- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz #61392896 #26796 üzenetére
Ez a szakszerű megoldás:
Olvasd el a Téma összefoglalót, értelmezd és hagyd el a Haladó Linuxos topikot!
A kérdéseid és te sem vagytok haladó szintűek, gyakorlatilag érthetetlen, mit és miért így akarod, az a szerencse, hogy nem is akarja senki érteni, miért Linuxon akarod használni a Windowsos programjaidat, ha van mellette Windowsod is.
Ott a Kezdő Linuxos topik, ha a Linux-szal kapcsolatos kezdő szintű kérdésed lenne, ha majd haladó szinten jársz, akkor kérdezz itt.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz #61392896 #26796 üzenetére
Pont azt próbálom írni, hogy a problémádon nagyon valószínű, hogy lehet segíteni. Ha van Windowsod is, akkor ezeket a progikat futtasd azon.
Egyébként írtam segítséget, az elező hsz.-em utolsó bekezdése. Majd jelentkezel, ha azt kipróbáltad. Ha nem megy, nem azzal jössz vissza, hogy nem megy, hanem pontos hibaüzenet írsz, ha nem ír ki semmit, akkor próbálod terminálban indítani wine windowsosprogineve.exe módon, ott fogja írni, hogy mi a hasfájása.
Rufus nem megy, csak szólok, azt próbáltam 3.7-en is, mikor Windowst to Go telepítést akartam tesztelni. Elindul, de nem látja az USB-s meghajtókat. a winehq.org is ezt erősíti meg. Ugyanez a helyzet a MinTool-lal is. Egyedül az ImgBurn megy rendesen, de abból sem használhatsz újabb verziót, mint 2.5.0.0.
-
törölt tag
-
Frawly
veterán
válasz #61392896 #26794 üzenetére
Igen, a Linuxnak az a lényege, hogy nem csak az OS más, de a rá írt programok is mások. Sokszor másmilyen a felületük, amit elsőre kényelmetlennek érezhetsz, meg eltéveszthetőnek. Olyan is van sokszor, hogy egy windowsos progi funkcionalitását csak két másik linuxos progival együtt tudod kiváltani, ami szintén kényelmetlen lehet. Szokni kell. Ha tényleg sok windowsos szoftvert használsz, az tényleg annak a jelzése, hogy Windowsra van szükséged. A Linux sose akart ilyen szinten a Windows alternatívája lenni, de még csak a Wine-nek sem volt célkitűzése, hogy valaki arra használja, hogy teljesen windowsosítsa vele a Linuxot, aminek pont az az egyik legfőbb előnye, hogy nem Windows, és a Win-en szokásos baromságok sose kerülnek bele. Ha csak azért próbálsz linuxozni, mert nincs pénzed Windows-licencre, akkor eBayről vegyél működő Windows-kulcsot, valami 1 ezer forint környékén mérik, a Windows azt is eredetinek látja, beaktiválódik vele, mennek a frissítések, stb..
Segíteni nem fog más sem, mert aki ebbe a topikba jár, még ha kezdő is, komolyan linuxozik, és linuxos programokat használ. Wine-ben max. csak 1-2 progit, játékot és kifújt. Ilyen hardverbirizgáló lemezes tooloknak a futtatása eleve nem is volt soha a Wine célkitűzése.
Egyébként meg a Wine 3.0 is régi már, jelenleg 3.8-as az aktuális verzió. Esetleg meg lehetne próbálni a ~/.wine mappát átnevezni, úgy a Wine tiszta lappal csinál másik profilt, és úgy megpróbálni benne a nevezett progikat futtatni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Frawly #26793 üzenetére
Sok windowsos programot használok wine alatt. Most a Bionic alatt egy csomó nem megy. Csak párat említettem közülük, mert reméltem, hogy ezeket azért ismeritek. Sajnos beírásodból kiderül, hogy nemismered őket. Amiket alternatívaként hoztál, nem használhatók arra amire ezeket én használom. Vagy nem kényelmesen. Vagy nem a megszokott módon. Vagy eltéveszthetően. Vagy lassabban működve. Stb.
Az van, hogy nem tudjátok a megoldást, ezért megpróbáltok mellébeszélni. Köszönöm, ebből nem kérek!
Megkérlek benneteket, ha nem tudtok segíteni, ne írjatok semmit! Köszönöm!
-
Frawly
veterán
válasz #61392896 #26788 üzenetére
Gparted, KDE Partition manager tudja a wipe-olást. Ezt az elemi cellás bullshitet nem tudom értelmezni, ilyen nincs.
A cellákból arra következtetek, hogy SSD-hez vagy más Flash tárolókhoz kéne, de akkor sem tudod az elemi cellákat ellenőrizni, olyan nincs. Azoknak a tartalmához nem férsz hozzá közvetlenül. Ha azt akarod ellenőrizni, hogy tényleg wipe-olódott-e vagy jól íródott-e ki a lemezkép, olvass vissza róla új lemezképet. SSD-n wipe-olást amúgy sem csinálunk, arra a security erase funkció való, ami végigtrimmeli a meghajtót.
Kézi tervezésű védett akármikről sem hallottam még. Linux alatt csak az robottervezésű védetlen szoftvereket tudod kiírni DRM korlátozás miatt Egy CD/DVD/BD-író proginak azt kell tudnia, hogy lemezképet írjál ki, és esetleg tudj ellenőrizni. A K3b egyébként sokkal többet tud, mint az ImgBurn vagy a Nero.
Abban igazad van, hogy ha előtte ment, most meg nem, az visszafejlődés. Jelentsd a Wine fejlesztőinek. Ettől függetlenül ezeket a progikat nem érdemes használni Linux alatt. A Wine arra való, mikor tényleg olyan progit kell futtatnod, aminek semminemű linuxos alternatívája nem létezik.
-
Frawly
veterán
válasz #61392896 #26781 üzenetére
Na, ezeket marha sürgősen felejtsd el. Ezek mind olyan progik, amikre van jobb linuxos alternatíva (K3b, Brasero, Xfburn - Gparted - Etcher, WoeUSB). Ha meg annyira ragaszkodsz hozzá, hogy neked csak a windowsos program jó, akkor használj Windowst. Nem csesztetésből írom, hanem komolyan.
Egyedül a windowsos particionálókat tudod megtartani, azokból általában van bootolható iso, így nem kell őket Wine-ben futtatni, de ha komolyan gondolod a linuxozást a jövőben, akkor erősen hagyagolod ezeket is. A Linux nyújt mindenféle olyan szoftvert, amire szükséges lesz alatta. Most az ilyen AutoCAD, Photoshop, Lightroom, stb. spéci kreatív szoftvercsomagoktól tekintsünk el, meg a legújabb Windows only játékoktól. Minden másnak van alternatívája Linuxra.
-
Domonkos
Ármester
válasz #61392896 #26788 üzenetére
>Egyébként nem jó nyomon vagy.
Megsem en probalok egy teljesen mas operacios rendszerre irt szoftvert raeroszakolni egy foleg revesingen alapulo emulatorral egy masikra...
Amugy ebben a kozegben siman elofordul olyan, hogy egy szoftvernek kifut a tamogatasa es a kesobbi hasznalata bizonytalanna valik. Ezzel nem nagyon lehet mit tenni.Amugy meg az elso ket problemadra ott van a shred es a badblocks.
Az imgburn-os dolgot nem teljesen ertem.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
törölt tag
válasz Domonkos #26786 üzenetére
Minitool: wipe funkció, elemi cellák ellenőrzése. Rufus: elemi cellák felülírása, ellenőrzése. Imgburn: kézi tervezésű automatikus indulású védett programok dvd-n.
Egyébként nem jó nyomon vagy. Ha négy évvel ezelőtt ment, most meg nem, akkor a mostani linuxal van a gond. Ez tisztán látszik. De nem az a megoldás, hogy akkor dobjuk el. Ilyen megoldásért nem jöttem volna ide.
-
Domonkos
Ármester
válasz #61392896 #26783 üzenetére
Bar a problemadat direktbe ez sem fogja megoldani, de en meg mindig amondo vagyok, hogy olyan rendszereket kell hasznalni, amin mukodnek a dolgok.
2 ertelmesebb alternativat amit latok:
-vagy keress megfelelo linuxos megoldasokat a most wine-os dolgaidra (mert kizartnak tartom hogy ne lennenek) - meg a kesobbiekben ezeknek sokkal kevesebb karbantartasi koltsege is lesz.
-vagy tenyleg hasznalj olyan rendszert ami mukodik. Amugy a 14.04 meg vagy egy teljes evig szupportalt.Ha konkretan elmondod hogy mik azok a funkcionalitasok ami miatt wine-t kell hasznalj, akkor lehet hogy tudni fogok alternativakat is mondani.
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
törölt tag
Szia!
Köszönöm a válaszodat!
Wine 1.6 volt, 3.0 most. (Kipróbáltam 1.6-al is, nem mennek)
Imgburn, Minitool, Rufus, stb. (Ezekből olyan részeket használok, amik linux alatti programokból nem elérhetőek.)
Imgburn nem indul el egyáltalán. A másik nevezett kettő, nem látja az egységeket, pendrájvokat, noha azok csatoltak.
Próbáltam a wine egyéb részeit is feltelepíteni. Nem hozott eredményt.
Xubuntu 18.04 64bit verziót használok.
Tudsz segíteni?
-
Lenry
félisten
válasz #61392896 #26777 üzenetére
mi ment?
mi nem ment?
milyen wine verzió volt akkor?
milyen wine verzió van most?
mi történik?
mi nem történik?
mit próbáltál már?hangyányit lehet specifikusabb a kérdésfeltevésben
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
bhonti
aktív tag
válasz Andralin #26771 üzenetére
Ha pppoe van, akkor nem is kellene a +1 fizikai csatlakozó USB-n. A belső IP mehet egyszerűen az ethernet interfészre, ami az eth0, en... (nem kell rá alias), a kifelé érvényes fix IP címed pedig a kapcsolat során létrejövő ppp0-ra. Aztán a tűzfalat ennek megfelelően beállítod.
[ Szerkesztve ]
http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech
-
törölt tag
Sziasztok!
Rövid kérdésem van. A 14.04-esben Wine alatt ment egy sor program, ami most a 18.04 alatti Winben meg nem megy. Mit tudok érte tenni, hogy menjenek?
-
Frawly
veterán
válasz bambano #26773 üzenetére
Lehet nem gyártanak, és az ilyen online oldalakon, webshopokon, Samsung stb. nagy gyártó weboldalán is azért lehet még laptopot venni, mert a régi felhalmozott készleteket söprik ki, azokból az időkből, mikor még gyártottak.
Pár napja egy régi Linus Tech Tips videóban láttam, hogy Linus egy kínai plázában vett gépalkatrészeket, hogy videóvágós gépet állítson össze a kollégájának, olyan alapon, hogy ott kint biztos olcsóbb. Persze kínaiak közül egyik sem beszélt angolul, de azért mászott a képükbe kanadai akcentussal, hogy ő első körben, bemelegítésként „leeep thaaaap”-ot nézelődne saját magának, valami ismeretlen kínai márkát próbálna be, csak úgy néztek rá, mint borjú az új kapura, hogy most mi a brét akar a juharszirupos hülye gyerek, biztos az eszét játssza a szerencsétlen lúzer. Odahívtak egy csókát tolmácsolni, az mindjárt bevágta kínai kiejtéssel, hogy „notbuk”, egyből lehetett látni az eladó arcán a megvilágosodást, hogy akkor b+ miért nem lehet egyből értelmesen azt pofázni, úgy mindenki tudná miről van szó. Az arcom karmoltam kínomban, hogy az egy dolog, hogy valaki nem beszél angolul, de hogy nem hallotta még a laptop kifejezést, főleg számítógépboltos létére, az nagyon durva. Kb. mintha valaki nem értené mi az a printer, csak azt, hogy nyomtató/Drucker/stb
-
Lenry
félisten
válasz Andralin #26771 üzenetére
Nem abban kértem tanácsot, hogy milyen más koncepcióval lehetne még működtetni ezt a rendszert
ezt értjük, csak szeretnénk megérteni, hogy miért ragaszkodsz ehhez a túlbonyolított rendszerhez és miért nem jó a világ 99.999999%-nak tökéletesen megfelelő INTERNET -> router -> belső LAN kialakítás?
bármilyen szolgáltatást, akármit nyújt a mostani a rendszer, lehet, hogy simán megoldható lenne az általad fentebb vázolt autofelláció nélkül is.[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #26752 üzenetére
Találtam megoldást a problémára, csak annyit kell fixálni, hogy melyik két USB portra vannak kötve a monitorok.
Az xinput ID alapján lekérdezhető a /dev/input/eventX, azzal meg lekérdezhető az udevadminból a port, amihez tartozik az event. A portok neve meg fix, így arra lehet vizsgálni.#!/bin/bash
DEDICATED_PORT_1='usb-0:5:1.0'
DEDICATED_PORT_2='usb-0:7:1.0'
DEDICATED_OUTPUT_1='DVI-D-1'
DEDICATED_OUTPUT_2='HDMI-1'
FIRST_ID=$(xinput | grep 'USBest Technology SiS HID Touch Controller' | sed -n '1s/.*id=\([0-9]*\).*/\1 /p')
SECOND_ID=$(xinput | grep 'USBest Technology SiS HID Touch Controller' | sed -n '2s/.*id=\([0-9]*\).*/\1 /p')
echo "Got ID's:"
echo $FIRST_ID
echo $SECOND_ID
TOUCHDEV0=$(xinput --list-props $FIRST_ID | grep 267 | cut -f 3 | tr -d '"')
TOUCHDEV1=$(xinput --list-props $SECOND_ID | grep 267 | cut -f 3 | tr -d '"')
echo "Dev's:"
echo $TOUCHDEV0
echo $TOUCHDEV1
FIRST_USB=$(udevadm info -q property -n $TOUCHDEV0 | grep 'ID_PATH=' | cut --delimiter="-" -f 3,4)
SECOND_USB=$(udevadm info -q property -n $TOUCHDEV1 | grep 'ID_PATH=' | cut --delimiter="-" -f 3,4)
echo "Ports:"
echo $FIRST_USB
echo $SECOND_USB
if [ $FIRST_USB = $DEDICATED_PORT_1 ]; then
echo "ID: " $FIRST_ID " is " $DEDICATED_PORT_1 " mapping to " $DEDICATED_OUTPUT_1
xinput map-to-output $FIRST_ID $DEDICATED_OUTPUT_1
else
echo "ID: " $FIRST_ID " is " $DEDICATED_PORT_2 " mapping to " $DEDICATED_OUTPUT_2
xinput map-to-output $FIRST_ID $DEDICATED_OUTPUT_2
fi
if [ $SECOND_USB = $DEDICATED_PORT_1 ]; then
echo "ID: " $SECOND_ID " is " $DEDICATED_PORT_1 " mapping to " $DEDICATED_OUTPUT_1
xinput map-to-output $SECOND_ID $DEDICATED_OUTPUT_1
else
echo "ID: " $SECOND_ID " is " $DEDICATED_PORT_2 " mapping to " $DEDICATED_OUTPUT_2
xinput map-to-output $SECOND_ID $DEDICATED_OUTPUT_2
fi
A kimenete:
Got ID's:
10
11
Dev's:
/dev/input/event7
/dev/input/event8
Ports:
usb-0:5:1.0
usb-0:7:1.0
ID: 10 is usb-0:5:1.0 mapping to DVI-D-1
ID: 11 is usb-0:7:1.0 mapping to HDMI-1Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
-
Frawly
veterán
válasz bambano #26765 üzenetére
Az USB-s részében egyetértek veled.
A laptop vs. notebook részében nem, ma már az elnevezés mindegy. Régen, mikor bejöttek ezek a fogalmak, akkor volt különbség méretben, súlyban, teljesítményben. Az viszont igaz, hogy attól, hogy laptop, attól belemehet PCIe eszköz. Akár azokon a csatolókon, amit te írtál, akár csak sima M.2-es foglalatba. Több konkrétumot kéne tudni, meg látni lerajzolva az egész hálózati infrastruktúrát.
-
Andralin
aktív tag
válasz bambano #26770 üzenetére
Én is úgy gondoltam, hogy nincs ilyen.
Ezért csodálkoztam is a fenti kérdésen.Nekem mindenképp kellene a bridge mód, ezt már fentebb írtam, a digis szerelők külön kérésre állították be az eszközüket bridge módba, különben nem kellene a PPPoE-vel foglalkoznom.
Egy NAT-olt hálózatra meg nem szívesen tennék egy fix IP-vel rendelkező szervert, ami tűzfalat és NAT-ot is ad a mögötte lévő gépek számára.Szeretném, ha megértenétek, hogy nem akarom megváltoztatni az eddigi koncepciót. Eszemben sincs ilyesmi. Eddig volt egy CentOS7 szerver, fix IP címmel, domain névvel, amelyen egyebek közt tűzfal fut és NAT-ot ad a belső hálózat számára. Most megváltozott a bejövő link PPPoE-re, de az eddigi koncepciót ettől még nem akarom megváltoztatni, így akarom működtetni továbbra is.
Nem abban kértem tanácsot, hogy milyen más koncepcióval lehetne még működtetni ezt a rendszert, hanem hogy a fentebb említett hibaüzenetektől hogyan tudnék megszabadulni. Ha valaki ebben segíteni tud, azt hálásan köszönöm!
-
bambano
titán
válasz Andralin #26769 üzenetére
egy kis tájékozódásra lenne szükséged.
nincs olyan, hogy pppoe-val autentikál, majd bridge módban továbbküldi az ethernetet, ugyanis a pppoe pont attól pppoe, hogy nem ethernet.de ennek egyébként nincs jelentősége, mert natolni is lehet, nem kell bridge mód.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Andralin
aktív tag
Ez a kérdésed meglepett, mert bevallom nem néztem jobban utána, hogy van-e olyan router, ami jó lenne nekem. De engem is kíváncsivá tettél, létezik olyan router, ami PPPoE kliensként authentikál a WAN porton, majd bridge módban nyomja tovább a sima ethernet kapcsolatot anélkül, hogy felvenné a végpontra kiosztott fix IP címet, és hagyja, hogy a mögötte lévő gép vegye fel a fix IP-t?
Láttam már néhány egyszerűbb otthoni wifis routert, de azok nem tudtak ilyen módban működni.A másik kérdés meg, hogy egy ilyen router gigás portokkal ellátva kijönne szintén 5000 Ft körüli árból?
[ Szerkesztve ]
-
Andralin
aktív tag
válasz bambano #26765 üzenetére
Bocsánat, ezt tényleg írhattam volna, egy Dell Latitude D630-as a gép. CardBus slot van rajta.
Köszönöm a tippet, de PCMCIA kártyát nem szívesen használnék ilyen célra. Tapasztalataim szerint ezeknek a kártyáknak a fizikai stabilitása csapnivaló. Használtam már ilyen kártyát soros portként, elég volt ha egy kicsit megmozdult a csatlakoztatott vezeték, már elmozdult annyira a kártya a helyéről, hogy leállt a kommunikáció. Katasztrófális volt szó szerint, ethernet csatlakozásra sem szívesen használnám ezt a megoldást.
Már be lett ruházva ebbe az USB-s eszközbe és mivel egy kis otthoni szerverről van szó, nincs lehetőség még további tízezres kiadásra, főleg, ha tökéletesen működik ezzel a megoldással.
Abban lenne szükségem segítségre, hogy ezeket a folyamatosan feldobált hiaüzeneteket hogyan tudnám elnyomni, megszüntetni, hogy legalább a konzolra ne dobálja, ha ez lehetséges. Ha nem lehet, akkor így hagyom.> az usb egy megbízhatatlan csatorna, nem arra találták ki, hogy százmegágat áttolj rajta
Azért ezzel én vitatkoznék. Amikor mentést csinálok külső USB-s HDD-re és több tíz gigát tolok át az USB porton, akkor ezek szerint az sem helyes, mert nem erre találták ki az USB-t?
-
-
bambano
titán
válasz Andralin #26763 üzenetére
szerintem nulla darab usb-s ethernet kártyát érdemes venni. az usb egy megbízhatatlan csatorna, nem arra találták ki, hogy százmegágat áttolj rajta.
miért nem veszel pci-os vagy pci-e ethernet kártyát? mennyivel többet tudnánk, ha itt pár nap után végre elárulnád pontosan, hogy milyen géped van?
annak a hülyeségnek neki se fogjatok, hogy mert notebookja van (hagyjuk már ezt a laptop tévedést), attól már nem lehet bele plusz hálózati kártyát rakni. ha tudnánk a notebook típusát, akkor tudnánk, hogy van-e benne pcmcia vagy expresscard slot, és akkor tudnánk, hogy lehet-e bele ilyet rakni.
-
-
Andralin
aktív tag
Most vettem ezt az USB cuccot, és akkor egyből kuka? És ha veszek még sorban egy néhányat és azokkal is gond lesz? A linuxnál ez így működne, hogy addig veszed az újabb hardver eszközöket, amíg valamelyik egyszer csak nem működik rendesen a gépben?
Ráadásul ezt a típust kifejezetten azért választottam, mert azt írták róla, hogy linux alatt is plug&play és szerencsére az is volt. Tehát célirányosan válaszottam linux alatt működő eszközt.
A gép az egy laptop, így sajnos hagyományos hálókártya nem jöhet szóba, csak USB csatolós.
Amúgy ha jól értem a linket, ez csak egy bug, szóval szofterhiba, és nem nálam rossz valami, ugye? Mert akkor nem is érdekel, nem kell vele foglalkoznom. Csak akkor valahogy jó lenne letiltani ezeket az üzeneteket, hogy ne dobálja őket folyton terminálra. Le lehet ezt tiltani valahogy?
[ Szerkesztve ]
-
-
Andralin
aktív tag
-
-
Andralin
aktív tag
Köszönöm a válaszokat!
A gond nem a tűzfal, vagy a NAT, hanem hogy az interface fel sem vette a megadott IP aliast (második IP címet). Az alias IP nem látszott, pingre nem válaszolt a belső hálóról, pedig PPPoE kapcsolat nélkül tökéletesen működött.
Én az IPtables-t használom CentOS7-esen is, már másfél éve stabilan, megbízhatóan működik. A FirewallD nem fut egyáltalán.
Viszont feladtam a kísérletezést az alias IP-vel és szombaton beszereztem egy USB-Ethernet átalakítót. A típusa TP-Link TL-UE300. Ez lett a WAN port, ehhez lett hozzárendelve a ppp0 interface, a meglévő régi eth0 interface pedig a LAN port lett a 172.20.8.1-es címmel.
Nos, eddig minden tökéletesen működik, PPPoE kapcsolat létrejön, DHCP-től megkapja a gép az IP címet és a belső gépek szépen látják a netet a NAT-on keresztüll. Viszont a gép folyamatosan hibaüzeneteket dobál a konzol képernyőre meg a rendszerlogba is. Néha percenként 3-4 alkalommal is feldobja:
kernel: cdc_ether 1-3.1:2.0 enp0s26f7u3u1c2: kevent 12 may have been dropped
Az enp0s26f7u3u1c2 az az új USB-s hálózati port. Ehhez van hozzárendelve a ppp0 interface.
Mit jelent ez az üzenet? Én miért dobálja folyamatosan, ha a kapcsolat tökéletesen működik? Hogyan tudnám ezt megoldani?
Ebben tudna valaki segíteni?[ Szerkesztve ]
-
válasz Andralin #26756 üzenetére
Még egy dolog. CentOS7-nél nem IPtables van hanem Firewalld.
És ha nem jól van belőve akkor nem lesz cimforditás.
Nézd át, hogy mi milyen zónába van sorolva:
nmcli d
firewall-cmd --list-allAztán meg a routingokat szépen sorban.
Kezd azzal,hogy a tűzfal gépről tudjál kommunikálni,ha ez megvan akkor mehetsz tovább a belső hálóra.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
Andralin
aktív tag
válasz Andralin #26753 üzenetére
Egy kicsit előre jutottam.
Ha ezt a parancsot kiadom:
ip addr add 172.20.8.1/32 dev enp9s0
akkor megjelenik ez az alias cím az ip addr show alatt is és saját magáról pingelve válaszol is ez az IP.De fizikailag mégsem lát ki, nem úgy, mint korábban, a PPPoE nélkül. Belső hálóról nem pingelhető ez az IP, illetve a szerverről sem tudok másik belső gépet pingelni a 172.20.8.x-es tartományban. Tehát igazából nem veszi fel az interface ezt az alias címet, csak a szerverről néz ki úgy, mintha felvenné.
Mit lehetne még megpróbálni? Van valami ötletetek?
-
Andralin
aktív tag
válasz bambano #26750 üzenetére
Megvolt az átállás, és a linux szerveren a PPPoE kapcsolat első próbálkozásra felépült, megkapta a fix IP címet és kint volt a neten.
Viszont van most egy óriási gondom!
Eddig egy alias IP volt hozzárendelve az egyetlen hálózati csatolóhoz, ez volt az enp9s0:0 egy belső hálós IP címmel. Közvetlen netkapcsolattal tökéletesen működött, NAT-olt a szerver így a belső hálóra.Viszont a PPPoE átállással eltűnt az alias IP cím! Hiába van az \etc\sysconfig\network-scripts\enp9s0:0 file ahogy eddig is, a belső IP nem létezik többé.
A ip addr show sem mutatja már többé.A gép egy régebbi laptop gép, így nem olyan egyszerű a helyzet, mint egy PC-nél, hogy hirtelen belepattintok egy második gigás hálókártyát.
Már órák óra keresgélek a neten, de nem találok semmi megoldást.
Kérlek segítsetek! Van erre bármi megoldás, visszahozni valahogy az alias IP-t PPPoE esetén is? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek hogyan lehet megkülönböztetni és mappingolni érintőképernyős monitorokat?
Van két teljesen egyforma monitor ugyanazon a gépen. Mindkettőnek ugyanolyan USB-s touch touch-a van.
Az xinput nem lát különbséget közöttük:
xinput
⎜ ↳ USBest Technology SiS HID Touch Controller id=10 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ USBest Technology SiS HID Touch Controller id=11 [slave pointer (2)]A /dev/input/by-id alatt egy néven jönnek létre:
usb-USBest_Technology_SiS_HID_Touch_Controller-event-if00
A propjaik is totál azonosak:
xinput --list-props 10
Device 'USBest Technology SiS HID Touch Controller':
Device Enabled (145): 1
Coordinate Transformation Matrix (147): 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
Device Accel Profile (271): 0
Device Accel Constant Deceleration (272): 1.000000
Device Accel Adaptive Deceleration (273): 1.000000
Device Accel Velocity Scaling (274): 10.000000
Device Product ID (266): 1111, 4148
Device Node (267): "/dev/input/event8"
Evdev Axis Inversion (275): 0, 0
Evdev Axis Calibration (276): <no items>
Evdev Axes Swap (277): 0
Axis Labels (278): "Abs MT Position X" (295), "Abs MT Position Y" (296), "None" (0), "None" (0)
Button Labels (279): "Button Unknown" (269), "Button Unknown" (269), "Button Unknown" (269), "Button Wheel Up" (151), "Button Wheel Down" (152)
Evdev Scrolling Distance (280): 0, 0, 0
Evdev Middle Button Emulation (281): 0
Evdev Middle Button Timeout (282): 50
Evdev Third Button Emulation (283): 0
Evdev Third Button Emulation Timeout (284): 1000
Evdev Third Button Emulation Button (285): 3
Evdev Third Button Emulation Threshold (286): 20
Evdev Wheel Emulation (287): 0
Evdev Wheel Emulation Axes (288): 0, 0, 4, 5
Evdev Wheel Emulation Inertia (289): 10
Evdev Wheel Emulation Timeout (290): 200
Evdev Wheel Emulation Button (291): 4
Evdev Drag Lock Buttons (292): 0
xinput --list-props 11
Device 'USBest Technology SiS HID Touch Controller':
Device Enabled (145): 1
Coordinate Transformation Matrix (147): 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
Device Accel Profile (271): 0
Device Accel Constant Deceleration (272): 1.000000
Device Accel Adaptive Deceleration (273): 1.000000
Device Accel Velocity Scaling (274): 10.000000
Device Product ID (266): 1111, 4148
Device Node (267): "/dev/input/event9"
Evdev Axis Inversion (275): 0, 0
Evdev Axis Calibration (276): <no items>
Evdev Axes Swap (277): 0
Axis Labels (278): "Abs MT Position X" (295), "Abs MT Position Y" (296), "None" (0), "None" (0)
Button Labels (279): "Button Unknown" (269), "Button Unknown" (269), "Button Unknown" (269), "Button Wheel Up" (151), "Button Wheel Down" (152)
Evdev Scrolling Distance (280): 0, 0, 0
Evdev Middle Button Emulation (281): 0
Evdev Middle Button Timeout (282): 50
Evdev Third Button Emulation (283): 0
Evdev Third Button Emulation Timeout (284): 1000
Evdev Third Button Emulation Button (285): 3
Evdev Third Button Emulation Threshold (286): 20
Evdev Wheel Emulation (287): 0
Evdev Wheel Emulation Axes (288): 0, 0, 4, 5
Evdev Wheel Emulation Inertia (289): 10
Evdev Wheel Emulation Timeout (290): 200
Evdev Wheel Emulation Button (291): 4
Evdev Drag Lock Buttons (292): 0
Csak az event tér el.Természetesen az ID-k nem fixek, újraindulásonként eltérnek így nem tudok állandó mappinget csinálni így:
xinput map-to-output 10 HDMI-1
xinput map-to-output 11 DVI-D-1Van valami ötletetek erre? Esetleg udev szabály alapján meg tudom különböztetni az usb eszközöket (talán), de onnan még mindig nem tudom, hogy hogyan kapcsoljam össze őket az xinputos ID-kel.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Andralin
aktív tag
válasz bambano #26750 üzenetére
Szia! Köszönöm a választ!
A digis topikban már túl vagyok az infokérésen. Ott azt mondták, hogy holnap mondanom kell a szerelőnek, hogy a digis eszközt kapcsolja bridge módba és akkor ugyanúgy működhet minden tovább. Természetesen ez azzal jár, hogy nekem kell a szerveren a PPPoE-t beállítanom.
Az nekem nagyon nem lenne jó, ha a szerverem a digis eszköz mögé, egy NAT-olt hálóra kerülne. Mindenképp fontos, hogy a szerver maga kapja a külső IP címet, mivel ő látja el a NAT és tűzfal funkciókat a belső háló számára. Ezért kell a bridge mód.
Ezt a pppoe-conf csomagot amit írtál hogyan tudom feltelepíteni CentOS 7-re? Jó lenne meg addig leszedni, amíg neten van a gép. Próbáltam a yum install pppoeconf-ot, de azt írja: No package pppoeconf available. A Google-el sem lettem okosabb.
A Google legelső helyen amúgy ezt a leírást dobja ki CentOS-re és ez nekem is nagyon szimpatikus, részletesen el vannak magyarázva a lépések a rp-pppoe csomag használatával, és ezt már fel is tettem a gépre:
[link]
Szerinted ez a csomag egyáltalán nem jó? Inkább a pppoeconf-ot használjam helyette? Vagy jó lehet ez is?Erre a kérdésre nem tudod esetleg a választ?
És mégegy fontos kérdés: a hálózati interface megmarad az eddigi enp9s0? Vagy létrejön mellette egy új interface ppp0 néven is?[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Andralin #26749 üzenetére
pppoe-t a pppoe-conf csomaggal lehet beállítani
a többi topicban kivesézték, hogy kapsz a digitől szolgáltatói eszközt, ami megcsinálja helyetted a pppoe-t, belülre pedig ugyanúgy lan+dhcp elérést ad, mint a kábelmodem.
-
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék sima ethernet kapcsolatról PPPoE kapcsolatra való átálláshoz.
A szolgáltatói végponton egy CentOS 7-es gép van, ami tűzfal és NAT funckiókat szolgáltat a mögötte lévő hálózatnak. A bejövő hálózati interface neve enp9s0. A szolgáltató (Digi) pénteken fog átváltani régi koaxos (DOCSIS) rendszerről optikára (FTTH) és muszáj lesz PPPoE kapcsolatra váltani, én pedig linuxon ilyet még soha nem állítottam be. Jó lenne az egész átállást minnél gördülékenyebben megcsinálni, minimális leállással.Azon kívül, hogy az rp-pppoe csomag segítségével beállítom a PPPoE paramétereket, mire kellene még figyelnem, mit kellene még esetleg beállítani? Milyen esetleges buktatók lehetnek, amire előre felkészülhetek?
A meglévő iptables tűzfalam ugye az PPPoE-re való átállás után is ugyanúgy működni fog és biztosítja majd a NAT-ot is, ahogy eddig?
És mégegy fontos kérdés: a hálózati interface megmarad az eddigi enp9s0? Vagy létrejön mellette egy új interface ppp0 néven is?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #26747 üzenetére
NVIDIA Corporation GK208 [GeForce GT 730] (rev a1)
Ahogy nézem, ez egy 2014-es kártya. Átváltva ctrl+alt+F6 -ra a konzol rendes felbontáson megy a nyílt driverrel. Azt hiszem Zárttal is így ment.
Mondjuk most sem tökéletes a 2D gyorsítás, időnként kicsit szaggatnak a dolgok, de nem merek hozzányúlni, max backup után mert hátha rosszabb lesz.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #26742 üzenetére
Disztrófüggő is, illetve vannak olyan funkciók az nvidia-settings-ben amik alapból rejtettek, és külön root alól engedélyezni kell terminálból.
Azt lehet tudni amúgy milyen genes kártya? Illetve a GUI nélküli konzol ("mélykonzol") ment neked natív monitorfelbontáson is zárt/nyílt driverrel?
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
válasz bambano #26745 üzenetére
superuseren találtam ilyesmit:
Maybe you need -U + / -U 198+ in the config file (the + is significant).
If ´+´ is specified, a report is only printed if the number of sec‐ tors has increased since the last check cycle. Some disks do not reset this attribute when a bad sector is reallocated. See also ´-v 198,increasing´ below.Letesztelem majd.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
nagyúr
Hali,
smartd daemon küldi nekem lelkedes az egy darab sectorhibát már 1 éve kb., vagy több. Van erre acknowledge, hogy csak akkor küldjön, ha új jelenik meg?
Köszi.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes, nálam Mint-en nem is hasonlít erre az nvidia-settings, nem volt benne semmi értelmes állítási lehetőség.
Viszont oda-vissza váltogattam az nvidia meg a közösségi driver között, egyikkel sem volt jó, aztán most a közösségi driverrel hirtelen minden jó. Nincs tearing, szépen vált az asztalváltó kocka, rendesen nyílik fel a menü, stb.
Nem tudom miért nem volt jó, mikor alapból is így indult a gép pénteken... Most eltávolítottam minden nvidia cuccot, továbbra is jóság van.
-
DrojDtroll
veterán
ABB RAPID
Rákerestem hátha megcsinálta már valaki, de nem Notepad++-hoz találtam, de ahogy látom elég vérszegény(a függvények paramétereire nincs help)
Vagy geany vagy visualstudio lesz belőle.
A legjobb volna ha tag fájlt tudnám valahogyan a referenciából generálni. Az már csak hab lenne a tortán ha a tooltip tartalmazna egy hivatkozást a pdf adott részére.
-
BoB
veterán
válasz DrojDtroll #26738 üzenetére
Melyik programnyelv?
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Rimuru
veterán
válasz DrojDtroll #26738 üzenetére
Barmelyik editor ami amugy tamogatja a featuret?
Pl geany szerintem jo kezdesnekVigyázat, csalok!
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Olyan text editort keresek amiben viszonylag könnyen lehet egy új programnyelv intelisensét megcsinálni.
Legyen egy kis help a függvények nevekor, foglalt szavak színezése és hasonló. Milyen megoldások léteznek erre?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most bekapcsoltam az nVidia drivert amit ajánlott. Jobb nem lett a helyzet, de kicsit átméreteződtek az ikonok a tálcán. Viszont most már legalább göregtéskor tearingelek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor átfogalmazom a kérdést. A közösségi nVidia driver nem elég jó napi használatra? Az utóbbi pár évben csak Radeonnal meg Intellel volt dolgom.
-
Lenry
félisten
válasz CPT.Pirk #26724 üzenetére
NVIDIA-ék szerint a legacy-státuszú 390.x driver a neked való
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újratelepítés nélkül kicseréltem a céges gépet, most olyan gépem van, amiben nem csak Intel grafikus lassító van, hanem egy GT 730 vga is...
Viszont a nouveau driver mellett vannak problémák az asztali működéssel, kellett kapcsolgatni Mint Kde alatt a megjelenítőnél az OpenGL verziót mert voltak villódzások. Most azok megszűntek, csak nem teljesen smooth a felület működése.
Mit kellene megnéznem? Az Inteles lassítóval szép smooth volt minden.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na közben megoldódott. Nehezítette a dolgot, hogy az udevben a futtatott script blokkol, akkor is, ha háttérfolyamatként indítunk ot valamit.
A megoldás az lett, amit itt a workaround részen írnak: https://askubuntu.com/questions/290795/why-is-this-udev-rule-blocking
Azaz
echo parancs | at now
formában kell hívni a háttérben dolgozó scriptet.A tényleges háttér scriptben meg ez kellett:
DISP=":0.0"
XAUTH="/home/user/.Xauthority"
DISPLAY=$DISP
XAUTHORITY=$XAUTH
export DISPLAY XAUTHORITY
xinput...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #26716 üzenetére
Félreértettél. Az aktuális Mint Cinnamon x64 kerül a gépre, Debian az az én otthoni példám volt, mert annál került elő, hogy a hivatalos tárolóban régi xscreenservert tartottak, amire kiakadt a fejlesztője...
-
Frawly
veterán
válasz CPT.Pirk #26710 üzenetére
Értem. De akkor meg minek rá Debian? Valami frissebb disztró mondjuk, nem kell a legbleedingedge-esebbnek lennie, csak annyira legyen friss, hogy azokkal a megoldásokkal menjen, amire használjátok. Bár később is számítani fog a frissesség, azt értem, hogy netre nem lesz engedve, de ha megint reszelni kell rajta valamit, mert kitalálják, hogy tudja amazt is, akkor szívsz egy elavult rendszerrel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #26707 üzenetére
Nem erről van szó.
Ezek olyan célgépek lesznek, amikkel prezentációkat fognak előadni, gurulós állványon. Semmilyen egyéb funkciójuk nem lesz, se másra használni, se netre kötni nem fogják őket, alapból nem is fog látszani a GUI. A mi szempontunkból egyszerűbb, ha a céges logót is a mi alkalmazásunk csinálja, mint ha az oprendszer képernyővédője.
bambano: thx.
-
Frawly
veterán
válasz CPT.Pirk #26703 üzenetére
Nem probléma, akkor hajrá, legyen ilyen gépük, menjen a Debian rá, menjen, amíg a vas ki nem rohad alóla, de illedelmesen kérd meg őket, hogy valagukba dugják fel, elavult sz*rokhoz nem nyújtasz supportot. Élvezzék a rendszerüket szépen céges logós képernyőkímélő nélkül akkor.
Esetleg ha nagyon badass akarsz lenni, akkor valami videószerkesztő szoftverrel renderelsz olyan videót, ahol fekete képernyőn mozog a céges legó, és valami videólejátszóval beteszed végtelenített loopba, és ezt hívod meg képernyőkímélőként. Reméljük, hogy ehhez nem elavult a Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
udev rule-ból képtelen vagyok shell scriptet indítani. Echo meg egyebek mennek, de script az nem. Tudok viszont systemd service-t indítani, az el is tudja indítani a scriptemet. Viszont az xinput ami a scriptben van, az meg nem tud kapcsolódni az X kiszolgálóhoz.
Kezdem elveszteni a reményt.
-
Gergi
senior tag
Sziasztok,
van egy olyan jelenség, hogy RedHat 6-os szerver újralövés után (patchelés), az Apache HTTP is elindul automatikusan, holott ezek alapján nem szabadna neki:[root@blabla etc]# find /etc -iname "*httpd*"
/etc/rc.d/rc3.d/K15httpd
/etc/rc.d/rc5.d/K15httpd
/etc/rc.d/rc2.d/K15httpd
/etc/rc.d/init.d/httpd
/etc/rc.d/rc4.d/K15httpd
/etc/rc.d/rc0.d/K15httpd
/etc/rc.d/rc6.d/K15httpd
/etc/rc.d/rc1.d/K15httpd
/etc/httpd
/etc/httpd/conf/httpd.conf
/etc/sysconfig/httpd
/etc/logrotate.d/httpd
[root@blabla ~]# chkconfig --list httpd
httpd 0:off 1:off 2:off 3:off 4:off 5:off 6:off
[root@blabla etc]# crontab -l
no crontab for rootLehet még valahol valami eldugott beállítás?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #26702 üzenetére
Azzal lehet probléma, mert ez olyan gép lesz amit egyszer összeraknak, aztán nem lesz frissítve, csak használni fogják. Van egy régebbi Debianos gépem, azon is szól is az xscreensaver induláskor, hogy elavult verzió...
Megoldjuk inkább programból ezt a problémát.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Frawly
veterán
válasz CPT.Pirk #26693 üzenetére
Luficet a másik topikban már említette, de én is csak az xscreensaver-t tudom ajánlani. Ebben van egy olyan képernyővédő lehetőség, hogy megadhatsz egy képet (ez lehet a céges logó), és ezt mozgatja a képernyőt. Ezt a megoldást képernyővédőként a Cinnamon is meg tudja hívni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Crypto Trade
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Harmonikamobil a Samsungtól 2025-ben?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest