- Facebook és Messenger
- Mikrotik routerek
- Milyen NAS-t vegyek?
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Crypto Trade
- OpenWRT topic
- Windows 11
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#93794560
törölt tag
Sziasztok!
Úgy látom, itt profi kávéhívők vannak, ezért kérném a segítségeteket. Elnézést, ha volt már ilyen kérdés! Átlagos kávéivó vagyok, nincsenek profi cuccaim. Van egy sima kotyogós kávéfőzőm, 2 személyes. Sima bolti téglával etetem, normál darálásúval. A víztartályt forró vízzel töltöm meg a szelep aljáig, ahogy azt írják. A szűrőkosarat is megtöltöm kávéval, de nem tömörítem, mert azt hallottam, hogy a kotyogósnál ez nem jó. Rácsavarom a felső részt, és felteszem a tűzhelyre. Próbáltam már közepes és erős lángon is, a végeredmény ugyanaz. A lefőtt kávé még a bele töltött mennyiség felét sem éri el, és olyan erős, mint a patkányméreg. Ha a kávé lejövetele után leveszem a tűzről, majd lecsavarom a tetejét, a víztartályban még ott van a fele víz, a kávézacc pedig olyan, mint a sár. Ha még rajta hagyom a tűzhelyen, akkor már csak gőz jön, de kávé semmi.
Mit csinálok rosszul? Vagy a kávéfőző ilyen rossz konstrukció, és ne várjak tőle többet?Előre is köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz sortiefish #58228 üzenetére
Köszi! Próbálgatom!
-
#93794560
törölt tag
válasz sortiefish #58228 üzenetére
Kezdem azt hinni, hogy valami gond van ezzel a kávéfőzővel. Ha forró vízzel főzöm, a korábban leírt, kevesebb mennyiség jön le. Ha hideggel, akkor meg semmi! A víz valahol eltűnik a tartályból, miközben a kávéfőző kívül száraz marad, a réseken víz nem szivárog, de a valahol eltűnik a víztartályból. Talán gőz formájában? Amit nem tudom, hol megy el. De ha kinyitom, a kosárban lévő kávé majdnem teljesen száraz, úgy, ahogy beleraktam. A víz nagy része pedig sehol. A víztartály oldalán lévő biztonsági szelep érintetlen, nincs kiolvadva. Hol mehet el a gőz? A fölső részen, ahol a kávénak kellene jönnie, ott jön gőz, de hogy jut el odáig úgy, hogy a kávé száraz marad? A felsőrész alján a tömítőgumi teljesen jó állapotban van, érezhetően jól zár. A felsőrészt jó erősen rácsavarom, hogy mellette még véletlenül se jöjjön ki a gőz. Igaz, a kávétartó kosár pereme elég keskeny, nagyon pontosan kell illesztenem, hogy ne keletkezzen mellette rés. Bár amikor rácsavartam a tetejét, elmozdulhatott.
-
#93794560
törölt tag
válasz sortiefish #58234 üzenetére
Mindkét szűrő teljesen jó, átjárható, állandóan tisztítom. Arra gyanakszom, hogy a kosár keskeny pereme mellett szökhet a gőz, ha nem pontosan illeszkedik. Annyira keskeny, hogy milliméter pontosan kell beigazítanom, de ha meg is teszem, a felsőrész rácsavarásakor elmozdulhat, akármilyen óvatosan is csavarom rá. Majd nézek valahol hozzávaló szűrőkosarat, aminek nagyobb a pereme. Ha azzal jó lesz, akkor megvan a hiba forrása.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz sortiefish #58236 üzenetére
Espresso-s, lisztes darálású kávét nem teszek bele. Legutóbb a szürke csomagos Omnia Classic, előtte Krönung volt benne. Ezek normál darálású kávék, átlagos háztartásba, kotyogóba, amiben sokan használják.
-
#93794560
törölt tag
válasz Csápájev #58241 üzenetére
Egyáltalán nem tömörítem, és laposra szoktam rakni. Ez számomra tiszta X akta. Ha meleg vízzel töltöm meg, a fele benne marad, ha hideggel, akkor eltűnik úgy, hogy sehol sem látszik szivárgás. Sem az illesztésnél, sem a biztonsági szelepnél. Már ott tartok, hogy leszarom, és lefőzöm a fele adag erős kávét, és egy kicsit felhígítom.
-
#93794560
törölt tag
válasz sortiefish #58243 üzenetére
Én is ezen gondolkodom, hogy új főzőt veszek, mert ezzel már nem tudok mit csinálni. Végignéztem az egész internetet, a profi kávés oldalakat, mindent kipróbáltam, de semmi nem használt. Veszek egy újat, ezt meg kidobom a francba.
Egyébként köszönöm a segítségeteket![ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Nekem volt egy egyszemélyes mezei kotyogósom, még a márkájára sem emlékszem, de valami noname. Soha nem gondoltam volna előtte, hogy kotyogósok között ekkora különbség lehet. Ez a kis egyszemélyes nagyon összevissza főzte a kávét. Nem is tömtem meg, mégis volt olyan, hogy alig egy centi kávé jött le, olyan fekete volt mint a korom, és ihatatlan volt. Máskor meg lejött az összes, de olyan gyenge, és átlátszó volt, mint egy csésze tea. Képtelen voltam vele normális kávét főzni.
Most vettem egy jobb minőségűt, GAT márkájút, három személyest. Nem tudom, ez milyen minőségű márkának számít, nekem nagyon jó tapasztalataim vannak vele. Sokkal jobb minőségű anyagból van, masszívabb, és az általa lefőzött kávé állandó minőségű. Eddig még egyszer sem főztem vele keserű, megégett kávét. A kesernyés íz nagyon enyhe a kávéban, alig érezhető. A fogantyúja valami jó minőségű műanyagból lehet, mert főzés közben is hideg-langyos, simán meg lehet fogni.
Egyetlen kifogásolnivaló rajta az, hogy a tetején lévő átlátszó ablak szív alakú, eléggé csajos dizájnja van, de jó kávét főz. Sima mezei kávéivó lévén meg vagyok vele elégedve. Valamelyik nap voltunk vendégségben, ahol a háziasszony szarvasival főzte a kávét, de olyan keserű volt, mint a méreg. Megittam, mert nem akartam megsérteni a vendéglátónkat, de alig bírtam meginni. Olyan hányingerem volt utána, hogy az valami borzalom. Ebből is látható, hogy kotyogóval is lehet jó kávét főzni, ha az ember odafigyel a dolgokra, és jobb főzővel is lehet ihatatlan kávét készíteni. -
#93794560
törölt tag
A régi egyszemélyesemben sorjákat az alsó részben fedeztem föl több helyen is. A másik probléma pedig az volt, hogy a tetejét nehezen lehetett rácsavarni, mert a menet is nagyon durvára volt vágva, szorult, kiugrott a helyéről a felsőrész csavarás közben. Elég nehezen lehetett rácsavarni. Nem is bánom, hogy megváltam tőle. Ez az új cucc nagyon jó.
-
#93794560
törölt tag
válasz Deer76 #58783 üzenetére
Ezeken a kotyogósokon az adagot az olasz adagok mennyisėgével mérik, ami számomra elég kevés. Én annál nagyobb adagot iszom. Emiatt vettem nemrég 3 személyest, mert az így az én mércèmmel mérve két adag jön le vele. Mivel itthon ketten kávėzunk most már, így ez az új, háromszemélyes kotyesz remekül kiszolgál.
A régi, noname kotyogómban a kávépogácsa mindig nedves, sárszerű maradt, ebben az újban elég száraz lesz, és szinte egyben kijön.[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz Deer76 #58922 üzenetére
A 70-es, 80-as években, amikor gyerek voltam, túl sok fajta kávé nem volt. Omnia, Karaván, Mokka. Gyerekként viszont imádtam, amikor a boltok előterében kirakott "kávédaráló" gépekkel kellett őrölni a szemes kávét. Felül beleöntöttük a tölcsérbe, alul rácsíptettük a papírzacskót, és mehetett a buli. Akkoriban az ABC áruházak hangulatához hozzátartozott a darálógépek magas, érces hangja. Az Omnia nyilván jobb volt a másik kettőnél, és az emberek emlékeiben az maradt meg, hogy az milyen jó. Ma már más a helyzet, sokkal nagyobb a választék, és a jobb kávék is elérhetők.
-
#93794560
törölt tag
Amikor ezek a darálók voltak, én még gyerek-tinédzser voltam, még nem kávéztam. Emlékeim szerint közepes finomságú őrleményt produkált. A darálókkal olyan nagy baj nem volt, az egyetlen probléma az volt, hogy a vásárlók mindig másféle kávét daráltak rajta, és a gėpben maradó pangó őrlemény összekeveredett a bele öntött kávéval. Meg aztán nem igazán voltak higiénikusak sem, mert az emberek összevissza fogdosták,a kiszóródott őrleményt meg nem nagyon takarította el senki.
-
#93794560
törölt tag
Akkoriban többnyire csak kotyogósok voltak, meg volt egy olyan fajta is, ami egy kisebb kuktához hasonlított, egy előrefelé kigörbülő csővel, amin kifolyt a kávé. A bolti darálók közepes-durva darálékot produkáltak, mindenki itta, amit kapott.
Aztán a módszerváltás környékén győzött a kényelem, és a vásárlók megkapták az előre darált kávét, nem is sejtve, hogy ez tulajdonképpen visszalépés, még akkor is, ha a boltban darált kávé is elég hamar megdöglött.[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Engem ez annyira nem izgat. Nagyobb eséllyel betegszem meg a szennyezett levegőtől, mint a kávé alumínium tartalmától.
-
#93794560
törölt tag
válasz petipetya #59252 üzenetére
Ez nem a Bialetti hibája, nekem is volt egy kétszemélyes kotyogóm, nem Bialetti márkájú, hanem valami noname. Az is ugyanezeket a hibákat produkálta. Volt, hogy kevés kávé jött le, a többi víz a tartályban maradt, pedig a kávét nem is tömörítettem. Valószínűleg nem jött létre elég nyomás a víz feltöréséhez. Sok egy- és kétszemélyes kotyogó produkálja ezt a jelenséget.
Vettem helyette egy 3 személyes GAT márkájú kotyeszt, ez kiváló minőségű, és két adag kávé jön le vele. Az is igaz, hogy én nem egy kis csészés kávét iszom, hanem egy kb. kétszer akkora adagot. Így pont két adag jön le, ami két embernek épp elég.[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Az enyém is hasonló, csak 3 személyes, és krémszínű. A GAT valóban kiváló minőségü cucc. Fogásra is jó stabil, a tömítése nem gumi, a két rész jól zár. Tapasztalataim szerint mėg hideg vízzel megtöltve sem égeti meg a kávét. Apáméknál mindig olyan keserű a kávé, hogy alig bírom meginni. Igaz, az ő főzőjük valami noname.
Nekem jó tapasztalataim vannak a GAT főzővel, szerintem nem nyúlhatsz mellé vele. Különösen jó, hogy a fogantyúja egyáltalán nem melegszik. Főzés után is alig langyos, simán meg lehet fogni, nem kell attól tartani, hogy megolvad.[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Sziasztok!
Korábban volt itt szó az olcsóbb, elég gyenge minőségű 1-2 személyes kotyogókról, amikből alig jön le a kávé, ami méregerős, esetleg visszaszivárog az alsó víztartályba. Megtaláltam a régi, leselejtezett kotyogóm szűrőjéről készült képet, ami még a főző új állapotában lett lőve, ami gyárilag is ilyen volt, új csomagból kiszedve. A képen jól látható az olcsó cuccok egyik minőségi problémája. A szűrőnek nem az egyetlen problémája a a kicsorbult perem, hanem az is, hogy legalább két milliméteres holtjátéka van az alsó részbe helyezve. Ha a képen látható rést úgy akarom bezárni, hogy a szűrőt jobbra húzom, akkor a bal oldalon keletkezik rés. Középállásban pedig mindkét oldalon marad egy fél milliméternyi.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz Bazsee71 #59528 üzenetére
Az jó lesz, ha be lesz mérve. Én egy mezei kávékedvelő vagyok, aki csak kotyogózik, de igyekszem minden apróságra így is figyelni, hogy a körülményekhez képest jó legyen a kávé. Azt hiszem, jó úton járok, mert ugyanabból a kávéból ittam a fateréknél is, és az ő kávéjuk kissé ízetlen, és olyan keserű volt, mint az epe, az enyém épp, csak alig érezhetően, és elég jól éreztem a mandula aromát a kávéban.
"Aki a kávét szereti, rossz ember nem lehet!"
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
A lefolyás kávėfüggő is, valamint a gázláng erősségének függvénye is. Közepes lángon a jó. Ha erősebb lángon főzöd, fröcskölhet. Kis lángon még nem próbáltam. A nagyon apróra darált kávék általában nem jók a kotyogókhoz, mert a lyukak eldugításával lefojtják a főzőt. A lefolyás nálam is változik, hol simán folyik, hol pedig fröcsköl, de nálam általában csak a végén.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz soldier2 #59901 üzenetére
Én úgy 90-95%-ig rakom a kotyeszben a kávét. Ha tökig telepakolom, a kávépogácsa széttörik, a kávé pedig nagyon keserű lesz. A teljesen tele állapottól csak alig rakok bele kevesebbet, így a főzés során az òrlemény pont akkorára dagad, hogy a pogácsa felszíne olyan sima lesz, mint az asztallap. Ez a pár százalékos eltérés is sokat számít az íz tekintetében. A kávé így nem lesz gyenge, de a keserű íz jóval kevésbé érezhető. Bár az ízlések és pofonok különbözőek.
-
#93794560
törölt tag
Az azért elég furcsa, hogy egy új fórumtag, aki láthatóan csak pár hozzászólással rendelkezik, mennyi mindent tud, vagy tudni vél a topicról, és a fórumtagokról.
Az köztudott, hogy a kávékedvelők netes jelenlétében Magyarországon van két közösség, akik finoman szólva “fenntartásokkal kezelik egymást”. S ilyenkor akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy nem egy “vendéglátogatásról” van-e szó.Ami pedig a topic nevét illeti, egy régi, már inaktív tag alapította, és a topic neve az akkoriban itt olvasható témákat tükrözi, ami akkoriban az átlagos kávéivók hozzászólásaiból állt, akik szinte kizárólag kotyeszt használtak, és arról társalogtak, hogy melyik bolti téglát érdemes venni, s néha az instant kávék is szóba kerültek. Aztán a topic tagsága szépen lassan kicserélődött, és kialakult a mostani állapot.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz #91073280 #68695 üzenetére
Én nem tudom, ki honnan jött, de azt tudom, hogy zavar, ha valaki érvek nélkül illet valakit, vagy valamit kritikával. Ez a kávés közösség nyilván eltér az átlagos kávéfogyasztóktól, és a véleményüket a kávékról, a gépekről eszerint is kell kezelni.
Én csak egy egyszerű brikka használó vagyok, és fogalmam sincs a nyomásprofilról, a PID-elésről, de a kávét szerető emberként tisztelem az itt jelenlévők elkötelezettségét, amit a kávé, és a hozzátartozó dolgok iránt éreznek.
Én például szeretem a robusta kávét is, van itt a fórumon olyan ember, aki ki nem állhatja ezt a fajtát, mégsem mondok ítéletet senki fölött azért, mert a véleménye eltér az enyémtől.[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Szerintetek ez a gép milyen lesz? Első látásra alsó kategóriás cuccnak tűnik.
-
#93794560
törölt tag
Én soha életemben nem ittam sem Dolce Gusto-t, sem pedig Nespresso-t, így ehhez az íz kérdéshez nem tudok hozzászólni.
Az egyértelmű, hogy a topik nem a sznobok gyűjtőhelye akar lenni, hanem a jó kávéra való igény jegyében működik, de sokszor olyan érzése van az időnként idelátogatónak, hogy a topik őstagjai eléggé összezárnak, és nehezen engedik be maguk közé azokat, akik nem a feltétlenül követik azt az irányt, amit az őstagok jó része.@adp: "Sztem ezt ezen a forumon kar eroltetned, azt meg vegkepp kar eroltetni, hogy megmondod kinek mi a finom, mi az ihato…"
Szerintem ez azokra is vonatkozik, akik a kapszulást nem szeretik. Ha valakinek az ízlik, akkor az ellentétes véleményt megfogalmazók se mondják meg az illetőnek, hogy neki mi iható, és mi nem.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
válasz beleriand72 #76343 üzenetére
A Slayer még játszik? Azt hittem, már abbahagyták.
-
#93794560
törölt tag
válasz #25510592 #77444 üzenetére
Soldier2-nek igaza van. Hiába vannak többen, akik a hagyományos kávézást űzik, egy ilyen topikban túl sok mindenről nem igazán lehetne beszélgetni. Hacsak nem arról, hogy ez, vagy az a kávé jobb, mint a másik. A kotyogóról sem igazán lehet túl sokat beszélni, hacsak azt nem, hogy melyik márka a jobb, vagy rosszabb, hideg, vagy forró vízzel kell-e megtölteni, mennyire kell a kosarat kávéval megrakni. Egyszer-kétszer kitárgyaljuk, és elfogyott a téma.
Én például törökösen csinálom a kávét, de erről sem lehet olyan túl sok mindent mondani. Itt nincs aprólékos beállítás, spéci műszerek a kávé főzéséhez. A téma hamar kimerülne. Pedig én is örülnék neki, ha lenne kávé topik "átlagosabbaknak", de túl sok mindenről nem tudnánk beszélni. Arról, hogy Tchibo Milano finomabb, mint a sárga Family?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Android szakmai topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Háztartási gépek
- További aktív témák...