- Synology NAS
- Van, ahol már törvényben védik az agyhullámainkat
- Windows 10
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Már azelőtt szoftvert írnak a chipekhez, hogy elindulna a gyártás
- Aliexpress tapasztalatok
- Hálózati / IP kamera
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kisebb technikai kérdéseim lennének GC gőzcsővel illetve gőzöléssel kapcsolatban.
Mióta megvettem a kancsót szorgalmasan gyakorlok (bár eddig az öntéssel problémáim vannak hiába jónak tűnik a textúra).
A Silvia gőzcső méretben hosszabb a GC gőzcsőnél? Ez igazából csak azért merült fel bennem, hogy ha hosszabb akkor lehet kicserélném, mert most egy 5-6 decis kancsóm van és (mivel én nem szoktam tejes italokat inni) ha csak egy adagot csinálok akkor a cső picit rövid szerintem.
Ehhez kapcsolódik a másik kérdés, hogy ha méretben jó lenne a Silvia cső, melyiket érdemes megvenni mert elég sok fajta kering a neten és kell e valamit mókolni a cseréhez.Köszönöm.
-
von toth
tag
Köszönöm evribodri
Szűrővel kapcsolatban ilyenre tippeltem, akkor a duplafalú (duplafalu ? hosszú ú-val találtam) egyfajta fokozóként viselkedik.
Fragola; nem ilyenem nem volt, csak gondoltam a két gép közül, amit kérdezett ez volt a normálisabb. Amúgy nem hallottam túl sok jót felőle.
-
bl4ze
veterán
Egy újabb trieszti kávé jár nálam : Il Mingardi "S". Egy 80/20 keverék, szép, egyenletes pörkölés.
Őrlés a joker fokozatnál finomabban az ideális, lefolyásnál jól áll neki a normá, és a csepegős, szaggatós is egyaránt. Elég tág hőtartományban lehet készíteni, a legjobb eredmény az átlagnál hűvősebb vízzel jött.
Masszívan kakaóporos alapízt hoz, rajta ül egy kis pörkölt mandula, a korty végén marcipán ízzel. Alacsony(abb) hőfokon egy meggylekvár íz is elő szokott jönni.
Jó kávé, ajánlom bátran kipróbálásra, én egy fél kilós csomagot vettem. [link].:. bl4ze .:.
-
fragola.6035
aktív tag
-
senior tag
válasz Rush77 #68251 üzenetére
Én ugyan képtelen vagyok normális tejhabot gőzölni, tehát csak olyan tanáccsal tudok szolgálni amit én is olvastam, hogy a tejkiöntő kancsóba addig kell a tejet tölteni, ahol kezdődik a csőr kialakítása. Tehát szerintem az nem jó ha öt-hat decis kancsóba keveset töltesz, inkább vegyél egy három és fél decist szerintem…
Valahogy így:De hogy a kérdésedre is válaszoljak, én ezt rendeltem, és mindenféle mókolás nélkül a régi helyére csak be kell tenni, mert át van alakítva Gaggiához
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
tony70
tag
Ha főzés után marad a kávészűrőben víz ( vizes a zacc) akkor mi a probléme? Nincs jól tömörítve, nincs finomra őrölve a kávé? Stb,,
-
HÁZIGAZDA
ezt figyeljétek (yeahhh találta)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Mano66
senior tag
válasz coxymaxi #68241 üzenetére
Rézcső,OPV 9 bar,levegős tágulási,PID.Kérdezd inkább fragola-t ő csinálta az enyémet is.Annyi még,hogy nálam a PID a házban a gőz gomb felett lett beépítve nem kívül a fej mellett van.Már fragola is kérdezte,hogy ha már minden benne van ,hogy-hogy nem raktunk manométert.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
soldier2
őstag
4,5 év után kis kitérővel meg is érkeztél
#68253 Tony70:A régi Classic>Baby (nincs belőle új)>>>új classic>>>thermoblokkos Catler
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
peti925
újonc
Eladó egy szinte új eureka mignon instantaneo kavefozo csodalatos 73 ezer forintert! [link]
[ Szerkesztve ]
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Nemrég (1,5 hete) vásároltam egy Delonghi Dedica EC685 gépet a hozzátartozó Delonghi KG521 darálóval. Eddig kapszulás kávét toltam.
Szinte már mindent elolvastam erről a gépről, minden videót megnéztem. Rendeltem hozzá plussz gyári portafiltert meg szűrőket is, hogy megcsináljam a bottomless, non-pressurized (bocs, nem tudom ezeket magyarul) modot, ami elvileg javítani fog rajta. Ha minden igaz holnap jönnek ezek meg.
Nem tudom mennyit fog ez javítani, de jelenlegi állapotában nagyon nem vagyok megelégedve vele. Akármit is csinálok, egyszerűen túl gyorsan főzi le a kávét. A legfinomabb őrlési fokozaton van a daráló, összetömörítem ahogy tudom, de kb. semmit se ér.
Én vagyok ilyen béna vagy mi a tök van? Nem darál elég finomra a daráló (érzésre kb. olyan finom, vagy finomabb mint a bolti őrölt Illy kávé)? A kávé fajtája sokat számít ebből a szempontból (lefőzési sebesség)? Most olcsó Tschibo Exclusive-al próbálom (mondom nem veszek még drága kávét az elején), de próbáltam már Perté kávéval is (irodából nyúltam egy marékkal ).
A sebességet leszámítva őszintén ízre se érzek hatalmas előrelépést a kapszuláshoz képest (ebbe biztos bele számít most az "olcsó kávé fajtája).Egy-két moddingos youtube videó alapján pl1, pl2 ránézésre lehetne ezzel a géppel értelmes kávét főzni.
Van vkinek ilyen gépe/darálója közületek? Mik a tapasztalatok?
Előre is köszi a segítséget!
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
adp
őstag
válasz szaki1986 #68268 üzenetére
szerintem a kávé és vagy az őrlő lesz a ludas. Próbálj ki valami frissen pörköltet: az összefoglalóban van pár ajánlott, de így első blikkre a pacificaffe la piazzat javaslom, nem háklis, egyszerű olaszosabb
amúgy sztem a delonghi őrlő nem volt jó választás. kérdezhettél volna előtte, egy graef jobb lett volna..
mennyire állítottad finom irányba? nem lehet már finomítani?[ Szerkesztve ]
-
szaki1986
tag
Köszi a választ!
Ez a vásárlás ilyen hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás volt sajnos . Pedig én aztán minden szarnak utánakérdezek itt a fórumon (szgép, laptop, hifi, kamera, stb.), ennél vmiért nem gondoltam előtte. A neten pedig elég alaposan utánaolvastam, szinte mindenhol pozitívan írtak róla (mindkét gépről).Két opcióm van: vagy visszaküldöm még jövő héten hétfőn-kedden a darálót (elvileg kedden jár le a 14 nap), aztán veszek egy graef-ot (mondjuk cm800?), vagy használom még egy ideig (nem ihatatlan a kávé így se, csak többre számítottam), a non-pressurized modot úgyis megcsinálom, vmit talán segít.
A kávéfőzőt nem szívesen cserélném le, ennél nagyobb/drágább gépet nem szeretnék. Használtat se szeretnék venni. Tudom, hogy sose fog olyan kávét csinálni mint a több 100 ezres gépek, de vszínű még olyat se mint a Gaggia Classic akárhogy is moddolom, de azért egy vmilyen minőségi ugrást csak elérek a szaros Dolce Gusto-hoz képest .
Ezt a Pacificaffe la piazza-t pedig ki fogom próbálni, teljesen jó áron van.Szerk.: Ja, amúgy igen, a legfinomabb, 1-es álláson van a daráló, és úgy is nagyon gyors a lefolyás.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
adp
őstag
válasz szaki1986 #68274 üzenetére
ha van visszavásárlás akkor mindenképpen használd ki, és vegyél egy graef cm702-est, az ki fogja szolgálni azt a gépet, a dolce gustotól pedig valamivel jobb lesz, ha friss kvt veszel, mint amit ajánlottam
Balázs írt erről, van valami normálisabb kosár is hozzá:[link]
[ Szerkesztve ]
-
KVfun
csendes tag
válasz szaki1986 #68268 üzenetére
Nekem is ilyen gépem van. Vettem bele normális, nem nyomásfokozós szűrőt. Friss kávéval, Graef darálóval kapszulásnál nagyságrendekkel jobb kávét csinál. A fórumot olvasva sokszor elgondolkodtam vmi jobb gép vásárlásán, de az utóbbi időben olyan jó kávékat iszom, hogy lemondtam róla. Nekem kb fél év után alakult ki, a mostani ízvilág, ami annyira bejön. Addig nekem is elég felejthető volt. Nekem ez volt az áttörés: nyomásfokozótlanított Pavoni szűrő, frissen pörkölt kávé, finomra darálás, lassú lefolyás, rövid kávé. 14g -> 30-35g
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #68256 üzenetére
@sz.zs & baker_
Én a Jolti féle megoldást használom és az állaggal nincs is gond (legalábbis szerintem), itt egyelőre az öntést kell nagyon gyakorolnom.
Meg ugye a kancsó méretével az a bajom, hogy nem igazán szeretnék feleslegesen sok tejet elpancsolni mert én nem iszom tejes italokat meg tejet is ritkán. Most a maradék kb 1 deciket megiszom de majd beszerzek egy kisebb kancsót is hátha. -
szaki1986
tag
OK, már írom is az e-mailt nekik, hogy megy vissza a masina . Remélem nem szívóznak. Elvileg ez a 14 napos visszavásárlás minden neten vett cuccra érvényes, nem?
Jól látom, hogy a 702 és a 800 között csak annyi a különbség, hogy 24 vs 40 fokozat? Emiatt nem éri meg akkor a drágábbat venni? Be tudom lőni a 702est is kellő pontossággal?https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
-
Lefty
addikt
válasz Rush77 #68278 üzenetére
Nekem 3,5 decis kiontom van, ezzel sokszor van, hogy 1 decit vagy annyit sem gozolok. Nem szokott vele gond lenni, max kicsit nehezebb. Kiontesnel meg ugy 45 fokos szogben tartsd a cseszet es eleinte magasabbrol ontsd a tejet, legalabb 5-6 cm magasrol, vekonyan, hogy a crema ala menjen a tej. Utana pedig engeded vissza fokozatosan, hogy a tobbi mar a cremara keruljon, mintat rajzolva. Sok youtube meg gyakorlas.
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
Írok pár AC/DC tapasztalatot, hátha érdekel valakit (most, hogy már Parcit sem )
Elkezdtem méregetni ezt-azt és hála istennek pozitívak a tapasztalatok, bár még fogok további méréseket csinálni (különféle hibák miatt).
A tűszelep és a mérési hiba:
eleinte össze-vissza ugrált, hogy adott tűszelep állásnál mennyi víz folyt át, ami nagyon meglepett, mert ez egy elég precíz szelepnek tűnik. Szeretem azt mondani magamnak, hogy műszakilag szebb tárgy, mint a minában használt, inkább a slayerére hasonlít. De a lényeg: rájöttem, hogy ha a hőmérsékletből nyomás épül fel a bojlerben, akkor ennek elengedése miatt ugrál az érték. Megoldás, hogy az 1-es programra eddig is egy fejmosás volt beállítva. Ha főzés előtt rányomok, eldob pár gramm vizet és a nyomást. Így már elég pontos. Egy tekerés alatt 1,8-3,2g/s között tudom állítani, ami talán éppen jó tartomány. Természetesen ez alatt-felett is lehet állítani, de onnantól számolni kellene hányat forgattam, erre meg tudok csinálni egy skálát. Párat mérek még a biztonság kedvéért, de egyelőre pontosnak tűnikHőstabilitás és a mérési hiba:
Hőmérő + 0,2-es szűkítő egy vakszűrőben, amivel épp kb. 1g/s csapolásokat lehet szimulálni (tehát 30mp alatt 30g). 4 csapolást csináltam egymás után egy perces közökkel (ennél gyorsabban nem töltök újra ha vendégek jönnek akkor sem). Mind a 4 kb. 30g-os csapolás és valamennyi alkalommal beállt a hőfok, ami onnantól meg sem mozdul. Ennek baromira örülök, mert a daráló tesztelés alkalmával elég nyugtalan lettem a DC hőstabilitását illetően. És a hiba: úgy mértem, hogy kb. 30p+ alatt lesz teljesen hőstabil az AC/DC, amit természetesen nem vártam meg. Ez az oka, hogy a 94 fokos pid állásnál 90 fokra áll be az első csapolásnál (korábbi mérések alapján 2 fok az off-set ilyesmi hőmérsékletnél, tehát 92 kellett volna). Ezt követően pedig minden csapolásnál 1 fokkal magasabb hőmérsékleten állt meg. 92 felett ez ismét kicsit nyugtalanítani kezdett, de az a tippem, hogy a pid beállítása lesz a ludas. Most ugyanis úgy működik, hogy felfűtésnél eléri a cél-hőmérsékletet és azonnal leszabályoz, míg csapolás után elég erősen túlfűt és onnan engedi vissza. Ennek ugye épp az ellenkezőjét kellene csinálnia. Beleásom majd magam az Omron pid használati leírásába. Esetleg Parci, neked valami emléked erről? A fentiek korrigálása után újabb sorozatot mérek majd, remélhetőleg tökéletes értékekkel.Adódhat a kérdés, hogy minek osztom meg a hibás mérési eredményeimet... hát mert nagyon örülök nekik
Akit érdekel [itt] vannak a videók. -
weinmaker
őstag
Látod, látod! Mondtam ezt már én is rég, és talán az elsők között tértem vissza az ésszerű útra, pedig volt mindenféle nagy gép is. Azt kell mondjam, hogy a gaggia a quickmillel marha jól kiegészítik egymást, és anno bár viccesnek írtam, hogy low budget dual bojleres gép, de mára már teljesen komolyan gondolom. Illetve megvan az előny is, hogyha hirtelen kell kávé, akkor quickmillel lehet készíteni, egy automatásnál vagy kapszulásnál jobbat.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
-
donald_boy
tag
Sziasztok!
A http://www.kavekorzo.hu-n olvastam a témáról és szeretnék itt is segítséget kérni.
A párommal megbeszéltük, hogy 120k a lélektani határ a eszpresszó gépre és darálóra. A darálót sikerült kiválasztani: Graef CM 702. Így maradt 90k a gépre. Nem szeretnék használt gépet venni.
Csak Coffee Latte-t iszunk, ez a kedvencünk. Szeretjük a kávét, de Gaggia Classic szinten nem szeretnénk elmélyülni egyelőre. Kvázi egy kotyogósról térünk át.
Új gépekből mit tudtok ajánlani 90k-ig? Most ez a legnagyobb esélyes: DeLonghi DEDICA STYLE EC685R
Nagyon köszönöm előre is a segítséget
Üdv,
Attila -
#91073280
törölt tag
válasz donald_boy #68288 üzenetére
Az állványos fúró?
Én biztos hogy megemelném a lélektani határt és vennék egy lelitet.
Vagy egy europiccolát mégiscsak használtan, bár utóbbi időben olyasmiket olvasok hogy sokat kell barkácsolni.
Vagy 65-ért veszel egy Philips automatát, őröl, főz, jobbat mint egy Brikka, lattéhoz ideális.
Vagy veszel egy french presst tejet habosítani 3000-ért és marad a kotyogós.[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz donald_boy #68288 üzenetére
nem tudom változott-e a helyzet, de az új gépek OPVje nem 9-10barra szokott állitva lenni, igy igyis úgyis ugrik a gari a megbontás miatt...
-
von toth
tag
válasz donald_boy #68288 üzenetére
Szerintem ilyen tejes pancsikhoz felesleges ekkora beruházás, vegyetek egy random automatát, aztán hadd szóljon. Inkább vízlágyító párnára költsetek.
Egyébként poemia beleiben lehet nyomást állítani? Vagy az fix ahogy kikerül a gyárból.
[ Szerkesztve ]
-
donald_boy
tag
válasz von toth #68291 üzenetére
Tudom a Coffee Latte nem kávé.
Lehet egyszer majd benő a fejem, de addig...A vízlágyításról tudsz leírást küldeni, mert erről még nem sok infóm van.
Akkor új gépekből 90k-ig nem tudsz ajánlani? Mind hulladék?
Ha teszteket nézek külföldi oldalakon, szinte majdnem mindenhol ez a két gép szerepel:
Gaggia Classic
De’Longhi EC 685 vagy 680Ezért gondoltam az utóbbira. Az is fontos szempont, hogy reggel "gyorsan" lehessen kávét készíteni. Az automatákban nem bízok és nagyon nem szeretek szervizekbe mászkálni.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz donald_boy #68293 üzenetére
En ezt sem mondanam azert, most ha rossz a presszo, akkor hiaba tejezzuk az is rossz lesz. Sok mindent elmos a tej, de ha hot keseru vagy savanyu a presszo, akkor tok mindegy, hogy tejezzuk.
-
#91073280
törölt tag
válasz donald_boy #68293 üzenetére
Azért van ez a fórum hogy ne b*sszál ki magaddal. Eltelik két hónap és úgy érzed kidobtad azt a pénzt.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz donald_boy #68293 üzenetére
Ez a DeLonghi nem igazán ajánlott gép, a keretedből is csak használt gépet tudnál venni, ami ajánlott. Így lényegében mindegy, hogy mit veszel, válaszd azt, ami a párodnak legjobban tetszik.
Lattéhoz elég egy frechpress (2000Ft) és egy zacskó nescafé.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
#91073280
törölt tag
válasz fragola.6035 #68296 üzenetére
Kapszulás is jó, 15-ért.
-
Csápájev
őstag
válasz donald_boy #68293 üzenetére
A latte is kávé, szerintem semmi baj nincs azzal,ha valaki tejjel issza,sőt,azzal se ha cukrozza.
nyilván az eredeti íz megtartása lenne a cél,de a megszokottnál klasszisokkal jobb kávé mellett csökkenni fog a tej és a hozzáadott cukor is,hidd el.
Ha már klasszisok,akkor maradj a használt Classicnál.
Ha zongorázni tudnám a Gaggia Classic és a Delonghi közöti különbséget , én lennék Richard Clayderman
Hidd el nem véletlenül mondjuk!
Most nem egy suzuki és egy opel közt akarsz választani, hanem egy kispolski és egy merecdes között.
Azzal a Delonghival ezer dolog nem fog működni,nyomásfokozós a kar, nem lehet opv-t állítani, millió sebből fog vérezni a dolog és rá fogsz jönni,hogy tök fölösleges volt megvenni.
Minden gépnek kell bekapcsoláskor kb 20-30perc arra,hogy rendesen felmelegedjen.
Időzítővel oldja meg mindenki,hogy ne ébredéskor kelljen várni.
Ebből a 90 ből itt szerintem 99% azt mondaná,hogy várj használt piacon egy PID-es , 2015 előtti Gaggia Classicot.
A maradék 1%-ra meg ne hallgass -
paramparya
őstag
Ez alatt mit értesz?
Én pont egy ilyen DeLonghi 685-öt vettem pár hónapja, egy Solis Scala őrlőm van hozzá, amivel időnként tudok értékelhető eredményt produkálni, de boldogabb lennék, ha sikerülne nem nyomásfokozós filterrel is.Vettem egy hagyományos filtert hozzá, így legfinomabbra állítva az őrlőt is átfolyik rajta a víz, szinte mintha kávé sem lenne benne.
Most ott tartok, hogy akkor veszek egy őrlőt, ami tud finomabbra őrölni. Próbaképp kaptam EK3-as fokozattal őrölve kávét, abból 19g-ot rakva jól megtömve már lassabban folyt át és iható is lett, de még lehetne lejjebb menni (ha a filter amúgy jó, abban sem vagyok biztos).
De lehet, hogy valamit a gépen is lehetne/kell hekkelni?
Vizet Brita filterből adok bele, azzal talán nincs baj, bár pont mióta új szűrőt tettem bele, ami 3rd party, azóta mintha ugyanazzal a kávéval sem lenne olyan jó, ma veszek hozzá vízkeménységmérőt és megnézem.
Össze is gyűlt így pár kérdésem: van-e a gépnek valami beépített korláta, amin esetleg tudok segíteni, és ha finomabbra tudom őrölni a kávét, akkor jobb eredményre számíthatok-e, mint a nyomásfokozós szűrővel?
Már rá is szántam magam a Catler 8030-asra (tudom, hogy talán túlárazott, de belefér a keretbe), de eltűnt mindenhonnan. Néztem a DeLonghi kávéfőzőhöz passzoló őrlőjét, de ott írja valaki, hogy nem őröl elég finomra.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Projektor topic
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Íme, a Huawei Pura 70 széria
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...