- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
-
tordaitibi
veterán
Igen ezt az éjjel-nappali funkciót ismerem de amit a kolléga lefényképezett szobatermosztátot a témaindító hsz.-ba (#69871) azon nincs ilyen kapcsoló.
Csak a tekerős bimetálos ketyere. Vagyis nem bimetál hanem egy hőre táguló folyadékkel töltött tárcsa de a neve nem ugrik be. -
Czimby
addikt
válasz tordaitibi #69894 üzenetére
Ez áll rajta:
CD2399GP
BVPbEHa szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
pjen
félisten
válasz tordaitibi #69895 üzenetére
Nekem is van ötletem.Ahogy én emlékszem ezzel becsapták a szabályzót.Éjszakai módban ez az ellenállás fűtötte a szabályzót,2-3 fokkal előbb lekapcsolt.
-
tordaitibi
veterán
válasz Czimby #69886 üzenetére
A bemeneti RCA nyákon az ellenállások feszültségosztók, azaz pl.1V bemenőből csinálnak 700mV-ot. Értelmét nem tudom, talán érzékeny a bemenet.
Simán köthetsz egy sztereo potit a az RCA panel és a végfokok közé. Ha halk lenne, akkor közvetlenül a csatlakozóra.
A képen lévő IC típusa, amit bekarikáztam?
Le tudnád írni, vagy lefényképezni jól láthatóan. -
fero02
nagyúr
válasz jozsi252 #69890 üzenetére
Jó a GT is, de igazából felesleges. Elegendő a sima MTK is. A gyenge pont úgy sem a kábel lesz, hanem a csatlakozások.
A másik vég kérdése azért lenne "fontos" tudni, mert Te hiába csinálsz 2.5-essel egy csatlakozási pontot, ha előtte egy 16A-al biztosított 1.5-es (jó esetben) réz vezetékre kötnéd rá. Azt ugyan nem említetted, hogy mikori építésű házról van szó. Hogy ez most egy pár éve épült kecó, vagy 70-es években épült panel, teli csavart kötéses alu kábelekkel...nem mindegy. Mint ahogyan az ÁVK kérdése sem.Az IP védettség megválasztása: ha egy kézmosó alatti kis szekrényben lesz a csatlakozás, akkor megoldhatod egy lengő dugalj+dugvilla kombinációval is, csak pl a kézmosó csésze alá helyezd a dugaljat, ahol "fedve" van és semerről ne tudjon ráfolyni, ráfröccseni víz. De ha szimpatikusabb egy kötődoboz, akkor azzal is ugyanígy járhatsz el. Ha a víz bármi módon oda tudna jutni, akkor viszont min. IPx4, de inkább IPx5 csatlakozási pontot kell kialakítani.
Esetleg ha tudsz mutatni pár képet, akkor jobban lehetne súgni.
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Kinéztem két multimétert,az ára alapján persze nem közeli kategóriák.
A típusuk Mestek DM 90,illetve a DM 100C-s változat. Ali-n nézegetem őket már pár napja. Melyiket választanátok?Üdv: Attila
-
Czimby
addikt
válasz Czimby #69886 üzenetére
Közben annyit sikerült még kiderítenem, hogy működik gyári állapotban összeszerelve is, de valamiért nagyon halk. Tehát vagy a Tone panel vagy annak a tápellátása a problémás.
A főpanelen 13.5V-ot mértem a Tone panel kimeneten, ha csatlakoztattam a Tone panelt, akkor ez visszaesett 11.3V-ra.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
jozsi252
veterán
válasz fero02 #69889 üzenetére
Közbe kaptam privátba is segítséget. 2.5mm2-es H05RR ajánlott a PVC helyett, jobban bírja a környezeti hatásokat.
Nem non stop lenne használva, de azért lennének 10-15-20perc időintervallumok.
Sajnos erre nem tudok most választ mondani hogy a másik végén mi van, illetve mekkora biztosíték van.Ami tuti hogy fürdőbe lenne a hosszabbítóba beledugva a vízmelegítő. Gondolom kellene mindenképp valami spéci doboz ami IP védett hogy a pára ne okozzon gondot?
iPhone 16 Pro Max
-
fero02
nagyúr
válasz jozsi252 #69888 üzenetére
Ha a feszültségesést nem vesszük figyelembe, akkor elegendő a 1.5-es keresztmetszet, ha a biztosíték értéke nem nagyobb, mint 13A. Kérdés még az is, hogy a csaptelep mennyire időszakosan lenne használva. Ha csak 1-1 kézmosás akkor nem gáz, de ha huzamosabb a használat, akkor inkább egyel nagyobb keresztmetszetűt válassz.
Illetve ami még kérdés, hogy a hosszabbító másik vége hova fog csatlakozni és ott mi van. -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy átfolyós vízmelegítős csaptelep aminek a fogyasztása a gyártó szerint 3000W. A gond az lenne hogy ez olyan 15m-es hosszabbítón keresztül kapná az áramot. A kérdésem az lenne hogy 1.5mm2-es keresztmetszetű vezeték szerintetek elég biztonságos ilyen hosszú távon, vagy érdemesebb nagyobb keresztmetszetű vezetéket választani hozzá?
Az átfolyós csaptelepnek a kábele a fürdőbe lenne beledugva a hosszabbítóba. Ti mivel oldanátok meg a csatlakozást hogy ne legyen belőle gond a nagy pára miatt?Köszönöm!
iPhone 16 Pro Max
-
Czimby
addikt
Sziasztok!
Adott egy SAL 20 Aktív hangfalpár.
Mivel nem igazán csinált semmi műkődésre utaló jelet el kezdtem hibát keresni.
A Toroid és a biztik rendben vannak.
A graetz után megvan az egyenfesz 62V.
A hangszóróvédelem is működik relét kapcsolja ahogy kell.Azért nem szólt, mert a Tone panel amin a hangszínt stb lehet állítani halott.
A főpaneltől megkapja a tápot(11.3V mértem) de a led nem világít rajta.Képek alapján tudnátok segíteni, hol és mit lenne érdemes megmérni rajta?
Ideiglenesen kipróbáltam, hogy a főpanel bemenetére rákötöttem audio jelet és rendben megszólaltak a hangszórók ahogy azt kell.
Így arra gondoltam, hogy kihagyom a Tone panelt és közvetlenül a hátlapi csatlakozót rákötöm a főpanelre.
Viszont a hátlapi csatlakozón van pár ellenállás is, ezek mi célt szolgálnak?Maradhat így és kössem rá a főpanelre, vagy az ellenállások kihagyásával kösem a csatlakozót a főpanelre.
Arra is gondoltam, hogy aliról vagy máshonnan rendelek hangszínszabályozó panelt.
Hogy meglegyen a mély/magas állítási lehetőség, de lehet csak simán egy potit iktat be a hátlapi csatlakozó és a panel közé, hogy a hangerőt tudjam szabályozni.Tehát a kérdéseim;
-Hol és mit kellene megmérni hibakeresésként a Tone panelen
-Ha direktbe kötöm az audio jelet a főpanelre, a hátlapi csatlakozón levő ellánálások maradhatnak vagy közvetlenül a csatira forrasszam a kábeleket?Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
soldi3r
veterán
Szevasztok!
Lenne nekem egy kapcsolo uzemu tapegysegem (36V @ 28A), amirol 3db DC motort (36V, 180W, de csucson fel tudnak venni akar 20A-t is) hajtanek meg. Gondoltam kotok ra egy pufferkondit (Felsic CO18, 10000uF, Un=63Vcc, Up=76Vcc), ha egyszerre indulnanak meg a motorok, nehogy sok legyen a tapnak.
Viszont egy biztonsagi kapcsoloval meg szeretnem szakitani a motorok tapjait, biztos ami biztos alapon, ezert a kondi utani pozitiv oldalt megtoldom egy relevel es innen megy tovabb a motorokhoz.
Tud ez valami kart tenni a tapegysegben?Mit jelent a kondin az Ieff=100Hz?
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
csabyka666
veterán
válasz #90088192 #69883 üzenetére
Annyira nem sürgős végülis, de ha egy linket küldesz, az is jó, aztán megrendelem. Vagyis a párom, mert nekem nincs ebayem.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
törölt tag
válasz csabyka666 #69882 üzenetére
Ha nagyon szeretned küldök neked egy part nem tudom hogyan miként és mennyire sürgős neked.
Mert idom nincs de E-bayrol meg tudom a címedre rendelni ha szeretned -
csabyka666
veterán
válasz #90088192 #69881 üzenetére
Köszi! Na hasonlókat nézegettem tegnap este, csak a nevét nem tudtam belőni. Most gyorsan átfutottam, de hol beszerezhető ez Magyarországon? Tegnap voltam egy "villanyszerelős" boltban, ott láttam hasonlót, de az 250A-es volt, eléggé méretes darab, aztán felesleges is akkora. Az eladó mondta, hogy van 50A-es is, lehet elég lenne nekem, 80A-t úgyis csak akkor vesz fel, ha teljesen leterhelem.
[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
törölt tag
válasz csabyka666 #69878 üzenetére
-
pjen
félisten
válasz csabyka666 #69878 üzenetére
Targonca alkatrészt keress.A villany tarikon vannak ilyen csatlakozók.
-
csabyka666
veterán
Üdv szakik!
Ötleteket szeretnék kérni a következőhöz. Van egy 12V-os (kínai) csörlőm. Nem pont ilyen, de a felépítmény elve ugyanez. 3000 LB (van ráírva), ebből gondolom, hogy legfejlebb 1kW lehet ez is maximum terhelésen, ez 12V-on 80A körüli áramot igényel - jól számolom? Elég vaskos vezetéke van mindenesetre, és azért van is erő a készülékben, mert nálam egy 180 kilós gépet, ami kerekeken gurul, simán felhúz egy utánfutóra, kb 50 centi magasra, kb 1,5 méteres rámpán. Fűnyírótraktor akksiról üzemeltetem.
Nos, a problémám, hogy kellene valami olyan oldható csatlakozó, ami át tudja vinni ezt a 80 ampert. A gondom, hogy amikor a csörlőt használni akarom, mindig rá kell csavaroznom az akksira a sarukat, majd le, és ezzel sok macera van. A gyári kábelét elvágnám, menne rá egy oldható csatlakozó, az akksin pedig fixen rajta hagynám a sarukat.
Minden ötletet szívesen fogadok. A csatlakozónak bolondbiztosnak is kellene lennie, hogy ne tudjam véletlenül se felcserélni a polaritást.
-
törölt tag
Tudnátok valami hazai beszerzést mondani W25Q128FV DIP8 foglalatos eeprom-ra?
Az alaplapomon meghalt szegény. Fura dolgokat csinált a gép és időnként olyan POST-ot dobott, hogy gond van és lépjek be a BIOS-ba. Gondoltam beírok egy új bin-t. Hát folyton error-t dob az írás után a verify.Gondolom jó lehet másik dip8-as 128Mbit eeprom is.
[ Szerkesztve ]
-
Pár hete feltettem egy termosztátos kérdést, régi álló gázkazán, és régi MMG termosztát (nincs éjszakai mód, még világításos visszajelző sem, ha működik). Ma méregettem rajta, hogy megis mit kapcsol. És egy furcsaságot észleltem. A feltöltö képen látszik, hogy három vezeték megy be, két fekete, és egy zöld-sárga. A két fekete sima hálózati feszültség, tetszőleges fekete és zöld-sárga között készenléti állapotban hálózati feszültség, fűtés módban 0V mérhető. Tehát a kontaktus alapesetben NC. Ami nagyon fura, hogy az alsó kettő bekötési pont között (semmi és zöld-sárga) 110 voltot mérek. Fűtés módban pedig semmit. Azt már meg sem említem, hogy kikapcsolt (lekapcsolt főkapcsolő, de bedugott dugvilla) kazán esetben is van 16 volt a betáp oldalon, alul pedig ennek a fele.
(A fal olyan-amilyen, ez a szoba kimaradt a felújításból tavaly, mikor költöztünk)
A lényegi kérdés, hogy jó lesz-e nekem a sima NO-NC relés termosztát, ami nullát kapcsol a kimenetén?[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
tillatrilla
senior tag
Húha,micsoda vita kerekedett a kérdésemből
Üdv: Attila
-
Reggie0
félisten
válasz robohw #69866 üzenetére
Mindegy az, MO-rol beszeltunk eddig.
Nem az állam, hanem a TI pénzéhségetek miatt szűnik meg. Ők nem a bevételt látják, hanem a kiesett bevételt érzékelik.
Tehat azt mondod, hogy nem feher, hanem a fekete ellentetje... Nyilvan mi hoztuk a torvenyt is es most lazadasok lesznek. Esetleg a penztaros lolo is a miertunk lop. Forditva ulsz a lovon."Minden egyes csomagot kézbe vesznek, a postánál pedig kihelyezett vámiroda székel."
Az, hogy kezbe veszik nem azt jelenti, hogy vameljaras is lesz vagy egyaltalan elolvassak rajta a feladot, megnezik mi van benne. Megfogjak es egyik helyrol atrakjak a masik gyujtohelyre. Ennyi tortenik osszesen, amennyi ido marad, abban nehany tomeg es meret alapjan eselyest kezelnek, h ki legyen toltve a munkanap. Ahol mindent kezelnek, az a nagyobb csomagkuldok, nem a posta. Nem art ismerni a kulonbseget."NA jogalkotó szándéka ezzel a 22 eurós értékhatárral az volt, hogy kedvezzen az EU polgároknak és egyben tehermentesítse az érintett szakszolgálatokat. Ha olyan mohó lett volna, meg sem hozza a jogszabályt. Idáig azért illene eljutnod."
Ezt csak az ujjadból szoptad. Csak regen dragabb volt az adminisztracio is, de meg most sem eri meg anyagilag az ugyintezes egy szint alatt, mert penzbe kerul am a vamkezeles is. Az allamoknak is.
"De ami a lényeg és amiért egyáltalán írtam, nem biztos, hogy jó ötlet másokat arra biztatni, hogy a néhány ezer forintos készüléket rendelje csak be nyugodtan, mert az úgysem lesz vámeljárás alá vonva. Erre te nem tudsz garanciát biztosítani, viszont az illető könnyen járhat úgy, hogy éppen az ő csomagja lesz vámolva és az az eszköz, készülék, bármi, ami megérte volna 6-8 ezerért, már nem fogja megérni kétszer annyiért."
El vagy tevedve. A torveny garantalja, nem en. 22 euro, segitek az olyan 6700 forint. Tehat nem kell ra fizetni vamot/afat.
Ezzel az erovel ne fizess bankkartyaval se, mert azt sem en garantalom, hogy ha lehuzzak a terminalon, akkor 3000 forint helyett nem 4000-ret vonnak le.[ Szerkesztve ]
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
Egy 5 éves (3 évet nem használt) autórádió kijelzője ma a beüzemelést követő, 10 perc használat után elromlott. (blaupunkt sydney 220bt) Olyan, mintha a karakterek felső részén elhalványult volna a "háttér világítás". Látni a hibás részt is, csak sokkal halványabb, mint az ahol jó.
Na én semmit nem értek a témához, ezért az lenne a kérdésem, hogy lehet ilyen hibát gazdaságosan javítani?
Esetleg tudnátok egy szakit is ajánlani?
Vagy teljesen felejtsem el a dolgot, és jobb ha veszek egy új rádiót?(nem nagy értékű fejegység, csak jelenleg drágábban tudnék rosszabb minőséget venni, mint amennyibe ez anno volt)
Köszönöm előre is!
Bogyorisz
-
robohw
aktív tag
válasz Reggie0 #69865 üzenetére
"Ha igazad lenne, hogy sok csomagot levamolnak, akkor nem esne ki ilyen nagy osszeg. "
Magyarország és az EU vámgyakorlata nem azonos. Erről olvashatsz elég cikket, ha utána nézel.
"Amugy nem miattunk szunik meg, hanem az allam penzehsege miatt: latjak benne a bevetelt."
Nem az állam, hanem a TI pénzéhségetek miatt szűnik meg. Ők nem a bevételt látják, hanem a kiesett bevételt érzékelik.
A jogalkotó szándéka ezzel a 22 eurós értékhatárral az volt, hogy kedvezzen az EU polgároknak és egyben tehermentesítse az érintett szakszolgálatokat. Ha olyan mohó lett volna, meg sem hozza a jogszabályt. Idáig azért illene eljutnod."A miattunk, pedig pont ugyan ugy miattad is, hiszen te is szeretnel mindenfele extra felarak nelkul rendelni magadnak kinabol."
Ebben is tévedsz. Én a magam jobbára 6-800, esetleg 1500-2000 Ft-os tételei után minden további nélkül kifizetem az ÁFÁ-t is, de nem akarok azzal piszmogni, hogy egy 19 dollárba kerülő csomag tartalmáról, annak értékéről kelljen bizonygatnom, hogy az valóban nem több 19 dollárnál. Annál is inkább, mert ebből a 19 dollárból is 13-at a szállítási költség tett ki.
"Es visszaterhetunk is oda amit mondtam: jelenleg nincsen kapacitas minden levelet eljaras ala vonniuk."
Ezt csak az ujjadból szoptad. Minden egyes csomagot kézbe vesznek, a postánál pedig kihelyezett vámiroda székel.
De ami a lényeg és amiért egyáltalán írtam, nem biztos, hogy jó ötlet másokat arra biztatni, hogy a néhány ezer forintos készüléket rendelje csak be nyugodtan, mert az úgysem lesz vámeljárás alá vonva. Erre te nem tudsz garanciát biztosítani, viszont az illető könnyen járhat úgy, hogy éppen az ő csomagja lesz vámolva és az az eszköz, készülék, bármi, ami megérte volna 6-8 ezerért, már nem fogja megérni kétszer annyiért.My own programming language: http://www.robomax.online
-
Reggie0
félisten
válasz robohw #69863 üzenetére
Ha igazad lenne, hogy sok csomagot levamolnak, akkor nem esne ki ilyen nagy osszeg. Ebbol is latszik, hogy szarnak a csomagokra ha maganszemelynek megy.
Amugy nem miattunk szunik meg, hanem az allam penzehsege miatt: latjak benne a bevetelt.
A miattunk, pedig pont ugyan ugy miattad is, hiszen te is szeretnel mindenfele extra felarak nelkul rendelni magadnak kinabol.
Es visszaterhetunk is oda amit mondtam: jelenleg nincsen kapacitas minden levelet eljaras ala vonniuk. Ahhoz sokkal tobb ember kell, mert baromi sok csomagrol van szo.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz robohw #69863 üzenetére
Idézet oldal egy cég, ami rengeteg reklámmal szeretne elárasztani, ha cookie -ból rosszat választ az ember.
Ráadásul ingyen olyan adatokat adnak át, amiért fizetnének.Visszatérve idézet szögre, hogy ezzel kinyírnák elsősorban felzárkozó tagálamokat, és végül nyugati tagálamokat.
Senki nem fog venni egy 500Ft-os tételt, 5000-7000Ft-ért.
Mai gazdaság lényege és alapja, az áru mennyisége és áramlása.
Már nem arany az állam fedezeti tőke mérője.De elég az OFF-ból.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
robohw
aktív tag
válasz Reggie0 #69861 üzenetére
"Elarulok egy titkot: a neten a panaszokat fogod megtalalni, mert tobbnyire azok irnak, akinek gondja adodott."
Az éppen elég.
Az alábbi négy panaszt egyetlen bejegyzés alatti HSZ-ekből másoltam ide, messze a teljesség igénye nélkül.
Azok között is elég sok akad, akiknek gondja adódott, de nem kürtöli világgá."A statisztika nem igy mukodik..."
A statisztika úgy működik, hogy az EU tagállamainak szakminisztériumainál kimutatható mértékű, sőt számottevő adó-bevétel kiesést generál a ténykedésetek, és mivel az EU sem hülye és az effélével foglalkozó kisvállalkozások is írnak panaszleveleket ide-oda, mielőtt még tönkremennének, így az EU egyszerűen bezárja a bazárt.
Nektek köszönhetően."2021 január elseje után Brüsszel megszünteti a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentességét – hívta fel a figyelmet a Növekedés.hu-nak adott interjúban Sepsi Edit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese.
A szakember szerint csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak.
Sepsi Edit az interjúban úgy fogalmaz: jelenleg egy legális kiskapu segíti a határokon átnyúló távol-keleti kereskedelmet"
forrás: ado.hu
[ Szerkesztve ]
My own programming language: http://www.robomax.online
-
robohw
aktív tag
válasz ecaddsell #69860 üzenetére
"Volt pár elektronikai cucc amit csak ázsiábol tudtam beszerezni..."
Így van. Éppen ezért sajnálom, hogy a nyerészkedők miatt megszűnik ez a lehetőség.
Van olyan DIP-es céláramkör, ami itthon hírből sincs már, de 1-2 nagy forgalmazó, pl. JAMECO is out of stock, egyedül Mouser-en fellelhető, csak szállítással együtt nyolcezerért. Hát, annyiért már nem éri meg. Kínából meg ugyanez 580 Ft, free shipping, és van raktáron nekik ezerszámra.My own programming language: http://www.robomax.online
-
Reggie0
félisten
válasz robohw #69859 üzenetére
Az, hogy tudsz egy rakat elszort esetet nem azt jelenti, hogy a csomagok jelentos reszet kezelik. Elarulok egy titkot: a neten a panaszokat fogod megtalalni, mert tobbnyire azok irnak, akinek gondja adodott.
Azert evi >100 csomaggal eros tulzas azt allitani hogy mindig szerencsem van. A statisztika nem igy mukodik...
[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
válasz robohw #69859 üzenetére
Banggoodon van erre biztosítás. Problem solved.
Ha elvész a csomag az nagyobb macera (és sokáig tart) , bár ha normális trackinges egy adott összeghatárig kifizeti a posta (saját tapasztalat) vagy az eladó.
Volt pár elektronikai cucc amit csak ázsiábol tudtam beszerezni... -
robohw
aktív tag
válasz Reggie0 #69858 üzenetére
"Dehogy vonjak. "
Nem hát! Sőt, NAV sem létezik, az alábbi tartalmú hozzászólásokat is csak egy erre kihegyezett ROBOT generálja, elrettentési célzattal:
"Sziasztok,
Az alábbi üzenetet kaptam a 10,9 USD értékű rendelésem vámkezelésére küldött levelemre""Sziasztok, a segítségeteket kérném! Koreai rendelésem vámolás alá került. 32,13 USD értékben rendeltem, levélben hivatkoztam az említett jogszabályra
(....)
azt a választ kaptam, hogy 22.375 forint értékű a rendelésem (nyilván “ráguglizott” a hölgyemény az ajándék termékek értékére majd hozzáillesztette). Csatoltan küldtem nekik a Jolse-ról (ahonnan rendeltem), hogy 0 USD az értéke, viszont őket nem érdekli. Mit tehetnék?""Ez még aktuális? Mert most akarnak szórakozni egy 40 dolláros tételemmel, amiben a postaköltség is benne van."
"Szia! Mostanában az a trend, hogy sokszor még a linket is bekérik. Ha éppen akkor a terméked már nem akciós, akkor könnyen kerülhetsz bajba, azaz vámolás alá"
---
"Nem is emlekszem, hogy maganszemelykent mikor akadt fenn csomagom utoljara, talan 5 eve. Pedig vagy havi 10-et rendelek kinabol. "
Lehet, hogy neked szerencséd volt, de nem hiszem, hogy ez elégséges ok lenne arra, hogy másokat buzdíts, hogy olyan lépést tegyenek meg, ami azt eredményezheti, hogy a vám és áfa mentesen hatezer forintos termék a végén tizenhazeterbe kerül. Te tudod, mit javasolsz, ráadásul a felelősség már nem a tied. .
Természtetesen nincsenek az efféle vásárlások darabszámban maximálva, de sajnos éppen miattad és a hozzád hasonló gyakorlatot folytatók (havi 10 db) okán szigorít az EU és tűnik el ez a lehetőség azok számára is, akik ezzel csak éltek és nem visszaéltek.My own programming language: http://www.robomax.online
-
Reggie0
félisten
válasz robohw #69857 üzenetére
Dehogy vonjak. Nem is emlekszem, hogy maganszemelykent mikor akadt fenn csomagom utoljara, talan 5 eve. Pedig vagy havi 10-et rendelek kinabol. De nezd meg a 3d nyomtatos topicot, lepkehaloval kell fogni olyan embereket, akiknek a nyomtatoja vameljaras ala kerult, pedig egy 3d nyomtato nem 2kg es nem fer bele egy level boritekba es a 200 eurot is felulrol verdesi.
[ Szerkesztve ]
-
robohw
aktív tag
válasz Reggie0 #69856 üzenetére
"a maganszemelyeket szuroproba szeruen es igy is hataran vannak a kapacitasnak. Egyszeruen nincs annyi ember/vamos"
De, van annyi. Minden egyes csomagot röntgeneznek, a "szúrópróba" meg jelenleg úgy néz ki, hogy sokszor még a tényleg bagatell értékű csomagokat is vámeljárás alá vonják.
"agnessa2018. január 17. szerda
Hozzászólások (102) 1497Új év, új lendület. A Magyar Posta január elseje óta kiemelten vizsgálja a külföldről érkező csomagokat. Túl sok csomag “csúszott” át eddig, kikerülve az import termék ÁFA és a 3000 forintra rúgó, nem túl baráti vámkezelési díj megfizetését. Ez az amin most változtatattak, ami nem is lenne talán olyan nagy baj, de sokunk friss tapasztalata az, hogy olyan csomagot is vámolni szeretnének, amit egyébként nem kellene."
-
Reggie0
félisten
válasz darvinya #69855 üzenetére
Illetve hiaba afas, ha atcsuszik. Jelenleg csak a vallakozasok rendeleseit vamoljak szisztematikusan, a maganszemelyeket szuroproba szeruen es igy is hataran vannak a kapacitasnak. Egyszeruen nincs annyi ember/vamos, hogy mindennel vacakoljanak es lefolytassak az eljarast.
[ Szerkesztve ]
-
-
ecaddsell
aktív tag
válasz robohw #69853 üzenetére
OK, pontosítok:
https://rendeljkinait.hu/tudnivalok/ -
robohw
aktív tag
válasz ecaddsell #69848 üzenetére
"a 22 EUR rég nem igaz, mert lett 1 olyan EU szabály, hogy ha a 10 EUR alatti vámterhet nem kell kifizetni"
Ezt kérlek ne híreszteld, mert nem igaz.
Elég sokan olvassák is ezt a topikot, anélkül, hogy írnának bele, gondolom nem örülnének, ha miattad kellene a pár ezer Ft-os cuccért dupla-tripla árat fizetniük.Ugyanis nem a vámteher magas, az nevetséges összeg, még 100 USD termékár esetében is. Ami sok, az a 27 % ÁFA, meg a 3500-8000 Ft-os vámkezelési díj.
A dologhoz hozzá tartozik az is, hogy a magánimportból származó termék tényleges árát a vámhatóság jogosult felülbírálni (magyarul, ők mondják meg, hogy a cucc belföldi forgalomban mennyit ér) és az is, hogy a 22 euróba bizony még a postaköltség is beletartozik (ha nem ingyenes a szállítás).
Ez a "jóság", vám és ÁFA mentesség egyébként is csak 2021 január 1.-ig él, ezt követően mindenért fizetni kell majd. Ez azért van, mert rengeteg áru érkezik így (fekete, szürke import) az EU területére, ami tönkretesz, ellehetetlenít tisztességes vállalkozásokat is.
-
-
ecaddsell
aktív tag
válasz tillatrilla #69842 üzenetére
kb. 40 EUR-ig nincs vám (a 22 EUR rég nem igaz, mert lett 1 olyan EU szabály, hogy ha a 10 EUR alatti vámterhet nem kell kifizetni), de ennek ellenére én nem javaslom, hogy ilyen kombi cuccokra szórd el pénzed.
Ha szkóp kell akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni, persze kérdés mire kell, ha csak valami egyszerűbb hordozható cucc kell akkor a DANIU ADS5012H esetleg már jó lehet (de ugye csak 1 csatorna stb.).
Nekem több ANENG AN8008 van, árához képest nagyon jó (akcióban volt 13-15 EUR környékén).
-
Barret001
addikt
válasz headhunter #69846 üzenetére
Akkorát raksz bele,amekkora elfér.Működését nem befolyásolja,csak az üzem idejét.
-
headhunter
addikt
Sziasztok!
Adott egy Logitech MX Revolution egér, eredetileg 3.7V 600mAh 2.2Wh akkuval, nagyobbat lehet beletenni? (Hosszabb készenlét, stb...)
-
tillatrilla
senior tag
Alin 50dolcsi körül vannak,ami nyilván jó ár az itthoni 60-70ezer körüli árhoz képest.Hirtelen egy jó szkóp nélküli multival is kibékülnék,aztán majd valami karácsonyi akcióban egy szkópos multi esetleg.
Mestek,Mustool multik elég jók vásárlói vélemények alapján. Valakinek tapasztalat,és típus esetleg?[ Szerkesztve ]
-
robohw
aktív tag
válasz tillatrilla #69842 üzenetére
Ha tudod igazolni (átutalás), hogy 22 Euronál nem került többe, akkor a VÁM nem tehet semmit.
Vannak cégek, amelyek EU raktárból szállítanak, ezeknél szóba sem jöhet se vámköltség, sem ÁFA.My own programming language: http://www.robomax.online
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Multimétert vásároltatok Aliról,Gearbest-ről?Olyan 6-8ezer Ft-ig érdekelne. Néztem oszcilloszkópos multit is,de megfognák a vámosok szerintem. Köszi előre is!
-
Barret001
addikt
-
darvinya
titán
Sziasztok
Van valamilyen táblázat, hogy Li akku mekkora tömeg mellett mekkora kapacitása van?
3x3 18650 Li akku fér be akkus fúró akku tárolóba, 12V-os a gép.
A külön akku elektronikával 3 párhuzamos akku sort, 3 soros összekötve működne?Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
-
mezis
félisten
válasz darvinya #69836 üzenetére
Régen a használatba vétel előtt ajánlották "formázni" az elkót.
Meg meg is lehet mérni azt a 22mF-os elkót...
"14. can be detected and measured a capacitor. Maximum four numbers and units. Values can be from 25pF (8 MHz clock, 50pF @ 1 MHz clock) for 100mF. resolution up to 1 pF (@ 8 MHz clock)."
[ Szerkesztve ]
mezis
-
darvinya
titán
Szeretet Regent R222-es erősítőm végét járja.
Szörcsög, néha zúg, hálózati kapcsolót kikapcsolva visszajön a hangja.
Nem úszom meg 22000uF kondi cserét.
Hiába van itthon Videoton ekkora kondi, azért 50 év, az 50 év, biztosan száraz mint a sivatag.
Csak hát csavaros negatív pontú kondi kellene, mert különben egészet építhetem át.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
jozsi252
veterán
Valamilyen kis sima egyszerű szerkezetre gondoltam, mint pl. amit küldtem. Hívtam egy villanyos céget ma, de ők azt mondták hogy ez ennyi, nincs nagy légköbméter amit le kell hűtenie, a keringetés meg már nem fogyaszt sokat. Hagyom akkor a dolgot, akkor valószínű hogy tényleg csak ennyit eszik, nem többet szerencsére.
(#69834) flegga92
Igen egy inverteres Daikin-ről van szó. Jól van köszi neked is, akkor nem ügyködök tovább ezen az ügyön. Csak elsőre tényleg nagyon kevésnek tűnt, nem mintha ez gond lenne, mert ha dupla ennyi lenne akkor se lenne gond.
iPhone 16 Pro Max
-
flegga92
senior tag
válasz jozsi252 #69832 üzenetére
Tényleg keveset fogyasztanak. Nekem egy 6-7 éves 3,5 kW Midea ON-OFF klímám van, múlt hónapban 2 hetet ment 0/24-ben 24-25 fokra beállítva, a villanyszámla 2500 Ft-tal lett több mint a szokásos. Nálam szigeteletlen 4. emeleti panelben 50 nm-t hűt, megy egy toronyventilátor, hogy a másik szobába átfújja a hideget.
Gondolom a tied inverteres, így még kedvezőbb a fogyasztása. Inverteresnél nem is nagyon hallod folyamatos üzemnél, hogy mikor megy a kompresszor, csak addig járatja teljes teljesítményen, míg sokat kell hűtenie, szinten tartani csak nagyon kis teljesítménnyel megy. Az ON-OFF-nál nem így van, ott ha beállítod, hogy 24 fok legyen akkor kb 23,5-ig megy a kompresszor és hűt, majd kikapcsol, csak a beltéri egység ventilátora megy, majd ha eléri a 24,5-öt akkor teljes teljesítménnyel bekapcsol a kompresszor, majd így folytatódik tovább. Még a legnagyobb melegekben is kb 20 percenként kapcsolt be kb 2-3 percre, esténként meg alig ment valamit. -
jozsi252
veterán
válasz kisninja #69831 üzenetére
Split klíma. Összvissz 1 áram csatlakozása van, onnan kapja mind2 egység az áramot, szóval igen a kültérit is mértem.
Igen benne lehet az is hogy nem 60nm2 kell hűteni hanem csak 23, illetve nem 30 fokos szobát kell hanem csak 25 fokosat.
Amúgy egy ilyen szerkezetet át lehet varázsolni olyanná hogy dugvillás kütyü mérésére alkalmas legyen?
Finder 7E.23.8.230.0001 1 fázisú elektronikus fogyasztásmérő 32A LCD kijelző almérő
Ez már tuti hogy valós adatot fog adni nem?[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
kisninja
őstag
válasz jozsi252 #69828 üzenetére
Milyen klíma ? (mobil vagy split ? ) Lehet bagatel a kérdés de a kültéri fogyasztását is mérted
A másik, hogy 3,5kw hűtési teljesítményhez kb 1000-1200w felvett villamos teljesítmény tartozik.
Belevesszük még, hogy inverteres is az az leszabályoz és meleg sem volt.powered by: ®MAJORMÜVEK®
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Vettem egy klímát ami most csak az én szobám hűti ami 23nm, a klíma pedig 3.5kW-os. Van egy egyszerű Voltcraft fogyasztásmérőm ami 5000ft volt, és TrueRMS-t tudja elvileg. Na most a klíma ment vagy 25 órát és összvissz 3kWh elfogyasztott áramot jelzett csak ki a fogyasztásmérő amit nagyon keveslek.
Igaz hogy a szoba kicsi ehhez a klímához, illetve nem 30 fokról kellett hűtenie 20 fokra hanem 25-ről 22 fokra, de akkor keveslem ezt a fogyasztást.
Szerintetek lehet az hogy az inverter miatt esetleg nem valós adatot kapok?Amúgy megnéztem a fogyasztásmérőt egy 300W-os izzóval és 290W-ot jelzett ki. Egy 2100W-os hajszárítónál 1800W-ot írt ki.
iPhone 16 Pro Max
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Commodore 64 régi 8bites számítógép és annak a tápja. (Igazából több fajta táp van, de eléggé hasonló elvet követnek) Mivel a táp elég régi és még nem volt felkészítve a mostani speciális, gépbe épített perifériákra előfordul, hogy elhaláloznak és ilyenkor viszik magukkal a gépet is.
Arra gondoltam, hogy csinálnék egy saját tápot picivel nagyobb teljesítményre.
Eredetileg ~9V/1A és +5V/1.5A a hozzá adott tápegység, még 220V-ra készítve. A tápok, bár több fajta van az alábbi képen látható kapcsoláshoz hasonlóak.Arra gondoltam, hogy vennék egy +5V/3A stabilizált, kapcsolóüzemű tápegységet és egy ~9V/16VA transzformátort.
Ezt a kettőt szerintetek használhatnám együtt? Azaz nem lenne valami potenciál probléma vagy ilyesmi?
Elnézést ha teljesen blődséget kérdezek, az elméleti rész még hiányos esetemben.[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
-
Batman2
őstag
Hi
No a múltkor említett TDA7377-es ICvel felépített 2.1-es erősítő kapcsolás működik, de csak úgy, hogy a kapcsolási rajz alapján saját nyáktervvel, több darabban készítettem el, hogy kiderüljön, melyik részben van esetleg hiba.
Mivel így működik az erősítő, így csak a netről szedett, kompakt nyáktervben volt a hiba.
A kapcsolás:Viszont audió tekintetében jobbra számítottam.
Szól a magas, szól a mély is, van is erő a mélyben, de inkább "puffogó" a hangja, nem az igazán mélyeket adja ki, hanem szerintem kicsit feljebb (középhagszín felé) lehet hangolva a mélyszűrője.
A magas sem a legjobb hangolásu, az igazán magasból alig van benne, halk.
A képen bekarikázott, mélyszűrő részben tudok e valamit úgy módosítani, hogy a basszus ne puffogó, hanem inkább valóban mély, morajló legyen ?Tudja e valaki, mi lehet a különbség a TDA7375, 7377 és 7379-es ICk között ?
Én hiába böngésztem az adalapot, nem találtam.A kapcsolás tép részének a szűrését lehet e még javítani valahogy, hogy a hálózati búgás minimális legyen, vagy meg is szűnjön ?
Igaz, hogy a saját kapcsolásom a több panel miatt több, hosszabb összekötéseket tartalmaz, amik fel tudnak szedni hálózati zavarokat, búgást, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy csak az okozná.
A trafót messzebb tettem a kapcsolástól, ez már sokat segített.
Jelenleg még nincs dobozolva a kapcsolás, talán a fém doboz árnyékoló hatása is javíthat még kicsit.
A tápon annyit változtattam, hogy külön panelpn van, ott csak egy 1000mikrós és 100nanós kondi van, a 6800 mikrós az a teljesítményerősítő panelon van az IC tápvonalához legközelebb.
A teljesítménypanel önmagában nem búg, csak ha rákapcsolom az előerősítő-hangszínszabályozó panelt.Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
törölt tag
válasz Lompos48 #69821 üzenetére
Szia Kolléga
Amit szeretnék hozzátenni hogy az akkumulátor belső ellenállása mérvadó impulzus szerű használat esetén.
Sacc per kb 2-4mohm ami azt jelenti ha elkapja az első fordulattal a motor akkor akár egy nagyon pici kapacitású akkumulátor is képes elindítani.Az indító áram rövidzárlat módján indul és csökken le ahogy a fordulat emelkedik(back EMF).
Vagyis lehet bikazasra használni csak ugye a belső szerkezete nem fogja sokáig bírni az ilyen jellegű terhelést.
-
fero02
nagyúr
válasz tordaitibi #69818 üzenetére
Hát, nem szeretnék annyit áldozni az akkura, mint amennyiért egy újat venne a gazda. Értelemszerűen a költséghatékonyság is fontos szempont.
-
fero02
nagyúr
Srácok @ akku guruk!
Kaptam javításra egy bikát (autószerelő műhelyben a lemerült aksis autók indítására használt eszköz.
Jelenleg egy 12V 18Ah "nagy áramú zárt ólomakkumulátor" van benne. Olyat, mint ami benne van kis hazánkban nem találtam, de ugyanolyan paraméterekkel rendelkezőt igen, 20e ft-tól a csillagos égig.
Viszont szintén megegyező paraméterekkel találtam zselés akkut is, ráadásul jóval olcsóbban.A kérdésem az lenne, hogy az eredeti helyére berakhatom büntetlenül a zseléset? A készülék gyári töltője egy 12V 0.6A-os fingilingi dugasztáp.
Köszi a válaszokat!
-
hzsolee
őstag
-
V.Stryker
nagyúr
Az RCA kábel készítéshez ha megvannak a csatik, milyen kábel kell? Sima kéteres vagy valami koaxilási, ahol az egyik ér a külső köpeny?
-
-
robohw
aktív tag
válasz hzsolee #69808 üzenetére
"Ez a panel igazából azt hiszem arduinohoz van. "
Hát ez az, ettől tartottam én is.
Ennek a kimenete elkiván egy mikrokontrollert is, vagy egy komplexebb áramkört, mert önmagában a buzzered nem fog megnyekkenni sem.
A kimenet, a leírás sugalma szerint csak egy TTL kompatibilis jel, ami szimplán átbillen ha gáz van.
Ezt kell(ene) a kontrollernek (ami lehet éppen egy arduino is) figyelnie és megtennie a szükséges lépéseket.
Ezek lehetnek SMS küldés, vész-elektronika beizzítása, vagy éppen egy buzzer vinnyogtatása.Azért írtam kontrollert, mert az egészben olcsóbb (2-300 Ft), de legalábbis egyszerűbb, mint megépíteni egy ekvivalens áramkört, bár utóbbi sem egy földhözverős eset (Ne555, kondi, rezisztor, plusz amit a rajzon láttál).
-
robohw
aktív tag
válasz Barret001 #69804 üzenetére
"Megmértem a kedvedért,"
Hát ez enyhe túlzás, mondjuk azt, hogy önmagad igazolása kedvéért mérted meg.
Na, perfekt is az eredmény (4.1 Volt plusz a műszer AD-jének pontatlansága).
Mit akarsz még?Nincs értelme a gyártónak hókusz-pókuszolni a kiírt értékekkel, mert a felhasználók ettől végképp nem hatódnak meg. Értelmetlen lépés volna.
-
Reggie0
félisten
válasz robohw #69800 üzenetére
De, azt is jelenti, hogy teljesen toltve van, csak a tarolt kapacitasrol nem mond semmit.
(#69804) Barret001: Ez a konkret kemiatol fugg, van amit 4.1-re, 4.15-re, 4.2-re esetleg 3.7-re vagy 3.6-ra kell tolteni. De az is szokas, hogy a 4.2-es kemiajut csak 4.1-re toltik, hogy az elettartama nagyobb legyen.
[ Szerkesztve ]
-
hzsolee
őstag
válasz robohw #69803 üzenetére
Köszönöm, akkor beszerzem a rajzon szereplő dolgokat és az szerint megépítem. Ez a panel igazából azt hiszem arduinohoz van. Ennyi a leírása, elég hosszú kép, elnézést érte...
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
tordaitibi
veterán
Pedig annyi mert ha a voltmérő 4,2-őt mutat akkor az akkuba igen minimális áram csordogál, és ha a konkrét akkufesz. az 4,2V, a belső ellenállás, legyen brutál nagy, a szokásos 20-50mOhm helyett 0,1ohm és legyen a töltőáram 0,5A, bár ez is borzasztóan túlzás a töltés vége felé és akkor U=I*R azaz 0,05volt. Vagyis az akku 4,15V vagyis legalább 99% töltöttségű. Ha a normál viszonyokat vesszük akkor 100%.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Barret001 #69804 üzenetére
Azért azt Te is tudod,hogy az egész nem erről szól.Az volt a felvetés,hogy meddig töltsük és merítsük az aksit.Azt pedig egy átlag felhasználó kizárólag a teló jelzése alapján tudja megítélni.Lehet hogy ez az aksi ennyit tud,de az is lehet,hogy a műszered nem pontos.
-
tupacamaru
veterán
Valahogy így van. Most cseréltem a több mint 3 éves telómat. 3400mAh-ás aksi van benne, ami most, kb 1000 töltési ciklus után már csak 2500mAh-át tud felvenni. A teló szerint feltöltött állapotban 4,2V-nál kapcsol le.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
robohw
aktív tag
válasz hzsolee #69802 üzenetére
Az előbb, alább, egy kollega adott egy konkrát rajzot.
Az jó lesz neked, a hangszóró helyére megy a buzzered.
A különböző fesz nem számít (annak a rajzon elég az 5 Volt is), mert a te érzékelőd csak egy kimenetet ad, amit a tranyó felerősít a buzzer számára.
Azt mondjuk jó lenne tudni, hogy mi jön ki az érzékelőből.Nincs annak az érzékelőnek egy tipusszáma?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest