Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Sk8erPeter #9788 üzenetére

    Köszi a linkeket, bár sok új információt nem tudtam meg, eddig is tisztában voltam a tartalék területtel, meg a hibás szektorokkal, meg stb. Azt is tudom, h miért felesleges elektronikát cserélni HDD-ken, még ha ugyanolyan winchesterről is származna a csere-elektronika. :)

    Épp ezért kérdeztem, h mi érteleme van a HD Tune, vagy a Windows merevlemez szektorhiba tesztjének, ha a hibás szektorokkal úgy sem lehet semmit csinálni.

    Egyébként ez az egész úgy jutott eszembe, h van egy HDD-m, amin 1600-nál is több szektorhiba van. És nem tudom, mindet át tudja/tudta-e helyezni a tartalék területre. (Nem hiszem.) Ez egy 160GB-os HDD, IDE, és jó lenne pl. filmeket mobilrackben kölcsönadogatni rajt, de nem tudok nagyon rávenni semmit, mert egy darabig másolom rá az adatokat, aztán megáll, kattog picit, és lefagy a rendszerem, legalábbis egér nem reagál semmire, kénytelen vagyok újraindítani.
    Pedig ha ki lehetne zárni a hibás részeket a HDD-ről, akkor lehetne használni még.

    Lehet, h így elsőre butaság amit írtam, de jártam már hasonlóan:
    Egy anyagilag nem túl eleresztett ismim vett pár ezerért egy használt 40GB-os HDD-t, h arra tenne fel rendszert, de a Windows településkor végigformázza ugyebár a lemezt, ami valahol a háromnegyed-részig tartó formázás után megállt, és emiatt nem is tudott telpíteni sem. Elhozta, csináltam rá először egy 25GB-os partíciót, az sikerült.
    Továbbmentünk, 30GB-ost nem engedett.
    Így megpróbáltunk még egy 28GB-ost, azt engedte.
    Tehát logiukus, h a hibás rész(ek) 28GB után voltak, de mindenesetre erre már fel tudta tenni a rendszert.
    Ezzel párhuzamosan elkezdtem fórumozni, ill. keresni a merevlemez gyártójának oldalán olyan programot, ami kiiktatná a hibás részeket. Asszem Maxtor HDD volt, találtunk is hozzá programot, legalábbis a leírásból úgy tűnt, valami hasonló, csak kellett volna hozzá Floppy meghajtó, nekem meg van ugyan, de nincs bekötve, meg asszem már nem is működik; így abbahagytam az egészet.

    Mert ha lenne egy alkalmazás, amit lefuttatva összesítené a hibás részeket egy adott merevlemezen, és elmentené a HDD elektronikájára, h ezek és ezek a szektorok nem hazsnálhatók, akkor még ha csökkenne is a kapacitása a winchesternek, de használható maradna addig, amíg pl. a tányér-forgatómotor meg nem adja magát.
    Na ilyen programot keresnék, mert nem csak az az egy 160-as régi IDE HDD-m van, hanem még mellette egy 120-as, és egy másik 160-as is, bár azokon ennyi hibás szektor nincs, de szintén hasonló tünetek jelentkeznek, ha használni akarnám őket. Megakadnak, rosszabb esetben teljesen lefagyasztják a gépem.
    Így hiába van/lenne mobil rackekben kábé 400GB-om pluszban, ha nem tudom semmire használni őket.
    Pofátlan meg nem akarok lenni, h leformázom, eladom, aztán azt mondom, h sajnálom, nálam még működött.. :(

    ps:
    én is szoktam visszaállítgatni fileokat (egyik linkedben volt), nálam ez egy t×k általános művelet, én Active File Recoveryt használok. Legújabb poénkodásom, h fényképezőgépeket ha adnak lementeni a képeket róla, arról szoktam visszanézni a kinyerhető képeket.. ehhehhh.. :B (Persze csak titokban.)

    Mindenesetre köszi a linkeket. :R

    Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

Új hozzászólás Aktív témák