-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
-
adik
őstag
Sziasztok!
Muszáj leírnom, hátha valaki más is érdeklődik a téma iránt.
Szóval eddig Bialetti Express Mini-t használtam, de pár hónapja áttértem a 4 személyes Brikkára - ketten isszuk párommal. Ma reggel tettem bele még egy papírfiltert is (Aeropress 58mm) a gyári szűrő és a kávépogácsa közé. Semmi máson, az örlésen (Marila Columbia, durva), vízmennyiségen/hőfokon nem változtattam. Az eredmény: kicsit gyengébb kávé, sokkel kevésbé olajos, abszolút nulla zacc, nagyon tiszta, crema mennyisége ugyanannyi, de világosabb. Kicsit talán lasabban főtt le, de ezt csak érzésre mondom (és lehet h a kíváncsiság miatt éreztem így) viszont a Brikka jellegzetes ordítva-csattogó hangja sokkal visszafogottabb volt, amit én személy szerint sajnálok.
Remélem valakinek azért segített az ötlet!ps.: kíváncsi vagyok majd valami jó olasz kávéval milyen lesz
Kettő, csipkebokor vessző!
-
WiZARD
addikt
GC-t próbált már vki 6 bar-ra állítani/használni?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
adp
őstag
sztem a sima IMS a
legjobbanlegsokoldalúbban felhasználható kosár, nálam az mindennél hozza a kötelezőt, hülyeség a legjobban szó, de nem tudom értelmesen leírni... A rekenka tud ilyet mint fentebb a képeken a VST/ Strada meg néha tud kevesebb testet produkál, igazából mindegyik jó valamiben, én most egy 3 hónapja csak IMS-t használok, elötte meg a strada pörgött sokatTalán úgy tudom a legjobbam megfogalmazni, hogy az IMS produktumába még nagyot nem csalódtam, de a stradába meg volt, hogy a jó fenéért nem akart szépen lejönni az a hülye kávé, és testetlenebb is volt sokkal. Aztán egy jó filter pörinél ahol amúgy sincs valami óriási test a VST-vel valahogy komplexebb ízeket tudtam tolni, ha meg finomabb kit érdekel a test. Szóval ez egy ilyen fura dolog, Kv válogatja
[ Szerkesztve ]
-
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Szeretnék megtanulni tejhabot készíteni. Egyelőre csak a GC áll ehhez rendelkezésre. Hogyan fussak neki, mire van szükségem?
# ANTAL Tuning #
-
-
senior tag
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Az IMS "the single" 10g-s kosara már egész jó. Én a 7,5-öst használom 8,5 g-val, az se rossz.
Akit érdekel a pid a működése, ez egy jó leírás hozzá. Ha volt már, bocsi..
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz 2007ath #69631 üzenetére
Nem, nem arra gondoltam. Mordorban RA naked karhoz volt/van, de linkelni nem merem. Na az nagyon jól működött, majdnem mint a dupla.
@sz.zs.: Jó is, hogy mondod/írod, ki is próbálom milyen az eredeti RA single kosár a naked karral. Azért azzal, mert a dupla kifolyóval értékelhetetlen a lefolyás, mint a proszatata beteg a pissoar-nál...
@mutyi: Jó hozzá az 58+ -os tamper, sőt ajánlott a palmtamp mert ezekben a szűrőkben úgy csúszkál az örlemény mint a frissen fényezett parkettán a zokni.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Kezdő kávésként lenne egy kérdésem felétek: Mitől lesz savanyú a kávé?
Úgy tudom, hogy hogy ha alacsony a víz hőmérséklete, akkor az okozhatja a savanyúságot. Viszont eddig 3 féle kávéval próbálkoztam és mindegyik más mértékben volt savanyú.Vettem bolti Lavazzát (100% arabica), nagyon régi pörkölés, totál savanyú, ihatatlan kávé jött le belőle. Gondoltam biztos a gép szar (Delonghi Dedica - tudom nem jó gép, de most ez van + Graef CM 800).
Utána vettem Pellini n82 Vivace-t (60% arabica 40% robusta), tavaly novemberi pörkölés (legalábbis a szavatossági időből 2 évet visszaszámolva). Ennek semmi savanyú íze nem volt, tök finom kávé készült belőle (legalábbis számomra).
Most vettem egy osztrák, helyileg pörkölt kávét, ezt), és ez megint csak egy picit savanyú. Nem nagyon, mondhatni egész finom a kávé, de ott van az a kis savanyú íz benne (felkeverem a kávét, hogy ne csak az alján azaz a végén érezzem). Ez is 100% arabica. Úgy érzem ennek ilyen ízűnek kell lennie.
A robusta ellensúlyozza a savanyúságot a kávéban? Vagy hogy van ez?Múltkor beültem Szombathelyen egy speciality kávézóba egy dupla eszpresszóra... na hát az vmi ihatatlanul savanyú volt, és gondolom nem az elkészítés volt szar.
Szóval mitől van ez? Ha nekem nem jön be ez a savanykás íz akkor inkább olyan kávét keressek amiben van vmennyi robusta is?
Előre is köszi a segítséget.
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
handrash
őstag
válasz szaki1986 #69640 üzenetére
Egyszerűen még nem állt át az ízlésed az un. "gyümölcsős" ízvilágra, ezért érezted a kávézóit savanyúnak. Ne izgulj, vagy megváltozik, vagy maradsz -ezen a fórumon- kisebbségnek számító tagok táborában, akik a klasszikus olasz ízvilágot kedvelik.
Ez most kikívánkozott belőlem, bár tudom nem leszek népszerű....Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
szaki1986
tag
Köszi a válaszokat!
Még nagyon az elején vagyok az "igényesebb" kávéfogyasztásnak (Dolce Gusto-ról váltva), szóval még sokféle kávét ki szeretnék próbálni. Aztán majd úgy is kialakul az ízlésem.
A lényeg, hogy ha nem akarok mellélőni akkor inkább az olaszos pörkölést célozzam meg. Ajánlottátok anno a Pacificaffe La Piazza-t. Ez olaszosnak számít (OK, a neve az )? Amúgy miből derül ki, hogy melyik az olaszosabb pörkölés?https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
senior tag
A Hollandert le kell venned a Classic gyári csövéről, de ez csak némi egyengetéssel jön le, utána azt át kell tenned a Silvia gőzcsőre. Itt van róla egy jó videó.
Vagy pedig amazonról rendelsz egy ilyet, ez már át van alakítva, én is ilyet vettem…[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
spanyoll
addikt
Előre is bocsi az istenkáromlásért, de ettől egy 1-től 10ig terjedő skálán mennyire hánytok be?
Tudom, linkeltétek mi az ajánlott, de az 10+K és még mindig kézi. Nagyjából tűrhető eredményt el lehetne vele érni?
Nem vagyok még mindig szakértő, nekem a frei kávé is finom, simán cska örülnék ha magamnak tudnám vagy finomra vagy durvára őrölni a kávét mindig főzés előtt (attól függően, hogy épp kotyogósozok, hariozok, vagy miben csinálom)... ennyi."Super perfundo on the early eve of your day."
-
2007ath
aktív tag
válasz szaki1986 #69643 üzenetére
Az alábbi linken tömören összefoglalják a különböző pörkölési módokat.
[link]Az igazi (dél) olasz pörkölést a sötétbarna (szinte fekete) olajos felületű megjelenés jellemzi. Általában (nagyobb részben) arabica és (kisebb részben) robosta keveréke szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
gpbenedek
csendes tag
A minap egy barátomnak rendberaktam egy gc-t, full gyári állapot. Kérte, h csináljak vele tejhabot, hogy majd otthon legyen honnan elindulnia. Gondoltam, ez izgi lesz; de meglepő módon tökéleteset lőttem vele elsőre. (350ml kancsó) A ranci szebb, szerintem ennyivel több kb.