Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #18271 üzenetére
"Leginkább DOS és 98 alatt dolgozom."
Ész mit eszik?
Nahát, úgy látom, hagyománytisztelő ember vagy.Vagy úgy vagy vele, hogy minek a felesleges erőforrás-zabálás, amikor egyáltalán nem használod ki az ezáltal nyújtott esztétikai vagy egyéb szolgáltatásbeli élményeket?
Na, szóval akkor lehetőleg kapcsoljam ki az automatikus chkdsk-et és az ütemezett töredezettség-mentesítést?
Hát már sosem bízhatok a saját rendszeremben?(Sajnos nem, megbízható rendszer nincs.
)
NCQ-ról itt az egyik felhasználó a kis tesztecskéjében (ami mondjuk nem mondanám, hogy hű de alapos és kimerítő) azt hozza ki, hogy nem hoz jelentős javulást a konyhára.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #17459 üzenetére
Szia!
Köszi a múltkori választ, és bocsi, hogy csak most válaszolok, kicsit elfeledkeztem a topicról.Ez furcsa, hogy ilyen komoly veszélyt jelenthet az állandó defrag és chkdsk, és mégis elvileg automatikusan töredezettségmentesít a Vista és Windows 7 is:
[link]
"Like Windows Vista, Windows 7 allows for scheduled defragmentation jobs. In fact, defragmentation is automatically scheduled by default, which means that most users will never have to adjust any settings in order to optimize disk performance. Well, assuming you don't turn off your computer at night, anyway. By default, the defragmenter is set to run at 1:00AM."Mondjuk az SSD-ket szerencsére békén hagyja:
"Windows 7 also adds the ability to defragment multiple volumes simultaneously, and the operating system will automatically disable defragmentation on any solid state disk since there's no need to defragment flash memory and continued write access to the disk could actually shorten its life."Dehát ezzel az automatikus töredezettségmentesítéssel akkor akár hozzájárulhatnak a komoly adatvesztéshez is.
Valahol viszont azt olvastam, hogy a Windows automatikus töredezettségmentesítője manapság kellőképpen biztonságos ahhoz, hogy ne kelljen olyan nagyon parázni tőle, mert nem folyamatosan helyezgeti át az adatokat ész nélkül, hanem átmenetileg másolgat más területekre, és csak akkor tünteti el az eredeti helyéről az adatokat, amikor azok konzisztens módon kerültek az új területre, így elkerülve esetleges adatvesztéseket (pl. tápellátás megszűnése esetén).
De cáfolj meg, ha rosszul tudom.Még egy fontos kérdés:
a közeljövőben tervezem újratenni a Windows-t és Linux-ot is a gépemen, és az alaplapom támogatja az AHCI-t (NCQ, stb.) - érdemes lehet sima mezei felhasználóként kihasználni (bekapcsolni) ezt a lehetőséget? Van gyakorlati haszna vajon normál felhasználói használat esetén is pl. az NCQ-nak pl. sok-sok fájl másolgatása esetén?Köszi!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #17396 üzenetére
"A temp nem hoz gyorsulást ha külön partíción van, hanem a lassuláskor (idővel iszonyúan sok file kerülhet ide) a formázással "visszagyorsítható" a rendszer. "
Ez most nem világos számomra: ha törlöd az összes temporary file-t úgy, ahogy van, meg tisztességesen karbantartod lemeztöredezettség-mentesítővel a lemezedet, akkor nem ugyanez történik? Tudtommal pl. a gyorsformázás csak mintha "elszakítaná" logikailag a fájlkezelőktől az állományokat, így azok nem is láthatók fájlkezelőben, és felül is írhatók ezek a területek - viszont épp azért, mert "fizikailag" nem tűnnek el, vissza is állíthatók ezek az állományok. De javíts ki, ha hülyeséget mondok.
Ha véglegesen törlöd az állományokat (nem Lomtárba pakolással), akkor hasonló dolog történik, nem?"Sőt, ha valaki Explorert használ a nethez, akkor annak az átmeneti tárát is ide célszerű tenni."
Hát igen, sajnos még sokan használják az IE-t...Ha a böngészők cache-e is olyan területre kerül, mint a swap file ideális esetben, tehát a lemez szélére, a gyorsabban elérhető területre, akkor tulajdonképpen elméletileg akár maga a böngészés is felgyorsulhat, mert magukat a fájlokat gyorsabban tudja lemezre írni és olvasni is, nem? (amiért a swap file-t is gyorsabban eléri a lemez szélén)
Azért kérdezősködöm ezekről, mert a gép lehetséges gyorsításának minden változata megfontolandó és érdekel (persze ami nem kamugyorsítás, mint egyes áloptimalizáló programok - amik olykor több kárt tesznek a registry-ben, és ezáltal a rendszerben, mintha meg sem kísérelted volna a gyorsítást; persze ez elsősorban kezdőkre jelent veszélyt, akiknek fogalmuk sincs a következményekről és visszaállítási lehetőségekről).
Köszi a válaszokat (a múltkorit is)!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #17380 üzenetére
Köszi, de tulajdonképpen nem elegendő a WD My Passport Elite-nek csupán egyetlen USB-csatlakoztatás, mint tápforrás (és ugyanezt használná adatátvitelre is)? Eddig így használtuk, egyelőre probléma nélkül, és a két gyári csatlakozó (van egy USB dock és egy sima USB-kábel) sem ágazik kétfelé (táp/adat).
Vagy ez csupán javaslat az esetleges problémák elkerülésére, mert így nem "terhelem" ugyanazt a csatlakozót a tápellátás biztosításával és az adatforgalommal is?
Milyen szempontból releváns, hogy egymás feletti vagy egymás melletti portokba dugod?(#17385): "A temp állományok szokták megtömni a partíció adminisztrációját, így nagy terhet rak a nyilvántartás vonalon a futó OS hátára."
Ez érdekes gondolat, még nem gondoltam rá, hogy a temp fájlok külön partíciókat igényelnének, és hogy ez akár gyorsulást is eredményezhet (Linuxnál külön szoktam darabolni swap, boot, root, home partíciókra, de a tmp külön partícióra csatolására még nem gondoltam).
Ez tényleg okozhat olyan mértékű terheléscsökkentést (?), hogy érdemes meglépni?(#17391): "Időnként a töredezésmentesítés, reg. tisztítása is jó hatással lehet a sebességre."
Ez már többször is érdekelt, úgy tudom, pl. a Windows 7 beépített töredezettségmentesítője az OS idle állapotában automatikusan végez defrag-műveleteket, és amikor "manuálisan" megnyitom a defrag-programot, akkor nem is jelzi a tödezettségmentesítés szükségességét az elemzés során.
Akkor ezzel mi a helyzet? Van olyan ajánlott külső program, amivel mégis érdemes időnként elvégezni a töredezettségmentesítést, nem elengedő az automatikus defrag?
MyDefrag-ról mi a véleményed? Van értelme, használhatónak minősül?Bocs a sok kérdésért, de szakértőtől jobb hallani a válaszokat, mint átlagjúzerektől, ezért is vagyok olyan kíváncsi, mert érdemi javaslataid vannak. Előre is köszi, ha válaszolsz!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #17361 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítőkész választ!
A félelmem ezzel kapcsolatban az USB-s eszközök nem tökéletes csatlakoztatásából eredt (minimális az esély arra, hogy valaki azonnal tökéletesen rá tudja dugni az eszközt a csatlakozóra), és abból, hogy az USB-s merevlemezekben (amennyiben nem pl. flash memóriás tároló) forgó-mozgó eszközök vannak, és ez esetleg gondot okozhat a sok ki-bedugdosásnál.Bár azt tartottam logikusnak én is, hogy külső USB-s merevlemezek esetén ez kevésbé jelent veszélyt, de félni mindig jobb, mint megijedni.
Köszi a megnyugtatást!
Amúgy a WD My Passport Elite USB-ről kapja a tápellátást, saját külső tápegysége nincs.Igenis, adatmentés mindenekelőtt.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Bocs, hogy ide is írok, tulajdonképpen nem hibával kapcsolatban, de szakértői hozzászólás is érdekelne, USB-s külső vinyó (WD Passport Elite) bekapcsolt gép mellett történő csatlakoztatásáról érdeklődnék, hogy szabad-e, biztosan nem okoz-e problémát a meghajtóban: [link].Köszi!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
petrelli86 #10361 üzenetére
Idézem liksoft hozzászólását:
"Hőmérsékletek!Hosszú üzemeléshez:
3,5" Normál működéshez: 25-40C° , erős terhelésnél lehetőleg 48C° alatt.
2,5" 25-45C° , 55C°-ig.Ha nincs más lehetőség, és használni kell, akkor 4-5C° plusz hőmérséklet még elmegy. Viszont vigyázat, ugyanis ilyenkor ha alkatrészhibás (chiphiba), sokkal könnyebben hal meg "gyorshalállal".
Célszerű a gyártónál megnézni a típus ajánlott működési hőmérsékletét. Ha hosszú távra tervezünk, akkor 10-5C°-al módosított határértékek között (0-50C° helyett 10-45C°) várható a legkisebb meghibásodás. (Bár van olyan gyártó amelyik 60C°-ig adja meg a drive működési hőmérsékletét, célszerű 50C° fölé nem túlzottan engedni.)"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(#10358) petrelli86: "de amúgy működik nem??nem mind1 hány fokos?
" Remélem ez csak vicc akart lenni, nem komolyan mondtad.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
dave93 #10264 üzenetére
A Hard Disk Sentinel DOS változatával is megnézheted, hogy meggyőződj róla.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
ez_meg_emaz #10252 üzenetére
Elég átláthatatlan az adatlapod, nem volt kedvem kiböngészni, de egyébként talán nem kéne okoskodni akkor, amikor az ember segíteni próbál.
Nem tartod kissé pofátlanságnak?
Tuningnál mondták már, hogy fixálni kell a PCI-E frekit? --> [link]
"chkdsk most nem volt" Mi az, hogy "nem volt"? Attól még lehet...Tőled függ.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
ez_meg_emaz #10243 üzenetére
Nincs húzva a gép?
Milyen tápod van?
chkdsk /f /r -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
zsolt1129 #10247 üzenetére
Ha a hibás szektorok már áthelyezésre kerültek, akkor nem is fog eltűnni a hibás szektor kijelzés. Nem lesz attól kisebb a tárhelyed, hogy hibás szektorok vannak a vinyódon, ilyenkor tartalékszektorok szabadulnak fel. Pl. instabilitási gondok (tápellátás) miatt lehetett bad sectoros, ha a tápellátási problémát megszüntetted, akkor nincs nagy bajban a vinyó, működhet tovább gond nélkül a szektorhibák ellenére is.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Zoli1222 #10226 üzenetére
Nem hinném, hogy visszaveszik, de megpróbálhatod, sose lehet tudni.
(még régen (csúnya dolog, de) visszavittem szervizbe egy általam beáztatott (!
) DVD-írót szervizbe, hogy fogalmam sincs, miért nem működik (az elektronikája elázott, nem nehéz kitalálni), és simán kicserélték, mivel sokszor dolgoznak szervizben hozzá nem értő vagy "lesz@rom-mentalitással" rendelkező emberkék, tisztelet a kivételnek)
HD Sentinel egyébként mit mond rá? -
-
Sk8erPeter
nagyúr
Az mp3-lejátszóknak és hasonlóknak nem olyan kritikusan fontos a tápellátás stabilitása, mint egy vinyó esetén. Tök más a kettő.
Azt kéne csinálnod, hogy állandóan bedugva hagyod a két USB-kábelt, és kivezeted a ház teteje környékére, így amikor be akarod dugni, akkor nem kell mindig a gép háta mögé mászni. Egy USB-kábel elég olcsó! Most ennél jobb megoldás nem jutott eszembe. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
dodibasa #10152 üzenetére
Használd a "Válasz" gombot.
"Az én gépemben nem írt rá hibát a sentinel ."
Aha, jaja, mert a Sentinel a tápot is ellenőrzi, ugye?
Olvasd el a tápos topic első hsz.-ét, és keresd ki a tápegységed márkáját a "Nem ajánlott, veszélyes tápok" kategóriában.Meg fogod találni.
De ahogy neked jólesik... Ha szeretnéd, használd tovább nyugodtan. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
dodibasa #10135 üzenetére
5 percen belül szerkesztheted a hozzászólásodat, erre nagyon gyorsan rászokhatnál.
"én tápom 300 wattos"
Aha, jaja, azt a márkát meg típust ismerem, jó darab."az ővé nem tom mert valami kínai írások vannak rajta"
Ühümm, tök jól hangzik, akkor biztos rohadt jó táp az is. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
dodibasa #10133 üzenetére
"Én gépembe beletettem ott másik táp van"
Bocs de nem értelek. Most akkor megint másik gépen próbálkozol, aminek más tápja van? Na mindegy, a gépben, amivel próbálkoztok, milyen típusú+teljesítményű tápegység van?Drivert ezekhez jobb esetben nem kell külön beadni. Native IDE mode (Disabled) és hasonlókkal is kikerülhető, ha van rá lehetőség. Ilyesmi: [link]
Vagy integrált telepítőlemez (pl. SP3) készítése ezzel a módszerrel: [link]
Ha mégis, cikk:
Windows Portal: Windows telepítése SATA-merevlemezre - telepítőbe integrált meghajtók
Logout: SATA driver integrálása -
Sk8erPeter
nagyúr
Bocs az OFF-ért, de ezt muszáj:
Tudtátok, hogy "pillanatnyilag amit a forgalomba' általába' vásárolnak otthonra személyi számítógépnek, azok általába' 1 GB-osak"?
---> [A Nemzeti Nyomozó Iroda a világrekord-fogásról] -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #10089 üzenetére
Na igen, sajnos valami ilyesmire gyanakodtam én is, köszönöm válaszod!
Ezek szerint találkoztál már ilyennel.
Nővérem ismerőse valami biztonságtechnikai informatikus, az ő gépéről készült a másolás, lehet, hogy ő állított be alapból ilyen hülyeségeket a gépén?Pl. épp a szakmája miatt egy kicsit paranoiás (
), ezért beállította, hogy a gépéről készült másolat más gépen ne jelenhessen meg? Mondjuk jelen esetben sok értelme nincs, nem az volt a cél, hogy nővérem ne tudja megjeleníteni más gépen. (mondjuk igaz, a másolatok készítését nem ő végezte, akkor lehet, hogy eszébe jutott volna leszedni a védelmet)
Tehát ha jól értem, jelen esetben akár fejre is állhatok, akkor se fogom tudni lementeni az adatokat a kulcs nélkül. És újból össze kéne kötni az eredeti géppel, megoldani a fájlvédelem mellőzését, és ismét másolni. Hmm, hát mókás lesz, mert a srác külföldön van. Na, ezek szerint szívás. Továbbítom a jó hírt.
Köszi a választ! -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #10086 üzenetére
Ami a legfurcsább számomra: Windows Intézőben nézegetve a könyvtárak és fájlok színe ZÖLD!!!
Kivéve két könyvtárat, ezek gond nélkül olvashatóak!
Mutatok is erről egy kis részletet:
A fájlokról: [kép]Ez mit akar jelenteni?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10085 üzenetére
Nem a tápellátás stabilitásával van a baj, mert most pl. GetDataBack-kel visszaállítottam korábban törölt fájlokat, amiket gond nélkül megnyit! Pl. 600 MB-os avi fájl-t állítottam vissza, jópár jpeg-et is sikerült, amik azonban nem olyan fontosak (épp ezért lettek törölve), mint épp azok a képek, amiket nem sikerül megnyitni.
Milyen kerülő megoldás létezik a jogosultságok megszerzésére? Létezik az, hogy egy adott géphez kötve nyílnak meg csak fájlok? Mert most nővérem azt állítja, hogy csak azon a laptopon lehetett megnyitni egyes fájlokat, amiről átmásolta, másik laptopon gond volt vele.
Ez mi a frász?Én még ilyennel nem találkoztam.
Egyébként igen, 5 V-ot igényel, rá van írva közvetlenül a csatlakozóhoz. De mondom, ez a része tökéletesnek látszik, írni-olvasni jól tudja azokat a fájlokat, amiket meg lehet nyitni, a többihez viszont nem értem, miért nem férek hozzá.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #10082 üzenetére
GetDataBack-kel gond nélkül át tudom másolni a vinyómra, de minek - ugyanaz a probléma, ott se férek hozzá. Képeknél nincs villámnézet.
Lehet, hogy titkosítva volt a vinyó? Vagy azt másképp kell elképzelni?
Most nincs ötletem.A jobb klikk Tulajdonságok - Összegzés fülön ez a szöveg jelenik meg a "Speciális" nézetben (Egyszerű nézetben semmi): "A választott forrásoknak nem érhetőek el a közös összegző tulajdonságaik."
Mire lehetne gyanakodni?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10079 üzenetére
Ez alapján akkor a rendszerpartícióm nyugodtan lehetne FAT, ott fontos információkat úgysem tárolok, minden egyéb az adatok számára fenntartott partíción van.
Akkor tehát érdemes lenne szerinted a swap-ra és rendszerpartícióra FAT32, az adatpartícióra meg NTFS fájlrendszer?
Egyébként most az számomra nem tiszta, hogy a Windows-ban a simán FAT-ként megjelölt fájlrendszer melyik is, a FAT12 vagy FAT16?
Igazából már a swap-partíció kérdését nem is tekintem annyira fontosnak, főleg, hogy kikapcsoltam...(ahogy korábban tanácsoltad is) (mert minek menjen, ha úgyis van 2 GB RAM, és nem használok memóriazabáló alkalmazást?)
-sure paraméterrel kapcsolatban: akkor elnézést kérek, valamelyik honlapon ezek szerint baromságot írtak, pont azt írták, hogy ennek a kapcsolónak a hatására kérdez rá, hogy biztos akarod-e... Azt hittem, a "sure" jelen esetben az "Are you sure?" kérdést foglalja magában.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tök más:
nővérem hazahozott egy USB-s külső vinyót, amihez Mini-B USB-csatlakozó és egy külön tápellátás tartozik.
A típusa nekem nagyon nem mond semmit, HD Sentinelből kimásolva:
Interfész: Cypress AT2+ USB/ATA
Lemez modelszám: IC25N020ATCS04-0
Alul az szerepel, hogy Hitachi gyártmány, ami meglepett, mert kívülről egy noname tápnak látszik, csak annyi van ráírva márkajelzésként, hogy "integral", meg egy jelzés, hogy USB 2.0-s, ennyi.
Persze a tápellátó kábel külföldön maradt, mindegy, faterom egy telefontöltő gyors átalakításával készített hozzá egy 5 Voltos tápegységet (méregetve is stimmel).
Na, nem is ez a lényeg!
Sikerült beüzemelni, működik a vinyó, látszanak rajta a képek, amik viszonylag fontosak lennének, de villámnézet Windows képmegjelenítőben nincs, mivel nem fér hozzá a fájlokhoz, másoláskor meg ezt írja ki:
"Hiba a fájl vagy mappa másolása közben. ... nem másolható: Hozzáférés letiltva.
Ellenőrizze, hogy a lemez nincs-e tele, nem írásvédett-e,
és hogy a fájl pillanatnyilag nincs-e használatban."
Total Commanderben csak "Hiba: nem olvasható..."Azt hittem, hogy a könyvtárak vagy az egész vinyó saját tulajdonba vételével esetleg megoldódik a gond.
chkdsk-et is lefuttattam rajta, HD Sentinel szerint az állapotnál ez szerepel: "A merevlemez 30 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült."
Szóval elvileg nincs para az állapotával.Mit lehetne vele kezdeni, hogy hozzáférjek a fájlokhoz?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10076 üzenetére
"Ezt sem egyszerű megítélni, de a FAT gyorsabbnak tűnik, úgyhogy XP-t én FAT32-n szoktam futtatni."
Tényleg? Ezzel most alaposan megleptél.
Manapság akkor nem értem, mi ez a fene nagy NTFS-mánia, ha azt mondod, különösebb hátrány nem származik a FAT-ből. Én eddig úgy tudtam, hogy az NTFS a folyamatos írás-olvasás miatt még gyorsabb is (ez a folyamat alapvetően nyilván jobban igénybe veszi a vinyót, de azt hittem, hogy ezzel együtt vagy épp emiatt - hogy folyamatosan dolgozik - gyorsabb!), nemhogy lassabb a FAT-nél... Meg eddig azt gondoltam, hogy átlagos teljesítményben is jobb az NTFS...Ha tehát mondjuk van egy különálló swap-partícióm, akkor azt érdemes FAT-re formázni? Akkor is FAT32 vagy FAT? Már lassan az is felmerül bennem, hogy vissza kéne térni az őskorba.
(Mondjuk az biztos, hogy a DOS kevésbé erőforrás-igényes...
Na jó, legyen Win 3.1.
)
Most akkor már kissé össze vagyok kavarva: akkor mégis miért jobb az NTFS? Pl. teljesítményben? Itt van egy összehasonlító táblázat: NTFS vs FAT - itt az Overall Performance-nél azt írják NTFS esetén: Low on small volumes, High on Large, FAT-nél pedig: High on small volumes, Low on large. Tehát akkor nem jobb mégis a teljesítmény nagy partíciókon? Mondjuk persze az is kérdés, hogy jelen esetben mi számít "nagy" kötetnek/partíciónak...
A "hibatűrési toleranciára" (ez mi is pontosan??) pedig FAT32 esetén minimális értéket írnak, míg NTFS esetén maximálisat...
Most már azt sem tudom, legközelebb mire formázzam a rendszerpartíciómat...----------------------------
"ghost.exe -clone,mode=prestore,src=1:4\backup.gho:1,dst=1:2 -RB"Viszont gondolatolvasó vagy, mert már ezerszer gondolkoztam rajta, hogy be kéne tenni a bootmenübe egy Ghost-olási lehetőséget, mint laptopoknál, csak nem néztem utána a paramétereknek.
Az 1:4 illetve 1:2 esetén az 1 az az 1. lemez? Tehát ha pl. több vinyó van benn, és én épp a 2. lemezen tárolom a ghost-image-et, akkor ugyanez, csak 2:4 ill. 2:2?
Még valami: ha mondjuk a Ghost könyvtárban tárolom az akarmi.gho képfájlt, akkor az stimmel, hogy src=1:4\Ghost\akarmi.gho:1 ? Itt mi az az :1 a végén?
Bocs, ha ez OFF, nem is fogom tovább firtatni itt a témát, csak még ezt szeretném megkérdezni...
Egyébként ez nyugodtan mehetne szerintem a Ghost-topic első hsz.-ébe, mert elég hasznos info.
Mondjuk én a végére magamnak még odatenném a -sure paramétert, nehogy véletlenül hülyeséget csináljak. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
iteq47 #10073 üzenetére
A swap-partíció a lapozófájl számára fenntartott partíció, érdemes ezt a vinyó fizikai elejére tenni, mert ezáltal gyorsabb az elérés. Egy kis plusz infó erről: A swap-partíció elhelyezése a merevlemez elejére. Olvasd el!
Az a kérdés, hogy külön "install" partíció hova kerüljön (ahogy írod), eleve értelmetlen, mert ilyen nincs. Ha telepíted az operációs rendszert egy partícióra, akkor az lesz a rendszerpartíció, és kész. A második legyen a rendszerpartíció.
Ezenfelül legyen egy harmadik partíció, amin az egyéb adataidat tárolod (zenék, fényképek, dokumentumok, akármi). Ez azért jó, ha külön van, mert így bármikor gond nélkül újra tudod telepíteni a második (rendszer)partícióra az operációs rendszert, anélkül, hogy hozzá kéne nyúlnod (pl. formázni) a harmadik partícióhoz, és fejvesztve mentened kéne mindenhova (amit persze mindig kell!). Azért persze az újratelepítésnél érdemes odafigyelni, melyik partíciót formázod...(Szóval ezért kell előtte menteni.) Ha címkével látod el a partíciókat (elnevezed), akkor még egyértelműbb a telepítés során is, hogy melyik partíción micsoda van.
Tehát még egyszer a partíciók sorrendje: 1. swap (lapozófájl) 2. rendszer 3. egyéb adat -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10072 üzenetére
Mondjuk Ghost tényleg nem nehézkes, azért elég jó dolog, ha 6 és fél perc alatt van egy komplett rendszered a fontos drivereiddel és szoftvereiddel együtt, egy olyan mentéssel, amit még akkor készítettél, amikor nem volt teleszemetelve a géped.
(XP-t legalábbis ennyi idő alatt állította vissza legutóbb.)
Gondolom a fájlrendszer-tesztelésnél arra jutottál, hogy az NTFS magasan veri a FAT-et, ha oprendszert futtatsz rajta, nem?
Köszi egyébként a többi infót is. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10070 üzenetére
"Mondjuk én az oprendszer alatt is simán lecserélem a fájlrendszert (akár NTFS-ről FAT32-re, sőt FAT16-ot is próbáltam alá)"
És tulajdonképpen ennek mi értelme? Vagy csak így tesztelgetted a gyorsaságbeli különbségeket? Vagy notórius fájlrendszer-cserélgető vagy?
Amúgy Ghost-olsz előtte vagy milyen módszerrel cseréled? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10067 üzenetére
Jaaa, tehát akkor emiatt van az is, hogy ha megnézed egy könyvtár vagy fájl tulajdonságait, akkor más a méret és más a "lemezterület" vagy "foglalt méret"? Ezért foglal több helyet a vinyón, mint amennyit a mérete alapján foglalnia kéne, mert a klaszterméretek miatt nagyobb lesz a veszteség?
A másik szempontra pedig: ezek szerint a "The smaller the cluster size, the more efficiently your disk stores information" mondatnál a hatékonyság szó nem a gyorsaságot, hanem a kisebb veszteséget jelenti?
Ha fontosabbnak tartom a gyorsaságot a helyfoglalásnál (pl. 1 TB-os vinyónál már nem annyira hat meg az esetleges veszteség), akkor nyugodtan állíthatom nagyobbra a klaszterméretet? Nálam jelen esetben a táblázat és a chkdsk alapján is (és manapság az emberek többségénél, akiknek 2 GiB-nál nagyobb merevlemezük van, és alapértelmezettként formázzák a vinyót) 4,096 byte (4 KB) a klaszterméret. Vajon érdemes ezt mondjuk felnyomni 8192-re vagy az ebből eredő nyereség (gyorsulás) nem akkora, hogy megérje? (nyilván csak egy esetleges következő formázásra értve) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #10061 üzenetére
MS-nél ennyit találtam ezzel kapcsolatban:
The Default Cluster Size for the NTFS and FAT File Systems
"All file systems that Windows XP uses to organize the hard disk are based on cluster (allocation unit) size, which represents the smallest amount of disk space that can be allocated to hold a file. The smaller the cluster size, the more efficiently your disk stores information.
If you do not specify a cluster size for formatting, Windows XP Disk Management bases the cluster size on the size of the volume. Windows XP uses default values if you format a volume as NTFS by either of the following methods: By using the format command from the command line without specifying a cluster size.
By formatting a volume in Disk Management without changing the Allocation Unit Size from Default in the Format dialog box.
By using the format command from the command line without specifying a cluster size.
By formatting a volume in Disk Management without changing the Allocation Unit Size from Default in the Format dialog box.
The following table shows the default values that Windows XP uses for NTFS formatting.Drive size
(logical volume) Cluster size Sectors
----------------------------------------------------------------------------------
512 MB or less 512 bytes 1
513 MB - 1,024 MB (1 GB) 1,024 bytes (1 KB) 2
1,025 MB - 2,048 MB (2 GB) 2,048 bytes (2 KB) 4
2,049 MB and larger 4,096 bytes (4 KB) 8
Drive size
(logical volume) Cluster size Sectors
-------------------------------------------------------------------------------
512 MB or less 512 bytes 1
513 MB - 1,024 MB (1 GB) 1,024 bytes (1 KB) 2
1,025 MB - 2,048 MB (2 GB) 2,048 bytes (2 KB) 4
2,049 MB and larger 4,096 bytes (4 KB) 8The maximum default cluster size under Windows XP is 4 kilobytes (KB) because NTFS file compression is not possible on drives with a larger allocation size. The Format utility never uses clusters that are larger than 4 KB unless you specifically override that default either by using the /A: option for command-line formatting or by specifying a larger cluster size in the Format dialog box in Disk Management."
A félkövérített mondat számomra homályos: "The smaller the cluster size, the more efficiently your disk stores information" Minél kisebb a foglalási egység mérete, a lemez annál hatékonyabban tárol információkat.
De a táblázatban látható, hogy minél nagyobb a logikai egység mérete, arányosan annál nagyobb lesz a cluster méret is - most ebből az következne, hogy minél nagyobb egy partíció, annál kevésbé hatékony a fájltárolás módja.Rosszul értelmezem?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10039 üzenetére
Megint tanultam valamit...
És most lesz mit nézegetnem, köszönöm a hasznos infókat!
Még egy dolog felmerült: mennyiben számít formázásnál az, hogy mire állítod a "Foglalási egység mérete" opciót? "Alapértelmezett"-en szoktam hagyni, de létezik még pár lehetőség: Alapértelmezett, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16K, 32K, 64K. Más méretre állításnak milyen következményei vannak? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kernel #10034 üzenetére
Tulajdonképpen nem a zero fill műveletre lettem volna kíváncsi (azt már csináltam, nem egy nagy művészet), inkább az a mondatod fogott meg, hogy "Az XP újonnan vásárolt merevlemezeknél csinál ilyet, lényegében csak annyi, hogy létrehozza a szabvány MBR-szektort a boot-kóddal, de még partíciós-tábla nélkül. Ezt nyilván onnan tudom, hogy diskeditorral megfigyeltem, mit művel."
Tehát akkor utóbbit a HxD-vel illetve a Runtime-féle DiskExplorer-rel lehet nézegetni?
Nyilván először nem sokat fogok érteni belőle, de ezt is meg kell tanulni.
Akkor kezdjem a DiskExplorer "View: as Hex (F3)" utasításával? Van egy vinyóm, amin tudnék kísérletezgetni, a rajta lévő adatok megvannak máshol. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
edward2 #9962 üzenetére
Csak azt nem tudom, miért nem használod már azt a programot a WD-hez, amit mondtam... Zero fill-t megpróbálhatnál vele még végső mentsvárként.
De én visszavinném azt a vinyót gariba kicseréltetni, nehogymár pár nap alatt több mint ezer hibás szektor keletkezzen rajta... Lehet, hogy hibás darabot kaptál.
De persze az is lehet, hogy a tápod vagy a kábeled szar, és a te hibád az egész.
liksoft is sokszor el szokta mondani, hogy csak akkor hiszi el, hogy egy tápegység megfelelő teljesítményt ad le, ha oszcilloszkóppal mérve is meggyőződött erről...
Legegyszerűbben úgy tudnád kiszűrni, hogy a tápegység-e a hibás, hogy legalább a teszt erejéig kicseréled egy másikra. De ettől még nem fognak eltűnni az immár hibásnak ítélt szektoraid... (ugyanez vonatkozik az adatkábelre, nem olyan drága, hogy ne tudnál szerezni egyet, úgyis bármikor jól jöhet) -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
edward2 #9957 üzenetére
Lehet, hogy több esélyed lesz így lefuttatni, mint Windows alatt.
De addig nem tudod meg, amíg ki nem próbáltad. Írd ki egy újraírható CD-re, nem egy nagy mutatvány.
Amúgy az a rengeteg szektor már konkrétan áthelyezésre került a tartalék területre vagy még csak bizonytalannak ítélte? A HD Sentinelben látszik.
Reméljük még nem kell keresztet vetned a vinyóra. Érdekes, mert eléggé tápellátási problémának tűnik (vagy adatkábelhibának, de még mindig nem reagáltál az ezzel kapcsolatos kérdésemre, immár sokadszor). -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
echterion #9944 üzenetére
Akkor az adataidat mentsd le biztonságos helyre, aztán ha mindent lementettél, ereszthetnél a vinyóra egy zero fill-t (ez minden szektort nulláz), meg chkdsk-et.
Esetedben SeaTools for DOS kell hozzá. (ISO, ha nincs floppy-d) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
SchDerGrosse #9932 üzenetére
Addig nem is lesz ikonja (pontosabban meghajtó-betűjele), amíg nincs formázva!
Start - Futtatás - diskmgmt.msc (Lemezkezelés)
Itt a vinyóra rákattintva jobb gombbal tudod particionálni, formázni. (új vinyónál bepipálhatod a "Gyorsformázás"-t) -
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
#53614870 #9913 üzenetére
Az adatlapodról sem derül ki, milyen tápegységed van.
Esetleg kábelcsere, chkdsk, ... -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
regvoltrossz #9909 üzenetére
Ha jól tudom, ez a vinyó jumperelhető.
A hivatalos WD oldalról: Jumper Settings Guide.
Ami a Te esetedben érdekes: 5-ös és 6-os tüske rövidrezárása jumperrel:Szerk.: hoppá, ezzel kissé elkéstem, nem ártott volna frissíteni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
regvoltrossz #9907 üzenetére
Igen, működik! Van, hogy jumperrel kell megoldani, van, hogy szoftveresen.
A szoftver letölthető a gyártó honlapjáról, a jumperelés módja meg látható a vinyó matricáján (ha egyáltalán van jumperelésre lehetőség).
Ha megmondod a vinyód típusát, segítünk abban is, hogy konkrétan mivel tudod visszaállítani a sebességet SATA 1-re. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Hardtech #9893 üzenetére
Uhh, hát kemény dió elolvasni a hsz.-edet...
Legközelebb tagold már egy kicsit jobban, légyszíves, ez a fórumozás etikettjének egyik alapszabálya...
Az adataid tehát megvannak máshol? Akkor az ominózus vinyót lehet teljesen formázni? Akkor miért nem azt teszed? És ne bohóckodj ilyen Partition Magic-ekkel, a formázás céljára tökéletesen megfelel az XP-telepítőlemez. (vagy Vista, mindegy, gondolom nem Linux-ot használsz, amúgy arra is lenne megfelelő progi) Sosem értem, miért ragaszkodnak olyan sokan ehhez a Partition Magic-bénasághoz, többet árt, mint használ.De az is lehet, hogy tápellátási gondok vannak (ha újraindulgat a gép), ha ki tudnám hámozni a lényeget a hsz.-edből, akkor könnyebb lenne válaszolni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát ez így elsőre nem a HDD hibájának tűnik, ha már a monitor sem kap jelet.
CMOS Resetet próbáltál már? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liqquid #9880 üzenetére
FAT és NTFS: mindkettő külön-külön fájlrendszer. Ha a vinyód FAT-re (FAT32-re) van formázva, akkor arra, ha NTFS-re, akkor arra.
Itt van egy összehasonlítás a Microsoft oldalán: [link] vagy prog.hu: [link]; Wikipédia: NTFS, stb.
Ezeket tanulmányozd át, hogy értsd a különbséget.
Már elég kusza, hogy mi is az igazi probléma, de ha elveszett a partíciód, akkor eressz rá GetDataBack for NTFS-t. (regelt változat kell ebből is a visszaállításhoz) -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9847 üzenetére
"alaplapi VGA-s 256 rammal ellátott gépre csak akkor teszek 3 winyónál többet, ha azt 500-600W-os táp hajtja."
Ezt ilyen biztos ami tuti alapon? Csak hogy mindenképp legyen kellő tartalék? Mert gondolom egyébként elég lenne kisebb táp, de persze szakemberként gondolom jóval elővigyázatosabb vagy, ismerve az esetleges kockázatokat...
Bocsi, hogy most így kiemeltem ezt a szövegrészletet, csak érdekelne. -
Sk8erPeter
nagyúr
Nekem is ugyanúgy 1 TB-os Hita-m van, és eleinte én is sokat nyavalyogtam a rengeteg kerregés miatt, mert engem is rohadtul idegesített, de úgy van, ahogy Dzsekó írta, ez a "kalibrálás" egyre ritkul. Most már tényleg alig kerreg! Szóval én is meg vagyok nyugodva. Légy türelemmel, soká tart, de abbahagyja.
Amúgy a másik vinyós topicban audi100td és engusz is próbálták a "Sharkoon Vibe Fixer"-t, ami állítólag nekik nagyon bevált, szinte teljesen "megszünteti" a HDD zajongását, ami leginkább a házzal való rezonanciából következik. Itt van róla egy-két kép: [link]
Én is terveztem, hogy veszek, de aztán úgy döntöttem, hogy majd inkább készítek házilag hasonlót, még ha nem is lesz olyan szép, legalább megvolt az alkotás öröme.Szerk.: pontosítok, a vinyó a kerregést nem hagyja abba teljesen, mert nyilván az oprendszer dolgoztatja. De a kezdeti rendkívül gyakori kerregés egyre ritkul. Már önmagában sem számít egy halk vinyónak ez a típus, de valamit valamiért. Nagy kapacitás, gyorsaság, ez nagyobb zajjal jár. Kivéve, ha megoldod, hogy ne érintkezzen a házzal.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Thunderzolee #9802 üzenetére
-
Sk8erPeter
nagyúr
Az IDE-s Maxtor jumperelésének SEMMI köze a SATA-s vinyódhoz. Felejtsd már el azt a jumperelést.
És liksoft arra célzott, hogy az ÚJ VINYÓT formázd, NE a régit, amin az adatok vannak!!!
XP-ből:
Start - Futtatás - diskmgmt.msc (Lemezkezelés)
Na, itt már látod a "vacsi új" Samsung vinyódat?
Amíg nem formattáltad, nem kapott betűjelet, nem is fogod látni a Sajátgépben. Fizikailag ott van, de logikailag nincs.
A vinyó típusának megállapításához nem kell kivenni fizikailag a gépből a vinyót, elég akár megnézni HD Sentinelben.
Még egyszer hangsúlyozom, hagyd békén a Maxtor vinyódat, nehogy azt formázd! Arra semmi szükség. -
Sk8erPeter
nagyúr
A terrás Samu SATA-csatlakozós, nemde?
Arra nem is kell jumper, mert az csak a sebességét állítaná vissza SATA 1-re. (Persze akkor nem kell, ha az alaplapod támogatja a SATA 2-t.)
Vinyótípust is írhatnál, elég nehéz enélkül megmondani, hogy jól jumperelted-e a Maxtort.
Mi az, hogy "egyszerre nem akar menni a 2", az XP egyszerűen nem bootol? Akkor sem, ha a bootsorrendben az XP-s Maxtort állítod első helyre?
Kicsit értelmesebb probléma-leírást kérnék. -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Thunderzolee #9783 üzenetére
Ha a HD Tune teszt közben használtad a gépet, akkor terhelted a vinyót is, ezért érthető a "törés" a görbében.
A prociterhelés most elsőre számomra nem tiszta, majd valaki megmondja. -
Sk8erPeter
nagyúr
Köszi Imco és Dzsekó!
Ez most azért volt igazából érdekes, mert ezzel esetleg meg lehet úszni egy GetDataBack-es tökölést, amennyiben valaki csak véletlenül töröl egy partíciót, tehát van esély a visszanyerésre. Nemde?
Na, úgyis van egy vinyóm, amit backup-ra használok mostanában, az adatok úgyis megvannak még egy helyen, majd jól letörlöm "véletlenül" az egyik partíciót, és ráküldöm ezeket a progikat.Ki kell próbálni.
Amúgy épp 9.7-est használok. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9747 üzenetére
Kernel és liksoft, ismét le vagyok nyűgözve.
Ennél érthetőbben kétlem, hogy megtaláltam volna szakkönyvekben
Ismét kicsit felhomályosítottatok a dolgok hátteréről, köszönöm.
Tehát ha jól értem, a lényeg, hogy azoknál a kábeleknél, ahol nincs "szakadás" az egyik érben, ott sima jumpereléssel meg lehet oldani, hogy akármelyik végére kerüljön az eszköz (amennyiben két eszköz van), amelyik kábelnél viszont hiányzik egy darab az érből, ott mindenképp a masternek kell a kábel végére, a slave-nek a közepére kerülni. Egy eszköz esetén viszont mindenképp a kábel végére kell csatlakoztatni a vinyót, a kábelvég elektromos lezártsága érdekében (hogy ne legyenek zavarok).
"Sok munkád lehet a keresésben." Azt hiszem, legfeljebb három percet töltöttem el ezzel, nem volt nagy cucc a kereső segítségével megtalálni
(pl. "közép" vagy "közep*" szótöredékek, stb.
)
U.i. egyébként most csak magamnak foglaltam össze a dolgokat...
-
Sk8erPeter
nagyúr
Mivel csináltad a partíciós tábla újraépítését?
Most nézegettem a Hiren's Boot CD-t (már ideje volt), ott van pl. egy Active Partition Recovery nevű szoftver (raktam fel róla képet - Virtual PC-vel próbáltam ki), azzal lehet ilyesmit? Vissza lehet állítani a véletlenül letörölt partíciókat?
Vagy a Disk Commander-rel?
Esetleg RecoverSoft Media Tools Pro-val?
stb.A lényeg: érnek ezek valamit?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Mindig lenyűgöz, hogy milyen komoly szakmaisággal (és láthatóan tényleges szakmai háttértudással) tudod leírni a dolgokat.
Nálam viszont furcsa, hogy több alkalommal volt, amikor a kábel (80 eres) közepére kötöttem a masternek jumperelt vinyót, és a végére a slave-et, akkor egyszerűen a BIOS-ban nem látszott egyik merevlemez sem, mintha "ütközés" lenne, egyszerűen nem ismerte fel. Amikor átraktam a "megfelelő" helyre a vinyókat, akkor onnantól kezdve nem volt gond.
Ezért is írtam, amit írtam, tapasztalatból, nem a levegőbe beszélve, de persze lehetnek esetleg más okai, amikről fogalmam sincs.
Amúgy soha nem tudtam, mi a tényleges szerepe a kék, alaplapra való csatlakozóvégnek, most már ezzel is tisztában vagyok...
Egyszer fater véletlenül rosszul kötötte be a DVD-írót, aminek feltűnően szar volt a sebessége, ekkor én meg véletlenül vettem észre, hogy nem a kék csatlakozó van az alaplapon, ezek szerint a sebességváltozás ennek volt betudható, nem haluztam.Ja, még valami:
"Ennek annyi a jelentősége, hogy ha a kábelvég levegőben lógna, vagyis elektromos szempontból lezáratlan, az nagyfrekvenciás reflexiók forrása lehet."
A középső csatlakozó viszont mindenképp lezáratlan marad, amennyiben csak egy eszköz van a kábelen, ez miért nem okozhat hasonló jelenséget? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #9733 üzenetére
Nem mindegy. Ezt az is igazolja, hogy a régebbi lapjaimnál ha jumperoltam (NEM cable select-en hagytam), és "rossz" helyre csatlakoztattam a vinyót, akkor nem ment.
Egyébként csak nézz meg pár hsz.-t ezzel kapcsolatban, köztük van liksoft-é +[link], Thrawn-é, Dilikutyáé, remélem azért ezek a nevek (és a linkelt hsz.-ek) már meggyőztek...
Neked lehetett szerencséd, nekem nem volt, tulajdonképpen nem tudom, miért épp a távolabbi kell, hogy a master legyen, de így van, oszt jóvan. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fatal1tyUSER #9722 üzenetére
Nincs mit!
Reméljük, a HD Sentinelnek van igaza!Egyébként utóbbit javasolják a legtöbb helyen (itt Mo.-on biztos, mivel magyar fejlesztésű a program
), a HDD Health-ről még sehol nem olvastam, dehát persze ez nem jelent semmit.
Itt van egyébként PH!-s cikk a HD Sentinelről: [link] -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martin9158 #9720 üzenetére
Vinyó típusa nélkül nehéz lesz segíteni. Hogy melyik jumpert hogyan és hova, az a vinyó tetején a matricán szerepel.
Egyébként lehetnek meghatározhatatlan inkompatibilitási akadályok is, mint azt korábban liksoft-tól megtudhattuk.
De az se mindegy, a PATA kábel melyik végére kötöd a vinyót. Mastert a legvégére (ami az alaplapra megy, annak a csatlakozója általában kék, na, attól legmesszebb lévő a master), Slave középre.
Jumpereket ennek megfelelően.
Szvsz eléggé lassítani fogják egymást. (szépen kihasználod)
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fatal1tyUSER #9717 üzenetére
1.) Ha jól tudom, a Partition Manager alapból gyorsformázást választ, az régen is gyors volt, a "lassú/teljes formázás" jóval tovább tart ma is.
Kernel írt elég jó hozzászólásokat az XP topicban a lassú és a gyors formázás közti különbségről, érdemes őket elolvasni! --> [link], [link]
A lényeg: új vinyónál nem is érdemes magad szivatni lassú/teljes formázással.
Normális jelenség, hogy egy ilyen nagy vinyónál is elég hamar végez a formázással, amennyiben a gyorsformázást választod.2.) Azért kukkantsd meg HD Sentinellel is, én nem ismerem a HDD Health-t, de a HD Sentinel elég megbízható progi.
Egyébként nagyon nem normális, hogy már ennyi idő után ennyit gyengüljön a kondíció. Lehet, hogy tápellátási hibája van, vagy rossz a kábel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Futás, futópályák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Akciókamerák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Autós topik
- További aktív témák...
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest