Bevétel nélkül is odadobnak 150 millió dollárt egy AI-chatbotra

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy megőrültek a befektetők a generatív AI témáért, de egészen elképesztő, mennyire tapossák egymást bármiért a kockázati tőkebefektetők.

Egy ideje már a csapból is a generatív AI folyik, a Microsoft mindenbe beépíti, a Google igyekszik mindenre válaszolni, naponta indul egy tucat újabb rivális, és minden komolyabb tech cég generatív AI-funkciókat épít majdnem az összes termékébe és szolgáltatásába. Nem marad le Kína és a Baidu sem.

Miután a generatív AI emberek helyett ír könyveket, ügyvédek helyett dolgozik, autókba költözik, emberek szeretője lesz vagy épp videojátékokat készít, nyilvánvaló, hogy miért retteg az egésztől még Elon Musk is (aki többek között a Twitter kiszivárgott forráskódjával is bajlódik most, de az AI-botok sáskajárására vannak azért tervei), és milyen jónak vélt vagy épp komoly, mindent megváltoztató következményei vannak ezeknek a trendeknek. És az is, hogy miért őrülnek meg a témáért annyira a befektetők.

Itt van például a Character.AI, egy újabb tucatchatbot, amely legutóbb 150 millió dollárnyi tőkét szerzett, 1 milliárd dolláros értékelés mellett. Jelenleg felhőszolgáltatókkal egyeztetnek még több stratégiai befektetésről. A legszebb az egészben, hogy ennyi tőkét és ekkora cégértéket úgy sikerül elérni, hogy egy fillér árbevétele nem volt a startupnak. Ez pedig mindent elmond az AI-tőkerobbanásról, amit a ChatGPT indított el.

A korábbi Google-fejlesztőkből összeállt Character.AI egyébként a saját modelljeinek tréningezésére és a 22 fős csapat bővítésére fordítja a pénzt. Már 100 millió látogatójuk van havi szinten. Ők a mérések szerint naponta bő 2 órát töltenek a chatbot előtt. Most érzelmi támogatást, szórakoztatást, szerepjátékot nyújt a chatbotjuk, de hamarosan már e-maileket is ír, például. Hamarosan pedig előfizetéses csomagjuk is lesz.

Azóta történt

Előzmények