Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    Fruktóz kapcsán úgy tűnik, hogy kis mennyiségben 1g/ttkg alatt a fruktózt glükózra alakítja a vékonybél, felette viszont eljut a májba, amit elzsírosít, és a koleszterin szint növekedéshez is hozzájárul. Szóval úgy néz ki, hogy kis mennyiségben mégis biztonságos. Ha úgy vesszük, hogy a cukor és a kukorica szirup 50-50% glükóz - fruktóz, akkor ez egy 70kg-os emberre 140g cukrot jelent. Méznél is ez a 140g lehet a határ. A cukros lötyikben, gyümölcslevekben olyan 100g/L cukor van, úgyhogy elég könnyű túllépni, 1.5L elég hozzá. Gyümölcsöknél olyan 1.5-2kg gyümölcsben van ugyanennyi fruktóz, a gyümölcsökben lévő anyagok viszont lassítják a felszívódását, úgyhogy inkább a 2kg lehet a határ, azt nehéz túllépni, bár nem lehetetlen. Gyümölcsöknél úgy tűnik inkább az aszalt gyümölcsök nagy mértékű fogyasztása jelent veszélyt ilyen téren. Egyelőre ezek az újdonságok, de a kísérletek nagy részét állatokon végezték, szóval elképzelhető, hogy emberekre ezek nem igazak, vagy kisebb / nagyobb mennyiségben igazak. Abból kiindulva, hogy a nyugati étrenden élőknél előjön a nem-alkoholos zsírmáj, cukorbetegség, magas koleszterin szint, valószínűleg emberekre is ugyanúgy igazak ezek valami hasonló értékekkel. Szóval érdemes kerülni az édességek nagy mennyiségű fogyasztását. Egyébként az élelmiszeriparban használatos édesítőszerek pl aszpartám, mannitol, stb. sem jó alternatívák, mert azok meg a bélflórát cseszik szét és szintén elhízáshoz vezetnek. Az eddigiek alapján a xilit, eritrit, stevia a kivételek, de azokat meg nem használják, mert drágák.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák