5 év alatt 100 milliárd dollárt költött fejlesztésre az Apple, az AI a következő

Tim Cook újfent megerősítette, hogy nagy AI-tervekkel rendelkezik az Apple. És várhatóan alacsonyabb költségekkel valósítja meg azokat, mint a riválisai.

Az utóbbi másfél évben Tim Cook nem igazán válaszolt azon kérdésekre, hogy mit terveznek az AI kapcsán. A múlt hét csütörtöki, negyedéves jelentésük után azonban Cook közölte: hamarosan konkrét részleteket közölnek arról, mit terveznek AI-fronton.

Cook egy interjúban arról beszélt, hogy nagyon lelkesek az AI és a lehetőségek kapcsán, jelentős befektetéseket eszközölnek. Kitért arra is, hogy az elmúlt 5 évben 100 milliárd dollárt költöttek kutatás-fejlesztésre.

Az Apple riválisai ennyit vagy még többet költöttek ilyen célokra, de ezen felül adatközpontok kiépítésére is jelentős összegeket fordítottak, hogy legyen min futtatni az AI-megoldásokat.

A Microsoft a legutóbbi negyedévében 14 milliárd dolláros tőkeráfordítást eszközölt, a Google 12 milliárd dollárosat, míg a Meta éves szinten 40 milliárd dollárban gondolkodik. Az Apple egész 2023-ban csak 10 milliárdot költött ilyen célra.

Mivel az AI-versenyben egyelőre le van maradva, a befektetők és a tőzsdei árfolyam meg is „büntették” a céget: míg az Apple árfolyama inkább csökkent, a riválisok szárnyaltak. Bár a befektetők rettegnek a kilőtt, csillagászati költségektől (adatközpontok, speciális processzorok), azt várják, hogy ezek a cégek dominálnak majd az AI-piacon (Microsoft, Google, Meta).

Az Apple most célzott rá, hogy nem ezt az utat követi, mert bár a júniusi WWDC-n hoz új AI-funkciókat és frissíti a kínálatát AI-képes chipekkel, Luca Maestri pénzügyi igazgató szerint a tőkeráfordítások kezelése nem igazán változik. Vagyis továbbra is megosztják a költségeket a beszállítókkal, így sikerül a költségeket alacsonyan tartani már régóta, a készpénzállományt pedig bővíteni. Maestri szerint az adatközpontokkal is hasonló lesz: van saját kapacitásuk és használják másokét is, a modell régóta jól bevált, és kitartanak mellette.

Azt persze még senki nem tudja, hogy az új AI-funkciók miatt mennyien szaladnak majd új mobilt, tabletet és laptopot venni. Elemzők szerint az újítások segíthetnek az eladásokon (főleg a professzionális felhasználóknál), de szuperciklusra és robbanásra nem számítanak, inkább óvatosságra intenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények