Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Dr. Szilikát #97945 üzenetére
Bocs, félreérthető volt. Az az oldal amit befotóztam. A 3 LED egyszerre problémázik.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Az autóban amit vettünk, H7 LED izzó volt, és az egyik izzó egyik fele mintha kontakthibás lenne. Néha világít, néha nem, néha fél fényerőn. A PCB alján megkapja a feszültséget. Autóba nem raknám vissza, de gondoltam valahova még jó lehet, ha meg lehetne javítani. Csinált valaki már ilyet? Lehet ezzel valamit kezdeni? Hőlégfúvóval átmelegíteni jó ötlet, vagy az instant kinyírja a ledet?
-
Te, ha jól értem, abból indultál ki, hogy testzárlatos lesz valami, mert abban az esetben igazad van. TN-C/ TN-CS: a test földelve van, az meg a nullára kötve, tehát zárlati áram alakul ki, amire leold a biztosító. De ha nincs testzárlat, mert tudomisén elfelejtették bekötni a konnektorba a PE-t, itt értelemszerűen nincs zárlati áram, de ahogy írtad, rajta keresztül megy a 3x mA áram. A lényeg, hogy leold az FI relé.
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #94725 üzenetére
Kivéve, ha valami nem testzárlatos lesz, mert akkor meg simán agyonvág.
-
válasz tordaitibi #94718 üzenetére
Nem értem az év relét. Minek...?
Bááár... de miven nincs földvezeték a fogyasztóknál, ételmetlen.ÉV-nek köze nincs a földeléshez, mi az, hogy minek?
-
-
-
-
-
-
-
Ja, meg nem láttatok valahol olcsóbb ESR mérőt, ilyen 10 USD/EUR árig? Ezek az egyszerű tranzisztor tesztelők mennyire jók ilyesmire?
-
Áramváltóról jut szembe, hogy szeretnék egy olyan passzív berendezést csinálni, amivel lehetne mérni a fázis-nulla differenciál áramot, kb. mint ahogy az FI relé is csinálja, de sehol nem találok kis áramra készített áramváltót. Vagy jó oda a nagy áramú is, csak nagyobb ellenállással terhelem?
-
-
-
-
Helló, van egy LG L2000C monitorom, ami most azt kezdte el játszani, hogy a bekapcsoló gomb ledje villog. Eleinte mondjuk 10 perc után még bekapcsolt, de már egyáltalán nem. Youtube-on találtam videót hasonló problémával, ahol kondi cserével orvosolták. A kondik nálam is elég púposak, de az 5 és 15 V stabilnak tűnik. A villogó led problémát egyébként úgy is produkálja, hogy a nagyfesz konnektorok le van választva. Mindenképp megejtek egy kondicserét, de érdekel, mi szokott még produkálni ilyen tüneteket.
-
válasz fatpingvin #89464 üzenetére
Igen az, nem találtam datasheetet, de nincs is kivezetve sehova az a feszültség, ha csak nem 4 rétegű a nyák, de kétlem.
-
válasz Dr. Szilikát #89439 üzenetére
Nem tudom, hogy találtad meg, de köszi Ezek szerint a kínaiak valamit nagyon félremásoltak, mert ez a datasheet szerint 1,2 V-ot állít elő, de nincs kivezetve sehova.
-
-
Csak kis adalék: rendeltem egy ilyet /igazából kettőt, mert elsőre nem olyat küldtek, mint ami a képen van/, multiméterrel mértem, és az a pin tényleg nem csatlakozik sehova, ill. molexre kötve sincs sehol -12V. Hétvégén még kipróbálom, hogy a PCI-E slotban mit csinál.
-
-
-
-
-
-
-
Vettem aliról ilyen IC-t, tökéletesen működik.
-
válasz #32277248 #88600 üzenetére
x1 pci-e csati csak 500mA-t tud leadni a 12 voltos ágon
Na, ezt nem tudtam, mondjuk nem teljesen értem miért így van, mert nem látok extra 12V pineket a x16 pinouton sem.
Elvileg az u5 állítja elő a -12 voltot.
Ilyesmire tippeltem én is a tekercsből. Most olvasgattam még az értékeléseket, és valaki írta, hogy:
Gave minus 12 volts to contact B01 PCI connector.
Szóval akkor úgy tűnik biztos. Köszi!
-
Kissé offtopik, de talán tudja valaki: ezeken a PCI-E -> PCI adaptereken minek van molex csati? A PCI-E ad 12 voltot. Csak az 5 volt miatt, hogy megspóroljanak egy regulátort? Ill. szerintetek van bármi esély, hogy ezek adjanak -12 voltot? Hangkártyának kellene. Itt látszódik, hogy a B01 csatlakozik valahova, de nem teljesen tudom kivenni.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
Aliról már nem lehet rendelni?
-
-
Próbáltam visszafejteni a kapcsolást, igazából már a tápellátást sem teljesen értem. Egyre inkább azt gondolom az IC makkant meg, random voltmérésekre is ki-bekapcsol.
A diódákhoz csak be lett írva valami, ill. az SMD kondenzátorok is csak 1 lett megadva.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Dr. Szilikát #87770 üzenetére
Ja, alin láttam én is, de azok valahogy nem bizalomgerjesztőek, ez meg elég becsületes darabnak tűnik, ezért próbálnám megjavítani.
-
Helló, van egy érintésre dimmelős lámpám, ami gondolt egyet, és azt produkálja, hogy egyrészt nem igazán érzékeny, másrészt csak kikapcs-bekapcs üzemmódot tud most már. A belsejében egy TCD-02 doboz van. Amit tudtam, átmértem, szemre sem látszódik nyilvánvaló hiba. Lehet, hogy az IC adta meg magát?
-
válasz Dr. Szilikát #87236 üzenetére
Nem, alzás töltő, elvileg 1 A-ral tölt, multiméter is annyit mutat. De most nézem, a tapasztalatokban írnak rosszakat, mikor vettem, még nem volt negatív tapasztalat
-
Helló, olyat már láttatok, hogy AA NiMH akksi /GP ReCyko 2700/ gondol egyet, és lemerül nullára? Második vagy harmadik ciklus után, szóval nem is voltak agyonhasználva.
-
Tudtok ajánlani valami kétoldalas ragasztót TV háttérvilágítás rögzítéshez? Alis ledcsíkon nem volt. Egyelőre valami generic kétoldalas cuccal ragasztottam oda, ha már szétszedtem a TV-t, de jó volna venni valami rendeset, ha megadná magát idővel.
-
-
-
Rendeltem Aliról LG TV-be ledszalagot a megkékült helyett. Az egyiken mintha letörött volna /vagy lehet nem is raktak rá/ egy /talán/ zener dióda. Ez okozhat gondot?
-
Tudtok valami olcsó /max. 5 000 Ft tokkal-vonóval/ 10mV/A AC lakatfogó adaptert? Amennyiért láttam adaptereket, annyiért már fullos mérőt is veszek, de multiméterem meg van, szóval nem kell még egy.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz rednifegnar #83478 üzenetére
A szinusz/koszinusz nem általános iskolai tananyag?
-
-
válasz Dr. Szilikát #82823 üzenetére
Mi ez az AM rádiós teszt?
-
-
-
válasz #85619712 #82710 üzenetére
Igazából ez csak egy példa volt, használtakat láttam én is. Az a baj, hogy 7x7 elég kicsi, úgy tűnik, a szabvány méret 8x8, de anyumnál picit szerencsétlenül /félig szekrény mögött/ van a kapcsoló, csempébe vágva, ezért keresek méretre pontosan olyat.
-
Igen, venni szeretnék újat, bocs, hogy nem volt egyértelmű.
-
Nem látott valaki 7x7 cm-es villanykapcsolót kis kapcsolórésszel? Ilyesmit:
-
válasz Intruder2k5 #82021 üzenetére
Esetleg egy notebook vagy más tápegység + egy ilyesmi?
-
-
-
-
1 -> 3 TV antenna elosztó működik közösítőként is?
-
-
-
-
-
-
-
Cserél már valaki LG ledes LCD TV-ben háttérvilágítást? Mekkora macera? YT alapján elég egyszerűnek tűnik, de hátha van valakinek első kézből információja.
-
válasz Dr. Szilikát #77240 üzenetére
Igen, csak ez pont passzol bele, meg 2 az egyben. Kondikra ránézek, kösz.
-
-
Helló, van egy állólámpánk, amiben a 12 V-os rész nem működik, nem ad feszültséget. Szétszedve egy JN2350L típusnevű tápot találtam benne, aminek nem találtam meg a rajzát, de egy JN3050P-nek igen.
Úgy tűnik, hogy a 230V/12V része ugyanaz a kettőnek, mert még az alkatrészek számozása is ugyanaz. Nem látok égésnyomokat, és semmi nyilvánvalót. A diódákat és tranzisztorokat átmértem, jónak tűnnek. Van bármi ötlet, mi lehet a probléma oka? Most épp nem tudok kiforrasztani semmit, meg érdemben nézni sem, szóval csak elöljáróban kérdem, ha egyszer hazajutok, mit nézzek elsőnek.
-
Értem. Kösz mindkettőtöknek.
-
-
Vajon egy ilyen PMOS tudna kapcsolni 4,5 V - 6 V táppal? Egy RTC hajtaná meg open-drain kimenettel, és egy 100k-s felhúzó lenne a gate-en.
-
-
Kapcsolási rajz - bekötés nekem szinonimák, de értem mire gondolsz. Köszi, hogy ezt így leírtad, mert rájöttem, hogy igazából csak a kristály kondenzátora a kérdés. Próbálok egy lapot tervezni ahova kell RTC is, és gondoltam ebből a lapból ki tudnék indulni.
-
Ez biztos nem az, nem jön ki az alkatrészszám. Na mindegy, alapvetően az érdekel, hogy a kristályhoz mekkora kondenzátor kell. Van ahol nem használnak, ahol meg van teljesen random az érték. Datasheet alapján én azt hittem, csak a freki finomhangolására kell, de fura, hogy valahol van, valahol meg nincs.
-
-
Ennek a pcf8563 RTC lapnak a bekötési ábrájával nem találkozott valaki?
-
-
Helló, az mennyire normális, hogy a vezérelt áram óráját úgy kötik be, hogy a kapcsoló kapcsolja az órát is? Tehát ha nincs áram, nem látszódik semmi a digitális órán.
-
-
-
-
válasz Batman2 #73628 üzenetére
Nézd, nem toltam elektronmikroszkóp alá, hogy a kicikínai mit hamisított az XL4015 helyére. Igen, szerintem sem kóser a melegedés /datasheet alapján 90% környékén kellene lennie a hatásfoknak, az ugye 0,8 W veszteség/, de ez van.
-
válasz atesss #73626 üzenetére
Az első link blokkolva van melóban, szóval passz. 5A felejtős hűtés nélkül, nálam 24 V in - 16 V out / 1 A annyira melegedett, hogy nem tudtam rajta tartani a kezem. Kis ramsünit raktam rá + dobozba raktam egy kis ventilátorral.
-
-
-
-
-
válasz szabifotos #73127 üzenetére
WT, szerintem nagyon gyorsan kezdj el alkudni az bérleti díjból, ez így életveszélyes is lehet akár.
-
válasz Zoli-bácsi #72869 üzenetére
Én megnézném, hogy a töltő áramkör belefér-e a töltő bölcsőbe, és akkor csak arra kellene egy nőstény csati, amibe szúrhatnád a 12 V tápot. Most, ha jól látom össze van építve a bölcső és a táp. Akku mellé ne rakd a töltőt, mert melegszik rajta az IC, és az nem tesz jót az akkuknak.
-
válasz Zoli-bácsi #72867 üzenetére
Mármint mire gondolsz?
-
válasz Zoli-bácsi #72865 üzenetére
Hát ez felejtős. Én 12 V legalább 2 A táppal hajtanám. Azt elég könnyű szerezni, ha esetleg nem volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest