A ChatGPT-őrület miatt mindent elárasztanak az AI által írt könyvek

Dugig van az Amazon és a könyvpiac olyan alkotásokkal, amiket a ChatGPT írt. Ezt pedig nem mindig és nem mindenki tünteti fel.

Bár minden tech óriás számára dollármilliárdos költséget jelentenek az AI-alapú fejlesztések (és a chatbotok), jelenleg mindenki ezekért a megoldásokért őrül meg. A veszélyek és aggodalmak ellenére hatalmas az érdeklődés. Várható volt, hogy sorra kezdi majd megborítani az egyes piacokat a technológia, valószínűleg évek kellenek majd, mire a piac, a hatóságok és a társadalom megfelelően szabályozzák ezek használatát.

Erre tökéletes példa ugyanis a könyvszektor. Egyre többen alkalmazzák a generatív AI-t arra, hogy könyveket írjanak, gyakran illusztrált, képekkel teletűzdelt kivitelben. Mindez órák alatt készül el, majd bocsájtható kereskedelembe, például az Amazonon.

A trend pedig igencsak felpörgött, egyre több szerző ad ki így elektronikus és nyomtatott könyvet. Nem is kell, hogy nagy bevételt hozzon egy-egy ilyen alkotás, hiszen bármennyit is hoz, a jelentések szerint arra ösztönzi a „kiadókat”, hogy újabb könyveket alkossanak a szoftverekkel, ezúttal konkrétan a ChatGPT-vel. Sokak szerint karriert építhetnek erre az útra sokan.

A ChatGPT írta vagy a ChatGPT írta?

Február közepén több mint 200 olyan e-könyv volt az Amazon Kindle áruház kínálatában, aminek a szerzője vagy a társszerzője a ChatGPT. Olyan könyv is akad, ami arra oktat, hogyan kell könyvet vagy házit írni a ChatGPT-vel. Ironikus módon némelyiket szintén a ChatGPT írta. Ahogy azokat is, amelyek a ChatGPT használatára oktatnak, külön kategóriában.


[+]

Az ilyen művek száma napi szinten is robbanásszerűen emelkedik. A ChatGPT jellege és a szerzők miatt ráadásul az sem derül ki, ki használ ilyesmit, a szakértők szerint így teljesen lehetetlen megbecsülni, hogy mennyi könyvben van AI alkotta szöveg (vagy mennyit írt teljesen AI).

A trendet minden amerikai és kínai tech óriás igyekszik meglovagolni, dollármilliárdokat öntenek a fejlesztésekbe, ebből pedig sok cég profitál, az NVIDIA chipek iránti kereslet is az egekbe lőtt ki. A befektetők öntik a pénzt az AI-startupokba, és még a sosem kedvelt Microsoft Bing népszerűsége is kilőtt.

Sokan aggódnak

Persze sokan tartanak ettől a trendtől, a CNET AI-generálta cikkei is rendszeresen plagizáltak, a szöveg nagy részét a rivális híroldalaktól lopták össze, mint kiderült. Ezúttal már a könyvszektor és az írók is nagy veszélybe kerültek, az önjelölt írók és önsegítő guruk kategóriájában ez a trend a gyors pénzszerzés kulcsa. A legtöbben illusztrált gyerekkönyvekkel kezdik, a YouTube, a TikTok és a Reddit tele van ezernyi útmutatóval az órák alatti könyvkészítéshez. Gyors meggazdagodást, fogyást vagy programozói tudást is ígérnek az ilyen alkotások.


[+]

A szakértők szerint a piacot elárasztják az ilyen könyvek, sok igazi író munka nélkül marad majd. A ghostwriting ezentúl nem csak jelenség lesz, az automatizált könyvgyártásból megszokott trend válik, mondja például Mary Rasenberger, az Authors Guild igazgatója. Hozzátette: átláthatóságra lenne szükség az írók és a platformok részéről egyaránt. Ellenkező esetben szörnyen gyenge minőségű lesz a kínálat. Márpedig a legtöbben nem érzik szükségét, hogy feltüntessék a szerzőként a ChatGPT-t – például azért, mert az Amazon nem követeli meg.

Azóta történt

Előzmények