Felszabadítja a munkaidőt a Microsoft, az AI gyártja a tartalmakat

Egyre gyorsul a verseny a Google és a Microsoft között. A múlt héten debütált Copilot tartalmakat, e-maileket, prezentációkat készít a dolgozó helyett, hogy felszabaduljon a munkaidő.

A Micrsoft még a múlt héten mutatta be a Microsoft 365-höz készített új, AI Copilot funkciót, ezzel a lépéssel pedig lassan szinte tényleg minden szolgáltatásába generatív AI-t épít a redmondi cég, amely nem titkolt szándéka, hogy keresés és AI terén is megtörje a Google uralmát.

Miután a Google nemrég AI-funkciókkal tette lehetővé a munkát, most a Microsoft is ezt teszi: az AI képes lesz a tartalomgyártásra, a Microsoft szerint ezzel a dolgozók ideje szabadul fel.


[+]

A felhasználó írott parancsára egy új üzleti chatélmény képes adatokat beolvasni az alkalmazásokból, majd feladatokat végrehajtani. Satya Nadella szerint az új-generációs AI új produktivitási hullámot indít majd el – ezt egyébként sokan mondják a ChatGPT-t őrület kitörése óta, bár a legtöbben inkább attól tartanak, hogy az egész internet AI-generálta tartalmakból és AI-botokból áll majd.

Az AI-őrület nem csillapodik, mindegy mekkora egy cég vagy szolgáltatás, a fókuszba az került, hogy minél több generatív AI-funkcióval töltsék azt fel, úgynevezett nagy nyelvi modellekre építve. A főszerepben persze a Microsoft és a Google van, hiszen ezek szoftvercsomagjait tömegek használják, így az AI-funkciók is itt kapnak a legnagyobb figyelmet.

Az elemzők szerint a Microsoft reméli, hogy újabb ügyfeleket nyer, nő az Office-használati idő és a szakadék a riválisokkal szemben. A Copilot ehhez sok újdonságot nyújt: az Excelben szöveges leírásra képzett profik munkáját végzi el, virtuális meetingeket összegez a Teamsből, prezentciót készít vagy épp e-mailt ír. A nagy, mindenkit elérő megjelenés előtt azonban szűkebb körben tesztelnek mindent, hogy finomhangolják a technológiát és annak válaszait.

Azóta történt

Előzmények