-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csab001
tag
Egy kérdés:
Ha én otthon képes vagyok egészen értékelhető duplát húzni, egy jó kávézóban pedig kiváló szimplát kapok, akkor miért olyan ördögtől való az otthoni szimpla elkészítése? Mindenhol azt olvasni, hogy csak a dupla értékelhető otthoni körülmények között, de rajtam kívül tényleg nem kedveli senki a szimpla ízvilágát? 🙂
Nemrég óta foglalkozom mélyebben az otthoni kávézással, a tanácsok hatására ki is hagytam eddig a szimpla próbálkozásokat, ezért érdekelne a tapasztaltabbak véleménye. Mi a helyzet a tampersegéd+41-es tamper használatáról, vagy milyen az IMS "the single" szűrője? Esetleg van más alternatíva, ami beválhat? -
csab001
tag
válasz sz.zs. #68711 üzenetére
Mondjuk ez érdekes, még nem tűnt fel, hogy kávézóban egy dupla felét kapom... Meg is látogatok egyet, csak a megfigyelés miatt... 🙂
Azért örülök, hogy mégsem vagyok ezzel egyedül. Akkor azt mondod, érdemes beszerezni a kis tampert, egy segéddel? Jelenleg barkács megoldásokkal próbálkoztam itthon, de a reggeli duplák után, a délutáni, esti szimpla érdekében beszerzek egy ilyen kombót.
Mi a kifogás az IMS kapcsán? Ízben nem hozza az elvártat, vagy esetleg a lefolyással vannak gondok? -
csab001
tag
Egyelőre keresem a nekem tökéletesen megfelelő kávét, de úgy néz ki, valahogy közelebb áll hozzám az klasszik vonal, szimplán elkészítve. 🙂 De jelenleg a keresgélés és kísérletezés fázisában vagyok, szóval ez még változhat is akár...
Mondjuk ittam már bitang jó újhullámosat is, de elfelejtettem megkérdezni, mi volt az... 🙂 -
csab001
tag
válasz Bazsee71 #68708 üzenetére
Igen, végül mindig ez vezet eredményre... 🙂
Csak szeretek tájékozódni előtte, hogy ne vakon induljak az ismeretlen felé...
Nyilván valamilyen szintű beruházást igényel a dolog, feleslegesen kidobandó kreditem pedig nincs sajnos, így gondoltam tájékozódom, mire is érdemes. 🙂
Mi volt a kifogás az IMS felé? -
csab001
tag
válasz fragola.6035 #68720 üzenetére
Akkor a klasszik szimpla, újhullámos dupla irányelvet követve, csak lehet értékelhető szimplát is készíteni otthon, csak ezek szerint nem mundegy miből... Ennek mondjuk érdekelne a háttere... Gondolom a kioldódáshozblehet köze, talán a klasszik jobban tolerálja a kevesebb vizet? Ezen örlési finomság változtatásával nem lehet javítani?
Sajnos nekem nincs lehetőségem több örlőt próbálgatni, de állítgatni tudom azt az egyet. 🙂 -
csab001
tag
Azért alapvető fogalmakkal már tisztában vagyok, ilyen a csatornásodás is. De azért köszi! 🙂
Egyébként ezt a gondolatot tovább boncolgatva... Milyen lenne egy dupla kosárral megegyező geometriájú, de annál lényegesen alacsonyabb profilú szimpla kosár, amibe mondjuk 8-9gr örlemény fér? Ennek mi lehet a hátulütője? Mitől nem viselkedne ugyanúgy, mint a dupla kosárral?
Egyébként a másik gondolatodra reagálva, azért a sötétebb pörkölés és a szénné égetés között van némi különbség szerintem... Nem gondolom, hogy egy klasszikusan sötétebbre pörkölt kávé eleve szar lenne... Legalábbis nem hasonlítanám egy bolti, döglött kávéhoz... De nyilván különbözőek vagyunk, ízlések és pofonok... Szóval azt elfogadom, ha nem szereti valaki, de úgy gondolom, attól lehet az még jó kávé. -
csab001
tag
Azzal a kijelentéseddel, hogy a sötét pörköléssel a lényeg elveszett (gondolom a vele elkészült ital minőségéről beszélünk) , azt mondod, hogy a sötétebbre pörkölt babok minőségben alul maradnak a világosabb társaikhoz képest... Én ezt értettem abból, amit írtál. A szövegértésemmel nem hiszem, hogy gond lenne, de persze, lehet, hogy mégis... Ebben az esetben mondd el kérlek, mit értettem félre és ne kritizálj légy oly kedves. 🙂
Szimpla kommunikációnak hívják ezt és mivel írásban történik, gyakrabban előfordulhatnak félreértelmezések benne...
Nem szeretnék egyébként vitába szállni senkivel, semmiről, csak véleményekre voltam kíváncsi a témában, amikre reagáltam. Ha csak én értettem félre, amit írtál, elnézést érte, javíts ki... 🙂 -
csab001
tag
Ezzel a tézissel én nem szállok vitába, majd a nálam tapasztaltabbak és hozzáértőbbek véleményezik (már ha akarják, persze). Viszont az eddigi tapasztalataim nem igazolják, hogy egy sötétebbre pörkölés égett kávét eredményezne. Persze lehet, hogy veszít vele a több száz aromából, de ha jól sejtem, az égett pörkölésből lesz égett kávé (vagy ha az elkészítés során hibádzik a hőfok).
Tehát ezt a gondolatodat követve, egy koros kávé (alias sötét pörkölés, ami nyilván rossz), idővel nem lesz érezhetően még rosszabb, míg egy friss kávé (alias világos pörkölés), sokat veszít a minőségéből (tehát alapjában véve jó)... Félreértem? -
csab001
tag
válasz neducsinm #68824 üzenetére
Igazából alapvetően a kérdésem nem is erről szólt, csak valahogy elkanyarodtunk ebbe az irányba. Egyáltalán nem volt cél világos kontra sötét vitát generálni, lévén ennek nincs is értelme. Mint írtam, ízlések és pofonok, ki az egyiket szereti jobban, ki a másikat. És ez így is van jól... 🙂
Viszont, ha már itt tartunk, az érdekelne technikai értelemben, hogy a világos elkészítési módja, miért nehezebb? Mi az amitől nagyobb odafigyelést igényel és könnyebb elrontani? Én is találkoztam már ezzel, sőt, nemrég bontottam egy világosabb yirgát, amivel vannak problémáim. Azt írtad, ezt már többen is kifejtették, de nem olyan rég óta figyelem a fórumot és még nem találkoztam a témával... -
csab001
tag
válasz sz.zs. #69854 üzenetére
Ezt mintha én hirdetném... 🙂 Nekem is ilyen van, ugyanúgy kiszereltem azt a hülye lemezt... Konkrétan nulla lett a pangó, persze pár pofon kell neki hozzá. Viszont a sztatikussággal küzdök kicsit, van olyan kávé, aminek nem igazán használt a vizezés. Mondjuk a legtöbbnél egész jól működik. Te tapasztaltál ilyet?
-
csab001
tag
Sziasztok!
Lenne itt egy Tecnosystem Blitz Espresso podos kis szerkezet!
Esztétikailag szép állapotban található és műszakilag is tökéletesen teszi a dolgát a kicsike...
Nekem csak egy rövid időre volt szükségem rá, most pedig elválnának útjaink... :-)
Frissen vízkőmentesítve, ajándékba adok hozzá 10db Goriziana podot is, hogy azonnal munkára fogható legen.30.000 Ft-ot szeretnék kapni érte, Újpesten pedig megtekinthető, átvehető.
Köszi!