Új hozzászólás Aktív témák

  • Darmol

    senior tag

    válasz Ajándékok #62625 üzenetére

    Hogyan kell kezet mosni?

    Alaposan és rutinszerűen. Banálisnak hangzik a válasz, de magyarázom.
    Valójában az idő nem számít a puszta kézmosásnál. Az alaposság számít, nyilván ez időbe kerül. Szappanos (klasszikus pipere szappan értendő) víznek minimális biocid hatása van, a kéz felületén a mikroba számot 0-30%-al csökkenti. A 30% az amikor nagyon retkes. A tenyér és ujjak mikrobaszámát akár 60-70%-al is lehet csökkenteni, ha az értelemszerű alkalmakkor (hazaérkezés, wc használat, vagy csak amikor kosz kerül az ember kezére) megmossa. De itt a hangsúly azon van, hogy _mindig_ amikor javasolt. Habot a kézen hagyni teljesen felesleges, hacsak a szappan nem tartalmaz kifejezetten széles spektrumú, viricid hatással is rendelkező összetevőt. Ilyenek lehetnek esetleg a fertőtlenítő hatású szappanok/folyékony szappanok. Ezek hatékonysága kérdéses, tavasszal is voltak minőségi problémák.
    Kéz fertőtlenítésre hipó nagyon nem javasolt mert tönkreteszi a bőrt, és bőr mikrobákkal szembeni védekező képessége meggyengül. A steril kézfelület elérése egyébként sem szükséges a mindennapokban. Ha szükségét érzed kézfertőtlenítésnek, a mindennapi használatra vegyél kézfertőtlenítő oldatokat-géleket.
    Ha már mindenáron olcsón akarod megúszni és sok habbal, sok mosogatószer tartalmaz benzalkónium-klorid összetevőt amely viricid, és ezek koncentrátumok a folyékony szappanokhoz képest. De ezek sem arról híresek, hogy bőrbarátok.

    Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.

Új hozzászólás Aktív témák