- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- OpenWRT topic
- Mikrotik routerek
- Rendszergazda topic
- Crypto Trade
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Megkaptam az ARMv5 NAS-omhoz a GPL forrást, s szeretnék kezdeni valamit vele. Konkrétan kernel modult szeretnék vele forgatni...
Tesztelésképp lefordítottam a még untouched kernelt, s megnéztem a modulok magic number-jét. Ezt az eredményt kaptam, azaz eltér a kettő (az első az élő rendszerből kihalászott modul readelf kimenetje). Így nem működhetnek a modulok, jól sejtem? Hogyan lehetséges ez, ha a gyártó elvileg ugyanazt a GPL forrást adja ki, amivel Ő is fordít?
Köszönöm a válasz(oka)t!
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #26594 üzenetére
A Debian-vonal ledegradálta már egy ideje saját magát, nem kell nekünk megtennünk. Ha az vigasztal, nem esek a kolléga hibájába, hogy valakinek is a Manjaro Cinnamont ajánljam, mivel annyi embernek van vele problémája, hogy kifejezetten óvva fogok tőle inteni mindenkit. Tudom, szegény Cinmanó, pedig használható az még, csak kezdőknek nem fogom ajánlani. A Manjarót viszont ajánlhatónak tartom, mint felhasználóbarátabb Arch-vonal tagját, még akkor is, ha nem leszek ott olyan lázasan, mikor probléma lesz vele, gond lehet bármivel.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #26592 üzenetére
Kösz az infót mindenkinek, ki fogom próbálni a javaslatokat. Eddig még nem volt gondom a NetworkManagerrel. Vagyis kétszer, abból az egyik gondot ténylegesen az okozta, hogy az akkori gépemben halódott, majd meghalt a Wi-Fi-kártya. A másik csak egy enyhébb gond volt, naponta 1-2× újracsatlakozott a Wi-Fi-hez, gondolom ledobta. Ez megszűnt magától egy ideje. Viszont hetek óta ezzel a DNS-sel szivat. Biztosan nem a router vagy a szolgáltató, mert a főbérlő nemrég váltott szolgáltatót, az új modemes routert is adott, és az előzővel is csinálta.
Megpróbáltam nmtui-ban állítani, de bugos, ahogy beleszerkesztek az IPv4 DNS részbe, nem engedi a beállításokat leokézni, hiába teszem Automatic-ra, vagy Manualra, nem számít, hogy sudo-val vagy anélkül próbálom szerkeszteni. Viszont nm-connection-editor GUI-ban engedte végre, így már felvette a 8.8.8.8-at is DNS-nek, bele is generálta a /etc/resolv.conf-ba.
Viszont dobni fogom az NM-t, mert nincs rá szükségem. Eléggé fix 1-2 kapcsolatot használok, nem igényelnek ezek nagy konfigurálást, be tudom őket kézzel NM nélkül is lőni.
-
nagyúr
De ha már hozzászóltam, lenne egy kérdésem is. Mostanában egyre többször eldobja a gép (Arch Linuxot használok) a DNS-t Wi-Fi-n.
Mint láthatod, kollégánk már ezt használja, így nem szükséges ajánlani neki. Nem az én felhasználói szokásomat tükrözi, amit írtam.
Múltkor még kaptam a fecem-re tőled a manjaro cinnamon ajánlgatásomért.
Szerintem inkább biztattalak benneteket, hogy ajánlgassátok csak bátran, főleg ha ott lesztek majd a felmerülő kérdések/problémák megoldásánál is ennyire bőszen. Attól óvtalak inkább, hogy nagyon elszálljatok, mert már kicsit vicces volt, ahogy a Debian vonalat degradáltátok.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz ubyegon2 #26592 üzenetére
pacman ????? !
Hova jutottál? Ez nem ubuntu, sem Mint, sem debián, az biztos!!! Múltkor még kaptam a fecem-re tőled a manjaro cinnamon ajánlgatásomért.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz Frawly #26590 üzenetére
systemctl disable networkmanager
pacman -S wicd wicd-gtk
systemctl enable wicdwicd-t próbáld ki, sajna a networkmanager-ből a legfrissebbek néha ezt csinálják más disztrókon is, ezt még a buta Ubuntu vonalasok is tudják.
Az ipv6-ot meg lődd ki inkább tesztelés helyett, ahogy growler kolléga említi.
Semmi baja nincs a wifi kártyádnak, ez a netszakadás nálam is előjön szinte minden nap totál ok nélkül. Mivel más eszközön marad a kapcsolat, csak a desktop nm-jével lehet gond.[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz Frawly #26590 üzenetére
"NetworkManager visszaállítja alapállapotba (router IP-je a DNS újból). Ezt hogy lehetne állandóvá tenni?"
Hálózati kapcsolatok szerkesztése:
IPv6 beállításai: Mellőzés (opcionális)
IPv4 beállításai: Csak automatikus (DHCP) címek
DNS kiszolgálók: Google DNS, Norton secure DNS, Uncensored/nolog DNS ... stb.
Mentés.
NM, újraindítása. -
Frawly
veterán
Csak monológként jegyzem meg, hogy állandóan szívok azzal, hogy az ifconfig helyett minden disztró az ip parancsot vezette be. Tudom, hogy fel lehet tenni net-toolst, és lesz ifconfig, de elavultnak van minősítve, alapból elég kevés disztró tartalmazza, ezért próbálok átszokni ip-re, de csak a szívás van vele. Korábban az ember csak lefuttatta az ifconfigot, és látott mindent szépen, eszköznév, státusz, IP, DHCP, Gateway, DNS. Míg az ip parancsot meg kell hívni többször is, többféle paraméterrel (ip link, ip a, ip routre, stb.), hogy össze lehessen szedni ugyanazokat az infókat. Teljesen felesleges kavarás.
De ha már hozzászóltam, lenne egy kérdésem is. Mostanában egyre többször eldobja a gép (Arch Linuxot használok) a DNS-t Wi-Fi-n. Azaz böngészgetek, minden jó, de egyszer csak elkezdenek nem bejönni a weboldalak (pedig ha más nem, DNS cache-ből működnie kéne már meglátogatott oldalaknál, de mégse működik). Onnan tudom, hogy DNS, hogy a neveket nem tudja ilyenkor feloldani, de ha IP alapján pingelek, akkor meg jó a ping. Közben meg a net jó, ha okostelefonnal csatlakozok a router Wi-FI-jéhez, akkor az tud netezni továbbra is. Az sem segít, ha újracsatlakozok a Wi-Fi-hoz. Így mostanában azt csinálom, hogy az /etc/resolv.conf-ban a DNS-t átnyomom a router címéről a Google 8.8.8.8-as szerverére. Ilyenkor újra jó mindenféle újraindítás és újracsatlakozás nélkül, de ezután is van, hogy egyszer csak elkezd szarakodni. Ezt mi okozhatja? Gyanakszok arra, hogy a laptopban a Wi-Fi kártya kezd dögledezni, vagy hogy IPv4 és IPv6 is használatban van (szolgáltató, router támogatja mindkettőt, működnek rendben az IPv4-es és 6-os címek is, plusz korábban is így volt, és nem volt vele gondom). A legközelebbi esetnél megpróbálom IPv6-os címmel tesztelni.
Plusz újraindítás utána az /etc/resolv.conf-ot a NetworkManager visszaállítja alapállapotba (router IP-je a DNS újból). Ezt hogy lehetne állandóvá tenni?
-
Csontikka
aktív tag
átrakta ide
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz bambano #26585 üzenetére
Itt válaszoltam: Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
bambano
titán
nem tudtok véletlenül linuxhoz jól működő magyar text-to-speech programot?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
veterán
Hogyan kellene átírnom a sources.list fájlomat, hogy innen frissíteni tudjam a gépemre telepített sambát a 4.7.4-es verzióra?
Jelenleg ez van benne a fájlomban:
deb http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ stretch main contrib non-free rpi
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
-
tomy_cz
senior tag
Sziasztok!
Lészen egy SuseLinux szerver, levelezőszerver funkcióval, Postfix,amavis,spmassasin,clamav kombóval.
Kb 15 postafiók van használatban, az egyik postafiókra az utóbbi időben bizonyos napi időszakokban beömlik 7-10db SPAM-ként megjelölt levél, amelyek teljesen változó küldőtől származnak, pl. feketekargfgolina@guangxijol.com, stb..Kérdésem, hogyan tudom melyik szolgáltatásban kell beállítani, hogy ne a bejövő mappába vagy esetleg egyáltalán ne is érkezzenek meg ezek a spamek?
Kimásoltam a mail log részletet abban az időpontban amikor az egyik érkezett, hátha segít, vagy milyen logot/konfigot nézzek/mutassak?[ Szerkesztve ]
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz
-
Archttila
veterán
Hogyan lehet eltüntetni a Samba alatt a home diretory-t mert otthon telefonon rettentően idegesítő amikor az RPI-n turkálok:[homes]
comment = Home Directories
browseable = noSOLVED: available = no
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
bambano
titán
válasz Jim Tonic #26576 üzenetére
amikor minden kötél szakad, akkor felrakjuk a strace csomagot, és azzal indítjuk el a programot.
strace -f dpkg -i firebird..deb 2>&1 | grep -i error
ez ki szokta dobni, hogy legalsóbb szinten mi a baj, abból vissza lehet bogarászni, hogy valójában mi a baj.
-
nagyúr
-
-
Lathronos
őstag
válasz Lathronos #26567 üzenetére
Akkor válaszolok magamnak. Sehogy sem oldható meg, ez valami kamu bullshit. Akinek openboxon a tint2-höz panelen megjelenő időjárás indikátor kell, az így járt. Vagy ubuntusoknak még ott van a myweather indicator ami állítólag működik openbox alatt is.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Frawly
veterán
Aki használ IceWM-et, ahhoz lenne két kérdésem.
Nálam 1-2 alkalmazás ilyen mappaszerű general ikonnal jelenik meg az IceWM tálcáján és a taskváltóban. Olyan alkalmazások, amelyek rendes saját ikonnal rendelkeznek, mégse azzal jelennek meg. Kicsit idegesítő és ronda.
A másik probléma is hasonló: egy-két alkalmazás az IceWM tálcájának az értesítési területén fehér háttérrel jelenik meg (rondán, rossz minőségben átméretezve ráadásul) akkor is, ha a tálca más színre van beállítva amúgy a témafájlban. Pl. az nm-applet, az xfce akksikijelzője, stb.. Ezt hogy lehetne orvosolni?
-
bambano
titán
válasz Jim Tonic #26568 üzenetére
a debian csomagok ARchive formátumban vannak.
letöltöd a .deb-et, ar x firebird.deb kicsomagolja a deb-et, kapsz pár tar.gz-t meg pár kontrol file-t. a tar.gz-kből ki tudod venni azt a fájlt, ami a gondot okozza, beteheted a helyére, és akkor le tudod törölni végleg a csomagot, majd visszarakod rendesen.az ar a binutils-ban van.
-
ryal
újonc
Sziasztok
ide is betolom, nem csak a debian-os topicba, lehet itt tobben nezik es lesz otlet
Debian-on 4portal NAT66 csinaltam, mukodik is meg nem is.
A problema, hogy minden tokeletesen megy egesz pontosan majdnem 4oran keresztul, utanna elszal.
Sajnos reg debuggoltam, igy mar az is szukiti miket kene megnezni, dmesg, syslog semmi
se az adott idopontban se kicsivel eltote utanna.
3x mertem es mindig majd 4ora volt, talan par perc elteres.tcpdump -i ppp0 -vv ip6 -al is az tunt fel amikor mukodik (pl ping) akkor rendben a kulso ipvel megy ki a keres,
amikor eltelik a 4ora utanna a "belsos" fc00::1 ipvel akar kimenni minden keres.https://ghostbin.com/paste/sp7ny halozat, route kimenetek
https://ghostbin.com/paste/hmyff test ip6tables scriptmeg 3 erdekesseg:
-megkezdett kapcsolat adott esetekben irc folyamatos kapcsolata mukodik mintha minden rendben lenne.
-ha br0 rol le"szedem" fc00::1 ip-t akkor utanna ujbol megy a ping +egyebb dolgok/ ha vissza adom neki ujbol nem megy semmi
-miutan letelik a 4ora es mar nem tudok kifele pingelni, kivulrol ugyan ugy tudom pingelni /es valaszol is a gep ra/par napja ezen ragodok, mert mindig 4orat kivarni nem egyszeru
igy kicsit mar bele is zavarodtam, nem tudom hogyan tovabb merre induljak el.eloszor debian 8backports 4.9 kernel majd 1.5napja debian 9backports 4.14 kernel ugyan az semmi valtozas
ami kimaradt hogy "regi" utp-s kapcsolat nem "ONT"-s eszkozon keresztul megy.
ppp0 = digi-s[ Szerkesztve ]
-
válasz Jim Tonic #26568 üzenetére
Ezeken mennék végig
megnézném, hogy szerepel e telepitett csomagok között: dpkg -l
tennék egy próbát a force install-lal: apt-get -f install
letölteném a deb-et és dpkg -L firebird, ez kilistázza az összes filet. Megnézném, hogy mi van meg és mi az ami bezavarhat.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
nagyúr
Help!
Feltettem a Firebird-öt, aztán szívtam vele, ezért levettem. Aztán töröltem a fájlokat a dev mappából.
Most eszembe jutott egy új ötlet, de nem tudom visszatolni, mert nem pakol fel mindent. A státuszból az jön le, hogy hiányolja a master config fájlt. De hiába purge, új install, bármi, nem lesz jó. A dpkg-reconfig sem segít. A reinstall kiírja, hogy egy csomag újratelepítendő, de csak ennyi, nem csinálja meg.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Találtam egy nagyon jó tint2 modot, viszont nem akar működni. Nem jelenik meg a panelen semmi. Se időjárás, se cpu adatok.Tudna-e valaki segíteni?
Tehát az említett mod leírása ITT található. Létrehoztam a scripts mappámban a 3 db fájlt a leírt módon(tint2_cputemp.sh, tint2_cpufreq.sh, tint2_weather.sh), majd a tint2rc-be beillesztettem a snippet-eket. A tint2rc-m ITT található. Mit csináltam rosszul?
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
-
nagyúr
Remélem, van itt firebird-ös.
netstat -an | grep 3050
tcp6 0 0 :::3050 :::* LISTEN
Miért nem fülel nekem IPV4-en? Hogyan tudom arra kényszeríteni?Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
veterán
Van egy kiváló ( legalábbis számomra ) kérdésem.
Adott egy script, ami FTP-n keresztül tölt le fájlokat adott helyre ( /mnt/Shared/donwload )
Amikor a script futott, az /mnt/Shared partíció nem volt felcsatolva. Később felcsatoltam a partíciót, viszont a fájlok valahogy "eltűntek", amik a Shared partícióra mentek volna, a rendszermeghajtón sem találom.
A hely viszont eltűnt.
Hogyan tudom őket előbányászni?
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
Thusor
őstag
Ubuntu 16.04-re milyen videóvágó programot tudnátok javasolni 4K videók vágására?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
nagyúr
válasz bambano #26544 üzenetére
Végül emellett döntöttem. Bár az lett volna jó, ha ugyanolyan környezetben tesztelek, mint ahová a program megy, de végül úgy voltam vele, hogy nekem nem a FB-öt kell tesztelnem. Ha valamiért ott majd nem érem el az adatbázist, azt oldják meg ők. Bár ez sosem jó hozzáállás.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
togvau
senior tag
debianos gépen így van mountolva az fstab-ban va rendszer"lemez":
/dev/mmcblk0p1 / ext4 defaults,noatime,nodiratime,data=writeback,commit=600,errors=remount-ro 0 0
és így van egy sh scripttel mountolva egy titkosított lemez:
cryptsetup luksOpen /dev/sda tar; mount /dev/mapper/tar /share/tar;
És emellé van egy script ami próbálja elkerülni, hogy a HDD kinyírja magát a parkolgatással, ami kb 10 másodperc inaktivitás után történik, és nem lehet befolyásolni.
#!/bin/sh
while true; do dd if=/dev/urandom of=/share/tar/ebren bs=100k count=3; sleep 8; doneDe a rohadék mostanában megint elkezdett parkolgatni, 3 nap alatt 100 parkolás.
Szóval lehet, hogy a rendszerlemez commit késleltetése az sda-ra is érvényes? Mert az megmagyarázná, hogy miért hatástalán az ébrentartó script.
hitler, sztálin, micro usb
-
Ablakos
őstag
ACL -el kapcsolatban van egy gondom. Adott egy log könyvtár, amelyben létrejönnek log fájlok root:root (640) hozzáféréssel. A log könyvtárra beállítottam setfacl -d -m u:user:r,m::rwx log
A probléma, hogy a logban létrejövő fájlokban a nevesített usernek kimaszkolódnak a jogai. Vagyis továbbra sem lehet olvasnia.
# getfacl user_php_access.log
# file: user_php_access.log
# owner: root
# group: root
user::rw-
user:user:r-- #effective:---
group::r-x #effective:---
mask::---
other::---Mit kell még megadni, hogy a létrejövő fájloknál a nevesített usernek (csoportnak) működjön az acl?
-
Helló,
Telepített vki mostanában GitLab-ce-t CentOS7-re? [link]
Simán felmegy minden, de a kezdő weboldal csak egy 502-es hibát ad (Whoops, GitLab is taking too much time to respond.)
gitlab-ctl status szerint minden fut hiba nélkül.
Vkinek vmi tipp, hogy wtf?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
megema
őstag
Ismerkedem az Arch Linuxszal. Friss Sambára van szükségem, így gondoltam lecserélem az Ubuntu alapú szerveremet, amin LXC-vel szeparálok különböző funkciókat, helyi hálóra bridge-elve.
A kérdés az lenne, hogy
netctl
esetén hogy lehet link aggregation-re bridge-elni? Egyelőre virtuális gépen próbálkozom, de ha a beállított bond0 interfészre kapcsolódom a br0-val, akkor duplikált ping válaszokat kapok. -
_Dumber_
őstag
válasz _Dumber_ #26551 üzenetére
Probléma megoldva:
Archwiki:
force the use of a certain VCL UI interface, use one of the SAL_USE_VCLPLUGIN=gen, SAL_USE_VCLPLUGIN=kde4, SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk or SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk3 environment variables. These variables can be uncommented in /etc/profile.d/libreoffice-fresh.sh or /etc/profile.d/libreoffice-still.sh.
Nálam a GTK3-as beállítás vált be.
-
Frawly
veterán
válasz _Dumber_ #26551 üzenetére
Nálam Arch Openbox alatt jó volt az 5.x-es és most jó a 6.0-ás LibreOffice is, mindig is fresh-t használtam. Sose volt vele semmilyen gond, bugmentesen működik. KDE alatt mondanám, hogy próbából a kompozitort állítsd le, de ha Openbox alatt is csinálja, akkor ott lehet más gond lesz.
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Van valakinek konkrét megoldása arra hogy libreO miért csinálja rendszeresen a képen láthat dolgot?
1. Kinyitom a menüt és nem látszik a utánna a menü neve
2. Ikon fölé húzom az egeret, és a súgó nem látszik.Néha sikerül megjavítani, azzal hogy váltogatok a still és a fresh csomagok között, de mivel kb 2-3 hónaponta pusztul meg, ezért még nem jöttem rá (vagy elfelejtettem), hogy mivel is lehet könnyen meggyógyítani. (Vagy véglegesen). Lehet, hogy nem is a LO-ban keresendő, hanem a valami másban.
Arch + KDE (de Openbox alatt is csinálta)
-
-
bambano
titán
"Az esetleg lehet opció, hogy a routeren írom be a DHCP szerver beállításánál a subnethez tartozó domaint?": lehet, ha bele tudod írni a routereden futó dhcp-be.
a kérdés, hogy a dhcp szervered magától küldi-e ezt a dhcp opciót, illetve hogy a dhcp kliens kéri-e ezt a beállítást a szervertől, és ha megkapja, alkalmazza-e.
a debianos linux kliens kéri, azzal működnie kellene.
-
Rimuru
veterán
már menet közben valahogy tudom módosítani a resolv.conf-ot? - persze hogy tudod, azt irsz bele amit akarsz.
mindig fejbecsapja valami és eltűnik a módosítás - jellemzoen network manager programok teszik meg, elso korben ott neznek szet. (vegso esetben mehet a faljra egy immutable)
Vigyázat, csalok!
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Utólag, már menet közben valahogy tudom módosítani a resolv.conf-ot?
Egy search domaint szeretnék beleírni, viszont mindig fejbecsapja valami és eltűnik a módosítás.
Több disztrón is jártam így, de most pl. CoreOS-en lenne ilyen módosításra szükségem.Illetve honnan jön maga a search domain, azt mindenképpen nekem kell megadnom, vagy valahonnan kiolvasható lenne?
Köszi!
Üdv.
almi -
-
-
nagyúr
válasz bambano #26538 üzenetére
Akkor konkrétum.
Van egy Ubuntu fájlszerverem, amin még fut pár szolgáltatás, ill. van rajta pl. egy SW RAID 1 is.
Évek óta fut hibátlanul. Most viszont szükségem lenne egy Windowsra is sw fejlesztések miatt. A bevált, szépen konfigurált szerveremet nem szeretném elveszíteni. Ezért arra gondoltam, hogy bepakolnám egy virtualizált környezetbe, és melléraknék egy Windowst.
Vagy van jobb megoldás? Ubuntura tudok tenni VM-et, és abba bele a Windowst?Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
bambano
titán
válasz Jim Tonic #26535 üzenetére
"Van itt virtualizálási guru": félig
"A kérdésem az lenne, hogy ma megoldható-e, hogy egy nem virtuális rendszert átrakjak virtuális környezetbe": xen-nel és kvm-mel meg.persze jó lenne tudni, hogy milyen oprendszert akarsz átteni és milyen hoston, mert ez fűszerezheti a témát.
-
nagyúr
Sziasztok!
Van itt virtualizálási guru? A kérdésem az lenne, hogy ma megoldható-e, hogy egy nem virtuális rendszert átrakjak virtuális környezetbe. Az rémlik nekem, hogy régebben nem ment, újra kellett telepíteni mindent, de szívesen megspórolnám ezt.
[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
BoB
veterán
válasz Fecogame #26531 üzenetére
1. Ahoz hogy csak egy user tudja használni a sudo-t, a többi user-t ki kell venni abból a csoportból ami megengengedi a sudo használatát. Ez tipikusan a wheel vagy sudoers nevű csoport.
2. Ha azt akarod hogy a sudo root jelszót kérjen, be kell állítani a rootpw flag-et a sudo konfigurációban, a visudo használatával. Konkrétan ezt a sort kell bele rakni:
Defaults rootpw
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Hogyan kell beállítani, hogy csak egy user tudja használni a sudo parancsot, viszont ha futtatja, akkor kérje a root user jelszavát? Eddig csak úgy sikerült beállítanom, hogy a saját userem jelszavát kérje.
-
Frawly
veterán
válasz davidvarga #26518 üzenetére
Ha csak összehasonlítani kell, akkor nem kell semmit tördelni, hanem a tördelt változatból kell kiszedni a sortöréseket, az sokkal egyszerűbb és rövidebb, és máris össze lehet hasonlítani:
cat mar-tordelt.txt | tr -d '\n' > ujra-tordeletlen.txt
Ha Windows tördelte, akkor:
cat mar-tordelt.txt | tr -d '\r' | tr -d '\n' > ujra-tordeletlen.txt
Sőt, még kiszedni sem kell a sortöréseket:
diff -w mar-tordelt.txt tordeletlen.txt
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz davidvarga #26516 üzenetére
Nem tördeli egyformára. Változó hosszúságúra tördeli, amit írtak. Múltkor még 64-32-64 soros tördelést írtál, most meg 51-34-34 soros kéne. Erre:
fold -b119 egysoros.txt | fold -b85 | fold -b51 > tordelt.txt
Ha tényleg ez sem csinálja meg, akkor csomagold be a fájlt (ha csak szöveges karakter van benne, akkor valószínűleg nagyon jól tömöríthető) és töltsd fel valahova.
-
Lenry
félisten
válasz davidvarga #26527 üzenetére
cut -c 51-
azt hiszem, hogy a második találat
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
válasz davidvarga #26525 üzenetére
figyelmesen nézd végig, részletesen elmagyarázza a folyamatot
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
davidvarga
tag
Vagy esetleg ha valahogy kilehetne törölni az első 51 karakter minden sorból akkor már csak ketté kéne tördelni.
-
Lenry
félisten
válasz ubyegon2 #26521 üzenetére
2 fájl, 2GB, tehát 1 fájl 1GB, 1000 sorral leosztva egy sor ~1.073.741 karakter hosszú (feltételezve, hogy egyszerű szövegfájlok).
nem csoda, hogy tördelni akarjaőszintén kíváncsi lennék, hogy milyen elszabott programnak lehet ez az outputja...
vagy hogy miért nem rögtön ezt a monstre számömlenyt előállító programot kéri meg a kolléga, hogy legyen oly' kedves és 32 karakterenként üssön már egy\n
-t[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz davidvarga #26520 üzenetére
Igazából 2 txt fájlt akarok tartalmilak összehasonlítani egyezés szempontjából. Gondolom ha az egyik szét van tördelve a másik meg egyben van akkor az úgy nem jó vagy igen? Mert ha jó akkor nem is kéne széttördelnem. 1000 sorról van szó
Ammán'döfi! a https://logout.hu/tema/a_nagy_linux_topic/hsz_26504-26504.html-ben fentieket írtad. Különleges karakterek lehetnek ezek, ha 2GB-os a méret!
Ebben a speciális esetben jó is, hogy a Haladóba írtál!
Vagy valami nagyon nem kerek vagy totál idiótának nézed Haladó kollégáimat. no offense
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz davidvarga #26518 üzenetére
Pastebin-re vagy valahova tedd már fel a két fájlt ha nyilvános, mert a példádból egyáltalán nem jön le nekem hogyan is kellene tördelni.
-
davidvarga
tag
Ha valahogy szét tudnám tördelni akkor csak a 34karakter hosszúságúak között kéne egyezést találni az 51es jelenleg lényegtelen a dolog szempontjából.
Most így néz ki az egyik fájl
8384637384484949483884
6373848484848494949494
A másik
637387
738383
848488
Ebben kéne ugye egyező számsort keresni ezért akarom szétördelni így
7373738484(51karakter lényegtelen most)
637374
737373 és a két 34es amiben egyezést kéne találni -
BoB
veterán
válasz davidvarga #26516 üzenetére
Az "egyezés" változó vagy fix hosszúságú? Ha elérhető maximális hosszúságú egyezés legyen, mennyi a minimum karakterek száma?
Sorvégen is átnyúljon az egyezés?
[ Szerkesztve ]
-
davidvarga
tag
válasz davidvarga #26514 üzenetére
A fold parancs sem jó mert nekem a mostani 1 sorból kellene 3 amiből az egyik különböző hosszúságú, egész pontosan a sor első 51karakter aztán másik sorba kellene 34 karakter és a harmadik sorba is 34 karakter kellene, de a fold parancsal mindet egyformára tördeli. Igen még egy dolog a text editor a kijelölt 51 karaktert valamiért 52en számolja(nincs szóköz)
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz davidvarga #26514 üzenetére
Fold parancshoz van kapcsoló ami el is menti a tördelt fájlt
...ahogyan az összes többi parancs kimenetét el lehet menteni.
fold -w 128 | fold -w 96 | fold -w 64 > fajl.txt
-
davidvarga
tag
válasz Frawly #26513 üzenetére
Igen az összehasonlítás nem működött. Valószínűleg rosszul is fejeztem ki magam. A fájlokban végülis számsorok vannak és azt szeretném tudni van e köztük (vagyis a két fájlban van e eggyező számsor) mint mikor keresést hajtok végre egy szövegben, csak ugye az elég sokáig tartana egyesével rákeresni. Pl. 1.fájl 1.sor 5855. 2.fájl 56.sor 5855, és nekem csak az egyező számsorokat kéne hogy kilistázza egy külön fájlba, ha van. Fold parancshoz van kapcsoló ami el is menti a tördelt fájlt, mert nem találtam ilyen infót.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz davidvarga #26504 üzenetére
1000 sort inkább tördelj szét, mint összehasonlíts. Az a 128-nál, majd 96-nál, majd 64-nél fold-ozás az működni fog, először el kellett gondolkoznom rajta, de már értem hogyan működik, maradékokat hagy meg, amit nem kell tovább tördelni. Egyébként nekem ez a fold parancs új, sosem használtam még.
-
Lenry
félisten
válasz davidvarga #26510 üzenetére
ha esetleg mégsem sikerülne, akkor viszont kérlek egy óvatos lépéssel nézz át a Linux kezdőknek és/vagy a Shell Script topikba, mert a kérdésed sokkal inkább tartozik oda.
kösziGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
togvau
senior tag
válasz bambano #26501 üzenetére
Mert nem tudtam hogy kell ez a random mac címezés olyan fura.
rákerestem, és a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnt, hogy az az /etc/network/interfaces-be írok a meglévőek alá egy hwaddress ether-t is:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.13
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.0.1
dns-nameservers 208.67.222.222 208.67.220.220
hwaddress ether 1e:79:f8:6e:5e:58Ez így jó lesz?
hitler, sztálin, micro usb
-
bambano
titán
válasz davidvarga #26504 üzenetére
az egész linux HALADÓ topic nagyon drukkol neked, hogy a fenti válaszom alapján magadtól is ki tudod találni a megoldást.
-
BoB
veterán
válasz davidvarga #26506 üzenetére
Mi lenne ha kipróbálnád?
-
Rimuru
veterán
-
davidvarga
tag
válasz bambano #26503 üzenetére
128 alaból. Azt hova törjem? És így lesz belőle 1 64, 1 32, és még 1 32 karakteres sor?
Igazából 2 txt fájlt akarok tartalmilak összehasonlítani egyezés szempontjából. Gondolom ha az egyik szét van tördelve a másik meg egyben van akkor az úgy nem jó vagy igen? Mert ha jó akkor nem is kéne széttördelnem. 1000 sorról van szó[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz davidvarga #26502 üzenetére
először eltöröd 128-nál, utána 96-nál, majd 64-nél.
fold -w 128 | fold -w 96 | fold -w 64
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest