Autókba költözik a ChatGPT

A GM már kísérletezik a ChatGPT autókba építésével, értelemszerűen nem egyedüliként. Eközben egyre több szolgáltatásba költözik be a generatív AI, például a Discordba is.

Amikor az NVIDIA szerint sürgősen szabályozni kell az AI-t, a Google hallucináló chatbotokra figyelmeztet, Elon Musk pedig fél a mesterséges intelligenciától, egyértelmű, hogy szabályozásokra van szükség. És az is, hogy a belátható jövőben minden termék és szolgáltatás AI-alapú lesz, emiatt pedig nemzetbiztonsági fenyegetéssé is válhat.

Az autók sem kivételek. A General Motors már kísérletezik a ChatGPT járművekbe építésével, a Microsofttal való együttműködése részeként. A GM szerint a ChatGPT mindenben benne lesz, segíthet hozzáférni olyan információkhoz, mint a kézikönyvben lévő funkcióleírások, programfunkciók, naptárak, garázsnyitó kódok, stb… A GM szerint ez nem csak egy téren jelent fejlődést, mint a hangparancsok. Sokoldalúbb járműveket eredményezhet ugyanis.

A GM és a Microsoft egyébként 2021-ben kezdtek el együtt dolgozni az önvezető autók bevezetésének felgyorsításán. Most olyan virtuális személyi asszisztenst építenek az autókba, amely a ChatGPT AI-modelljeit használja.

A ChatGPT (vagy a generatív AI) egyébként mindenbe sorra beépül, és nem csak a Microsoft szolgáltatásaiban. Napi szintűek a jelentések az AI-alapú funkciók, chatbotok megjelenéséről a népszerű termékekben, szolgáltatásokban. A Discord is bejelentett a napokban ilyen funkciókat, ott a hosszú beszélgetések összegzése és az avatarok dekorálása a cél. Az OpenAI eközben olyan eszközöket ad ki, amelyek nagyobb irányítást adnak a generatív AI fölött, a fejlesztők pedig még több megoldásba építhetik majd be a ChatGPT-t.

Azóta történt

Előzmények