Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Clemi
veterán
válasz Downsampling #26198 üzenetére
Te mit értesz ocsmány lassulás alatt? Mint írtam nálam semmi különbség az előző és a 2019-es működése között. Ami volt hibám, az csak a CR-t érintette, de egy reset azt is helyre tett.
-
*Ropi*
félisten
válasz Downsampling #26198 üzenetére
Ha jól tévedek, akkor CTRL + SHIFT + ALT gombok nyomvatartásával reseteli a preferences file-t és tiszta lappal indul.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Downsampling
senior tag
Hát, az igazság az, hogy a tegnapi kérdésem óta feltettem, és ugyanazt tapasztalom, amit nagyon sokan (több fórumba is beleolvastam, az Adobe hivatalos topikjaiba is). sokan panaszkodnak, akik 32 GB rammal, valós 8 magos procival és 8GB-os Nvidia GFX 1070-es gépükkel is ocsmány lassulást tapasztalnak. Én ugyanezt. Ezek szerint a hiba nem a hardverben van. (ocsmány lassulás alatt azt értem - és akik ezt írták, ő is -, hogy lényegében használhatatlan a CC2019).
Egyelőre visszatértem az utolsó 2018-hoz.Amúgy van valami telepítési trükkje a PS-nak? Pl. teljesen legyalulni az előzőt (ehhez is van ugye belső uninstall akalmazás), vagy simán rámehet a következő? Vagy egyéb? Fogalmam sincs, ilyen téren nem vagyok jártas, csak azt tudom, hogy az utóbbi jópár évben sosem merült fel ilyen probléma.
Köszi!
-
Vesa
veterán
válasz Downsampling #26196 üzenetére
Szerintem éppen ez az, amit nem lehet kijelenteni, mert mondjuk míg egy gyengébb gépen egy adott verzió még jól fut, a következőh9z már lehet, hogy kevés lesz a hardver és emiatt lassulást érzékelsz.
Míg ugyanez a felállás egy eleve erősebb hardver esetén nem így lesz, mert az vinni fogja az új verziót is, tehát itt nem fog érzékelni a user semmilyen lassulást. Miért nem teszed fel az új CC-t, próbálod ki a te hardvereden, és ha nem jó, akkor simán visszateszed a korábbi verziót? Szerencsére CS6-ig visszamenően az összes verzió elérhető a CC kliensből.A tudomány a valóság költészete!
-
Clemi
veterán
válasz Downsampling #26192 üzenetére
Kérdésedre a válasz, NEM, nem venni észre semmilyen lassulást a CC2018-hoz képest.
-
Vesa
veterán
válasz Downsampling #26192 üzenetére
Továbblépni bárkinek van lehetősége, mert az előfizetés mellé automatikusan jön az új verzió. Más kérdés, hogy magam részéről soha nem uppolok azonnal, mindig várok egy kicsit, amíg bebizonyosodik, hogy nincs gond, illetve a pluginek kapcsán is meg kell győződnöm arról, hogy futni fognak-e az új verzióval.
(kérdezősködés: Nem minden esetben van gyakorlati jelentősége mondjuk 20-30% eltérésnek, pl. ha a szoftver korábban 5mp alatt töltött be, most pedig 6 alatt fog, az 20% eltérés, ami százalékosan soknak tűnik, de gyakorlatilag nem jelent hátrányt a munkában, 1mp eltérést észre sem venni)
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Downsampling
senior tag
válasz *Ropi* #26188 üzenetére
Nem csúcsmodell van, hanem egy speciálisan képszerkesztésre "elfuserált". fél terás SSD-vel, egy I7 procival, egy két éve felsőkategóriás VGA-val és 8GB RAM-mal. A legjobb benne, hogy bárhova magammal vihetem, fél Európát bejártam már vele és az épp aktuális képeket még azelőtt el tudtam készíteni, mielőtt hazaértem. Ez még az utolsó 2018CC-vel is tökéletesen, akadásmentesen ment.
Lenne lehetőségem továbblépni (már ha továbblépés, mert azért a 2019CC-ben olyan egetverő új dolgokat nem láttam, már ami engem is érint), de ha ettől még az alapvető funkciók is évtizedeket lassulnak vissza (pl. a program betöltése - a szűz programé, nem pluginokkal telerakott - is tízszer annyi idő, vagy egy -5 megás JPG megnyitása is egy örökkévalóság, a Camera RAW elindítása szintén), akkor inkább hagyjuk. Arra voltam kíváncsi, van-e az új PS verzióval valakinek már gyakorlati tapasztalata. Ezek szerint nem sok.
Köszönöm.(amúgy ez a felesleges kérdezősködni dolog szerintem nem ilyen egyszerű: ha van egy viszonyítási alap - amit nevezzünk 100 százaléknak, akár sebességben - akkor a 70 százalék azt jelenti, hogy elég sokat lassul, de ha 130 százalékos az új verzió sebességben, akkor 30 százalékot gyorsult)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz BonFire #26187 üzenetére
Szükséges a melóhoz a CC, vagy miért mondod?
Mert egyébként van lehetőség a Creative Cloud app-ból letölteni a CS6-ot is. Az appoknál a Photoshop mellett van egy Open gomb (vagy install/update), azon a kis nyílra kell kattintani, majd Manage -> Other Versions. CS6-ig visszamenőleg bármelyik verziót le lehet tölteni.
-
*Ropi*
félisten
válasz Downsampling #26186 üzenetére
Ha laptopod van (és nem a legbikább csúcsmodell), akkor sajnos ziher, hogy csiga lesz.
Egyébként pl. függ attól is, hogy milyen és mennyi plugint használsz: ha pluginokkal indítom a CC2018-at, akkor kell neki 8-10 másodperc, mire feláll, ha pluginok nélkül, akkor 1-2. Szóval ezért felesleges kérdezősködni: az adott konfigon kell kipróbálni.
-
BonFire
veterán
válasz Downsampling #26186 üzenetére
Én sem a kérdésre fogok válaszolni, de ami engem illet, százszor inkább visszatenném a CS6-ot, ha lehetne, mert a konfigom nem képes követni a hardveres követelményeket, ami évről-évre növekszik. Most SSD-ről úgy megy a 2018, mint a CS6 2013-ban HDD-ről. Nem is tudom, kinek lenne pénze évről évre a hardvert is felújítani...
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Downsampling
senior tag
válasz *Ropi* #26185 üzenetére
Akkor leírom még egyszer a kérdést:
használ valaki 2019CC-t? Ha igen tapasztalta, hogy pl. egy fotó megnyitása is kb. félperc, és minden művelet olyan, mintha egy lassított felvétel lenne?(kérem, vonatkoztassunk el az elméleti elmélkedéstől - ez egy baromi egyszerű kérdés volt, akár igen-nem válaszok is jöhetnek. Egy laptopom van, amin használok főleg PS-t, LR-t, az eddigi kiadások gyönyörűen futottak, akár nagyméretű RAW képekkel is, pedig mindössze 8 GB RAM van benne, viszont feltűnően sok oldalon találkoztam azzal, hogy valamiért nagyon lassú a 2019 CC. Ha lenne lehetőségem erre upgradelni, ezek fényében nem biztos, hogy a napi munkát segítené)
-
*Ropi*
félisten
válasz Downsampling #26184 üzenetére
Mindenre -is- láttunk már példát, meg az ellenkezőjére is.
A megfogalmazás sem mindegy: ha sok RAM van a gépedben, akkor a PS ki tudja használni - ez nem ugyanaz mint, hogy folyamatosan megeszik 64 GB RAM-ot.
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Bocs, ha nem idetartozik:
Sok helyen olvastam olyan problémát, hogy a legújabb PS 2019 CC belassul, már betöltéskor is, de menetközben is (olyat is láttam, hogy 64 GB RAM kell neki - ami azért durva). Egyelőre én még a 2018-at használom.
Igaz ez? Van aki ezt tapasztalta?
Köszi! -
Clemi
veterán
Nos megtörtént a Chat segítség kérés. Igaz másfél órát szórakoztattuk egymást, úgy hogy távvezérlés alatt volt a gépem, de végül megoldódott. A Camera RAW volt valamiért megőrülve, mert kapott egy "Reset Camera Raw Default" parancsot a basic panel hambuger menüjében és azonnal megszűnt a croppolás. A LR-ban sajnos az importálásokat meg kell ismételni, de ez legyen a legkissebb gond. A lényeg, hogy megjavult, viszont halvány lila semmim nincs, hogy mi okozta a hibát, mert ahogy belenéztem, eddig semmi változást nem láttam a beállításokban, főleg hogy egyébként is alap beállításokkal használom.
-
Clemi
veterán
Írnék, de email elérhetőséget nem találtam, csak a Chat (angol) a fórum (angol) és persze a telefon (angol). Egyszer már a chaten sikerült megoldani egy téves előfizetést, de ez azért más szerintem. De lehet ma este megpróbálom elgagyogni mi a gondom, mert a fórumon megállt a megoldás találgatás.
-
Clemi
veterán
válasz BonFire #26176 üzenetére
Kipróbáltam a recover edges plugint és már nem működik a mostani LR -al (mondjuk a CR-ben nem is lehetne használni) hibaüzenetet dob.
Ez "In Camera Raw 7.2 and later, right-click (Windows) or Ctrl+click (Mac OS) on the image and choose Clear Crop from the context pop-up menu." pont semmit nem csinál, csak ha vágtam a képet és nem clear, hanem reset menüpont van.
Most az lesz a megoldás, hogy konvertálom DNG-be a Fuji RAW fájlokat (az X-Trans fájlokat is szarul kezeli az Adobe) azokat megnyitom Capture One-ban és onnan exportálom TIFF-be amit utána ha importálok a LR-ba már nem lesz csonkolt. Most megint van egy képem amin pont jó a modell arca, jó a mozdulat a póz, de a kurva LR (és a CR) pont annyit vág le körbe, hogy az ujja végébe belevág.
Komolyan mondom, ha tudnék annyira angolul, telefonon üvöltöznék velük, mert ez tényleg nonszensz, hogy ekkorát ledarál a képeimről (csak a RAW fájlokról a jpeg-et nem bántja) egy ilyen program, amiért ráadásul nem keveset kérnek havonta.
-
BonFire
veterán
Ez itten azt írja, hogy a régebbi Lightroom és CR-ban volt valami Recover Edges plugin, ami már az újabb változatokban szükségtelen azoknál a kameráknál, amelyek a magasabb verziószámot is támogatják.
Meg ezt is:
To get the full image for these cameras, do the following:
In Lightroom 4.2 and later, select the Crop tool in the Develop module, and choose Original from the Aspect pop-up menu.
In Camera Raw 7.2 and later, right-click (Windows) or Ctrl+click (Mac OS) on the image and choose Clear Crop from the context pop-up menu.[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Clemi
veterán
-
Clemi
veterán
válasz BonFire #26170 üzenetére
Itt már elkezdtem egy kérdésre válasz kérést. Adobe Fórum
-
fulton
addikt
válasz Speeedfire #26149 üzenetére
mindig van kockázat
-
Clemi
veterán
válasz *Ropi* #26162 üzenetére
Nem Bayer, hanem X-Trans lapkáról van szó. Egyébként sem a Capture One sem az One1 nem vág le és persze a vázból kijövő jpe képek is hibátlanok, csak a CR és a LR vagdos le körben nem kevés pixelt és nem értem miért. Ez most azért lett ennyire feltűnő, mert az ülő modell lábfeje és a kép széle között még volt értékelhető méretű üres terület de az Adobe cuccok a lány lábfejét félbevágva csonkoltak.
-
*Ropi*
félisten
válasz Speeedfire #26154 üzenetére
Kevés volt (gondolom valami rendszervaku volt benne)...
-
Clemi
veterán
Egy dologban segítsetek! Mit kell és hol beállítani, hogy az Adobe cuccok (a LR is) ne vagdossanak le értékes pixeleket a RAW fájlokról?
Megint belefutottam egy olyan képbe, ami nem helyettesíthető és minden pixele kell (túl szűkre komponáltam már exponáláskor) viszont már a CR (és a LR is persze) levág a képből amitől használhatatlan lesz.
-
JoseGee
tag
válasz BonFire #26148 üzenetére
Nekem még soha nem volt gondom a feketével PS alatt. Az összes Adobe cuccom be van profilozva FOGRA 39-re (többek között a saját digitális nyomdagépünk is azt szereti). Az ofszet nyomdába viszont van, hogy elfér a szövegnél 10/10/10/100 vagy 20/20/20/100, attól függően, hogy mennyire háklis a nyomdász. Viszont vannak olyan névjegyek amiket készítettem, hogy muszáj volt PS-ben bohóckodnom vele. Persze megtehettem volna, hogy az alapot berángatom Illuba vagy InDesignba, de nekem egyszerűbb volt ott helyben megcsinálni. Nem ördögtől való az Viszont a kész holmit az esetek többségében InDesignból tolom ki PDF-be. A vágójelekre legtöbbször a Quite Imposingot használom, azzal szoktam felpakolni nyomtatásra a holmikat is.
Más. Van még itt olyan, akinek minden indok nélkül omlik össze az InDesign munka közben? Már szétvet az ideg miatta.
[ Szerkesztve ]
Ami késik, az nem jön időben
-
Speeedfire
félisten
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #26156 üzenetére
Én akkora problémát nem látok rajta. Az egyedüli kifogásolnivaló, hogy a homlokára árnyékot vet a motorháztető. Ezt úgy kéne megcsinálni, hogy valamilyen kicsi, de diffúz, lapos led fényforrást ragasztani a motorháztető alsó oldalára, hogy onnan is kapjon fényt lájtosan. Plusz a háttérbe is kéne egy díszítőfény, amely a haja körül megjelenik mint fénykörvonal, és leválasztja a háttérről. Ha fekete a háttér, akkor ez mindig ajánlott. Tehát fotózásnál több pontról bevilágítani; a legjobb a három pontos bevilágítás.
Valahogy így próbálnám elsőre.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #26151 üzenetére
Ha az a baj, hogy a két fél mellkas különböző árnyalatú, akkor mosd össze, vagy fesd át. Frequency separation-nel meghagyod a textúrát, utána alatta meg maszatolsz és blurozol.
-
*Ropi*
félisten
válasz Speeedfire #26151 üzenetére
1 - Jó minőségű megvilágítást használsz, nem kintről beszűrődő, gyenge fényt.
2 - Föléexpózva és utómunkánál visszahúzva szebb bőrszíned lesz.Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Speeedfire
félisten
válasz BonFire #26150 üzenetére
Ja, vagy nyakig felöltöztetni.
Tényleg nem vágom. Néztem a pipettával is, de mindegyik pirosas, sárgás árnyalat. Lehet játszok majd egy kicsit a levels, meg a hue részekkel is.
Jó lenne tudni, hogy konkrétan ott a fotózáskor ezeket pl hogy lehet kivédeni.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #26149 üzenetére
Jobban jártál volna, ha itt-ott egy kis lemosható „koszt” kentek a hölgyre, arcra, karra, mellkasra, így nem lenne feltűnő, hogy ilyen-olyan színű. És autentikusabb is lenne.
Legközelebb kend össze a gépronggyal.
Amúgy tipp: koszold össze utólag és kész.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz JoseGee #26144 üzenetére
Ismerek olyan embert, aki mindent kanállal eszik, a húst is azzal vágja el. De a spagettihez jobb a villa, a húshoz meg a kés.
Ha a könyvtárban vagy a fotósnál kinyomtatod, akár Ps-ben is készülhet, bár hangsúlyozom: a grafikai elemeket létrehozni és pakolászni egyben a szöveggel együtt bűvészkedni sokkal kényelmesebb Illustratorban. Nem beszélve arról, ha ki akarod rakni egy A4-esre, kifutósra nyomtatod, vágójelezed, akkor ezeket a Ps mind nem tudja. Vagy csak nagy küszködések árán.
Ha pedig nyomdába küldöd, lehet, hogy visszaküldi a nyomda, hogy Rich Black helyett csinálj neki 0,0,0,100-as feketét, te meg a fejed vakarod, hogy azt hogy a túróba csináld meg, mert mikor megadtad a színt, akkor annyi is volt, de az exportálásnál már 70,67,64,74 lett belőle, mert a Ps nem képes normális PDF-et menteni.
Ne tudd meg, mennyit szívtam kapott anyaggal, amit Ps-ben dobtak össze! Ha lett volna rá időm, átszerkesztettem volna az egészet, de hát nem volt, mert MÁRAZONNAL kellett, a nyomda meg ott nyávogott nekem, hogy ez most mégis hogy? Mondtam, hogy én ezt így kaptam, ezzel kell dolgozni, legfeljebb elküldöm neki a PSD fájlt. Azt mondja, ne küldjek neki PSD-t, mert nem tudja megnyitni, Corelel meg InDesign-nal dolgoznak.
Házi névjegynek jó a Ps. Később, ha komoly munkáról van szó, sokat kell csináni, hatékonyan, névvariációk, céges névjegyek, arculati elemet stb. úgyis elő kell venni az Illustratort/InDesignt-t.
Egy próbát megér a Ps. De hosszú távon senkit nem biztatok ilyen munkára vele.
-
fulton
addikt
válasz Speeedfire #26145 üzenetére
Én autómat is szerelni kéne
-
Vesa
veterán
válasz Aaron14 #26142 üzenetére
1. RGB a kép? Nem Grayscale véletlenül? Vagy esetleg nem vagy mask layer-en?
2. Alapvetően a Ctrl+Alt+Z az egyébként megszokott undo hotkey, ami annyi undo lépést eredményez, amennyit beállítottál a preferences-ben. Át tudod állítani a Keyboard Shortcuts-ban sima Ctrl+Z-re, ha szeretnéd.Edit > Preferences > Performance ott pedig a History értéket kell megadni, de túlzásokba nem érdemes esni, mert bizonyos szint felett foghatja a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
Aaron14
őstag
Tudtok abban segíteni, hogy miért nem tudok azzal a színekkel gradient-et létrehozni, amiket pipettával felveszek? Csak feketét és fehéret enged vagy az előre létrehozott gradient mintákból.
Másik kérdésem, hogy amióta az új Photoshop-ra váltottam, csak egy dolgot tudok visszavonni. Miért lehet ez?
Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
Vesa
veterán
válasz BonFire #26140 üzenetére
"Ha valaki már 20 éve Ps-en szocializálódott, nem tud elvonatkoztatni tőle,"
Ez általában igaz (pl. GIMP-et képtelen vagyok megszokni, bár annak a tudása is hiányos), de én is világ életemben PS-ben dolgoztam, mégsem okozott gondot az Affinity. Volt ugyanis annyi eszük a fejlesztőknek, hogy még az eszköztár is kísértetiesen hasonlít a PS-ére, a tool-ok pedig -néhány kivétellel- pont ugyanott vannak, és alapvetően nincs jelentős eltérés a UI kapcsán a két program között. A testreszabhatóság révén pedig tovább lehet közelíteni, pl. a hotkey-ek 1:1-ben beállíthatók a megszokott PS-re.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Ez a lista előnézet most jelent meg a CC2019-ben.
A gradientet én sose húzgálom. A réteg kap egy Gradient Fill kitöltést, és ott tudom szabadon állítani a színeket, az átmeneteket, a szöget, mindent. Nagyon rég volt már, hogy nem így dolgoztam vele.
A többi kihívóval nem az a baj, hogy nem lehetnek jobbak, mint a Ps, hanem az, hogy másképp működnek. Ha valaki már 20 éve Ps-en szocializálódott, nem tud elvonatkoztatni tőle, és arra áll rá a keze. Nézd meg a Gimpet. Nem lehet azt mondani rá, hogy keveset tud. De amit tud, az a Ps-től totál ellenkező gondolkodásmódot követel meg. Akárhányszor kipróbáltam, csomókban hullott a hajam mindig. Olyan logikátlan az egész, hogy a sírás kerülget.
Amelyik kihívó labdába akar rúgni, annak gyakorlatilag ma már mindenképp Photoshop klónként kell működnie. A CorelDraw például tud Illustratorhoz hasonló munkafelületet szimulálni, mert nem hagyhatja figyelmen kívül az illustratorosok kívánságait. Cserébe viszont az Illustrator nem fogja utánozni a Corel kezelőfelületét. Miért is tenné?
Igazából azokat a tevékenységeket, amiket ezekkel a programokkal csinálok, meg tudnám csinálni ingyenesekkel is, például Gimppel vagy Inkscape-pel. Az egyetlen okom, hogy nem teszem, hogy idétlen és logikátlan a működésük. Meg akarják mutatni, mennyire függetlenek az ipari szabvány programoktól, és bár meg tudnák csinálni, hogy úgy működjenek, csak azért se működnek úgy.
-
Vesa
veterán
válasz *Ropi* #26138 üzenetére
Apróságok, mint pl. a rétegek közötti áttetszőségek azonnali láthatósága (tehát nem kell a legördülő menüből egyesével mindegyiket beállítani azért, hogy lásd a végeredményt, hanem csak mész végig a listán és már mutatja is a képen a változást), vagy pl. a gradient elölnézet, ahol szintén már akkor látod az eredményt, amikor még nem véglegesítetted, nem "tetted le" a rétegre. Baromi hasznos, mert PS-nél rengetegszer előfordul, hogy kb. behúzok egy lineáris gradientet, de mivel nem látom mi is történik, csak találomra teszem le, és utólag sokszor kell korrigálni.
Fontos még, hogy az Affinity eleve "Smart object"-ként kezel minden layert, miközben a PS-ben ugye fordítva van, tehát külön konvertálni kell egyesével a raszteresből.
Marha jól csinálja továbbá a Content Aware FIll-t, sokkal jobb eredményt kapok, mint PS-ben. Nem mellékesen, sokkal egyszerűbb is kezelni, itt meg lehet nézni.
Ilyesmi...
-
Vesa
veterán
válasz *Ropi* #26131 üzenetére
Szerintem az egyetlen valós alternatíva jelenleg az Affinity Photo. Tesztelgetem egy ideje, vannak hiányosságai még a PS-hez képest, de messze a legjobb amit valaha próbáltam. Sőt, vannak olyan megoldásai, melyeket a PS-ből régóta hiányolok, vagy amit jobban is csinál nála. Bónusz, hogy képes olvasni a PSD fájlokat és működnek alatta a 64bites PS pluginek is.
-
BonFire
veterán
válasz *Ropi* #26134 üzenetére
Úgy értem, hogy lősz egy 4000×3000 pixeles (12 Mpx) képet, abból le tudsz vágni utólag, de átméretezni, hogy 2000×1500-as legyen, olyat nem lehet. Még az androidos Photoshop appban se (aminek semmi köze egyébként a Photoshophoz). Pedig a facebookos megosztásért totál ágyúval verébre a 12 Mpixel. Vagy ha egy bolt nyitvatartási tábláját akarom eltárolni. Az ugye megvan, hogy a telefon kamerájának a beállításait nemigen b.szogatjuk? A lehető legnagyobb felbontásban fotózunk, ez alap. De hogy utólag nem lehet ezt a felbontást csökkenteni, az teljes rejtély nekem.
-
BonFire
veterán
válasz *Ropi* #26132 üzenetére
Én már arra várok, mikor jön ki Androidra az a fantasztikus algoritmus, amely át tudja méretezni a képeket. Mert az király, hogy a telefon 12 Mpixeles képet lő, de hogy nem lehet kisebbre venni a felbontását utólag se, az 2018 végén így egy kicsit abszurdum.
-
*Ropi*
félisten
Új, a PS-t kiváltó program lehet a Photopea.
-
*Ropi*
félisten
Megint Windows 10: ha egy jól működő, beaktivált rendszer a 0x803f8001 aktivációs hibát dobja (ráadásként "Nem érhetők el a Windows aktiválást végző kiszolgálók"), akkor nyugodtan lehet szidni Billy Papa felmenőit: x idő és újraindítás után majd helyreáll. Vagy nem... https://www.windowscentral.com/windows-10s-activation-servers-suffer-issue-causing-pcs-lose-activated-status
-
BonFire
veterán
válasz GoTReX #26125 üzenetére
Adobe Illustrator >>Erre! Erre!<<
Photoshop még merész gondolatként se merüljön fel ilyen munka esetén!
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Névjegykártyánk szeretném megszerkeszteni. Jó választás erre a PhotoShop vagy érdemes inkább kimondottan erre dedikált programot használni? Esetleg van olyan amit ajánlotok?
Köszönöm a segítségeket!
XBOX ID: GoTReX #4839
-
BonFire
veterán
válasz *Ropi* #26122 üzenetére
Igazából nem lényeges, csak arra használom, hogy betekintést nyerjek egy-egy fájlba, anélkül, hogy megnyitnám a Ps-t. Csak zavar, hogy a megjelenő szín még távolról sem emlékeztet az eredetire. Ez a szín legalább 30 fokos eltéréssel jelenik meg a színkörhöz képest.
-
*Ropi*
félisten
válasz BonFire #26120 üzenetére
CMYK-t nem fog soha korrektül RGB-ben softproofolni szvsz...Tovább megyek: láttál már olyan programot, ami ilyen konverziót jól csinál? Mert én még nem. A laborok és nyomdák, meg a nyomtatók is egy-két kivétellel mind CMYK-k, így felesleges a konverzió.
-
BonFire
veterán
Arra tud valaki megoldást, hogy az IrfanView a <FENT BEMUTATOTT> színtorzulást helyesen jelenítse meg? A példában egy CMYK psd van. Azt nyitja meg ilyen tré módon. Még körülbelül sem hasonlítanak a színek az eredetire.
-
*Ropi*
félisten
válasz Bozso68 #26118 üzenetére
A Faststone Image Viewer ebben erős, hogy nagyon jó a leméretező algoritmusa és nem esnek benne úgy szét a képek, mint pl az Irfanview gyári beállításaival. Ezért pl. az esküvős párjainkat is mindig figyelmeztetjük az anyag átadásakor, hogy azzal nézzék meg, különben nem vállalunk felelősséget a képek minőségéért (mondjuk a FIV meg korrekt színkezelést nem tud, de ez már más tészta - ingyenes és bárki által elérhető: ez a lényeg).
-
*Ropi*
félisten
válasz Bozso68 #26114 üzenetére
Szia!
Egy korábbi cikkemben leírtam:
Mindig jelen van, de még szembetűnőbb a páratlan pixelhosszú oldallal rendelkező képek megjelenítésénél a részletvesztés / életlenedés, ahogy az egyes programok képesek / képtelenek megjeleníteni - csak 25 / 50 / 75 és 100%-os nézeten aránypontos a (le)méretezés, egyébként a pixel összevonást végző algoritmus veszteséggel dolgozik: pl. 33 vagy 80%-on. Ezért kritikus a képtároló oldalak megjelenítő motorja: a Fl!ckr pl. túlélesít, a Google Drive és az One drive meg egy nagy mosógép (már, ami a részleteket illeti).
[ Szerkesztve ]
-
Bozso68
őstag
Sziasztok!
Panorámaképet állítottam össze csillagos égről kb 5000x6000 méretben, ami a képernyőn nagyon jót mutat, de bármilyen képformátumban ugyanabban a méretben elmentve, és fájlként sajátgépen megnyitva csúnyán elszemcsésedik. Ha a photosoppal nyitom meg a képet újra, akkor kb hasonló képet kapok, mint az eredeti.
Ötlet, hogy mit rontok el?Köszi előre is: Zsolt
-
*Ropi*
félisten
-
Clemi
veterán
Nos amiről korábban írtam Wacom hülyülés megoldódott. Már olyan régen volt, hogy el is felejtettem és korábban az összes PS verzió átvette az előző verziók dolgait, de legújabb szinte semmit, így amiről régebben szó volt, egy txt fájl elhelyezése a beállítások mappában, a megoldás.
A következőket kell tenni:
A c:\Users\Felhasználónév\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Photoshop CC 2019\Adobe Photoshop CC 2019 Settings\ könyvtárban létre kell hozni egy PSUserConfig.txt fájlt a következő tartalommal:# Use WinTab
UseSystemStylus 0Nekem azóta hibátlan a Wacom a PS-ben ismét.
-
BonFire
veterán
válasz sarasota123 #26105 üzenetére
Akkor Google és matek. A pohár gondolom csonka kúp. Ha sima, és nem valami barázdált micsoda.
Csonka kúp kalkulátor
Csonka kúp szabásmintaHa a tál csonkolt félgömb, akkor hasonló eszközökkel lehet kiszámítani a területét
Csonka félgömb kalkulátor
A csonka félgömböt nem lehet síkban megfelelően kiteríteni, legfeljebb legyező alakban így:mivel nem sík alakzat, ezért csak üggyel bajjal lehet a konverziót megcsinálni. Mivel a Photoshop nem alakalmas ilyen fajta geometriai szerkesztésre (és ez egyébként sem a dizájner dolga!), minden esetben ragaszkodj hozzá, hogy a megrendelő készíttesse el profival a szabásmintát vektoros állományban, ami tetszés szerint nagyítható a kívánt méretre.
Ne hagyd, hogy szopassanak, ez túl van a grafikai tervezésen! Ez matek, geometria. Nálunk a matek véget ér két dimenzióban, mert a képernyőnk kétdimenziós. Hogy ők hogy oldják meg neked a sablont, az legyen az ő gondjuk. Ne vicceljenek már! Egy nyamvadt strandzászlóhoz is mellékel a készítő sablont, ugyanis csak abban az esetben kezeskedik a végeredményről. Aki tálat dekorál, legyen neki róla 3D modellje, amit CAD-ban átkonvertálhat 2D szabásmintára, hogy a grafikus dolgozhasson vele.
[ Szerkesztve ]
-
Met
nagyúr
válasz sarasota123 #26105 üzenetére
Hogy lesz emblémázva?
Milyen lesz a grafika?
A termékek bolti cuccok vagy reklámajándékos cégtől lesz beszerezve? Ezeknek többnyire van egy stancrajzuk a termékekhez ha emblémázást is vállalnak."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
sarasota123
aktív tag
válasz BonFire #26103 üzenetére
sajnos a pohár sem henger, különbözik az alsó és a felső körméret, abban reménykedtem, hogy létezik valami alkalmazás, akár webes, ahova bepötyögöm az adatokat és 'generál' nekem egy layoutot amire szerkeszthetem
He scales the mountain because he's not afraid of it. He slays the dragon because he's not afraid of him. And he walks through hellfire because Broomhilda's worth it.
-
BonFire
veterán
„Viszont jobb lenne vektorosba összerakni.”
Annál is inkább, mert ha a megrendelő úgy óhajtja, egyetlen kattintásba kerül valaminek a színét megváltoztatni, vagy akár az egész artworkét egyszerre, vagy akár több színvariációt külön Artboardokon átszínezett artworkökkel. Meg úgyis szólnak majd, hogy ez király, de ez az elem lehetne kicsivel nagyobb, amaz meg kisebb, és ha pixelesben csinálja, akkor ez egy végtelen, önszopató folyamat, mert mindent elölről kell kezdeni, hacsak nem nagy felbontású smart objectként kezel mindent, de ez meg annyira megnöveli a fájlméretet, hogy megtérdel tőle a Ps.
A múltkor csak egy tablót csináltam, huszon X fényképpel, személyek nevével, titulusával, és a képeket mindet benne hagytam a fájlban. Végül maga a PSD lett vagy 2 Giga, és már a huszadik képnél igencsak lassan mentett.
Ha meg patternes kell, akkor meg csakis Illustrator, ott van Pattern Maker és végtelen a lehetősége a variációnak. Nálam már egyszer-kétszer életmentő volt. Például...
-
BonFire
veterán
válasz sarasota123 #26101 üzenetére
A pohár ha henger, akkor nincs vele gond. Legfeljebb számolj rá, hogy rendkívül szélesnek kell lennie, nem ritkán a magasság duplája a kerület.
Photoshop bőven jó, és a háttérnek mindenképpen olyan textúrát válassz, amivel „hegesztésmentesen” azaz illesztés nélküli „seamless” átmenetet tudsz készíteni. Ha érdekel, majd kifejtem bővebben, hogyan lehet ezt elkészíteni.
A tál az neccesebb, mert feltételezem, hogy valamiféle csonkolt félgömb alakú, így erre nem tudom, milyen „szabásminta” illene. Az ilyeneket úgy szokták általában megoldani, hogy csinálnak egy bazi nagy felbontású képet, amit random elemekkel szórnak tele, aztán a többi már a nyomda dolga, hogy abból mit vág ki, mit vág le, mit használ fel. Biztos kapsz majd olyan sablont, amelyen be van jelölve a „safe zone”, azaz a biztonsági terület, amelyen belüli elem biztosan rákerül a termékre. Ami meg azon kívül van, azt esetleg levágják.
Ha valami tarkabarka fotós, színes szagos dolgot akarsz, akkor Photoshop, ha kész dizájnelemekből, logókból és alakzatokból kell kiindulni, akkor valószínűleg vektoros állományokat kapsz; ebben az esetben inkább Illustrator lesz a végső eszköz.
Háttérnek seamless pattern esetén kell a Photoshop, de a végső képet Illustratorban fogod összeállítani. Esetleg lehet a háttér semleges, homogén színű, aminél nem szükséges illesztgetni semmit. Ez a „bolondbiztos” módszer, amit elsőre ajánlok.
-
Met
nagyúr
válasz sarasota123 #26101 üzenetére
Ha megvan minden méret akkor ki tudod számolni hogy mekkora a palást kiterítve.
Viszont jobb lenne vektorosba összerakni."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
sarasota123
aktív tag
sziasztok, pohárra, müzlis tálra kéne terveznem grafikát, de még sosem csináltam ilyet, megvannak a körméretek, átmérő, magasság, van esetleg erre valami bevált módszer (esetleg más program) ami a beírt adatok alapján elkészíti a palástot amire tervezni lehet?
He scales the mountain because he's not afraid of it. He slays the dragon because he's not afraid of him. And he walks through hellfire because Broomhilda's worth it.
Új hozzászólás Aktív témák
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest