- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
Ha a tartályokat lábakra teszed (ezen már 2 éve erősen gondolkodok) akkor tripla nyereség,
1. több ideig éri a napsütés, hamarabb melegebb lesz a víz mert kevesebb az árnyék
2. alattuk lehet tároló, fűnyírónak tüzelőnek
3. megfelelő, kb. 2,5-3 méter magasság körül nem is kell szivattyú mert ejtőtartályként működik.Apró hátránya hogy nálam olyan vázszerkezet és valami alap kéne ami a 4 tonnát stabilan elbírná.
-
Vladi
nagyúr
válasz tordaitibi #68496 üzenetére
Pont erre gondoltam, hogy vizet egy nagy tartályba felszívatni, napon felmelegszik és éjszaka ráengedni a növényekre. Bár erre én sima csapot használnék, nem elektronikát.
il sole non sorge più ad Est!
-
válasz tordaitibi #68496 üzenetére
Hogy mit szólnak a növények a hideg vízhez, meglátjuk. Mindenesetre egyszer az automatikát megcsinálom, aztán meglátjuk.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
tordaitibi
veterán
Üdvözletem kolléga a klubban, én is pontosan így kezdtem 10 éve. Aztán sajnos a módszer háulütőit ki kellett küszöbölni.
Ha növényeket locsolsz talán a kegfontosabb hogy így agyoncsapod a növényeket, hacsak nem alulról árasztasz mert egy 38 fokos kánikulai napon hiába várod meg az este 10 órát is, az 5-10 fokos kútvíztól tönkrementek nekem a növények.
Valamint a kótszivattyúd mennyit tud és elviseli-e ha zárt rendszerre dolgozik?
Mivel jól fennt van a vized, neked ideális lenne egy komplett hidrofor, azon a szivattyú a tartály a nyomáskapcsoló, a jobb kivitelűeken a szárazonfutás védelem is megvan.Nálam a mostani megoldás, a kútba egy úszókapcsolóval felszerelt szivattyú ami tölt 4 darab feketére festett 1 köbméteres IBC tartályt, ezek egy napos helyn vannak az udvarban. Ebből a hidrororom, ami a kútszivattyú miatt feleslegessé vált, nyomja a kiépített rendszerbe a vizat 3 bar körüli nyomással. A tartályokba 4 köbi melegvíz van, simán meg lehet fürdeni olyan kellemes, a növények nagyon szeretik, erről mosok kocsit stb. Ez nekem igaz pár év alatt épült így ki de nagyon bevált.
-
válasz PitLee #68494 üzenetére
Ez eszembe sem jutott. Az áramláskapcsolóban van ilyen védelem, de a kínai változatra sokan panaszkodnak egy YouTube videó alatt. Esetleg tehetek úszókapcsolót féleterre a lábszeleptől, afféle biztosítékként. Valami időzítót is beiktatnék, hogy maximum egy órát menjen a szivattyú, ha esetleg valahol csőtörés lenne, akkor se nyomja ki az összes vizet.
Amúgy kiépített rendszer még nincs. Van a szivattyú, ásott kút, benne három méteren a víz, körülbelül 5 méteres szívócső lábszeleppel, a nyomóág 2 méter 32es KPE, végén gyorscsatlakozó, 25 méter 3/4 locsolótömlő, multifunkcionális pisztollyal. Tervben van a nyomóág föld alatti elvezetése a kertig (a kút a ház mellett van, teljesen fedett, a kertig 15 méter van még), közben egy kiállás csappal, a végén a kertben is csap. Ezért kell automata megoldás. Ha kinyitom a csapot, jöjjön a víz. Ha elzárom, ne, és a szivattyú se menjen.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
PitLee
őstag
válasz tordaitibi #68493 üzenetére
Na igen pont ezt akartam írni, hogy bár nem ismerjük a kiépített rendszert, de egy szárazon futás elleni védelem nem árt, ha van benne.
A nyomáskapcsoló a max értéknél le, a minimumnál bekapcsol, de ha elfogy a víz vagy egyéb hiba miatt leesik nyomás, akkor addig megy míg el nem fűstől, ha nincs a közelben valaki.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Persze hogy lehet mert pont erre a célra gyártják.
Ez szerintem ugyanez, ilyen megy évek óta nálunk.
Igaz ez jóval drágább, magyar boltból.
Viszont valószínű hogy valamekkora zárt kiegyenlítőtartály kell mert a legkisebb csöpögésre, szivárgásra ki-be kapcsolásokkal fog reagálni.[ Szerkesztve ]
-
jozsi252
veterán
Köszönöm mindannyiótok segítségét. Jó sokat böngészgettem utána a témának, ebay-en meg alin akkora választék van hogy lehetetlen dönteni hogy várhatóan melyik lesz jó. Találtam Alin egy olyat aminél te döntheted el hogy milyen "fejjel" küldjék.
JRD1Series Jaw &Supporting Tools For Hand Crimping Tool Replaceable Jaw For Dupont XH2.54 KF2510 SM 2.54mm JRD1's Length 200mm
Szóval ha szökő évente egyszer kezembe akadna egy szigeteletlen, akkor csak ki kell cserélni a fejet és kész is van.iPhone 16 Pro Max
-
Ezt a fajta nyomáskapcsolót lehet közvetlenül a nyomóágra kötni, vízre? Néztem áramláskapcsolót, de a fenti sokkal olcsóbb, és állítható is ki-be nyomáshatár, míg utóbbi fix 1.5bar (alatta be, felette ki).
Közvetlenül akarok vele kerti szivattyút vezérelni, tartály nélkül, öntözésre leginkább.
-
PitLee
őstag
válasz jozsi252 #68485 üzenetére
Én speciel nem értek hozzá.
Van egy régi-régi patentfogó elvén működő présfogóm, 3 szín jelölt préshellyel, amihez vettem traconos végeket.
Összecsukva ovális a lyuk semmi extra.A prosikat nézegetve, nekem jobban tetszik az amelyik vissza pöndöríti a széleket vagy benyomja a közepét.
link
link2A szigetel és csupasz végre általában más fogó kell, ha jól látom, gondolom a szigetelt átmérője annyival erősebb, hogy annak fogójában a csupasz nem kellő képen van préselve, fordítva lehet müködik/ne csak nem kell kopra összenyomni ha szigetelt véggel használja az ember ? passz
Lehet, hogy van állítható présfogó ami mindkét véghez jó ? passz[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz jozsi252 #68485 üzenetére
"tehát a fogóval össze tudom préselni mindegyiket amelyik szigetelt?"
Elvileg igen, én marha sokat bírok bénázni vele.Vettem minőségi szerszámot hozzá. Na az! Nem vált be. Legjobb egy kínai 1000 forintos cucc lett...
Amikor tehetem szigeteletlenre forrasztm a vezetéket és zsugorcső.il sole non sorge più ad Est!
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Szeretnék venni szigetelt sarukhoz egy présszerszámot. Nagyon ritkán van rá szükségem, de néha azért jól jönne ha kéznél lenne.0.5-2.5mm2 környéki vezetékhez szeretném ha jó lenne. Sokat semmiképpen sem akarok rákölteni, mert tényleg csak ritkán kell. Jöhet bármilyen külföldi oldalról való rendelés, vagy itthoni, lényeg hogy első használat után ne essen szét, viszont nem szükséges egy Wiha minőség.
Amúgy ebben az esetben mindegy hogy az a szigetelt saru, rátolható csatlakozócsap, vagy csúszósaru, vagy szemes saru, villássaru stb.. maga az elv ugyanaz, tehát a fogóval össze tudom préselni mindegyiket amelyik szigetelt?
Köszönöm!
iPhone 16 Pro Max
-
Vladi
nagyúr
válasz tordaitibi #68473 üzenetére
"Pufferelni valamikor ha jól emlékszem amperenként 1000mikrofarad volt valami alap ökölszabály."
Erre hol találok irodalmat? Mostanában építettem ilyesmiket, igza regulátorral és oda is kéne. Kerámit 330 és 100-at írnak az adatlapon, de elektrolitot sose tudom.
il sole non sorge più ad Est!
-
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #68479 üzenetére
A kép is mutatta, hogy 230V-os a trafó, emiatt 253V hatására már 18.6V-nál járnál és arra még rájön a terheletlen még magasbb fesz.
Értem én, hogy neked szerencséd van, hogy nem döglött meg semmi, de pl ne is javasolt olyat ami miatt simán felrobban a pékbe a kondi, esetleg tüzet is okozva. Gondolom majd te zsebből fizeted a károkat -
tordaitibi
veterán
Ha hasogatjuk a szőrszálat, akkor +-10% a hálózat maximális tűrése, azaz 253V is lehet, ekkor a szekunder 13,2V, a nyers terheleltlen pufferfeszülség levonva a graetzet, 17,2V. Ez már nagyon minimális terhelésre is leesik 16voltra. Ha meg a 245V az alap akkor 15V környékén lesz.
Kolléga ha 1 voltot leteker a toroidból akkor mindennek meg fog felelni.
Valamint kénytelen voltam kb. 20 percet autózni egy feszültségszabályzó hibás személygépkocsival, a beépített digitális voltmérő 18volton állt és semmi nem murdelt meg.
Nem üzemállapot de kibírta a Clarion fejegység és a sub végfok is. -
tordaitibi
veterán
-
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #68473 üzenetére
16V-os kondit biztos ne kössön 12V-os tekercsre, bőven 16V fölé szaladhat üresen, főleg ha a fesz a konnektorban is kicsit megszalad.
Ezeket 230V-ra tervezték, nem ritka nálunk a 245V-sem, ott már 18V max fesz jön ki a trafóból. És akkor a trafó pontatlansága még nincs is benne.
Nagyon nem indulnék ki abból, hogy biztos nem lesz 15V felett a fesz. -
tordaitibi
veterán
válasz fero02 #68469 üzenetére
Szép darab.
Pufferelni valamikor ha jól emlékszem amperenként 1000mikrofarad volt valami alap ökölszabály. Nagyon nem lőhetsz mellé 1-2 darab 10000 mikrós 16V kondival.
Szereld készre és bekapcsolt állapotba mérjél. A készülékek alapfogyasztása is lehet elég hogy ne szaladjon fel a feszültség, ha ilynkor 15V vagy alatta van akkor nem kell se sióda se letekerni a trafóból. -
terapeuta007
aktív tag
válasz fero02 #68469 üzenetére
minél nagyobb elektrolitkondi.
[link]
de 4700uf is jo ha csak az van a kozeledbe levo elektroboltba/otthon
megnezed mennyire esik le a fesz. max parhuzamba kotsz pár darab 4700uf-eset.
combosabb trafonak nez ki. lehet 1 darab 4700uf is eleg lesz.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
PitLee
őstag
válasz #46372352 #68470 üzenetére
Elsőnek tuti KFUV1, nem KUV1 ?
Ha KFUV1 akkor az lehet fix vagy ugrókódos
(ezt jó lenne tudni,melyik, bár max azért számítana, mert nagyobb a választék)
ha KUV1 akkor csak ugrókódos.KFUV1 vevő
Fixkódos üzemmód:
A vevő képes fogadni és azonosítani a CAME gyártmányú TOP és TAM rendszerű távirányítók (adók), valamint bármilyen gyártmányú KEELOQ kódrendszerű ugrókódos adók jelének fixkód tartalmát.(Pl. a KUA2 és KUA4 típusú adó is ilyen.)Ugrókódos üzemmód:
Ajánlott minden magas fokú kódvédelmet igénylő rendszerhez. A vevő csak a KLING Kft. által forgalmazott KUA2 és KUA4 típusú ugrókódos távirányítók jelét képes elfogadni (megtanulni, azonosítani).KUV1 vevő
A vevő csak a KUA2 típusú távirányító jelét képes elfogadni (megtanulni, azonosítani)Ezt összesítve elvileg a KUA2-vel nem lőhetsz mellé, az megy mindkét vevővel és mind ugró, mind fixkódos rendszer is elfogadja, ha jól silabizáltam ki.
Persze ha megvan a vevő típusa és üzemmódja, akkor többféle távirányító közül lehet elvileg válogatni.
[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
válasz tordaitibi #68458 üzenetére
-
-
flegga92
senior tag
válasz bandi0000 #68460 üzenetére
Nagyon egyszerű, tavaly kb 2 éve csináltam meg. Ebből a foglalatból ki tudod szedni az izzót, én fogóval csináltam, pár eltört de kijön, aztán a T5 ledet betolod a helyére, lábait kicsit el kell igazgatni.
Nekem a nagyon régi 20+ éves foglalatok szétporladtak mikor kiszedtem, így autós boltban vettem ilyen foglalatú sima izzót és azt operáltam át.
Műszerfal ezzel a megoldással nem lesz szép! Nem terül olyan szépen a fény, ledszalaggal lehet szép eredményt elérni. TID kijelzőben és a fűtésállítónál jól mutat. -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Megint itt
Ilyen izzó van a kijelzőbe a kocsiba, ezt hogy tudnám kicserélni színes LED izzóra? Azt olvastam, hogy bármilyen T5 led izzó jó, de ahogy nézem a csatlakozása nem passzolna szerintem
Xbox One: bandymnc
-
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Mennyire gáz ez a testkábel? [kép]A kocsimba pár napja néha elkezdett vibrálni az összes izzó, de teljesen random. Alapjáraton halványabban világított, de fordulatra össze-vissza, valamikor motorféknél jött elő. Menet közben is tök random módon változott a feszültség, 4500-as fordulaton 14,2 V de sokszor 2000-nél meg pár pillanatra felugrott 15,5-re is...
Tavaly már eljátszottuk ezt, akkor a generátor fel lett újítva, csapágyas volt, meg szénkefe lett cserélve ha már szét lett szedve, de a fesszabályzó jó volt.Leszedtem a testkábeleket, lecsiszoltam a sarukat és testpontokat, visszatettem és szerencsére szépen tartja magát alapjáraton és fordulaton is, az összes létező nagyfogyasztót bekapcsolva is 14,2-14,3V között van a töltés, generátor is jóval csendesebben dolgozik.
Tudom, hogy csak egy oxid réteg amennyire tudtam lecsiszoltam ezt is, de későbbi hibák megelőzésére érdemes lenne újra cserélni? -
tordaitibi
veterán
válasz fero02 #68457 üzenetére
Ja hogy egy ilyen, ezt elég nehéz így táplálni, jó nagy pufferkondenzátor kell.
15A teljesen reális az áramfelvételének. Nagyon be fog esni a feszültség, bár 11V alá nem mehetne elviekben.
De a pudding próbája az evés, ki kell próbálni, ha jól működik, nem csuklik be a hangja meghajtva sem, valamint gondolom a rádió is erről a tápról fog menni, ha az sem mutat furcsa tüneteket akkor maradhat a megoldás.
Mekkora és milyen transzformátort használsz? -
fero02
nagyúr
válasz terapeuta007 #68456 üzenetére
Ez az erősítő soha az életben nem tud annyi kimenő teljesítményt produkálni, mint amennyit ráhazudtak. Egyébként ez egy működő rendszer volt, csak az autóból ki lett szedve. Ott bírta a kiképzést. A hangszórónak nagyobb volt a terhelhetősége, mint amit az erősítő lead.
Na, akkor marad a menetszám csökkentés, nem fogok bénázni a diódákkal.
Így már csak egy korrekt puffer kell a greatz híd után, arra is várom a tippeket, hogy miből, mennyit és hogyan kössem.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz fero02 #68455 üzenetére
hát ha a hangszoro kibirja az erositot max hangeron akkor nem elégek azok a diodak valszeg. de ha 2-3-at parhuzamba kotsz es azokat sorba akkor valszeg jolesz az. ha egyatalan van annyi diodad.
lehet megkene fontolni a szekunder menetcsokkentest.de igazabol nem biztos ám hogy a hamgszorod olyan aok wattot kibir torzitas nelkul.
nekem ilyem ovalis 15ezer forintos (2db)asszem 20x15cm autohangszoro az az 50w os erositot nem birta ki.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
fero02
nagyúr
válasz terapeuta007 #68454 üzenetére
Az biztos, hogy hídban menne és 1 db 25 cm-es hangszórót hajtana. Azt most fejből nem vágom, hogy hány Ohm-os. Ennyi lenne a feladata.
A többit (sztereo) a fejegység hajtaná.Nagyon változó, hogy miket hallgatok.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz fero02 #68453 üzenetére
kikell probalni.
ez peakekben 10% torzitassal tudja azt a 200w-ot.
gyakorlatban ha ráküldesz egy ghostemane,boris brejca zenet ugy hogy nem torzitasig veszed fel a hangerot 4ohmos hangszorokkal mindket csatornán (tegyuk fel hogy a hangszorok nem gyengek hozzá)es megmerned mennyi A vesz fel akkor 100% hogy 1A felett lesz. azt tippelném hogy ~8A ha ezt idoben kiatlagolod (nem folyamatosan csak mély van a zeneben) akkor legyen 4A. ezt a tipikus 1A diodak nem fogjak kibirni. felforrnak.
de ez tenyleg nagyban fugg attol hogy mit halgatsz mien hangszorot kotsz rá es hány csatornat hasznalsz.ha ugyanebben a felallásban mondjuk egyeb zeneket hallgatsz amikben ütem van nem pedig ilyen huzamosabb ideig tarto mély akkor akar már csak 2-3 A is lehet kiatlagolva.
amugy diodakat lehet parhuzamosan kotni is es akkor 2x annyi ampert bir ki. persze egyformak kell legyenek.
[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
fero02
nagyúr
válasz terapeuta007 #68452 üzenetére
Tápegységekből bontott diódáim vannak, próbára valóban tökéletesek lesznek.
Semmi komoly, egy mezei sal erősítő.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz fero02 #68451 üzenetére
fölösleges 20A es.
5A es mar boven elég lesz.ha combosabb erositod van akkor 10A.amugy az autokban 10A es bizti van a radio elott nem?
de a legalja( vagy inkabb leg gyakoribb) autoerositok azok ilyen sok csatornás csatornánként 20w-os "erőgépek"
szoval en eloszor megneznem olyan diodakkal amik vannak otthon.vegulis nem nagy dolog megbontani a toroidot azt letekerni a szekunderbol 2-3 menetet. te tudod melyiket valasztod. de en eloszor osszekukaznak otthon diodakat es ha azzal mukodik akkor nem kell tovabb szorakozni. ha nem melegszenek nagyon a diodak akkor nem kell egy darabig hibalehetosegnek tekinteni oket.
inkább 10v AC-t kene megcelozni egyebkent.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
fero02
nagyúr
válasz terapeuta007 #68450 üzenetére
Az erősítő saját bizije 20A-os. Gondolom ez teljes kivezérlés, torzítás és akár négyszögjel esetén is bírja. Akkor diódából is célszerű lenne 20A-osat keresni? Ez jó lehet, ha ezen verzió mellett döntök?
PHM: értem, köszi. Ebben az esetben lehet jobban hajlanék arra, hogy pár menetet letekerjek szekunder oldalon és megcélozzam a 11VAC-t. Utána csak egy greatz híd és egy korrekt pufferelés kellene. Így kevesebb lenne a felhasznált alkatrészek és a hibalehetőségek száma is. Jól tévedek?
[ Szerkesztve ]
-
terapeuta007
aktív tag
válasz fero02 #68448 üzenetére
a diodas dolog meg mindig a legegyszerubb megoldas lehet. csak sokat kell vele sorbakotni. 8db-ot sorbakotsz akkor rendben lesz.
nem draga dolog a dioda. es konyebb beszerezni itthon mint egy step downot. es ez legalabb nem visz bele zajt mint step down.
csak elfűt 1-2 wattot. nemtom mennyi ampert vesz fel max az erositod egy huzamosabb mély zene resznel. meg attol is fugg mit hallgatsz. de ezek a tipikus gyakori 1N400x diodak (1A) valszeg elbirjak. ilyet minden elektronkkai szemetben talalsz majdnem.Jimi Hendrix-Purple Haze
-
fero02
nagyúr
válasz tordaitibi #68447 üzenetére
Stimm.
Nem, dehogy szőrszálhasogatás. Én inkább a hosszútávú és biztonságos üzemeltetés felé hajlok, mint sem reszkírozzam bármelyik készülék épségét. Ezért is szeretném valahogy megoldani a lehetőségekhez képest stabil 14VDC-t.
Amúgy ha trafó menetszámát csökkentem, akkor nem emelkedik a feszültség értéke?
-
tordaitibi
veterán
válasz fero02 #68446 üzenetére
Az az egyenirányító graetzen eső, diódánkénti 0,6V nyitófeszültség.
De tudsz, a pozitívval sorbakötsz még nyitóirányban 2-3 diódát, akkor 15v alá megy a terheletlen tápfeszültséged, nem kell letekerni a trafóból.
Mondhatod hogy szőrszálhasogatás, de ha a 230V felszalad 240V-ra + a transzformátor üresjárás környékén 1-1,5V-al öbbet ad le, akkor máris 16V felett leszel és nagyon sok készülékbe 16voltosak az elkók. Mivel max. 14,4-15V a 12V névleges akkumulátorfeszültségű gépjárművek max. töltőfeszültsége.Az 1,41 meg a színuszos váltakozófeszültség csúcsa, vagyis pl. 10V effektív az 14,1V csúcsban és ha nem terheled akkor a pufferkondenzátor ezt el is éri pár félhullám után.
[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
válasz tordaitibi #68431 üzenetére
A -1,2 az mi lenne? Az egyenirányítás után a pufferlés?
Milyen eszközzel tudnék feszültséget csökkenteni, ami nem menne az áramerősség rovására?
-
darvinya
titán
válasz tordaitibi #68443 üzenetére
Csak greatz hid diódái szenesítették a panelt, máshol nincs semmi nyom.
Holnap rakok fel képet róla.Most, visszaemlékezve nem is csapolt, hanem menet szakításos.
Mert minden fokozathoz dupla tekercs vég van, azaz 2+2 ad ki 1 fokozatot.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
t72killer
titán
Használ valaki arduinós bütyköléshez Freenove kitet?
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
darvinya
titán
Van egy trafós AC-DC adapter, amin állítható feszültség 6 lépésben 0-12V-ig.
Volt egy rövidzárás pillanatra, ennek eredménye, hogy az összes 1N4007-es elfüstőlt.
Csere után 0V állásnál is 2V van.Gondolom csapolt mentek között a rövidzár menetzárlatot okozot, emiatt van 0V állásnál is 2V.
Csapolt részeken menetzárlatot miként lenne legegyszerűbben kiszűrni, és azt a hibás részt áthidalni.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #68436 üzenetére
Köszi.
Lehet végül inkább egy napelemmel egybeépített kész powerbank lesz a táp, ezzel megspórolnék egy kört.
#68437: Szuper Ehhez már nem is kell Uno lapka, hanem USB-n bedugom az Attiny85-öt és kész?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Lompos48 #68413 üzenetére
Nézegettem, a jelleggörbét, igen önellentmondásosra sikeredett mondandóm.
Eszembe jutott, pont a Zener diódák jók a feszültség stabilizálásra(Nagy áram változást, kis feszültség változást követ). Vagyis az Ohmikus ellenállása nem mutat lineáris jelleget.
Remélem így érthetőbb
Ezt akartam használni a hagyományos diódák nyitó irányú karakterisztikájának jellemzésére
Lassan de biztosan haladunk valamerre a kérdés az irány
Koszi Meg egyszer
-
-
-
-
t72killer
titán
8.4V-os powerbank-házikóba nem kockázatos INR (3.7V) akksikat tenni?
-
t72killer
titán
válasz t72killer #68428 üzenetére
Végülis a mikroUSB-s változatot vettem Véletlenül tudja valaki, h Ubuntu alatt hogy etetem meg a megfelelő kóddal?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Köszi, jól hangzik+másra is jól jöhet még a háznál Túlságosan nem tűnik egyszerűnek, az már 1x biztos, hogy valami finomabb forrasztóalkalmatosságot kell majd szereznem Ezzel a példánnyal vajon érdemes kezdeni?
[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
válasz terapeuta007 #68424 üzenetére
Sok lesz az már szerintem.
-
nagyúr
válasz t72killer #68420 üzenetére
Akkufeszültséget töltés közben szerintem nem fogsz tudni pontosan mérni, illetve nem (csak) az határozza meg a li alapú akksik töltöttségi szintjét.
Ellenben ha van a kamerán töltésvisszajelző led, márpedig szinte biztosan van, én a helyedben azzal triggerelném az időzítőt. Amikor kialszik, vagy kizöldül, mehet a felvétel.
Én, tekintve, hogy hülye vagyok az analóg áramkörökhöz, 555 helyett egy attiny85-tel csinálnám meg, az elég sok finomhangolást lehetővé tesz, kezdve az akkufeszültség mérésétől az időzített kikapcsolásig.[ Szerkesztve ]
-
terapeuta007
aktív tag
válasz terapeuta007 #68424 üzenetére
de amugy az a muanyag viragcserep az nem a legjobb doboznak. vekony es rezeg. megkellett mereviteni belulrol kivulrol. de ha 2db ot egymasba ragasztasz nem egy rossz otlet doboznak. nemtom mennyibe kerul mondjuk egy ilyen cucc mondjuk lehet nem eri meg.
[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
terapeuta007
aktív tag
válasz fero02 #68423 üzenetére
16voltot birnia kell minden autos cuccnak.
egyeniranyitas utan rakhatsz sorban diodakat amig el nem ered a 16v-ot.
hogyha hozzácsapsz egy olomakkut akkor kihagyhatod egyeniranyitas utan a kondit. es igy talan nem lepi tul a 16v-ot.
nekem igy van megoldva mondjuk nekem gyengebb trafom van.
fater szobajaba csinaltam hangszorot ilyen nagy hosszu muanyag virag"cserépbe"
van benne egy nagy autohangszoro egy kisebb 8centis mélykozep és egy magasnyomo. meg egy ebayes kis d osztalyu tpa3118 erosito.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
fero02
nagyúr
Uraim!
Mostanában egyre többet szemezgettem egy nagy teljesítményű, hordozható multimédiás hangoskodóval. Ámde az ára a fájdalom küszöböm felett van. Na meg melóhoz sajnálnám is befogni.
Viszont eszembe jutott, hogy mindenem megvan, amit anno az egyik előző autómba vettem zajkeltésre (fejegység, erősítő és szub láda). Ehhez már csak egy megfelelő méretű dobozt kellene össze ütni és belefaragni az egységeket.
Illetve van 12V-os toroidom is, szerintem elegendő kimenő árammal (ezt még holnap megnézem, hülyeséget nem akarok írni).Most jön a kérdés, hogy lehetne stabilan ellátni az eszközöket 13-14V DC-vel, ami tartósan bírná is, ha hajtanám? Pici-ócó kínai DC-DC konverter jó lehetne a célra, vagy valami komolyabb dolog kellene?
Köszi a válaszokat!
-
t72killer
titán
Köszi, igen, kb ennyi.
Esetleg annyival megspékelve, hogy ne az USB tápáram, hanem az elért akksifeszültség legyen a bekapcsoló tényező, azaz mondjuk 90% körüli töltöttségnél induljon be újra a kamera. Ezzel el lehetne kerülni a "félóránként 3 percre kibukkanó napocska hülyét csinál a gépből és egy kép se születik"-effektust. Azaz a bemenet nem az USB, hanem az akksi csatijairól érkező infó lesz.
Belegondolva, a hagyományos "dashcam mód" (amikor simán csak USB powerre bekapcsol), ami több akciókamerában megvan, nem lesz jó - max akkor, ha a napelem egy powerbankot tölt első körben (nem utolsó 5let...), ami csak x%-os töltöttsége esetén tolja tovább a kamerának az 5V-ot.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Sziasztok! elég komplex feladattal jöttem, aminek csak egy része szigorúan véve elektronika: egy GOPRO-ból távolról vezérelt 4k-s kamerát szeretnék varázsolni, napelemes tápolással. Vannak napelemes biztonsági kamerák, ahol a kezelés és az adatáramlás megoldott, viszont azoknak meg nem vagyok megelégedve a képminőségével, egy gopro vagy egyéb akciókamerából gondoltam kiindulni.
Találtam egy leírást, amiben egy PIC12F1822 proci ráforrasztásával oldották meg, hogy a felhasználó az alap viselkedés (=nem kapcsol be USB-re dugva ÉS nem indít wifit) mellé kap két extra opciót. Meg lehetne egyszerűbben (proci nélkül) oldani, ha nekem az is elég lenne, hogy választási lehetőség nélkül mindíg wifi-vel induljon, ha USB-n áramot kap ÉS az akksi is eléggé fel van töltve?
Így néz ki a NYÁK (+azt hiszem, valahol van egy pin, ami az akksi feszültségét mutatja), amire forrasztgatni lehet:
+semmi infót nem találtam más, olcsóbb akciókamerákról (nem feltétlen forrasztgatnám a még ma is 200EUR-t érő hero4black-et), vajon hasonlót más kamerában is meg lehetne hegeszteni? Azaz wifivel ébredjen, ha USB-n jön a kakaó.
-
mezis
félisten
válasz tillatrilla #68416 üzenetére
Igen, de túl sokat ne, mert mert a diódák tönkre mehetnek.
Esetleg a végfok marad és az előerősítőnek még egy plusz szűrő ellenállás (induktivitás) + elkó.mezis
-
mezis
félisten
válasz tillatrilla #68414 üzenetére
Búgás: Volt egy nagyon furcsa, megmagyarázhatatlan esetem. Sztereo lemezjátszó erősítő hangszórókkal (Szgyéláno v CCCP).
Búgott. Ideiglenesen 10cm-es vezetékekkel párhuzamosan kötöttem a tápegység elkójával egy hasonló értékűt. (1980-ban még DVM sem volt, elkometer meg végképp nem.) Búgás teljesen megszűnt. Elkó csere, erősítő búg ! Sokadik kísérlet után a búgás már attól megszűnt, ha az elkó eredet, pár cm-es vezetékével párhuzamosan beforrasztom a vékony ideiglenes vezetéket !? Csináltam egy ellen föld hurkot ?
mezis
-
tillatrilla
senior tag
válasz Attix70 #68412 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat!!
Igyekszem sorban válaszolni.. Szóval a trafót kivezetékeztem,nem segített. Az érintőpanel hiba az valami felületi vacakolás lehet,vagy esetleg annak az áramkörnek a hibája,ami feldolgozza az érintést, mert minden vezeték a helyén van,sérülés,karcolás nincs rajta.
És igen,mindig búg,függetlenül attól,hogy van rá dugva valami,vagy nincs. A hálózati kábel az nem földelt,sima piskóta dugó.Kezdetektől búg,akkor ez valami tervezési hiba lehet a rossz alkatrész szórás miatt? Valahogy kiküszöbölni ki lehetne? ( erről eszembe jutott,hogy csináltam egy 2.0-ás erősítőt egy tv végfok panelból,a felesleget lefűrészeltem,át hidaltam amit kellett,és csináltam hozzá egy kettős tápot.Kint van a műhelyemben,az bezzeg nem búg... )Üdv: Attila
-
Attix70
aktív tag
válasz tillatrilla #68400 üzenetére
Akkor is van zaj ha nincs a PC-hez hozzácsatlakoztatva (hurokgerjedésre gondolok ha földelt a táp csatlakozó) ?
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
törölt tag
Hello
Ha jobban belegondolsz, szinte minden létező alkatrésznek van impedanciája, ami magában foglalja a 3 fő problémát: Ellenállás, induktivitás, kapacitás.
A jelleggörbe pedig nem lineáris de alapjaiban Ohmikus (differenciál ellenállás ha jól emlékszem) jelleget mutat.
Aztán Lompos kijavít ha rosszul emlékszem
-
mezis
félisten
Lompos48 is: Köszönöm.
Meglepődtem az 1N4001 áram - feszültség grafikonon. Eredetileg 0,7V-ra emlékeztem, de most mértem DVM-el egy marék 1N00x-et és mindegyikre 0,5V körüli értéket mutatott a műszer. Nem gondoltam, hogy ennyire függ az áramtól. Azt hittem, hogy a hőmérséklettől jobban függ.
mezis
-
PHM
addikt
Valójában kb 0,5 és 1,1V között van, az átfolyó áram és a dióda
terhelhetőségének, valamint hőfokának függvényében.
példa: 1N400X sorozat[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
terapeuta007
aktív tag
az erintopanelhez nem ertek mi szokott a bajuk lenni. szalagkábeleket neznem meg (tisztitod odafeszited jobban)de majd jon vmi okosabb kollega.
a táp része az viszont nem ertem mit nem birsz rajta javitani. miert akarsz ujat?
kicserelheted a diodakat rajta meg kondit csereld ki benne. es ha nincs kerámia kondi rajta alapbol akkor rakjál rá.(bár ez a magasfrek.jú zajokon segit csak.)mivel már 10 eves ezert en kimernek minden kondit hogy megvan-e még annyi uF amennyi ra van irva.
meg még földelési problema is lehet a bugas.
ha egeszseges diodak es kondik vannak akkor az nem tápzaj.
kapcs. uzemu tap nem jobb mint trafos zaj terén.vagy alapbol szarul van megtervezve az erosito.(foldhàlozat?) vagy a kondik kezdenek megpusztulni.
de valami tervezesi problema is volt alapbol is. ha aztmondod hogy az elso naptol kezdve bugott.Jimi Hendrix-Purple Haze
-
mezis
félisten
Üdv.!
Próba erejéig vidd el a trafót fél méterre az erősítőtől, hangszórótól.mezis
-
terapeuta007
aktív tag
van 5db ilyen(1wosnak titulát de valojaban inkabb0.5w max) 5v-os napelemem.
ezeket sorba kotom (+1 dioda a vegere sorba kotve ) es ezt ráakasztom 12.8v lifepp akkura akkor feltolti? vagyis inkabb az a kerdes hogy igy mennyivel lassaban tolti fel mint "toltesvezerlo"vel)
az akku balanceres vedelme 3,65v/cellánál levagja a toltest.Jimi Hendrix-Purple Haze
Új hozzászólás Aktív témák
- BMW topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Nők, nőügyek (18+)
- PlayStation 5
- Tippmix
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ASUS ROG Ally
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Xbox Series X|S
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest