Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DNReNTi
őstag
Szerintem jobb lenne keresni erre valamilyen kis javascriptes alap galeria library-t. Szebb megoldas lenne mint egy pseudo selector. De ha ragaszkodsz hozza pusztan CSS-el megoldhato lenne, de nem ennyire trivialis.
but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
Az eredeti kepekbol (a szep nagy felbontasuakbol) ket fele meretre kell kicsinyitened. Az egyik a thumbnail, a masik pedig amit majd kattintasra megjelenitesz. Ezek tehat fizikailag kulonbozo fajlok. Igy nem lesz problemaja se a google-nek se a kepminosegnek.
-
DNReNTi
őstag
válasz nightzone #2313 üzenetére
Leirnam de ezt nem fogod tudni egy sorba beirni. Gondolom vmi ciklus fut a programban ami feldolgozza az oldalakat, na abba a ciklusba kell ezt beirni. Altalanos xpath kifejezes szerintem erre a feladatra nincs. Mondjuk attol meg lehet van.
-
-
DNReNTi
őstag
válasz nightzone #2309 üzenetére
Nem teljesen ertem, gondolom ez vmi xpath egy weboldal parse-olasahoz. Ha azon a specifikus elemen nincs semmi megkulonboztetes (pl egy osztaly) es barmikor valtozhat hogy hanyadik a sorban akkor arra nem fogsz tudni altalanos selectort irni.
-
DNReNTi
őstag
válasz fordfairlane #2302 üzenetére
Szerk:
Egyebeknt tok jo hogy bedobtad, errol a feature-rol nem tudtam en sem. Thx![ Szerkesztve ]
-
DNReNTi
őstag
válasz Chesterfield #2291 üzenetére
Peldaul igen. Nem tudom milyen szintrol indulsz, ez eleg basic, de ha az alapoktol indulsz akkor szerintem jo a tematika. Aztan lehet majd tovabbmenni valami komplexebbre. Vagy esetleg itt van ez, ebben mar JS (es Bootstrap) is van. Ez lehet atfogobb, es szinten eleg nepszeru, jo ertekelesekkel.
-
DNReNTi
őstag
válasz Chesterfield #2289 üzenetére
Udemy.
Tobbnyire fizetos, de mindennel jobban megeri.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz BTminishop #2281 üzenetére
En eppen forditva szoktam csinalni (ha szukseg van ra egyaltalan), eloszor mobil / tablet layout-ot csinalom meg, mondjuk minimum 480px szelessegig, ha az alatt osszeborul az mar nem erdekel, aztan jon a desktop. Szerintem igy konnyebb, mint ahogy te is irtad.
-
DNReNTi
őstag
válasz BTminishop #2278 üzenetére
Na, ez az a hozzaallas, ami sok emberbol nagyon-nagyon hianyzik! Az, hogy tudni akarja, valojaban mi tortenik a hatterben, akkor is, ha a munkat egy framework intezi. Dicseretes, csak igy tovabb! Nalam biztos nem megy at interjun az aki, nem tudja elmondani peldaul, hogy CSS-ben mi a kulonbseg a
block
,inline
esinline-block
kozott. Es sok ilyen van. Annak ellenere, hogy egyebkent mar van esetleg par ev tapasztalata...Hogy az eredeti kerdesre valaszoljak, az alabbi kulcsszavak segiteni fognak:
css responsive basics, css media queries, css grid, esatobbi...Miutan ezt megertetted, es tudod mar, hogy mi tortenik a hatterben, nyugodtan hasznalj Bootstrap-et, vagy barmi egyebet ami szimpatikus - szerintem pl a Semantic UI jobb/szebb, de ez szemelyes preferencia - felesleges ujra feltalani a kereket.
[ Szerkesztve ]
-
DNReNTi
őstag
válasz #36268800 #2260 üzenetére
Először is érdemes lenne megismerkedni valami UI framework-kel, pl Bootstrap, Foundation, Semantic UI, ezekhez a neten rengeteg infot, forrást lehet találni, illetve nagyon sok ezeket felhasználó template is van, amiket felhasználva / átírva gyorsan, mutatós layout-okat lehet összedobni. Ez persze így leírva egyszerű, mindehez kell azért egy megfelő HTML + CSS (+JS) tudás. Színösszeállításokat én "lopni" szoktam, meglévő jól kinéző template-ből, pl templatemonster-ről.
-
DNReNTi
őstag
válasz tamas1985 #2216 üzenetére
Ez például kapásból fail:
/* tr{font-family: 'Arial';
font-size: 20px;
white-space:pre-line;
padding-left: 32px;
text-align:justify;*/
}Kikommentezed a blokk kezdetét, a végét meg nem... Persze valszeg nem ez a baj, de ahogy a többiek már írták is, így nem fog tudni segíteni senki. JsFiddle.
-
DNReNTi
őstag
Esetleg itt érdemes szétnézned: CSS Tricks - Bookshelf. Ha már ők ajánlják olyan rosszak nem lehetnek.
-
DNReNTi
őstag
Csak tippem van: gondolom azért, hogy a framework stílusdefiníciókat ne vágja felül a fejlesztő a sajátjaival. Például a .row egy elég beszédes class, és eséllyel készülhet belőle még egy az oldalspecifikus stíluslapon, ha valaki nem elég figyelmes. Bár hamar észre fogja venni, hogy nem pont azt látja, amit várt, de közben a BS stílus nem f*ssa el magát. Ismétlem: csak tippelem.
-
DNReNTi
őstag
válasz fordfairlane #2138 üzenetére
+1. Ez nálam is így megy. Én csak az SCSS fájlokba írok, azt meg automatikusan fordítja a compass a konfig alapján. Feltölteni és betölteni pedig csak a CSS-t szoktam. A CSS-t még verziókövetőbe feltolni is felesleges, jártam már úgy, hogy a gyakornok kolléga abba írt bele, aztán ment a levesbe az első compile-al. Azóta a CSS gitignore-ban van.
-
DNReNTi
őstag
Egy nem olyan fura/extrém példa az aktuális gyakorlatból:
Nekem most feladatom egy nagy rendszert mobilra optimalizálni. A rendszer régi Symfonyra épül, nyilván úgy kell megoldani a feladatot, hogy közben a működés (JS) ne fossa el magát, és a lehető legkevesebb változtatással járjon az oldal struktúrájában. A gond az, hogy nem mindent tudsz módosítani a view-ban, pl formok, filterek, táblázatok a sima Sf struktúrával generálódnak ki, és ugyan tudsz attribútumokat hozzáadni mondjuk egy form eleméhez, de a konténerhez nem amivel együtt generálódik, ahhoz nem. Meg lehetne oldani, hogy átírom a generálást, de amellett, hogy megold egy problémát okoz harminc újat, mert akkor mindenhol így fog generálódni.Megjegyzem nem vagyok nagy Sf huszár, szóval valszeg én vagyok a hülye, és van erre szép megoldás, így aki kijavít annak külön hálás leszek. Sajnos mivel szoros a deadline, arra nincs idő, hogy beleássam magam a Symfony rejtelmeibe. Egyelőre örülök ha kész lesz.
-
DNReNTi
őstag
Nincs ebben semmi meglepő, az "iparban" sokkal jobban szeretik használni a "régi jó'bevált dógokat", mint a csicsás újdonságokat. Ez érint minket is ilyen esetekben, és sajnos mondjuk egy gyárban nem mondhatod azt, hogy ja bocs, a webapp nem megy IE10 alatt, cseréljétek le 3000 gépen frissebbre. Jó eséllyel olcsóbb lesz optimalizálni amennyire csak lehet régi böngészőkre, mint egy említett cserét megejteni. Nekem is volt olyan munkahelyem ahol egy jó 25 éves gépen Windows 3.1-en futott a célszoftver, mert az új verzió több tízmillió Ft lett volna akkor, abból a pénzből meg még aranyáron is évszázadokig lehet szervizezni azt a vasat. Na jó elkanyarodtam.
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #2021 üzenetére
Hát hallod, voltak már eddig is epik magyarázataid, de részletességben ettől már nem igen lehet messzebb menni.
-
DNReNTi
őstag
Bevallom nem értem miért probléma ez. Mán' technikailag. Nyilván mielőtt valamire menüelemet (ami ugye gyakorlatban egy link) akarnak létrehozni, az előtt célszerű készíteni valami tartalmat nekik, amire az menü mutat. De logikailag az sem gond ha 300 db menüelem mutat ugyan arra az oldalra. Most az én fejemben a következő a flow: user belép az adminra, létrehoz egy új aloldalt x tartalommal, elmenti, létrehoz egy menüt, beállítja hogy a menü az előbb elkészített oldalra mutasson, beállítja a menü hol jelenjen meg, ezt is elmenti, done. Technikailag semmi akadálya, hogy ezt akár ezerszer lezongorázza, valamint annak se, hogy akár mind az ezer ugyanarra a tartalomra mutasson. Sem backend, sem frontend oldalon semmilyen problémát nem kell jelentsen egy végtelen mély menürendszer kialakítása. Más dolog ennek a hasznossága, átláthatósága egy bizonyos szint felett.
-
DNReNTi
őstag
Ez megint olyan kérdés - ahogy te is írod - ami teljesen szubjektív.
A legfontosabb dolog valszeg az, hogy épp hol melózol. Mi pl egyáltalán nem használunk CMS-t, viszont nagyobb projektekhez framework-öt mindenképpen (Korábban Yii, most Laravel felé kacsintgatunk). Bár mi igyekszünk inkább nagy cégeknek belső felhasználásra teljesen egyedileg tervezett alkalmazásokat készíteni, így mondjuk elvárható hogy ne egy WP-re rántsunk le egy témát meg pár plugint. Hogy érdemes e megismerkedni, a CMS rendszerekkel? A WP-vel és a Drupal-al mindenképp. Sok helyen kérik, hogy ismerj legalább egy CMS-t. Frontend szempontból most inkább arra gondolok: tudj elkészíteni egy WP témát, egy kapott PSD alapján, nem arra, hogy írj meg egy plugint.
VCS: nálunk is git + sourcetree.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
Búkmárkolni való: megújult CSS Reference a Codrops-on.
-
DNReNTi
őstag
A tapasztaltabbakat kérdezem, hogyan készíthetnék topik nyitó / összefoglaló posztot? Arra gondoltam ha lesz egy kis üres időm, összeszedem egy jó nagy posztba amit a CSS-ről "röviden" és általánosan tudni illik. Most a munka miatt úgyis főleg ezen a területen okoskodok.
-
DNReNTi
őstag
Csak hogy kötekedjek már, mer most olyan kötekedhetnékem van:
"nem akarok a sitebuildre fókuszálni. Hogy ki is nézzen valahogy gondoltam csak berántok valami CSS frameworköt."
Egy: teszteléshez, tanuláshoz, gyakorláshoz teljesen mindegy milyen szörnyen néz ki az egész, sőt igazából a csicsa, meg a finomhangolás még akadályoz is, mert eltereli a figyelmed a lényegről. Kettő: ha nem akarsz a kinézetre fókuszálni, de mégis behúzol egy FW-öt, akkor nem mindegy azt mi hajtja?but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
Önmagában szerintem a LESS nem tudja, úgy ahogy a SASS sem. Ott is a Compass tudja ezt. Bár én állítok be rá mindig file watcher-t az IDE-ben, így nem kell mindig parancsolgatni, és az output-ot is szinkronizálja. Azt elvileg a LESS-re is lehet, bár még nem próbáltam.
-
DNReNTi
őstag
Ha van időd és energiád rá érdekességképpen megismerkedhetsz a LESS-el is, de szvsz ha már SASS user vagy, teljesen felesleges. Mivel már a SASS-t használod a legnagyobb "negatívumát" (install, inicializálás) már le is küzdötted, ráadásul a LESS ismereteim szerint semmivel nem tud többet, mint a konkurencia. Plusz - tudom béna megközelítés - ha PHP-t is használsz szerintem az életben nem fog ráállni a kezed a LESS változókra.
-
DNReNTi
őstag
válasz PumpkinSeed #1954 üzenetére
Mert a label az default inline elem, azok width attribútuma automatikus, de ha megváltoztatod inline-block-ra, akkor megkapja a blokkelemek áldásos tulajdonságait, például, hogy megadható a szélessége.
-
DNReNTi
őstag
válasz fordfairlane #1945 üzenetére
Ugy ugy. De telefonrol most en se kottazom be.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1932 üzenetére
Bevallom egyre inkább nem értem. Szóval majd ha látom okosabb leszek.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1930 üzenetére
Látatlanba nem tudok mit mondani. De komolyan kíváncsi vagyok mifajta menü az ami 1500px magas. Szóval ha más nem egy jsfiddle-t pattints majd fel.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1928 üzenetére
Dehogynem, kb ugyanannyi tartalmat raksz bele és akkor kb egyformák. Most amúgy kicsit meg vagyok zavarodva. Egy menüben egyáltalán minek van ennyi cucc?
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1926 üzenetére
Te magad meg is válaszoltad a saját kérdésedet.
Eccerű logika. Ha az elemeidbe random mennyiségű tartalom kerül, akkor az elemek magassága is random lesz. Értelemszerű tehát, ha megadsz egy fix magasságot, akkor lesz amikor a tartalom nem tölti ki, illetve lesz amikor a tartalom kifut az elemből. Folyománya: random tartalomhoz hülyeség fix magasságot állítani. (Most figyelmen kívül hagyva, hogy lehet scroll-t beállítani az elemekre, ami szerintem roppant igénytelen 90-es éveket idéző megoldás.)but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #1922 üzenetére
Azazaz... arra gondoltam.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1920 üzenetére
Valami ilyesmi a cél?
Egyébként ne vedd bántásnak, inkább tanács: kicsit odafigyelhetnél a kódodra. Most is olyan alap hiba volt benne, hogy elképesztő, bár nem az volt az eredeti probléma okozója. Több hónapnyi tanulás után már nem kéne előfordulnia, hogy lehagyod a záró tag-et egy CSS definíció végéről.
Az eredeti problémára pedig a vertical-align attribútum használata a megoldás.
-
DNReNTi
őstag
Vannak erre tool-ok pl a BrowserStack. Sajna nincs ingyen, sőt egyenesen drága. Én IE 11,10, 9-en, Chrome, Firefox, Safari, és Opera legfrissebb verziókon tesztelek. Plusz Android böngésző és Chrome mobil. A problémák elkerülésére ott a CanIUse. Ha egy ritkábban használt, vagy újabb attribútumot használsz nézd meg milyen függőségei vannak, ha vannak és úgy használd. Így nem lesz gond.
A preprocessoros kérdést nem teljesen értem.
A SASS / {LESS} jóval többre képes attól, hogy prefixeket rak.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1901 üzenetére
Hát most ha csak külön mobil nézetet akarsz, megoldható hasonlóan mint itt PH!-n, egy aldomainen. Így elkerülheted a media query-k alkalmazását, de tekintve, hogy hány fajta mobil kijelző méret van, akkor is responsive-re kell írnod a mobil verziót. Akkor meg már sokkal egyszerűbb a layout-ok között váltani media query-vel, mint azt ellenőrizni, hogy az user épp milyen eszközről lépett be, és esetleg átdobni a mobilos aldomainre.
Összegezve az elmúlt hozzászólásokat:
A legjobb, legegyszerűbb, legmodernebb, legkézenfekvőbb megoldás a media query-k használata.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1897 üzenetére
Akkor most csak van mobil layout?
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1894 üzenetére
"Egyébkent lehet hogy tényleg kellenek majd az 5Mp-es képek"
El nem tudom képzelni mire kellenek neked ekkora képek egy weboldalra. Most figyelmen kívül hagyva az esetleges fotó letöltési lehetőséget, de az meg nem kell h megjelenjen az oldalon, elég ha egy link mutat rá és letölti aki akarja."de az biztos hogy pl 1 mp-es felbontással elég viccesen mutatna"
1 MP 4:3-as kép: 1152x864px. Hacsak nem tervezel retina meg 4K layoutot az oldalra (amit nem hiszem h megtennél) akkor nem tudom miért mutatna viccesen.(#1895) honda 1993
Ezt elolvastam vagy 10x mire azt gondolom, hogy talán sejtem mi is a kérdés. Kérlek javíts ha tévedek. Tehát, letettél a responsive layout-ról. Eddig tiszta. Szóval most van egy darab megjelenésed eszköztől (kijelzőmérettől) függetlenül. Ha jól értem. Ha így van akkor:
"Szerintetek mi volna a legokosabb megoldás ezekre?"
1. Átírod a CSS-t úgy hogy ne 3 hanem csak 2 img-container legyen
2. Átírod a CSS-t úgy hogy szövegek betűméretét megnöveled pár px-el
3. Átírod a CSS-t úgy hogy nagyobbak legyenek a menüpontok isbut without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1892 üzenetére
Ha neked a weboldalon 5MP képekre van szükséged akkor igen.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1890 üzenetére
Igen erre akartam kilyukadni. Akkora képekkel dolgozz amekkorákra szükség van.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1887 üzenetére
Rosszul tudod. Attól mert átnevezel egy fájlt még nem lesz az amit a kiterjesztésben megadsz. Jpeg vs PNG. Na de vissza a lényegre, a jpeg képeket is lehet optimalizálni képtől függően 80-90%-os minőségen mentve a különbség észrevehetetlen, de a helyigényük fele-harmada.
"Az meg nyílván lóf@szt sem jelent hogy css-ben a szélesség és a magasság mekkora ugye?"
Ezt nem értem. Illetve nem tudom, hogy érted. Ha úgy érted ahogy én értem akkor már hogyne jelentene. Most attól mert egy 8 megás 20Mpixeles képet te ikonnak használsz, az még egy 8 megás 20Mpixeles kép, nem egy ikon. Bár ez durva példa, de a lényeg benne.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1885 üzenetére
Attól függ milyen képek. Weben leginkább png-t esetleg svg-t használunk. Szernecsére a png-t lehet optimalizálni, de már az is sokat jelent ha odafigyelsz a méretekre, pl: egy gomb ikonját 24x24px méretben használod, akkor ne egy 256x256 méretű képet húzz már be emiatt. Látlanban okosabbat mondani nem nagyon lehet. Esetleg, hogy a devtool network fülén meg tudod nézni betöltéskor mi mennyi időt vesz igénybe. Akkor legalább látod merre kell indulni.
-
DNReNTi
őstag
Nekem bejön, de elég korlátolt megoldás. Tehát csak valami kis rövid céges bemutatkozó oldalt, vagy "digitális CV"-t, vagy valami hasonlót tudok így elképzelni. Arra viszont szuper. A lényeg tömören egy oldalon.
-
DNReNTi
őstag
Hoppla. Magamból indultam ki. 1920x1080. A Firefox Developer Edition-ben van responsive view, beállíthatsz a sajátodnál nagyobb felbontást is, akár 4K-t, meg fog jelenni, ahogy a beállított kijelzőn megjelenne, csak neked kell majd csúszkázni vele.
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #1799 üzenetére
Egyszer beültem egy bölcsészeti előadásra. Kár volt.
-
DNReNTi
őstag
Igazából szuperhelyesen, nem a designt/tartalmat kellene a kijelzőméretekhez/breakpoint-okhoz alakítani, hanem éppen fordítva. Ez így lehet furán hangzik, de egyre több poszt van ezzel kapcsolatban a neten, designerektől, UI és UX guruktól. A lényeg az lenne, hogy ne zárt magad korlátok közzé, egy layout-ot nem kell megváltoztatni teszem azt 768px szélesség alatt, csak azért mert ez a szokás, ha közben meg ugyan az a design, teljesen jól néz ki, jól olvasható és használható, 540-1200px tartományban. Nem kell ezeket a számokat kőbe vésni. Persze ez így leírni könnyű, szerintem elég nagy designer gyakorlat kell ahhoz, hogy ez ne csak egy utópikus elmélet hanem valóság legyen. Megsúgom: én sem így szoktam, egyszerűen ez egy más látásmód, amit nem lehet csak úgy egyik napról a másikra elsajátítani. A procedurális és objektum orientált programozás közötti különbséghez tudnám hasonlítani, ahol szintén látásmódváltozásra van szükség. Ráadásul szigorúan véve ezt nem is nekünk kell elsajátítani, nekünk csak meg kell valósítani amit a graffer elénk rak. Ő meg vagy így rakja elénk, vagy nem.
Így visszaolvasva lehet innom kéne valamit.
-
DNReNTi
őstag
A CanIUse-on meg tudod nézni, hogy az egyes attribútumokat hogyan támogatják a böngészők, azaz kell e a prefix. Azt pedig és/te vagy a projekt dönti el, hogy visszamenőleg meddig támogatsz böngészőket. A CanIUse ebben is segít, mutatja mely korábbi verziók milyen prefix-ekkel működnek.
(#1774) Zedz
"De valami alapja csak van, ha rengeteg mindent először arra készítenek, aztán majd a Windows megkapja"
Pl?but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
A preprocessorok a a lehető leginkább crossbrowser kimenetet adnak, tele van fallback-ekkel, és böngészőspecifikus prefixekkel, hogy korábbi böngészők is elboldoguljanak az eredménnyal. Csak egy példa ami a Sass "dokumentációban" is szerepel:
Amit te CSS-el elintéznél ennyivel:
.box { border-radius: 10px; }Annak a SASS kimenete ez lesz:
.box {
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
-ms-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}Ilyenek miatt még a minimalizált CSS kimenet is nagyobb lesz mint amit te amúgy bekottáznál. Szvsz ez egyébként nem probléma. Tegye má' fel a kezét aki mindezekre a prefixekre figyel mikor kottát ír.
-
DNReNTi
őstag
válasz PumpkinSeed #1737 üzenetére
Imádom ezt a videót. Bármikor fel tud b*szni.
(#1734) honda 1993
Még szerencse, hogy pont a napokban (tegnap) volt erről szó.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
Vannak vannak, de soká lesz még ennek teljes (vagy közel teljes) szupportja. Ráadásul, egy csomó mindent, még mindig kényelmesebb és jobb lesz megoldani preprocessorral. Amit én nagyon hiányolok, az a nesting. Nem igaz, hogy még mindig nem akarják szabványosítani.
-
DNReNTi
őstag
válasz martonx #1726 üzenetére
On:
Infók a CSS 4-ről. Mondjuk én nem ájultam ki tőle. Kicsit részletesebben a W3C-n.[ Szerkesztve ]
-
DNReNTi
őstag
Ha már a témánál tartunk, lehet volt már a Campaign Monitor - Guide to CSS support in email hasznos posztja. (Hozzáteszem halkan: a táblázat valóban táblázat. ) Itt is szépen látszik az Outlook (2007+) mennyire inkompatibilis. Az meg egyenesen vicc kategória, hogy a 2003-nak és az Outlook Expressnek (!!!) jobb CSS supportja van mint az újabbaknak. A másik gyönyörűség meg a GMail, ami nem enged linkelt CSS-t húzni az emailre. Ahogy azt (#1705) martonx is írta, sajnos ilyen esetben egyszerűen nincs jobb, mint vissza a kőkorba, táblázatos layout, és egy vagon nyugdíjazott tag használata, esetleg hekkmányolás inline CSS-el.
(#1709) Zedz
"a <table> tag-re manapság már mindenki vérszemet kap"
Csak akkor, ha rosszul van alkalmazva. A baj abból van amikor valaki egy oldalstruktúrát épít fel táblázatként, ez kb 10-12 éve volt menő, csak sokan sajnos még nem tették túl magukat rajta. Ha táblázatra van szükség, akkor arra a table tag perfekt. Az már a ló másik oldala, hogy egyáltalán ne használjon senki táblázatot mer' az szentségtörés. De ezt már Brian kifejtette a posztja végén.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1679 üzenetére
"a px; érték egy távolság, nem pedig egy méret."
Wat? Úgy értem, hogy érted?but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1673 üzenetére
Bakker.
Ez nem gyanús: media="print"?but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1671 üzenetére
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #1647 üzenetére
Bocsi, hogy csak most írok, csak ilyen kifejtett válaszra nem akartam félmondatot visszadobni, hosszabbra meg nem volt idő.
"Azért manapság elég gyakoriak a nagy monitorok"
Teljesen igazad van, ha magamból indulok ki, gyakorlatilag minden eszközöm FHD. De ettől még nem terveznék egy weboldalt/webapp-ot alapértelmezetten fullHD szélességre."laptopomnál is a nem túl izmos 1366x768-as felbontás a jellemző"
Ezen a szélességen még szerintem elfogadható egy mondjuk 1000px széles weboldal."van az én kijelzőm, és aztán vannak az annál kisebbek. Sanszos, hogy vannak nagyobbak is, amikre elméletileg szintén gondolni kéne."
Igen, végül is kicsit rövidebben de ezt írtam le én is."a Javítsuk a Prohardvert! topicban néhányan panaszkodtak, hogy egy nagy monitoron (pl. 24"-en) már hülyén néz ki a "csíkfórum""
A PH! kiváló példa én is fel akartam hozni. Egy IT szakmai fórum ami fix 990px széles, holott igen valószínű, hogy aki egy ilyen fórumot olvas, az a lehetőségeihez képest igyekszik jobb tech cuccokkal körülvenni magát, tehát itt fokozottan igaz, amit te is írtál. Valószínűleg a nagy többség 1920x1080 felbontáson böngészi az oldalt, és tré, hogy 150%-os nagyítással élvezhető csak. Illendő lenne egy 1600-as breakpoint.Na de vissza a lényegre, attól mert már elterjedtebbek a nagyobb felbontások mint az ősi 1024-1260, én még nem tenném a desktop nézetet az e feletti felbontástartományba, rákényszerítve a kisebb felbontáson netezőket a tablet nézet használatára. Ugyan, mint írtam is egy korábbi posztban, nincs ez kőbe vésve, de szvsz a mobil / tablet / desktop / fhd (és akár a 4k) breakpointok lefednek mindent.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1659 üzenetére
Mer media query-k nélkül, hogy lehetne responsive az oldal? Jó tudom így, de komolyan?
-
DNReNTi
őstag
válasz PumpkinSeed #1644 üzenetére
Egyetértek. A laposom 15" FHD. Kellemetlen.
-
DNReNTi
őstag
válasz PumpkinSeed #1642 üzenetére
Érthető, végül is tök ugyanarról beszélünk. Szerintem a többség (pl én) default-nak a desktopot tekinti, ami ugye az 1024-1260px szélesség körül/között mozog. Ettől pedig van nagyobb, legalább egy: a FHD. De ez ilyen idealista nézet, nem sokan törődnek ezzel, van mobil/tablet/deskrop a többieknek meg ott a ctrl+plusz.
-
DNReNTi
őstag
válasz fordfairlane #1639 üzenetére
Wow. A színmélység vizsgálat nekem is új. Mondjuk kíváncsi lennék én arra az eszközre, amin olyan böngésző fut, ami kezeli a media query-ket, de 256 színű kijelzője van.
-
DNReNTi
őstag
válasz PumpkinSeed #1636 üzenetére
Nem csak mobil tablet és desktop nézet van, hanem hd, retina és 4k is. Illetve hát ki, hogy implementálja, nincs ez kőbe vésve. Gondolom erre célzott.
Szerk:
(#1637) honda 1993
Hát hogy érdemi segítséget is kapj, először is kéne kód. JSFiddle-n szípen leegyszerűsítve. Lottózhatunk itt estig, én ráérek, de amíg nem tudjuk mit csinálsz elég kicsi az esélye, hogy megtudjuk mondani mi a gond. Továbbá még mindig nem tudjuk mekkora annak a TV-nek a felbontása.
Szerk:
Mégtovábbá ajánlanám figyelmedbe Zedz egyszerű kis példáját, ha ezzel a módszerrel igazítod középre az oldalt, tök mindegy mekkora kijelzőn nézed, mindig középen lesz, akár mobil, akár 4K.[ Szerkesztve ]
-
DNReNTi
őstag
válasz PumpkinSeed #1633 üzenetére
Pontosan. Én valami float-olt és/vagy abszolút pozicionált hekkmányolást sejtek itt, ami kisebb felbontásokon megjelenik kb rendesen, nagyobb felbontáson meg szíjjelborul.
Érdekesség: a Chrome nem húzta alá, hogy "szíjjelborul".
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1626 üzenetére
Nem hinném. Teljesen mindegy egyébként hogy 55" vagy 160"-os, a felbontás a lényeg, ami tippem szerint FHD. Na de mindezt félretéve, nem derült ki, hogy a TV Smart TV e, azaz a saját böngészőjén nézted e az oldalt. Ebben az esetben inkább szerintem az a hibás.
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1605 üzenetére
" ha az ember egy picit ert a css-hez, akkor a responzive resz nem annyira bonyolult"
Mondjuk a "picit" az túlzás. Aki rendesen ismeri a CSS-t annak nem bonyolult."Annyit mar tudok hogy kell egy kulon css fajl amiben a responzive kodot irom. Es ebbe a css fajlba pedig olyan tulajdonsagokat kell megadni amik a mobiltelefonos nezethez kellenek. ( Mar ha jol ertem)"
Nem jól érted.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz honda 1993 #1598 üzenetére
Printscreen? Lehetőleg egy képen a két ablak.
-
DNReNTi
őstag
Ez nem olyan mint egy szalagmunka, nem különül el ennyire egymástól. Attól mert valaki frontend fejlesztő, még nyilván van egy valamekkora szerveroldali ismerete, továbbá nyilván tisztában van az aktuális trendekkel és UX-el is. Sőt kell is hogy tisztában legyen ezekkel. Egyébként a kérdésed nem teljesen egyértelmű, ha arra gondolsz beleszólhat e egy frontendes a designer munkájába: akkor igen. Nyilván. Ha a kérdés az, hogy utólag megvalósíthatja e másképp a már az ügyfél által elfogadott layout-ot: akkor nem. Illetve egyeztetés nélkül biztosan nem.
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #1587 üzenetére
Ja tényleg. Nem tudom hogy lett nekem a :hover-ből .click().
Ideje inni egy kávét.but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #1585 üzenetére
Amit Te linkeltél ott a szülő elemre kell kattolni, szerintem ez lehet a probléma. Bár ha úgy is megfelel, akkor az lényegesen egyszerűbb, mint amit én írtam.
-
DNReNTi
őstag
válasz Sk8erPeter #1573 üzenetére
Én is pont ezt akartam írni, de gondoltam nem bonyolítom. Meg amúgy is van aki harap a "let me google that for you" linkekért. Szóval egy amennyire lehet krosszbrózer megoldás: fiddle.
Szerk:
Hozzáteszem nem magamtól vótam ilyen okos, én is gugliztam, kb 12 mp alatt.[ Szerkesztve ]
-
DNReNTi
őstag
-
DNReNTi
őstag
válasz martonx #1555 üzenetére
Belőlem már estére sajnos nincs annyi, hogy a saját kis dolgaimmal foglalkozzak, így marad a szesz. Max hétvégén. De az se mindig esik jól, úgy el tudom szöszmötölni az időt egy két szarsággal, aztán meg rájövök, hogy 3 perc alatt teljesen másképp meglehet csinálni, és felhúzom magam.
(#1556) Zedz Ez szinte biztos.
[ Szerkesztve ]
-
DNReNTi
őstag
Csak hogy kötekedjek: már korábban is írtam, előbb kell majd szerveroldallal foglalkoznod mint CSS preprocessor-ral, hiába csábító az ismerete. A többi mondanivalómat már Jim összefoglalta.
Off: Jé, ez az 1000. szakmaim, nagyon építő lett.
-
DNReNTi
őstag
Én még csak nem is hallottam róla eddig. Beváltnak biztos, hogy nem bevált, figyelembe véve a browser support-ot. Kimondottan erre a feladatra én sose használtam semmit, nem is feltétlen látom indokoltnak.
-
DNReNTi
őstag
Szerintem nincs ilyen menetrend. Ahogy haladsz úgy lesz szükséged egyre több mindenre. Ha már muszáj ilyen rendszert felállítani, akkor előbb lesz szükséged JS-re mint preprocessor-ra. Sőt. Még a szerveroldallal is hamarabb fogsz találkozni, mint hogy SCSS-t kelljen használnod.
Szerk:
Azigen. Úgy látom ez eldőlt. 3:0 ide.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- ID-Cooling RGB Auraflow 120mm olcsó vízhűtés
- Samsung Galaxy TAB A9 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Alkalmi áron Hp Omen i7-13700HX 24 szál/32GBRAM/1TBSSD/Geforce RTX4070/2560x1440 QHD
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Akku: 100%, Normál, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy A52, Normál, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Iphone 13 Pro Max - 128GB- 84%Akku- Kártyafüggetlen
- Macbook Air - 13" - 2022 - M2 (8C CPU/10C GPU) - 8 GB RAM - 512 GB SSD - kitűnő állapot
- Creative Sound Blaster Audigy SB0570 PCI
- 2020 MacBook Air M1 / 8GB / 256GB SSD / Magyar / Silver / 99% Aksi / Új Kijelzővel / Eladó ! ! !
- Harman/Kardon Onyx Studio 7 bluetooth hangszóró
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest