Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz t72killer #117477 üzenetére

    "olyan technológiákat licenszelnek a jövőben nyugatról-keletről, ami csak tetszik"
    Nem sokat értek a gyártástechnológiához, de egy elölt vírusos -> mRNS technológiaváltást úgy tudok elképzelni, hogy a fő falak maradnak a gyárban (meg a portásfülke), minden mást cserélni kell.

    Oltóanyaggyárnak két értelme lehet: (1) bomba üzlet, (2) biztonsági tartalék, ha nem tudunk máshonnan szerezni, akkor legyen.

    Licenc alapján gyártani valamit, nem hinném, hogy bomba üzlet lenne. Saját oltóanyagot kifejleszteni drága, és nem lesz egyszerű eladni külföldön (tartsa fel a kezét, aki szívesen oltatná magát egy szerb fejlesztésű vakcinával). Belpiacra legyártani néhány 10 millió dózist, az meg pláne drága lesz.

    Az ellátásbiztonság megteremtése meg azért nehéz, mert a teljes beszállítói láncot nem lehet Magyarországon reprodukálni. Ha viszont külföldi beszállítóktól függ a gyár, akkor ott vagyunk ahol a part szakad. (Idén is az alapanyag- és kapacitáshiány volt az egyik gátja a vakcinagyártás felfuttatásának (mármint világviszonylatban).)

    Amúgy pillanatnyilag elvileg lenne piaca a vakcinának: 2022-re 20 milliárd dózis kellene, az egész EU kapacitása 4 milliárd dózis lesz az ígéretek szerint. Csak nagy kérdés, hogy mi lesz később...

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák