Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gjanner
tag
válasz Patice #56002 üzenetére
Csak érdekességképp...
Tegnap tesztként feltettem az LE 9.2.6-ot, egy még régebbi Kodi backup (8.x) vissza (addonostul, mindenestül) és gond nélkül, fagyásmentesen működik. SSD problémát is így kizárnám.
Teszek még majd egy próbát egy clean setuppal azt backupolva és próba az LE 10-re.
Viszont ez nekem azt mondja, hogy a 10-es LE valamiért nem szereti a hardveremet, ha másnál fut tökéletesen a clean install verzió.
Lehet teszek még egy kört az LE forumon, hátha egy fejlesztő okosabbat tud mondani.
Köszi azért a tippeket. -
gjanner
tag
válasz Patice #56002 üzenetére
Az SSD-vel nem hiszem hogy gond lehet, mert upgrade előtt nem produkált ilyesmit. De csekkolom a HD Sentinellel. Van ennek LibreELEC alatt futó verziója, vagy pl. USB-ről futtaható valahogy? Sorry, sosem használtam...
A CoreELEC oldalán nem látom az x86 platformot, szerinem az nem lesz jó nekem a vasra.
És köszi!...#56009 MasterMark
Fordítva (1 byte = 8 bit) -
gjanner
tag
Sziasztok!
Van egy fura problémám. Egy kb. 6 éves N3150 lapon (4Gb RAM, rendszer SSD-n) futtatok már jó ideje LibreElecet, a 8.x verzióval. Gondoltam lefrissítem a legújab 10.0.0 LE-re. Full install siker, backup vissza, viszont elkezdett fagyogatni (gyakorlatilag azonnal), olvastam hogy az Addonok környékén változások vannak és okozhatnak gondot az új Kodiban. Majd megpróbáltam leszedni az Addonokat, de jobbnak láttam totál friss installt újra nyomni és nem állítottam vissza a régi Kodi backupot (hogy a régi addonok ne okozhassanak fagyásokat - akkor még azt gondoltam ez lesz a bibi). Szóval friss LE 10, csak a médiatáram backupját emeltem vissza rá, de így is jelen vannak a random fagyások (csak kézzel kinyomva tudom leállítani, újraindítani). Nem jövök rá mi lehet a baja, nincs biztos recept mikor dobja el magát (film közben, menüben lépkedve - talán akkor gyakoribb, amikor menüben ugrálok).
Van esetleg valakinek ötlete hogyan lehetne kideríteni a dolgot?
A tervem, hogy visszaállok eggyel korábbi LE verzióra (9.2.6) és megnézem mit csinál a gép, csak előtte gondoltam rákérdezek itt, meg esetleg az LE eredeti fórumán. Neten keresgélve, nem igazán találtam megoldást, és bevallom a Log-okat sem kezdtem el bújni...
Elképzelhető, hogy régi a vas? (gyanítom ezt azért simán bírnia kellene)
Köszi előre is, bármilyen ötletet szívesen veszek.
Üdv -
gjanner
tag
válasz tupacamaru #52441 üzenetére
Köszi az infót! A PicoPSU méretezésében gondolom egy ekkora lapot 1 HDD-vel 120W-os verziónak el kellene vinnie? Van erre valami értelmes kalkulátor (amiket találtam kidobták, hogy 100W körüli a fogyasztás - gondolom max terhelés mellett - és vegyek hozzá 150-160W tápot - ez nekem annyira nem tűnik reálisnak, hatásfok ide vagy oda).
A saját konfigomban nincs ventilátor, tökéletesen elvan már több, mint 3 éve, gondolom ha PicoPSU-val lenne megoldva a táp, akkor ugyanúgy nem igényelné a ventilátort a gép. (Mondjuk tegyük hozzá a sajátom egy hátulról kellően szellős Silverstone ML06 házban lakik, 50-55°C szokott lenni a max. hőmérséklet, a haver háza még csak nem is körvonalazódott.) -
gjanner
tag
Sziasztok!
Barátomnak szeretnék összerakni egy HTPCt lejátszásra, letöltésre. Közvetlen TVre lenne kötve, viszont max. FHD, nem fontos a 4K.
Nekem egy N3150DC-ITX lapom van, beépített HDD-vel, Libreelec futtatva rajta.
Egy ehhez hasonló konfigot gondolotam összerakni. Van esetleg ennek megfelelő, de korszerűbb kiadása? Mi az ami integrált processzorral, DC táppal best buy manapság?Sorry, nem nagyon volt alkalmam visszaolvasni...
Köszi előre is! -
gjanner
tag
válasz zsolt501 #49240 üzenetére
Szia! Nagyon köszönöm az utánajárást!
Megnéztem a TV-men az általad javasolt beállításokat, de nincs is olyan opcióm, mint amit írtál. A legfontosabb talán az Auto adjust transcoding... opció lenne, na olyanom nincs, a többi az nagyjából megvan, de azok olyan default szagúak és nálam is úgy vannak beállítva. Lejátszási mód nálam is Direct Play (eddig ami film elindult, az csak ezzel működött, semmiféle Transcode vagy Stream esetén meg se nyikkant).
Szerintem nálam a Plex verzióval lesznek gondok TV (D6500) oldalon, mivel egy másik Samsungomon (KS7000 - amire most direktbe AVR-en keresztül van kötve a HTPC) is kipróbáltam, azon teljesen más (újabb) Plex app települt.
D6500-ra: 1.019
KS7000-re: 3.1.0 (3.8.0) / Tizen: 2.4.0Kezdetben a DTS dekódolás hiányára gondoltam a régi TV esetén, mivel a DTS hangú filmeket az újabb TV-n is csak akkor játszotta le (direkt módban), ha a "DTS (DCA)" opció be van kapcsolva (ez az opció pl. a régin nincs is).
Ezt bekapcsolva le tudta játszani az ominózus epizódot az újabb TV (aminek DTS hangja van alapból).
Vissza a régi TV-re, ott kipróbáltam más DTS hangú filmet is és egyre rábökve elindult. Szóval nem hiszem, hogy a hangsáv miatt van gondja.
Még annyit megteszek, hogy HTPC oldalon PMS-t frissítem, mert írta, hogy elérhető egy frissítés (jelenleg 1.1.3.2700, update verzió: 1.9.4.4325 - az eredeti PMS-t egy Librelec-re használható repo-ból telepítettem). Az update egyébként egy .deb formában érkezett, nem nagyon tudom hogyan lehet ezzel frissíteni, de guglizok egyet.Bocs, hogy ilyen bőven írtam le a dolgot, de szerintem lassan feladom, mert a régi App (szerintem a D sorozat még nem Tizen rendszer volt) valószínűleg egy idő után már nem kapott további frissítést / támogatást, így lehet eleve nem tud mit kezdeni egy adott újabb (?) formátummal.
-
gjanner
tag
válasz Patice #49235 üzenetére
Patice & zsolt501 köszi a válaszokat!
OK, az simán lehet, hogy gyenge a "szerverem". Azonban amit furcsállok, hogy a Direct Play esetén (ha jól olvastam) a kliens app (jelen esetben a Plex app for Samsung) kell megbirkózzon a file-okkal és a lejátszással. Ebben az esetben úgy gondolom a TV-n lévő Plex egy (teljesebb értékű) médialejátszó, így tudnia kellene egy mkv-t kezelni. Vagy rosszul gondolom?
DLNA esete: igen a TV képes rá, utána nézek hogyan lehet beüzemelni... azonban ebben az esetben a TV saját Media Playere fogja kezelni a dolgokat (ha jól gondolom?), ami pedig lévén 2011-es, nem minden mkv-t fog tudni kezelni (részben ezért is tértem át 2 éve a HDD TV-re kötve, beépített MP megoldásból egy dedikált HTPC-re). Szóval úgy gondolom DLNA-val sem fogja tudni lejátszani.
A Plex-nek ezért örültem meg első körben, mert hogy az biztos benyeli az anyagot és nem fog szenvedni tőle.
Sorry, ha kissé értetlen vagyok, de nem teljesen világos, egyik-másik esetben ki végzi a lejátszás feladatát és miféle korlátok vannak adott media fájlok kezelésében Plex / DLNA esetében.Szerk:
@zsolt501
OK, de attól hogy kikapcsolom itt is, ott is, a Direct Play módnak még működnie kellene, nem? Jelenleg kliens oldalon nem használom (szerver oldalon még nem ellenőriztem), szóval egyszerűen csak az engedélyezés/tiltás bezavarhat a közvetlen lejátszásba?[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Egy N3150-es HTPC-n fut Libreelec 8.0.1, a gépben lokálisan van a HDD, amelyen a Media Library van.
A gép egy erősítőn keresztül küldi a képet direkt csatlakoztatású TV-re.
Tegnap beüzemeltem egy Plex Servert rá, mivel a hálószobában lévő 2010-es Samu D6510 TV képes futtatni egy Plex kliens appot. Néha jó lenne egy-két sorozatot nézni rajta, hosszabb filmeket pedig a HM rendszeren.
A TV WiFi-n keresztül látja a routert, a HTPC pedig kábelen csatlakozik.A dolog össze is jött, média tár beolvasás, sorozatok, stb. minden gyönyörű, azonban a sorozatok/filmek nagy részét nem képes lejátszani, sem Direct Play, sem Direct Stream és Transcoding módban. Volt olyan példa, hogy egy 15-20GB-s filmet képes volt elindítani, azonban egy 2-3 GB-s sorozat epizód nem akar futni rajta. A teljes média tárat nem próbáltam végig, hogy következtetést vonjak le mely típusokkal küszködik.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond? WiFi sávszél, esetleg ne is várjak sokat egy 7 éves Samu TV-től amelyen a SAmsung apps - Plex kliens fut?Köszi az ötleteket előre is!
Szerk.:
Más dolog... a Kodi másnál is küzd az .iso anyagok lejátszásával? Amit képes elindítani, azt vagy borzasztó darabosan teszi, vagy nem lehet pl. beletekerni, Pause-olni... Szerintem egy Kodinak erre azért képesnek kellene lennie. Másnak mi a tapasztalata ez ügyben?[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Libreelec 8.0.1 alatt van egy Artwork downloader add-on, ami mostanában elég sok filmre nem talál semmilyen fanartot. Valaki esetleg találkozott hasonló problémával? Az érdekesseég, hogy bizonyos sorozatoknál megtalálja az artworkot, de filmeknél egy 3-4 hete semmi. Gondolom nem a kapcsolattal van gondja...
Elképzelhető hogy amiket mostanában leszedek azokhoz nincs fanart/logo, stb... -
gjanner
tag
válasz gjanner #47165 üzenetére
Na akkor ezt megbeszéltem magammal, hátha valaki rákeresne a problémára:
A Settings/Player/Videos/Sync playback to display opció ha engedélyezve van, leállítja az Audio passthrough-t a resampling miatt, hiába van az beállítva.
(Szerintem az előző verzióban ez nem így volt, de legalább megvan a hiba.)[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Frissítettem LE 7.0-ról 8.0-ra és van egy apró gondom...
Csak PCM-ben akarja a hangot kiadni, az erősítő pedig ennek megfelelően Multi Ch In-t ír ki a DD/DTS/vagy HD formátumok esetén is.N3150-es HDMI-n kiadja képet/hangot egy Denon X4200-as erősítőnek. Kodiban az Audio kimeneten a HDMI2 (Denon) van beállítva, Passthrough eszköznek szintén. A csatorna számok 7.1-re állítva. Korábban (ha jól emlékszem) minden ment tökéletesen, most nem tudok DD/DTS-t kicsiholni belőle. Gondolom a frissítésnek nem kellett volna nagyon elbabrálnia a beállításokat.
Az erősítőn a bemenet Auto-ra va állítva, azaz felismeri, hogy PCM/DD/... mit kap. Ez más forrásnál jelenleg is működik, ahol simán DD-t kiírja és le is játssza.
Van valakinek ötlete, hogy miért nem képest a LE/Kodi kiadni, amit eddig gond nélkül küldött? Van valami extra beállítás a 17-es Kodiban, amire nem figyeltem esetleg?
Köszi előre is! Bármilyen ötletet szívesen veszek, bosszant a helyzet.
-
gjanner
tag
válasz cinemazealot #46112 üzenetére
Köszi a segítséget mindenkinek! Ezzel az Opensub unofficiallal működik, Supersub pedig közben kiderült csak bizonyos filmeknék dob errort.
Egy másik kérdés... azok a releasek ahol van BD menü, az esetek nagy részében lejátszhatatlanok (LE 7.0.2 - Kodi 16.1). Értem ez alatt, hogy pl. a film elindul, de durván beszaggat, nézhetetlenül. Történt ez HT demo lemezeknél és pl. Suicide Squad-nál is. Ez valami szándékos dolog a Kodiban, vagy mi lehet az oka?
Ha jól emlékszem korábban kérdeztem és más is visszaigazolta, mondjuk akkor még OE volt a gépemen. -
gjanner
tag
Hali, Kodi 16.1 alatt nem nagyon működik egy ideje az Opensubtitles és Supersubtitles add-on. Másnál is ez van? Eddig mindkettő tette a dolgát, most egy ideje egyik sem. Opensub logint akar (?) a Super meg annyira szuper, hogy meg se nyikkan...
Valaki esetleg csekkolná saját rendszerén? Köszi előre is![ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Kodiban, scraper ügyben kérdezném...
Kikölcsönöztem a NatGeo Mars szériát, amelyben minden epizódot felismer a scraper, de a 7-est nem. Mind ugyanabban a könyvtárban van, az első 6-ot felismeri az utolsót nem. Furcsa...
Van erre valami értelmes magyarázat, esetleg kézi scraper felismertetés? -
gjanner
tag
válasz Patice #45951 üzenetére
Mire frissítsem, 7.9-re? HTPC-men ezzel a 7.0.2-vel is teljes értékű a Kodi.
Persze ha ez megoldja, frissítek örömmel, csak nem értem a miértjét...+ update kérdés: /storage folderben nincs .update könyvtár, ahogy LE oldalon javasolja a manual frissítést. Vagy hozzam létre és bele a ,tar file?
Esetleg egyszerűen fogjam és készítsek egy új SD kártyát? Melyik az egyszerűbb és gyorsabb megoldás?Köszi
[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Karácsonyi ajándék gyanánt beszereztem egy RPi 3-at. Szeretném beállítani, hogy a majdani használójának ne legyen vele gondja. A PiHUT-tól rendeltem Angliából, vele együtt egy 8Gb-s micro SD-t is, amin előtelepített rendszerek voltak/vannak. Köztük az LE 7.0.2 Kodi 16.1-gyel. Ezt feltettem és meglepődve vettem észre, hogy pl. a Settingsben nem lehet magyar nyelvet választani, vagy Confluence-en kívül nincs más skin. Sőt a Get more... opció sincs ott, mint ugyanennél az LE / Kodi párosnál a HTPC-men simán letölthetők az egyebek. Lehetséges, hogy a Pi-nél ez korlátozva van? Vagy mi lehet a gondja? Esetleg felejtsem el a gyári release-t és manuálisan telepítsek rá egy LE-t?
Köszi!
-
gjanner
tag
-
gjanner
tag
válasz gjanner #45720 üzenetére
Transmission megoldódott...
Másik kérdés, ami elég fura... Másnál is ez a helyzet esetleg?
Aeon Nox Skin alatt Movies vagy TV Shows menüben, ha olyan Nézet opciót választok amiben Fanart is ki van téve (pl. ShowCase - jobbra felső negyedben kellene megjelennie a Fanart képnek), ott egyszerűen nem jelenik meg semmi. Banner / Poster semmi gond, a Fanart maga háttérben van, tehát nem a file hiányzik neki, de egyszerűen sehol nem jeleníti meg ezekben a nézetekben... mindegy, tudok élni nélküle, csak érdekes a jelenség... -
-
gjanner
tag
Sziasztok, frissítettem OE 6.0.98-ról LE 7.0.2-re. Első blikkre annyi tűnt fel, hogy a kép sokkal világosabb. Egyik kérdésem, hogy ez miért lehet, másik, hogy nem találom film lejátszás közben a Brightness funkciót. Mintha nem ott lenne mint a korábbi OE vagyis Kodiban...
-
gjanner
tag
válasz MasterMark #45666 üzenetére
Jah, köszi, szuper hír! Valamiért úgy emlékeztem kell neki egy adapter.
[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Ajándékba szeretnék egy RPi 3-at összerakni. Jól látom, hogy ezen normál méretű a HDMI csatlakozó?
Valamint többször olvastam, hogy CEC használathoz egy adapterre lenne szükség. Esetleg van bevált típus, vagy GIYF, nem lehet mellényúlni?
Ha nem akarom ezzel a CEC dologgal drágítani a végösszeget, milyen alternatív távirányítási megoldások lehetnek? Kodi app telefonról pl.?
Jah és pl. mi lehet az ajánlott rendszer hozzá, LE?Köszi!
-
gjanner
tag
Hi, OE-ről szeretnék LE-re updatelni N3150-en. Elméletileg a stable verzió az LE 7.0.2?
Látok ott mindenféle 7.90.x ALPHA verziókat, azokkal mennyire érdemes próbálkozni?
köszi! -
gjanner
tag
válasz Patice #45287 üzenetére
Köszönöm a tesztet előre is.
Ha jól gondolom akkor ez egy egyszerű pendrive-ra telepített verzióban is próbálható, úgy, hogy közben a fix SSD-n levő rendszerem ne sérüljön, ugye?
Ha ez van és lesz egy kis időm, én is kipróbálgatom a dolgokat. Bár hétvége előtt biztos nem...Ja és nem iso-ban van a BD, hanem BDMV és CERTIFICATE könyvtárakba szervezve ("nyitva").
...most látom van egy .iso-m is, csak azt még nem is próbáltam.[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
válasz Celtis #45281 üzenetére
Akkor már csak egy kérdés. OE-ből a Fritsch féle verziót használom (6.0.98), mert valaki tavaly decemberben azt javasolta... (hogy pontosan miért jó ez az EGL dolog, sajna nem tudom és nem is olvastam nagyon utána)
De a standard LE az már tudja az előzőleg fejlesztett dolgokat is (pl. ezt az EGL témát)?
Bocs ha nagyon láma a kérdés... -
gjanner
tag
válasz LLKobe #45277 üzenetére
Nem érzem annyira nyögvenyelősnek, nálam közel 1 éve frissítés, egyebek nélkül fut (heti 1 újraindítás kb.), azonban van egy két dolog ami eddig nem tűnt fel (gondolom mert nem használtam).
Ilyen a fenti BD kérdés, vagy másik eset példa gyanánt:
Kodiban be van állítva, hogy x perc nem használat után kapcsolja ki az Audio kimenetet. Ez eddig szép és jó, le is kapcsolja, azonban a "HD hangokra képes erősítő beállítások" (csak DD és DTS) nem jönnek vissza, miután visszaadja az audio kimenetet. Ilyenkor kézzel kellett restartolni a Kodit, utána újra kiválasztani a HDMI kimenetet, majd ismét kipipálni a HD hangokat is kezelem opciókat. E helyett most állandó audio kimenet aktív opciót használok, mert bután kezeli (szerintem).
Ez szerintetek így helyes működés?@GZoli & Patice
Köszi a válaszokat/segítséget![ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Hi,
Kodi alatt (OE 6.0.98) tapasztaltam furcsaságokat komplett BD lemezekkel. Nemrég leszedtem pl. ezeket:
Home Theater Demonstration Bluray v2.0 . 1080p DTS HD 5.1
Dolby Atmos Blu-Ray Demo Disc (Sep 2015)
Reference Blu-Ray Demo Disc BD50
A helyzet az, hogy be tudja tölteni a menüket, sok esetben a demo részelteket is gond nékül lejátsza, ritka esetben képes az erősítő felé kiadni a hangot. Amikor viszont nem adja ki a hangot (vagy pl. a lejátszás folyamatossága lesz furcsa), oda vissza léptetéssel (pl. +/-10s) sikeresen előkerül a hang is (aztán az nem lesz szinkronban a képeel). Szóval az egész olyan mintha szenvedne vele. A HTPC alapja egy N3150 lap.
Valamit én állítottam be rosszul, vagy a Kodi nem képes full BD-k korrekt lejátszására?
(Ritkán használom full BD lemezekkel, de amit eddig próbáltam azokkal nem volt ilyen jellegű probléma.)Köszi!
-
gjanner
tag
válasz MasterMark #45111 üzenetére
Oh, igaz, köszi!
-
gjanner
tag
Sziasztok,
OE-t futtatok (6.0.98) egy N3150-essel, jelenleg koax digit vonalon megy a hang az erősítőbe. Hamarosan cserélem az AVR-t, miután HDMI-n menne a hang. Jelenleg a Kodiban az Audio opcióknál csak AC3 és DTS valamint Passthrough opciók vannak. Kérdés ha ezeket így hagyom, a HDMI-n átmennek a HD hangok? Vagy valahol kell még állítanom valamit?
(Nem kellene valami HD képes erősítő opciónak lennie valahol?) -
gjanner
tag
Sziasztok!
Mi a javaslat a könyvtárszerkezetre, elnevezésre olyan TV Show-k esetén, mint pl egy Spektrumról letöltött doku sorozat egyes epizódjai? Vagy talán a kérdés inkább az, hogy van-e olyan scraper ami ezeket is be tudja azonosítani?
(Kodi alatt) -
gjanner
tag
válasz Patice #43867 üzenetére
Megvan a hiba oka:
A film könyvtárában van egy sample file, ami persze "minta" nevű alkönyvtárban volt. A félreismert Buschwacked magyar címe: Mintamókus... besz@rás mekkora mellényúlás a scrapertől. Bár másik oldalról meg ügyes, hogy a mintából megtalálja a Mintamókust, pffff....Előtte persze megvolt az átnevezés korrektre, http link az nfo-ba... de a minta csak bekavart
köszi -
gjanner
tag
válasz Patice #43867 üzenetére
OK, megpróbálom átnevezni este...
Az viszont nem világos, hogy a Clean Lib... ezek szerint nyugodtan hagyja hogy ugyanahhoz a file-hoz a scraper dobjon 2 eredményt (vagy amit manuálisan adtam meg neki, azzal ezek szerint nem is foglalkozik, csak azt látja, hogy találat van - ami ugye hibás). - OK, azt hiszem értem -
gjanner
tag
Sziasztok!
Egy Kodi - Media Library kérdésem lenne. (OE 6.0.98-ről van szó, bár ez gondolom most nem releváns). A lényeg, hogy betettem a Jackie Brown c. filmet a Movies folderbe, azon a könyvtár néven, ahogy a kölcsönzőből kivettem (Jackie.Brown.1997.1080p.Bluray...). Na mármost elsőre egy Update Library-ra megtalálta a Buschwacka című förmedvényt, amire kattintva persze JB indult el, eddig ok. Kézzel rákerestettem a JB címét beírva, úgy már meglett, nyomtam egy Clean Library-t, amire a téves találat (Buschwacka vagy micsoda) el is tűnt. Minden happy.
A napokban betettem pár új szerzeményt, amire ismét "megtalálta" a hülyeséget, így most van Jackie Brown és van Buschwacka is. A Clean Library-re pedig nem szedi ki a téves találatot.
Van ötlet, hogy hogyan lehetne eltüntetni a hülyeséget?UI:
- a filmek 99,5%-nél működik a kölcsönzői könyvtárnévre történő scraper találat. Nem sokat kell módosítanom a javasoltra (Filmcím (Év))
- a beállított scraper ha jól emlékszem akkor a themovieDBKöszi előre is!
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Kissé elvesztem a frissítés témakörében, ebben kérném segítségetek...
Openelecet futtatok a fritsch féle 6.0.98-at. Kérdés, hogy érdemes-e a jelenleg az OE oldalon fent lévő 6.0.3-ra frissíteni? Az is tartalmazza az EGL vonalat? Ad-e bármi pluszt az elvileg frissebb rendszer?
Nem látom át, mert ez a 6.0.98 az valami egyedi build volt, vagy tévedek?
köszi! -
gjanner
tag
válasz Celtis #41290 üzenetére
Igen, így van, a szomszéd routerével működik.
- Gyári fw van rajta. Érdemes lenne ezek szerint lecserélni és tesztelni, hogy megoldja-e a problémát?
- A fix IP-t (HTPC-ről beadva) még nem tudtam kipróbálni, mert Kodiban nem is engedi módosítani ezt, míg egyszer fel nem csatlakozik rá. De gondolom ezt SSH-ból valahol a connman-nal meg lehet oldani. Jól gondolom?
- Az egyetlen belepiszkálás a működés/nem működés között az a hálózat kihúzása lehetett stream közben. De ez nem hiszem, hogy gondot okozhat egy "érinthetetlen" rendszernek.
- Kodi logokat ellenőrizni fogom, de akkor először routerrel kezdjek, ugye?
Hogy érted azt, hogy ellenőrizzem a WiFi kártyát a PC-ben? Fizikailag, szoftveresen?Köszi előre is!
(Rejtély számomra ez az egész, de különösebben nem fog izgatni a miért, ha megoldódik valahogy.) -
gjanner
tag
válasz Spuri2000 #41274 üzenetére
Hard reseteltem a routert, új WiFi definiálás a HTPC-n (új SSID), jelszó megad, ugyanaz a jelenség mint korábban. Associating, majd Failure, aztán Idle. Sima DHCP, címet kellett volna kapjon.
Úgy tűnik a HTPC-ben ragadt bent valami. Van mód Kodi vagy OE factory resetelésre? Jobb ötletem nincs egyelőre. Csak gondolom azzal bukom a beállításokat, Add-onokat is?
Vagy valamilyen direkt link és logok ellenőrzése OE szinten? BIOS Onboard LAN tiltás, ilyesmi segíthet? Nem annyira bízom benne, de már erősen tanácstan vagyok... -
gjanner
tag
Sziasztok! Egy újabb WiFi csatlakozási problémám lenne, a story röviden: (nem akarom bő lére ereszteni, de jobb ha körülírom...)
Működött a WiFi kapcsolatom egy DHCP foglalt címmel TP-LINK routerről, ami kb. 4m-re volt a HTPC-től. (Eredetileg, ideiglenesen kábeles net volt rákötve, ezért volt közel) Segítségetekkel sikerült összehozni az N3150DC lap OE és Intel WiFi Link 5100 kártyát. Minden tuti, mire a routert visszavittem az eredeti helyére egy emelettel feljebb. Lehet itt kapott egy "törést" a rendszer, mert épp zenét streamelt, miközben kihúztam a routert, áthelyeztem, majd restart router. (Gondoltam ez kb. olyan mintha a routert újraindítom, így simán át kellett volna vészelnie a PC-nek különösebb gond nélkül.) Azonban restart után nem nagyon akarta újra megtalálni a WiFi-t. A hálózatot látta a Kodiból az OE setting Connections alatt, azonban vagy Idle vagy Failed felirattal adott Statust. Ha kézzel rányomtam a Connect-re, volt hogy a foglalt címet megkapta, de használhatatlan volt, lecsatlakozott, stb. Kipróbáltam a szomszéd WiFi-jére csatlakoztatva és működött gond nélkül DHCP-től címet kapva. Gondoltam túl rossz a vétel a saját routeremről (pedig a jelerősség jelzés (hálózat alatt kék sáv) kb. 70%-on állt), de teszt gyanánt felvittem a HTPC-t a router közelébe. Itt sincs cím, nincs kapcsolat. Kábellel visszakötve minden pattent.
A Routeren kikapcsoltam átmenetileg az IP cím foglalást, hátha egy kiosztott címnek "jobban örül", de semmi. Szóval nekem úgy tűnik, hogy valamiért beakadt a HTPC - router WiFi vonal (más eszközök gond nélkül kapcsolódnak). Keresztbe-kasul kerestem már mindenhol a témában, de nem lettem okosabb. A dmesg és lspci, ifconfig parancsok szerint minden oké (ha jól értelmeztem őket), kivéve, hogy a wlan0-on nem kap címet.
Ha valakinek van egy okos ötlete ilyenkor merre tovább, szívesen veszem, Köszi!Szerk.: kézzel OE/Kodi alatt beállított címmel még nem próbáltam, de kevés esélyt látok rá, hogy ott van a gond...
[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
válasz Celtis #41188 üzenetére
ipconfig-ra nem dob választ (?!)
DE, megoldódott közben... Oszilaci javaslatára megkerestem az OE settingset (ehhez vissza kellett váltanom a Confluence skinre, Aeox Nox-ban nem találtam ilyet). A WiFi engedélyezve volt, azonban a Bluetooth nem, benyomtam és rögtön látta a WiFi hálózatokat. Ezután tesztelésből kikapcsoltam a Bluetooth-t és ugyanúgy látta a WiFi hálózatot. Nem tudom, lehet ez adott neki egy kezdő lökést. Ezután a dmesg-már bedobta a wlan0 autentikálást, MAC címet, stb.
Bár kissé érthetetlen, hogy ehhez a BT-t kellett aktiválni, de mindegy a lényeg, hogy megoldódott, köszi a segítséget mindenkinek!
[22114.340521] Bluetooth: Core ver 2.20
[22114.340565] NET: Registered protocol family 31
[22114.340568] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[22114.340579] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[22114.340585] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[22114.340597] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[22114.347003] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[22114.347009] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[22114.347017] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[22229.134064] wlan0: authenticate with a0:f3:c1:c5:96:8c
[22229.141077] wlan0: send auth to a0:f3:c1:c5:96:8c (try 1/3)
[22229.248004] wlan0: send auth to a0:f3:c1:c5:96:8c (try 2/3)
[22229.249828] wlan0: authenticated
[22229.251254] wlan0: associate with a0:f3:c1:c5:96:8c (try 1/3)
[22229.255618] wlan0: RX AssocResp from a0:f3:c1:c5:96:8c (capab=0x431 status=0 aid=1)
[22229.263498] wlan0: associated
[22229.263570] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
válasz Celtis #41182 üzenetére
dmesg és lspci egyértelműen mutatja, hogy a rendszer látja a kártyát. A lentieken kívül van még néhány sor dmesg-re, amiben kiad némi infót. Nekem nem úgy tűnt azok alapján, hogy gondja lenne a rendszernek a kártyával, de nem vagyok nagy Linux guru... Van ötleted esetleg, hogy hogyan tovább?
Ha itt látja a rendszer, akkor gondolom BIOS-ban ettől többet már nem kell tennem (jelenleg engedélyezve van az Onboard LAN és WiFi Radio opciók). Ettől többet nem találtam a PCIe slot - WiFi-re vonatkoztatva.dmesg:
[ 3.476106] Intel(R) Wireless WiFi driver for Linux
[ 3.476112] Copyright(c) 2003- 2015 Intel Corporation
[ 3.484764] iwlwifi 0000:02:00.0: loaded firmware version 8.83.5.1 build 33692 op_mode iwldvm
...
[ 3.577753] iwlwifi 0000:02:00.0: Detected Intel(R) WiFi Link 5100 AGN, REV=0x54lspci:
02:00.0 Network controller: Intel Corporation WiFi Link 5100Köszi előre is a fáradozást!
-
gjanner
tag
válasz Oszilaci #41174 üzenetére
Ohh Urak! Akkor ez szívás ezek szerint... pedig azt gondoltam OE alatt ezzel nem lesz gond. Na mindegy googlizok egyet erősen, hogy mit lehet tenni. Pedig de szép és egyszerű lett volna
@róland
Igen eljutottam odáig, hogy a chipsetet kellene ellenőrizni a modulon, hogy annak van-e támogatása (bár kissé kétlem, ha kapásból nem indult el). De még egy dolog eszembe jutott, már a BIOSban sem látható a Net kapcsolat (a BIOS flash-elésnél lehet kerestetni a hálózaton és ott kiírja, hogy nincs kapcsolat). Ez nekem azt mondja, hogy már az alaplapnak is (?) gondja van a WiFi modullal, nemhogy az OE-nek...[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
N3150 lapon Mini PCIe-be betettem egy Intel WiFi LInk 5100 kártyát két db antennával. Openelec fut a gépen és sehogy nem tudom rábírni a WiFi kártyás hálózatra. Kábelen működik, BIOSban nem sok lehetőség van külön a Mini PCIe foglalat setupjára. Onboard LAN engedélyezve/letiltva módban sem nagyon akarja az igazat.
Valakinek van valami ötlete, hogyan lehet működésre bírni?
-
gjanner
tag
válasz canniball #40870 üzenetére
Így is egy lesz minden videohoz, csak nagyobb a választék és több extra van benne. Tudom ez csak a médiatár "cicomázása", de pl. ha Logo nézetbe teszed Artwork nélkül a tárat, akkor bénán egymás mellett jeleníti meg a címeket. Míg Artwork-ök letöltésével nagyon jól néznek ki a filmek eredeti logói (címek) + film alatt clearart-ok beillesztése, stb. Nem tudom, lehet hülyeség, nekem tetszik, ha pedig a rendszer tudja, miért ne?
jaszy76
Köszi, kipróbálom. -
gjanner
tag
Sziasztok! Artwork downloader használatakor meg lehet azt valahogy oldani / beállítani, hogy ha beteszek egy új filmet a média tárba, akkor automatikusan (vagy pl. x óránként) keressen artworköt?
-
gjanner
tag
válasz canniball #40138 üzenetére
Egyelőre a Harmony-t a MyHarmony programban belőttem a Flirc Media Center (azt hiszem így van megadva a device / model) és eléggé fapad alapbeállítások vannak benne. Van egy gyári Power Off gomb, amire ki nem, azonban bekapcsol a gép. Szerintem kicsit körüljárom, hogy a megfelelő gombok legyenek hozzárendelve a Harmony-hoz. Kicsit most utána nézek a neten hogyan kellene beállítani. Vagy esetleg van valami ötleted / iránymutatásod, hogyan lehet a megfelelő Kodi billentyűket [link] rávarázsolni a cuccra?
@róland
Csak összehasonlításul, ugyanezen alaplap, 4 GB RAM és Openelc 6.0 egy SSD-n van. Shutdown - restart ideje 21,49s (mondjuk USB WiFi felállási idő nincs, egyenlőre kábelről Scraper frissítésig bezárólag)[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Kb. 5 napja használom az új HTPC-t, kezdtem "belakni", Flirc-Harmony páros is teszi a dolgát, mire ezt tapasztalom:
2 napra ki volt húzva tápból a gép, majd mire a tápot egy kapcsolós hosszabbítóban ráadtam (gép bekapcsolás nélkül) a gép bootolni kezdett, majd leállt kb. 5s után. Bejön az ASRock boot képernyő, de a DEL-re semmit nem reagál, tehát nem tudok a Setupba bejutni, mert előtte egy relatív hangos HDD kattanás keretében kilövi magát. (A HDD egyébként elkezd felpörögni.) ...és mindezt már vagy 5-ször eljátszotta...
Semmi extra nem történt vele (Openelec) SSH-ból mc-t használtam film másolásra Media könyvtárba, valamint a 2 napos táp elvét előtt a Setupban beállítottam, hogy USB/keybord-ra ébredés engedélyezve legyen.Van bármi ötletetek? Kicsit para a jelenség...
-
gjanner
tag
Openelec alatt szeretném megoldani, hogy a HTPC-ben lévő beépített HDD-re a HTPC-re ideiglenesen, USB-n csatlakoztatott HDD-ről nagy mennyiségű filmet (kb. 1,6TB) másoljak, a Kodis File manager-től picit komolyabb programmal. Van erre valami megoldás? Telepíthető add-on vagy SSH-n keresztül valami okosság? (Nem vagyok jártas Linuxban...) köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Minden "fórumon" azt írják hogy Kodiban a filmek elnevezése legyen pl. Filmcím (év)... a scraper miatt.
Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy egy ilyen könyvtár névvel is simán boldogul:
Minions.2015.ReadNFO.720p.BluRay.DTS.x264.HuN-FL0W3REz miért lehet? A film nfo fájl is benne van a könyvtárban, annak lehet ebben szerepe?
Ha már be van állítva egy scraper a Movies-hoz, akkor annak a beállításait hol tudom újból ellenőrizni/módosítani?Köszi
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Életem első HTPC-je összeállt
ASRock N3150DC-ITX
Silverstone ML-06
Kingston HyperX Impact 4GB RAM
WD RED 4TB HDD
Samsung 850 EVO 120 GB SSDAz építést követően első bekapcsoláskor kicsit lefagytam, mert a rendszer nem indult el, szétszed, átnéz, végül meglett a hiba, a Pwr / Rst switch és LED-ek rossz System csatlakozókra lettek rádugva... pont mellette volt, pont azonos pin számmal... (közben már azon gondolkodtam, hogy valamelyik elem hibás vagy az összeszerelésnél valamit nagyon megyomtam...
Hát túl sok hely nincs a házban, de legalább csendes. A fritsch féle OE-t feltettem (jegyzem meg soha nem láttam ilyen villámgyors "rendszer" telepítést) beállítani és szöszölni még nem volt időm vele. Ami meglepett, hogy rádugva egy külső HDD-t (filmekkel, mert hálózat még nincs alatta és belső HDD sincs formázva*) és elindítva egy filmet, rögtön, akadásmentesen, szép képet adott. Picit tartottam tőle, amit itt egy-két kommentben olvastam, hogy telepítés után napokig kell majd keresgélnem a megfelelő beállításokat. De szerencsére minden pöcc-röff volt.
Ja és köszi a fórumozóknak is, sokszor olvasgattam a tapasztaltabbakat.Majd biztos lesz még egy-két kérdés, ha már beleástam magam a dolgokba.
*Hálózat/SSH nélkül le lehet menni valahogy rendszer szintre a HDD formázáshoz vagy ez megoldható KODI-ból is?
-
gjanner
tag
válasz gurabli #39665 üzenetére
OK, a mókolást nem gányolásként értettem csak a leírt kodi fórumos dolog számomra nem túl egyértelmű (valószínű mert Linux vonalon is kezdő vagyok). OpenElec futtatását tervezem egy N3150-en és nem nagyon tudom honnan-mit-hogyan, hogy elérjem a leírt legjobb képminőséget. Biztos nem nagy ördöngősség, meg tudom követni a leírásokat is, csak pl. hogy melyik OE build kell nekem azt nem vágom, mert mintha Ubuntu Server ISO letöltés/telepítéssel kezdődne a dolog. Vagy az csak Ubuntu + Kodi esetén igaz csak?
Vagy lehet a [link] 2. hozzászólásában kezdődő For Beginners... Isengard OE buildet kellene installálnom?Köszi!
-
gjanner
tag
Valaki le tudná írni pár mondatban, hogy ez a VAAPI - EGL dolog mit takar? Openelec normál build és ez a mókolt dolog milyen előnyökkel járna? Mennyire éri meg kapásból ezzel nyitni?
(Nincs tapasztalatom HTPC téren, most kezdek csak beleugrani ...de nem tudom érdemes-e rögtön nyakig a mélybe ) -
gjanner
tag
-
gjanner
tag
Sziasztok!
Lassan összeállna egy konfig, pár kérdésben tudtok segíteni-kommentálni?
Ház: Silverstone ML06
Alap: ASrock N3150DC-ITX
Mem: Kingston HyperX Impact SODIMM 4GB DDR3L 1600MHz
HDD: WD RED 4TB
SSD: Kingston HyperX Fury 120GBJól gondolom, hogy ez működhet teljesen passzívan, vagy érdemes beletenni egy ventilátort?
A lap külső DC tápos, CPU-n meg van valami borda, így gondolom az önmagában nem igényli. Azonban a ház nem túl nagy és a HDD is melegíthet, ezért gondoltam megkérdezem a nálam jártasabbakat.Linux + Kodi lenne a cél. Lehet ez nem vág a topikba, de milyen Linux lenne érdemes erre? Debianra gondoltam, de lehet van "HTPC kompatibilisebb" is. Cél az FHD filmek lenne + torrent + zene. Kép HDMI-n TV-re, hang (elvileg) koaxon erősítőbe.
Köszi előre is!
-
gjanner
tag
válasz #75912448 #38424 üzenetére
Köszi, világos, 40"-es TV-n nézném vele az FHD tartalmat, így azt hiszem nem lesz gond a minőség
Ehhez a laphoz kapcsolódóan még egy dolog:
Van az N3150-ITX és az N3150DC-ITX. A DC verzió szimpatikusabb lenne a plusz táp miatt, azonban árban eléggé magas az "alap-laphoz" képest (kb. 16e a difi). Kérdés, hogy megéri-e szerintetek a DC-s felár a kész táp miatt, vagy érdemes a sima verziót beszerezni és valami PicoPSU megoldást hozzátenni (bár így árban lehet még fölé is mennék a DC változatnak)
Ha PicoPSU vonal, akkor gondolom a 80W-os elég lenne neki, ugye? (1 SSD és 1 HDD menne bele pluszba)UI: sajna a DC-snek azonban nincs optikai kimenete (szükség lenne rá), azonban SPDIF header van rajta, így egy koax digit out-ot nem lenne nagy kunszt rábarkácsolni (gondolom)
-
gjanner
tag
válasz Mezga Aladár #36547 üzenetére
pl. Mit érdemes használni zenére Ubuntu Serveren?
(flac, belépő kategóriás HM vas (H/K AVR 132), SPDIF a HTPC-ről erősítőbe)
Van értelme DAC-kal játszani szerinted vagy ahhoz egy komolyabb erősítő (is) kellene? -
gjanner
tag
válasz canniball #36528 üzenetére
Aham, 3D nem nagyon izgat, TV tudja, de kb. 3-4 filmet néztem 3D-ben, szóval nem tartom követelménynek. A 4K előbb-utóbb teret nyer (szerintem) de ahhoz tartalom / megjelenítő hiányában egyelőre nincsenek HTPC igényeim.
@Celtis:
Köszi, jó ezt hallani, hogy más is kezdte nagyban gondolkodással AMD vonalon.
A Harmony már régóta megvan így az most jelenleg nem pénzkidobás (ebből a szempontból) - más tészta hogy horror áron adják alapból, de legalább minőségi cucc@gurabli:
OK, hiszek nektek HW vonalon, nomeg jóval olcsóbb is lenne a konfig, mint a fentebb írt AMD vas (ami valóban túllövés, csak gondoltam egyszer kell megvenni és hosszabb távra, de valóban igazatok van ha főleg a HTPC / torrent marad a cél, akkor felesleges kiadás)OS területén érdekel a Linux, ezért is gondoltam kipróbálom, azonban túl sokat nem tudok róla, de szerintem megoldom valahogy. Fő az optimizmus
Az OK, hogy a lap SPDIF kimenete minőségi, de OS nem befolyásolja a hangminőséget, pl. driver tekintetében? Tényleg driver... az ASRock oldalán néztem és a lap gyakorlatilag csak Win alá ír támogatást (gondolom Win driverekkel szállítják). Ennek ellenére simán használható Linux alatt? Vagy léteznek Linux driverek csak azok nem gyáriak?
-
gjanner
tag
válasz MasterMark #36496 üzenetére
Nem tudom miért esett az 1600-asra a választás, régebben raktam össze a konfigot. De jogos a kérdés, miért is célszerű magasabb órajelű RAM a HTPC-kbe?
@canniball: Nem igazán értem a kérdésed, de túl sok elvárás nincs ezzel kapcsolatban. Torrent leszed, WD RED-re átmásol egy Media könyvtárba (gondolom), aztán Kodival lejátszás. Nem akarok otthoni/remote hálón streamelni, ilyesmi. Cél hogy a HTPC melletti TV és HM erősítő fogadja a jeleket. Jellemzően 1080p filmek DD/DTS hanggal. Ja és egy kisebb zene gyűjtemény kezelése.
Igen, Harmonyval nem hiszem hogy gondom lesz, köszi a tippet. Gondoltam annak csak valami USB-s vevő kell és setup. Tényleg Harmonyval be lehet lőni billentyű kombókat kifejezetten PC kezelésre vagy ez inkább csak Kodin belüli Enter, Jobb, Bal, stb. alap gombok távvezérlése? (egyébként nagyon szeretem, régóta megvan, egyszer belőttem a rendszerhez, azóta nem nyúltam hozzá...)@gurabli: ezek szerint a most járatos Intel vonal a nyerő? AMD miért nem annyira célszerű? A konfig erősségét csak azért gondoltam, mert nem szoktam sűrűn gépet cserélni, ezért gondoltam az elkövetkezendő 5-10 évre letudva a rendszer. De ha azt mondjátok az ajánlott ASrock vonal + Intel CPU is kiszolgál egy darabig elsősorban HTPC szempontból, akkor ámen.
RAM-ot miért érdemes 2x2-t tenni pl. egy 4-es modul helyett? OK, egyik elromlik, marad még 2, de an valami tudományosabb magyarázata is?
SSD-ből azért gondoltam a 120-ast, mert a rendszer mellett arra tenném az ideiglenesen letöltött/seedelt torrenteket. Meg hogy legyen hely, ha van valami gyorsan betöltendő prog.
A szoftver-hadver választást pont fordítva gondoltam, de megfontolandó. Szóval Ubuntu Server tökéletesen teszi a dolgát a leírt feladatokra + Kodi? Az pl. mennyire csihol ki elfogadható minőségű hangot magából? Vagy ezen egy USB-s DAC segít a legjobban?@PuMbA: ha nem kell egy HTPC-t nagyon túlkonfigolni, akkor miért érdemes 8GB-t beletenni? Ha jól gondolom egy torrent + Kodi nem nagyon kéne hogy felzabáljon 4GB-t (+az OS). OK, alap igazság a több nem árt, de azért kíváncsi vagyok a miértre.
Ja és köszi a gyors válaszokat!
Ohhh... látom lassú voltam
[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
Sziasztok!
HTPC-t szeretnék összerakni, néhány jótanácsra (vagy megerősítésre ) lenne szükségem. A gépet alapvetően HTPC funkcióra szeretném használni, azonban szeretném e mellett torrentezésre, és zene hallgatásra használni. Ezt a konfigot néztem ki, azonban jópár nyitott kérdésem lenne HW és SW terén is:
HW:
Silverstone ML06B HTPC Case
AMD A8-7600 3.3GHz Quad-Core Processor
Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI Mini ITX FM2+ Motherboard
Kingston HyperX Fury CL10 4GB 1600MHz Blue
WD RED 4TB
Kingston SSDNow V300 120GB
PicoPSU-120 12V DC-DC ATXLehet hogy fogyasztás ügyileg nem lesz ideális, de az most nem olyan erős szempont. Ha zajos lenne esetleg, akkor ház és CPU ventit valami halkabbat vennék bele.
Igen, fogyasztás: kérdés, hogy a PicoPSU 120W megfelelne-e, vagy van-e egyszerűbb/jobb megoldás? Érdemes-e a konfig mellé aktív tápot tenni, vagy úgy egyáltalán mi a vélemény erről?A szerkezet egyébként Optikán vinné a hangot HM erősítőre és HDMI-n képet TV-re. Távirányítása egy Logitech Harmony One lenne (bár kérdés még hogy azt hogy lehet PC-vel összehozni, de ez majd később az csak a finomság része).
Szoftver tekintetében OpenELEC szimpatikus lenne, azonban nem tudom ha torrent kliens / soundcloud / youtube / esetleg file share feladatokat is el kéne látnia, elegendő lenne-e vagy inkább valami Linux alapú témába kellene vágnom?
Elsődleges kérdés tehát inkább a hardver lenne, ha abban van ötlet / komment, szívesen veszem. Vagy lehet, az egész konfig erősen túllövés?
Köszi előre is!
J.[ Szerkesztve ]
-
gjanner
tag
válasz Celtis #25905 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Alapból max. 10-20 aktív torrent, amiből kb. 4-5 az aktív seed. A kérdésem nem is annyira a teljesítményre, inkább a lemeztöredezettségre vonatkozott. Vagy csak egyszerűen időnként (vagy sűrűn?) defrag-olni kell a HDD-t és kész? Vagy ne foglalkozzak vele, ez a mai rendszerekben/HDD-kben nem probléma? -
gjanner
tag
Halihó!
Valaki használja a HTPC-t torrentezésre is? Konkrétan az érdekelne, hogy 1 HDD-n (op rendszer külön SSD-n) tárolnám a filmeket és ugyanarra menne a torrent célkönyvtár is. Ez szerintetek mennyire lassíthatja a rednszert? File elérésre, párhuzamos lejátszásra gondolok...
Köszi
J. -
gjanner
tag
Sziasztok!
HTPC építését tervezgetem, de lenne néhány alap kérdésem.
Amit szeretnék, elsősorban letöltött filmek (HD, ritkán 3D), másodsorban flac/mp3/online stream zenék hallgatása. A hangot egy AVR-re küldeném, aminek csak optikai vagy koax bemenete van digit vonalon, nincs rajta HDMI bemenet. Képet HDMI-n szeretném LCD-re küldeni a HTPC-ről. Az eszköz alternatív feladata lenne torrent kliens futtatása, esetleg minimális NAS funkció, távoli elérés (ami alatt távolról történő file másolást, megnyitást értek, nem video/zene stream). A gép üzemelése 24/7 lenne, de nem feltétlenül. Szóval alpvetően egy "mindenes", de elsősorban média központú PC-t szeretnék, ami gyors, csendes, megbirkózik a különféle formátumokkal.Alapvetően Linux alapú rendszerre gondoltam, bár olvastam itt a fórumon, hogy zeneileg pl. megveri egy Win8. Erről vélemény, tapasztalat? Vagy ez csak egy komolyabb stereo rendszeren fog "kihallatszani"? (Egy H/K AVR-em van, aminek a hangjával egyébként meg vagyok elégedve digit, sőt analóg PC forrásról is egyébként.)
XBMC-t szeretnék használni, bár nyitott vagyok mindenféle minőségi megoldásra.
Mi a pontos különbség egy Openelec és egy Linux + XBMC között? Jó lenne egy teljes értékű böngésző futtatása időnként, pl. YouTube, ha party van és jön az "ezt tegyük be..." kérés :-)
Rendszernek egy kisebb méretű SSD-re, a filmek tárolására pedig egy 4TB WD RED-et gondoltam. Ezzel kapcsolatban egy kérdés... ha a letöltött filmek tárolását és a letöltési célkönyvtárat is ugyanzon HDD-n/partíción adom meg, az mennyire okozhat gondot? Értem ez alatt, hogy pl. a torrentezéstől eléggé töredezett lesz a winyó. Erre van valami megoldás, vagy egyszerűen időnként futtatni kell egy defrag-ot? Valaki hasonló módban használ HTPC-t? Okozhat-e ez lassulást pl. lejátszáskor vagy csak túlpörgöm a dolgot?Hardver tekintetében alacsony fogyasztást, halk üzemmódot szeretnék, viszont hosszabb távra tervezem a dolgot, így nem baj, ha nem kell 2-4 év múlva bővíteni. Processzor tekintetében nem döntöttem még Intel vagy AMD mellett. Bár szimpatikusnak tűnik az AMD Kaveri családja. Ha van ajánlás/bevált hardver szívesen hallgatom. Irányításra egy Logitech Harmony One áll rendelkezésemre, nem tudom ez pl. mindenféle lejátszó szoftvert elnavigál? Vagy ez nem is player kérdése?
Köszi a válaszokat előre is! Ha valami hülyeséget írtam, javítsatok ki...
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk