így meg tudnám mondani, hogy a kávé rendben van-e, vagy valami másban van a hiba.
Így most két fronton fogalmatlankodokNordát próbálok venni, remélem lesz a Mechwarton vagy a Jászainál a GRobyban.
A cuppingnak még utána kell néznem, annyit tudok róla egyelőre hogy van olyan kanál.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz beleriand72 #69762 üzenetére
Meglepődnék, ha lenne itt - vagy akármelyik fórumon - aki ezt egzakt módon meg tudná válaszolni. Ahány kávé, annyi pörkölési profil, jómagam pedig nem próbálkoztam filter pörköléssel. De egy újabb nagyon leegyszerűsített válasszal szolgálhatok: a világos presszó is (általában!) sötétebb a filter pörkölésnél. Teljesen más a kivonatolás is, amihez a pörkölőnek a profillal is igazodnia kell.
paramparya: CasMo-val párhuzamot vonni meredek, de a próbálkozás nem elvetendő, hasznos a saját tapasztalat. Amúgy én is a Nordát javaslom, kancsós vizet nem tartják túl jónak.
-
Lefty
addikt
válasz szaki1986 #69756 üzenetére
Ahogy soldier is irta, nem a szelepen van a hangsuly igazabol, hanem azon, hogy a felaras zacsko rendesen zarhato. Amiben alapbol adjak az majdnem ugyanaz, mintha egy talba kiontened az egeszet azt jovan. Mindenkeppen tedd majd at egy vakuumzarhato zacsiba. A szelep egyebkent egy egyiranyu szelep, az oxigent nem engedi be, csak a szendioxidot ki.
[ Szerkesztve ]
-
2007ath
aktív tag
Gaggia Classic PID tuningra készülődöm. Az egyik pont, ahol elakadtam, a termoelem (szenzor) beszerzése. Számomra a csavaros végű megoldások szimpatikusabbnak tűnnek, mint az ékelés. A megvásárolható kit-ekben (pl. [link] ) a szenzor (csavar) átmérője 6 mm. A kazán termosztátjáé viszont, aminek a helyére bekerül, 4 mm. Milyen megoldást javasolnátok? Ebay-en ezt az egy fajta szenzort találtam ( [link] ) amit be tudnék csavarni a termosztát helyére. Jó ez erre a célra?
-
2007ath
aktív tag
der_:
"A szelep az ok de a zip zár az hogy működik?"
Huncut egy szerkezet. Én is leamortizáltam egy zacskót, mire rájöttem a működésére.
A lényeg: A cipzár az csak a zár feletti papír letépésére szolgál. A fület kihajtani és óvatosan jobbra húzva letépni (csíkban) a zár feletti papírt. Ezt követően már szétfeszíthető (a zacskó szélesebbik oldalára merőlegesen) és összepattintható a műanyag zár.
[ Szerkesztve ]
-
paramparya
őstag
válasz Bazsee71 #69771 üzenetére
Az igaz, hogy a Casino Moccának már kibontás után más kategória volt az illata, és munkahelyen egész ihatót tudtam belőle főzni. Ott valami ipari szűrő van rákötve a csapvízre, az volt az egyedüli változó, és tényleg ihatóbb volt. Reggel még lehet kipróbálom a CasMo Muthigi-ini-t a skót felföldi forrásvízzel, amit még whiskyhez vettem
-
fefe9
tag
-
szaki1986
tag
Köszi az info-t!
Más: 1 hónapja vettem a Delonghi Dedica-t (tudom, kérdezhettem volna előtte... ), de már eljátszottam a gondolattal, hogy feljebb lépnék egyet. Kb. minden 5-6. kávénál egyszerűen túl forró vizet tol szerintem, legalábbis ízre se olyan mint általában szokott lenni (ami szerintem nem rossz, főleg nyomásfokozó nélküli szűrővel), illetve olyan forró a pohár is maga, hogy alig lehet megfogni. Ez gondolom nem normális.
Szóval kérdés, mire érdemes váltani (lehetőleg minél olcsóbban)? Gondolom egy PID-es Gaggia Classic (2015 előtti) lenne a legésszerűbb választás így a fórumot olvasgatva. De van esetleg más cucc is amire érdemes lehet lecsapni ha felbukkan vmelyik adok-veszek oldalon? Illetve mennyibe kerül egy ilyen PID-esítés általában? Gondolom ez a legfontosabb mod amit érdemes megcsinálni.
Előre is köszi a segítséget.
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
mdav88
senior tag
válasz szaki1986 #69777 üzenetére
Árát tekintve a GC szokott a legolcsóbb variáns lenni. Pid 15-20e forint magasságában mozog, kis ügyeskedéssel magadnak is megcsinálhatod. Ajánlott még a Rancilio Silvia, vagy régebbi variánsok, ha nem félsz a műanyagtól, Brasilia Lady, Lelit gépek*(ezek meg nem nagyon vannak használtan).
*nem mindenkinek
-
senior tag
válasz szaki1986 #69777 üzenetére
Gaggia Baby is jó lehet, ha nem zavar a műa. ház.
Belsejét tekintve szinte ua. mint a Classic. A pidelés tudtommal kb. 20e Ft, ebben ha jól tudom van egy átvizsgálás is, de majd a szakik kijavítanak, ha nem így van.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
spanyoll
addikt
Igen ez az, köszi!
Mondjuk a manual se túl részletes ( Set the coffee selector (L) to the type of coffeerequired: “LIGHT” for a weak coffee,“MEDIUM” for a normal coffee, “STRONG”for a strong coffee (fig. 8).), de nem is tudom mit vártam őszintén szólva.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Tudtok tippeket adni, hogy külföldön (Észak-Olaszország, Ausztria) hol érdemes az interneten (érdemes-e egyáltalán) új vagy használt E61-es vagy 1 karos ipari kávégépeket nézni?
Egy kirándulás keretében el is tudnék menni érte.
Csak az érdekelne, hogy megérné-e vagy ott is hasonló árakon mennek, mint itthon annál a pár forgalmazónál, akikről tudom ,hogy foglalkoznak ilyen gépekkel? -
BURN28
tag
válasz paramparya #69755 üzenetére
Sziasztok! Szia!
Valószínűleg nincs ott semmivel gond. Azt én presszóra pörköltem, leginkább ez lehet a probléma (legalábbis filteres vonalon). Pörkölök filtert, de az megmarad saját használatra, ameddig nem biztos. Abból a Yirgából "omniroast" készült eddig,ami jó volt filterre és presszóra is. Viszont, amit vettél az csak utóbbi. Talán lesz omni belőle, eladásra is, de az meg sokaknak túl savas lehet. Sosem egyedül kóstolok, hogy ne rám legyenek szabva a kávék (ezért sem lett az omni a nyerő). Viszont van akit sikeresen átszoktattam világos pörkölésre, úgyhogy kezdünk bajban lenni.
Sok mindent nem tudsz vele kezdeni, mivel benne vannak a presszó karakterei, esetleg még a vízhőt tudod lejjebb vinni, meg a lefolyást gyorsítani, de tökéletes sosem lesz. "Csak" ilyen balanszos. A filterpörkölés nagyon leegyszerűsítve "alulpörkölt". Aztán persze ezt lehet tovább szofisztikálni. Sőt van, hogy a filter jobb presszónak és fordítva.
A pörkölési szint/szín az csak egy dolog, adhat nyilván iránymutatást, de maga a szín még nem mindent árul el. Volt, hogy két profilt csináltam ugyanarra a kávéra, a Tonino-színkód is egyezett (szóval nem csak ránézésre ment a dolog), mégis ég és föld volt a két kávé. Az egyik sokkal savasabb a másik pedig a karakteres "klasszik" kávé ízt produkált.
Szerintem a PID nélküli Gaggiával jól fog működni presszóra, mivel mégis csak világos pörkölés. Lehet, hogy a "hűtőcsapolást" sem kell túlzásba vinni (mert aztán meg a kis kazánból elfogy a víz). Ráadásul érdemes hosszabbra engedni, tehát 1:2 arányról indulni és viszonylag lassabb lefolyást produkálni.
BURN28
[ Szerkesztve ]
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
-
szaki1986
tag
válasz t-bali3 #69789 üzenetére
Igen, van 3 beállítható hőfok. Most a legmagasabbon van, ezzel hozza mondjuk 10-ből 7-szer ugyanazt az eredményt, viszont a maradék 3-szor totál más a hőmérséklet. Pedig mindig ugyanazt a ceremóniát tolom: 10 percig melegedni hagyom (tudom, ilyen gépnél nincs sok értelme, de mégis), húzok egy szimplát kávé nélkül pohár + kar melegítés gyanánt, aztán utána jöhet a kávé. Ez az inkonzisztencia + a tudat, hogy lehetne jobb eredményt is elérni egy kicsit komolyabb géppel mozgatja meg bennem a kisördögöt .
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
adp
őstag
válasz BURN28 #69790 üzenetére
Azt nem ertem ha valaki hamburgira adja az agyat azaz jo vilagosra hogy lehet neki tul savas? Akkor a ¿¡%*ert vesz vilagos porit? Igyon szenet...
Annyi helyen hallottam ezt es felb@sz ha valaki nem akar savas kavet inni igyon blendet, vagy legyen egy fele francia pori, mert a spec. SO-t szenfosra porkolni annyi ertelme van mint a jo draga vorosbort freeway kolaval felonteni
Bocs ez kijott belolem, nem feltetlen neked cimeztem, csak ide kapcsolodik
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
igazából egy kicsit fogalmazhatnál diplomatikusan úgy en bloc a "szénnel" kapcsolatban mostantól és mindörökké. meg az eszpresszóval. legyen világos, hogy a drága vörösborból is van "szén" és van "citromlé", ezek nem jósági indikátorok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
BURN28
tag
Nem vettem magamra. Azt, hogy én mit iszok az egy dolog, de másokra nem feltétlen erőltethetem a saját ízlésvilágom. Én döntöttem az mellett, hogy a preszó pöri megy presszó hamburginak, nem pedig az "omniroast". Utóbbiból is jó presszót tudtam csinálni, viszont van alattam egy elég combos hardver. Azonban nem mindenkinek van otthon HG-One, meg LM-SB. Rájuk is gondolnom kell a végeredmény megalkotásakor. Ezért a kicsit "lightosabb" pörkölésnél maradtam. Ami egyébként atom savas, csak nem jó filterre. Cserébe nem annyira hárklis és édesebb, mint a "mindenes" társa.
Én maradok a külön pörkölésnél, mert idáig amit ittam "Omni"-t, az mindig valamelyik irányba sántított.
Sajnos én is szaladtam már bele olyan kávéba, amivel nem bírtam el egy Eureka Olympus 75-e-vel és LM Lineával. Persze jobb géppel sokak értékelhető kávét kaptak. Nálam meg csak a sav jött, konkrétan savanyú volt. Na ezt szeretném elkerülni (95 fok, 40 másodperces lefolyás, 1:3 arány és az Eureka kések már cincogtak, olyan finomság).
Azért a hamburgi Yirga meg a szén között még mindig hatalmas a szakadék és nem is szándékozom ezen változtatni. Az SO-k világosak és ez így is van jól.
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
-
adp
őstag
Semmi bajom a jo olasz kaveval, igaz ritkan iszok, de nem is ez lett volna a hsz lenyege
Nem a hamburgi yirgadra ertettem, hiszen nem s ittam abbol sosem igy nem tudom milyen,ezert irtam h nem neked lett cimezve, csupan par helyen hallottam ezt az azert nem prokolok vilagosabbra cimu mondatot
[ Szerkesztve ]