Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz JánosIstván #7589 üzenetére

    Annak azért örülök, hogy nem kaptad fel a vizet, mert kissé nyers (de legalább őszinte) voltam, a nekem elsőre elég hajmeresztőnek tűnő ötleted okán. Persze valószínűleg csak a szóhasználat tévesztet meg engem. Minden esetre én nem nevezném jurtának inkább jurtaformát idéző könnyűszerkezetes épületnek, ami formáját és funkcióját tekintve talán emlékeztet arra, ami miatt jurtának gondolod a tervedet. Nem tudom, hol laksz, de érdemes lenne bemenned a településed szerinti illetékes építési szakhatósághoz és megkérdezni, hogy ehhez kell-e építési engedély? (Szerintem kell. Igazi jurtához nem, ehhez igen.) Ezt nem azért javaslom, hogy mindenképpen engedélyezéssel kezd, a te szabad akaratod, hogy betartod-e a szabályokat, inkább csak azért javaslom, hogy legalább tudd, mennyire érdemes nagydobra verni a dolgot, és hogy a szomszédaid jóindulatával mennyire kell majd számolnod.

    Ami a segítséget illeti, ha merő hagyományőrzésből egy valódi jurtát szeretnél, akkor arra biztosan találsz szakirodalmat és megfelelő, segítőkész embereket. Amit Te szeretnél, az véleményem szerint meghaladja azt, amit ingyen, fórumozós formában elvárhat az ember ismeretlenektől. Ráadásul, én úgy érzem, hogy nagyon a részletkérdések felől közelítesz a témához, és ne haragudj, ha azt mondom, így nagyon kontárkodás-szaga van a dolognak. Lehet, hogy nincs igazam, de én így érzem. Persze az is lehet, hogy neked tökéletesen megfelelne egy ilyen, általam összetákoltnak nevezett valami, de éppen a mérete okán ez már nem gyerekjáték. Még egy kocsibeálló esetén is azt javasolnám egy barkácsoló ezermesternek, hogy nézesse meg a tervét egy építészetben vagy statikában jártas személlyel, mert ha a széltől vagy hótól összeroskad az építménye, több kárt okoz, mint hasznot.
    Ha nem jurtát, hanem egy jurtaformájú épületet szeretnél, akkor többé-kevésbé elfelejtheted azokat a szép kifejezéseket, amiket használsz, mert nem csak magadat téveszted meg vele, de másokat is.

    Nyilván nem rám tartozik, de mire is szeretnéd használni az építményedet? Ezt megint csak azért kérdezem, mert ha megkeresel a problémáddal egy építészt, akkor ő is fel fogja tenni a kérdést. Nem árt tudni, hogy milyen funkcióval, terheléssel számolsz, ez is befolyásolja a végeredményt.

    És még valami, hogy értsd, miért is berzenkedem annyira: a jurta, az egy természetes anyagokból készült, rugalmas vázszerkezetre feszített, oldható kötésekkel rendelkező, alap nélküli, lágyanyag konstrukció.
    Ehhez képest Te jurtának nevezel valamit, ami betonnal van alapozva, gipszkartonnal merevítve, kőzetgyapottal bélelve. Hidd el, hiába hasonlít majd az épületed egy jurtához, valójában semmi köze sem lesz hozzá. De még formailag sem nagyon értem a dolgot, a jurtának éppen az a sajátossága, hogy nincs rajta sík felület, kíváncsi vagyok, Te hogyan fogod ezt "kiszabni" gipszkartonból? Mit szólnak majd a szellemek a sok sarokhoz? :)

    És arra is kíváncsi lennék, mit szólnak ehhez azok, akik tényleg készítenek jurtákat?
    http://hajdudorogiijasz.lapunk.hu/?modul=forum&a=53186

    Ezt meg csak a szép képek miatt:
    http://www.youtube.com/watch?v=Wno0XryMsMM

Új hozzászólás Aktív témák