-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ricogsm #13826 üzenetére
Azért volt kettő, mert vettem még egyet. Az akkori feleségem kitalálta, hogy ő is fog cappuccinozni, de kizárólag laktózmentes tejjel..
Egyébként a második habositó is szetrepedezett nekem. Gondoltam, hogy okos leszek és ezt már nem rakom a mosogatógépbe és kézzel fogom elmosni, szigorúan langyos vízzel. Na ez a szemem láttára repedezett be miközben a szivaccsal mosogattam
Szerencsére a működést nem befolyásolja egyáltalán. Ha nem kell 2 küld vissza. A. kezdeti lelkesedés után nekünk sem kellett 2, mert pár nap után megint csak én kaveztam egyedül....
Az összes szagositott frei kávé szaglik, mint a görény. Csak alapos indokkal tegyétek a kávégepekbe! Nekem anno kellett vagy 2 hét mire elment a szag. És azok egyszerűbb szerkezetű eszpresszógep és őrlő voltak.
[ Szerkesztve ]
:)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #13736 üzenetére
Csak a szokásos. Addig jók vagyunk, amíg csak fórumozgatunk. De eljön egy problémás esemény, amikor csupán igazságos elbírálást szeretnénk a "központból", egy kis tiszteletet. Arra aztán várhatsz...
Pontosan nem tudom, csak valami hasonló érződött, avagy véleménykülönbség alakult ki a "központtal" szemben. Nem lett kitiltva, de bizonyos esetekben kénytelen önként lépni az ember, pl. megalázó központi bánásmód miatt, ami már túlmegy a tűréshatáron. Valami ilyesmi lehetett talán.
-
FőDudu
veterán
válasz
ricogsm #13734 üzenetére
Azota sem mentem erte.
A csere a repedezes miatt lehetseges - a mukodesre ez nincs hatassal.Nalam a vizkotlenites oldotta meg a habositas problemajat.
(lehet, hogy a tejhabosito bemeneti csove (ami egy O gyuruvel ul fel a gep tartojara) van nalad eltomodve. Nagyon ovatosan nyulj csak hozza, az az O gyuru vagyonokert kaphato).
(en az egeszet beaztatnam vizko oldoba.)FőDudu
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #12207 üzenetére
Keramikus őrlő van benne gondolom, annál is van kihordó kerék, mint a fémkúposnál a csillagkerék, csak másképp néz ki:
https://www.youtube.com/watch?v=SYLGC21zNfY
A kihordó kerék sérülése vagy eltömődése is okozhat olyan gondot, hogy nem veszi fel (vagy inkább nem kapja be) a babot. A processzor figyeli az őrlő fordulatszámát, sőt annak ingadozásait is. Ehhez két kis mágnes van beépítve és egy Hall-elemes jeladó.
A terhelt őrlő fordulata lassúbb és ingadozó, míg üresen felpörög és egyenletessé válik. A szoftver ebből következtet, hogy elfogyott a bab, a hibás adagot pedig lefőzés nélkül kidobhatja a zacctartályba.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #12207 üzenetére
Lehet mechanikai hiba, ha nem továbbítja a babokat a tengelyen lévő csiga, de a vezérlésben is lehet hiba, ha úgy érzékeli üres a daráló. Fel tudod venni videóra a folyamatot? Hátha kiderül belőle valami. Meg belekukkanthatnál az őrlő bemenetéhez meg az őröltkávé ledobócsőhöz közben.
-
-
-
FőDudu
veterán
válasz
ricogsm #12096 üzenetére
A tejhabositassal ugyanigy jartam. Vizkotleniteni kellett.
Feljebb van egy posztom rola.DM-bol a sarga Denk Mit vizkooldot kell a viztartalyaba boritani (1 komplett flakonnal ami 250ml) (szurot vedd ki), es a vegen a jelolt vonalig tolteni (nem a szokasos vizszintig).
Aztan vizkotleniteni kell (nalam az aquaclean gombot nyomva sokaig, majd start).
(lattegot vedd le, es egy jo nagy talat tegyel ala, mert az osszes vizet ki fogja nyomni a vizkovel egyutt). (kb fel ora amig vegez).FőDudu
-
wiggen123
senior tag
válasz
ricogsm #7720 üzenetére
Sziasztok. A fenti képen lévő főzőegységem van. El volt laposodva a piros felső tömítés, így cseréltettem és kávét is szoktam ott venni ahol raktak rá újat. Karbantartáskor jobban megnézve ez az új, mintha még rosszabb lenne, vastagsága kisebb, nem tölti ki a rendelkezésre álló vájatot, átmérőre pedig szélesebb, laza, lötyög. Szerintem át lettem verve
Jól gondolom? Hol tudok gyárit rendelni?
[ Szerkesztve ]
Sometimes you win, sometimes you learn.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #7720 üzenetére
Az pont olyan ferde, kivett, reteszelt állapotban.
Piros nyíllal jelöltem a reteszt, ami bepattan, amikor a helyére teszed, illetve ott kell kézzel benyomni, ha át akarod tekergetni. Végül alapállásba kell tenni (megint ferdére áll és a sárga alkatrész is a kép szerinti helyzetbe pattan vissza).
Ha híg a pogácsa, azt okozhatja szorulás is, amit érzékel a processzor, emiatt csökkenti az őrölt mennyiséget. Miután a szorulásból arra "következtet", hogy túl sokat őrölt.
[ Szerkesztve ]
-
roti86
őstag
válasz
ricogsm #7721 üzenetére
Szia!
A felső piros tömítő gyűrű nem laza és nincs megduzzadva? Nálam az okozott vizes zaccot és semmi ízű kávét. #6869-es hozzászólás.
A központi egység szorulása is okozhat ilyet. Kézzel kellene megjáratni hogy megfelelően mozog e és megzsírozni. Nézzél róla videót: link
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7535 üzenetére
Halihó! Nem létszükséglet az sbs.
A golyó szerintem javít és nem nagy költség.Bevonatokkal lehetne kísérletezni a tálcán is, valami vízlepergető szélvédőbevonattal, de az nem biztos hogy szerencsés egy kávégépben. Szilikonzsírral átkenni és finoman letörölni garantálja hogy zsíros praclis lesz a burkolat egy idő után.
Jó lenne valami jurás oleofób megoldás ami élelmiszeriparilag is megbízható.
-
mazsi70
senior tag
válasz
ricogsm #7535 üzenetére
Igen ,kidobta ,mert törlődött a program . Penész : Gondolom Philips ?
Ez ellen úgy védekeztem ,hogy folyékony szilikonnal befújtam . Papír törlővel kitöröltem és 15-20 percig szellőztettem a szilikon szaga miatt . Utána raktam csak vissza a helyére .Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7470 üzenetére
Fáradó pumpánál már kevés a nyomás a golyó-rugó-sbs kombóval, belassul, csöpögve folyik le de nem kidolgozott az eredmény. Kopik a golyó a pumpában, ez az oka a dolognak. Aki nem tuningol, talán észre sem veszi.
Az élettartamon talán nem változtat, de érdemes megerősíteni a nyomás alatt lévő csövek csatlakozását, én dróttal rögzítettem a gyári bilincs helyett, de talán létezik oldható csavaros kötésű bilincs is, a szövettel erősített szilikon csövek pedig könnyen pótolhatóak. Az OPV úgyis nyit kb. 12 barnál.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7402 üzenetére
Kellemes Ünnepeket!🎄
Elég lehet, a legoptimálisabb ha veszel mellé golyót is a kerámia pöcök helyett ami a gyári főzőegységben a rugó alatt van. Rugót nem kell venned, csak ha nyújtogatnád, de annak nem sok értelme van, mert SBS mellé nem kell nyújtani, elég a nyomás amit a gyári rugó az üveggolyóval és SBS-szel elő tud állítani.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7399 üzenetére
Igen. Ha nincs ami visszafogja, nem alakul ki a nyomás.
Nekem ez a boroszilikát golyó lett a kerámia pöcök helyett, meg az SBS szelep került be a gyári könyök helyett. Így nem kellett nyújtogatni a rugót. Előtte másik Saeco gépen alaposan ki lett nyújtva a rugó, de ott még golyó volt gyárilag. Plusz rugót én nem próbáltam, az csak a gyári állapot helyreállításához kellett
A crema szelep a legdrágább összetevő de szerintem megéri. -
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7395 üzenetére
Keress vissza SBS szelep meg rugó szavakra, be vannak linkelve az alkatrészek is.
Szerintem tartsd meg a gyári kúpos rugót és vegyél pár tartalékot, amiket nyújthatsz, duplázhatsz, stb. Ez a legolcsóbb megoldás.
Javaslom még a kerámia pöcök üveggolyóra cserélését, sokkal nagyobb nyomást hoz létre, nem is értem miért álltak át erre a kerámia cuccra a Philipsnél. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #7323 üzenetére
Számít az időfaktor is természetesen, hiszen lehet olyan gyakran takarítani, hogy lekörözzük a penészedést. A párás környezet adott, de amellett számít a képződést elősegítő tápanyagok, kémhatás stb.
Volt olyan babom, ami relatív hosszabb idő alatt sem penészedett a régi Saeco fiókjában.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7316 üzenetére
Hosszabb időre eltenni gépet - lehet hogy jó lenne kideríteni van-e a Delonghiknak steamout funkciója. Minutonál szerviz módban leeresztem a bojlert hidegen, aztán a steamout funkció felmelegíti a bojlert nyitott gőzszeleppel, kiforralja a vizet belőle, üresen nem fagy szét télen ha raktárban van.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #7316 üzenetére
Babfüggő is részben a penészedési hajlam, ecsetet szoktam használni tisztításhoz, amivel kényelmesebb hozzáférni a sarkokhoz, fellazítani, plusz a mosószer segítségével.
Fertőtleníteni lehet Hipó / Domestos vagy hasonlóval, de az sem segít megelőzni, ahogy észrevettem. Krupsnál nemrég a fiók aljába tettem egy kis hipós vizet, most nem penészes, noha a bab is más, így már nem tudom követni, mitől javult meg.
Ennél nem láttam kockázatát a hipó szétfröccsenésének, mivel olyan a kialakítás, illetve fel is szívta a zacc.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #7311 üzenetére
Én is voltam hasonló helyzetben, nálam karos meg automata versenyzett, sokadik alkalommal. A karos még újszerű állapotban volt, ezért inkább azt adtam el, miután az automata úgy-ahogy rendbe lett rakva. Pár bilincset kellett.megszorítani a vízrendszerében, hogy ne szivárogjon.
Philipsnél ha az aromát minimumra veszed, kevesebb kávét fogyaszt. Rövidebbre is kell venni a hosszát, hogy ne legyen túlkivonatolt, üres ízű. Lattéhoz most nekem is játszanom kell vele, mert a gyári pumpa nehezebben birkózik meg az extra nyomásfokozóval, így hosszabb ideig érintkezik a víz a kávéval, a koffeines témában pont fordított irányba sikerült így elindulnom. Csökkenteni kell a nyomást.gyengébb SBS rugóval, mert abban is van... Szerencsére van gyári.
Árazásban nem nagyon van általános tanácsom, talán csak annyi, hogy nem kell irreálisan olcsóbban adni ha újszerű a gép, akkor sem ha más olcsón adja. Add el máshol. Ne nagyon befolyásoljon, ha valaki sorra hozza a jobbnál jobb példákat, hogy máshol bezzeg mennyivel olcsóbb, néha kiderül, hogy tök másról van szó. Ha úgy érzed nem romlott az értéke, mert megbecsülted és vigyáztál rá, ne becsüld le az árát sem. Nem sietsz végülis.
Ha meg bevált a kényelmes automata latte, ne add el a Philipset, hanem használd. Ha újra meg kéne venned újonnan, drágább lenne. A Delonghit meg elrakod tartaléknak.
Az én Philipsem már túlélt hat karost. Két Sage Bambinot, egy Sage Barista Prot, egy Catlert, megint egy Sage Bambinot, meg megint egy Sage Barista Prot.
Aztán néha jön a Mokina, ami egy babaházba illő kotyogós, és felülmúlja mindet.
-
mpo
veterán
válasz
ricogsm #5843 üzenetére
Az összefoglalóban ott a Nagy kávé teszt.
Robusta vs. Arabica kávék.
A Lavazza Qualita Oro 100% arabica, ezért éreztem savasnak.[ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5822 üzenetére
Ha túl savas, azon segít a magasabb hőfok. De jóval magasabb hőfok kell az igazán világos pörkölésekhez, így legtöbbször csalódás a hőfok állítgatás. A hőstabilitás fontosabb, amin javít ha gőzölsz főzés előtt, vagy ha már bemelegedett valamennyire a gép. Alacsony hőfokon pár sötét pörkölésből ki lehet hozni gyümölcsösebb ízeket, de nekem ilyenkor is a magasabb hőfokra jellemző karakter jön be jobban. Furamód.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5672 üzenetére
Ezt a belső tisztítást pár hét után még nincs értelme elvégezni, vagy később is a zsíroldó tablettás kezelés megoldja, jobbára. De lehet olyan, aki jobban szereti szétszedni, saját szemmel meggyőződni, megtisztítani, illetve hosszabb idő után (hónapok, évek) alaposabb karbantartást végezni / végeztetni rajta.
Alulról egyébként is a feláramló forró víz miatt kevésbé dugul el az a része, inkább zsíros lerakódás szokott képződni. A felső fémszűrő könnyebben tisztítható, alatta képződhet lerakódás, de annak is sokkal több idő kell.
Esetedben talán a bab fajtája, őrlési beállítása is okozhat ilyen furcsaságot. Legalábbis én még nem tapasztaltam, hogy ne kapott volna vizet, az egész pogácsa. Vagy több vizet igényelne, ez a fajta bab, az is lehet.
Ha csökkentjük az őrlési mennyiséget (erősség), akkor meg előállhat olyan, hogy nem tölti ki teljesen főzőteret, az őrlemény felkavarodik, lágy lesz a kimenő anyag (vagyis nem nevezhetem pogácsának). A kávé végeredményben akkor is lehet jó, ez már kísérletezés kérdése.
-
Gaben92
őstag
válasz
ricogsm #5673 üzenetére
A csepptálca nem arra van kitalálva. Miele és melitta gépek a csepptálcába mosnak (a felszívó csövet a tálcához kell csatlakoztatni és forró vízzel átmossa) és bár maga a mosás jól működik, olyan hamar megtelik miatta a csepptálca, hogy hihetetlen.
"öblitést végzek nem a gyűjtőbe nyomja."
"férjen bele egy közel 3k-s gépbe"
Nekem a közel 400k-s Jura se tudja.Nyilván más rendszer mint a LatteGo de a lényeg ugyanaz.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
mpo
veterán
válasz
ricogsm #5673 üzenetére
Az olcsóbb gépeknél is illik elolvasni a kézikönyvet.
A vízkőmentesítésnél is nagyobb edény kell (~1,5 liter).
Persze a kézikönyv sem tökéletes, ahogy itt kiderült, a kávé hőmérséklete a főzésre vonatkozik, nem az ízléshez.
Szomszédasszony (jó ár éve) konyhafelújítás után megkért, hogy állítsam be az időt a mikrón.
Keresd elő a kézikönyvet, addig neki se állok.
Így kezdődött a leírás:
Nyissa ki az ajtót.
Enélkül soha nem tudtam volna beállítani.[ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5669 üzenetére
Előáztatás aktív, vagyis a főzés elején rövid időre megáll a vízpumpa? Bár anélkül sem szoktak ilyen száraz részek maradni. Régóta van használatban, alsó dugattyú lyukjai nincsenek eltömődve?
Vagy a dugattyú alatti üreg, itt mutatja a kiszedését:
https://youtu.be/l89XJIJoWf4?t=210
Csak én kicsit finomabban szoktam kiakasztani kézzel (noha erős anyagból van, de azért nehogy eltörjön valami) és a dugattyút is benyomva a rúgóerő ellenében.
-
-
Gaben92
őstag
válasz
ricogsm #5644 üzenetére
Az ízesített kávé egyrészt általában elég drága, másrészt nagy betűkkel rajta van általában, hogy ez valami spéci dolog. Nézd meg például a Frej kávék zacskóit, ott szerepel rajtuk nagy betűvel. Olajosság az már más kérdés. Minél sötétebb pörkölés annál olajosabb általában. Emiatt nem árt kerülni az extra dark babokat.
Costa/Lavazza/Illy hármassal az elején nagyon nem tudsz mellé lőni. Ezek az esetek 99%-ban teljesen jók automatába. Nem túl olajosak, jó az ízük, stb.A legutolsó képen a bab amit linkeltél az például abszolút nem olajos, de látszik is, hogy világosabb pörkölés.
Ez itt egy sötétebb Arvid Nordquist Molto. Látszik, hogy olajosabb de nem vészes.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5629 üzenetére
A beőrölt mennyiséget szabályozza, középérték 7g lehet nagyjából, ami 5-9 gramm tartományban korrigálható. Saeco esetében az őrlőmű fordulatait számolja, Krupsnál csak az őrlés időtartamát stb. Bővebben:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3669-3669.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5610 üzenetére
A gép ezzel az infóval csak annyit kezd, ha azt mondjuk neki, hogy keményebb a víz, akkor gyakrabban figyelmeztet a vízkőtlenítésre / savazásra, illetve fordítva.
A szoftver tekintetbe veszi a víztisztító patron hatását is, ha beállítjuk, hogy van. Vagy létezik ma már olyan megoldás is, ami érzékeli a patron jelenlétét.
Ha én ozmóvizet használok, akkor a leglágyabb vizet állítom be, így a legritkábban fog jelezni, bár akkor is feleslegesen, miután ez nem hagy semmi vízkövet. Ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne lehető leggyakrabban savazni, akkor beállíthat akár teszt nélkül, is nagyon kemény vizet. Nem mondom, hogy szükséges, de elvileg ártani nem árt vele. A gép az átfolyó litereket méri, ahhoz köti a jelzést.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5612 üzenetére
Ha túl savanyú, állítsd hosszabbra. Ristrettohoz finomabb őrlemény kell, de ebben az esetben ha csökkented az aroma értéket akkor olyan lesz mint a hosszabb presszó, csak mivel kevesebb kávéval másképp csatornásodik, nem lesz olyan jó mint presszónak. Ennek ellenére én is szoktam rövideket inni de ha jó ízű kávé kell akkor minél több kell belőle és arra kell beállítani a főzet hosszát.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5606 üzenetére
A gép maga nem befolyásol, a felhasznált víz ásványi összetétele befolyásolja az extrakciót, ízhatást.
A profi ínyencek szerint túl sok vagy túl kevés ásvány sem jó, valószínűleg ezért alkalmaznak a gyártók olyan víztisztítóbetéteket, ami csak részlegesen csökkenti a vízkeménységet, ioncserélő gyantával. A benne lévő aktív szén pedig a klórosság, illetve mellékízek megkötésében jeleskedik, egyebek mellett.
Túl kemény víz értelemszerűen a gépnek sem jó. Magam részéről teljesen ásványmentes reverz ozmózis vizet töltök bele, mert az van és meg is szoktam így.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5606 üzenetére
Kékkel besokalltam, nagyon savas, lenyelt ceruzaelemekről álmodom tőle.
Most Bellarom Crema van, meg friss élmény egy helyi kávézóban, karos gépből. Beindult megint a karosbogár, kéne egy jó őrlő, jó karos gép, de olcsón ezt nem lehet, egy Aplimont főzetet kipróbálnék, 120e lehet hogy nem sok egy jó gépért.A víz befolyásolja az ízvilágot, ha eleve savas, egy világos pörköléssel tényleg citromlé lesz. Lehet desztillált vízből visszasózni vizet, lehet vízszűrő kancsóval táplálni, egyik esetben se kell szűrő a tartályba. Lehet vízlágyító kationcserélő gyantával is lágyítani a vizet, ami megint más ízű mint a Brita-kancsó szűrt vize.
-
mpo
veterán
válasz
ricogsm #5558 üzenetére
Nem szoktam innen rendelni, csak vásárlás előtt (műszaki cikkek) itt szerzek információt, mert a műszaki paraméterekre lehet szűkíteni, amire a magyar oldalakon sajnos nincs lehetőség.
Olyan, mint az arukereso, több forgalmazó van, ezért a szállítást ott kell nézni.
Miután kiválasztottam a porzsák nélküli Bosch porszívót (AAAA), kiderült, hogy azt éppen itt nem forgalmazza a Bosch, de 5 év garanciával találtam AABA-t itthon is.Ha érted, akkor már elavult.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5550 üzenetére
A szelep elengedi a nyomást, ha netán felfúvódna a tasak a gázoktól, illetve szélsőséges esetben el is durranhatna állítólag. Míg az aromát megtartja, visszirányba nem engedi be a környezeti levegőt. Amit szétszedtem, papírfiltert találtam benne, a nyomást csak apró lyukon engedi el.
Ott vissza nem nagyon megy semmi, vagy legfeljebb ezen a filteren keresztül, ha esetleg úgy alakulnának a nyomásviszonyok, hogy kintről akarna befelé menni a levegő.
-
mpo
veterán
válasz
ricogsm #5536 üzenetére
A Tchibo Espresso Sicilia Style-t rendeltem a Tchibo-tól januárban 3299-ért, 3 hete 3625-ért, ma már 4995 Ft.
De talán még el lehet csípni olcsóbban:
[link]
A Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony-val kezdtem, de nekem savas volt.
A Sicilia Style
intenzitás 1-6: 6
savasság 1-6: 0
pörkölés 1-6: 6
Natúrban iszom, se cukor, se tej.
A keserű kávét szeretem és legyen erős.Ha érted, akkor már elavult.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5531 üzenetére
Ott látok cseppkövet ahol ez az alkatrész csatlakozik a kazánhoz:
https://kavegepbolt.hu/spd/7313212911/Delonghi-goz-szelep-ECAM
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5519 üzenetére
Korábban, a határokat tesztelve, egyre finomabbra állítottam az őrlőt (megbontással átállítva a gyárinál is finomabbra), egyre jobban kijött a kesernyés íz, ugyanakkor egyre jobban lefojtja az áramlást, lassítja.
Túltolt, hibás beállításnál kakaó finomságig jutottam, ami már olyan szinten tömít mindent, hogy ki kellett tisztítani az őrlőt is teljesen, főzőegységet is, hogy újrakezdjem az egészet.
Túlzottan durva szemcsés őrlemény sem jó értelemszerűen, könnyen átszalad rajta a víz, de gyengébb a kávé is.
Savanyúbb típusú baboknál sokat számít elvileg, hogy inkább hosszabb kávét készítsünk, mert a főzés elején oldódnak a savas összetevők. Ha túl hamar megállítjuk, savanyú lesz.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5519 üzenetére
Most nálam gyári 40ml a főzet hossza (ami Ulka EX4 pumpával csak 35 körül szokott lenni, pedig elvileg folyadékmennyiséget mér, de mire megtelik a vízrendszer vízzel, az is idő...).
A tej pedig 80ml, kétszer, mindkettő előtt üres átöblítés és egyben gőzölök 160ml-t, így pont belefér két Duralex pohárba.
Az első közepes őrlőálláson, a második minimálison, a hőfok maximálison.
Elég finom ez a kávé így, különleges íze van, nem keserű, de a finomra őrölt álláson már átüt egy kicsit egy fanyar, ami még mindig nem zavaró, szimplán csak erősebben érzem ugyanazt az ízt, ha nagyon bele akarok kötni, olyan mint a Tchibo Milanese kakukkfű íze, csak ez másfajta (gyógy)növényes íz. Próbálom beleképzelni hogy karibi. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5479 üzenetére
Most én is beraktam egy savanyú kávét (Spar / Indiai szemes arabica), a Krups gépen max. hőfokot állítottam (3), őrlést max. finomságra, bár ez nehezen definiálható, mert a gyári értéket is már elállítottam, finomabbra.
Növeltem a folyadékmennyiséget, majdnem 40 ml, ha jól rémlik, beőrölt mennyiségből is az erősebb fokozatot választottam. Így már nem is savanyú.
De korábban a Saeco gépen is be tudtam állítani, Lidl Arabica stb., végül nem lett savanyú, sőt kakaós ízvilág jött ki, ami kávé vonatkozásában legalábbis érdekes.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5479 üzenetére
Most bontottam ilyen kéket, nagyon jó, szép egyenletes világos pörkölésű szemek, savas de mivel én szinte mindig tejjel iszom, kiegyensúlyozott. Mandulás, nem túl markáns ízű, finomabb őrlemény lehet hogy jól fog állni neki, nem kell félni a sötét pörkölések keserűségétől.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5479 üzenetére
Hétvégén kezdődik egy ilyen kék zacskó, bár nem rossz a zöld sem, de eléggé kezdem úgy érezni magam mint a Senseo párnás időkben, hogy jó-jó ez a kávé, de valahogy nem az igazi. Olyan mint a Tchibo milano style, túl töményre főzve kakukkfüves íze van, egy cukorral émelyítő még tejjel is, valahogy nem sikerül jót főzni belőle, túl finomra őrölve eltűnnek az ízek, ugyanez forróra állítva. Karos géppel ezek átszaladnának, crema nélkül, automatában meg vagy csak a konolyabbak vagy a tuningolt cuccok keltik életre. Gyári Philips jó őrlővel valami olaszos pörköléssel érzi jól magát, világos arabicához kell a lassú lefolyás és az extra hő.
Tényleg, trükk, régen kimértem a hőellenállást az Xsmallban és potit kötöttem vele sorba, így tudtam emelni 5-10 fokokat a hőmérsékleten. Nem lett jobb, ott is a hőstabilitás kellett inkább, amit szűkítővel sikerült javítani. EX-4 Ulka is lassít a lefolyáson de mindent szétnyom, 19 baron. Cserébe csendesebb.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ricogsm #5476 üzenetére
Ez megvan a Krupsnál is, az előző öblítővíz maradékát tolja ki a kávé előtt. Öblítésre viszont szükség van, lehetőleg minden főzés (vagy főzések) után, mert anélkül beszárad, csak gyűlnek a lerakódások.
A csésze késeltetett alárakása védheti ki, vagy maradhat is, nem vészes.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ricogsm #5443 üzenetére
Így néz ki, a főzőegység tetejére van csavarozva. Gyárilag nekem ilyen volt, lecseréltem (rugó és golyó maradt) ez lassított a lefolyáson és a "mű-crema" is több lett, bár annyira nem is tűnik műnek, mint a nyomásfokozós karokkal, azok tényleg habot nyomnak, de ez sűrű, tartós cremát ad a megnövekedett nyomás miatt.
-
F.B.I.
veterán
válasz
ricogsm #5434 üzenetére
Én ebben a cipőben vagyok (ESAM 6600 döglött), vettem egy Lattego 2200-at (kávé nélkül nem élünk az alacsony vérnyomás miatt
), ESAM megy szervizbe ha kész, eladom. Inkább legyen garanciás gép és még fél év garanciával eladom, cserélem majd.
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- ELADÓ JINMA J2 4 KEREKŰ ELEKTROMOS JÁRMŰ.
- Víztakarékos zuhanyfej eladó ! Esztétikus króm színű, szinte új ! Új tömítőgyűrűvel !
- 10db OSRAM Ultra Life P21/5W 12V Extra hosszú élettartamú autóizzó / jelzőizzó - Foxpost az árban !
- Abraboro premium 6 mm-es csempe és üveg fúrószár : Új csempefúró / üvegfúró 6mm-es fúró szár
- Xiaomi töltő / HT-A09-71W
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest