- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
amaps
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #18098 üzenetére
Szia!
Köszi, a függvényt és a szintaktikát!
Tök jól működikamaps
-
-
amaps
csendes tag
Kicsit korán lelkesedtem
A példám nyilván egyszerűsített volt, és amikor a valós adatokkal kipróbáltam, kiderült, hogy ilyen hosszú feltételt nem tudok beírni odaKözben arra gondoltam, hogy esetleg az első munkalapon kijelölném a lista egyik elemét (pl. A1 legyen gyümölcs), és az Adatok/Érvényesítés/Lista/Forrás mezőjébe ezt írnám:
="A1-nél_megadott_érték_nevű_munkalap"!$A$2:$A$21
Csak nem jöttem rá, hogy ez egyáltalán kivitelezhető-e?
Köszi!
-
amaps
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném megoldani, hogy egy adott listából kiválasztott érték határozza meg egy következő lista elemeit
Például Lista1 legyen:
Gyümölcs, Csoki, SörLista2 pedig az előző választástól függően alakuljon:
Alma, Barack, Banán
vagy
Bounty, Mars, Twix
vagy
Borsodi, Soproni, CarlsbergMeg lehet ezt oldani?
Köszi,
amaps -
-
Kashim
őstag
Sziasztok, tudna nekem valaki segíteni egy táblázat oszlopából hogy tudnám dinamikusan kiíratni melyik a leggyakoribb szó? Tehát az egész oszlopban melyik szó szerepel legtöbbször. Egy cellában csak egy kifejezés (cégnév) van.
Sajnos elég közepes az Excel tudásom, azt értem, hogy segédtábla kellene, mert nincs ilyen függvény, majd abból darabtelivel összeszámolni hányszor szerepel az adott kifejezés, de nem tudom hogy kezdjek neki. Próbáltam keresni itt a topicban, egy szinte azonos kérést találtam, de a speciális szűrés ami ott ment, nekem nem lenne jó, mert az csak egyszeri lekérésnél listázza ki az egyedi neveket külön. Szeretnék egy olyan statisztikát amihez utána nem kell hozzányúlni, csak tölteni adatokkal.
Meg lehet szerintetek úgy oldani, hogy frissítse magát, mint egy képlet, tehát új adatok beírásakor vegye számításba az újonnan bekerült egyedi neveket is?Előre is köszönöm a segítséget.
-
sztanozs
veterán
válasz
Geryson #18086 üzenetére
Makróval:
Public Function Kerekit5(Value) As Integer
If Not (IsNumeric(Value)) Then
Kerekit5 = 0
Exit Function
End If
Value = Round(Value, 0)
lv = Value Mod 10
Select Case lv
Case 0 To 2
Value = Value - lv
Case 3 To 7
Value = Value - lv + 5
Case 8 To 9
Value = Value - lv + 10
End Select
Kerekit5 = Value
End Function -
Geryson
addikt
Mesterek! Az Excel-t hogyan lehet rávenni arra, hogy a mostani magyar szabályoknak megfelelően kerekítsen pénztárösszegeknél, azaz ugye 5 alatt lefelé, 5 és felette felfelé?
-
sztanozs
veterán
válasz
m.zmrzlina #18083 üzenetére
If Asc(Mid(cella.Value, i, 1)) > 47 And Asc(Mid(cella.Value, i, 1)) < 58 Then
helyett
If isNumeric(cella.Value, i) Then
egyszerűbb, és kevesebbet is számol (bár nem szükségszerűen annyira megbízható...) -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Aladaar #18081 üzenetére
Ha a cellákon belül van vegyesen szám és betű amiből csak a szám kell ahogyan a képen van akkor használd a következő makrót:
Sub csakaszamok()
For Each cella In Selection.Cells
For i = 1 To Len(cella.Value)
If Asc(Mid(cella.Value, i, 1)) > 47 And Asc(Mid(cella.Value, i, 1)) < 58 Then
csakaszam = csakaszam & Mid(cella.Value, i, 1)
End If
Next
cella.Offset(0, 1).Value = csakaszam
csakaszam = ""
Next
End SubTermészetesen a makró csak az elvet mutatja ha azt csinálja amit szeretnél akkor igény szerint faragható.
-
Aladaar
tag
Sziasztok,
egy oszlopban a cellák tartalmaznak betűket és számokat is, nincs szabályosság a betűk és számok mennyiségében, sorrendjében. Hogyan tudnám ebből csak a számokat kinyerni, vagy másképpen fogalmazva, a betűket eltüntetni? thx -
zhari
csendes tag
Szeretnék egy makrót, ami kitöltött word formanyomtatványokból előre meghatározott helyekről kimásol adatokat egy Excelbe. Biztos volt már hasonló kérdés, de nem találok rá választ. Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
(Tehát vagy egy mappám amiben van 500 db word amik csak egy-egy dologban térnek el ugyanazokon a helyeken, ezeket a változókat szeretném egy excelbe egymás alá másoltatni.) -
-
bozsozso
őstag
Köszi, de szerintem ez nem lesz jó mivel itt meg kell határoznom, hogy hányadik oszlopot adja vissza. Pont az lenne a lényeg, hogy egyszer C1-A8 metszéspontja kell van amikor meg D1-A3. Lehet félreérthetően foglamaztam. Tehát keressen meg egy adott szöveget, értéket egy adott cellatartományban, ha ez megvan akkor tudni kell melyik cella ez(Pl.
1) Keres mégegy szöveget, értéket aminek szintén kapok egy cellát(Pl.:A8) és ezek metszéspontjában található értékre lenne szükségem, mert ezzel kellene tovább számolnom.
-
spammer
veterán
Van egy táblázat, amely összepárosít betűket (mint pl. a focimeccs csoportoknál), ha azonos a 2 betű, akkor üres a cella. Eddig oké. Azt szeretném megoldani, hogy a "duplikált" dolgok csak egyszer szerepeljenek, vagyis AB ugyanaz legyen, mint BA, CD ugyanaz, mint DC és stb. Hogyan lehetne megadni, hogy azonosnak vegye őket? Tehát mindegy legyen, hogy milyen sorrendben szerepel a két betű.
A B C D
A AB AC AD
B BA BC BD
C CA CB CD
D DA DB DCszerk: na a fenti szemléltetés nem sikerült, mert a fórummotor törölte a szóközöket.. Na mindegy, remélem érthető
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Ha lapvédelemmel ellátom a táblám akkor szűrni sem lehet benne. Meg lehet oldani, hogy levédjem, de mások szűrni tudjanak benne?
-
bozsozso
őstag
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Van egy táblázatom különböző munkalapokkal. Egy lapon "A" oszlopban fel vannak sorolva termékek,A-AA oszlopok fejléceiben anyagok majd alatta a termékhez tartozó felhasználás. Másik munkalapon vannak megrendelések termékekre. Egy következő munkalapon szeretném összesíteni az anyagfelhasználást úgy, hogy a rendelt mennyiség módosítása esetén ez módosuljon. A renedelések napi szinten vannak rögzítve így az összesítés ís így kellene. Ezt valahogy meg tudom oldani simán képletekkel excelből vagy ehhez már szükségeltetik makró is. Az is jó lenne viszont ha új termék illetve anyag felvitelekor módosulnának a megfelelő munkalapok. Az sem lenne rossz ha ezeket a termékeket illetve anyagokat egy másik excel táblából venné és onnan töltené fel ezt a számítási táblát.
Termékek munkalap:
Megnevezés liszt1 liszt2
kenyér 0,76
Zsemle 0,0425Megrendelés munkalap:
Dátum kenyér Zsemle
2013.05.01 20 100
2013.05.02 30 200Tehát amit szeretnék, hogy a rendelt mennyiség összeszorzásra kerüljön a felhasznált anyag mennyiségével úgy, hogy az azonos anyagok(mivel agyanazon anyag több termékben is szerepel) össze lennének adva.
Dátum liszt1 liszt2
2013.05.01
2013.05.02 -
VIVANA
csendes tag
Megőrjít egy probléma: a space vagy egyéb billentyűk leütésekor az excel kilép, csak csökkentett üzemmódban tudok dolgozni vele. Mi okozza?
-
aAron_
őstag
helló!
egy elég egyszerű, de annál bosszantóbb problémával találkozok állandóan. sokszor kell angol/amerikai forrásból dolgoznom ahol a tizedes törtekben ponttal jelzik az egész szám végét, és ezt a magyar excelem nem képes értelmezni. mit lehetne tenni? az sem zavarna ha teljesen át kéne állítani angolra, programozásban már úgyis megszoktam. neten semmit nem találtam
köszönöm
pl:
eredeti:
2012-05-19 00:00:00 5.1245 5.14291 5.07 5.0995 23155.3 118319.57 5.11
ez lesz belőle:
2012.05.19 0:00 5.1245 5.14291 07.máj 5.0995 23155.3 118319.57 11.máj
szám típusként pedig ez:
2012.05.19 0:00 5.1245 5.14291 41401,00 5.0995 23155.3 118319.57 41405,00 -
Sanyaman
tag
Sziasztok!
Lenne egy megoldandó feladatom. Adott egy weboldalon egy üres, kitöltendő excel fájl, amit több (kb.40-60) user látna. Az előre megadott mezőket kitöltenék, majd egy gombra kattintva ezt a fájlt két email címre küldené el. A lényeg hogy egyik user se lássa mit töltött ki a másik, gyakorlatilag mindenki csak a kérdéseket látná, a válaszokat nem. Nem vagyok nagy Excel mágus. Meg lehet ezt valahogy oldani?
Előre is köszönök minden segítséget!
-
Caipi
tag
válasz
zulu_mester #18061 üzenetére
Szia,
Munkalap 2:
Termék neve fgv: +HAHIBA(FKERES($B3;Munka1!$A:$D;2;0);"")
Nettó ár: +HAHIBA(FKERES($B3;Munka1!$A:$D;3;0)*D3;"")
Bruttó ár: +HAHIBA(E3*1,27;"")
Összesen: +HAHIBA(SUM(E3:E31);"")Így ha nincs értéked, üres lesz a cella, nem lesz tele hibaüzenettel.
Üdv,
Caipi -
zulu_mester
tag
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség. Van 2 munkalapom, az egyiken pc alkatrészek termék kóddal, nettó és bruttó árral.
A másik munkafüzetre meg egy megrendelő lapot kell csinálni úgy, hogy a termék kód beírásával és a darabszám megadásával írja ki a tételenkénti nettó-, bruttó árat és az összértéket is írja ki nettóban és bruttóban is. [link] -
VIVANA
csendes tag
válasz
m.zmrzlina #18058 üzenetére
köszi.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Kijelölök egy cellatartományt, nyomok egy CTRL-C-t, egy pillanatra körbekeretezi, aztán eltűnik, ctrl-v-t hiába nyomom, nem illeszti be. Ez mitől van? Eddig működött. Szövegre jó, de cellatartományra nem. -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
VIVANA #18057 üzenetére
Az én egyik munkafüzetemben ez a pár sor végzi ezt a feladatot:
Sub rendez()
Dim lCount As Long
Dim lCount2 As Long
For lCount = 1 To Sheets.Count
For lCount2 = lCount To Sheets.Count
If Sheets(lCount2).Name < Sheets(lCount).Name Then
Sheets(lCount2).Move Before:=Sheets(lCount)
End If
Next lCount2
Next lCount
End SubA If Sheets(lCount2).Name < Sheets(lCount).Name Then sorban lévő "<" jellel tudod beállítani, hogy csökkenőbe vagy növekvőbe rendezzen.
Sajnos már nem tudom, hogy honnan loptam.
-
VIVANA
csendes tag
Segítséget kérek: hogyan tudom abc sorrendbe rendezni a munkafüzet átnevezett lapjait?
-
BenJoe80
senior tag
válasz
sztanozs #18053 üzenetére
Ööö beírtam, amit írtál ill. szerintem írtál, de valami nem kóser, mert azt írja ki, hogy hibás a képlet.
Az oszlop B ezért a következőt írtam be:
=SZUMHA(B : B; G2) - ezt most kénytelen volt szóközzel írni, mert amúgy "smiley" lesz belőle!
Megjelent a "Beírt képlet hibás" tábla, <OK>, majd a függvény parancsra kattintva elvesztem. Kritériumnak és összegtartománynak mit adjak meg?
-
sztanozs
veterán
válasz
BenJoe80 #18052 üzenetére
feltételezve, hogy a szavaid az A oszlopban vannak és mondjuk a D oszlop szabad a D2-be beteszel egy ilyet:
=COUNTIF(A:A, A2) - magyar excelben asszem SZUMHA
Ezután lehúzod a képletet szótár aljáig, majd beállítasz egy szűrést és eltüntetsz minden olyan sort, amiben az érték 1.
A maradékot kigyomlálod, hogy mindből csak egy maradjon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest