- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
válasz RetepNyaraB #118983 üzenetére
Van nekem is szilikon kartömítésem ha úgy adódik, hogy Druszámtól nem tudod átvenni.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
justgiveup
tag
válasz phranxinatra #118989 üzenetére
Tudom, hogy ez kvázi megválaszolhatatlan kérdés lesz, de...
Mostanában szeretném eladni a lelkem és belekósoltni az espresso vonalba. Eddig egy Flair58-on gondolkodtam, ami hasonló árban van. Melyiket ajánlanátok eme ismerkedésre? -
senior tag
válasz phranxinatra #119004 üzenetére
S jobb vele a kávé?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz phranxinatra #118991 üzenetére
Azt tekintve, hogy Fragolánál nagy valószínűséggel nem lesz többet rézbojler - ha pedig igen, az alapanyag és munkadíjak drágulása miatt kb. dupla áron - ez egy nagyon jó ajánlat.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hoffman_
nagyúr
válasz phranxinatra #119008 üzenetére
vagy innen megveszi valaki másodiknak, hehe.
nagy üzlet volt a hasonló gépem tavaly Gerytől, nem vagyok hozzászokva, hogy a használt cuccaim ára csak megy felfelé, utolsókat rúgja a kapitalizmus"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz phranxinatra #119010 üzenetére
hm, akkor valamit lehet, hogy nem követtem figyelemmel a modokat illetően.
ui.: oh, megvan... a rézbojler. csak a lényegen siklottam át[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Flashback
addikt
Superkop manuális espresso gép.
Elég borsos az ára ahhoz képest hogy semmi plusz sincs benne egy Flairhez képest, sőt a nyomásmérő is hiányzik.
Gábor (KK) tud ilyen speckó műanyagot fúrni és SEP-esíteni?Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
SoundON
tag
válasz Flashback #119012 üzenetére
...szerintem ezen pont azért nincs nyomásmérő mert akkor mindenki frászt kapna csodálkoznék ha nem össze vissza esne kelne a nyomás amikor 3-4 lépésben tudja csak a dugattyút lenyomni teljesen [link] . Minden egyes "megállónál" esik szerintem. Ez a valami teljesen zsákutca...egy kicsit olyan mintha az autóra kerék helyett kockákat tennénk de legalább jó drága
[ Szerkesztve ]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz justgiveup #119001 üzenetére
Fokonként állítható, azt nem próbáltam, hogy hogyan tartja a hőt, mert amikor eléri a kívánt hőfokot, forrázunk. Estére lesz deszt vizem, megnézem majd. De kifogástalan a cucc.
-
MODERÁTOR
Debrecenben van ajánlott kávézó? Black Sheepet néztem első körben.
-
pbalint
csendes tag
Wellington
Frida
KisnápolyEzek a közelmúltban nyíltak, így fogalmam sincs milyenek, csak tudom, hogy léteznek
-
Peterhappy
őstag
Sziasztok,
Hoztam Nektek néhány kérdést, előre is köszönöm az esetleges válaszokat
1)
Miután igen rövid időn belül két Graef cm702-ről sikerült lecsúsznom, úgy vélem ez egy jel és mégis kézi örlő mellett tenném le a voksom.Visszaolvasgatva korábbi hozzászólásokat, érdeklődéseket, azt hiszem Timemore C2 lesz a befutó. Az még épp a lélektani határon belül volna árban.
Kérdésem az volna, AeroPress-hez mennyire jó?
Az AVX "saját márkásait" nézegettem még hasonló árban (max ~25k), találtam ott egész jóképű örlőket, de ahogy itt olvasgattam, nem igazán van róluk vélemény, visszajelzés (máshol sem), így nem mernék beleugrani.
2)
Feleségem tejes kávét szokott inni, én hosszút.
- Aeropress-hez Ti hány gramm örleményt használtok egy, illetve két fő esetén?
- És meddig öntitek fel egy, illetve két adag esetében a tartályt?
- a javasolt 80 fokos vizet érdemes használni vagy inkább a pár helyen javasolt 90 fokosat?Elolvastam tucatnyi készítési módot, megnéztem jó néhány videót (inverted method szerint készítem most a kávét), mindenki máshogy csinálja. És tudom, hogy ez az egész Aeropress szépsége, de megőrülök
3)
Idővel az AeroPress mellé lehet, hogy érkezne egy kotyogós is; azt tudom, hogy Bialettire érdemes lőni, de azon belül? Moka? Venus? Brikka? (New Brikka?)Alapvetően két főre szoktunk főzni, ha esetleg vendégek jönnek, akkor lehet, hogy jól jönne 4 vagy akár 6 főre. Avagy érdemes esetleg nagyobbat venni és ahhoz egy kisebb kosarat is szerezni?
Még egyszer köszönöm előre is a válaszokat!
Ha esetleg valakinél akadna elfekvőben egy eladó Timemore C2 esetleg Graef cm702, írjon rám bátran privátban
-
TDX
tag
válasz Peterhappy #119019 üzenetére
Az 1) és 3)-hoz nem nagyon tudok hozzászólni.
2) Nálam a kávétól függ milyen arányt használok, 11g és 13g között használok valamennyit 200g vízhez. Minél világosabb a pörkölés, annál nehezebb jól kioldani, ezért annál több víz kell hozzá (arányosan), viszont én a víz mennyiségét tartom fixen.
Én kitalálnám hogy kb. mennyi kávéra van kettőtöknek szüksége (grammban), és az alapján számolnám ki hogy mennyi vízből kell főznöd összesen - kb. annyi grammal kevesebb lesz az eredmény ahány gramm kávét használsz, szóval kb. 6%-kkal kell több víz mint amennyit összesen akartok. 250g-nál többet egyszerre nem nagyon lehet az AP-be önteni, szóval ha 235g-nál többet szeretnétek, akkor lehet 2x kell főzni.
Mivel még nincs hőmérséklet beállítos vízforralóm (hamarosan lesz), én mindig forrásban lévő vizet használok.A szépsége szerintem is pont az, hogy sok mindennel lehet játszani. De majd ha a kezedben lesz, és kikísérletezted mi tetszik, lesz már egy készítési mód amit begyakorolsz és gondolkodás nélkül fog menni
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
PeterAgos
csendes tag
válasz justgiveup #119001 üzenetére
+- 1 fok, 40-95 C között lehet beállítani melegen tartásra. A fedélen van 3 kis lyuk, digitális beszúró hőmérő belefér, azzal ellenőrizhető a hőmérséklet.
-
Pufokaboka
tag
Sziasztok! Jó régen voltam errefelé .
Teszt fázisba lépett a IOT kávéfőző projektem, már webes felületen lehet monitorozni és állítani a PID hőmérsékletet, így nem kell külső dobozzal bajlódni az egész szép (láthatatlan). Vannak fejlesztési ötleteim, de első lépésben GitHubra szeretném feltenni a projektet, ha van bárki akit érdekel egy ilyen jelezze, mert időm kevés van és az érdeklődés ad motivációt. Illetve egy technikai kérdés, hogy szoktátok a pumpa szabályozást csinálni, PWM vagy AC dimmer?
A másik téma, hogy látom éppen lemaradtam a nagy VST kosár rendelésről. Van-e még más hasonló cipőben aki társulna egy rendeléshez? -
MODERÁTOR
válasz Pufokaboka #119022 üzenetére
Van videó vagy képek? sztem sokakat érdekelne.
-
-
-
PeterAgos
csendes tag
válasz justgiveup #119025 üzenetére
Van forralás-gomb is, de egyébként a beállított hőfokra melegíti. Itt egy kezelési útmutató. [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #119033 üzenetére
Attól függ hogyan főzöm. Hedrick 2 / 2x1 perces bloomos verziójánál visszarakom. De pl. Aprilnél nem szoktam ahol első öntés után 35s-re öntöm a következőt és kész is. Kettő között átmenetet képező módszereknél általában nem szoktam lustaságból De valószínűleg ha lenne hőtartó elektromos kannám akkor visszapakolgatnám miért ne alapon.
-
Karex
senior tag
Találkoztatok már ilyen gyártási hibával?
Az alany egy IMS B602Th25, most érkezett rendelés. Szabad ezt így használni? Márhogy nyomás, stb mennyire vághatja szét még jobban. Elég mély, érezhető, és a külső falon is megvan. A szélső lyukaknál is van némi húzás, mintha a gép, ami csinálja, megcsuklott volna. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #119034 üzenetére
Szerk, csak kifutottam az időből:
Visszapakolgatás elvileg javít a konzisztencián, de gyakorlatban én azt tapasztalom hogy az egész folyamat "kézi vezérlése" több inkonzisztenciát visz be a rendszerbe, mint amennyit az a pár fok számít. Szóval hacsak nem gyakorolja be az ember a kávéfőzést úgy ahogy Jonathan Gagné, hogy 0.1 százalékponton belül van neki az EY egymás utáni főzéseknél, akkor nem azon az 1-2 fok hűlésen fog múlni bármi is. Persze ha tényleg hosszú az idő az első és az utolsó öntés között, akkor érdemes visszamelegíteni / melegentartani menet közben is. -
roBEEsz
csendes tag
Torokban megjelenő kaparó, kis túlzással "maró" érzés a kivonatolás szempontjából mit jelent?
Kicsit úgy kell elképzelni, mint mikor iszol valamilyen rövid italt és érzed a torkodban ..
Nem tudom eldönteni, hogy túl kivonatolódik-e (33mp körül folyik le - CasMo - Villa Rosario (meglepően sötét pöri- 1:2 arány)) , vagy éppenséggel elbírna még egy kis vizet, mondjuk 1:2,5 arány..
Ti tapasztaltatok már ilyen ízbeli "hibát"? Egyébként maga a kávé finom és volt, hogy sikerült már vele nagyon tiszta ízjegyeket húznom, de mostanság beköszön mindig ez a "hiba."
-
RetepNyaraB
veterán
-
icm
tag
válasz Karex #119035 üzenetére
Nem szép, főleg akkor ha vadi új. Ha tudod mutassad meg a képet az itthoni forgalmazónak (expoly?) akitől vetted és jó eséllyel benne lesz, hogy kapj egy cserében. Max Ő is visszakülni. Nem fog szétrobbanni főzés közben ha ez a félelem. Csak tippelni tudom, hogy szerszám kopás lehet a dologban, ettől még lehet tök jó a cucc. De engem zavarna ez.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #119038 üzenetére
Hátul nyelvgyökön és mögötte keserű, szárító érzés az túlkivonatolás. Ha a végén nem édes, kerek utóíz marad hosszan, hanem kaparós, az is. Ezen a hosszabbra húzás nem igazán segít, az az alulkivonatoltságot javítja. Próbálj picit durvítani az őrlőn és hozd be 29-30mp-re.
Ui.: megbolondulok ezektől a dupláktól. Szarakszik az app. Sajnálom 🤷
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #118964 üzenetére
17:25-nél kezd bele, hogy mindkettő lefullad, ha világos pörkölés. Inkább közepes pörköléshez mondja.
@Karex
Kívülről milyen a szűrő?
Hívd őket, de csak munkaidő közepén, mert akkor van "telefonos ügyfélszolgálat". (valahol az oldalon egy totál más menüpontban van elrejtve az ügyf. fogadási idő. Máshol meg a telefonszám..)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
10 kézi örlő tesztje: [link]
Szerepel a Kingrinder K6 is, gyakorlatilag azt mondja, hogy majdnem ugyanolyan jó az őrleménye, mint a K-Plus-nak. Akkor pedig elég erőteljesen ár-érték bajnok filterre.
-
Karex
senior tag
válasz rastacsz #119042 üzenetére
A nagyobb, mélyebb karc kívül is ugyanúgy megvan, kicsit kevésbé látszik. A lyukak rendben vannak, azokon nincs látványos hiba/eltérés.
Egy kicsit ez is a "bajom", hogy talán ugyanolyan minőséget produkál ez is, mint egy tökéletes példány. Esztétikai hiba miatt pedig nincs kedvem senkit ugráltatni, ha amúgy szerkezetileg sem lesz rosszabb a használat során. -
Bazsee71
őstag
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Karex #119045 üzenetére
Én visszaküldeném. Ezzel a karccal nem hinném, hogy az IMS minőségi kritériumainak megfelel.
Amit valós mémi negatívumként el tudok képzelni a használat során, az az, hogy a felső peremen is meglevő karcnál esetleg szökhet valamennyicske nyomás, illetve szorításkor, lazításkor cincálhatja a tömítést.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
rastacsz
tag
válasz Karex #119045 üzenetére
Simán benne van, hogy ott lesz egy állandó csatornásodási pont. Gondolj bele, a nyomás hatására a víz sokkal könnyebben utat talál magának a kosár mélyedésében a paláston és a kávé pogácsa meg kb csak dísznek lesz benne.
(bár van arra tippem, hogy lesz róla poszt, hogy a kedves vevő a béna, ez csak esztétikai hiba és isteni csokibomba készül vele még a zöld kávéból is a crm3007g-vel, mert annak rozsdamentes bojlere van, nem úgy mint a gaggia classicnak és különben is, a la marzocco leva gyári szűrője meg félre volt lyukasztva és a pro x kosár a király, mert ugyanaz, mint a decent meg a pullmann, de amúgy hol hirdessen, mert éves 30% a növekedés és ne vegyél x márkájú mérleget, hanem vedd meg ugyanazt tőlük, olcsóbban, csak várjál, mert majd fél év múlva lesz, addig meg mérd ki a kávét a szobamérlegen, meg 30%—kal nőtt a forgalmuk, ezt fontos elmondani többször. Valami kimaradt? ) vagy úgy kezelik, ahogy kellene@Cathfaern
B már ki is rakta az arckönyvre, de szigorúan hang nélkül nézte meg a videót[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
qvik27
tag
válasz rastacsz #119048 üzenetére
"...a nyomás hatására a víz sokkal könnyebben utat talál magának a kosár mélyedésében a paláston és a kávé pogácsa meg kb csak dísznek lesz benne."
Ebben azért van némi rokokós jelleg :-) Egyrészt, ha tömörítés után meg is maradna a karcnál a kis egérút a víznek, ilyen pici keresztmetszet akkor is jelentős ellenállást képvisel az áramlásban, de nem is marad üresen, hanem eltömődik (lefelé haladva egyre tömörebben).[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
rastacsz
tag
válasz qvik27 #119049 üzenetére
Ha a gép, amihez használná a kosarat, ami cikkszám alapján 51mm-es, nem a manual lever kategória, akkor inkább valami "egyszerűbb"kb on-off működésű, nyomásprofil nélküli pumpás, ami a vizet rádurrantja a pogácsára azt kész. Ott vagy zárul a csatorna, vagy nem. A manual leverrel lehet zárni, de ennél van esély, hogy folyamatosan ki akar alakulni ott egy csatorna.
De kísérletezzen vele a gyártó, ne a végfelhasználó. Vagy max Robert Mckeon AloeThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Projektor topic
- Crypto Trade
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Starfield
- BestBuy topik
- Aliexpress tapasztalatok
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Alapértelmezett konfiguráción sok Core CPU-nak lehet stabilitási gondja
- Milyen program, ami...?
- Milyen hangkártyát vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest