-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
Most kell eladni, vagy jobb megtartani?
https://petapixel.com/2022/11/01/used-fujifilm-x100-series-camera-prices-are-surging-thanks-to-tiktok/ -
madgie
titán
X-T5, szép kályhaezüstben [link]
-
Ébri
senior tag
válasz randras_83 #36188 üzenetére
X-T20 után X-T4-en javult a 35/1,4, nekem azóta nem volt vele gyorsaság gondom, igzz nem sportot fotózok vele sötétben. Szóval szerintem azért az is kérdés, mire kell, mert nagyon hasznos a gyors AF, de ha sose kell, akkor nem feltétlenül előny. A /2 sorozat Fujiból tényleg érezhetően gyorsabb.
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36182 üzenetére
Én az olcsó XC 35/2-t venném, fasza kis cucc az. Vagy ha kell a nagyobb fényerő. akkor nyilván nem azt
-
MODERÁTOR
válasz randras_83 #36186 üzenetére
Elhiszem, több helyen is ezt olvastam, illetve videókban is mondták, csak azt tettem hozzá, hogy nekem egyszer sem volt bajom még a sebességével.
Tényleg, szerintetek ez a régi 1.4-es páros, a 23-as és a 35-ös az új 40 megapixeles szenzorokat kiszolgálja még megfelelően?
-
randras_83
addikt
válasz lugosi #36183 üzenetére
A 35 f2 érezhetően gyorsabb mint az 1.4 ami a tuti a Fuji 33 F1.4 csak az ugye másik árkategória.
A viltroxok bizonytalanabbak AF-ben, nyitva több a CA is viszont annyi pénzért teljesen rendben vannak.
@Stauffenberg: ha úgy van tudok mutatni 33 56 is viltroxot illetve ennek a Fuji variációját is.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/randras83/
-
Mr.Csizmás
titán
vixi 23 és 56-ot tudok mutatni, ha kell.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
s4tch
veterán
Viltrox 33mm és Fuji XF f2 van. Nehéz lesz dönteni a kettő között. A Fuji kompaktabb és valamivel határozottabb az AF gyenge fényben, a kattanós blendegyűrű is mellette szól, de a Viltrox képe semmivel sem rosszabb, és az az f1.4 marha jól jön néha.
-
MODERÁTOR
Nekem a régi 35/1.4 van és én úgy érzem hogy teljesen rendben van az AF sebesség.
-
Stauffenberg
nagyúr
Mivel a héten rendszert váltottam, lassan elkezdem árulni a Micro 4/3 cuccaimat és nézem az objektívek utódjait, ami nekem most első körben fontos az egy ekv. 50mm és egy ekv. 85mm környéki fix.
Írom megjegyzésben hol tart a kutakodásom és jól lépjetek rám felülbírálással ha valami (már) nem igaz.
~50mm (ekv)
a) Fujifilm XF 35mm f/2 WR
b) Sigma 30mm f/1.4
c) Fujifilm XC 35mm f/2
d) Viltrox 33mm f/1.4Tudom belevehettem volna a legendásan karakteres f/1.4-es gyári Fuji XF-et is, de nekem ennél az üvegnél fontos, hogy még aznap élesre állítson az AF. Ez a könnyebbik feladvány talán, mert az f/2 WR nem egy vagyon és az X-T3-hoz legalább lenne egy időjárásálló objektívem. A Sigma mellett szól, hogy van némi fényerő többlete és egy hangyányit szélesebb látószöget tud, de AF-C módban nem túl acélos. De azért érdekelnek a gondolatok ha valakinek van tapasztalata a többivel is.
~85mm (ekv)
a) Sigma 56mm f/1.4
b) Viltrox 56mm f/1.4Itt meg vagyok lőve, mert sokat bújtam az internetet és eddig nagyjából arra jutottam, hogy a Sigma lemossa a Viltroxot élességben (pláne teljesen nyitva) és külföldön hiába van nagyobb árkülönbség, itthon csak alig és fotóban teljesen oké az AF teljesítmény, de videóban állandóan huntol akár a 30mm-es tesója (elvileg firmware frissítésenként javult, de fogalmam sincs, most hol tart).
A Viltrox ügyesebb videó AF-ben, van blendegyűrű és fémből van az egész (nekem utóbbira nincs fétisem), de nyitva elég érezhetően tolja a purple fringinget és nem olyan karakteresen-bájosan, mint az egyik kedvenc objektívem az Olympus 45mm f/1.8.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36180 üzenetére
Nekem egyelőre a 4K bemenet is elég, de a 6K egy jópofa kompromisszum lehet.
Illetve tényleg jó lenne, ha elterjedtebb funkció lenne az in-camera digitális zoom és ezt többféle módon is meg lehetne valósítani:
a) Pixel pontos 4K kivágat a 8K anyagból
b) Pixel pontos 4K readout a szenzor egy adott területéről
c) Ugyanaz, mint a b) csak 5-6K felbontással de 4K-ra oversampling mellett -
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36179 üzenetére
6K-ból is lehet szépen croppolni, sőt, a Mavic 3-nál az 5.2K is enged egy kis játékot ebben. Szerintem is elég még bőven a 4K végső kimenetnek
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36178 üzenetére
Annyira nem lep meg, talán még a 6K körüli fájlokat szépen viszi az M1 is, de már nem árt a timeline felbontást lejjebb venni a szerkesztéshez (mondjuk én ezt mezei 4K-nál is tapasztaltam mikor Resolve-ban már elkezdtek gyűlni a node-ok, de még így is bámulatos a tempó).
Btw egyelőre engem sem izgat a 8K őrület, sokkal több a hátránya (HW és tárhely igény) egyelőre, mint az előnye (tudok utólag cropolni).
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36177 üzenetére
Már sok neki. Ráadásul belefutottam egy egyedi hibába, ami nem csak a rohanás közbeni munkát nehezítette, hanem valahogy a nyers fájlokba is hibákat írt, ami miatt nem tudtam exportálni az anyagot. Mókás, de 8K ProPres-t kellett konvertálnom belőle
De amúgy tényleg sok már a 8K az M1-nek, bár szerintem én is erre az alkalomra próbáltam ki, teljesen szükségtelennek tartom jelenleg ezt a felbontást. -
madgie
titán
válasz lugosi #36174 üzenetére
Nem tudja kezelni, továbbra sem. Szerintem ne is várd, mint ahogy évek óta a tömörített RAF-fal sem tud mit kezdeni önmagában a macOS.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Sajnos az ipad os 16.1 sem támogatja az XT-30-II raw filejait, csak azért jelzem, hogy ha valaki gépválasztás előtt áll, akkor ez szempont lehet (ez feltehetően azt is jelenti, hogy az új Mac OS sem támogatja a Fotókban, de ezt még nem volt alkalmam kipróbálni).
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36172 üzenetére
Egyetértek, annak idején az egyik T3-am szervizben volt, két esküvőt úgy toltam le, hogy a maradék T3 mellé egy kölcsön-T2-t használtam. Igen, ha egyik után a másikba néztem és ráértem azzal foglalkozni, akkor láttam, hogy jobb a T3 keresője, de melóban gyakorlatilag nem zavart semmiben, tök jól elvoltam a régebbi vázzal is.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36171 üzenetére
Szerintem már a 2,4m-dot 60Hz OLED keresőkkel eljutottunk oda, hogy ha jól megvan csinálva (alacsony késleltetés, jó fizikai kialakítás), akkor minden ami felette van, már nem érződik lényegesen jobbnak a felbontás növelésétől.
Nekem a Panasonic vázamban pont egy ilyen volt és hiába van a T3-ban már egy 3,69m-dot EVF, nem érzem igazán jobbnak (ez úgy értendő, hogy mindkettő tökéletesen használható). Sőt abban az értelemben a Panasonic jobb is, hogy annak nagyobb az EVF háza, kicsit jobban hátranyúlik, így jobb az optikai kialakítása, széltől-szélig éles a kép, míg a T3-ban a sarkok felé már látszik némi optikai torzítás. De nekem személy szerint ez annyira mindegy, komponálásra használom, nem gyönyörködésre.
-
madgie
titán
válasz Rusher4587 #36168 üzenetére
EVF szerintem marad, egyébként szerintem teljesen jó a T3-T4 EVF-je, ma volt nálam egy H2, ott talán még szembetűnőbb, ahogy AF közben "eldobja" a felbontást.
-
csaabz
őstag
Hello!
Egy ilyen objektívhez milyen átalakító kell, hogy rámenjen az új Fuji foglalatra?
https://www.flickr.com/photos/187066941@N05/
-
Rusher4587
tag
válasz Matska #36156 üzenetére
T5-ről már tudni lehet, hogy kisebb lesz a T4-nél, nagyrészt visszakapja a T3 méreteit, viszont nem lesz olyan lapos, szerintem nagyobb, ergonomikusabb lesz maga a markolat rész az új akksi miatt. D-pad is megmarad, ez is tuti már, ja, és NO CFexpress, marad a két SD-s slot kialakítás! <3
A 3 irányú tilt screen LCD-ről már írtam.
Már csak az EVF, és a csatlakozók a kérdésesek, de idáig nagyszerű váznak ígérkezik!Si vis pacem, para bellum!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #36164 üzenetére
Igen, emlékszem rá, az egy bitang jó ár volt érte, de az X-E2-vel is a legfőbb bajom, nyűgöm, hiányosságom a dönthető LCD hiánya volt. Kezelőszervek terén hiába érzem kívánatosabbnak az X-E3-at az X-E4-nél, nem szívesen vennék megint dönthető LCD nélküli gépet (ugyanez igaz a kiforgatható LCD-re, sosem tudtam igazán megszeretni a Panasonicon és minden átkozott Youtube influencer lefikáz minden gépet, amin nem ilyen van, mert ők magukat akarják nézegetni benne).
-
randras_83
addikt
-
csaabz
őstag
56mm fix mellé megéri egy 85mm fix? Estleg van itt valaki aki használja mindkettőt? Nem csak portéra lenne, hanem általános fotózásra.
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #36163 üzenetére
Hát igen, én is azóta szidom magam hogy nem vettem X-E3-at amikor kifutóban 150 körül ment újonnan.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36162 üzenetére
Meglátjuk nálam mennyit pörög majd, mert a legtöbb kilométer még mindig az X-A1 vázamban van (valaha, minden eddigi márkát és vázat nézve). Az annyira kicsi és pehelysúlyú, hogy évekig mindig ott volt a táskámban (kapott egy műbőr teli tokot, így dobtam be az éppen nálam lévő sima civil utcai táskába). Munka után villamos helyett gyalog menni 7-8 km-t, közben fotózgatni az nagyon szabad élmény volt.
Egy kicsit ezért (is) szimpatizálok az X-E4 vázzal, miközben tudom, hogy ma már nem csak streetre tartom a gépet és minden máshoz nekem kicsit foghíjas vagy körülményes. Elnézve, hogy most mennyiért mennek a használt X-E3 vázak, ha ide esik majd egyszer az X-E4, szerintem beruházok egyre másodváznak.
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36161 üzenetére
Szerintem az X-T3 az a váz, amit messze a legtöbbet nyüstöltem, mióta Fujis vagyok
Szép fényeket, jó Fujizást vele -
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36160 üzenetére
Az ismerősöd 1 gyári és 1 utángyártott akkuval hirdette a gépet, de előkerült a dobozból még egy utángyártott, ami őt is meglepte, de simán odaadta azt is.
No hát akkor majdnem 4 év távollét és 2 hónap vadászat után megint Fujifilm user vagyok, végre úgy pofázhatok bele a topikba, hogy alanyi jogom van hozzá!
Na jó, ez csak féligazság, mert az X-E2 mellett alig használt X-A1-et érzelmi okokból nem adtam el, de nagyon ritkán vettem elő, arra már csak polcon lévő, nyugdíjazott gépként gondolok (az akkut meg abból át tudom menteni az X-T3-ba).
Kicsit még fura megint a Fujifilm ergonómiával találkozni. A Panasonic GH (és származékai) vázak túlságosan elkényeztettek (eltűnt a bőrkeményedés a tenyeremről és ujjbegyeimről). Kicsit olyan, mint amikor az egyetemen még kavartál azzal a bomba, de temperamentumosan harapós csajjal, majd évekig elkallódtatok egymás mellől, de újra összefújt a szél és... na olyan!
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36157 üzenetére
Ismerősnek naná, hogy megy a like
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Stauffenberg #36154 üzenetére
Végül megvettem, az XF 18-55mm nem volt 100%-os állapotban (használatot elvileg nem befolyásoló dolog, alul hiányzik egy csavar a bajonett gyűrűből), azért volt ennyi az ára a szettnek. A váz ránézésre közel patika (pár apró karc akad). Este találkozóm van, holnap meg randi, nem most lesz időm jobban megnyomogatni.
Mazsi is szóba került! Láttam, hogy lájkolta a hirdetést, ez rögtön adott +15% bizalmat.
-
Matska
senior tag
Legfőképp a méret. Egyre csak hízik a T vonal, és nem inspirál, hogy vigyem magammal bárhová is, pedig maga a gép mindent jól csinál: példás összeszerelés, minden kézre áll, minden programozható, minden gyors és jól működik, nem hezitál, két kártya, WR, nagy EVF.
Cserébe súlyos és nagy. No annyira nem, hogy markos legyen, és egy Viltrox 13-massal, vagy 90/2-vel ne lenne ugyanúgy orrnehéz, mint minden más, de annyira igen, hogy ne legyen kedvem hurcolni ide oda. Az a bajom, hogy még az all-roundernek használt 23/2-vel sem lesz kompakt. Nem akarom én zsebredugni, de valami kisebb, könnyebbre vágyom, így 2 hónap használat után.
Az X-E4-nél nagyon tettszik a minimál kockaforma, próbanapon volt nálam viszonylag hosszasan, és el tudnám képzelni hosszasabban, de még nem döntöttem cseréljek-e, vagy sem. Még hezitálok, mert a T3 napok alatt elmegy ugyan, de ha az E4 mégsem bejövős akkor az után nem kapkodnak annyira.https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #36152 üzenetére
Lehet Bár még nem írt vissza, de amint megláttam írtam neki. Most már lassan 2 hónapja vadászok, németek nem írnak vissza ha angolul írok, itthon meg mindig volt valami a felbukkanó példányokkal (mondjuk az ország másik végében hirdetik és nem járok arra, vagy mire írtam, már lefoglalták és el is vitték).
Csak közben az a bajom, hogy az X-E4 is vonz magához (franc essen belé), pedig tudom, hogy az X-T3 egy sokkal jobb csomag.
[ Szerkesztve ]
-
Matska
senior tag
válasz Stauffenberg #36151 üzenetére
Na erre én is kíváncsi vagyok, ha már neten lőttem egy hibátlannak tűnőt, de nem lettünk barátok, úgyhogy elválnak majd útjaink jó eséllyel.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Stauffenberg #36151 üzenetére
facebook?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Stauffenberg
nagyúr
Ha megnéznék egy használt X-T3 vázat, vannak olyan tipikus típushibái, amit mindenképpen ellenőrizzek?
-
csaabz
őstag
Hello!
Beléptem a Fuji rendszerbe egy X-E4 vázzal!
Ami eddig van hozzá: Fuji 16mm f2.8, Fuji 35mm f2.0 és Sigma 56mm f1.4
Nagy az öröm, annak ellenére is, hogy Canon és Panasonic után a Fuji menürendszere és az egész kezelhetőség átláthatósága kaotikus
Egy rövid próba fotózás után nagy előrelépés a képek minősége, részletessége MFT után. Jó volt látni lightroomban, hogy a zajcsökkentést itt nem kell olyan gyakran alkalmazni.Rögtön egy kérdés; én a kijelzőt használom elsődlegesen téma keresésre és ha nem nyomok meg semmi gombot, akkor pár másodperc után sötétedni kezd a kijelző és be is lassul. Gondolom, ez valami power management beállítás, de nem találom a menüben. Tudnátok segíteni?
-
addikt
Köszi a válaszokat srácok.
Ez a tisztán tartás dolog az egyetlen ész érv mellette, a többi inkább személyes preferencia. Szerintem én már maradok nélküle
Aztán ki tudja, lehet még bármi is.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
sinick
senior tag
válasz benedekco #36142 üzenetére
Nekem azért kell rá gomb, mert tavaly nyáron lefagyiztam, sztori ld. ITT. Rá egy hétre öngyógyult, el is felejtettem már a hibát, most meg kb. két hete elkezdett szorulni meg beragadni. Fotoparadicsomba vittem, kitakarítják. Viszont a jövőben, ha lwsz rajta gomb, akkor az megvédi, mert a gomb kalapja szélesebb, mint az expógomb. Gondolom én! :)
[ Szerkesztve ]
-
sasNAXO
aktív tag
válasz benedekco #36142 üzenetére
Én aliról a legolcsóbb fémet vettem, pontosabban csomagot, mert volt benne fekete, ezüst, arany és piros (már csak az utóbbi van meg, de nem azért mert elhagytam volna őket), és a Lidlben lehetett kapni ilyen tömítő / o-gyűrű készletet, abból a legkisebb pont jó rá és azóta se akart még leesni. Nekem is homorú van, tetszik a fekete vázon, kézreáll, kényelmes. Na nem mintha nélküle nem lehetne használni, de én szeretem a T2-mön.
Eladó cuccok: Noctua NF-A12x15 PWM Chromax, Sangoma A108E
-
-
addikt
válasz Ereshkigal #36140 üzenetére
Nekem sikerült az első nap elhagyni az x100t-ról az olcsó szart.
Mondjuk nem éreztem előnyét ezalatt az idő alatt.
Amúgy ti milyen előnyök miatt használjátok?Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
A Zéé
addikt
válasz sinick #36139 üzenetére
Fotoplusnál van JJC gyártmány, homorú, domború, egyenes, több színben. Van kis gumi gyűrű a meneten, kicsit jobban feszíti talán, mintha nem lenne, így nem lazul ki. Nekem a homorú jön be. X100-on fekete volt, E2-n most piros van, mert jobban tetszik, mint az ezüst
Just a simple Lineman...
-
sinick
senior tag
Sziasztok!
Fuji X-E3-asomra keresek expó gombot (talán shutter release button a neve). Olvastam, hogy van mindenféle és lehet mindenféle inkompatibilitási probléma (pl. nem nyomható le a gomb) vagy lehet gagyi (pl. lecsavarodik).
Bevált gomb van itt valakinek? És hol vette?
Köszi: sinick
-
Rusher4587
tag
válasz taranis #36137 üzenetére
Egyszer egy ilyennel dolgozni, atya gatya...
Amúgy simán megcsinálhatnák APSC-re, úgy már hordozható lenne (külön hátizsákban), szerintem lenne rá igény hardcore természetfotósok részéről.(meg az unatkozó hobbista milliomosok részéről, amilyen én is lenni szeretnék )Btw egy fekete X-T4 nem kell valakinek?
[ Szerkesztve ]
Si vis pacem, para bellum!
-
taranis
addikt
Jó kis táskába vágós kirándulós zoom: FUJINON HZK25-1000mm F/2.8-5.0
colorizer.net
-
MODERÁTOR
válasz Rusher4587 #36135 üzenetére
Ez szuper!
-
Rusher4587
tag
Lehet, hogy már olvastátok, de a T5 visszakapja a régi T-féle tilt screen LCD-t!!!
-
El Joe
tag
Hozzáértőket kérdezném, szigorúan ámátőr felhasználásra milyen gimbalt érdemes venni, amiért nem kell eladnom valakinek a fél veséjét?
-
törölt tag
Valaki kipróbálta már az X-E4-et és az X-T200-at? Mi volt a konklúzió? Mi adja a 100.000Ft különbséget? Azt hiszem annyi volt köztük bár az X-T200-at már sehol nem látom.
-
MODERÁTOR
Jött ki új firmware T3, T4, XS10 és az XH2 vázhoz és a 18-55 kitobihoz.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Stauffenberg #36125 üzenetére
Ha nincs személyes átvétel, megtekintési lehetőség, csak küldés, akkor szinte biztos, hogy átverés. (Sajnos próbálva)
-
s4tch
veterán
válasz Stauffenberg #36125 üzenetére
Ami túl olcsó, az legyen gyanús. Vannak jó vételek, és vannak csalók is.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz vakablak93 #36124 üzenetére
Ma rakott fel valaki egy elvileg szinte új X-T3 + 18-55mm kombót 750 € "VB" áron. Én tökre új vagyok ebben a német használt piacos dologban, németül sem tudok, annyit kiderítettem, hogy a VB csak annyit jelent, hogy az ár nem fix, de a 750 € a túl szép, hogy igaz legyen kategória egy ilyen kitért.
Mindegy ráírtam, igaz angolul, legfeljebb elküld a fenébe vagy nem válaszol.
-
vakablak93
őstag
válasz Stauffenberg #36123 üzenetére
Mivel itt élek ismerem a heji hozzállást, ezek csak hirdetések, tessék nagypofával alkudni.
Hogy példát is mondjak, mindefelé 700-800 euróért hirdetgetik az X-T30-akat párévesen használtan, én most próbálom eladni de konkrétan 500 euróért se kell a kutyának se.....
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #36122 üzenetére
Windowson is hektikus, hogy a gyári képnézegető milyen RAW-okat támogat. Már megszoktam, de tény, hogy kényelmes a macOS-ben, hogy általában szokta őket támogatni.
Aligha ez lenne a dealbreaker nálam. Az már inkább, hogy újonnan 360-380 ezerbe kerül csak a váz, de használtan is 250-280 ezer körül láttam és nem is túl sok eladó példány van belőle itthon. Németországból meg egyenesen értelmezhetetlen vétel (mint az X-E4), közel annyiért adják használtan, mint itthon az újat.
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #36115 üzenetére
"Az X-T30II ötlet egyelőre fiókban van, most inkább a használt X-T3 vázakat nézegetem"
Ha raw is kell, és mac-et használsz, akkor jó irány, mert maga a rendszer (Fotók) az XT30 2 rawokat továbbra sem támogatja (ipad os 15.7, de a macos sem*), és félő, hogy ha a kb. 1-2 hete kijött frissítésbe nem került bele, akkor már nem is fog. :/
*nincs nagy jelentősége, de az ios 16 sem, tehát ez a váz szerintem kimarad a támogatottak közül apple rendszereken.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36117 üzenetére
Mindennel ez van sajnos, én majdnem 7 hónapig szarakodtam a PC fejlesztéssel és vártam az árak csökkenését, aztán kikötöttem a MacBook M1 mellett kb 3 héttel az M2 érkezése előtt és ezen spóroltam kb 130 ezer forintot, mert a régi M1 listaárakat is felhúzta az Apple. Azt hiszem ez a vétel inkább kivétel volt csupán.
Akkor lehet nem nagyon húzom már a dolgot. De amúgy nagyon fura a német és a magyar piac közti különbség, nálunk inkább a vázak mennek megviseltebb állapotban és/vagy drágábban, mint kint, cserébe ha 18-55-re is beruháznék, akkor szettben itthon olcsóbb. Bár van egy XC 16-50-em, de arról nem túl sok videós aspektusból készült teszt van. A 18-55 képstabija viszont zseniális.
-
Rusher4587
tag
válasz csaabz #36113 üzenetére
Én 4 éve, mikor ebbe a hobbiba belevágtam, vacilláltam a szenzorméretek között, sok tesztet megnéztem, és konkrétan az akkori szenzoroknál az MFT-hez képest sokkal nagyobb ugrás volt az APS-C, mint utóbbihoz a Full Frame, és gyanítom, hogy ez ma is így van. Élesség, dinamikatartomány, minden terén, és persze azonos látószögű, adott rendszereben hasonló kategóriát képviselő obikkal nézve.
-
Matska
senior tag
Tavaly év vége körül volt kb. egy fordulópont, azóta a használt árak felfelé kúsznak, egyre ritkább az alkalmi vétel.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
madgie
titán
"Most inkább csak várom az X-T5 érkezését, hogy kicsit bolygassa meg a használt árakat."
Az a baj, hogy a forint szárnyalása és a dollár valódi szárnyalása miatt könnyen meglehet, hogy továbbra is inkább felfelé mennek a használtárak.
De komolyan, az X-T4-en szerintem 25%-ot keresnék, ha most eladnám... meg az X100V is elmenne annyiért ,amennyiért vettem a boltból, újonnan.
És kicsit lábjegyzetbe, de akármilyen furán hangzik, de az X-H2 bruttó 900 ezres bevezetőára a mostani helyzetben nem is annyira vészes (a tudásához képest). Az is szerintem csak felfelé fog menni a közeljövőben. -
gorgo
őstag
Félő hogy nagyon nem bolygatja meg, de ahogy érzed... (jelen gazdasági helyzetben, árfolyamok mellett).
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz csaabz #36113 üzenetére
Pont írni akartam a privátodra, hogy itt is felteheted a kérdést.
Én nem értek egyet azzal, hogy az MFT-ról az APS-C ne lenne elég ugrás. Hogy más egyebet ne mondjak: A Panasonicot fókuszrendszerben bármelyik mai APS-C MILC megeszi reggelire, még a Full Frame vázaikat is. Olympus (OM) esetén már más a helyzet, de abba meg a videó miatt nem akarok fektetni. Szóval nekem az MFT-ben elfogytak a lépési lehetőségeim, még válthatnék egy G9, GH5, GH6 irányába, de több százezer forintért nem lenne érdemi előrelépésem AF-ben, de kapnék egy nagyon kicsit jobb szenzort, 10-bites videót, nagyobb vázat annál, mint amit szeretnék és ennyi.
Az érzékenység és a szenzorméretből adódó DOF egy dolog, én nem okvetlenül ezért váltanék, de tény, hogy van minimum egy fényérték előnye egy mai modern APS-C váznak az én korosodó G80-amhoz képest (de az 1 EV-nél kicsit több is).
Az X-T30II ötlet egyelőre fiókban van, most inkább a használt X-T3 vázakat nézegetem, de elvileg érkezik a következő pár hétben, de legkésőbb még idén az X-T5 és most már próbálok a seggemen maradni. Mindenképpen az X-T3 mellett szólna a sokkal jobb EVF, 10-bites videó, 4K/60 és az időjárásálló szigetelés. Ha Full Frame-re váltanék, akkor mit kapnék ezekből 1 millió alatt? Hát nem sokat és akkor még objektívem egy deka sincs hozzá.
Az IBIS meg hiányozna és nem is kicsit. Ez tény. Néha odapillantok az X-S10-re is emiatt, de folyton próbálom lebeszélni magam róla.
Szóval a (vissza)váltás Fujifilmre nagyjából eldőlt már. Most inkább csak várom az X-T5 érkezését, hogy kicsit bolygassa meg a használt árakat.
-
Mr.Csizmás
titán
-
csaabz
őstag
válasz Stauffenberg #36054 üzenetére
Szia!
Látom, hogy MFT-ről váltanál. Megkérdezhetem miért épp Fuji? Vajon APS-C-re az átváltás megéri? Nézegetek összehasonlításokat és úgy érzem, inkább FF-re érné meg váltani. Írtad az XT30ii vázat. Ha jól látom, abban stabilizátor sincs, nem hiányozna?
-
addikt
válasz spanyoll #36107 üzenetére
Nemrég cseréltem telkót, azóta nincs camera remote. Napokat szívtam, bújtam a netet, arra jutottam, hogy ez egy fos, nem véletlen 1.8-ra van értékelve ez a fos. (Droid 11)
Azóta usb-c kábel a teló és az x100v közé, total commander-rel átmásolom aztán ha kell akkor photo editorral batch convert funkcióval átméretezem a képeket.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
Ébri
senior tag
válasz vihartigris #36108 üzenetére
Gondolom a fujis is lesz vagy két kiló. Bár lehet kilója olcsóbb lesz, mint bármelyik obim. Még jó hogy nem vagyok nagy telehasználó.
-
MODERÁTOR
válasz vihartigris #36108 üzenetére
Ez nem hangzik rosszul. Bár nem vagyok otthon a Tamron jelöléseiben (sem), de ahogy elnézem az obit, a VC a stabilizátort jelenti. Gondolom, ha egy ff érzékelőt kiszolgál, akkor elég jó lesz aps-c-n.
-
vihartigris
őstag
bármi reciproka a semmi
-
MODERÁTOR
Köszi hogy mondtátok ezt a Godox 350-est. Megkaptam, nagyon príma kis vaku. Jó az a kihúzható fehér diffúzor lapka.
-
spanyoll
addikt
IOS 16 frissítés óta valahogy nem akar működni a telefonra képek átküldése x100vről. Másnak is vannak ilyen problémái?
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #36101 üzenetére
Ez a hsz is telefonon született
-
Mr.Csizmás
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- E-book olvasók
- Asszociációs játék. :)
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- Jövedelem
- Jön a HDMI 2.2-es specifikáció
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest